Pidättekö sosialismista?

Itse olen kasvaneen tietoisuuteni, elämänkokemukseni sekä vammaisuuteni myötä, oppinut arvostamaan tuota järjestelmää idealistisimmillaan.

Parhaimmin tuon ovat toteuttaneet ruotsalaiset sosiaalidemokraatit tuossa naapurissa.

Muistiin on erityiesti jäänyt tuo "vanha vinosuu", joka taisi johtaa Ruotsia ihan vuosikymmeniä. Miehen nimi oli Tage Erlander ja sukujuuret Savossa. Tuo maan mainio pilapiirtäjä, Kari, piirsi Hesrissa kuvan Tagesta vaimoineen ja kissoineen. Kaikilla oli suu vinossa, jopa pöydän alla olevalla kissalla.

Ruotsi sai elää rauhan oloissa ja ilmeisesti ilman armeijaakin, Suomikin on hyötynyt Ruotsin hyvistä oloista. Moni sotalapsi on saanut hoivaa lapsuudessaan ruotsalaisten taholta. Päinvastaisiakin tapauksia on, mutta muut kertokoon niistä.

Ruotsalaiset osallistuivat sotaammekin yhdessä muiden skandinaavien kanssa ja muistin kyllä kiittää noita muita; ruotsalaisia, norjalaisia ja tanskalaisia kun samassa pöydässä sattumalta vähän ryypiskeltiin. Yhteinen kieli osin omaltakin kohdaltani helpotti keskustelua.

Jatkan otsikon aiheesta: Tage Erlander toteutti demarien puheenjohtajana tuota demokraattista sosialismia, johon porvaritkin saivat ottaa osaa. Olof Palme jatkoi taidoillaan ja rohkeudellaan ja vain murhaamalla hänestä päästiin eroon. Demarivaino on ollut suurtamurhia myöten, mutta menneessä äänestyksessä vielä sentään "huonoon valtaan" pääsivät.

Ihailin tuossa ruotsalaisessa "sosialismissa" kaikkien tasa-arvoisia oikeuksia. Yteiskunta kustansi mm.ilmaisen koulutuksen kaikille kyvykkäille, korkeallekin tasolle.

Hyvää sosialismia oli osin Jugoslaviassa ja Chilessä Salvator Alliende pyrki siihen ihan demokraattista tietä, mutta murhattiin, Etelä-Amerikalle aiheuttamansa poliittisen uhan takia. Pajon vasemmistolaisia murhattiin vagittiin ja kidutettiin. Suomeenkin joutui tai pääsi osa. Taisi se kirottu kenraali, Augusto Pinochet, sentään lopulta kuolla,

Nille, jotka viestini lukevat, tulee muistaa, ettei aitoa sosialismia ole missään osattu tai saatu toteuttaa. Ruotsin malli lienee onnistunein.

54

192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eräs heistä

      Suomalaisten lasten lähettäminen Ruotsiin oli häpeä, se pilasi sinne sysättyjen lasten elämän. Ensin piti kestää äidin ja muun perheen menetys, sopeutua vieraaseen kieleen ja oloihin. Kun Ruotsin oloihin oli tottunut, taas piti se jättää ja tulla jo vieraaksi tulleeseen köyhään Suomeen. Voiko suurempaa hylätyksi tulon kokemusta olla, minä en antanut koskaan anteeksi. Suomessa oli rauhallista maaseutua, oli ruokaakin, ei ollut mikään pakko tähän lasten hylkäämiseen. Pakolaistenkin perheet yhdistetään , on ihmisoikeuksien vastaista lähettää pienet lapset yksin ihan vieraisiin oloihin.

      • Tuo oli vain pieni osa siitä mihin viestissäni viittasin.

        Eikö palstalla vieläkään osata sanoa tai kmmentoida itse aihetta?


      • Morttenssonn
        Ruuneperi kirjoitti:

        Tuo oli vain pieni osa siitä mihin viestissäni viittasin.

        Eikö palstalla vieläkään osata sanoa tai kmmentoida itse aihetta?

        Eihän tuohon Erkkikään noin vain löydä sanottavaa.


    • eräs toinen

      Viimeisetkin halut vastailla aloituksiisi menivät nyt. Et itsekkään kattavasti kaikkeen vastaa eikä se ole tarkoituskaan. Mikä olet vaatimaan tietynlaisia itsellesi mieluisia vastauksia ? On täällä osaavia ja fiksuja, jotka ei tee tuollaista numeroa itsestään ja vastauksistaan.
      Tuo sotalapsen kertoma on hyvin tärkeä viesti.

      • En vaadi keneltäkään mitään!

        Kun yleinen käsitys sosialismistä on huono, mutta itselläni jopa hyvä jos malliksi hyväksytään vaikka Ruotsi.

        Poliittiset järjestelmät hakevat vieläkin itseään. Mielläkin on yksi, kapitalistinen markkinatalous, jossa on hyvä demokratia ja korruptioton hallinto.


    • L - L

      Kyse ei ole joko >< tahi asiasta paitsi niiden kohdalla jotka eivät ymmärrrä sosialismin eri suuntia ja vivahteita sekä toteutusyrityksiä kommuuneista kommunismiin, kibbutseista kansankotiin.

      Ruotsin heikko puolustusvalmius 30-luvun lopulla johti Saksan hännystelyyn sodan lkuvuosina.

      Mitä tulee skandinaavien osallistumiseen maamme puolustamiseen niin talvisodan aikana oli sveduja lähinnä partiointitehtävissä rauhallisella rintamaosuudella.
      Joku tanskalainen lentäjäkin ammuttiin alas.

      Eräs svedupomoni oli mennyt vapaaehtoisena talvisotaamme mutta matka loppui Rovaniemelle jossa hän erehtyi ahdistelemaan suomalaista rouvaa jonka aviomies sattui olemaan sopimattomassa paikassa vyöllään jokamiehen varuste, puukko.
      Puukotti svedua vatsaan ja sotaretki päättyi siihen.

      Jugoslavia oli diktatuuri enkä ymmärrä mitä ihailemista sinä on. Pakolla koossa pidetty hajosi tuntmiemme seurausten kera. Olen katsellut Sloveniassa ja Kroatiassa hautakivien päivämääriä. Kuolinajat kasaantuvat muutamille päiville.
      Samoja sukunimiä on runsaasti ja suurin osa vainajista on nuorehkoja miehiä mutta ikäreitäkin.

      Pienimuotoisen yksityisyritteliäisyyden ja matkustamisen salliminen ei tee onnelaa.
      Pari kommunismiaikaisen Slovenian käyntiä ja kaksi kroaatti työkaveriani eivät toki tee minusta asiantuntijaa.

      Chilestä ei tiedä mihin se olisi suuntautunut. On syytä olettaa, että Kuuban tie olisi sattanut olla myös Chilen tie.

      Kun olet omaksunut opettajasetämäisen roolin niin suosittelisin parempaa ja syvällisempää valmistautumista kuloiseenkin valistustehtävääsi!
      Koskee myös muutamaa aikaisemmin lukemaani valistustuotettasi.

    • Toimivan yhteiskunnan rakennetta, ei ole mikään helppo tehtävä kaavailla. Tunnetusti Tage Erlander oli pisimpään vaikuttanut pääministeri naapurimaassa, mistä sosialidemokraattinen aate "kansankodista" sai kaikissa pohjoismaissa aikanaan hyväksynnän.

      Koulutus, terveydenhoito ja lapsilisät on jo vakiintuneita etuja kansalaisten tasa-arvossa.
      Valtion omistuksessa olevat tuotantolaitokset kuulunevat sosialismin aatteeseen, vaan onko sekään ollut toimivaa ja kehitystä edistävää?

      PS.
      Sotalasten oma näkemys/kokemus on myös hyvin yksilökohtaista, riippuen lapsen omastakin sopeutuvuudesta.

    • hylkääminen.

      Ei siinä lapsen mielipidettä kyselty kun lähetettiin lappu kaulassa pois ihan syyttä. Sopeutuuhan lapsi kun on pakko muuta ei se ilman arpia ja haavoja tapahdu. Kuinka voi vaatia edes sopeutumista vieraaseen maahan ja kieleen pieneltä lapselta. Saattoi olla että pinin lähetettin, muut sai jääsä kotiin. Voiko äitikään antaa itselleen koskaan anteeksi ?Jää jokin turvattomuuden tunne koko iäksi. Ei saanut tietenkään valittaa kun rikkaaseen maahan "pääsi" lihapatojen ääreen.

      • L - L

        Tunnen vain kolme sotalasta.

        Naapurustossamme asuivat Ruotsiin lähetetyn pojan kaksi veljeä ja yksi sisar.
        Ruotsiin lähetetty kävi kerran, 50-luvun lopulla, katsomassa sisaruksiaan ja äitiään.
        Seurustelu jäi vähiin koska hän ei osannut sanaakaan suomea eivätkä äiti ja sisrukset sanaakaan ruotsia.
        Minä yritin tulkata kehnolla keskikouluruotsilla mutta eihän siitä tullut mitään.

        Toinen, Suomeen palannut kaveri, oli naimisissa vaimoni työkaverin kanssa ja seurustelimme pariskuntina muutaman vuoden ajan.
        Heppu ei missään vaiheessa täysin mukautunut meikäläiseen ympäristöön.
        Kävi toki töissä useamman vuoden mutta viimein menivät kaikki asiat, ml. parisuhde sekaisin ja heppu häipyi oletettavasti Ruotsiin.
        Laittoi vaimolleen yhden postikortin.

        Kolmannesta jäi niukka kuva. Oli Suomessa yhden kesän. Ei edes yrittänyt olla tekemisissä muiden ikäistensä kanssa. Katselimme kateellisina kun hän ojeli hienolla fillarilla pitkin kylämme sorateitä.
        Oli vaihteet, käsijarru taustapeili pitkässä varressa ja siinä ruosin viiri.
        Ilmeisen tyytyväinen elämäänsä.


      • katleija.

        Minun käsitykseni mukaan lapsen vanhemmat saivat päättää siitä lähettivätkö lapsensa Ruotsiin sodan aikana. Vanhempani ovat kertoneet minulle päätöksestään olla lähettämättä meitä vaikka evakkomatkalla ilman omaa kotia siihen aikaan vaihdoimme asuinpaikkaa.
        Minun on vaikea kuvitella itseäni sota-ajan vanhempien asemaan, kun pommikoneet tulivat toistuvasti kaupunkilaisten niskaan pommeja pudottamaan ja eläminen oli vaikeaa kaikin puolin, oli hengestäkin kysymys. En ole valmis siitä syyttämään heitä.
        Vaikea ratkaisu tuo oli silloin, vaikeat myös seuraukset kuten olemme kuulleet.


    • en ymmärrä

      Sepä juuri, kun saivat vanhemmat päättää itse lastensa lähettämisestä, se tekee asiasta häpeällisen. Ruotsi sai sädekehän auttamisesta, olsi toimittanut ruokaa ja vaatetta Suomen lapsille, jos niistä todella oli puute.
      Suomessa ei montaakaan kaupunkia pommitettu, kyllä maaseudulle olisi pakoon päässyt ja monet menivätkin. Se aivan hirveää kun pienin saatettiin lähettää pois, joka ei edes ymmärtänyt miksi.
      Jos ratkaisu oli vaikea, olisi pitänyt ymmärtää etsiä muuta turvaa kuin lasten pois lähettämisen. He kokivat toisen hylkäämisen , kun repäistiin pois Ruotsista, suomen kielikin unohtunut. Lontoota pommitettiin tosi rajusti, mutta lapsia ei ummikkoina ulkomaille lähetetty, vaan maaseudulle.

    • fundsija1

      En pidä sosialismista, sillä sen toteuttaminen on mahdoton välittömästi väestön lisääntyessä. Sosialismin yksi perusedellytksistä on, että alusta alkaen valtion kassa oysyy vakiona, se ei laihdu eikä liho. Kaikki poikkeamat ovat sairaita oireita. Se edellyttää myös täydellistä riippumattomuutta toisista yhteiskunnista., koska kaupankäynti niiden kanssa aiheuttaa paineita oman maan valuuttaan.
      Tage Erlanderia on turha nostaa Ruotsin hyvinvoinnin takuumieheksi, yhtä hyvin sinne voisi ainakin rinnalle nostaa vaatimaton taousmies nimeltä Adopf Hitler.
      Pohjpois-Ruotsin malmivarat mahdollistivat Natsi-saksan aseteollisuuden kasvun ja vetivät siinä sivussa Suomen toisen maailmansodan pyörteisiin.
      Ruotsalaisten hyvinvoinnin peruskivi luotiin keskellä lamakautta v.1934, jolloin Ruotsin Valtiopäivät hyväksyivät aloitteen uudistetusta sosiaalituesta. Sen edellytyksenä oli malmikaupan luoma voitollinen ulkomaankauppa. On aivan turha syytellä Ruotsia Saksan liehakoinnista, raha ei haise eikä sillä ole henkistä omaatuntoa.Virallisesti puolueettomana pysytellyt Ruotsi hyötyi valtavasti
      ns. Marscall-avusta, joka takasi ruotsalaisyritysten täystyöllisyyden vuosiksi sodan päättymisen jälkeen. Kenelläkään ei ollut tarvetta yrittää sivuutta Erlanderia pääministerinä.
      Eräs spekulaatio yhdistää Palmen murhan demarien sisäiseen kriisiin. Monet demaripoliitikot tunsivat asemansa uhatuksi n. dalademokraattien suosion kasvaessa. Palmen murha palautti opposition yhtenäisen linjan taakse ja dalademokraatit jäovät unohduksiin. Aivan kuten Kennedn murha vahvisti puolueen asemaa.

      Sotalapsien kohdalla on syytä muistaa myös kasvava elintarvikepula ja uhkaavat epidemiat. Kuinkahan moni näistä lapsista olisi kuollut esimerkiksi tuberkuloosiin.
      Vielä yksi kysymys ruuneperille: mikseivät Suomen ruotsalaisalueet kelvanneet evakkojen asuttamiseen, heitähän oli noin 400 000 elkä näillä alueilla pilkpttu maatiloja niinkuin suomenkielisillä alueilla.

      • Kaikki esittämäsi taitaa perustua omaan tietämätömyyteesi.

        Mistä ihmeestä on tuo toistuva finntollojen valhe, ettei ruotsinkielisyen omistamia maita luovutettu siirtolaisten asuttamiseen.

        Vaikka et mitään tietäisikään asioista, niin tuntenet Fiskarsin sakset. Olen lähtöisin läheltä Fiskarsia ja sen kartanon maatkin jaettiin. Siihen loppui Fiskarsin maataloustoiminta.

        Muuta nimimerkiksesi valehdelija 1.


      • Ruuneperi kirjoitti:

        Kaikki esittämäsi taitaa perustua omaan tietämätömyyteesi.

        Mistä ihmeestä on tuo toistuva finntollojen valhe, ettei ruotsinkielisyen omistamia maita luovutettu siirtolaisten asuttamiseen.

        Vaikka et mitään tietäisikään asioista, niin tuntenet Fiskarsin sakset. Olen lähtöisin läheltä Fiskarsia ja sen kartanon maatkin jaettiin. Siihen loppui Fiskarsin maataloustoiminta.

        Muuta nimimerkiksesi valehdelija 1.

        Älä viitsi kiukutella Ruune kulta, onhan jossakin voinut olla nuivia ruotsinkielisiäkin!

        Lämmintä Joulumieltä Sinulle, toivottaen sini-sirkku

        https://www.youtube.com/watch?v=sshllx9eAz0


      • sini-sirkku kirjoitti:

        Älä viitsi kiukutella Ruune kulta, onhan jossakin voinut olla nuivia ruotsinkielisiäkin!

        Lämmintä Joulumieltä Sinulle, toivottaen sini-sirkku

        https://www.youtube.com/watch?v=sshllx9eAz0

        Eiköhän erityissemassa olevia ollut ihan molemmissa kieliryhmissä. Asema yhteiskunnassa ja varallisuuskin ovat aina ratkaisevia.


      • Ruuneperi kirjoitti:

        Eiköhän erityissemassa olevia ollut ihan molemmissa kieliryhmissä. Asema yhteiskunnassa ja varallisuuskin ovat aina ratkaisevia.

        Toisaalta taas
        kyllähän meidän jokaisen on tajuttava ääriolosuhteissa, ettei kaikkia tilojakaan voitu pilkkoa, niiden tuottaessa kipeästi tarvittavaa viljaa ja elintarvikkeita.

        Ei valtiovalta siinä voi katsoa k e n en k ä ä n yksityisen etua kun maa oli pulassa. Suuremmat tilat tuottivat keskeytyksettä elintarvikkeita, silloin kun tarve oli suurin.

        Ei ollut silloin varaa keskeyttää elintarvikkeiden tuotantoa, joka vääjäämättä olisi seuraus suurtilojen pilkkomisella.


      • ota selvää ss
        sini-sirkku kirjoitti:

        Toisaalta taas
        kyllähän meidän jokaisen on tajuttava ääriolosuhteissa, ettei kaikkia tilojakaan voitu pilkkoa, niiden tuottaessa kipeästi tarvittavaa viljaa ja elintarvikkeita.

        Ei valtiovalta siinä voi katsoa k e n en k ä ä n yksityisen etua kun maa oli pulassa. Suuremmat tilat tuottivat keskeytyksettä elintarvikkeita, silloin kun tarve oli suurin.

        Ei ollut silloin varaa keskeyttää elintarvikkeiden tuotantoa, joka vääjäämättä olisi seuraus suurtilojen pilkkomisella.

        Ei valtiovalta voi katsoa kenekään yksityisen etua, väittää ss. Kyllä vaan voi , on katsonut ja tulee katsomaan ruotsinkielisten etua kaikessa . Mitä sinä tiljoen pilkkomisesta muka tiedät ? Eikö oikeuden mukaan juuri isoimmilta olisi pitänyt pakkolunastaa maata ? Ruotsinkieliset saivat etuoikeuksia sen takia , ettei kuntien kielisuhteet menisi sekaisin, ettei vaan suomenkielisiä olisi tullut lisää.


      • ota selvää ss kirjoitti:

        Ei valtiovalta voi katsoa kenekään yksityisen etua, väittää ss. Kyllä vaan voi , on katsonut ja tulee katsomaan ruotsinkielisten etua kaikessa . Mitä sinä tiljoen pilkkomisesta muka tiedät ? Eikö oikeuden mukaan juuri isoimmilta olisi pitänyt pakkolunastaa maata ? Ruotsinkieliset saivat etuoikeuksia sen takia , ettei kuntien kielisuhteet menisi sekaisin, ettei vaan suomenkielisiä olisi tullut lisää.

        Oi joi sentään sitä lyhytnäköisyyttä !, Menikö ohi se valtava elintarvikkeiden määrä, minkä sotilaamme tarvitsivat? Armeijan muonitus oli tärkein niinä aikoina, siiviiliväestön ohella.

        Kuulehan nyt,--- ei silloin kielisuhteet merkinneet mitään, kun kaikki taistelivat yhteistä vihollista vastaan.
        Näin on, ja jos et sitä tajua, en voi kuin ymmärtämättömyyttäsi pahoitella!

        PS.

        Toki tiedän maataloudesta paljonkin, varsinkin Suomen lyhyestä kasvukaudesta pohjoisena maatalousmaana, joka muinaisuudessa katovuosien aikana tappoi 1/3 maamme asukkaista.
        Sotatilanteessa elintarvikkeiden tuottavuus oli elinehtomme.


      • lue ss
        sini-sirkku kirjoitti:

        Oi joi sentään sitä lyhytnäköisyyttä !, Menikö ohi se valtava elintarvikkeiden määrä, minkä sotilaamme tarvitsivat? Armeijan muonitus oli tärkein niinä aikoina, siiviiliväestön ohella.

        Kuulehan nyt,--- ei silloin kielisuhteet merkinneet mitään, kun kaikki taistelivat yhteistä vihollista vastaan.
        Näin on, ja jos et sitä tajua, en voi kuin ymmärtämättömyyttäsi pahoitella!

        PS.

        Toki tiedän maataloudesta paljonkin, varsinkin Suomen lyhyestä kasvukaudesta pohjoisena maatalousmaana, joka muinaisuudessa katovuosien aikana tappoi 1/3 maamme asukkaista.
        Sotatilanteessa elintarvikkeiden tuottavuus oli elinehtomme.

        Lue tästä suomenruotsalaispykälä, löytyy se muualtakin.

        http://www.karjalanliitto.fi/siirtokarjalaisuus

        Voit tietää maataloudesta, muuta tätä evakkojen asutusta et tunne ja sen epäoikeudnmukaisuuksia.


      • lue ss kirjoitti:

        Lue tästä suomenruotsalaispykälä, löytyy se muualtakin.

        http://www.karjalanliitto.fi/siirtokarjalaisuus

        Voit tietää maataloudesta, muuta tätä evakkojen asutusta et tunne ja sen epäoikeudnmukaisuuksia.

        Niin, luin ensi kerran tuosta siirolaispykälästä, joka koski ruotsinkielisiä alueita. Pitänee ottaa selvää mihin se perustui silloin, kiitos kun toit sen esiin!

        Tämän illan osalta toivotan kuitenkin

        Hyvää yötä.


      • sini-sirkku kirjoitti:

        Niin, luin ensi kerran tuosta siirolaispykälästä, joka koski ruotsinkielisiä alueita. Pitänee ottaa selvää mihin se perustui silloin, kiitos kun toit sen esiin!

        Tämän illan osalta toivotan kuitenkin

        Hyvää yötä.

        Luin vielä tuosta Juho Paasikiven määräämästä pykälästä, joka todella suojeli ruotsinkielisen kalastajaväenkin maaomistusta.

        Niinpä suomenkielisellä alueilla kaikki suurimmat tilat pirstoituivat pienemmiksi, kun 56 % karjalaisväestöstä oli oikeutettuja viljelemään
        Kovaa on ollut kotinsa menettäneellä väestöllä,

        Vielä en kyllä saanut selville mikä oli Paasikiven määräämän siirtolaispolitiikan ajatus.


      • Noin asia on.
        ota selvää ss kirjoitti:

        Ei valtiovalta voi katsoa kenekään yksityisen etua, väittää ss. Kyllä vaan voi , on katsonut ja tulee katsomaan ruotsinkielisten etua kaikessa . Mitä sinä tiljoen pilkkomisesta muka tiedät ? Eikö oikeuden mukaan juuri isoimmilta olisi pitänyt pakkolunastaa maata ? Ruotsinkieliset saivat etuoikeuksia sen takia , ettei kuntien kielisuhteet menisi sekaisin, ettei vaan suomenkielisiä olisi tullut lisää.

        ''ota selvää ss' on oikeassa.
        Tämä on aivan virallinen oikea tieto.


      • Noin asia on. kirjoitti:

        ''ota selvää ss' on oikeassa.
        Tämä on aivan virallinen oikea tieto.

        Luin juuri presidentti Paasiven historiikkiä, kyllä hän on fennomaani (suomenmielinen ollut henkeen ja vereen:), mutta tuo aika oli kiivasta kamppailua kielipolitiikan suhteen, ja rannikkoruotsalaisuus oli hänelle tärkeä vaimon suvun ollessa sieltä. Paasikivestä huolimatta on saattanut tuo laki mennä läpi eduskunnassa vanhasta tottumuksesta, sen aikaisen sivistyneistön ollessa ruotsinkielisiä.

        Voi näitä nuoren valtiomme silloisia synnytystuskia, jotka heijastuivat sen myötä siirtolaisiinkin. Vasta nyt tajuan, mistä on kummunneet nuo epäoikeudentunteet.

        Kiitos kun niin maltillisesti tajusit/oikaisit tietämättömyyteni sen aikaisista realiteeteistä.


      • tietääkö ss
        sini-sirkku kirjoitti:

        Luin juuri presidentti Paasiven historiikkiä, kyllä hän on fennomaani (suomenmielinen ollut henkeen ja vereen:), mutta tuo aika oli kiivasta kamppailua kielipolitiikan suhteen, ja rannikkoruotsalaisuus oli hänelle tärkeä vaimon suvun ollessa sieltä. Paasikivestä huolimatta on saattanut tuo laki mennä läpi eduskunnassa vanhasta tottumuksesta, sen aikaisen sivistyneistön ollessa ruotsinkielisiä.

        Voi näitä nuoren valtiomme silloisia synnytystuskia, jotka heijastuivat sen myötä siirtolaisiinkin. Vasta nyt tajuan, mistä on kummunneet nuo epäoikeudentunteet.

        Kiitos kun niin maltillisesti tajusit/oikaisit tietämättömyyteni sen aikaisista realiteeteistä.

        Ei ole vain nuoen valtion synnytystuskia nuo epäoikeudenmukaisuudet. Tietääkö ss ruotsinkielisten kiintiöt korkeakouluihin ? Miksi hallituksessa kaksikin RKP-ministeriä AINA ? Tietääkö ss miten pakkoruotsi syö varoja ja kaventaa suomenkielisten nuorten mahdollisuuksia? Tietääkö ss rikkaiden verovapaiden säätiöiden rahan jakamisesta rkielisten pönkitykseen ? Nämä vain muutamia esimerkkejä.


      • tietääkö ss kirjoitti:

        Ei ole vain nuoen valtion synnytystuskia nuo epäoikeudenmukaisuudet. Tietääkö ss ruotsinkielisten kiintiöt korkeakouluihin ? Miksi hallituksessa kaksikin RKP-ministeriä AINA ? Tietääkö ss miten pakkoruotsi syö varoja ja kaventaa suomenkielisten nuorten mahdollisuuksia? Tietääkö ss rikkaiden verovapaiden säätiöiden rahan jakamisesta rkielisten pönkitykseen ? Nämä vain muutamia esimerkkejä.

        Kyllä, olen täällä tullut tietoiseksi noista epäkohdista, mutta nyt käytyäni taaksepäin läpi kansan taistelun tasa-arvoon, tyydyn katsomaan sitä syy ja seuraussuhteen ( Ruotsin valtakauden) jäänteenä.

        Nyt on aamuni jo pitkällä, muut tehtävät jo kutsuu, kiitos keskusteluhetkestä Hyvän Joulun toivotuksin


      • voiko olla totta
        sini-sirkku kirjoitti:

        Kyllä, olen täällä tullut tietoiseksi noista epäkohdista, mutta nyt käytyäni taaksepäin läpi kansan taistelun tasa-arvoon, tyydyn katsomaan sitä syy ja seuraussuhteen ( Ruotsin valtakauden) jäänteenä.

        Nyt on aamuni jo pitkällä, muut tehtävät jo kutsuu, kiitos keskusteluhetkestä Hyvän Joulun toivotuksin

        Helladuudelis kun on tynnyrissä eletty, vasta kahdeksankymmpisenä saa kuulla keskustelupalstalla että ruotsinkielisillä korkeakoulukiintiöt jnejne.


      • fundsija1
        Ruuneperi kirjoitti:

        Kaikki esittämäsi taitaa perustua omaan tietämätömyyteesi.

        Mistä ihmeestä on tuo toistuva finntollojen valhe, ettei ruotsinkielisyen omistamia maita luovutettu siirtolaisten asuttamiseen.

        Vaikka et mitään tietäisikään asioista, niin tuntenet Fiskarsin sakset. Olen lähtöisin läheltä Fiskarsia ja sen kartanon maatkin jaettiin. Siihen loppui Fiskarsin maataloustoiminta.

        Muuta nimimerkiksesi valehdelija 1.

        ruuperille: tuo ruorsalaispykälä ei tainnut olla tiedossasi. Mutta mieti,kumpi oli tärkeämpi Fiskarsille tuolla hetkellä, maatalouden kannattavuus vai bruukin toiminnan jatkaminen hetkellä. jolloin lainoituksesta olisi joutunu maksamaan ehkä
        25% koron ( huomioin tässä vallinneen inflaatiokierten) Ei maata ilmaiseksi otettu, pakkolunastushinta perustuu aina erilaisiin neuvottelutuloksiin. Kuitenkin voit itsekin kuvitella suomalaisten maanviljelijöiden katkeruuden tuota ruotsalaispykälää kohtaan.


      • fundsija1
        fundsija1 kirjoitti:

        ruuperille: tuo ruorsalaispykälä ei tainnut olla tiedossasi. Mutta mieti,kumpi oli tärkeämpi Fiskarsille tuolla hetkellä, maatalouden kannattavuus vai bruukin toiminnan jatkaminen hetkellä. jolloin lainoituksesta olisi joutunu maksamaan ehkä
        25% koron ( huomioin tässä vallinneen inflaatiokierten) Ei maata ilmaiseksi otettu, pakkolunastushinta perustuu aina erilaisiin neuvottelutuloksiin. Kuitenkin voit itsekin kuvitella suomalaisten maanviljelijöiden katkeruuden tuota ruotsalaispykälää kohtaan.

        anteeksi :ruuneperille


    • .......

      Mikseivät Suomen ruotsalaisalueet kelvanneet evakkojen asuttamiseen, heitähän oli noin 400 000 elkä näillä alueilla pilkottu maatiloja niinkuin suomenkielisillä alueilla?

      Ei saisi vastauksessa valehdella. Svedut ovat aina katsoneet vain omaa etuaan Myös hallitukseen pääsyssä.

      • ............

        Evakkoja taisi olla 500 000 henkeä, asunto ja ruoka ja ylläpito piti kaikille antaa.
        Sen antoivat suomenkieliset suomalaiset, samalla kun suru omista rintamalla olijoista kalvoi ja kasvoi, samalla kun maatilan työt oli tehtävä ilman rintamilla olevia miehiään, ilman rintamalle vietyjä hevosiaan, samalla kun Kansanhuoltoon oli luovutettava ilman maksua siat, hiehot, lampaat, viljat, juurekset...rintamamiesten ja lottien ruokkimiseen... ja samalla kun talon sisään ahtauteen piti ottaa perhe täysin vieraita ihmisiä, jotka olivat usein pahantuulisia Karjalasta pakenemaan joutumisensa takia.


      • Koettu on.
        ............ kirjoitti:

        Evakkoja taisi olla 500 000 henkeä, asunto ja ruoka ja ylläpito piti kaikille antaa.
        Sen antoivat suomenkieliset suomalaiset, samalla kun suru omista rintamalla olijoista kalvoi ja kasvoi, samalla kun maatilan työt oli tehtävä ilman rintamilla olevia miehiään, ilman rintamalle vietyjä hevosiaan, samalla kun Kansanhuoltoon oli luovutettava ilman maksua siat, hiehot, lampaat, viljat, juurekset...rintamamiesten ja lottien ruokkimiseen... ja samalla kun talon sisään ahtauteen piti ottaa perhe täysin vieraita ihmisiä, jotka olivat usein pahantuulisia Karjalasta pakenemaan joutumisensa takia.

        " Menikö ohi se valtava elintarvikkeiden määrä, minkä sotilaamme tarvitsivat? Armeijan muonitus oli tärkein niinä aikoina, siiviiliväestön ohella."

        Me lapsetkin teimme työtä silloin.

        Puoli miljoonaa karjalaista evakkoa
        ja rintamalla olijat miehet ja lotat oli ruuassa pidettävä JOKA PÄIVÄ viiden vuoden ajan.

        "Evakkoja oli puoli miljoonaa henkeä, asunto ja ruoka ja ylläpito piti kaikille antaa kaikkina päivinä pitkien sotavuosien aikana.

        Sen antoivat suomenkieliset suomalaiset, samalla kun suru omista rintamalla olijoista kalvoi ja kasvoi,
        samalla kun maatilan työt oli tehtävä ilman rintamilla olevia miehiään, ilman rintamalle vietyjä hevosiaan,
        samalla kun Kansanhuoltoon oli luovutettava ilman maksua siat, hiehot, lampaat, viljat, kanat ja kananmunat, juurekset rintamamiesten ja lottien ruokkimiseen...
        ja samalla kun talon sisään ahtauteen piti ottaa perhe täysin vieraita ihmisiä, jotka olivat usein pahantuulisia Karjalasta pakenemaan joutumisensa takia. "


    • 114

      Pakolaistenkin perheet yhdistetään , on ihmisoikeuksien vastaista lähettää pienet lapset yksin ihan vieraisiin oloihin.

    • katleija.

      Oliko se noin?
      "Puoli miljoonaa karjalaista evakkoa
      ja rintamalla olijat miehet ja lotat oli ruuassa pidettävä JOKA PÄIVÄ viiden vuoden ajan"
      Minäkin olin evakko ja lähtö sotaa pakoon (evakkoon) tuli kolmevuotiaana. Perhettämmekö ruokittiin siihen asti kun olin kahdeksanvuotias,,, en sitä noin muista. Isäni ikäluokka ei joutunut jatkosotaan ja elätti kyllä laivurina perheensä. . Aina asuimme myös omassa käytössä olevassa talossa.
      Vanhempi veljeni kävi maatalossa työssä ja mottimetsässä ennen sotaan joutumistaan. Perunat äiti kasvatti, marjat ja sienet noukki, keitti siirapit ja saippuat itse. Ei evakkokaan laiskana ollut.
      Ainoastaan ensimmäisenä talvena meitä oli kaksi perhettä äiti ja lapset Kannusjärvellä perhemajoituksessa. Lämmöllä äiti heitä aina muisteli.
      Käytiinpä rauhan tultua kylässäkin, vaikka Varsinais-Suomesta oli matkaa Kannusjärvelle.
      Oli se raskasta aikaa kaikille varmasti se sota-aika. Pieniähän me olimme, mutta jotain muistamme. Mutta kun kotona ei kuullut katkeria puheita jäi lapsuuden evakkoajastakin hyvä muisto Pääasia oli että äiti oli aina läsnä.

      • Näin

        "Armeija marssii vatsallaan", Kansanhuoltoon luovutettiin elikkä annettiin ilmaiseksi kaikki se kasvatettu ravinto mikä saatiin talossa kasvatettua ja mikä oman perheen ja evakkojen ruokkimisesta liikeni.
        Yritimme kasvattaa paljon enemmän kuin tavallisesti vaikka miehet olivat rintamilla ja hevoset myös. Siihen aikaan ei traktoreita ollut.
        Ilman ruokaa ei armeija eikä lotat olisi voineet elää ei toimia, ei myöskään siirtolais-evakot.


      • katleija.
        Näin kirjoitti:

        "Armeija marssii vatsallaan", Kansanhuoltoon luovutettiin elikkä annettiin ilmaiseksi kaikki se kasvatettu ravinto mikä saatiin talossa kasvatettua ja mikä oman perheen ja evakkojen ruokkimisesta liikeni.
        Yritimme kasvattaa paljon enemmän kuin tavallisesti vaikka miehet olivat rintamilla ja hevoset myös. Siihen aikaan ei traktoreita ollut.
        Ilman ruokaa ei armeija eikä lotat olisi voineet elää ei toimia, ei myöskään siirtolais-evakot.

        Kaikille riitti taakan kantamista.Suuri kiitos maanviljelijöille. Hyvä etteivät ruoan kansalle kasvattajat kärsineen itse ruoan puutteesta niinkuin maattomat ja vedettömät. Saattoivat pikkuisen vaivan palkkaakin saada vaivoistaan. Mustan pörssin kauppa kävi kananmunista ja sianlihasta.

        Konstit oli monet sota-aikana millä ihmiset pärjäsivät.
        Muistan perheen, joka tuli aina syksyllä koulujen alkaessa Turun seudulle Haminan ulkosaarista. Perheen isäntä kävi mustan pörssin kauppaa talollisten kanssa. Merimiehiltä satamasta osti naylonsukkia, pirtua ym. ja tuli lastinsa kanssa talvikaudeksi näille nurkille maaseudulle ja tavara muutti muotoaan. Nailonsukat vaihtuivat kananmuniin ja sianlihaan, ei ollut ruoasta puute.
        Evakkoisänikin osasi itse ruokaa hankkia kalastamalla ja vesilintujakin ampumalla. Meren kareilta linnunmuniakin hakivat.
        Saivat luvat hakea sokerijuurikaspellolta sinne jääneet juurikkaat, joista siirappia keitettiin. On se ollut aikaa, ei nykyihminen heti ainakaan pärjäisi sellaisissa oloissa.


      • usskomattoman paha
        katleija. kirjoitti:

        Kaikille riitti taakan kantamista.Suuri kiitos maanviljelijöille. Hyvä etteivät ruoan kansalle kasvattajat kärsineen itse ruoan puutteesta niinkuin maattomat ja vedettömät. Saattoivat pikkuisen vaivan palkkaakin saada vaivoistaan. Mustan pörssin kauppa kävi kananmunista ja sianlihasta.

        Konstit oli monet sota-aikana millä ihmiset pärjäsivät.
        Muistan perheen, joka tuli aina syksyllä koulujen alkaessa Turun seudulle Haminan ulkosaarista. Perheen isäntä kävi mustan pörssin kauppaa talollisten kanssa. Merimiehiltä satamasta osti naylonsukkia, pirtua ym. ja tuli lastinsa kanssa talvikaudeksi näille nurkille maaseudulle ja tavara muutti muotoaan. Nailonsukat vaihtuivat kananmuniin ja sianlihaan, ei ollut ruoasta puute.
        Evakkoisänikin osasi itse ruokaa hankkia kalastamalla ja vesilintujakin ampumalla. Meren kareilta linnunmuniakin hakivat.
        Saivat luvat hakea sokerijuurikaspellolta sinne jääneet juurikkaat, joista siirappia keitettiin. On se ollut aikaa, ei nykyihminen heti ainakaan pärjäisi sellaisissa oloissa.

        kiitosta et osaa antaa ikinä silloin kun kansa olisi sen ansainnut
        kyllä ossat olla negatiivinen ei kaikki joitain ovelia lukuunottamatta tuota tehneet
        miljoonista vain 1 taikka 2. myt yrität taas vetää kaikkien syyksi häpeisit.


      • nii kummallista
        usskomattoman paha kirjoitti:

        kiitosta et osaa antaa ikinä silloin kun kansa olisi sen ansainnut
        kyllä ossat olla negatiivinen ei kaikki joitain ovelia lukuunottamatta tuota tehneet
        miljoonista vain 1 taikka 2. myt yrität taas vetää kaikkien syyksi häpeisit.

        edes JOTAKIN hän yrittää löytää vaikka isosta höyhenpatjasta yhen hiekanmurusen että vois muita syyttää
        aina jotain pahaa kuiteski
        opettelis sanomaa kiitos kun annoitte ruuan ja turvan sillon
        me muut ossaamme sen


      • Toiveensa on että
        nii kummallista kirjoitti:

        edes JOTAKIN hän yrittää löytää vaikka isosta höyhenpatjasta yhen hiekanmurusen että vois muita syyttää
        aina jotain pahaa kuiteski
        opettelis sanomaa kiitos kun annoitte ruuan ja turvan sillon
        me muut ossaamme sen

        heinäsuovasta jos edes yhen neulasen löytäis.

        sais siitä syyttää.

        Ja sitten uskonnosta se jako vuohiin ja lampaisiin !!!


      • Jep!
        Toiveensa on että kirjoitti:

        heinäsuovasta jos edes yhen neulasen löytäis.

        sais siitä syyttää.

        Ja sitten uskonnosta se jako vuohiin ja lampaisiin !!!

        Vuohet ja lampaat, kummat mielestäsi Katleija ovat huonompia?

        Jumalan luomia elikoita kummatkin.

        Raamattu on täyttä soopaa, valloituksia vahvistamaan tehty.

        Nuo tyhmät on jääneet toistamaan sitä.


    • katleija.

      Anteeksi ruuneperi, sosialismistahan piti kirjoittaa. Minä vaan uppouduin niin tuohon evakkoasiaan johon ketjussa kulkeuduttiin.

      • Ei se mitään!

        Noista siirtolaisita on minullakin vuosikymmenten kokemus kun lankoni on siirtolaisia.

        On selvää, että ne, jotka joutuivat kahteenkin kertaan kotinsa jättämään, jouuivat kärsimään paljon.

        Kaikki siirtolaiset synnyinseudullani saivat uudet tilat, ainutkertaisen kauniissa maisemissa, ruotsinkielisten omistamista maista.

        Kirjan voisin kirjoittaa, mutta en lähde edes kertomaan noista omaltakin osalta kokemistani asioista, lähes elämän mittaisista.

        Mitä sotalapsiin tulee, ovat monet näistä saaneet kokea paljon hyvääkin. Kauniiit, vaaleatukkaiset tytöt saivat kuin prinsessan kohtelun, mutta vaikeavammaiset lapset saivat vain ravinnon,vaatteet ja asunnon. Tarpeellista apua oli kaikki saatu.


    • Pidättekö sosialismista kysyt. Nyt, luettuani koko sosialismin synnystä, 1910 alusta, jolloin oli vain 2 puoluetta, porvarit ja sosialistit, voin sanoa pitäväni siitä, ja ennenkaikkea koen sen välttämättömyytenä yhteiskunnan kehityksen kannalta.

      Työväenliikkeiden perustamisen myötä, päättyi kunnallinen yksinvalta, joka oli isäntien ( maanomistajien) käsissä.

      Siirtolaisten asuttamisessa taitaa näkyä vanhan ajan feodaalinen maailmakuva vielä vallanpitäjissäkin, mutta eivät missään muuallakaan ole nopeasti muuttuneet.

      Maamme poliittisen historian kehittymistä tähän päivään, laitoit kyllä aloituksellasi lukemaan, ja hyvä niin!

      • L - L

        Sosialismin sektorilla lienee ideologisesti vireintä aikaa ollut 1800-luku.
        Linjariidat, anarkismin eri muodot, jakautuminen punakumoajiin ja revareihin sekä kaikkea muuta.

        Tavallaan juuria voi hakea Ranskan Suuresta Vallankumouksesta ja joiltakin osin kauempaakin.

        Ideoligiana sosialismi on kieltämättä vaikuttanut voimakkaasti länsimaiden, ja hieman joidenkin muidenkin, yhteiskunnalliseen kehitykseen.

        Partakallen kuvaama kehitys ei sentään ole toteutunut.


    • Olen yrittänyt vuosikymmenien aikana tutustua työväenliikkeen historiaan ja käyttänyt kaikenlaista saatavissani olevaa materiaalia. Tietysti tarkoituksenani on ollut hakea totuutta. Se on monessakin asiassa niin, että samasta asiasta on monta "totuutta."

      Tutuksi on tullut kansalaissodan jälkeinen sorron aika. Niin lapuanliike, kuin IKL, STK, terroriteot, ay- järjestöjen kieltäminen, kyyditykset rajan taa - jopa presidenttikin sai "kyytiä". Ei se ole ollut helppoa. Siksi tuntuu oudolta nekin vanhat kaiut, kun älykääpiöt keskusteluissakin ojentelevat painumaan rajan taakse. Enpä jatka yksityiskohtaisemmin.

      Aloituksessa oli Ruotsin hyvin pärjäämisestä. Onhan se hyvä suoritus, kun maailman sodan välttää ja talous on vieläkin hyvässä kunnossa. Merkittävä osa siitä on ruotsalaisilla vahva ay- liike. Niin se on ollut suomalaisillekin ja toivottavasti on jatkossakin.

      Politiikan "kaksi napaisuudesta." Olisihan se tietysti selkeämpää, mutta eipä taida onnistua. Ruotsissakin se nyt pahasti rakoilee. Meillä on nyt eduskunnassa 10 ryhmää ja ulkopuolella lisää. Siitä huolimatta mielestäni ei ole hyvä se, että ryhmiä pakolla tiivistetään. Saattaa olla, että demokratian muodot tulevaisuudessa muuttuvat. Sitä vaatii ennen pitkää se, merkittävät päätökset täytyy saada paremmin ymmärrettävässä muodossa kansalaisten käsittelyyn. Sen pohtiminen ei ole enää minun asiani.

      • Nostoväki

        "Aloituksessa oli Ruotsin hyvin pärjäämisestä. Onhan se hyvä suoritus, kun maailman sodan välttää ja talous on vieläkin hyvässä kunnossa. "

        Ruotsissa armeija on lopetettu tarpeettomana.

        Onhan suomalaiset.


      • Nostoväki kirjoitti:

        "Aloituksessa oli Ruotsin hyvin pärjäämisestä. Onhan se hyvä suoritus, kun maailman sodan välttää ja talous on vieläkin hyvässä kunnossa. "

        Ruotsissa armeija on lopetettu tarpeettomana.

        Onhan suomalaiset.

        Suomwen Ruotsalaiset pitävät itseään enemmän Ruotsalaisina . Ovat varajoukoona suomessa jos vaikka tulis suomesta vielä kuningaskuntakin . Aikojen saatossa ,meinaan .
        Tästä olikin mukava lukea joka on Faktaa --että suomen laissa on oikein Ruotsalais pykälä . Ovat ihan sotaajan kynnykselläkin pitäneet puolensa --kovaa sydämettön kansa . -- Fin jeevliä ollaan .. täälä me Suomalaiset -- Ja halpana tuövoimana autettu Ruotsia rikasrumaan .
        Nyt on Ruotsissa Maailman koulutettuimmat Siivoojat . He ova jo tullessaan olleet korkeastikoulutettuja monet --mutta eivät pääse omiin ammatteihinsa --kun vaivalloisesti . Kielitaitoisia ihmisiä . Ja useammat ahkeriakin --Meinaan maahanmuuttajat täälä Ruotsissa
        Ensisijalla on heidän omanmaan kansalaiset aina,


      • att2
        ullamirjami kirjoitti:

        Suomwen Ruotsalaiset pitävät itseään enemmän Ruotsalaisina . Ovat varajoukoona suomessa jos vaikka tulis suomesta vielä kuningaskuntakin . Aikojen saatossa ,meinaan .
        Tästä olikin mukava lukea joka on Faktaa --että suomen laissa on oikein Ruotsalais pykälä . Ovat ihan sotaajan kynnykselläkin pitäneet puolensa --kovaa sydämettön kansa . -- Fin jeevliä ollaan .. täälä me Suomalaiset -- Ja halpana tuövoimana autettu Ruotsia rikasrumaan .
        Nyt on Ruotsissa Maailman koulutettuimmat Siivoojat . He ova jo tullessaan olleet korkeastikoulutettuja monet --mutta eivät pääse omiin ammatteihinsa --kun vaivalloisesti . Kielitaitoisia ihmisiä . Ja useammat ahkeriakin --Meinaan maahanmuuttajat täälä Ruotsissa
        Ensisijalla on heidän omanmaan kansalaiset aina,

        Täysin väärä näkemys, hyvin alaarvoista kirjoitusta johon en vastaa.


    • att2

      Mitä tulee sotalapsiin täälläpäin on hyvin paljon monet heistä perinneet omaisuudet luulisin lähes kaikkien voivan hyvin.

      Olen myös asunut Ruotsissa 45 vuotta, tuskin koskaan lomailen Suomessa, vanhemmat ovat kuolleet.

      Suomalaisien kanssakäyminen on lapseni tosin olemme kaikki ruotsinkansalaisia.

    • att2

      ruuperille: tuo ruorsalaispykälä ei tainnut olla tiedossasi. Mutta mieti,kumpi oli tärkeämpi Fiskarsille tuolla hetkellä, maatalouden kannattavuus vai bruukin toiminnan jatkaminen hetkellä. jolloin lainoituksesta olisi joutunu maksamaan ehkä
      25% koron ( huomioin tässä vallinneen inflaatiokierten) Ei maata ilmaiseksi otettu, pakkolunastushinta perustuu aina erilaisiin neuvottelutuloksiin. Kuitenkin voit itsekin kuvitella suomalaisten maanviljelijöiden katkeruuden tuota ruotsalaispykälää kohtaan.


      Kuinka tänään suomalaiset pykälät samat kuin venäjällä, näin kulkee historia maankorkeimmalla päätöksillä suurilla yhtiöillä Suomessa. Rikollinen toiminta maan tapa ja bonukset---ei hyvä omistajille!

      • En mieti!

        Jos tapahtuneissa tosiasioissa on jotain ihmeteltävää tai mietittävää, niin siitä vaan!


    • Anonyymi

      Ruotsi sai elää rauhan oloissa ja ilmeisesti ilman armeijaakin ..Haista jo..!
      Niin sai elää rauhassa tyhmät ja nyt pommit rikollisten takia ..
      Meksiko on pahempi maailmassa kuin verkkotukka armeija Ruotsi.
      Olen pahoillani vammaisuuttasi kohtaa ja toivon,että menee hyvin.
      Mutta Ruotsi on täysin paska maa Euroopassa, maahanmutto,on liikaa värillisiä ja Poliisi ja Armeija on heikko.

    • Anonyymi

      Sosialimi on maailma suurin murhaaja.Cccp,pol pot,Venäjä,yms.
      noin.10-100milj ihmistä on tapettu ,luti takaraivoon.
      Suomalaisia mm ja leireille viety.

    • Anonyymi

      Keskustelu on koomista ensimmäisestä viestistä alkaen
      mutta koska keskustelijat ovat varmaan kuolleet ei voi arvostella

      Salvdor Alliende
      tässä kuvassa on reaalipalkat Chilessä sosialismin alussa ja lopussa
      ne romahtivat sininen alue

      https://valdaiclub.com/upload/medialibrary/592/592fa9bc5e7a8c3832db66f0811660f4.jpg

      Tietenkin voi syyttää että ulkovallat (USA....) kiusasi Allenden hallitusta
      mutta tälla tavalla siinä kävi

    • Anonyymi

      Sosialismi on eri asia kuin sosialidemokratia.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 193
      2569
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      203
      2318
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      63
      2262
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      176
      1762
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1288
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1287
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      20
      1233
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1215
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe