AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Suntti

16 Vastausta 4 227 Lukukertaa
Terve

Meillä on öljylämmitystalo. Mikä se suntti pannuhuoneessa on?
Meillä se on säädetty puoliväliin. Mitä vaikuttaa jos vääntää siniselle tai punaiselle enemmän?

Kysymys on typerä, mutta en tosiaan tiedä, joten voiko joku viisaampi valaista

=sekoitusventtiili

Sillä shuntilla säädetään pattereihin lähtevän veden lämpötilaa. Kattilan lämpö pitäs olla n. 80 ast. ja sehän säädetääm kattilan etuossa olevalla termostaatilla.
Sinun suntti on ilmeisesti mallia jossa on asteikko 0-10. Kesällä 0, kovilla pakkasilla täysin auki=10. Noin karkeasti.
Eli se suntti on venttiili joka sekoittaa 80 ast. kattilavettä ja jäähtynyttä patterien paluu vettä toisiinsa niin että pattereihin lähtee käyttäjän haluama lämpötila.
Mikäli sunttiventtiilin kahva tuntuu jäykältä, älä väännä sitä väkisin. Se yleensä jumiutuu käytön puutteessa ja sen akseli tiivisteet hajoavat. Ne on tosin helppo vaihtaa mutta jos peukalo on vikapaikassa soita varmuuden vuoksi putkimies paikalle. Ilmoita soittaessa suntin ja kattilan merkki putkimiehelle, että osaa ottaa oikeat varaosat mukaan.

jos haluat säästää

jos haluat säästää lämmitys kuluissa osta käsisäädön tilalle ouman tai vastaava (ei tarvitse juosta pannuhuoneessa jatkuvasti säätelemässä lämpötilaa)

eli

En ole 3vuoden aikana veivannut sitä sunttia mihinkään, se on vitosessa eli puolivälissä. Pinta-ala asunnossamme on 172 neliötä ja öljyä on mennyt 1500 l /vuosi, lisäksi lämmitän takkoja puilla.

Onko se ouman hankala(kallis) asennettuna, sehän on joku digitaalinen sydeemi, kaikki sellanen kyllä kiinnostaisi.

335+alv

HINNAT VEROTTOMIA. Ouman Lähtö hinta on n. 335€ ja asennus helppo. Suurin työ on porailla ulkoilmaanturille reiät pannuhuoneesta pohjoisen puolen seinälle.
Mutta se suntti kyllä täytyy huoltaa ensin.
Oumanniin kannattaa sinun tapauksessa ostaa lisäksi sisätiloihin tuleva kompensointi sarja, koska lämmität puilla. Olikohan sen hinta 50€ paikkeilla, sinnepäin kumminkin.
Jos teetät koko työn putkimiehellä on hintahaarukka jossain 500 ja 600€ välillä.

ei välttämättä

Eipä välttämättä kannata sitä kompensointia. Jos lämmityksessä on jo huonekohtaiset termostaatit.

Mitä hyötyä

Säästääkö se ouman ja minkä verran, entä kuinka paljon olen tuhlannut kun en ole ymmärtänyt säädellä sunttia. Huoneissa on termostaatit pattereissa. Itseäni kyllä kiinnostaa vaikka tietokoneella lämpöjen säätely, vaimoa varten se pitäisi vaan osata näyttää säästämiseksi.

Vaimolle tiedoksi

Voit huoletta kertoa seuraavat edut:
-Öljynkulutus laskee 1500>1000 litraan.
-Suntti pysyy asennuksen jälkeen kunnossa, ei siis jämähdä enää kiinni.
-Lämmityksen pumppu saa olla jatkuvasti päällä, kesänkin. (pumpulle parempi, ei mene jumiin kesän aikana)
-Patterikohtaiset termostaativenttiilit eivät käytännössä toimi niinkuin teoriassa, niiden tuoma säästö on uskonasia. Eivät toimi oikein edes uutena, saatika sitten vanhemmat mallit, koska osa niistä on verhon takana piilossa, osa kylmälle alttiina esim. tuuletusikkunan alla, osa jo jumissa tai muuten rikki yms.
-Nythän sinulla term.venttiilit törröttävät ilmeisesti ulospäin seinästä huonekalujen kolhittavina. Oumannin asennuksen jälkeen voit kääntää venttiilit esim. alaspäin, eivät ole pilaamassa vaimon asettamia verhon laskoksia.
-Ja asennuta se huonel.tilan tuntoelin, se todella säästää ja lisää asumismukavuutta.

Tuolla aiemmin suositeltiin onnisen vastaavaa moottoriventtiiliä, voi olla hyväkin. Itse olen asentanut vain oumanneja eli uskallan suositella toimintavarmana ja helppokäyttöisenä.

Jos nimimerkki "järkevä" sattuu lueskeleen tätä vielä, kerrotko vähän siitä onnisen laitteesta kun itselläni ei ole minkäänlaista kokemusta ko. vehkeestä, kiitos etukäteen!

Tiimi 3000

Tuolta löytyy kuvat, esitteet ja käyttöohjeet:
http://www.team-control.fi/html/tiimi_3000.html

Tietoa tuli

Olisinhan tuon sivun itsekin löytänyt, mutta kun en ole enää selväjärkinen yli 30 vuotisen putkiuran jälkeen. Kiitos vaivannäöstä

suntti

mikä vesi menee suihkuun?kun pitäisi olla vähintään 55 astetta ettei tule legionellatautia.
Kysyt?
>mikä vesi menee suihkuun?kun pitäisi olla vähintään 55 astetta ettei tule legionellatautia.<

Yritän vastata näin, jos kelpaa!
>Öljylämmityksessä legionella-riskiä ei ole, koska kattilavesi lämmitetään aina +75-85 ( 80° C ) asteiseksi, jonka jälkeen termostaattinen käyttöveden sekoitusventtiili säätää vesihanoille menevän veden lämpötilaksi +55 astetta. <

Lämmityskattilan lämpötila on mielestäni kohdallaan 75-85 ° C , tämä on yleensä kattiloiden valmistajien suositus, korroosion, lämpimän käyttöveden riittävyyden, bakteerikannan ym. asioiden takia, itse pidän kattilaveden 75-85 °C, lämpimän käyttöveden lähtöputkistoon olen asentanut Espen 38-65 ° C termostaatin, säätöni on 55 °C, suositus ! koska otan kuuman veden astianpesukoneeseen sekä suihkun ja käsienpesualtaiden vesi ei pääse polttamaan.

Omakohtaisia kokemuksia ja arvioita lämpimän käyttöveden riittävyydestä.
Ihan hyvin lämmintä käyttövettä on riittänyt kahdelle hengelle, suihkussa ei myöskään ole ”lotrattu” ja virtausta pidetty ”suhkot” pienellä.
Pannu vaihdettu uuteen Jämä Novaan S:sään ( vesitila 160 l) 3.5.2005, samalla uusittiin syöttösekoitusventtiili, Oras CU22, jonka säädin kaksi viivaa yli 5:sen.

Päästin keittiön pesuallashanasta vettä kuumana täysillä juoksuttamalla, mitattu käyttövesi on + 55° C asteista, näin pitää mitata kuumavesi, koska vesi kulkee koko käyttövesiputkistossa säädetyssä lämpötilassa, jos käyttövetesi on yli 55 asteista tai kuumenpaa, vika voi olla silloin SUIHKUVENTTIILISSÄ.

Entäs

sitten kun on vaikka viikon verran pitänyt pakkasta -25°C, sitten lauhtuu nollan tienoille ja verkkoon lähtee lähtee viileämpää vettä ulkolt:n mukaan mutta talon rakenteet ovat edelleen kylmät.
Ei ole hauskaa ainakaan kivitalossa.....

Osta mielummin

Oumanin sijasta samaan hintaan Onnisen Tiimi 3000 esim. talolaite.fi:stä. On vielä helpompi asentaa, näyttää menoveden ja ulkoilman lämpötilat, vuorokausikello lämpötilan pudottamiseksi esim. yöksi tai päiväksi, suomenkielinen lcd-näyttö toiminnoille.

Toisin kuin Ouman tää osaa lisäksi kompensoida noiden nopeiden lämpötilanvaihteluiden vaatimat viiveet. Sisäanturia tuskin tarvitset, kun olet tähänkin asti pärjännyt säätämättä mitään.

Sinänsä on muuten aika nurinkurista, että säätimet käsketään asettamaan sillä tavalla, että lämpötila on asteen haluttua korkeampi. Pattereiden termostaateilla sitten lasketaan tuo aste alemmaksi, jotta esim. tuulen viilentävä vaikutus kompensoituisi automaattisesti patteriventtiileillä. Sitten pudotetaan automaattisesti lämpötila yöksi asteella. Seuraushan tästä on se, että patteritermostaatit kompensoivat tuon asteen pudotuksen ja lopputulos on plus miinus nolla.

turha kello

" Sitten pudotetaan automaattisesti lämpötila yöksi asteella. Seuraushan tästä on se, että patteritermostaatit kompensoivat tuon asteen pudotuksen ja lopputulos on plus miinus nolla."

Kerrotko nyt mitä hyötyä on siitä pudotusta ohjaavasta kellosta ;)

tuota

patteritermostaateilla voi vain säätää virtausta, suntti(tai moottori suntti) säätää menoveden lämpötilaa ja kuinka paljon paluu vettä otetaan takaisin kiertoon. esim:jos on varaaja sen saa matkoilla ollessa kestämään pitempään lämpimänä kun säätää kellolla alhaisemman menoveden
Olen ohjelmoinut monenlaisia säätöjärjestelmiä, enkä ole koskaan ymmärtänyt, mitä järkeä on keskuslämmityksen säädössä. Halutaan pitää sisälämpötila vakiona, ja yritetään arvata sitä mittaamalla ulkolämpötilaa. Tämä systeemi ei mitenkään huomioi tuulen vaikutusta. Jos lämpötila mitattaisiin sisältä, niin tuulen vaikutus tulisi mukaan säätöön. Edellä mainittiin viiveet, sitäkään ulkolämpötilaa mittaava systeemi ei näe. Viive läämmityksen muutostarpeeseen voi olla ainakin puolivuorokautta. Esim kevättalvella saattaa olla kovat yöpakkaset mutta päivällä kunnon auringonpaiste, joka lämmittää seinät. Auringon laskiessa ja pakkasen tullessa säätö pamauttaa patterit kuumaksi, vaikka seinät luovuttavat auringosta saatua lämpöä vielä pitkälle yöhön. Aamulla taas aurinko nostaa nopeasti ulkoilman lämpötilan ja säätö lopettaa lämmityksen, vaikka seinät ovat kylmimmillään ja lämmityksen tarve on suurimmillaan.

Tälläinen ulkoilman perusteella sisäilman lämpöä säätävä systeemi ei voi toimia edes teoriassa kunnolla eli on suoraan sanottuna perseestä. Sitä sitten yritetään korjata lisäämällä systeemiin sisäilmakompensointi.

Miksi säätöjärjestelmä ei mittaa sitä, mitä halutaan säätää eli sisäilman lämpötilaa ???

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta