Pöljät kapitalismin palvelijoina

Ajatteleva mies

Kuvailen nyt esimerkinomaisesti, kuinka useimmiten tavalliset työtätekevät (duunari, toimihenkilö, pomo , virkamies tms) ihmiset edistävät suurpääoman omaavan kapitalismin etua, omaa hyvinvointiaan heikentäen.

Lähtötilanteessa kaikki Suomen vesilaitokset ovat paikallisten kuntien omistuksessa. Veden ja jäteveden puhdistus sekä jakelu tuotetaan omakustannushintaan. Jos voittoa syntyy, ne tulevat verotuloina yhteisen hyvinvoinnin rakentamiseen, vaikkakin pitkässä juoksussa pyritään siihen, että vesi- ja jätevesimaksuilla katetaan kustannukset ja investoinnit, mutta ei tuoteta voittoa. Veden hinta pysyy kurissa, samoin jätevesimaksujen. Kaikki toiminnassa liikkuva raha "pyörii" kotimaassa, jopa vielä omalla paikkakunnalla, hyödyttäen sitä ja sen elämää.

Sitten kapitalismin ääripään ideologian innoittamana poliitikot aina vasemmistoa myöden saadaan sumutetuksi ajatukseen, ettei tuo toiminta kuulu kunnan toimialaan ja vakuutetaan, että yksityinen firma hoitaisi tuota toimintaa tehokkaammin ja kuluttajille edullisemmin. Vesilaitoksia aletaan myydä yksityisille yrittäjille. Aluksi homma näyttää pelaavan lähes entiseen malliin, vesimaksut saattavat jopa hiukan halventua. Aikaa myöden kuitenkin toimitusvarmuus ja veden laatu heikkenevät, koska omistaja ei välitä investoida eikä panostaa kunnossapitoon tarpeeksi voittojensa maksimoimiseksi. Lisäksi hän samasta syystä ryhtyy hilaamaan hintoja ylöspäin, alalla kun ei paljon ole kilpailua, kukapa ryhtyisi rakentamaan kilpailevaa vesi- ja viemäriverkkoa :)

Kun yrittäjä on kupannut vesilaitostoiminnasta tarpeeksi rahaa ja kun suuret korjausinvestoinnit ovat laukeamassa käsiin, hän päättää ryhtyä elämään säästöillään ja sijoittaa ne muualle. Ränsistyneen vesilaitoksen hän myy vielä silti melkoisen hyvällä hinnalla kansainväliselle veden myyntiin, puhdistukseen ja jäteveden käsittelyyn erikoistuneelle kansainväliselle suuryritykselle, jonka bisnes ovat juuri vesilaitokset. Yrittäjä saa suomalaisesta laitoksesta huonossakin kunnossa hyvän hinnan, koska kansainvälinen toimija tietää Suomen hyvät vesivarannot ja yhä pahenevan vesipulan maailmalla. Tämä toimija ajaa maailmalle vesipörssiä, jossa hinnoiteltaisiin veden hinta, koska pörssissä ostaminen ja myyminen tapahtuu myös tulevaisuudella spekuloiden ja hinta irtoaa toiminnan realikustannuksista. Yrittäjä saa kansainväliseltä toimijalta siis melkoisen lisäpotin eläkepäivikseen, mutta toki kansainvälisen sijoittajan tarkoitus on saada "investointinsa" takaisin voittojen kera.

Tämä sijoittaja toki kunnostaa vesilaitokset jälleen, mutta sen jälkeen on hintakin paljon korkeampi. Suomen maaperästä pumpattavasta aineesta joutuvat kuluttajat maksamaan huiman korkeaa hintaa. Vaihtoehtojakaan ei ole, koska vesiverkon alueella olevien talouksien on oltava liittyneenä lain mukaan vesi- ja viemäriverkkoon. Sen verran jää peruja kunnallisista laitoksista. Vettä ei ole pakko käyttää, mutta "siirtomaksut" verkon ylläpitämiseksi kattavat jo puolet laskusta, tosiasiassa yksinään jo enemmän kuin omakustannuperiaatteella tuotettu kunnan vesi aikanaan kaikkinensa.

Tässä vaiheessa veden kokonaishinta on jo moninkertaiseen alkuperäiseen tuotantokustannuksiin perustuvaan verrattuna ja kansalaisella ei ole juuri vaihtoehtoja kuin maksaa. Myös kaupoissa myytävä vesi tulee samojen sijoittajien omistamien yritysten kautta. Veden hinta on moninkertainen tuotantokustannuksiin nähden ja vain murto-osa siitä saatavasta rahasta jää kotimaan ja alueen hyödyksi, lähinnä tuo tuotantokustannusten osuus, joka muodostuu paikallisten ihmisten toiminnasta ja työstä. 50-80% veden hinnasta menee tästä ikuisuuteen ulkomaisille sijoittajille muualle. Maksamme siis ulkomaille siitä, että pumppaamme ja puhdistamme itse omat vetemme ja jätevetemme, sekä ylläpidämme siinä tarvittavia laitoksia kunnossa.

Tuollaisen järjestelyn puolustaminen on täydellistä idiotismia, samoin kuin se, että asiat päästetään sille mallille.

7

673

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja 10 pistettä

      Noinhan se on.

      Mutta viisaat poliitikkomme tietävät paremmin.

      • niin se on

        tai jos tietävät, ovat jonkun muun, kuin suomalaisten käskytyksessä.


      • sujautellaan taskuun

        ja tekevät päätöksensä sen mukaan, että rahaa sujahtelee taskuihinsa mahdollisimman paljon.

        Jos joku näkee siinä jotakin väärää, niin tekevät sellaisen päätöksen ettei siinä ole juridisesti väärää. Ja jos joku edelleenkin valittaa, niin pannaan poliisi jyräämään voimalla erimieliset. Nykyään suomessa ollaan samassa pisteessä kuin neuvostoliitossa aikoinaan. Järjestelmän vikoja havainnoivia uhataan väkivallalla, vankilalla ja mielisairaalalla. Tällainen on suomi nykyään.


    • ei öljyä vaan H2O

      --H2O nostakaa aLv veroa
      --Saa mennä Lakkoon vesilaitokset

    • syvä raskas huokaus

      Selkeä esitys, Ajatteleva Mies, kiitos paljon Sinulle. Noinhan se menee, jos sen annetaan tapahtua.

    • Oma pää

      Ainakin se raha minkä saa kapitalisti kieroudella huijattua köyhältä omaan taskuunsa! Ja sitten nää pöljät vielä äänestää kokoomusta ja keskustaa, jotka ajavat vain ja ainoastaan rikkaiden asiaa. Katainen, Vanhanen, Pekkarinen ja muut öky porvarit ovat niin saatanan kieroa porukkaa. Itse eivät ole koskaan tehneet mitään oikeasti rehellistä ja oikeata työtä. Ovat vaan keplotelleet ja kieroilleet itselleen valtaa ja omaisuutta.

      • pummit täält pois..

        esittää tyhmiä pielipiteitänne, vasta, SENJÄLKEEN, kun olette velkanne maksaneet suom-yhteiskunnalle. sen voitte suorittaa, menemällä duuniin n. 18 vuotiaana, joka viikko niin 42 vuotiaana, olette maksaneet velkanne suomelle, ellette ole sairiksella tahi alkoholisoituneet.. ja kierrätte sossu kaukaa. syljette vain sossuunpäin, koska sumen sossut valmistaa alkoholisti-narkkeja 1000 lisää kuukaudessa.. siksi olemme syvällä suossa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2217
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1738
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      40
      1553
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1469
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1440
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1371
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe