Sukupuolitautien levittäminen

Typerä uhri

Kertookaa minua fiksummat, mitä laki sanoo tästä: Tutustuin vajaa vuosi sitten mieheen, johon todella rakastuin ja jonka kanssa aloitin suhteen. Hänellä on genitaaliherpes ja hän tiesi sen, vaikka ei minulle kertonutkaan. Sitä vastoin hän väitti kärsivänsä kumiallergiasta, joten kondomit ehkäisynä oli poissuljettu vaihtoehto. Sain melko pian itsekin tietysti tartunnan ja kannan virusta nyt loppuelämäni.

Suhde on hyvää vauhtia kariutumassa. Haluaisin perheen, mutta mahdollisuuteni ovat melko olemattomat; tietysti kerron seuraavalle aviomieskandidaatille herpeksestäni, koska ymmärtääkseni sen tietoinen levittäminen on rikos. Todennäköisyys, että joku suostuisi hankkimaan lapsia kanssani, lienee melko pieni. Hänhän asettaisi itsensä alttiiksi tartunnalle, herpes kun on siitä ikävä, että tarttuu oireettomanakin. Eli lasta yrittäessäni syyllistyisin siis itse automaattisesti rikokseen?

Onko mitään keinoa saada minua tartuttanutta miestä vastuuseen teostaan? En haluaisi hänen levittävän tautia edelleen, ja totta helvetti kärsin itse tästä tilanteesta suunnattomasti. Saako tuollaisesta vastuuttomasta toiminnasta nykypäivänä edes jonkunlaisen rangaistuksen?

Viimeisen puolen vuoden aikana oma herpekseni on aktivoitunut neljä kertaa, ja lääkkeet ovat kalliita. Yksi kuuri maksaa melkein seitsemän kymppiä. Jos mietin tulevia vuosia, niin kustannukset pelkästään lääkkeiden osalta saattavat kohota suuriksikin, puhumattakaan siitä henkisestä surusta, että perheen perustaminen taitaa jäädä haaveeksi.

Kommentteja? Olen kiitollinen kaikista mahdollisista neuvoista.

5

4976

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • caveat.emptor

      " Saako tuollaisesta vastuuttomasta toiminnasta nykypäivänä edes jonkunlaisen rangaistuksen?"

      Eipä taida saada. Siis on tietenkin on rangaistavaa esim. tahallinen aidsin/HIV levittäminen, jolloin voi saada tuomion vaaran aiheuttamisesta, koska sairauden aiheuttama hengen/terveyden menettämisen vaara on olennainen. Samoin on kielletty eräiden tartuntatautilaissa mainittujen tautien tahallinen ja tietoinen levittäminen, mutta laki koskee vain tauteja jotka on mainittu tartuntatautiasetuksessa.
      http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2003/20031383

      Mutta asetuksessa ei mainita sukupuoliteitse tarttuvaa Herpestä, jolloin sen levittäminen ei ole tartuntatautilain perusteella kiellettyä. Toisaalta Herpes ei aiheuta kuitenkaan sellaista terveyden tai hengen menetyksen vaaraa, joten myöskään ei voida syyttää vaaran aiheuttamisesta.

      Periaatteessa olisi kai mahdollista hakea hyvitystä tuleviin lääkekuluihin siviilikanteen kautta, mutta aika vaikeaa se on, pitäisi pystyä näyttämään toteen, että mies on tartuttanut herpeksen, ja että hän on tehnyt sen tietoisesti. Joten oikeastaan ei voi kuin todeta että: Elämä on!

      Tietenkin asia on sitten eri, jos tulet raskaaksi,ja syntyvä lapsi saa herpestartunnan ja joutuu saadusta infektiosta hengenvaaraan, jolloin vaaran aiheuttaminen tulee syytteenä kyseeseen, mutta se on sitten eri tapaus.

      • Typerä uhri

        Olin yhteydessä sekä juristiin että poliisiin. Kyseessä on vanhingon teko, seurauksena pysyvä haitta. Saan korvatuksi lääkekulut, ja sen lisäksi kipurahoja.

        Tyyppi jättää toivottavasti seuraavan kerran tarinoimatta kumiallergiasta ja kaivaa kortsut esiin :-)))


    • ,,,.........,,,,,,

      Toki olet itse ollut tyhmä, mutta, jos haluat voin auttaa sinua niin, että herpeksen tartuttaja maksaa sinulle loppuelämän herpeslääkkeet. Se, että hän järjesti sinut tuohon tilanteeseen, on anteeksiantamatonta. Joten laitetaan ukko maksamaan tekosensa, ilman viranomaisten apua.

    • um.
    • Ammatti sivuaa oikeuslaitosta

      Ns. ei hengenvaarallisten tautien, vaikkakin pitkäaikaisten ja krooniseksikin jäävien, kanssa tilanne on se ettei niistä voi hakea mitään korvauksia. Rikoksen tunnusmerkistö ei täyty siinä määrin, että voisi juttua nostaa.

      Vakavammat taudit voidaan joista on ilmoitusvelvollisuuskin partnerille (käytännössä HIV, AIDS ja Hepatiitti), voidaan yksilöidä harvinaisuutensa vuoksi siinä määrin tiettyyn partneriin, että syytteitä voidaan nostaa. Tosin niidenkin läpimeno on aina tapauskohtaista, on eriasia tartuttaa yksi vahingossa kuin olla "Hiv-Thomas".

      Kuten itsekin sanoit, kyseisenkaltainen tauti on sitäluokkaa ettei kykene juttua nostamaan. Ensinnäkään näistä ei muutenkaan pysty, ja toisekseen ei kykene näyttämään mistä sen on saanut. Onhan voinut olla sinulla jo vaikka ennestään tai olet saanut sen muualta.

      Yhtäkaikki, näiden kanssa tarvitsee elää "omillaan" ja huolehtia ehkäisystä. Jälkiviisas tietenkin on helppo olla, mutta lain edessä ei tälle tilanteelle mahda mitään. Tiedän itsekin tapauksia, että on kokeiltu nostaa juttua tällaisista mutta bumerangina ammutaan alas samantien.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      95
      1836
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1377
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1208
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1157
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      62
      1098
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      974
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      71
      947
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe