AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / löytöpalkkio

löytöpalkkio

56 Vastausta 38 615 Lukukertaa
Onko 50 € löytöpalkkio? Jos joku löytää ajokorttisi ja vaatii 50 €. Onko minun lain mukaan maksettava se vai voinko hankkia uuden kortin? Ja lain mukaan löytäjä saa pitää ajokortin vai joutuuko luovuttamaan poliisille? Ja sitten poliisi ei anna alkuperäistä korttia kun en suostu maksamaan palkkiota?

näin

Ajokorttihan on esine, jonka arvoa on vaikea määritellä. Löytöpalkkio olisi sen arvosta 10 %
Koska ajokortissa on nimi, niin poliisi lähettää kirjeitse tiedon kortin löytymisestä. Lain mukaan sinulla on aikaa kolme kuukautta noutaa kortti. Jos noudat niin säilytyskulut ovat 0-17 euroa, löytöpalkkiosta en tiedä. Löytäjä ei saa ainakaan laillisesti pitää korttia.
Jos ajelet ilman korttia, niin poliisi ratsiassa sakottaa, ei kortitta ajosta, vaan pitämättä korttia mukana, eikä pitämättömyys johtunut tilapäisestä huomaamattomuudesta.Jos et korttia nouda, niin joudut kuitenkin maksamaan asetuksessa mainitun maksun uudesta kortista.

Niin se on

Ajokortin löytäjän pitäisi se palauttaa poliisille. Löytöpalkkio on 10% kortin arvosta, eli jos uudenkortin hankkiminen maksaa 50€ ´niin löytäjä on oikeutettu 5€:n palkkioon.

Jos löytäjä vaatii 10€ niin ei kun asiasta keskustemaan nauhuri kainalossa ja sen jälkeen ilmoittamaan poliisille, että ajokortti on X.X:llä ja samalla voi tehdä rikosilmoituksen kiristyksestä.

Petun

Petun laintuntemus on kyllä pyöreä nolla.
Kiristys ei sovi millään lailla tapaukseen. Löytäjä saa pyytää vaikka miljoonan, kunhan ei tehosta pyyntöään millään uhkauksella.

Vastaus

Pyytää saa mitä vaan, mutta on lainvastaista olla viivytyksettä ilmoittamatta/toimittamatta löytötavaraa omistajalle tai poliisille. Löytäjän on pakko viivytyksettä ilmoittaa löytötavara omistajalle tai poliisille. Löytäjän on aina luovutettava löytötavara omistajalle lainmukaista löytöpalkkiota vastaan, poliisille löytötavara on luovutettava ilman löytöpalkkiotakin.

Jos löytötavaraa ei ilmoita tai luovuta lainmukaisesti niin syyllistyy kavallukseen jonka yrityskin on rangaistava. Lisäksi menettää kaikki löytötavaran löytäjän oikeudet.

soopaa

Täyttä soopaa. Ajokortti ei ole niin arvokas, että se olisi kavalluksen kohde. Kyseessä on vain lievä kavallus, jonka y

jatk....

... jonka yritys ei ole rangaistavaa.

Lisäksi viivytyksettä on hyvin suhteellinen käsitys. Jos olet vaikka kahden viikon patikointireissulla Lapissa ja löydät polulta ajokortin, niin keskeytätkö patikointisi ja lähdet viivytyksettä toimittamaan ajokorttia poliisille tai sen omistajalle??

... väärin

Lievä kavallus täyttyy, eli ei ole enää yritys kun otat kortin haltuusi etkä aio palauttaa sitä poliisille tai oikealle omistajalle. Riittää, että pidät sitä hallussasi vaikka et aikoisi käyttää sitä millään lailla hyödyksesi, jolloin kyseeseen voi tulla petos- tai väärennysrikos.

Viivytyksettä tarkoittaa mainitsemassasi tapauksessa kun olet päässyt ihmisten ilmoille ja sivistyksen pariin patikointisi jälkeen ...

no, voi, voi

Näkee selvästi, että et ole ollut käytännössä näitten asioitten kanssa tekemisissä.
Tietysti lievä kavallus täyttyy, jos löytäjä ei aio palauttaa korttia omistajalle tai poliisille. Jos löytäjä vaikka kuukauden kuluttua löydöstä vie kortin poliisille ja kertoo, ettei ole aikaisemmin ehtinyt, niin rikostahan et jutusta millään saa. Ihmisellä on oikeus asettaa omat asiansa kiireellisyysjärjestyksessä etusijalle.

Oma kokemus

Itse hukkasin 2v sitten kukkaron jossa oli ajokortit, adr-lupa yms. yms.
Ja onneksi joku pikku tyttö oli löytänyt sen ja rahat luonnollisesti jo tyhjennetty mutta onneksi sillä hetkellä ei ollut käteistä paljoa siellä ja tämä pikku tyttö oli äitinsä kanssa palauttanut sen löytötavara pisteeseen poliisi laitokselle josta soitettiin ajokortin mukaan mulle että täällä olisi. Ja pikkutyttö oli äitinsä kanssa halunnut löytöpalkkion ja se virkailia puhui 10% tavaran arvosta niin aloin laskee että korttien yhteis arvolta se 10% olisi ollut aika paljon rahaa niin kysyin sen pakkoa niin virkailia sanoi että ei ole pakko maksaa mitää vain se säilytys maksu joka oli 4e kun he pitävät löytötavarat siellä. Maksoin 20e ja loput meni tytölle nanna rahaksi että maksoin siin vain 16e löytö palkkiota vaikka ei olisi tarvinnut.

Uhkaus

Voisiko laillisena uhkauksena pitää sitä, että ellei saa sitä 10 €:n löytöpalkkiota niin ei palauta korttia?

Aika moni varmaan suostuisi tuossa tilanteessa maksamaan sen 10 tai vaikka 20 euroa kun vaihtoehtona voisi olla kyseisen kortin lopullinen katoaminen.

Onpa paha

Minä ainakin mielelläni maksaisin viisi kymppiä jos joku löytäisi minun ajokortin!

Tyhmä

ANteeksi mutta ei se ihan noin mene, löytäjälle pitää maksaa korvauksia mahdollisesti sen toimittamisesta johtuneita kuluja ,eli jos on bussilla joutunu viemää tai autolla niin siitä on oikeutettu korvauksiin.

sama hinta

veli hukkasi ajokorttinsa ja maksoi uudesta 50 e joten aikas paljon minun mielest pyytää, jos uuden saa samalla hintaa(ja siihen saa uuden kuvan jos ei ole vanhaan tyytyväinen :DDD)

ei sakota

Ei poliisi sakota vaikka kortti ei ole mukana.
Pystyvät tarkistamaan, ja myös tarkistavat muilla keinoilla, onko kuskilla voimassa oleva ajokortti.
Jos on, asia on sillä selvä.
Ennen kämmentietokoneita ja miniläppäreitä tekivät tarkistuksen soittamalla poliisilaitokselle jossa kolleega tarkisti tiedot koneelta.

kyllä

ite hukkasin ajokortin joulukuussa 1998 ja ajoin hieman vajaa 7 vuotta ilman korttia. monesti poliisi pysäytti ja kun kysyi korttia, kerroin sen olevan kotona. Unohtanut lompakon tai jotain, mitä milloinkin. 2 kertaa sain sakot ja lopulta (26.8.2005) oli pakko hommata se muovinpala kun ajoin ylinopeutta ja meni ajo-oikeus. Ajo-oikeus kun ei palaudu ennenkuin olet kortin saanut taskuusi..

Sekin oli vain laiskuutta etten hakenut korttia.

Vastauksia

Löytötavaralaissa määrätään että:

- Löytötavara on viivytyksettä ilmoitettava/toimitettava omistajalle tai poliisille.

- Löytöpalkkio on 10 % löytötavaran käyvästä arvosta, aina vähintään 4 eur. Lisäksi hukkaajan pitää korvata läytäjälle muut kohtuulliset kulut.

- Vähäarvoisen löytötavaran, jonka omistajaa ei voi helposti selviuttää, löytäjä saa pitää. Ei kuitenkaan koskaan asiakirjoja, lääkkeitä, avaimia, henkilötodistuksia, lupatodistuksia, pankkikortteja, luottokortteja ja muita vastaavia.

- Löytäjä menettää kaikki oikeutensa jos ei ilmoita löytötavaraa omistajalle tai poliisille tai rikkoo muuten löytötavaralainsäädäntöä.

Eli ajokortista ei todellakaan makseta 50 euron löytöpalkkiota vaan korkeintaan 5 euron. Löytäjä on menettänyt kaikki oikeutensa jos ei toimi löytötavaralainsäädäntöä noudattaen eli ryhtyy vaikka kiristämään suurempaa palkkiota kuin mihin on oikeutettu ja/tai ei toimita ajokorttia poliisille. Missään tapauksessa löytäjä ei saa pitää ajokorttia. Kyllä poliisi sen pois hakee.

ajokortin

ilmoittaa varstetuksi. sittenhän näkisi että vieläkö löytöjä haluaa palkkiota heh heh

Ajortti on julkinen asiakirja

Ei tarvitse maksaa löytöpalkkiota. kerrot poliisille että korttisi on kadonnut tai anastettu ja kyseinen henkilö pitää hallussaan korttiasi. hänet pyydetään kuulusteluun ilmoitetaan anna kortti pois. mistä varastit sen.
Varastetusta tavarasta ei makseta löytöpalkkiota.

Identiteetti hukassa, kun

joskus puhelinkoppiin ja kaikki perheeni henkilötiedot oli siellä, iltayöstä mulle soitettiin kymmenien kilsojen takaa kaupungin ulkopuolelta, että paperini ovat siellä n. parin sadan metrin matkalla heitettynä, pojat soittivat ja hain osan mulle kuuluvastani omaisuudesta, mutta henkilökorttia en saanut takaisin, voiko siis, kuka tahansa esiintyä minuna, niinkö, jos ne on viety ulkomaille? Ilmoitin poliisille, mutta ehkä samana vuonna sytynyt tyttö, kuin tämä sattui, on melkein koko kaima, sattumaako vain?

Mikään

Julkisia asiakirjoja ovat asiakirjat jotka ovat viranomaisen hallussa ja joiden julkisuutta ei ole erikseen lailla rajoitettu.

ilmoita varastetuksi

Ilmoita kortti varastetuksi, koska löytäjä ei anna sitä sinulle kohtuuhinnalla. Tilaa uusi kortti, niin ei ainakaan raha mene ahneelle löytäjälle

Löytäjän tiedot talteen..vaikka puhelinnumero

Jos näit kuka soitti, voi edetä lain mukaan ja maksaa mikä on kohtuus, tuo 50,- tuntuu aika isolta palkkiolta.

Tee katoamisilmoitus

samalla voit kertoa siitä, että epäilet ajokortin olevan jonkun tietyn henkilön hallussa.

Poliisi tutkii jutun ja sillä selvä, jos asia ei sillä selviä maksat uuden ajokortin leimaveron ja saat upo-uuden ajokortin. Tämän jälkeen vanha ajokorttisi on mitätön.

Itse en missään nimessä maksaisi yli 10€ palkkiota.

Niin

tietääkseni uusi ajokortti maksaa 40€ eikä 50€!! Mene hakemaan uus jos ei anna vanhaa takasin.

Ajokortti

Ajokorttihakemus maksaa 40 € ja lisäksi kuvat.Mikä on löytöpalkkion arvo, riippuu noiden lisäksi siitä mikä vaiva Sinulla on uuden hankkimisessa ja paljonko sitä vaivaa arvostat

salainen numero

moi. tarkista soittoaika. poliisi voi tarkistaa teletiedoista mistä numerosta soitto tuli. vaikka ei siis sinulle näkynyt tai oli salainen.

häh!

Aivan hölmö, poliisi voi tarkistaa teletiedoista, mistä numerosta soitto tuli?
Niin tietysti, jos tutkitaan rikosta, ei muuten.

Johan

Saat uuden kortin sillä hinnalla ??

suomalainen kortti

Jos korttision vanhan Suomen kortti, joka minullakin
on, niin suosittelen lainaamaan rahat jostakin,
koska Suomi varmasti vielä eroaa EU:uusta. Sen
verran maksetaan näkyviä ja ei näkyviä miljardeja sinne vuosittain.

Itselläni on suomalainen kortti ja en luovi siitä
ilman nujakointia. Jos kortti jostakin kohti hieman
repsahtaa, niin tuskin hankin uutta. Poliisi ei ikinä puhalluta minua tai pysäytä. Koska yleensä
vain on niin. Jotenka pieni kortin murtuminen ei
niin tärkeästä kohdasta ole maailman loppu.
Tosin korttini on ehjä.

ent.ammatti rikollinen

maksa se 50 egee ei oo paha... sun tietoja kautta sun ajokorttia voitaisiin käyttää ja löytäjä on välttänyt sut aika paljolta lisä kululta... luovuta itsekkyytä rahaa se vain on

Älä luovuta

näille p-päille ei pidä antaa yhtään mitään, minä maksaisin uuden kortin kulut ja tekisin poliisille ilmoituksen asiasta. Rosvot kiinni ja myös entiset...

Joku raja

Ei mitään järkee maksaa ,ahneudella ei ole rajaa eikä hintaa.Tänään näkötorni kahvilassa Tampereella tippui lompakkoni kaikkine papereineen penkille ja vasta n.10 min päästä sen huomasin ja palasin paikalle jossa ystävällinen mies ,jolle vielä kerran kiitos! oli toimittanut sen henkilökunnalle josta sen noudin ja jos tästä episodista jotain opin on se että jos jonkun paperit joskus löydän toimitan ne talteen tai mahdollisesti asian omaiselle itselleen

hei

Jos olet ilmoittanut ajokorttisi kadonneeksi, niin uusi ajokorttisi tulee maksamaan 12,50e.

12,50€ tosiaan

Tosiaan ajokortti maksaa 12,50€, mutta eipä se 12,50€ riitä jos haluaa uusia ajokortin, koska mukaan tulee lupamaksu yms.

Todellinen kustannus on siin 40€

näyttäs olevan viisainta....

...vaan kävellä ohi maassa lojuvasta ajokortista ja unohtaa samantien koskaan sitä nähneensäkään...
eipähän tule turhaa jälkipuintia ja parran pärinää jopa keskutelupalstoille asti.
nimerkillä: pitäkää huoli tavaroistanne

Minulla meni ajokortti hukkaan

Hukkasin ajokorttini ja jouduin tilaamaan uuden. Maksoi 40 e + uusi kuva = 50 €

sinuna hakisin vain uuden kortin.

Niin mullakin.

Itse hävitin ajokorttini (pahviläpyskän lompakossa)vuonna noin -95 ja hommasin uuden samantein ja sain muovikortin muistaakseni silloin.Kävi kuitenkin niin että tämä hävittämäni pahviläpyskä löytyi n.1.5-2vuoden päästä kaverini patjan alta muuttopuuhissa(koko lompakko), jonne olin sen kännipäissäni piilottanut ettei sitä kukaan varastaisi.Ja sain korttini takaisin ja vanhat markkasetelit myös,tällävälin olivat markat vaihtuneet euroiksi.Ja muutaman vuoden kuluttua tästä oisko ollu n.1999 hävitän taas tämän uuden kortin(muovisen),no nyt minulla oli onneksi tämä vanha pahvikortti jota en ollut palauttanut silloin sen löytyessä poliisille.Tämä vanha pahvinen kortti on mulla edelleen käytössä ja olen sen poliisille esittänyt pyydettäessä,ja täydestä on mennyt.Olenko nyt hirveä rikollinen kun mulla ei ole oikeeta ajokorttia vaan tämä vanha pahvikortti vaikka pitäisi olla muovinen kortti ja siinä vielä pikku E,mutta kun poliisit ei ihmettele enkä ole tästä 10vuoteen jäänyt kiinni niin enpä paljoa siitä perusta,vaan edelleen esitän tätä vanhaa pahvikorttia heille ja sitten kun joskus tää huomataan viranomaisten puolesta niin itse en enää tätä muista ja voin tekeytyä tyhmäksi(Dementia iskenyt) kun sanon että tässä mulla on kortti ja sillä siisti.En ole viitsinyt maksaa näitä kortin uusimiskuluja koska se on mielestäni aivan turhaa,tämä on se syy miksi en ole uutta korttia hommannut,ulkomaillakaan en ole tätä uutta muoviläpyskää vielä tarvinnut esim autoa vuokratessa vaan onneksi mulla on ollu kaveri mukana joka sen on aina hoitanut :)ps.Enpä tunne tästä kovin isoja omantunnontuskia.

Ex mies olisi saanut sakot

Ex miehen ajokortti oli autossa, joka varastettiin. Auto siis oli ajettu syrjään todella tyhjennetty ja jopa uudet renkaat oli otettu alta ja jäetetty auto vian puu pölkkyjen päälle. Vakuutus maksoi kaiken myös uuden ajokortin ex:lle. Myöhemmin olimme yhdessä ajelemassa ja poliisi pysäytti meidät. Poliisi sai jotenkin sevlille, että ex mies antoi hänelle vanhan "varastetun" ajokotin. Ko poliisi hikeentyi siitä aika tavalla ja otti kortin ja olisi kirjoittanut sakot. Ex mies soitti tutulle poliisille itäkeskukseen ja he tulivat paikalle ja kuinka ollakaan hän ei saanut sakkoja. Puhelun jälkene ex- mies muisti löytäneensä ajokorttinsa myöhemmin metsästä läheltä sitä paikkaa, missä auto oli ollut. Hän ei siis ollut syyllistunyt mihinkään, kun oli hyvässä uskossa valehdellut vakuutusyhtiölle korttinsa kadonneet.
Meidän tapauksessa noita onnetomuuksi aja varkauksia tapahtui käsittämättömän paljon ja jälkikäteen huomasin meillä olevan niitä ns. varastettuja tavaroita. Tai joskus joku soitti ja kysyi käyttöohjetta johonkin joka oli "varastettu" meiltä aiemmin ja vakuutus oli jo maksanut korvaukset. Voitte vain arvata miten ex:ltä hävisi kaikki omaisuus ennen pesänjakoa jopa minun korunikin eikä kadonneen arvoa voi mitata....

Nii mullaki jo ajat sitte...

Itse hävitin ajokorttini (pahviläpyskän lompakossa)vuonna noin -95 ja hommasin uuden samantein ja sain muovikortin muistaakseni silloin.Kävi kuitenkin niin että tämä hävittämäni pahviläpyskä löytyi n.1.5-2vuoden päästä kaverini patjan alta muuttopuuhissa(koko lompakko), jonne olin sen kännipäissäni piilottanut ettei sitä kukaan varastaisi.Ja sain korttini takaisin ja vanhat markkasetelit myös,tällävälin olivat markat vaihtuneet euroiksi.Ja muutaman vuoden kuluttua tästä oisko ollu n.1999 hävitän taas tämän uuden kortin(muovisen),no nyt minulla oli onneksi tämä vanha pahvikortti jota en ollut palauttanut silloin sen löytyessä poliisille.Tämä vanha pahvinen kortti on mulla edelleen käytössä ja olen sen poliisille esittänyt pyydettäessä,ja täydestä on mennyt.Olenko nyt hirveä rikollinen kun mulla ei ole oikeeta ajokorttia vaan tämä vanha pahvikortti vaikka pitäisi olla muovinen kortti ja siinä vielä pikku E,mutta kun poliisit ei ihmettele enkä ole tästä 10vuoteen jäänyt kiinni niin enpä paljoa siitä perusta,vaan edelleen esitän tätä vanhaa pahvikorttia heille ja sitten kun joskus tää huomataan viranomaisten puolesta niin itse en enää tätä muista ja voin tekeytyä tyhmäksi(Dementia iskenyt) kun sanon että tässä mulla on kortti ja sillä siisti.En ole viitsinyt maksaa näitä kortin uusimiskuluja koska se on mielestäni aivan turhaa,tämä on se syy miksi en ole uutta korttia hommannut,ulkomaillakaan en ole tätä uutta muoviläpyskää vielä tarvinnut esim autoa vuokratessa vaan onneksi mulla on ollu kaveri mukana joka sen on aina hoitanut :)ps.Enpä tunne tästä kovin isoja omantunnontuskia

o-okei

markat ei muuten vaihtunut euroiksi 1997. Eli keksippäs uusi tarina.

Hommaa

Hommaa uusi kortti vaikka maksaisi 50 euroa. Tärkeintähän on se, ettei kiristäjä saa rahaa.

Mielummin maksat sen 50 euroa jollekin muulle kuin ahneelle löytäjälle!

Jos itse löydän jotain niin palautan sen mahdollisimman pian enkä missään tapauksessa ala pyytään palkkiota. Tuollainen kuuluu jokaisen järkevän ihmisen velvollisuuteen.

Olet sinä saita

Kyllä tuon verran aina maksaa ihan mielellään jos joku löytää jonkin tärkeän kortin tai sen sellaista.

Olet aika kiittämätön ihminen. Tulee mieleen Roope Ankka.

Miksi pitäisi

Siinä taas näkee kieroon kasvatetun suomidemarin kun kehtaa pyytää rahaa sensijaan että auttaisi pyyteettömästi. Tähän on tultu, tehdään pahaa toisillemme jos voidaan. Tyttäreltäni vietiin urheiluseuran pukuhuoneesta uusi kännykkä ja seuraavana päivänä kun ilmoitin operaattorille kännykän kadonneeksi niin sillä oli jo soiteltu yli sadaneuron puhelut palvelunumeroihin, lultavasti vain että saatiin iso lasku omistajalle. Mikä meitä vaivaa???
Onneksi voin sanoa etten itse kuulu tuohon joukkoon, eivätkä lapsenikaan. Autamme läheisiämme jos apua pyydetään ja jos voimme. Itse olen palauttanut lompakon elämäni aikana kaksi kertaa ja kännykän kerran, löytöpalkkioista olen kieltäytynyt. Sääli vaan että nykyään ihmisistä kasvatetaan koneita jotka tekevät pahaa toisilleen aina kun voivat.

Minä

maksaisin vaikka 500 euroa että saisin korttini takaisin,sillä uuden hankkiminen on aina kiireisessä maailmassa turha vaiva.
Ja mitäköhän jonkun mitättömän pienet puhelinlaskut liittyvät tähän keskusteluun?

ei kokoomuslainen

Joillaki ei ole varaa tuollaisiin! Se 50e voi olla iso raha joillekkin!

Yksinkertaista

Sitten täytyy pitää parempaa huolta omaisuudestaan. Itse en ole koskaan hukannut lompakkoani, kun olen joka välissä tarkistamassa että se on/pysyy taskussa. Mutta esim jos kännissä hukkaa omaisuuttaan, niin sitten on jo varaa varaa maksaa 50 euron palkkiokin.

maksa

maksaisin kyllä itse heti, koska jos kortti jää kadoksiin, niin siitä voi vielä vuosienkin päästä tulla kaikenlaista harmia, on avattu puhelinliitymiä jne.

ihme touhua

uusi ajokortti maksaa 40 euroa

oma vika

itseppähän korttisi hukkasit, maksa pois vaan.

Löytöpalkkio

Myös poliisi voi välittää lain mukaisen löytöpalkkion kadonneen tavaran löytäjälle. Itse löysin kerran lompakon ja vein sen poliisiasemalle, jossa kysyttiin haluanko saada siitä löytöpalkkiota ja kerrottiin kuinka paljon se voi enintään olla tavaran arvosta. Kieltäydyin kuitenkin moisesta.

LÖYDÖSTÄ

Ensinnäkin, mitä ajokortti on löytynyt ratkaisee paljon. Laitoslöydöstä ei makseta löytöpalkkiota lainkaan. Jos kyseessä on laitoslöytö lain mukaan löytäjän olisi tullut toimittaa se ao. tahon löytötavaratoimistoon tai ellei sellaista ole ao. tahon henkilökunnalle.

Laitoslöytö on esim. kauppaliikkeestä, julkisen liikenteen kulkuneuvosta, koulusta, kirkosta, kirjastosta, ravintolasta, jäähallista, ym. ym. paikoista tehdyt löydöt.

Toisaalta kyseessä on virallinen asiakirja.
Lain mukaan kukaan muu kuin poliisiviranomainen, tulli tai rajavartiolaitoksen viranomainen ei saa ottaa haltuun toisen henkilön ajokorttia.

Ajokortti, henkilötodistus ja passi (sotilaspassi myös) ja mahdollinen virkamerkki ovat asiakirjoja joita ei voi pantata, niitä ei voi haltuunottaa kuin myöntäjä tai viranomainen eikä niistä myöskään tarvitse lain mukaan maksaa löytöpalkkiota. Ei edes 10% löytöpalkkiota.

Rikosilmoituksen teko olisi tässä tapauksessa paikallaan.

minä

löysin käsilaukun kerran parkkipaikalta haminan jälkeen rajalle päin.
Siinä oli ajokortti luottokortteja kela kortti.
Jos olisin ollut epärehellinen,olisin voinut mankeloida luottokortteja venäjän puolella loppuun asti,muta en ollut.
Kun tulin suomeeen vein poliisille käsilaukun.
Lopulta lääninhallitus maksoi löytöpalkkion joka oli 20€.En tiedä perikö valtio sitä lompakon kadottaneelta neidiltä.

Löysin lompakon

Ajattelin ottaa bussikortin ja palauttaa sen erikseen julkisenliikenteen toimistoon. Kortissa lukee että siitä saa löytöpalkkion. Poliisille sitten muut krääsät, eli ajokortti, pankkikortti jne jne.. Ei mielestäni ole ainakaan laitonta "eritellä" lompakon sisuksia ja tienata enemmän löytäjänä. Vai tukeeko jokin lakipykälä tällaistakin asiaa? Siis että teen rikoksen toimimalla näin. Ei kai?
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1988/19880778?search[type]=pika&search[pika]=l%C3%B6yt%C3%B6palkkio

Luetaanpas sitä lakia. 10% tavaran arvosta, minimissään aina 4 euroa on löytöpalkkio. Kthxbai.

Ajokortin käyvästä arvosta

Löytötavara-asetus 7 §
"Löytöpalkkion suuruus

Löytöpalkkio määräytyy esineen käyvän arvon perusteella. Löytöpalkkion suuruus on 10 prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin vähintään 4 euroa. (22.11.2001/1033)

Löytöpalkkio määrätään 1 momentin estämättä niin, että se on olosuhteet huomioon ottaen kohtuullinen, jos esineen käypä arvo on vaikeasti määritettävissä tai jos tähän on löytäjälle löydöstä aiheutuneen vaivan vuoksi aihetta."

Ajokortti on todistus ajo-oikeudesta. Onko se esine? Ja mikä sen käypä arvo olisi? Markkina-arvoahan sillä ei ole, kun ei löytäjä sitä laillisesti voi käyttää eikä kaupata. Löytäjälle sillä siis ei ole mitään arvoa. Olisiko sen "käypä arvo" sitten se, mitä kortin kadottanut joutuu uuden kortin kirjoittamisesta pulittamaan? Vaikea sanoa.

Ehkä se olisi tuo 4 euroa. Tai sitten "olosuhteet huomioon ottaen" määrättävä muu arvo.

Mutta onko ajokortti, kun sillä ei käypää arvoa liene, edes löytötavaralaissa tarkoitettu "tavara" tai "esine"? Laista tämä ei suoraan ilmene, mutta kiertoteitse voitaneen päätyä tulkintaan, että ajokorttikin on löytötavaralaissa tarkoitettu tavara/esine. Lain 18 §:ssä nimittäin säädetään mm. lupatodistuksista sekä pankki- ja luottokorteista seuraavaa:

18 §
"Muu omaisuus, johon löytäjä ei saa omistusoikeutta

Löytäjä ei saa omistusoikeutta:

1) asiakirjoihin, jotka voidaan kuolettaa ja joiden omistaja ei ole tiedossa;

2) lääkkeisiin;

3) avaimiin, henkilö- ja lupatodistuksiin, pankki- ja luottokortteihin sekä muuhun vastaavaan omaisuuteen; eikä

4) omaisuuteen, jonka hankkimiseen tai hallussapitoon vaaditaan lupa, jollei löytäjällä ole sellaista lupaa.

Edellä 1 momentin 1–3 kohdassa mainittu omaisuus, jota omistaja ei ole noutanut 14 §:n mukaisessa määräajassa ja jota ei ole voitu toimittaa muullekaan omaisuuden hallussapitoon oikeutetulle, on hävitettävä."

Täten siis ajokorttikin ("lupatodistus") olisi ko. laissa tarkoitettu "tavara".

Mitä pankki- ja luottokortteihin tulee, niiden löytäjälle maksettavat palkkiot perustuvat pankin/luottoyhtiön ja kortin haltijan väliseen sopimukseen, jonka mukaiseseti pankki/luottoyhtiö maksaa löytäjälle palkkion ja veloittaa summan kortin haltijalta.
Olen hyvä löytämään ja nykyisin jos löydän ja löydänhän minä niin laitan tavaran tai rahat varmaan talteen josta löydän VAIN itse ne....
 /   /  /  / löytöpalkkio

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta