Aktiivinen sähköverkko

Joskus aiemmin olen puhunut täällä Tanskan sähköverkosta ja nimennyt sitä joko 'Aktiiviseksi jakeluverkoksi' tai 'Aktiiviseksi hajautetuksi verkoksi'. Nyt sellaisesta mahdollisuudesta Suomeen ehdotetaan projektia 'Aktiivinen sähköverkko'. Kysymyksessä ei välttämättä tarvitse olla sama malli kuin Tanskan verkossa on, mutta yhteistä on hajautetun energian käyttö siinä - Suomessa se on tällä hetkellä enemmän kuin erittäin vaikeaa, koska Suomen sähköverkkoa on rakennettu suurten tuotantolaitosten varaan keskitetyn tuotannon mukaisesti.


Projektista on tehnyt ehdotuksen VTT raportissaan "Hajautetun energiatuotannon tiekartat":
http://www.vtt.fi/tuo/projektit/hastul/he_tiekartta.pdf

"
Tiivistelmä
Tämän raportin työssä on suunniteltu, mitä hajautetun energiatuotannon (HE) hankkeita Suomessa tulisi käynnistää. Ensin hankittiin tietoa viimeaikojen ja meneillään olevista HEhankkeista. Energiankäyttäjän kannalta lupaavinta on HE:n mahdollisuudet alentaa hetkellisiä kustannuksia. Mahdollisuudet lisääntyisivät, jos siirtoverkko - tai muu tietojärjestelmä - olisi aktiivinen ja kriittisessä kuormitustilanteessa pystyisi vähentämään kulutusta ja lisäämään tuotantoa. - Siksi raportissa onkin ehdotettu vuosille 2007-2012 ”Aktiivinen sähköverkko”-tutkimusohjelmaa. Vastaavaa hankesuunnittelua on huomattu myös ulkomailla.
"

Raportissa ehdotetaan myös kahta uutta termiä:

"Jotta ei syntyisi sekaannusta, julkaisussa on käytetty kahta uutta termiä. Niiden selitykset ovat seuraavat. Tässä paperissa on edelleen otaksuttu, että ne ovat älykkäitä eli niissä on tiedonkäsittelykykyä. Ne ovat ihmisen tekemiä laitteita.

Kulutin Järjestelmä, joka kuluttaa energiaa.
Tuotin Järjestelmä, joka tuottaa energiaa.
"
Raportti on erinomainen teos hajautetusta energiantuotannosta. Ammatti-ihmisillekin siinä varmasti riittää pureksimista, ja 'tavallinen pulliainen' voi lukea huikeista tulevaisuudenkuvista.


Hajautettu energiantuotanto tuo monta uutta juttua sähköntuotantoon, siirtoon ja kulutukseen. Raportissa sivutaan myös täällä visioimastani autoista, jotka parkkipaikalla tuottavat yleiseen kulutukseen sähköä tai vetyä:

"
EPRIn vetytalouden tiekartta (Kuva 7) vuodelta 2002 liittää myös ajoneuvot osaksi sähköverkkoa. Ollessaan verkkoon kytkettynä ja paikallaan, ne voivat vetyvarastonsa ja polttokennonsa avulla myös osallistua hajautettuun energiatuotantoon. Hiljaisten ja saasteettomien polttokennojen edut näyttävät kiistattomilta. - Tämä tiekartta on ehkä jättänyt huomiolle muutamia käytännön vaikeuksia:

• Autoihin on vaikea saada asennettua järjestelmiä tai laitteita tai rajapintoja, joista ei ole välitöntä hyötyä auton ostajille.
• Vety on luonteeltaan energiavarasto - Vety täytyy tehdä; yleensä vedestä sähköenergian avulla.
"

2

372

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mainitusta Tanskan verkkomallista saa yleiskuvan dokumentista
      http://www.eltra.dk/media(15114,1033)/Systemplan_2003.pdf

      Periaatekaavio sivulla 15 kuvassa 3b. Kuva 3a on Tanskan sähköverkon periaatekaavio ennen muutostöiden alkua (jatkuu edelleen) ja se on sama kuin Suomen nykyinen verkkomalli.

      Fyysisestä eroavaisuudesta jäi aiemmin jostain mieleeni, että Tanskan verkossa sähköä tuottavilla laitteilla on oma paikallisverkkonsa, joka yhdistetään alueverkkoon muuntamossa.

    • Dokumentin sivulta 31 löytyy koko aktiivisen sähköverkon perusidea:

      "Sähkön siirtoverkko muodostaa yhteyden tuotanto- ja kulutuspisteiden välillä, eikä sitä mitoiteta toimimaan toimenpiteittä kaikissa mahdollisissa tuotanto- ja kulutustilanteissa."
      (Tuossa verrataan nykyiseen sähköverkkoon, jota olen kuvannut 'rautakankiverkoksi')

      "Siis sähköverkkoa ei välttämättä mitoiteta suurimman siirtotarpeen perusteella, vaan siirtoverkon tietojärjestelmä aktivoi tarvittaessa tuotantoa lisääviä ja kulutusta vähentäviä toimenpiteitä pahimmissa kuormitustilanteissa."

      Aika villiä touhua - verkon tietojärjestelmä voisi tarvittaessa vähentää kulutusta!

      Ihan äkkiä ei tule mieleen, millainen kuluttaja suostuu siihen, että joku automatiikka saattaa lopettaa sähkön antamisen, mutta jokin sellainen yksittäinen 'kulutin', josta on tehty sopimus mainitunlaisesta käytöstä. Varaavan sähkölämmityksen varaajan tyyppinen kulutin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1270
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1056
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      807
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      671
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      648
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe