Kuinka suunnittelet talon

ahdinko

Talo se on niin monimuotoinen konstruktio. Siinä on tietty lämmitys, tietty materiaali eri osissa, tietyt sitä ja tätä.

Kuinka voi saada minkäänlaista taloa aikaan tietämättä, minkälainen ratkaisu mihinkin osaan on juuri minulle paras? On siis pakko opiskella talon suunnittelua ennen kuin alkaa suunnittelemaan mitään.

Kaikki on niin epäselvää! Haluan oman kodin! Auttakaa miestä mäessä!

23

9898

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...opiskellut sinua varten

      Sinun kannattaa ottaa yhteyttä johonkin ammattitaitoiseen suunnittelijaan, joka on jo suorittanut talonsuunnittelukurssit. Ellet sitten ole vaihtamassa itse alaa ja siirtymässä suunnittelupuolelle kokopäiväisesti.

    • talomyyjältä

      joka auttaa oikean koon valinnassa. Ihan sama kuin autokaupassa, voit ostaa auton ymmätämättä miten se toimii, valitset vain mallin ja värin ja sopivan hintaluokan.

    • Kaava määrää paljon tontilla

      Hanki ensin tontti.
      Kaava määrää paljon ulkomateriaaleista ja talon ulkonäöstä.
      Jos saat itse päättä. Itse tekisin näin. Tontille joka korkealla mäellä. 1-taso talo hirrestä ja laudasta korkeiden pilariperustusten päälle. Koko talon kiertävä terassi ja erillinen sauna/khh/pesuosasto lasikuistilla. Kaksinkertainen kattopellitys (alumiinia), jossa mahdollisimman vähän läpivientejä. Kosteat paikat samoin kuin vesijohdot vain yhdessä osassa taloa ja näkyvillä (koteloitu). Lämmitys sähköpattereilla ja takalla.

    • rakennuttaja

      Taloprojektin vaikein osuus tuntui olevan ainakin meillä tontin löytäminen, joten siitä on hyvä aloittaa, kuten joku jo kommentoikin. Kun tontti vihdoin löydettiin kuuden vuoden etsinnän jälkeen, niin otettiin yhteyttä Jämerän insinööritoimistoon. Siellä mentiin läpi alueen kaava rakennusoikeuksineen ja heidän talomallejaan selaillen kerrottiin, minkätyylisestä tykätään.

      Seuraava homma oli käydä miehen kanssa läpi ne tilat, mitä haluamme talosta löytyvän. Pistettiin huoneet neliöineen ylös ja vielä maininta, mikäli haluttiin ne ilman muuta johonkin kerrokseen. Lisäksi pistettiin erityismainintoja (avokeittiö, saunaosasto erilleen kodinhoitohuoneesta, korkea ikkuna portaikkoon, saunan malli, tarpeeksi vaatehuoneita, pyykkikuilu,...), jotka ehdottomasti haluttiin toteutettavan.

      Suunnittelija teki ensimmäisen ehdotelman, jota sitten ruvettiin muokkaamaan. Muistaakseni kuudennet kuvat rupesivat olemaan "meidännäköiset". Yhteistyö sujui hyvin ja talosta muokkautui pikkuhiljaa juuri oikeanlainen meille.

      Toki itsekin voi suunnitella taloa pidemmälle, mutta en suosittele, ellei ole alan tuntemusta/kokemusta. Ystäväni on rakennusalalla ja hän piirsi talon kokonaan itse. Ottivat kuitenkin arkkitehdiltä mielipiteen tekemiinsä kuviin ja lopulta kävi niin, että arkkitehti teki huimasti onnistuneita parannuksia. Mielestäni talon suunnittelu on liian iso investointi pilattavaksi amatöörimäisellä suunnittelulla. Ja toisekseen suunnittelijaa käyttämällä saa aivan varmasti juuri sellaisen talon kuin haluaa, kun on itse aktiivisesti mukana kommentoimassa.

      Mitä tulee sitten kaikkiin rakennusaikaisiin ongelmiin, niin siinä meitä auttoi rakennusmestari. Mikäli itsellä on kiireinen työ ja muutenkaan ei ole kokemusta rakentamisesta, niin rakennusmestarin palkkaaminen on hyvä vaihtoehto (siis muutenkin kuin vain pakollisiin tarkastuksiin). Hänellä on käsitys homman etenemisestä ja silloin myös tapahtuu. Toki palkkaaminen on iso kustannus, mutta kyllä sitä omalle ajalle ja työllekin pitää laskea hintaa. Lisäksi ei ole taloudellisesti järkevää sekään, että taloa rakennetaan vuositolkulla, sillä sitoohan sekin pääomaa ja lisäksi jossain on myös rakennusaikana asuttava. Itse päädyimme tekemään täysillä omaa työtämme, minkä parhaiten osaamme ja antaa rakennusihmisten hoitaa oma kenttänsä. Hommia (rakennuksella siivoaminen ja materiaalien päättäminen/tilaaminen) on riittänyt siitä huolimatta ihan omiksi tarpeiksi!

      • (aloittaja)

        Paljonko tällaisten amamttilaisten palkat ovat keskimäärin? Paljonko teiltä veloitettiin yhteensä pelkkiin mestareiden ja suunnittelijoiden palkkoihin?


      • Marle

        Paljonko maksoi suunnittelu? Itse olemme saman asian edessä. Tontti on hankittu, mutta vielä ei olla ehditty suunnitelmien tekoon.


    • tuleva rakentaja

      Ensiksi hanki tontti. Sen jälkeen mieti, miten päin talo siihen tontille tehdään, ja tuleeko siitä yksi- vai monikerroksinen. Mieti, mitä tiloja tarvitset. Sitten otat lyijykynän, kumin ja ruutupaperia, ja alat piirtää (mittakaavana esim. 1 ruutu = 50cm). Ruutupaperia siksi, että sitä menee paljon, ja se on halpaa. Kun suunnitelma näyttää ruutupaperilla hyvältä, siirry millimetripaperiin. Kun suunnitelma näyttää millimetripaperillakin hyvältä, vie se ammattilaiselle joka piirtää sen puhtaaksi, ja ehdottaa parannuksia.

      Tämä ei tosin onnistu, jos olet aivan vailla maalaisjärkeä ja käytännön tietoa siitä, mitä voi ja kannattaa tehdä ja mitä ei. Jos rahalla ei ole väliä, piirrä vaikka avaruusaluksen muotoinen talo, mutta jos sinulla on jonkinlainen budjetti, mieti myös käytännön asioita ja kustannussäästöjä (esim. tulisijat mielellään saman hormin ympärille, märkätilat samaan osaan taloa jne..) Tilojen suunnittelussa on apuna se koti, missä jo nyt asut. 5m mitta on ehdoton apuväline. Onko nykyinen käytäväsi tai eteinen liian kapea? Käy mittaamassa se, ja tee taloosi tarpeeksi leveä. Onko vessa hyvän kokoinen? Piirrä samankokoinen. Pitäisikö keittiössä olla esim. vesipiste lähempänä hellaa? Mahtuuko olohuoneeseen järkevästi kaksi (isohkoa) sohvaa ja televisio hyvälle katselupaikalle? Mikä on se minimimitta, että ruokailutilaan mahtuu pöytä, ja sen ympärille tuolit niin, ettei tarvitse istua selkä seinässä tai siirrellä tuoleja joka kerta kun haluaa ohitse? Onko kakkosmakuuhuone/työhuone/lastenhuone niin kapea, ettei sinne saa parisänkyä ja yöpöytiä mahtumaan? (Huoneitakin tulee vaihdeltua ajan kuluessa.) Kun suoritat arkipäivän askareita, mieti joka kerta niitä siltä kantilta, että voisiko ne tehdä helpommin. Kirjaa ylös, ja mieti ratkaisuja.

      Yritä nähdä paperille piirtämäsi talo silmiesi edessä kolmiulotteisena (kaikki eivät siihen ikävä kyllä pysty), tai rakenna yksinkertainen pahvimalli. Mieti, mistä suunnasta valo tulee, ja mihin haluat luonnonvaloa. Haluatko istua ilta-auringossa terassilla (terassi siis lännen puolelle), nauttia aamukahvisi aamuauringossa (keittiö itään) vai kenties pitää makuuhuoneesi viileänä ja suojassa suoralta auringonpaisteelta koko päivän (makuuhuone pohjoisen puolelle). Suunnittele talo ensisijaisesti itseäsi/perhettäsi ja omia tarpeitasi varten, mutta pidä järki päässä.

      Hyvä keino on selailla talokirjoja tai talotehtaiden nettisivuja, ja katsella mukavia pohjaratkaisuja. Käy kaikissa taloesittelyissä ja -näyttelyissä, mihin ehdit. Mieti jokaisen talon kohdalla, mikä niissä on huonoa ja mikä hyvää, mitä et itse haluaisi mistään hinnasta, ja mikä on ehdottoman kiva ratkaisu.

      Tällä tavalla meille on hahmottunut tuleva oma koti. Olen nähnyt parannusehdotuksia siihen jopa unissani(!), ja suunnitelmat elävät vieläkin. Aloitin piirtelyn vuosi sitten tontin löydettyämme, ja näillä näkymin vuoden päästä pääsemme toden teolla rakentamaan (käytännön syistä menee näinkin kauan). Vaatii aikaa, vaivaa, miettimistä ja piirtämistä, mutta luulen että lopputulos on sen arvoinen. Sisustusratkaisut ovat asia erikseen, ne hahmottuvat tässä pikkuhiljaa.

      • tuleva rakentaja

        Meillä on se hyvä puoli, että tähtäimessä oleva tontti on kooltaan 1.5ha, joten naapureita ei tarvitse ajatella. Kaava-alueelle ja pienelle tontille suunnittelisin täysin erilaisen talon, esim. pesuhuoneeseen ei tulisi kovin isoa ikkunaa (jos ei halua naapureiden näkevän peseytymistoimia). Ota siis myös ympäristö tarkkaan huomioon. Oma kantava ajatus on ollut luonnonvalo, tilan tuntu ja avaruus. (Ei siis 9m2 huoneita tai käytäviä.)


      • rakennuttaja
        tuleva rakentaja kirjoitti:

        Meillä on se hyvä puoli, että tähtäimessä oleva tontti on kooltaan 1.5ha, joten naapureita ei tarvitse ajatella. Kaava-alueelle ja pienelle tontille suunnittelisin täysin erilaisen talon, esim. pesuhuoneeseen ei tulisi kovin isoa ikkunaa (jos ei halua naapureiden näkevän peseytymistoimia). Ota siis myös ympäristö tarkkaan huomioon. Oma kantava ajatus on ollut luonnonvalo, tilan tuntu ja avaruus. (Ei siis 9m2 huoneita tai käytäviä.)

        Toi huonekoko oli hyvä pointti (ja toki noi aiemman viestin useat kohdat olivat hyviä huomioita alkuvaiheessa olevalle). Me päätettiin yksimielisesti, että alle 12 neliön makuuhuoneita meille ei tule. Tämä juuri siitä syystä, että asumme nyt rivarissa, missä yksi makkari on 12 m2, toinen 9 m2 ja kolmas 7,5 m2. Jälkimmäisiä ei mielestäni pysty käyttämään kuin työhuoneena tai pienellä lapsella.


      • Tyytyväinen

        taloamme pitkään ja hartaasti ensin itse, mutta käytimme myös arkkitehtiä piirtämään talomme.

        Suunnitteluprosessi alkoi muistaakseni siitä, että tontin ostettuamme kävimme lähes viikottain tontilla, tutkimme tarkkaan auringon valon käyttäytymistä eri vuorokaudenaikoina ja vuodenaikoina (siinä on eroa!) ja tontin pinnan muotoja, joten kun arkkitehti saapui tontille meillä oli jo aika hyvä käsitys siitä mihin paikkaan tontilla talo kannattaa rakentaa, mihin tulee tonttiliittymä jne. Ennen arkkitehdin palkkaamista oli jo selvää ettemme rakenna ns. pakettitaloa, koska niissä on harvoin sisäänkäyntiä itä- tai länsipuolelta, joka taas tonttimme huomioon ottaen oli ainoa luonteva pääsisäänkäynnin paikka. (Usein muuten sisäänkäynnin epäluontevuus paljastaakin että kyseessä ei ole arkkitehtin tontille piirtämä talo.). Toki arkkitehtin omakin panos oli merkittävä, mutta se tuki omia johtopäätöksiämme.

        Sisätilojen suunnittelu taas lähti liikkeelle siitä, että kävimme vuoden verran kaikissa mahdollisissa talonäytöissä, asuntomessuilla jne.(siellä kylläkin lähinnä kalliita ratkaisuja!), jotta meille tulisi selvä kuva siitä, kuinka monta makuuhuonetta/minkä kokoisia (neliöt) haluamme, keittiön minimineliöt jne. Eräästä uuden talon näytöstä jäi esim. mieleen, että yläkerran makuuhuoneet olivat hämäriä, jolloin syntyi ajatus että jokaisesta makuuhuoneesta pitää olla ikkunoita kahteen ilmansuuntaan, jolloin valoa pitäisi riittää. Ratkaisu on ollut mielestämme onnistunut, vaikka se hieman rajoittaakin sisustusta.

        Kun arkkitehdin luonnospiirustukset saapuivat, niiden tarkkaan tutkimiseen käytettiin ainakin viikon päivät. Joka ikinen yksityiskohta mietittiin tarkkaan etukäteen (esim. eteisen tuulikaappiin pitää mahtua lastenrattaat; tämä ei tyyppitaloissa yleensä toteudu), missä syömme, missä katsellaan tv:tä (ota huomioon pistokepaikat). Ainoa mihin olisi ehkä voinut satsata hieman enemmän oli valaistus- ja sisustussuunnittelu.

        Ammattilaisista (arkkitehti, rakennesuunnittelija, lvi-suunnittelija) sanoisin näin, että heistä saa eniten hyötyä, kun panostaa itsekin, käyttää aikaa, ottaa selvää asioista, kyselee ja kyseenalaistaa. Liikaa ei nimittäin kannata uskoa ammattilaisiakaan, heitäkin ohjaavat kaiken maailman standardit ja kun itse et ole keskivertoasuja (esim. olet tavallista pitempi, lyhyempi tms.) ei kannata uskoa joka asiassa heitäkään. Mutta varmasti talomme on nyt parempi kuin jos arkkitehtiä ei olisi käytetty ollenkaan.


      • Arkkivaari
        Tyytyväinen kirjoitti:

        taloamme pitkään ja hartaasti ensin itse, mutta käytimme myös arkkitehtiä piirtämään talomme.

        Suunnitteluprosessi alkoi muistaakseni siitä, että tontin ostettuamme kävimme lähes viikottain tontilla, tutkimme tarkkaan auringon valon käyttäytymistä eri vuorokaudenaikoina ja vuodenaikoina (siinä on eroa!) ja tontin pinnan muotoja, joten kun arkkitehti saapui tontille meillä oli jo aika hyvä käsitys siitä mihin paikkaan tontilla talo kannattaa rakentaa, mihin tulee tonttiliittymä jne. Ennen arkkitehdin palkkaamista oli jo selvää ettemme rakenna ns. pakettitaloa, koska niissä on harvoin sisäänkäyntiä itä- tai länsipuolelta, joka taas tonttimme huomioon ottaen oli ainoa luonteva pääsisäänkäynnin paikka. (Usein muuten sisäänkäynnin epäluontevuus paljastaakin että kyseessä ei ole arkkitehtin tontille piirtämä talo.). Toki arkkitehtin omakin panos oli merkittävä, mutta se tuki omia johtopäätöksiämme.

        Sisätilojen suunnittelu taas lähti liikkeelle siitä, että kävimme vuoden verran kaikissa mahdollisissa talonäytöissä, asuntomessuilla jne.(siellä kylläkin lähinnä kalliita ratkaisuja!), jotta meille tulisi selvä kuva siitä, kuinka monta makuuhuonetta/minkä kokoisia (neliöt) haluamme, keittiön minimineliöt jne. Eräästä uuden talon näytöstä jäi esim. mieleen, että yläkerran makuuhuoneet olivat hämäriä, jolloin syntyi ajatus että jokaisesta makuuhuoneesta pitää olla ikkunoita kahteen ilmansuuntaan, jolloin valoa pitäisi riittää. Ratkaisu on ollut mielestämme onnistunut, vaikka se hieman rajoittaakin sisustusta.

        Kun arkkitehdin luonnospiirustukset saapuivat, niiden tarkkaan tutkimiseen käytettiin ainakin viikon päivät. Joka ikinen yksityiskohta mietittiin tarkkaan etukäteen (esim. eteisen tuulikaappiin pitää mahtua lastenrattaat; tämä ei tyyppitaloissa yleensä toteudu), missä syömme, missä katsellaan tv:tä (ota huomioon pistokepaikat). Ainoa mihin olisi ehkä voinut satsata hieman enemmän oli valaistus- ja sisustussuunnittelu.

        Ammattilaisista (arkkitehti, rakennesuunnittelija, lvi-suunnittelija) sanoisin näin, että heistä saa eniten hyötyä, kun panostaa itsekin, käyttää aikaa, ottaa selvää asioista, kyselee ja kyseenalaistaa. Liikaa ei nimittäin kannata uskoa ammattilaisiakaan, heitäkin ohjaavat kaiken maailman standardit ja kun itse et ole keskivertoasuja (esim. olet tavallista pitempi, lyhyempi tms.) ei kannata uskoa joka asiassa heitäkään. Mutta varmasti talomme on nyt parempi kuin jos arkkitehtiä ei olisi käytetty ollenkaan.

        Uuden kodin suunnittelu on tiimityötä, jossa tulee paras tulos silloin, kun on asiakas, joka tietää, mitä tahtoo, ja ammattinsa osaavat suunnittelijat, jotka tietävät, miten ne asiat tehdään ja pystyvät lisäksi antamaan oman ammatillisen panoksensa kokonaisuuteen - niin toiminnallisissa asioissa, rakennustekniikassa ja -taloudessa kuin siinä arkkitehtuurissakin (juhlava nimi sille, että rakennustarvikkeita ei pläjäytetä kasaan tuosta vaan, vaan mietitään lopputulostakin).


      • koosta
        rakennuttaja kirjoitti:

        Toi huonekoko oli hyvä pointti (ja toki noi aiemman viestin useat kohdat olivat hyviä huomioita alkuvaiheessa olevalle). Me päätettiin yksimielisesti, että alle 12 neliön makuuhuoneita meille ei tule. Tämä juuri siitä syystä, että asumme nyt rivarissa, missä yksi makkari on 12 m2, toinen 9 m2 ja kolmas 7,5 m2. Jälkimmäisiä ei mielestäni pysty käyttämään kuin työhuoneena tai pienellä lapsella.

        Pieniä makuuhuoneita ei kannata rakentaa, jos arvostaa väljää tunnelmaa. Väljempiin huoneisiin myös helpompi rakentaa komerot. Toisaalta jos makuuhuoneita käytetään lähinnä nukkumiseen, niin ei ole järkeä rakentaa niitä ylisuuriksi, vaan panostaa enemmän oleskelu- ja työtiloihin. 12 m2 mielestäni hyvä ja riittävä koko.


    • Safansuosittelija

      Ota siihen safa. Se suunnittelee sen.

      • safaa tänne

        Juu ei kannata omaa kotia piirrättää safa-arkkitehdillä.

        Vähän safaa sinne ja safaa tänne ja hinta nousee helposti 20-50 teur turhaan.


      • toisinpäin
        safaa tänne kirjoitti:

        Juu ei kannata omaa kotia piirrättää safa-arkkitehdillä.

        Vähän safaa sinne ja safaa tänne ja hinta nousee helposti 20-50 teur turhaan.

        Halvimmalla pääsee, kun tekee standardiparakin. Siinäkin kyllä ammattimainen suunnittelu säästää usein pitkän pennin. Sitten on ihmisiä, jotka haluavat asumiselta laatua ja ideaa. Totta kai hinnat kohoavat, kun lisätään avaruutta, valoa tai rakenteiden rytmiä. Hyvä safa tarvitaan näihin ja tilojen toimivaan/silmää miellyttävään suunnitteluun. Rakennusarkkitehdeilla ja -insinööreillä enemmän kykyä tekniseen kuin arkkitehtooniseen suunnitteluun, mielestäni.


      • Safansuosittelija
        safaa tänne kirjoitti:

        Juu ei kannata omaa kotia piirrättää safa-arkkitehdillä.

        Vähän safaa sinne ja safaa tänne ja hinta nousee helposti 20-50 teur turhaan.

        Miksi mollaat safoja. Häpeä.


    • 120 NELIÖÖ + KÄYTTÖULLAKKO

      Se on ihan sama minkälaisen niistä tekee. Ei ne paljoa maksa. Makuuhuoneet keittiö oh khh sauna plä plä. Piirrät ite ja pläjäytät piirrokset kuntaan.

    • erkki666

      Miten saa laudan poikki naulalla runkkaan paljon

    • Röd bil

      Mieti mitä haluat, siitä se lähtee. Kuinka monta makuuhuonetta, vessaa yms. Kuinka monessa kerroksessa? Minkä kokoisen talon jne. Noista samoista kysymyksistä se ammattilainenkin liikkeelle lähtee =)

    • Alku on helppoa tutustumalla talopakettitoimittajien malleihin. Vaikka ei ostaisikaan näiltä niin luulisi löytyvän sadoista vaihtoehdoista sopiva. Teitysti voi käyttää arkkitehtia jos haluaa jotain erikoista mutta tavalliselle ihmiselle varmaan löytyy talomalli näinkin.

      Nykyään autotkin ostetaan valitsemalla eri tehtaiden malleista sopivin. Tietysti mukana on muitakin hankintaan vaikuttavia tekijöitä. Yksityisesti suunniteltu auto on varmaan aika kallis.

      • NäinMeillä

        Auton tarvitsee toimia vain yleisesti teillä. Talon pitää sopia juuri sille tietylle ainutlaatuiselle tontille. Ehkäpä siksi niitä olisi syytä suunnitella myös yksilöllisesti.


    • on muuallakin

      Ainutlaatuisia tontteja taitaa olla aika vähän. Tietysti on ilmansuunnissa vaihtelua. Tontin hankinta on tärkeä vaihe. Pelkästään perustustöissä voivat hintaerot olla useita kymmeniä tuhansia euroja.

      • Tietenkin riippuu vähän siitä, miten määritellään ainutlaatuinen, mutta oman kokemukseni mukaan ainutlaatuisia tontteja tulee vastaan useammin kuin äkkinäinen osaisi kuvitella. Usein vaan näkee rakentamista, jossa ainutlaatuinen tontti muutetaan isoilla täytöillä tai muilla keinotekoisilla muutoksilla tavanomaiseksi tai tyypillisen taloratkaisun mahdollistavaksi.

        Esimerkiksi juuri nuo korot ovat useinkin sen verran vinksallaan johonkin suuntaan, että tonttia voidaan pitää ainutlaatuisena. Yksi pieni esimerkki takavuosilta - tapaus, jossa muutoin aika tyypillinen tontti oli vain pikkuisen alempana kuin tie - ja kuinkas sitten sattuikaan:

        https://www.facebook.com/taloapu.rauno.kangas/posts/350824481742168


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      290
      3244
    2. 202
      2908
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2494
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      223
      1958
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      15
      1398
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1298
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      162
      1231
    Aihe