Maakylmä "viilennys" ilmanvaihdossa

Kuumakalevi

En odota kommentteja ko systeemin kalleudesta ja tehottomuudesta. Se on ihan oma väittelyn aihe eri foorumeilla.

Ongelma koskee lähinnä ilmanvaihdon toimivuutta. Talo on puolitoistakerrkoksinen puutalo, jossa on neliötä reilut pari sataa. Käsittääkseni ilman pitäisi vaihtua vähintään kerran tunnissa jos kone (Sun Air 550) on täysillä.

Lautasista tulee paikasta riippuen 12 - 16 asteista ilmaa. Sisälämpötila ei kuitenkaan laske millään alle 25 asteen. Lämmitys on pois päältä. Talo on kyllä paikalla, johon aurinko paistaa koko päivän. (sälekaihtimet suojana).

Koska en ole asiantuntija, ihmettelen voiko oikeasti tilanne olla tämä jos järjestelmä toimii oikein? Keskimäärin 14 asteisella ilmalla, joka vaihtuu kerran tunnissa taloa ei saa alle 25 asteen lämpötilaan. Jos järjestelmä toimii oikein, kuinka kylmää ilman tulisi olla venttiilistä tullessa, jotta saataisiin lämpötila esim 22 asteeseen? ( 4 ???)

25

9814

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laskea, riittänee jäähdyttävä teho 11°C * 1,0 kJ/kgK * 1 kg/m3 x 500m3/h *1/3600 s =1,8 kW.

      Kun sitä verrataan pelkästään auringon säteilytehoon 700W/m2 (esim 50m2 => 35 kW), johon lisätään ulkoilman lämpötila 26-27°C joita tietysti lämpöeristys jonkin verran vaimentaa, on kuitenkin suuruusluokkaero sellainen, että jäähdytys on pelkkä harmiton harrastus.

      • 1,2 kg/m3

        ilman tiheys? Ei tosin muuta tilannetta.


      • 1,2 kg/m3 kirjoitti:

        ilman tiheys? Ei tosin muuta tilannetta.

        1,2:lla se on tietysti laskettukin.


      • raksaaja--sh

        pelkästään ilmanvaihdon kautta saatava viilennysteho on tosiaan pieni mutta silti se joissain tapauksissa on koettu riittäväksi.

        Mielestäni siihen vaikuttaa mm.:
        - etelään päin olevien ikkunoiden pinta-ala
        - sälekaihtimet lämpölasin ulkopuolella
        - superlasit/selektiivikalvo ulospäin
        - ikkunoita varjostava räystäs/parveke
        - osa seinistä on maata vasten (esim. rinnetalo)
        - talon rakenteet tasaavat lämmönvaihteluita (auringon tuoma lämpötehopiikki jakautuu tasaisemmin eikä siksi pomppauta sisälämpöä niin paljoa)
        - talon hyvä tiiveys

        Taisi taannoin karkeasti laskeskella että kun kodin hilpetööreistä tulevan lämmön laskee pois voisi meidän rinnemökissä maaviileä riittää ilmanvaihdon kautta. Varalta kuitenkin olohuoneeseen laitoin paikan puhallinkonvektorille.
        (nyt kun muutamat päivät on ollut 30 asteen paahdetta niin sisälämpö on 18(kellari/takkahuone)- 21 (uläkerta/keittiö) asteen välissä, ilmanvaihtoa ja kodinkoneita ei vielä ole päällä, ovet ei vielä tiiviitä)


    • eikä voikaan

      toimia.

      Ongelma koko maaviileässä on se että jäähdytetään helteistä ulkoilmaa eikä sisällä olevaa jo valmiiksi viileämpää ilmaa. Ja koska talot tasapainoitetaan siten että talo on alipaineinen niin helteinen 30 asteinen ilma pukkaa sisälle kuitenkin raoista, ja mitä kovemmalla huudatat LTO:tasi niin sitä suurempi on vuoto rakenteista. Koska heikoimmat kohdat ovat yleensä yläpohjassa niin sieltä tulee näillä keleillä sopivasti 50-60 asteista ilmaa. Susi siis jo koko ajatus, mutta tämän jo tiesitkin.

      Mutta ei hätää...lopetat maaviileän käytön ja laitat 300 euroa asennus maksavan ilmalämpöpumpun. Sillä saat kämppäsi viileäksi, koska laite kierrättää (lue: viilentää) sisäilmaa.

      Toinen vaihtoehto on ylipaineistaa talo tukkimalla poistoventtiilejä, mutta siinäkin on omat riskinsä.

      Varmista nyt kuitenkin ettei ulkoritilässä ole sitä hyttyssuojaa ja tuloilman karkeasuodatin on puhdas, näin alipaineistus vähenee.

      Myös maaviileällä toimiva puhallinkonvektori voisi olla ratkaisu. Tästä tosin ei ole omakohtaista kokemusta. ILP:n 2,8 kW laittaa 150 m2 näillä keleillä alle 20 asteen kun laittaa pyynnin 18 asteeseen. Ja tännekkin paistaa aurinko koko päivän, musta peltikatto.


      ILP-mies maalämmöllä

      • maakylmä suunnitteilla

        Eikö maaviileä toimisi paremmin, jos laittaa vesilämmönvaihtimen, joka viilentää ilmaa, lämmöntalteenoton lämmönvaihtimen jälkeen (sisään puhallettava ilma siis)? Tällöin maakylmä jäähdyttää lämmöntalteenoton jo valmiiksi jäähdyttämää ilmaa ja ulospuhallettava jäteilma on tällöin lämpimämpää.
        Eli ulkoa tuleva helteinen ilma jäähtyy ensin lto:n lämmönvaihtimessa ja sen jälkeen maakylmän vesilämmönvaihtimessa. Lto ottaa siis talteen sisäilman viileyden.

        Tämä tarkoittaa tietysti, että talvella käytettävää esilämmitystä varten pitää olla toinen vesilämmönvaihdin ennen lämmöntalteenoton lämmönvaihdinta.


    • Raksajannu

      Itselläni oli 300 m2 kivitalo ja ilmanvaihdon kautta viilennys toimi hienosti. Jossain muualla on vika kun itse järjestelmässä.

      Itselläni huomasi kun nyt rakensin uuden talon ja putkari oli jättänyt kiertovesipumpun täysille eli täysin auki. Vesi kiersi sekä alakerran lattian alla koko talon pituudella ja lisäksi pesuhuoneen ja kodinhoitohuoneen lattian kautta ja siitä seinää ylös yläkertaan. Lämmitys teho on melkoinen ja talo oli kuin sauna. Pelkästään kierto poistamalla lämpötila on tasaantunut ja ainakin tänä kesänä sisällä on voinut olla ilman viilennystä.

      Sitä tässä juuri yritän kytkeä jotta sais ne muutaman asteet pois 24 -> 22. Kattellaan miten alkaa toimimaan.

      Hieno keksintö tuo viilennys!

      • Armaflexin miehiä

        Meillä ei yli 22-asteen ole ollut tänäkään kesänä sisälämpötila kun viilennys käytössä. Venttiileistä mitaten tuleva ilma on n. 13-15-asteista ja koko päivän paistaa olohuoneen seinustalle. Sälekaihtimet käytössä ja kondenssivesi iv-koneelta pitää hajulukon sopivasti märkänä....

        Ootko koneelta ikinä katellu minkälaista ilmaa se puskee sisälle antureitten mukaan? Meillä esim. koneelta viilennyspatterin jälkeen on n. 11-astetta ja lähimmässä tuloventtiilissä sisällä on n. 13-astetta. Pisimmässä paikassa on tulo n. 15-astetta. Sen verran lämpiää putkessa. Pitääkö koneen näyttämät lukemat paikkaansa suurin piirtein mitattujen kanssa?


    • Insinööri

      Kyllä meillä ainakin toimii maakylmä loistavasti Enerventin pandionissa. Ei ole tarvinnut yli 70 % nostaa puhaltimien nopeutta ja sisälämpötila pysynyt parin päivän 28 helteillä alle 24. Talo 1 kerroksinen hirsitalo eteläsuomessa.

    • d.i.y

      Meillä uusi talo, jossa Vallox Digit 2 se mlv. Toinen kesä aluillaan ja kuumaa on.

      Jäähdytys"teho" ilmenee kyllä valmistajan esitteistä, mutta tyhmyyttäni uskoin kauppiaan puheisiin. Tuo ei viilennä käytännössä yhtään mitään ja rahat meni täysin hukkaan. Siis tuloilma toki viilenee, mutta tällä viilennyksellä sisäilmaa ei saa viilenemään juuri lainkaan. Jos ulkona on 28 ja tuloilma 22, niin siitä voi miettiä.. Sisällä on 26, vaikka kaikki ovet ja ikkunat pidetään suljettuina ja auringonpuolen säleverhot kiinni.
      Lämpökaivolla on syvyyttä lähes 150 m, eli ei pitäisi olla siitäkään kiinni..

      Ehkä puhallinkonvektorin avulla toimisi..? En kuitenkaan uskalla kokeille, sillä sellainen maksaa asennettuna saman kuin asiallinen ilmalämpöpumppu. Tässä vaiheessa konvektorin asentaminen olisi sitä paitsi todella hankalaa, jos ei mahdotontakin. Sen paikka putkituksineen olisi pitänyt huomioida rakennusvaiheessa.

      Huomenne tulee ilp-kauppias käymään ja kyllähän me kaupai ilpistä tehdään. Harmittaa suunnattomasti, sillä maaviileä maksoi melkoiseti. Jo pelkät putkien armaflexit asennukseen eivät tosiaan olleet halpaa hupia ja kaikki meni hukkaan, kele. Maaviileään sijoitetulla summalla olisi saanut pirun hyvan ilpin..

    • mikä ongelma?

      Höh?

      Eihän tuo ole paha, kun ottaa huomioon viime päivinä 25-30 °C haarukassa pyörineet huippulämmöt sen ettei kaikkina öinäkään ole menty alle 16 °C ts. vuorokauden keskilämpötila on ollut yli 20 °C!

      Jos ilmanvaihdolla pitää jäähdyttää, niin sitten pitäisi ilmavirran olla 5 eikä 0,5 l/s lattianeliölle.

      Mutta, silti, kyllä tuo vaatimatonkin teho taitaa vähän auttaa. On 22 °C tuloilma kuitenkin kivempi kuin 30 tuloilma. Ottaen huomioon, että ilma tuppaa lämpenemään myös puhaltimissa yms...

      Sitäpaitsi nykyään tavoitelämpötila on 25 luokkaa, kun ulkoilma on lämmintä. Kevyesti vaatetetulle ihmiselle optimi on paljon korkeampi kuin 21/22 tietysti tuolla tavoitellaan myös energiansäästöä.

      Ja nyt vaan odotellaan, että tulee joku ILPpimiäs kehumaan, miten meillä on asetuksena 22 ja hyvin taretaan Niin on, kun se ILPpi on myös lämmityslaite ts. se lämmittää 22 asteeseen saakka ja jäähdytys käynnistyy astetta tai kahta ylempänä...

    • d.i.y

      Mikäkö ogelma? Ongelma on se, ettei maaviileä jäähdytä käytännössä huoneilmaa lainkaan. Yhden asteen pudotus huonelämpötilassa ei ole mitään ja tuntuu, ettei tuolla saavuta edes sitä. Aamulla-päivällä huonelämpö pysyy vielä 24-25 asteessa, mutta iltaa kohti lämpenee ja paljon - pahimmillaan mittari näytti 27,5. Eikä auta, vaikka miten yrittäisi pitää ulko-ovia kiinni ja vähentää ikkunoista tulevaa lämpösäteilyä.
      Paremminkin ongelma on se, että myyjä kehui systeemiä maasta taivaaseen ja minä tyhmänä uskoin.

      25 asteen, tai hieman alle huonelämpötila olisi ihan sopiva meillekin, mutta >25 on liikaa..

      Tuo sinun viimeinen lause ei kyllä avaudu..
      Ei ilpin asetus missään 22 asteessa pidä kesällä olla, saati sitten alemmassa! Meillä edellisessä kämpässä oli kesäasetuksena aina max. 24 astetta ja yhtään matalempaa ei tarvittu! Myöskään ilpin automaattiasentoa ei pidä käyttää, se ei Suomen olosuhteissa toimi, sillä ilp on todella harvoin se ainoa lämmityslaite. Talvella käytetään lämmitysasentoa - kesällä viilennysasentoa ja unohdetaan se kokonaan se auto-asento.

      Ilmalämpöpumppu on teholtaan muutenkin ihan toista luokkaa kuin mikään ilmastoinitikanaviin johdettava maaviileä. Ei ilppiä tarvitse huudattaa aamusta iltaan. Meillä laitettiin ja tulevaisuudessa laitetaan ilp viilentämään vain silloin, kun tullaan kotiin ja ollaan kotona. Useimmiten se sammutettiin ja sammutetaan jatkossakin yöksi.
      Ilppiä ei myöskään kannata käyttää silloin, kun ovet ovat auki ja kuljetaan jatkuvasti sisään-ulos. Ei sillä sentään ulkolämpötilaa saa alemmaksi ja hukkaan menee kaikki kallis energia.

      Sopivan tehokkaalla ilpillä huoneilma viilenee lähes yhtä nopeasti kuin ilmastoidun autonkin lämpötila, eli todella nopeasti.

      • Insinööri

        Kun talo on fiksusti suunniteltu, niin huoneilmaa ei tarvitse jäähdyttää, kun se ei pääse edes lämpenemään. Kun aurinko ei pääse mistään ikkunasta paistamaan lämpölasien sisäpuolelle ja ilmanvaihdon tuloilma on 15 asteista, niin ei ainakaan meillä ole tarvinnut jäähdyttää.

        Ilma on koko ajan miellyttävän vedotonta ja tasalämpöistä koko talossa. Ilppi puhaltaisi jossakin aina niskaan kylmää ja toisessa päässä taloa voisi olla silti kuuma. Jos sammutat jäähdytyksen, niin ilmanvaihto työntää 28 asteista ilmaa sisälle, vaikka talossa ei olis ikkunoita lainkaan.

        Nykyaikaisessa ilmanvaihtokoneessa maakylmäpatteri on nimenomaan lto:n jälkeen, jolloin patterilta ei vaadita niin paljon tehoa.

        Täällä eteläsuomessa on nyt ollut monta päivää peräkkäin yli n. 27 asteen helteitä ja korkeimmillaan on lämpötila ollut sisällä 23,5. Lisäksi ilma on kuivempaa, joten en väittäisi maakylmää ihan turhaksi.


    • d.i.y

      Viilennysogelma siirtyy historiaan parin viikon päästä. Tilasin tänään vähintäänkin riittävän tehokkaan ilpin asennuksineen. Laite on Toshiba suzumi plus ras-16n3av2-e. Onpahan tuossa sitten myös tehokas varalämmitys maalämmön rinnalle..

      Ilmastointikanavien kautta puhallettavaa maa"viileää" en suosittelisi pahimmalle vihamielellenikään. Olisiko maaviileä konvektoripuhallus sitten ollut oikea ratkaisu - se jää minulta selvittämättä. Varmistin vielä tuonkin vaihtoehdon, mutta se ei vaan enää onnistu inhimillisin kustannuksin. Konvektorivaraus putkituksineen olisi pitänyt tehdä jo rakennusvaiheessa.

      Toshibasta on kyllä suht. hyvät kokemukset.. Edellisessä asunnossa oli sellainen ja ainoat remontit / 9 vuotta olivat sisäyksikön puhallin ja ulkoyksikön sulanapitokaapeli.

      Ihanan kalliiksi tämä pelleily kyllä tuli :-)

      • Meillä toimii hyvin

        Meillä on uudehko kivitalo (siporex) jossa 200m2 sisätilaa ja paljon ikkunapintaa etelään ja länteen. Jäähdytys maaviileällä ilmanvaihdon kautta. Nyt kun ulkona on ollut kolme viikkoa hellettä ja viimeisen viikon 30 asteen lämpötiloja niin sisälämpö pyörii 23-24 asteessa joka on erittäin miellyttävää.

        Maaviileän etuna on, että viilennys kohdistuu tasaisesti koko taloon eikä pistemäisesti johonkin tiettyyn kohtaan tai huoneeseen. Lisäksi jäähdytyksen toteutus ei tuonut rakennusvaiheessa käytännössä muita kuluja kuin tuloilmaputkiston eristämisen sekä jäähdytyspiirin kytkennän.

        Eli omien kokemusten valossa en voi muuta kuin kehua maaviileää kivitaloon. Puutaloon tarvitsee ehkä jotain järeämpää kun runko on kevyempi.


      • Joopa joo
        Meillä toimii hyvin kirjoitti:

        Meillä on uudehko kivitalo (siporex) jossa 200m2 sisätilaa ja paljon ikkunapintaa etelään ja länteen. Jäähdytys maaviileällä ilmanvaihdon kautta. Nyt kun ulkona on ollut kolme viikkoa hellettä ja viimeisen viikon 30 asteen lämpötiloja niin sisälämpö pyörii 23-24 asteessa joka on erittäin miellyttävää.

        Maaviileän etuna on, että viilennys kohdistuu tasaisesti koko taloon eikä pistemäisesti johonkin tiettyyn kohtaan tai huoneeseen. Lisäksi jäähdytyksen toteutus ei tuonut rakennusvaiheessa käytännössä muita kuluja kuin tuloilmaputkiston eristämisen sekä jäähdytyspiirin kytkennän.

        Eli omien kokemusten valossa en voi muuta kuin kehua maaviileää kivitaloon. Puutaloon tarvitsee ehkä jotain järeämpää kun runko on kevyempi.

        Vai on tasainen viilennys positiivinen asia? Eli kun makkariin paistaa aurinko, niin on hyvä viilentää koko taloa.

        Voihan sitä tosiaan aina perustella itselleen kaikkea :)


    • stefdep

      Joku tuolla jo kirjoittikin, että "kondenssivesi iv-koneelta pitää hajulukon sopivasti märkänä". Ei tullut sitten kenelläkään mieleen, että sitä samaa kondenssivettä muodostuu myös iv-putkistossa. Onkohan kovin terveellistä, että iv-putkistossa on koko kesän pieni kosteus? Ja osaan paikkaa putkistoa vesi voi jäädä jopa makaamaan.

      Tuollainen iv-jäähdytyksen kautta tuleva jäähdytys pitäisi kyllä lailla kieltää. Mikäli kondenssi-ilmiön haluaisi välttää, saisi jäähdyttävä ilma olla korkeintaan 5 astetta kylmempää kuin sisäilma. Eli jos huoneistossa 27, niin 22-asteista ilmaa jäähdytykseen. Niinpä. Eihän sellainen jäähdytykseen paljoa tehoa. Eli kyseessä on ERITTÄIN huono systeemi, jota ei kenenkään pitäisi hyväksyä. Moni ottaa kovan riskin homekasvun yms suhteen, kun tyrkkää iv-putkiin jotain 12-14 asteista ilmaa.

      Ja hei. Se ongelma ei ole pelkästään iv-putken sisäpuolella. Kuinka moni tietää onko jokainen putki eristetty jollain armafleksillä tms? Ei ne putkarit eristä kuin kylmässä tilassa menevät putket. Sitten lämpöisessä tilassa menevät putket alkavat hikoilemaan ulkopinnalta ja pitävät sen ympärillä olevan materiaalin, esim puhallusvillan kosteana koko kesän.

      Hellurei...

      • Kokeile edes

        Mieti kummalle puolelle putkea kosteus tiivistyy.


    • mieki mietin

      Niin, itse asiassa iso osa tuloilman kosteutta tiivistyy maaviileäpatteriin ja menee sieltä putkea pitkin viemäriin. Ts. jäähdytys poistaa tuloilman kosteutta, ei suinkaan lisää sitä.

      Ongelma ei ole putken sisä-, vaan ulkopuolella, koska ulkoilman kosteus voi tiivistyä kylmään putken ulkopintaan. Siksihän niitä armafleksejä täytyy käyttää ja muutenkin eristää putket huolella.

    • Kivitalossa toimii

      Meillä on kivitalo ja maaviileä: hyvin toimii ja ikinä (2v asuttu) ei ole ollut sisällä liian kuuma. Kun ulkona on hellepäivänä ~27-28 niin tuloilma on noin 18-20 asteista. Kun poistoilma on 24 asteista niin kyllähän sen pitäisi viiletä. Yöllä tuloilma saadaan painettua vielä reilusti alemmaksi jolloin aamulla on 22-23 astetta. Siitä se sittem lämpenee päivän mittaan asteen tai kaksi ja laskee yöllä takaisin. Käytännössä talon massan lämpövaihteluita tasaava vaikutus auttaa myös paljon.

      Kaverilla on samankokoinen puutalo suht samanlaisella pohjalla, ja heillä on myös maaviileä. Heillä teho ei riitä vaan helteillä tulee kuuma.

      Eli oman kokemuksen perusteella sanoisin että kivitalossa toimii oikein hyvin ja kevytrakenteisemmassa puutalossa ei.

      Ainoa haittapuoli on siinä, että ennen oli kiva nukkua kesällä ikkuna auki ja herätä linnunlauluun. Enää ei viitsi ikkunoita aukoa kun ulkoa tulvahtaa lämmintä ilmaa huone täyteen..

    • Serpai

      Meillä on isot korkeat ikkunat etelään järvelle päin. Sieltä tulee niin paljon lämpöä sisälle kovemmilla helteillä ettei maaviileä riitä pelkän ilmastoinnin alkuunkaan. Suunnittelija otti sen huomioon taloa rakennettaessa ja meitille laitettiin mietinnän jälkeen ilmalämpöpumppu jossa 2kpl sisäyksiköitä kattoon jotka puhaltavat tarvittaessa lisä jäähdytystä 4 eri suuntaan. Toinen vaihtoehto olisi ollut puhallin pattereita ja paljon vesiputkien vetoa rakenteiden sisään joka ei sekään houkuttanut. Halvemmaksi tuli ilmalämpöpumppu tarjouksien perusteella ja nyt on myös tavallaan varalla lisä lämmityslaitteisto ,jos maalämpöön tulee äkillinen vika.

      • kehitys kehittyi

        Ennen paikattiin arkkitehdin mokat villiviinillä, nykyään ilmalämpöpumpuilla.

        Kovasti ne aina kohtaa ekoloogisuudesta (koneellinen ilmastointi paha/tarpeeton) ja sitten tekee itse näitä energiasyöppöjä...


      • Toimii ieläkin
        kehitys kehittyi kirjoitti:

        Ennen paikattiin arkkitehdin mokat villiviinillä, nykyään ilmalämpöpumpuilla.

        Kovasti ne aina kohtaa ekoloogisuudesta (koneellinen ilmastointi paha/tarpeeton) ja sitten tekee itse näitä energiasyöppöjä...

        Voisi tuo villiviini olla tässä tapauksessa hyvä vaihtoehto noiden ikkunoiden eteen.


      • säleet
        Toimii ieläkin kirjoitti:

        Voisi tuo villiviini olla tässä tapauksessa hyvä vaihtoehto noiden ikkunoiden eteen.

        Meillä ,jos olisi isot ikkunat ja järvelle niin maksaisin varmasti siitä näkymästä muutaman euron jähhdytyksen muodossa. Nyt on näkymä tielle niin kaihtimet pidetään pienellä joka vähentää jäähdytys tarvetta.


      • Toimii ieläkin
        säleet kirjoitti:

        Meillä ,jos olisi isot ikkunat ja järvelle niin maksaisin varmasti siitä näkymästä muutaman euron jähhdytyksen muodossa. Nyt on näkymä tielle niin kaihtimet pidetään pienellä joka vähentää jäähdytys tarvetta.

        Terassi kattoineen tunnetusti pilaa tuon näkymän.

        Jokainen voi sitten miettiä millaista on, kun katossa puhaltaa viilennystä laite esim. 5kW teholla ja auringosta tulee samaa luokkaa. Saa vaihdella vuorotellen varjossa ja auringossa istumisen välillä.

        Sisällä voi tietenkin olla aurinkolasit päässä. Ei nuokaan kovinkaan montaa euroa maksa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe