Kieli ja sydän

TomBoss

Tarvitsisin hiukan neuvoa kielen ja sydämen keittämisestä.
Ilmeisesti kieltä pitäisi liottaa vedessä n. 24h ennen keittämistä. (?)
Onko sydämessä jotain tällaista ennen keittoa? En ole valmistamassa näistä mitään erikoista ruokalajia, vaan olen vain keittämässä nämä syötäväksi. Eli siis kaikki tiedot, kuinka kauan keitetään ym. ym.

9

8884

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hirvenmaksan keittäjä

      Kieli pitää pestä hyvin, sydämmestä poistetaan kalvot ja se pitää liottaa kylmässä vedessä ainakin yön yli ja on hyvä vaihtaa vesi 2-3 kertaa jotta saa veren pois. Keittoaika riippuu niiden koosta jotain 2 tunt koittaen välillä kypsyyttä.Vaahto poistetaan välillä ja mausteeksi veteen pippuria, sipulia, juureksia, laakerinlehteä maun muk. Kypsästä kiel. poistetaan kalvo kielen ollessa kuuma. Ja ei ku syömään, muista suola keitinveteen.

      • lihasta pitävä

        Heippa
        Kieli on todella hyvää, pese se ensin ja leikkaa ikävät osat pois. Itse keittelen kieltä hiljalleen n.4 tuntia, hyvinkin vahvasti maustetussa liemessä, sillä jostain syystä kieli ottaa makuja vastaan heikommin kuin muut lihat. Jahka olet saanut kielen keitettyä, ota se kuumasta liemestä ja valuta hanasta kylmää vettä päälle, sitten voit helposti poistaa kylmän veden kovettaman kuoren kielestä.
        Itse jätän kielen keitinliemeensä jäähtymään ja kylmänä viipaloin sen leivänpäälle.
        Sydämelle suurinpiirtein sama kohtelu, ilman kylmää vettä ja kuorintaa.

        Herkkuhetkiä toivotellen

        lihamies


    • Polyglott

      Ei kieltä missään nimessä tarvitse/pidä liottaa, ja kaikkein vähiten maidossa, niin kuin joskus kuulee. Ei kielessä ole mitään sellaista, jonka pitäisi liota pois. Päin vastoin, herkkumaku vain siitä laimenee.
      Keittoaika riippuu kielen koosta. Naudan kielihän on valtavan paljon isompi kuin porsaan kieli. Vaikeinta on saada kieli tarpeeksi suolaiseksi, koska tuntuu tosiaan siltä, ettei se halua ottaa mausteita vastaan. TÄSSÄ MIELESSÄ saattaisi "liotus" olla kokeilemisen arvoista, mutta ei siis pelkässä vedessä, vaan suolaliemessä. En ole itse kokeillut.
      Tuo liottaminen on muuten aivan turhaa myös munuaisissa ja maksassa, vaikka monasti kuulee ja lukee että pitäisi liottaa. Munuaisissa riittää, kunhan ne on viilletty auki, niin että "ylimääräiset nesteet" pääsevät valumaan ulos. Mutta yleensä ne ovatkin jo valmiiksi viillettyjä ostettaessa.
      Sydämen käsittelystä ei minulla ole kokemusta. Olen pari kertaa syönyt vuosikymmeniä sitten, ja muistan, että oli hyvää ja miellyttävää koostumukseltaan; yllättävän kiinteää mutta silti mureaa.

      • Vanha kokki

        Itse valmistan kielen siten, että pesen sen juoksevan veden alla huolellisesti. Sen jälkeen laitan kielen kylmään veteen muutamaksi tunniksi. Vasta sitten alan keittämisen mausteliemessä. Maksaa ei tarvitse liotella, sen sijaan siitä tulee poistaa kalvot huolellisesti, samoin poistan isoimmat verisuonet. Munuaiset sitävastoin kannattaa liottaa useammassakin vedessä, melko pitkäänkin, siis useampia tunteja, sitä ennen tulee poistaa mahdollisimman tarkoin kaikki valkoinen munuaisrasva. Ellet liota munuaisia, tuloksena saattaa olla virtsan hajuinen jopa makuinen ruoka,jolloin se on tietenkin pilalla. Poikkeuksen tekee lampaan munuaiset, ne ovat niin miedonmakuiset, ettei liotusta tarvitse. Nämä tavat olen oppinut vanhoilta mestareilta ja niitä myös urani aikana noudattanut, eikä ole moitteita tullut.


      • etsilleenvain
        Vanha kokki kirjoitti:

        Itse valmistan kielen siten, että pesen sen juoksevan veden alla huolellisesti. Sen jälkeen laitan kielen kylmään veteen muutamaksi tunniksi. Vasta sitten alan keittämisen mausteliemessä. Maksaa ei tarvitse liotella, sen sijaan siitä tulee poistaa kalvot huolellisesti, samoin poistan isoimmat verisuonet. Munuaiset sitävastoin kannattaa liottaa useammassakin vedessä, melko pitkäänkin, siis useampia tunteja, sitä ennen tulee poistaa mahdollisimman tarkoin kaikki valkoinen munuaisrasva. Ellet liota munuaisia, tuloksena saattaa olla virtsan hajuinen jopa makuinen ruoka,jolloin se on tietenkin pilalla. Poikkeuksen tekee lampaan munuaiset, ne ovat niin miedonmakuiset, ettei liotusta tarvitse. Nämä tavat olen oppinut vanhoilta mestareilta ja niitä myös urani aikana noudattanut, eikä ole moitteita tullut.

        Toki liotusvedet tulee vaihtaa muutaman kerran ennen valmistusta ettei ruokaan jää epämiellyttäviä makuja.

        Kieli on maultaan helppo, mutta munuaiset ovat toinen asia kuin muutkin sisäelimet maksaa lukuunottamatta, joka taas tulee valmistaa mahdollisimman tuoreena kevyesti paistettuna. Sydäntä olen valmistanut vain koirani ravinnoksi ja hyvin on kelvannut - keittäen puoli tuntia ja jäähdyttyään ohuiksi paloiksi slaissattuna muun ruoan sekaan ja sekoittaen.

        Toki kaikissa lihoissa ja sisäelimisssä on kalvoja ja sidekudoksia, jotka täytyy poistaa ennen kypsennystä, joten tehkää se ennen valmistusta - muuten purette jotain sitkeää ja se ei ole miellyttävää.


    • kokeillija

      Olen laittanut liotusveteen etikkaa ,suosittelen kokeilemaan.

      • ulkoisetelimet

        Mä oon kasvissyöjä ja en siis syö myöskään ulkoisia elimiä.


      • trippa

    • kielimieskin

      Puhumisesi heikkenee huomattavasti kielesi keittämisen jälkeen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. SDP palauttaa Suomen kansalle kulta-ajat

      Hyvinvointivalto on pääosin SDP:n ja osin myös Maalaisliiton rakentama. Hyvinvointivaltion ylläpito edellyttää oikeude
      Maailman menoa
      158
      13561
    2. Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta

      Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t
      Maailman menoa
      77
      9826
    3. Älkää vassarit kuvitelko, että Marinin kulta-ajat palaavat

      Vaikka demarit voittaisivat seuraavat vaalit, se ei palauta Marinin taskut-täyteen-kelasta-aikaa takaisin, ei voi eikä h
      Maailman menoa
      99
      9182
    4. Suomen velka kasvoi ennätysvauhtia - Mäkynen repostelee

      – Velka kasvoi eniten tilaston historiassa, Mäkynen kirjoittaa. – Vuoden 2025 toisella neljänneksellä selvästi eniten k
      Maailman menoa
      21
      8159
    5. Giorgia Meloni vs Riikka Purra

      Kyllä Italian pääministeri on kauniimpi ja seksikkäämpi, kuin Suomen valtiovarainministeri Riikka Purra. Mitä jotkut näk
      Maailman menoa
      44
      6800
    6. 150
      6205
    7. Persut JYTKYTTÄÄ ylös, ohi kepun! +2,1 %

      Persut palasi kolmen suurimman joukkoon ja on matkalla kohti kevään 2027 eduskuntavaalivoittoa. Sosialistit ovat syöksy
      Maailman menoa
      41
      5643
    8. Gallup, PS:lle JÄRISYTTÄVÄ nousu, SDP suurin laskija

      https://yle.fi/a/74-20186114 PS kovaa vauhtia nousemassa ennen 2027 vaaleja suurimmaksi puolueeksi. Nyt mennään jo etua
      Maailman menoa
      90
      4637
    9. Ohhoh. Kokoomusvirkamiehen mukaan Suomessa ei ole työttömyyskriisiä

      Kun kokoomuksen johtama hallitus epäonnistuu täydellisesti talouspolitiikassaan, niin aikaisemmin erittäin pahaksi määri
      Maailman menoa
      24
      3425
    10. En lähde armeijaan enkä siviilipalvelukseen

      Maanantaina telkan uutisissa toistamiseen kerrottiin tästä luuserista, joka kärsii muka "masennuksesta", mutta nauraa rä
      Maailman menoa
      402
      1308
    Aihe