Polkimien kierteistä

YxIhanPölvästi

olisin suorittanut typerän kyssärin; pitääkö vasemman puolen polkimessa olla vasenkätiset kierteet ja oikeanpuoleisessa oikeakätiset? Tuossa yhdessä fillarissa on siten mutta polkimen akseli aukeaa itsestään ajaessa vaikka on kireällä ja kun ajattelee kitkan muodostusta ja itsekiristystä niin voisin kuvitella että oikeanpuoleisessa pitäisi olla vasenkätiset ja vasemmanpuoleisessa oikeakätiset jolloin pysyy kierteellä itsestään. Meneekö pieleen ja missä, olisi kiva kuulla.
Ihan selvennykseksi, tarkoitan siis polkimen akselin kiinnitystä.

2

1057

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lance

      Jos ajatellaan, että poljin vääntäisi akselia kammen kierteessä, niin silloin todellakin polkimen akseli ennenpitkää kiertyisi irti kammesta. Näin ei kuitenkaan käy, sillä akseli pääsee pyörimään laakereidensa varassa vapaasti polkimen sisällä, eikä läheskään riittävää vääntömomenttia synny.

      Kiristymisen aiheuttaa itse asiassa täysin toisenlainen mekanismi. Metalli on joustava materiaali, joten polkimen akseli mahtuu aina hieman liikkumaan kammen kierteessä, vaikka se olisi kuinka kireälle väännetty. Siispä kun poljinta painetaan, polkimen akseli painaa voimakkaasti yhtä kohtaa kammen reiässä ja on "irti" muista kohdista.

      Lisäksi polkimeen ei kohdistu voimaa tasaisesti, vaan hieman yksinkertaistaen voi sanoa, että poljinta painetaan vain alaspäin. Näinollen polkimen ollessa yläasennossa, poljinakseli painaa kammen reiän keskiönpuoleista reunaa. Vaaka-asennossa akseli painaa kammen reiän oikeaa reunaa, ala-asennossa reiän keskiöstä poispäin olevaa reunaa. Poljinakseli siis ikäänkuin kiertää kammen reikää vastapäivään. Tällöin akseli itse kääntyy myötäpäivään eli kiristyy. Edellämainittu siis oikealla puolella, vasemmalla puolella akseli kääntyy vastapäivään samalla periaatteella, joten kierteiden täytyy olla vasenkätiset.

    • ’P. u. P.’

      Miksi vasemman jalan puolella poljinakselin kierteeseen on löystymisen estämiseksi valittu vasenkätinen ja oikean jalan puolelle oikeakätinen nousu? Tätä kysytään usein, mutta harvemmin keskustelussa tulee perimmäinen syy esille.

      Akselin kiinnitys on toteutettu kierreliitoksella – ruuvi ja mutteri – ja jotta ruuvin voisi kiertää käsin kiinni, pitää kierteen halkaisijan mutterissa (kampi) olla suurempi kuin ruuvissa (akseli). Siksi poljinakselin ja kammen kierteen välillä on aina välystä – klappia! (15 mm tappi ei mene 15 mm reikään)

      Löystymisilmiötä voi havainnollistaa vaikka kahdella erikokoisella sisäkkäin asetetulla putkenpätkällä. Pidetään vasemmalla kädellä isompi putki paikoillaan ja vieritetään pienempää putkea isomman putken sisäpintaa pitkin samalla putken päästä painaen. Tällöin havaitaan, että oikealle vieritettäessä sisempi putki kiertyy ulomman suhteen vasemmalle, ja vasemmalle vieritettäessä oikealle. Sisemmän putken kiertymissuunta ulompaan nähden markkeeraa poljinakselin pyrkimystä kiertyä kierrereiässä.

      Edellä kuvatun havaintokokeen voi myös tehdä vaikka lieriökahvaisella ruuvimeisselillä pitämällä kahvaa kourassa ja ”vatkaamalla” toisella kädellä terän puolelta.

      Polkimen laakerikitkan aikaansaama voima on merkityksettömän pieni akselin löystymisen kannalta.

      Akselin vierimisilmiö kammen kierrereiässä syntyy ajajan jalan poljinvoimasta, joka aiheuttaa akseliin taivutusmomentin. Taivutusmomentin ottaa vastaan kampi kierteen kohdalla ja asiaa yksinkertaistaen voidaan sanoa, että kierteessä vaikuttaa kuormituksena vastakkaissuuntainen voimapari. Tämä voimapari kiertää ajon aikana kammen kierrereiässä KESKIÖN pyörimissuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan. Aiemmin esitetyn mukaan akseli pyrkii tällöin pyörimään keskiön pyörimissuuntaan.
      Keskiön pyörimissuunta akseliliikkeen suuntana pätee molemmassa kammessa. Mutta koska poljinakselin rakenne on sellainen, että ne kiinnitetään kampiin ulkopuolelta, pitää vasemman puoleisessa akselissa olla vasenkätinen kierre, jotta se ei pyrkisi ajossa löystymään.

      Poljinakselin yleisin kierre meillä lienee 9/16”-20 (nousu 20 kierrettä tuumalle) ja suositus kiristysmomentiksi alumiinikammilla 35 Nm.
      Vaikka kierre ei polkiessa pyrkisikään aukeamaan, pitää liitokseen saada syntymään niin suuri puristus-/vetovoima, ettei väljä ruuviliitos pääse poljentavoiman vaikutuksesta liikkumaan (”hölskymään”). Löysä liitos pyrkisi myös aukeamaan kampia taaksepäin pyöritettäessä (vapaaratas), tai kiinteällä välityksellä (ratapyörä/fillarilähetit) kammilla jarrutettaessa. Liikkumisella tässä yhteydessä ei tarkoiteta materiaalien kimmoisella alueella tapahtuvia muodonmuutoksia.

      PS
      Käsitteiden myötäpäivään ja vastapäivään kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä sama pyöriminen näyttää kääntöpuolelta katsottuna vaihtaneen suuntaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11241
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3133
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2984
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2177
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1938
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1785
    7. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1754
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    9. 85
      1738
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe