AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Lähiomainen

Lähiomainen

14 Vastausta 14 044 Lukukertaa
Millä tavoin lähiomainen määräytyy?

nämä

Puoliso, lapset, vanhemmat ja appivanhemmat

kysymys

Voiko itse määrätä lähiomaisensa?

Lähiomaiseni käyttää asemaansa hyväksi ja saa tietoa lääkäreiltä terveydentilastani. En haluaisi hänen olevan tietoinen terveydentilastani.

Heh

Lääkäri kertoo heille, joille annat luvan kertoa. Edellyttää tietenkin että olet täysi-ikäinen.
Jos kiellät kaiken tiedon jaon muille, lääkärin on sitä toteltava. Itse määrittelet esim. sairaalaan joutuessasi kuka on lähiomainen. Mutta kaiken muun voit kieltää.

kysymys2

Koskeeko tämä myös pakkohoitoon joutuneita?

kyllä

koskee

Kysymys3

Onko asiasta mitään poikkeustapausta?

Kuinka lääkärin saisi vastuuseen virheestään? Paljonko saisi rahallista korvausta?

näin

pakkohoidossakin olijoilla on oltava joku lähiomainen tai edunvalvoja. jos et halua nimetä ketään lähiomaiseksesi, saat puolueettoman edunvalvojan sairaalan kautta.

ja JOS et ole älynnyt kieltää lähiomaiselle kertomista kirjallisesti, et saa mitään korvauksia keneltäkään. kirjallista lupaa pyydetään ainakin isoissa sairaaloissa automaattisesti.

Noh.

Appivanhempia on harvemmin luettu lähiomaisiksi, sen sijaan tuohon listaan voi lisätä sisarukset, isovanhemmat ja lapsenlapset.

määritelty monessa laissa

Lähiomainen on määritelty monissa eri laeissa, mutta ehkä parhaiten kuitenkin Oikeudenkäymiskaaressa. Sen 17:20 pykälä kertoo kenen ei tarvitse oikeudessa todistaa vasten tahtoaan eli on juuri se lähisukulainen:
- joka on tai on ollut avioliitossa tahi on kihloissa jomman kumman asianosaisen kanssa.
- joka on asianosaisen suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa oleva sukulainen tahi joka on tai on ollut naimisissa asianosaiseen sanotun laisessa sukulaissuhteessa olevan henkilön kanssa, eikä asianosaisen sisaruksia tai näiden aviopuolisoita tahi asianosaisen ottovanhempia tai ottolapsia.

Eli melkoinen joukko.

Joo..

noinhan se tarkkaan ottaen menee, tosin ehkä tähän tapaukseen liittyen tuolla lähiomaisen tarkalla määrittelyllä ei ole kovin olennaista merkitystä, sillä potilaislaissa lähiomainen kuitenkin rinnastetaan samaan asemaan "muun läheisen" kanssa. Joten vaikkei jotain henkilöä voida lukea lähiomaiseksi, hänen asemansa ei juurikaan muutu jos hänet voidaan katsoa muuksi läheiseksi.

Ei puolisoa,

ei omia, eikä yhteisiä lapsia. Äiti elää, yksi veli jolla 2 lasta. Miten järjestän ettei verot vie kaikkia säästöjä ja omaisuutta.
Ei läheisiä omaisia elossa, ei puolisoa eikä lapsia. Jos joudun yllättäen sairaalaan, voinko ilmoittaa esim. läheisen ystävän nimen, että edes joku tietää käydä ruokkimassa lemmikin?
Kyllä voit antaa esim. luottoystäväsi tiedot, kun sovit vaan hänen kanssaan asiasta.
Sairaala kirjaa sen ylös tai terveyskeskus.
Itse olin riidoissa sukuni kanssa, niin ystäväni oli läheinen.
Luulisi että lähiomainen on tarkkaan määritelty laissa, mutta eipä taida vain olla eli eri lait määrittelevät sen eri tavalla

"Lähiomaisia ovat potilaslakiin liittyvän hallituksen esityksen (HE 185/1991) mukaisesti aviopuoliso, lapset, vanhemmat ja sisarukset."

http://www.hus.fi/potilaalle/potilaan_oikeudet/potilasasiakirjat_tietojen_salassapito/potilastietojen-luovuttaminen-lahiomaisille/Sivut/default.aspx
 /   /  /  / Lähiomainen

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta