AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

Oilon öljypolttimen huolto

43 Vastausta 50 836 Lukukertaa
Omistan Oilon Junior type N mallisen öljypolttimen.
Aijon tehdä siihen "teeitse" huollon.
Mitä osia pitäsi huoltaa tai vaihtaa?
Entä minkalaisen suuttimen ostan vanhan tilalle?Onko suuttimilla eroa?N tyypin poltin kuluttaa öljyä 1,7-3,2L/h
Poltin on vuosimallia 1981 ja on toiminut hyvin.Mangeettiventtiilin olen joutunut vaihtamaan.
Käyntiin lähtiessä joskus poltin meinaa sammua tai melkein niikuin tukehtua jotenkin ja kuuluu sellainen sirisevä ääni,mutta sitten se kuitenkin jää käyntiin.
Onko muilla käyttäjillä kokemusta ko. laitteesta?

Itse "huollan"

1. Puhdista puhallin, valokenno, palopää jne.
2. Suuttimen vaihto. Jos kattila on pysynyt puhtaana niin samanlainen suutin kannattaa vaihtaa jos ei ole vaihdettu 3 vuoteen. Itse vaihdan n.joka 3 vuosi.
3. Puhdista tai vaihda öljynsuodatin, riippuen tietenkin kumpi ja milloin on tehty aikaisemmin?

Hyvin on sinulla oilon pelannut, ihme jos et ole joutunut öljypumpun akselin tiivisteitä vielä vaihtamaan? Riippuu tietenkin öljysäiliösi sijainnista.

oil

Eipä ole vaihdettu öljypumpun akselin tiivisteitä vielä.Miten niiden vaihdon tarve ilmenee?
Missä on valokenno ja mikä on palopää,siis polttimessa?

Kiitos hyvistä ohjeista!

akselin stefa

vuotaa mottorin puolelle koteloon, sieltä tiputtaa lattialle, stefa vaihdetaan vain jos se vuotaa. Yksi stefa siis...

Se

sirinä on sytytysääni. Valovastus on polttimon rungon sisälle laippaan työnnety pieni putki jossa on liekintarkkailupinta liekkiin päin. Se lähtee vetämällä ulos ja voidaan puhdistaa. palopää on polttimon kattilan sisäinen pää joka on laipassa ja voidaan irroittaa tai kääntää irroittamalla toinen tappi tai molemmat. Tapit on syytä sivellä vaikka saippualiuoksella liikkuvuuden takia. Palopää joka jää kiinni kattilaan voidaan irroittaa ja puhdistaa vaikka pikku harjalla. Suuttimen vaihdossa käytetään kahta kiintoavainta. Suutin voi olla tosi tiukassa. Huom ! Virta katkaistava ehdottomasti ennen huototöitä. Hyvä tulos saadaan vain jos savukaasualyysi tehdään sitä varten suunnitellulla laitteella (T-k analysaattori) Vaatii jo ammattihuoltajaa. Jos olet epävarma, älä tee itse mitään, ainakaan pakkasella. Jos öljysäiliö on polttimon yläpuolella, sulje öljyventtiilit.

Amatööri

unohti suodattimen puhdistuksen, sekin on syytä tehdä kun kerran hommiin alkaa. Muista sulkea venttiilit ennen sitä. Ja muista avata venttiilit työn jälkeen. On syytä varata laakea avoin astia suodattimen vaihtoon, piää astiaa siten, että mahdollinen öljy valuu astiaan, ei lattialle. Ja kuten amatööri huomautti, Virta on katkaistava ennen huoltotöitä. Suutin vaihdossa tosiaan kaksi avainta. Suutinputkeen ja suuttimeen sopivat.
Varo sytyskärkien asennon muuttumista. Puhdista myös ne vaikka keittiöpaperipyyhkeellä.

Mikä suodatin?

En ole 10 vuoteen mistään mitään suodattimia putsannut tai vaihtanut, hyvin toimii edelleen. Oilon Junior + ilmanpoistohärveli isolla suodattimella.

oilon n

Itselläni oli myös kuvaamasia käyntihäiriöitä ja vaihdettuani öjjyletkut vika katosi kerralla. Letkuissa oli pieni vuoto ja öljy pääsi valumaan takaisin säiliöön säiliö maan alla (pohjaventtiili ei pidä yksistään jos letkut vajattaa) Polttimeni on otettu käyttöön vuonna 1978 ja on toiminut moitteetta. Suuttimia on vaihettu noin viiden vuoden välein , yhdet letkut olen vaihtanut ja joitakin suodattimen mikä on puhdistettavaa mallia

Oilon öljypolttimen huolto

Pientalopolttimen suutin tulee vaihtaa viimeistään silloin kun 5000 litraaa öljyä on kulunut. Öljypumpun sisäinen suodatin pitää myös muistaa puhdistaa vuosittain. Vanhoihinkin laitteistoihin kannattaa asennuttaa ilmanerotin-/suodatusyksikkö ölyn imuputkeen, huollon tarve vähenee ja toimintavarmuus lisääntyy.

suuttimen vaihto

Kyllä sanoisin,että kun on löytänyt hyvän suuttinen,niin ei kannata ruveta vaihtelemaan suuttimia.Voit huoletta ajaa läpi 20000l öljyä.Suuttimet ovat hyvin erilaisia vaikka ovat uusia.

Kannattaa vaihtaa vuosittain

Suutin kuluu käytössä ja väärä "puhdistaminen" vaurioittaa vain suutinta. Katso että uusi suutin on samantyyppinen kuin entinen. Varmista ohjekirjasta, että se on oikea. Esim. Danfoss 0.50 -60 astetta S.

Kokeile imuletku näin.

Suodattimelta polttimoon menee imuletku. Ravistele sitä kädellä, jos syntyy välittömästi palamiskatkoksia, niin öljyletku vuotaa ilmaa. Vaihda se uuteen. Hätätapauksessa voi vaihtaa paluu ja imuletkun keskenään. Harvoin molemmat vuotaa. Jos letku vuotaa öljyä se on vaihdettava uuteen, liittimineen.

Ongelmana kattilasta imeminen

Mulla nuita samoja ongelmia. Eli ei aina syty itekseen. Mutta hätätapauksessa olen imenyt suoraan AIV-törpöstä kylmäasemalta ostettua pö:ä niin Jo toimii.

Vaihdoin polttoaineletkut, polttimen, polttoaineletkuissa olevan sulkuventtiilin mutta silti tuntuu että ei saa polttoainetta maanalaisesta säiliöstä.

Juuri tilattu 1000L polttoainetta, joten ei pitäsi olla loppu. Polttoainesuodattimen pois ottamisen jälkeen jopa yrittää syttyä mut tuntuu tukehtuvan välillä ja sirittävän ja savun kanssa sammuu. Mikä vialla?

Tuttuja juttuja..

Vaihda molemmat letkut. Ilmeisesti vuotavat läpi ilmaa ,siitä tulee sirisevä ääni polttimossa.
Asenna imuputkeen suotimen jälkeen takaiskuventtiili,sen saat öljypoltin liikeestä.
Virtaussuunnan nuoli polttimen pumppuun päin.
Puhdista imusuodin,pese esim.lamppuöljyllä.
Siirry käyttämään talvilaatuista polttoöljyä.
Tankkisi on liian kaukana polttimosta,kesälaatu on liian "jäykkää" talvella sinun käyttöpaikassa.
Nämä "temput" tehtyäsi poltin toimii moitteettomasti. Tee letkujen vaihdot ja takaiskun lisäys heti huomenna kun olet tämän lukenut.

Oilon juniori

Mulla on oilon juniori vm-89 pelas tähän asti hienosti mutta nyt tuli semmonen sivuääni aivan kuin olis laakeri vika,suodatin ja suutin on vaihdettu mutta en tiedä mistä se ääni tulee.Soitin huoltomiehelle mutta ei ole heillä kuulema aikaa tulla tänä vuonna,ehdotti että ostan uuden.Öljysäiliö on sisällä ja kesälaatua käytetty aina,pumpusta se jokatapauksessa tulee.Voisittako vähän valaista?

vaihtakaa poltinta

Vaihtakaa koko polttimot toisen merkkisiin niin häviää ongelmat ja jättäkää ne sitten ammattimiesten huolettavaksi. Riittää kun ostatte säännöllisesti öljyä.

No mihinkäs

sitten vaihtaa? Hei, älä kommentoi jos et yhtään ymmärrä.

Ei merkkiä kannata vaihtaa

Oilon on laatuvehje. uuteen kyllä, se on taas jo kehittyneempi versio.

oilonissa laakerivika ??

Itselläni on myös Oilonin juniori poltin, jotain vuosimallia -99 tai sitä luokkaa. Muutoin poltin pelittää, mutta laitteessa tulee ylimääräinen ääni, miellän sen itse laakeriperäiseksi. Onko jollakulla tähän lääke, kokemusta siitä, voiko sielt jostain vaihtaa jonku laakerin ilman, että pitää koko "kone" vaihtaa?

Siinä polttimessahan on

vain yksi moottori joka pyörittää sekä paloilmapuhallinta että öljypumppua, ja sen moottorin akselilla on tietysti laakerit. Luulisin että ne laakerit voi mennä, mutta en tiedä onko miten vaihdettavissa, voi ollakin.

Itse olen vaihtanut laakerit ilmanvaihtolaitteen puhaltimen moottoreille, olivat ihan vakiokokoa ja kohtuuvaivalla vaihdettavissa.

Laakerit

vanhuuttaan, tai oikeastaan alkavat kuivuuttaan viheltämään. Ääni on helppo paikallistaa vaikkapa ruuvimeisselillä: Paina meisselin toinen pää moottoria, öljypumppua tms. vasten ja kahva korvaa vasten niin kuulet äänen lähteen selvästi. Jos öljyn imupuoli on tukossa, kuuluu pumpusta kavitointiääni joka on matalampitaajuinen hieman tärisevä ääni. Sirinä kuuluu ehjässäkin polttimessa asiaan käynnistyksen aikana. Se on sytytyskipinän aiheuttama ääni joka lakkaa jonkin ajan kuluttua polttimen käynnistymisestä.
Oilon Junior rupes polttamaan sulaketta.. Heti menee sulake kun pistää päälle. Johonkin huoltoon tarvis viedä, mutta osaatteko sanoo missä vois olla vika
Luultavasti esilämmitysvastus on palanut. Mulla kävi juuri näin sulakkeille.
Ota jännite suoraan pistorasiasta kaapelilla niin pitäis toimia ja Laita nauhaa väliin tätä valkoita silikoninauhaako se oli?

Ei pidä ottaa

vaan esilämmityvastuksen voi väliaikaisesti ohittaa releessä lenkillä. Pitää varmistaa, että poltin menee sen jälkeen häiriöön käynnin aikana ja käynnistäessä. Peittämällä valovastus vaikka kädellä kun sen ottaa esiin. Tai sulkemalla imupuolen venttiili. Ei saa sulkea paluupuolen venttiiliä, sillä silloin menee akselintiiviste pumpusta.

Ei poltinta huoltoon

viedä, vaan huoltaja kutsutaan paikalle. Ei huollosta muuten mitään tule. Puhdistaa voi ja vaihtaa osia, mutta säätö on tehtävä "paikan päällä"

kyllä

ja varmista pumpun paine. Sen voi mitata oikealla mittarilla myös suuttimen kirteeseen sopivalla mittarilla.
Tulisi olla 9-10 bar. Katso ohjekirjasta. Jos paine on liian alhainen niin jäykkä öljy ei liiku, vaan tussahtelee ja poltin menee häiriöön.

Eikös nämä hommat

kanattais antaa asiantuntijan hoidettaviksi?
Ite en kyllä osais /tietäis..

Ei tietenkään

särkee aina muutakin löytämättä vikaa ja kutsuu poltinasentajan vasta viime tipassa. Ja valittaa kun poltinmiehen käynti maksaa. Äkkinäisen ei pitäisi koskea koko laitteeseen eikä varsinkaan sellaisen joka vain luulee osaavansa vaikkei ymmärrä koko vehkeestä lopultakaan hevon paskaa. Nämä ne tekevät aina kalleimmat vahingot.

Yksinkertainen vehje

se poltin on, kyllä sen huoltaa jokainen joka yleensäkään jotain koneita osaa huoltaa. Tumpulat on sitten erikseen. Tietysti jos pakista ei löydy kun vasara ja puukko niin sitten soittaa sen huoltomiehen ;)

Öljypoltin on

yksinkertainen mutta monimutkainen jos ei ymmärrä sen toimintaa. Harjoittelin itse aikoinaan kun taloyhtiössä oli kaksi pannua ja poltinta. Teetin ensin asiantuntijoilla tulipesämuuraukset pannuihin niin että saatiin vastapainoveto kuntoon ettei lämmöt hurahtanut harakoille. Sitten uusin toiseen pannuun polttimon säätölaitteineen. Asennuksesta tuli muutoin hyvä mutta se ei vain toiminut jatkuvasti vaan meni miten sattuu vikatiloihin. Kysyin neuvoa Oilonilta ja sieltä sain hyviä vinkkejä joita sitten toteutin ja johan lähti jatkuvuuskin käyntiin niin että toista pannua ei tarvittu avuksi ja oli vain varalla joten öljyn kulutuskin melkein puolittui.
Sanoisin neljänvuosikymmenen kokemuksen saattelemana että ne osat eivät maksa paljon ja kannattaa vaihtaa pumput ja muut jos jokin reistaa eikä ihmetellä sen enempää. Suuttimen suihkukulma on tärkeä että se sattuu juuri oikeassa kulmassa sytytinkärkiin tai ohittaa ne sopivasti siis sytytinkärkien etäisyys suuttimesta ja niiden kärkiväli sekä ajoitun sytytyksen alkuun.

Eniten vikoja oli sytytys muuntajassa jossa läpilyönnit hiilipölystä johtuen varsin yleinen syy käynnin pätkimiseen. Sytytysjohtoja kannattaa vaihtaa usein niin välttyy monelta turhalta pannuhuoneillalta.

Omakotitalossa

lämmityksen käyttövarmuutta muutamalla yksinkertaisella keinolla:

- Puhdistuta säiliö vähintään 10 vuoden välein vaikka laki ei sitä vaatisikaan
- Käytä moottoripolttoöljyä näiden nykyajan paskalaatuisten lämmitysöljyjen tilalla.
- Hanki 1-putkijärjestelmä polttimelle
- Puhdista palopää pari kertaa vuodessa. Jos pyrkii karstoittumaan, säädä suutin kohdalleen.
- Puhdista/vaihda myös polttimen suodattimet silloin tällöin
- Puhdista kattila ainakin kerran vuodessa. Jos kaikki kunnossa, karstaa tulee todella vähän
- Opettele tuntemaan polttimen toimintaa ja "sielunelämää" edes vähän.
- Jos kaikki toimii hienosti, älä turhaan puutu polttimen toimintaan. "Säätäjät" tekevät usein vain vahinkoa systeemille.

Eniten tuotti ongelmia

ulkosäiliöt, ilman suojaputkia olevat öljyputket ja kesälaatuöljy. Kun maa jäätyi häiriöt alkoivat.
Nykyisin säiliöt on sisällä ja ongelmia ei juuri tule, oli öljy sitten mitä tahansa laillista polttoöljyä. Ulkosäiliössä kannattaa käyttää talvilaatua ja imu ja paluuputki eristää kosteuden kestävällä eristeellä. Putket ovat yleensä vielä melko pinnassa. On helppo kaivaa ne näkyviin ja eristää. Öljyn jäukistyminen talvella aiheuttaa enemistön häiriöistä. Joskus joudutaankin viemään "kanikka" poltimon viereenja käyttää sitä. Venttiilit suljetaan ja molemmat letkut työnnetää 30 L muovikanisteriin. Öljysäiliöön voi lisätä 5 l notkistusainetta, se auttaa jonkin verran.

oiloni

Kenelle kannattaa Mikkelissä pirauttaa jos ammattimaista huoltoa haluaa?

Valtuutetulle

huoltoliikkeelle. Ei siinä muuta parane tehdä.

mikä vika

minulla on oilon vasta vaihdettu käytettynä mutta huollettuna. luulin että öljy loppu ja ostin 1000 litraa. poltin lähtee käyntiin mutta ei syty ja punainen valo syttyy.. ihan kun ei sais öljyä ollenkaan

Sitä pitää yrittää

monta kertaa ennnekun lähtee "kuiviltaan". Siis onko se käynyt sen vaihdon jälkeen? Onko joku hana unohtunut kiinni?

Voit kokeilla öljyn saannin

Irrota paluuletku kupariputkesta ja laita sen pää astiaan jossa on vähän öljyä. Käynnistä poltin ja katso, mitä paluuletkusta oikein tulee. Jos tulee öljyä eikä liekki kuitenkaan syty, polttimessa on vikaa. Mikäli paluuletkusta tulee ilmakuplia kun letkun pään pitää öljyn pinnan alapuolella, yrittää öljypumppu imeä öljyä mutta vetääkin ilmaa jostain syystä: säiliö tyhjä, imuputki tyhjä, imuputken jossain osassa vuoto, imuletkussa vuoto.
Polttimen menemisen häiriötilaan voi välttää narraamalla paikaltaan irtivedettyä liekinvartijaa vaikka taskulampun avulla. Tätä konstia en voi aivan tumpelolle suositella sillä siinä täytyy vähän ymmärtää polttimen toimintaa. Äkkinäisen lämmittäjän lienee varmempi kokeilla öljyn saanti kuittaamalla häiriövalosta moneen kertaan niin ei ainakaan synny "nopean palamisen" aiheuttamia vahinkoja kattilalle eikä muillekaan laitteille.

ostin talon

jossa on oilon junior
asennettu 96
ei kertaakaan huollettu, hyvin pelaa
oisko huollosta hyötyä?

höpö

höpö

Sinä et ehkä ole

mutta joku muu kyllä ja useita kertoja. Pitää olla poikkeustapaus jos poltin toimii ilman perushuoltoa useamman vuoden. Kerran vuodessa riittää hyvin jos säiliö on lämpimässä tilassa ja puhdas sekä polttimen säädöt kohdallaan. Harmiton vehje se on ja ihmisten tekemä mutta ei tolloille.

höpö oli

isäs ku sit sai.

Loistavaa

ulosantia kaikki nuo mielipiteesi. Syvä kumarrus mielipiteillesi. Mikähän muuten oma isäs oli kun pojasta tuli tuollainen pösilö. Nämä ominaisuudet usein periytyvät huonoissa olosuhteissa.

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta