17 v. veljen kuolema

siskosisun

Ainoa veljeni kuoli noin kaksi viikkoa sitten pitkän sairauden uuvuttamana. Se oli todella kova pala minulle, sillä olimme todella läheisiä ja hän oli toisen kohta vuoden täyttävän tyttäreni kummisetäkin. En ole osannut sanoa vieläkään kunnolla vanhemmalle tyttärelleni, että mitä on tapahtunut. En tiedä mitä hänelle kertoa. Omat ajatuksenikin ovat vielä täysin sekaisin. Aina häntä ajatellessani mietin, että miksi juuri hän. Nuori, onnellinen ja elämä edessä oleva nuorukainen. Toisaalta yritän uskotella itselleni, että hänen on parempi nyt, ei tarvitse kestää raskaita hoitoja ja sairautta. Monesti häntä miettiessäni ajattelen, miksen käynyt hänen luonaan sairaalassa useammin. Vanhempani miltei asuivat sairaalassa hänen viimeisimpinä viikkoinaan. Jostain syystä en viitsinyt mennä sairaalaan, koska ajattelin rikkovani heidän rauhansa sairaalassa, vierailin siellä toki muutamia kertoja, mutta en niin paljon kuin olisin tahtonut. Nyt jälkeenpäin se tuntuu aivan typerältä. Olin kyllä siellä kun isäni soitti veljeni voivan todella huonosti ja me kaikki, minä ja vanhempani näimme hänen kuolemansa, ,lukuunottamatta siskoani. Olen kuitenkin onnellinen, että sain olla veljeni kanssa tämän viimeiset hetket. Siskoni ei saanut tätä tilaisuutta, vaan ehti sairaalaan vasta kun veljemme oli kuollut. Olen yrittänyt olla vahva ja kieltää tunteeni lastenkin takia. Herään monesti yöllä siihen, että olen nähnyt unta veljestäni, jossa olemme mummolassa pieninä. En tiedä onko unella jokin merkitys, mutta olen nähnyt sen useana yönä.

4

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • osanottoni9

      Ole rehellinen lapsillesi, ei sinun tarvitse olla vahva.

    • jokaisella aikansa

      Ja ei ole heikkouden merkki jos suree. Tuollaiset ajatukset ovat tyypillisiä läheisen kuollessa. Veljesi elämä maan päällä oli pieni tähden lento.
      Voimia suruun ja lohtua Korkeimman kädestä. Veljesi on varmaan siellä mummonsa kanssa, jos mummo on jo kuollut.

    • Hei nimimerkki siskosisun

      Otan osaa menetykseesi ja suureen suruusi ja koko perheenne suruun. Pian teillä on hautajaiset, se tulee olemaan raskas päivä teille kaikille. Kyllä on varmasti juuri niinkuin sanot; ajatukset ovat vielä sekaisin. Vaikka veljesi sairasti, silti kuoleman tultua, se tulee kuitenkin yhtäkkiä ja lähes aina liian aikaisin. Niin tässäkin tapauksessa, kun veljesi oli noin nuori, koko elämä edessä. Sinun kannattaa yrittää jutella vanhemman tyttösi kanssa ja kertoa hänelle veljesi kuolemasta, rehellisesti, mutta yksinkertaisesti. Hän kysyy sitten mitä tahtoo tietää ja mikä häntä askarruttaa. Kirjastosta saatat löytää lapsille tarkoitettuja kirjoja, joissa käsitellään kuolemaa, sellaisesta voi olla apua. Ei sinun tarvitse yrittää olla vahva, lapsesi kyllä kestää nähdä surua. He huomaavat, että välillä itket ja olet murheellinen, välillä olet "normaali" ja toteavat, että elämään kuuluu monenlaista - näinhän se on.

      Toivottavasti sinulla on ystäviä tai voit puoliso, jonka kanssa voit jutella ja purkaa ajatuksiasi ja tuntojasi. Tai koita keksiä itsellesi sopiva keino, jolla huolehdit itsestäsi ja omasta jaksamisestasi. Veljen kuolema on iso juttu, joka vaikutta pitkän aikaa elämään ja arkeen, oikeastaan koko lppuelämän, mutta tietysti sen kanssa oppii elämään.

      Voimia sinulle, lämpimin ajatuksin,
      Pirkko-pappi

      • Lohtu

        On lohdullista tietää, että rajalla häntä ovat olleet vastassa jo aikaisemmin sinne siirtyneet rakkaat. Seuraava on tosi. Juttelin kerran junassa saattokodissa vuosikausia työskennelleen sairaanhoitajan kanssa. Hän oli myös ollut läsnä momempien vanhempiensa kuolemaa edeltävällä ajalla ja itse lähdön hetkellä. Hän kertoi, että on todistanut tämän tapahtuneen NIIN lukuisia kertoja, että tietää sen omevan totta. Sama oli tapahtunut myös vanhempiensa kanssa. Eli on todennäköistä, että vaikka mitään ei niin lähtöä tekevän käytöksestä näkisikään, niin he kohtaavat saman tilanteen. Hoitaja kertoi, että kuoleva näyttää puhuvan joillekin tutuille. Sitten hän kertoo, että täällä oli se ja se... Esim äiti oli täällä.

        Eräs tunnettu taiteilija kertoi minulle, että kun hänen sisarensa oli kuoleman sairas, hän sairaalassa ollessaan kertoi tälle taiteilijalle tavanneensä äidin ja isän.

        Oma ystäväni hoiti kuolevaa sukulaistaan kotonaan. Noin kaksi päivää ennen tämän sukulaisen lähdön hetkeä, ystäväni käväisi kaupungilla asioilla. Hänen palattua kotiin, tämä sukulainen kertoi sairaspedillään, että täällä kävi paljon tuttuja (sukulainen oli hyvin iäkäs). Sitten oli maininnut sisarensa nimen, ym tuttuja. Kahden päivän kuluttua tämä sukulainen lähti.

        Jälleennäkeminen rakkaiden kanssa on ihanaa. Hyvä aloittaja, suosittelen lukemaan lohdullisen kirjan. Kirjoittaja Thich Nhat Hanh: Ei kuolemaa, ei pelkoa. Basam books.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2732
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      239
      2640
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2356
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      196
      1841
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1328
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      22
      1266
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1234
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      158
      1132
    Aihe