AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / opintovapaata töistä

opintovapaata töistä

12 Vastausta 5 241 Lukukertaa
Haluaisin vaihtaa alaa. En kuitenkaan haluaisi ainakaan vielä sanoutua toimestani irti. Jos en vaikka saisikaan uudelta alalta töitä. Olen perheellinen.

Kysymys kuuluu: Kehtaanko anoa työnantajalta opintovapaata pariksi vuodeksi vaikkei kyseessä olekaan oman alani täydennyskoulutus, vaan kokonaan uusi ala?

Onko työnantajan ylipäätään pakko suostua antamaan minulle opintovapaata?? Entä miten asia käytännössä järjestyy? Pitäisikö minun olla loma-ajat töissä nykyisessä työpaikassani vai kuinka?

Opintovapaa

Saadaksesi opintovapaata tulee työsuhteen olla kestänyt vähintään yhden vuoden (erilliset jaksot lasketaan myös). Työhistoriaakin pitää olla takana kymmenisen vuotta. Opintovapaata on mahdollista saada pari vuotta viiden vuoden aikana.

Työttömyyskassastasi saat tietoa opinto-/vuorotteluvapaan tuista ja myöntämisperusteista, samoin kannattaa kysellä asiaa suoraan ammattiliitostasi.

10 vuotta?

Mistäs tuon 10 vuoden työhistorian keksit? Ei opintovapaalaki sano mitään sellaisesta.

Sekoitit varmaan aikuiskoulutustuen saamiseen aikaisemmin liittyneen ehdon (väh. 10 vuotta työkokemusta), mutta nythän sekin on vain 5 vuotta..

Aikuiskoulutustuesta lisätietoja: www.koulutusrahasto.fi

Vuodet

Meni varmasti nuo kaksi asiaa vähän sekaisin kun ulkomuistista asiaa pähkäilin ja tosiaan muistelin tuota aikuiskoulutustukea kun luin siitä vasta työttömyyskassan sivuilta. Hyvä että löytyi herjaava korjaaja :)

Ei kai ..

Ei kai sentään herjaava? ;-)

Sori, jos teksti oli vähän tylyn kuuloista, mutta mielestäni asioitten pitäis tulla heti kerralla oikein, kun annetaan vastauksia ihmisten esittämiin kysymyksiin.. ;-) Olen ehkä nähnyt turhan monta viestiketjua, joissa joko tapellaan vastausten oikellisuudesta tai korjataan paljon toisten antamia vastauksia.

Yleensähänn faktat löytyvät netistä helposti, joten mahdollisuus saada ne kerralla oikein on olemassa..

Samat mietteet

Olen mietiskellyt samoja asioita koko kevään. Miten puhua asiasta työnantajalle, kun on ollut työssä vajaa kaksi vuotta? Missään nimessä en haluaisi kertoa, että suunnittelen toisen alan koulutusta (kun nykyinen työ/palkkaus kyllästyttää..).
Olen myös perheellinen, enkä uskalla luopua säännöllisestä palkkatulosta.

Olisi todella mukava saada kuulla kokemuksia sellaisilta, jotka ovat toteuttaneet haaveensa. Tiedän, että jokainen tekee omat päätöksensä itse, mutta kokemukset asiasta antaisivat varmuuden.

menkää opiskelemaan iltaisin

Pari vuotta uurastin iltaisin,sain uuden ammatin. Opintovapaapäiviä otin silloin,kun tarvitsi mennä harjoitteluun.
Onnistuu kun/jos on tahtoa!
http://www.opintoluotsi.fi/opiskelun_rahoitus/opintovapaa/

ompa teitä monta

itsein suunnittelen työpaikan alan vaihtoa ja vakituisena ei kannattas sanoo guudbaita rahallisesti. aikuisiltakoulutukseen on nyt tie pariin iltaan viikossa, mutta ottaako opintovapaata ja olla tekemättä töitä tossa nykypaikassa vai ettii toinen sopivampi työ ja käydä koulut illalla. entäs tuet millon ja miten?

iltaopiskelua

Iltaopiskelu on toinen vaihtoehto, jota olen miettinyt. Tosin rankkaa se varmaan on. Mutta jos opiskeluun liittyy työharjoittelujaksoja, niin se onkin hankalampi järjestää, jos tekee nykyistä päivätyötä..

Opintovapaa kannattaa

Aikuiskoulutustuki on erittäin hyvä tapa rahoittaa alanvaihtoa tai muuta aikuisiän opiskelua. Kannattaa huomata, että aikuiskoulutustukea *EI SAA* ellei ole palkattomalla opintovapaalla jostain työstä. Jos irtisanoutuu, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää KELAn opintotuki, joka on huomattavasti huonompi vaihtoehto taloudellisesti.

Aikuiskoulutustukea saa, kun työhistoriaa ja siihen rinnastettavaa aikaa (armeija, äitiysloma tms.) on tarpeeksi paljon. Jos sitä on yli 10 vuotta, niin tukea saa käytännössä noin puoleksitoista vuodeksi. Tuen suuruus on 500 euroa plus 15-20% palkasta, tarkan summan ja kestoajan voi laskea laskureilla, jotka löytyvät koulutusrahaston web-sivuilta ( http://www.koulutusrahasto.fi )

Lähtökohtaisesti työnantajan pitää suostua opintovapaan pitämiseen sovittuna aikana, kunhan on ollut töissä sen vaaditun ajan ennen vapaata. Opintovapaalaissa on tosin pykälät, jotka kertovat, miten toimitaan silloin jos opintovapaata hakee samanaikaisesti liian moni työntekijä tms., mutta käytännössä uskoisin, että vapaa järjestyy. Aikuiskoulutustuen kannalta vapaa voi myös olla osa-aikainen, esim. 3 päivää viikossa vapaalla ja pari päivää töissä, jolloin tukea maksetaan tietysti vastaavassa määrin.

Tosi hyvää tietoa

kiitos Sinulle näistä tiedoista!!

loma-ajat

Loma-ajat voit olla entisessä työssäsi ja opintovapaan voi peruakin. En muista miten paljon aiemmin se vaan pitää sit työnantajalle ilmoittaa (ei se kovin pitkä aika ollut). Itse hain kerralla 2 vuodeksi ja sit peruin sen keväällä ja aloitin työt. Opiskelua jatkoin taas syksyllä.
Muistelen et nykyään työhistoriaa vaaditaan vain 5 vuotta entisen 10 sijasta.
"Muistelen et nykyään työhistoriaa vaaditaan vain 5 vuotta entisen 10 sijasta."

www.opintoluotsi.fi -sivustolta:

Kuka voi hakea?

Kahden vuoden opintovapaata voi hakea henkilö, jonka päätoiminen palvelussuhde on kestänyt vuoden yhdessä tai useamassa jaksossa.

Viiden päivän opintovapaata voi hakea henkilö, jonka päätoiminen palvelussuhde samaan työnantajaan on kestänyt kolme kuukautta yhdessä tai useammassa jaksossa.

Ei kuten ylempänäkin mainittiin, työhistoriaa ei vaadita kahden vuoden opintovapaaseen kuin tuo yksi vuosi.
 /   /  /  / opintovapaata töistä

Keskusteluhaku

Laaja hakuFacebookissa suositeltua

Tietoa mainosten kohdentamisesta