Suolasilakat kuoriperunoilla

Stadilainen 5. polvessa

Isoisäni (Fafa synt stadissa 1892) kaipaili ruokapöytään aina suolasilakoita keitettynä kuoriperunoiden päällä. Tuo toive ei meikäläisen ikäpolven tuottamana onnistunut ja en sitä ymmärtänytkään. Nyt Waltarin "Tähdet kertovat komissario Palmu" kirja käsittelee useaan otteeseen ko ruokalajia Helsingin poliisilaitoksen ruokalan spesiaalina.
Onko kellään tiedossa valmistusohjetta? Suolasilakat slumppasin jo inkoolaiselta fiskarilta!
Stadin safkaa

19

5405

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • syönyt

      lapsuudessani, sisä suomessa hyvinkin tuttu ruoka. Silakoiden tilalla oli suolattu särki tai mikä muu suolakala kelpaa, silakkaa ei ollut saatavana. Silakkaa en ole kokeillut, mutta rärkeä tai haukea suolattuna keitän perunoiden päällä, joskus.
      Silakat ei tarvitse varmaan olla kiehumassa perunoiden päällä kun noin 5 min.Jos ne on valtavan suolaisia,liota ensin tai ainakin huuhtele.
      Kun perunat on viittävaille kypsiä laita päälle silakat.Kun nostat silakat pois laita valumaan ettei jää veteen lillumaan.Kaloja voi syödä kylmänä ja lämpimänä, huomenna, ylihuomenna. Muista että perunat suolautuu kalojen keitosta.

      Eikä se ole niin nuukaa kuinka kauan ja missä vaiheessa ne kalat laitat.Aina onnistuu. Ruodi ne kalat sitten siihen perunalautaselle, lisäksi voita ja muuta ei tarvitsekaan!

      Ennen suolattiin paljon kalaa ja sitten kevät talvella se alkoi olla vähän härskiintynyttä, tämä keittäminen teki kaloista syötäviä.

      Hyvää ruokahalua!

      • sus ek.

        opatuksesi mahtava,kiitos.
        Itsekin kun totuin jo lapsena sankollisen pikkukalaaa perkaamaan....isä vahti etten heittänyt kirroillessani ihan pienempii ahvenii "meren mutiin".
        Ne pienetkin,särjet ym. kuivattiin saunan katolla kapakalaksi.Valkokastikkeen kanssa aivan ihania.


    • Katicat2

      Kiehauta vesi, laita mieluimmin pienehköjä samankokoisia perunoita veteen. Huuhdo silakat,jotka ovat jonkin aikaa lionneet kylmässä vedessä ja nakkaa ne perunoiden päälle. Kaada liika vesi pois. Vettä sen verran, että juuri ja juuri silakat peittyvät. Keitä kunnes perunat ovat haarukalla koettaen läpi kypsiä. Kaada vesi pois ja anna kattilan olla ilman kantta, jotta perunat ja silakat kuivahtavat.

      • sus ek..

        olikos se kala vai läskiruoka.


      • ja talkkunakukko

      • Anonyymi

        Meillä syötiin lapsena usein näitä. Silakat kyllä laitettiin voipaperiin perunoiden päälle, pysyivät kasassa. Syötiin tuoreen sipuli kanssa, ja aiomme tehdä tätä nyt kohta 70 v sisarukset uudelleen.


    • parempaa et saa
      • olivat niin kamalia,että vieläkin muistan ne..yäk.. Perunatkin meni pilalle,kun siinä oli
        ne silakat päällä kypsymässä..Joten tuttua oli toi.. Lapsuuden kauheus,mummuni teki niitä usein.
        No söin ja join joka suuupalan päälle vettä ,että sain alas..Joskus olin tukehtumaisillani,kun yritin niin nopeasti saada alas ..No se siitä..


      • mummikka
        irkku-37 kirjoitti:

        olivat niin kamalia,että vieläkin muistan ne..yäk.. Perunatkin meni pilalle,kun siinä oli
        ne silakat päällä kypsymässä..Joten tuttua oli toi.. Lapsuuden kauheus,mummuni teki niitä usein.
        No söin ja join joka suuupalan päälle vettä ,että sain alas..Joskus olin tukehtumaisillani,kun yritin niin nopeasti saada alas ..No se siitä..

        Isä teki meillä yleensä kalaruoat. Meillä oli aina tynnyrissä suolasilakkaa, suolasilakkaa ja kuoriperunoita syötiin jatkuvasti. Viikonloppuna äiti teki silakkalaatikkoa, siinä oli myös läskinpaloja. Lapsuudessa tuli silakkaa kiintiö täyteen, pelkkä silakan haju etoo
        .
        Toinen isän bravuuri oli keitetyt ahvenet valkokastikkeella. Silloin kyseessä oli tuore ahven todella maukasta, muistan vieläkin vesi kielellä. Läskisoosia ja perunaa syötiin toisinaan, joskus viikonloppuna äiti teki lihakeittoa tai lihapullia, se oli jo suurta herkkua.
        Kyllä ovat ruokatottumukset muuttuneet sitten meidän ikäisten lapsuuden. Nykypäivän lapset tuskin edes suostuisivat maistamaan niitä ruokia.


      • irkku-37 kirjoitti:

        olivat niin kamalia,että vieläkin muistan ne..yäk.. Perunatkin meni pilalle,kun siinä oli
        ne silakat päällä kypsymässä..Joten tuttua oli toi.. Lapsuuden kauheus,mummuni teki niitä usein.
        No söin ja join joka suuupalan päälle vettä ,että sain alas..Joskus olin tukehtumaisillani,kun yritin niin nopeasti saada alas ..No se siitä..

        oli kellarissa kivi oli painona, sieltä hain silakoita ruokapöytään miten äiti onnistu ettei tullut kauhuja, ilmeisesti hän ei pakottanu syömään niitä jos ei halunnut, sota-aikana nähtävästi lisuke oli hyväkin.


    • krissan

      Näin meidän äiti teki: perunat keitetään kuorineen, isoimmat pilkotaan pienemmäksi. Sitten laitetaan suolasilakat pottujen päälle ja annetaan kypsyä vähän aikaa! Sitten syödään ja herkkua on.

      • van Haakka

        Kun saisi tuoreita silakoita! Helsingissä aikoinaan niitä oli aina saatavissa, mutta Järvi-Suomessa nykyään lähes tuntematon käsite. Kyllä muikkukin on hyvä kala, mutta tuore silakka....ah!


      • Oiko
        van Haakka kirjoitti:

        Kun saisi tuoreita silakoita! Helsingissä aikoinaan niitä oli aina saatavissa, mutta Järvi-Suomessa nykyään lähes tuntematon käsite. Kyllä muikkukin on hyvä kala, mutta tuore silakka....ah!

        Muikkua ei muut voita, ei silakka ainakaan. Ellet usko, yritä silakasta kalakukko tai kalakeitto, ei maistu.
        Muikku on siian, kuhan ja lohen veroinen. Käy ruokiin tuoreena tai myös sellaisenaan suolattuna.
        Kipitä huomenna kalahalliin. Kyllä sieltä ainakin tönkkösuolattuja löytyy. Niistä kalalaatikkoa.


      • Anonyymi
        Oiko kirjoitti:

        Muikkua ei muut voita, ei silakka ainakaan. Ellet usko, yritä silakasta kalakukko tai kalakeitto, ei maistu.
        Muikku on siian, kuhan ja lohen veroinen. Käy ruokiin tuoreena tai myös sellaisenaan suolattuna.
        Kipitä huomenna kalahalliin. Kyllä sieltä ainakin tönkkösuolattuja löytyy. Niistä kalalaatikkoa.

        Joka kalalle on oma ruokalajinsa tai kääntäen.
        Teepä muikusta silakkalaatikkoa. Yök.


      • Anonyymi
        Oiko kirjoitti:

        Muikkua ei muut voita, ei silakka ainakaan. Ellet usko, yritä silakasta kalakukko tai kalakeitto, ei maistu.
        Muikku on siian, kuhan ja lohen veroinen. Käy ruokiin tuoreena tai myös sellaisenaan suolattuna.
        Kipitä huomenna kalahalliin. Kyllä sieltä ainakin tönkkösuolattuja löytyy. Niistä kalalaatikkoa.

        Miksi pitäisi silakasta yrittää tehdä muikkukukkoa tai ahvenkukkoa ?
        Yhtä hullu ajatus olisi tehdä muikusta suutarinlohta.


    • Onhan nostettu nostalginen ketju 2007 suolasilakoista. mikä ettei ole tuttua silakkalaatikon muodossa ja liotettuina etikka/sokeriliemessä pippurin ja sipulirenkaiden kanssa. Ihan hyvää voileivälläkin tuollainen silakkafilé.

      Vanha anoppini Sipoon aikoina pyysi halstraamaan suolasilakka, joten ensi kerran täytin halsteriritilän ja napsautin kiinni, mutta tuvassa en halunnut sitä käryttää, vaan saunan padan hiillokselle menin , ja kyykyssä siellä tutkin väriä uteliaana ja kääntelin halsteria 😁)) No, mustiahan ne osittain , mutta muori neuvoi ennen lypsylle lähtöäni, laittamaan kalat voipaperiin, sipulirenkaat päälle. Lopuksi löpäyttää kermaa kuumien kalojen päälle ja kääriä pakettiin.
      Paketti vaan viltin sisään, ja potut kiehumaan, ja kyllä minä tullessa hämmästyin, miten maukkaaksi tuo maalaistalon vanha suolakalaresepti osoittautuikin!

      • Anonyymi

        Itse olen lähtöisin saaristosta ammattikalastajien seasta, vaikka ei meillä kalaa niin paljon syöty kuin usein luullaan, pienimuotoista maataloutta harrastettiin, sika tai kaksi oli vuosittain melkein joka talossa yms.
        Suolasilakat edellyttävät tietysti silakan olevan nimen omaan suolattua silakkaa ja sen oli ollut hyvä olla suolassa vähän pitempäänkin, viikkoja ehkä. Hyvälaatuiset perunat, silakkaa ja nokare voita, kokomaitoa lasissa, muuta ei tarvita. Voipapereita ei tämmöiseen tarvittu eikä tuhlattu, mitään paperiin käärimisiä en muista koskaan meillä harjoitetun.


    • Anonyymi

      Tönkkösuolattuja muikkuja ruisleivän päällä tai muutenkii voe potatin kans ei ennee lähivuosina tehdyt, kapakalat katolla kuivatetut lapsuudessa muistuu.

    • Anonyymi

      Silakka on paras, muikkua voi syödä vain aivan tuoreena.
      Toisena päivän ei enää, se maistuu ummehtuneelta.
      Silakkaa syö vaikka kolmantena päivänä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      104
      3414
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      88
      3093
    3. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      20
      1953
    4. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      69
      1916
    5. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      39
      1898
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      22
      1766
    7. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1697
    8. Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!

      Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi
      Tv-sarjat
      34
      1459
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1349
    10. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1337
    Aihe