Ornitologi ja Tikka

Ornitologi15

Ornitologiaan kuuluu muun muassa lintujen elintapojen, laulun, lentotapojen ja rakenteen havainnointi sekä lintujen luokittelu.

Mikkeli tuntuisi olevan hyvin suotuisa Tikkojen elintavoille, siksi haluisinkin aloittaa Tikka aiheisen keskustelun.

Aloitetaan vaikka, Laiskurit (Bucconidae)

Tikka lahkoon kuuluva heimo josta toistaiseksi varmoja havaintoja tehty vain Väli ja Etelä-Amerikassa, mutta nyt mahdollisia havaintoja tehty myös Mikkelissä, varmuutta ei ole.

Oletko nähnyt?
Entä oletko nähnyt muita Tikka sukuun kuuluvia lajeja? Kerro tuntomerkit, levinneisyys, suvut ja lajit elintavat?

49

503

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jjjjj2

      Mikkelin seudulla olen havainnut tikoissa halua julistaa vain omaa sanomaansa ja mielipiteitään. Täälläpäin tikka vastustaa sananvapautta. Tikka arvostaa laulutaidottomana vain koputtelua ja viestii siten. Täällä saa tikan mielestä koputtaa puuta vain hänen valitsemaltaan puolelta. Tikka luulee olevansa kylän ehdoton tietäjä.

      Täällä on selkeästi tikkoja jotka ovat narsistisia luonteeltaan. Se on eläinkunnassakin melko yleistä ja aina itsekeskeistä. Tikat luulevat itsestään liikoja ja kompastuvat siihen.

    • juuriornitologi

      Löytyy myös sellainen suku (mendax mendax) joka tekee pesäpuusta totuuden vastaisen. Ilmiö lähtee liikkeelle kun lintu muuttaa puuhun alkaen hakata sitä. Samassa erilaiset virukset kulkeutuvat puuhun. Päältäpäin puu näyttää vankalta, totuuden vastaisesti, mutta kun tarkastellaan sisältä, voidaan todeta koko latvuksen olevan laho. Arvokkaan puun pystyy pelastamaan vain ajamalla lintu viruksineen matkoihinsa. Edellinen arvokas puu pelastui tällä tavalla

      • Timber10

        Kaikkia puita ei vaan pysty enää pelastamaan, joskus ne on vaan kavettava.


    • Lintutyttö

      Oletko nähnyt?

      Eräiden tietojen mukaan löytyy myös Tikkalaji (valitettavasti koska tiedemiehet eivät ole vahvistaneet kyseisen lajin olemassaoloa ei sillä myöskään ole virallista nimeä, mutta kansan keskuudessa laji tunnetaan nimellä Jutikka Jutikka). Tämän lajin elintapoihin kuulu myös heikompien ns. (Aves) lajien alistaminen palvelukseensa, lajit voivat vaihdella laajasti, kyseessä on enemmänkin yksilökohtainen heikkous/ahneus joka voi altistaa tähän kyseiseen mielenhallintatilaan. Tällaisista yksilöistä käytetään lajista riippumatta yleisesti nimitystä, Latin is Victus Mortuus ( Elävät Kuolleet). Varsinainen leimautuminen tapahtuu Tikan valitsemassa pöntössä, pönttöä kutsutaan alan harrastajien keskuudessa loosiksi. Löydettyään itselleen sopivan ehdokkaan, Tikka houkuttelee uuden suojattinsa loosiin esittelemällä voimaköyttään ja pörhistellen rintamustaan viestittäen näin uudelle asukkaalle johtaja asemaansa. Useimmiten paikalla on myös muita jo leimautuneita yksilöitä esittelemässä voimaköysiään, rituaalin aikana uudelta jäseneltä nokitaan sulkia irti vasemmasta rinnasta ja koivesta, tarkkaa syytä emme tähän tiedä, epäillään että kyseessä on jonkinmoinen sukupuolen tarkistusrituaali, (Latin is Victus Mortuus) voi olla vain uros yksilö.

      Virallista materiaalia on hyvin vähän, siksi myös tutkimustietoa on hyvin rajoitetusti.

      Sen tiedämme että kyseinen Tikkalaji palkitsee (Latin is Victus Mortuus) lojaalisuuden useimmiten epäkiitollisuudella, isäntä voi koska hyvänsä hylätä suojattinsa. Alan harrastajien keskuudessa tästä käytetään termiä (siirtyi ikuiseen itään). Pitkään samoja yhdyskuntia seuranneet harrastajat ovat huomanneet että kyseiset yksilöitä katoavat monesti jäljettömiin, tästä on myös herännyt kysymys kannibalismista, syökö tämä Tikkalaji omiansa?

      • Vita potator

        Kertomasi ominaisuus on todella hankala todistettava. Hyvin lähellä on myös hajatieto vampyyrimäisestä (vita potator) ominaisuudesta. Hajatutkimustuloksia putkahtaa aina silloin tällöin mutta asiaa hankaloittaa ilmiön tarunomaisuus ja se, ettei todisteita lajin muista yksilöistä juuri jää.


    • muinone

      no sitte on tää I-tikka. se o tää älypuhelinhomma mitänäitä nyt on.

    • Avatar115

      Olen kuulut noista, latinankielinen nimi (Violet Violet).
      En tosin ole koskaan nähnyt kyseistä tapausta, mutta ovat kuulemma pirullisia riiviöitä, ikkunat kannattaa pitää kiinni jos I-tikka pesii lähipuissa.
      Kaverit kertovat sisälle päästyään ne etsivät tietokoneen näppäimistön ja naputtaa sitä vimmatusti, mennyt jo useampi näppäimistö kuulemma!
      Ja kuka korvaa?
      Kaveri kysyi Tapiolasta Tikka vakuutusta, vastasivat että Tikkojen aiheuttamat vahingot vuosittain sitä luokkaa ettei kyseiselle tapaukselle ole saatavissa vakuutusta, sorry.

    • Bongaaja1

      Nähty mahdollisesti uusi laji Mikkelissä, rakenteeltaan tanakka ja kohtuulisen iso pää, mikä voisi olla?

    • Tikkatutkija

      Tikkalaji kohtelee hylkäämiään suojatteja julmasti, nykyisin vielä julmemmin kuin ennen. Syytä tähän muutokseen ei ole saatu selville, mutta tikkatutkijat epäilevät suurkaupungin saasteiden vaikutuksia. Epäillään, että etelästä muuttolintuna tullut nuorin yksilö on tuonut mukanaan käyttäytymismalleja, jotka ovat evoluution lailla levinneet vanhempiin yksilöihin.
      On jopa epäilty, että Tikkalajin valta olisi siirtynyt pääkaupungissa lasitaloon pesiytyneeseen eri lajin yhdyskuntaan. Tämä laji (juppius sanomatus) on tunnettu agressiivisesta käyttäytymisestään ja se on vuosien aikana vallannut runsaasti muille lajeille kuuluneita reviirejä.

    • Puunhalaja

      Onko tikat rauhoitettuja?

      • Puunkaataja

        Valitettavasti ne taitaa olla. Siksi niitä onkin jatkuvasti tarkkailtava ja niiden tuhotöistä pitää metsädirektiivien ohjeiden mukaan informoida. Ja vaikka ympäristön ihmiset saisivatkin todisteet niiden vahingollisuudesta, tuhoajan poishätistäminen kokemuksien mukaan on erittäin vaikeaa. Vain aika tuntuu pystyvän tuholaiseen. Tosin, kun tutkimustietoa niukasti, joillakin luonnonilmiöillä saattaisi olla häätöä edistäviä vaikutuksia. Siihen ehkä kannattaisi panostaa. Tarvitaan lisää hajatutkimustiedon keräystä.


    • Nakunaku

      Harmaapäätikan nähty tänään, kyllä oli kuin kukko tunkiolla.

      • outohavainto

        Olen yrittänyt löytää dokumentteja mutta turhaan sellaisen tikka suvun esiintymiseen jolla on seuraavat tuntomerkit. Suvun, ainakin tämän yksilön päälaki on höyhenetön mutta jostain, onko sukinut sitten jonkun lajitoverinsa, on kuitenkin lainahöyheniä saanut varmaankin pihkalla kiinnitettyä joita joskus käyttää. Tämä oli sellaisessa tilantessa missä paljon lajitovereita ja naaraskatras yksilön ympärillä. Ja oli vieraan suvun tikka vielä lauluseremoniaa pitämässä.

        Joten jos jollain lajiharrastajalla ilmiöstä muutakin tietoa olisi, niin kiitollisena sitä vastaanottaisin


      • tiputietäjä

        Kyseessä voi olla hybriditikka, eli risteytys kahden tikkalajin, tai jopa kokonaan toisen lintulajiin kanssa, tämä on harvinaista mutta mahdollista.

        Usein hybriditikka pyrkii soluttautumaan muiden tikka/lintulajien joukkoon ja parittelemaan niiden naaraiden kanssa. Hybriditikoissa on tavattu myös homoseksuaalisia taipumuksia, etenkin naaraspuolisissa yksilöissä.

        Parittelu toisen tikka/lintulajin kanssa voi joskus johtaa uusien hybriditikkaajien esiintymiseen. Tiede ei ole pystynyt selittämään tätä ilmiötä mutta asiantuntijat ovat spekuloineet, mikäli hybriditikka ongelmaa ei saada kuriin voi tämä olla uhka nykyisille tikka/lintukannoille.

        Tiesitkö tätä tikoista?

        Jatkuva nokittelu altistaa aivovauriolle! Jotta tikkalajit säilyisi, evoluution myötä laji on kehittynyt suojautumaan jatkuvan nokittelun aiheuttamilta aivovauriolta, näitä suojautumiskeinoja ovat ajansaatossa pienentynyt aivojen koko sekä aivojen asennon muuttuminen kallon sisällä, tämä maksimoi alueen kontaktipinnan aivojen ja kallon välille vähentäen lisävaurioiden syntymistä, lisäksi nokittelu vaikka jatkuvaa, on kertaluontoisesti hyvin lyhyt kestoista.
        Valitettavasti koska nokittelu on jatkunut lajin synnystä lähtien on vauriot kyseisellä lajilla huomattavia, lähes kaikki lajin yksilöt kärsivätkin jonkin asteisesta persoonallisuushäiriöistä.


    • Ornitologia
      • uusiatuulia2

        Tuon kuvan kaltaista käyttäytymistä en ole paikallistikkasuvuista havainnut. Kyllä minun havaintojeni pohjalta, vaikkakin havaintoni eivät tieteellisesti kvalideja olekaan, tikkasuvut ovat olleet se tuhoa tuottava osapuoli, oli sitten kyse pesärakenteista tai nokkimisjärjestyksessä alempiarvoiset yksilöt toisista lajeista puhumattakaan. On löytynyt taas uusia luonnon ihmeellisyyksiä.


    • tilileihei

      Suomessa kaikki tikat on rauhoitettu...Perkele!

    • Valppautta
    • Kissanruoka

      Kas Kas tänään näin tikan, olipa ruma!

      • Sulkasato

        No olikos lainahöyhenissä?


    • Bongaaja100

      Onko kukaan nähnyt viimeaikoina E-tikkoja, lajihan on vanha ja lienee kohta sukupuuttoon kuoleva, vai onko kuollut jo?

    • Solisti77

      :-)

    • Orintologioppilas

      Kuulin huhuja että Mikkelin tikkakannat olisivat muuttassa itään, toivottavasti lentävät riittävän pitkälle :-)

      • Sammutusyksikkö

        Onkohan liikaa maastopaloja jos noin pakenevat?


    • Ornitologioppilas

      Voi olla, otolliset ovat olosuhteet ainakin, ei sadetta ja kuivia kuolleita lehtiä

    • Bongis

      Tänään Tikka kopsutteli pihalla

    • Timo.Hokka

      on nähty liikkeellä, ei lentänyt

      • Lentäenolisijoperillä

        Oliko sulkasatoa havaittavissa tai siipien surkastumista?


    • Tietäjä77

      Tikka se vaan hyppeli vastaa tänään ettei mitään

      • Ymmyrkäinen

        Eiks sen pitänyt lentää jo muille maille?


    • Mykkämaija

      Lentää kohti kotia, ja vauhdilla

    • Ornitologi74

      Ikäväkseni pitää todeta kun Mikkelin viimeinen vanha harmaapäätikka poistui keskuudestamme, oli sillä ikäviä seuraamuksia koko pesäpönttöön. Muistelen kaiholla niitä aikoja kun saattoi seurata harmaapäätikan liikkeitä Mikkelissä niin maalla kuin ilmassa. Tänään ilmeni että koko pesäpöntön yhdyskunta olisi mahdollisesti vaarassa tuhoutua, kyseessä tikkalinnuille erittäin vaarallinen Y.T-virus. Kaikki tikat kantavat Y.T-virus jo syntyessään, mutta vain harva siihen oikeasti sairastuu. Valitettavasti tämä sairastunut yksilö voi laukaista viirukseen puhkeamisen koko lintupopulaatioon, pahimmillaan tilanne voi johtaa jopa koko yhdyskunnan katoamiseen mutta minimissään menetykset voivat nousta jopa 70-80 %. Taudin seurauksena muutkin lajit voivat joutua uhatuksi, ja vaihtamaan pesimäaluetta. Surullisen olen seurannut viime vuodet lajin rimpuilua luonnon voimia vastaan mutta evoluutio taitaa ottaa voitan ja pyyhkäistä tämä tikkalajin historian unohduksiin.

    • Saastunut

      Minulla on jo oireita

    • Vaikutuksenalainen

      Tällä Y.T-viruksella on ollut minun tutkimuksien mukaan vielä sellainen sivubakteerikanta, että se myös tautia tartuttaessaan bakteeritoiminnallaan tuhoaa myös pesäpöntön massaa kutistaen itse pönttöä. Ja tämä kiihdyttää taas Y.T-viruksen vaikutusta läsnäoleviin yksilöihin.

    • Sisäpiiri.seuraa

      Pesäpöntöllä on havaittu myös se, kuinka johtamisen evoluutio on vaikuttanut tikkapopulaation nuoremman polven käyttäytymiseen. Jopa siinä määrin, että tehdyt päätökset edesauttavat Y.T -viruksen leviämistä ja sen aiheuttamia vaikutuksia tikkojen ympärillä oleviin alamaislajeihin.

      Näyttää vahvasti siltä, että tikkojen alfaurokset ovat hylänneet vanhan harmaapäätikan alamaislajeja kunnioittavan sekä tikkojen tuotoksia lukevan ihmiskunnan huomioimisen.

      Tätä tulkintaa puoltaa se, että tikkojen tuotokset eivät ole enää paikallisia, vaan kopioitu pääkaupunkiseudun lasipalatsin oppien mukaisesti. Lasipalatsin opit vaikuttavat näivettävästi myös alamaislajien kehitykseen ja alamaislajien keskuudessa vaikuttavaan ilmapiiriin.

      Koskismaiset paikallisuutta korostavat julistukset näyttäytyvät alamaislajien lukijakunnan edustajille naurettavilta. Tällä menolla tikkalajin voi ennakoida katoavan vallasta kokonaisuudessaan muutaman vuoden kuluessa.

      • Nuorempitutkija

        Osaatko vanhempana tutkijana sanoa, että häviääkö pesästä myös paljon tuhoa aiheuttavat virus-/bakteerikannat?


      • Nuorempitutkija

        Pelkään pahasti että aikaa voi vielä mennä kunnes viirus-/bakteerikannat katoavat tyystin. Käsittääkseni pesän alaosassa asustelee laji joka on varsin tuntematon lintutieteilijöille, viimeaikoina laji on jopa laajentanut reviiriään. Kyseessä ei ole edes varsinainen laji, vaan mutanttilintu. Kyseinen lintu on todennäköisesti ollut naurulokki, mutta syötyään viirusta kantavan tikkalajin ulostetta on ulosteesta siirtynyt loiseliö linnun elimistöön. Tämä loiseliö aiheuttaa ulkoisia muutoksia, esim. sukupuolielimien surkastumista jotta lintu ei pääsisi lisääntymään, mutta myös linnun käyttäytyminen alkaa muistuttaa tikkalajeille tunnusomaisia piirteitä. Usein lintu menettää kokonaan oman identiteettinsä, ja loisen ohjaamana alkaa käyttäytymään aggressiivisesti rääkkyen jopa uhkaavasti. Laji kantaa lähes 99 % varmuudella vaarallista Y.T –virusta syötyään tikan ulostetta. Pesäpöntössä voi asustaa useita yksilöitä, mutta useimmiten yksi yksilö on dominoiva, muut yksilöt pyrkivä miellyttämään dominoivaa yksilö orjallisesti. Tutkijat ovat huomanneet tämän lintumutaation jostain syystä viihtyvän rakennuksissa jossa paljon paperista valmistettuja tuotteita esim. kirjoja tai lehtiä. Tutkijat epäilevätkin, näinkö kyseinen lintumutaatio käyttää paperissa tai painoväreissä olevia materiaaleja ravintona vai onko kyseessä vain sattuma? Lintu tunnetaan epävirallisesti nimellä (homō nūllīus colōris, ”ei lintu eikä kala”), harrastajat kutsuvat sitä yleisesti nimellä buahahaa-lintu, nimi tulee sen varsin hölmöiltä kuulostavilta äänekkäistä purkauksista.


    • hpop

      Tikka on viisas lintulaji. Se takoo järkeä päähän miltein kaiken päivää saadakseen ahneutensa tyydytettyä. Elikkä erittäin viksuja ovat jos ei pulut pysty heidän ahneudelleen mitään..

    • Vanhempitutkija

      Tässä yhdyskunnassa on eräs mielenkiintoinen seikka. Tikkalajiin on sekoittunut käen geenistöä koska yhdyskunnassa valtalaji sysää muita alempia kylmästi ulos pesästä. Tarkkaa geeniyhdistymisen syytä ei ole löydetty mutta vahva epäilys on, että geenimanipulaatio olisi tullut tartuntana Aasiasta.

    • yhyy

      yhyy yhyy

      • Vanhempitutkija

        Siinä on näköjään esimerkki pesästä ajetulta. Talitiainenhan tunnetusti "laulaa" "ti ti tyy". Nyt mainitsemani manipulaaton seurauksena "laulu" on muuttunut "yhyy yhyy"-ksi. Kuten tunnettua, luontokappaleet osaavat matkia ihmisten niin ääntämistä kuin tunnetiloja joten tuokin kuvaa luonnon tasapainon järkkymistä.


    • Bioloogi

      Olen mielenkiinnolla seuranut luonnonilmiöitä ja pohtinut, että voiko tåållå mainitut epånormaalit tikkojen käyttäytymismuodot tarttua oravaan. Olen huolestuneena seuranut eräitä oravayksilöitä eräässä oravalandiayhteisössä. Olisiko ilmiöistä tehtävä ihan uusi keskusteluaihe?

    • Luonnonoikut

      Vaikka tikkojen häiriökäyttäytyminen onkin ainakin näkyviltä osin huomattavasti vähentynyt niin viime kuussa näin vielä ”jälkimaininkeja” eräästä tikkayksilöstä. Eräs sulkasadosta kärsivä (siitä tunnistin helposti samaksi yksilöksi) ja pois muuttanut yksilö pyrähti vielä maisemiin. Kyllä oli nolo näkymä. Se yritti vielä pörhistellä ja levitellä siipiään kuin voimansa aikaan mutta ei sitä enää toiset yksilöt todesta ottaneet. Aiemmin olin nähnyt sen nakuttavan tinttejä nokallaan surutta mutta ei onnistunut enää pöhentelystä huolimatta. Mutta eihän tuollaiset luontokappaleet tuollaisesta käyttäytymisestä tunnu mitään ymmärtävän.

      By the way... onko edellä mainitusta ”tikoista oraviin"-jutusta mitään esimerkkejä? Näin luontotukijana minuakin kiinnostaa luonnonvastaiset käyttäytymismuodot.

      • Lähelläluontoa

        Olen odottanut luonnonilmiöstä täällä luvattua Orava-keskustelua. Vai onko pupu pöksyssä?


    • matosiellä

      Tikka se hakka PÄÄTÄ puuhun

    • Kaikkienkuuluisitietää

      Missä päin nuo tikat pesii?

    • hhomohominilupus

      sudet ne vasta jänniä ovatkin.

      • Mielenkiintoheräsi

        Sinulla taitaa olla reviirisisäistä tietoa tietoa. Kerro (kirjoita)!


    • EläköitynytTutkija

      Syksyn mittaan olen surullisena seurannut tikkalinnuille erittäin vaaralliseksi todetun Y.T-viruksen leviämistä, havaintoja on tehty lähinnä Etelä ja itäsuomen alueilla, jossa vahingot ovat olleet suuria eivätkä ole rajoittuneet ainoastaan pesimäalueiden tikka kantoihin vaan myös muihin alueen lajeihin.

      2015 tehtiin ensimmäiset havainnot tikkalajista (juppius sanomatus), tosin, pitempään tikkalajeja tutkineet ornitologit väittävät lajin jopa pesineen alueella jo aikaisemmin, mutta varmaa tietoa ei asiasta ole.

      Valoa on nyt kuitenkin tunnelin päässä, alueella olevat tikka kannat ovat selvästi supistuneet ja monet muut lajit ovat kasvattaneet vastustuskyvyn aikaisemmin muissakin lajeissa tuhoa kylvänyttä Y.T-virusta kohtaan.
      Lisäksi kaiken maailman hybridi tikat ym. risteytykset ovat aiheuttaneet, että tikka kannoissa tavattaan huomattavasti lisääntymiseen kykenemättömiä yksilöittä, johtuen sukupuolen tarkistusrituaalien, (Latin is Victus Mortuus) katoamisesta, syynä virukset sekä lajiristeymät, jotka tunnetaan paremmin nimellä hybridi tai bastardi. (eli muu sukupuolinen)

      Koska tikka kannat käyvät aina vaan pienemmäksi ja heikommaksi ovat monet muut lajit vallanneet pesimäalueita jopa tikka yhdyskuntien omista pesäpöntöistä, tätä emme ole nähneet vuosikymmeniin.

      Vaikka tuhoa tullaan vielä näkemää mahdollisesti vielä useamman vuoden, nyt on kuitenkin toivoa että vuosikymmeniä koitellut tikkaongelma olisi viimeisellä rannalla.

      Karma's a bitch

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14836
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3036
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3034
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3034
    Aihe