Tehtäiskö ruokaa?

Apua@

Tulee vieraita, ja haluaisin laittaa jotain suomalaista, mutta mutta....
Ovat eteläeuroopasta, ei uskonnollisia rajoituksia.

Ei kiitos mämmiä tai jotain veriruokia, vaan perussuomalaista pöperöä.
Alku, pää, ja jälkkäri.

Ehdotuksia kaivataan

97

4104

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaikkapa

      pohjalainen kaljavelli, pääruokana kannakselainen kalaruoka pääpälli (kalanpäät pistävät niin somasti ilmoille taikinakuoresta!).
      Jälkiruuaksi ehdotan vaikkapa puolukkapöperöä (ruisjauhoa, puolukoita, piimää, resepti nälkämailta).

      • ystävät ...

        seuloutuu tuttavista. Se ken kaljavellin maistaa, eikä lusikkaansa nurkkaan heitä...on sankariainesta tai sitten tyhmä...


      • Apua@

        Hupsis, jää kyl laittamatta!
        Hihii


      • suvenkorento*

        ...tikahtua, on sulla menyyyy....

        Ja kyllä siinä kysytään miestä, jopa naista, jos tuon syö.

        Mistä keksinetkin! :-)


      • on sellainen kirja
        suvenkorento* kirjoitti:

        ...tikahtua, on sulla menyyyy....

        Ja kyllä siinä kysytään miestä, jopa naista, jos tuon syö.

        Mistä keksinetkin! :-)

        Pääpälli-kuva oli aika lystikäs, kun pystyssä vierivieressä kuin pikku nuolet tököttävät kalanpäät siinä katselivat silmillään, nauroin itse kippurassa.


      • tarkoitat?

      • pienempi

      • isoäiti*

        Voi mahoton, meinasin nauruun tikahtua luettuani
        tuon herkkumenuun.

        Mistä tuo keittokirja löytyy ja voiskohan se tilata netin kautta?


      • muu, jos tiedät,
        pienempi kirjoitti:

        annos herkkua kuin siinä Karjalaisia ruokia-kirjassa.

        syödäänkö ne lahnanpäät?
        Mikä on ruokalajin juju?
        Hieman karmean näköinen.


      • suolattiin kalanpäitä merisuolalla ja syötiin myöhemmin keitettynä perunoiden ja porkkanoiden kanssa. Oli olevinaan hyvinkin suosittu perinneruoka varsinkin vanhemman väestön keskuudessa.


      • Yäk,yrjööö
        salomaansaarni kirjoitti:

        suolattiin kalanpäitä merisuolalla ja syötiin myöhemmin keitettynä perunoiden ja porkkanoiden kanssa. Oli olevinaan hyvinkin suosittu perinneruoka varsinkin vanhemman väestön keskuudessa.

        Toi oli kyl jo ...


      • Pirre*
        Yäk,yrjööö kirjoitti:

        Toi oli kyl jo ...

        täytyi syödä eläimestä melkein kaikki osat, niin Suomessakin tehtiin..

        Kuulin että kalansuoliakin on syöty tuolla pohjoisessa..


      • ibiza*
        Pirre* kirjoitti:

        täytyi syödä eläimestä melkein kaikki osat, niin Suomessakin tehtiin..

        Kuulin että kalansuoliakin on syöty tuolla pohjoisessa..

        lohipadoilla jaettiin myös lohen suolet osakkaille tasan ja joista keittivät keittoa... :)


      • ibiza* kirjoitti:

        lohipadoilla jaettiin myös lohen suolet osakkaille tasan ja joista keittivät keittoa... :)

        spagettia :), - aika outo eväs kieltämättä..


      • avauksen arvoinen

        olisi Itse kokemamme perinneruo'at, muut eksoottiset makumaailmat.

        Ruoka on senverran tuttua kaikille, kun lähes joka päivä sitä nautimme.


      • kalanpäät
        muu, jos tiedät, kirjoitti:

        syödäänkö ne lahnanpäät?
        Mikä on ruokalajin juju?
        Hieman karmean näköinen.

        Luulisin että muu kala on paistettu ja ylijääneet päät hyödynnetty. Taikinaan pistetyt päät antavat makua ja luinen kalan kallo pehmenee miedossa uunin lämmössä.

        Ensi kesänä ketä tulee kylään, tarjoan pääpälliä! Jahka ensin käyn ongella ;)


      • Vanhempi kirja
        isoäiti* kirjoitti:

        Voi mahoton, meinasin nauruun tikahtua luettuani
        tuon herkkumenuun.

        Mistä tuo keittokirja löytyy ja voiskohan se tilata netin kautta?

        Ennen ihmiset söivät kalanpäitä, esimerkiksi lahnan rasvainen päänsisus oli äitini herkkua.
        Ymmärsivät kai näiden rasvahappojen päälle ihan vaistomaisesti. Mainittakoon että äitini eli vanhaksi ja ei tullut pienintäkään dementianpoikasta hälle.


      • enkeliduo

        kelpuutan vaan ton pualukkapöperön.
        Ihan tuli lapsuus miäleen.Piapooki vois ajatella ton menun jatkoks.


      • onhan näitä ohjeita
        Vanhempi kirja kirjoitti:

        Ennen ihmiset söivät kalanpäitä, esimerkiksi lahnan rasvainen päänsisus oli äitini herkkua.
        Ymmärsivät kai näiden rasvahappojen päälle ihan vaistomaisesti. Mainittakoon että äitini eli vanhaksi ja ei tullut pienintäkään dementianpoikasta hälle.

        on todella herkku, kun osaa sen suussaan "ruotia". Samoin kuhan "poskilihakset". Eikös näitä lahnankieliä kerätty oikein herkuiksi? Säälittää, jos joku matikan ostaja heittää maksan tai mädin tunkiolle. Ei siinä ainakaan nykyajan kulinaruudesta tiedetä mitään, kuten ei minunkaan lapsuudessa. Kaikki tatit olivat silloin lehmän ruokaa.

        Olinhan minäkin Hesassa hienossa ravintolassa syömässä ja siellä oli ihania rullia, jotka paljastuivatkin perunankuorista laitettuihin rulliin. Kokeilkaa, niistä tulee hyviä, kun peruna on pesty ja siitä kuoresta vedellään sopivia siivuja. Kuoret ensin "rasvapaistetaan" sopivasti, että niistä voi tehdä rullia sopivalla täytteellä.

        Samoin voi tehdä hapankorppu rullia, kun korput hieman kostutetaan ja täytteet vain sisään ja sitten rullalle.


    • ibiza

      Minulla kävi taannoin vieraita tuolta "rapakon" takaa ja halusivat suomalaista ruokaa joten:

      - alkukeittona savuporo-juustokeitto
      - pääruokana poronkäristys, perunavoi ja puolukka
      - jälkiruokana lapinjuusto tilkassa kermaa lämmitettynä lakkojen kera kahvi... Lakoista poistin "luut" sosemyllyllä ja lisäsin tilkan lakkalikööriä... Ulkomaalaiset eivät pidä noista "luista"... Leipänä myös lapinrieskaa... Luut saa pois lakoista myös sihdissä puristelemalla...

      Hyvin kelpasi... :)

      Pääruokana voi olla myös karjalanpaisti ja tajolla karjalan piirakoita munavoita...

      Siinäpä aluksi... :)

      • sanasta sanaan

        samanlaisen menuun aioin minäkin ehdottaa.
        Perunamuusi tehtynä nimenomaan puikulaperunoista, jolloin siitä tulee kaikista parasta.

        Toisena pääruokavaihtoehtona olisin ehdottanut lohikeittoa.

        Kantsii ainakin tarkistaa laktoosi-intoleranssin mahdollisuus vierailta.


      • sanasta sanaan kirjoitti:

        samanlaisen menuun aioin minäkin ehdottaa.
        Perunamuusi tehtynä nimenomaan puikulaperunoista, jolloin siitä tulee kaikista parasta.

        Toisena pääruokavaihtoehtona olisin ehdottanut lohikeittoa.

        Kantsii ainakin tarkistaa laktoosi-intoleranssin mahdollisuus vierailta.

        lohokeiton maitoon, tai lisäättekö siihen kermaa..?

        Kysyn vaan uteliaisuuttani, kun mie tykkään siitä sulatejuustoisesta versiosta, siitä johon laitetaan suikalevihanneksiakin ja muuten pelkkä kalaliemi..


      • kera siitä
        Pirrejuupas kirjoitti:

        lohokeiton maitoon, tai lisäättekö siihen kermaa..?

        Kysyn vaan uteliaisuuttani, kun mie tykkään siitä sulatejuustoisesta versiosta, siitä johon laitetaan suikalevihanneksiakin ja muuten pelkkä kalaliemi..

        saa, kaksinverroin parempaa" :)

        Kermaa, pitääpä kokeilla tuota sulatejuustovaihtoehtoakin.


      • ibiza*
        Pirrejuupas kirjoitti:

        lohokeiton maitoon, tai lisäättekö siihen kermaa..?

        Kysyn vaan uteliaisuuttani, kun mie tykkään siitä sulatejuustoisesta versiosta, siitä johon laitetaan suikalevihanneksiakin ja muuten pelkkä kalaliemi..

        sen niukkaan suolaveteen ja kalan kypsyttyä lisään perunoita ja sipulia... Loppuvaiheessa reippaasti kasviskermaa ja pinnalle pakkasesta kesällä pakastettua tuoretilliä... Joskus lisään kuivattuja keittojuureksia keittämisen alkuvaiheessa... :)


      • Apua@

        Vesi ihan herahti kielelle.
        Olen onnistunut pilaamaan kerran pakastealtaasta ostamani poronkäristyslihan. Ei tullut sellaista kun olen napapiirin yläpuolella syönyt.

        Pitäis kyllä ohje olla, parempi. Mitä oli siinä.
        Laitatko sipulia siihen pottuvoihin?

        Ajattelin myös itse tota karjalanpaistia, sen osaan tehdä ;D, mut en keksinyt mitä sen kanssa.

        en ole koskaan tehnyt savuporo-juustokeittoa :(

        Vieraat tulee viikonloppuna, joten ei ole aikaa harjoitella.


      • Apua@
        sanasta sanaan kirjoitti:

        samanlaisen menuun aioin minäkin ehdottaa.
        Perunamuusi tehtynä nimenomaan puikulaperunoista, jolloin siitä tulee kaikista parasta.

        Toisena pääruokavaihtoehtona olisin ehdottanut lohikeittoa.

        Kantsii ainakin tarkistaa laktoosi-intoleranssin mahdollisuus vierailta.

        Empä oli muistanut tota, kun ei oo kellään tuttavapiirissä laktoosin kans ongelmia.
        Kiitos, yritän selvittää salapoliisina.


      • ibiza*
        Apua@ kirjoitti:

        Vesi ihan herahti kielelle.
        Olen onnistunut pilaamaan kerran pakastealtaasta ostamani poronkäristyslihan. Ei tullut sellaista kun olen napapiirin yläpuolella syönyt.

        Pitäis kyllä ohje olla, parempi. Mitä oli siinä.
        Laitatko sipulia siihen pottuvoihin?

        Ajattelin myös itse tota karjalanpaistia, sen osaan tehdä ;D, mut en keksinyt mitä sen kanssa.

        en ole koskaan tehnyt savuporo-juustokeittoa :(

        Vieraat tulee viikonloppuna, joten ei ole aikaa harjoitella.

        Ensinnäkään kaupan pakkasesta et saa kunnon käristyslihaa ( valmiiksi leikattu )... Pitäisi jostain hankkia puhdasta poron paistia... Jos on sula niin pistä muovipussiin ja kääri sanomalehteen sekä pistä pakastimeen n. vuorokaudeksi... Kun liha on kohmeinen saa siitä leikattua ohuita lastuja... Jäätyneestä lihasta päinvastoin , eli lehteen käärittynä jääkaappiin vuorokaudeksi ja leikkaamaan... :) Sinun lienee on tyydyttävä kaupan pakastimen antimiin tässä tapauksessa...

        Minä teen käristyksen yleensä veteen ja vain hiukan voita... Suolaa ja kokonaisia pippureita niin hyvän lihan aromi ei liikaa peity... :)

        Googlaa tuo keittojuttu niin saat monta ohjetta... :)

        Kyllä laitan hienonnettua tuoretta sipulia pottuvoihin siinävaiheessa kun alan muusaamaan... :)


      • Apua@
        ibiza* kirjoitti:

        Ensinnäkään kaupan pakkasesta et saa kunnon käristyslihaa ( valmiiksi leikattu )... Pitäisi jostain hankkia puhdasta poron paistia... Jos on sula niin pistä muovipussiin ja kääri sanomalehteen sekä pistä pakastimeen n. vuorokaudeksi... Kun liha on kohmeinen saa siitä leikattua ohuita lastuja... Jäätyneestä lihasta päinvastoin , eli lehteen käärittynä jääkaappiin vuorokaudeksi ja leikkaamaan... :) Sinun lienee on tyydyttävä kaupan pakastimen antimiin tässä tapauksessa...

        Minä teen käristyksen yleensä veteen ja vain hiukan voita... Suolaa ja kokonaisia pippureita niin hyvän lihan aromi ei liikaa peity... :)

        Googlaa tuo keittojuttu niin saat monta ohjetta... :)

        Kyllä laitan hienonnettua tuoretta sipulia pottuvoihin siinävaiheessa kun alan muusaamaan... :)

        Eli hesassa ne on pakastealtaassa, lastuina:(
        Joskus on jossain hallissa ja jopa stockalla paistiakin, mutta empä tiedä onko tähän aikaan vuodesta, ja koen et pitäis kokeillä ensin muksujen perheiden kanssa, ennenkuin vieraille tarjoan :(

        No jos vielä jaksat, niin mitä sitten tekisit karjalanpaistin kanssa. Muusi ok ja piiraat.
        Entä aluksi, lohikeitto, mätileipä, ???
        Tuo juustohan sopisi kyllä siihenkin jälkkäriksi?


      • ibiza*
        Apua@ kirjoitti:

        Eli hesassa ne on pakastealtaassa, lastuina:(
        Joskus on jossain hallissa ja jopa stockalla paistiakin, mutta empä tiedä onko tähän aikaan vuodesta, ja koen et pitäis kokeillä ensin muksujen perheiden kanssa, ennenkuin vieraille tarjoan :(

        No jos vielä jaksat, niin mitä sitten tekisit karjalanpaistin kanssa. Muusi ok ja piiraat.
        Entä aluksi, lohikeitto, mätileipä, ???
        Tuo juustohan sopisi kyllä siihenkin jälkkäriksi?

        Minä ehkä tekisin metsäsienikeittoa alkukeitoksi ( google )... :) Sopisi kyllä riistaliharuoan alkukeitoksi... Kyllä nuo esittämäsi ovat ihan ok mutta tuo oli minun ajatukseni lihapääruoan huomioiden... :)

        Karjalanpaistin kanssa käy myös kokonaiset perunat... :)


      • kera siitä kirjoitti:

        saa, kaksinverroin parempaa" :)

        Kermaa, pitääpä kokeilla tuota sulatejuustovaihtoehtoakin.

        terveellisempää :)) hi..

        Koskenlaskija sulatejuustoista se vahvempi versio on parempi, tulee maukas keitto - ja hieman erilainen..


      • ibiza* kirjoitti:

        sen niukkaan suolaveteen ja kalan kypsyttyä lisään perunoita ja sipulia... Loppuvaiheessa reippaasti kasviskermaa ja pinnalle pakkasesta kesällä pakastettua tuoretilliä... Joskus lisään kuivattuja keittojuureksia keittämisen alkuvaiheessa... :)

        ensin kalan, siivilöin ja perkaan sen sitten ruodottomaksi. Liemeen laitan kiehumaan perunat ja kypsymisen loppuvaiheessa lisään sen kuutioidun juuston; annan kiehua kunnes perunat ovat kypsät, sitten lisään suikalekasvikset ja lohen palaset, päälle tilliä..ja siinä se herkku onkin - on tosi hyvää.

        Suolan kanssa pitää olla varovainen, koska juustossa on suolaa. Joskus lisään mauksi hieman kalaliemi kuutiota, sekä rouhittua mustapippuria, - sipulia en yleensä tähän keittoversioon laita.

        Madekeitto pitää tehä kerman kaa..eikä sitä sotketa kasviksilla..


      • ibiza*
        Pirrejuupas kirjoitti:

        terveellisempää :)) hi..

        Koskenlaskija sulatejuustoista se vahvempi versio on parempi, tulee maukas keitto - ja hieman erilainen..

        moititte haukea... Mikä onkaan herkullisempaa kun kevään ensimmäinen paistettu hauki... Valmistan sen yleensä näin... Filepalojen pintaan suolaa; kierittely kananmuna sinappiseoksessa ja senjälkeen korppujauhoissa... Paisto tietenkin voissa mutta ei liikaa voita... :) Paras on parin kilon kala... :) Voihan kermaa lisätä lopuksi niin saa kastiketta lisukkeille... :)


      • ibiza*
        Pirrejuupas kirjoitti:

        ensin kalan, siivilöin ja perkaan sen sitten ruodottomaksi. Liemeen laitan kiehumaan perunat ja kypsymisen loppuvaiheessa lisään sen kuutioidun juuston; annan kiehua kunnes perunat ovat kypsät, sitten lisään suikalekasvikset ja lohen palaset, päälle tilliä..ja siinä se herkku onkin - on tosi hyvää.

        Suolan kanssa pitää olla varovainen, koska juustossa on suolaa. Joskus lisään mauksi hieman kalaliemi kuutiota, sekä rouhittua mustapippuria, - sipulia en yleensä tähän keittoversioon laita.

        Madekeitto pitää tehä kerman kaa..eikä sitä sotketa kasviksilla..

        myös kalat ensin, kuten sinäkin, kypsentäen ja ruotien... Jäänne kai siitä kun lapset olivat pieniä ja pelkäsivät ruotoja... Kyllä madekeittoon kerman lisäksi laitan sipulia ja maustepippureita... Joskus heitän kuivattua tilliä väriksi pinnalle... :)


      • ibiza* kirjoitti:

        moititte haukea... Mikä onkaan herkullisempaa kun kevään ensimmäinen paistettu hauki... Valmistan sen yleensä näin... Filepalojen pintaan suolaa; kierittely kananmuna sinappiseoksessa ja senjälkeen korppujauhoissa... Paisto tietenkin voissa mutta ei liikaa voita... :) Paras on parin kilon kala... :) Voihan kermaa lisätä lopuksi niin saa kastiketta lisukkeille... :)

        sinällään, vaan hauki savukalana ei varmaan ole paras mahdollinen :) (hatzan tapaan:), jos ollenkaan, - ite en ole koskaan yhyttänyt moista, madetta kuulemma savustetaan.

        Mutta, kyllä meillä syödään haukeakin paistettuna, vanhaan tapaan tehtiin vain ruisjauhosuolaseos ja siinä kieritettiin kalapalat,- mutte itse teen juuri noin kuin kerroit, eli paneeraamalla. Tosin sinappia en ole koskaan kokeillut kalan kanssa, vain esim. porsaan filepihvien, tai - kotlettien paneerauksen alle, eli sivelen sinapilla lihan ennen munmaidossa "liottamista"..


      • ibiza* kirjoitti:

        myös kalat ensin, kuten sinäkin, kypsentäen ja ruotien... Jäänne kai siitä kun lapset olivat pieniä ja pelkäsivät ruotoja... Kyllä madekeittoon kerman lisäksi laitan sipulia ja maustepippureita... Joskus heitän kuivattua tilliä väriksi pinnalle... :)

        made on niin maukas ettei se tarvia kuin sen kerman, mutta näähän on niitä makuasioita :)

        Ruotiminen jouduttaa nyk. työssäni, kun ruodin kalat valmiiksi, voin ammentaa keiton lautaselle enää siinä vaiheessa pelkäämättä töitteni tukehtuvan ruotoihin, - ja se "räpätys" *ruoto, taas ruoto* ja sitten se sonkiminen siinä lautasella :(
        Ite kerkiä syömäämkään koskaan kun kylmän sopan :)

        Muikuista mie ja muutkin täällä tekevät rantakalaa, eli paan pohjalle paaaaaaaaaaaaaljo voita, tilkka vettä, suolaa, paljon sipuliä, ja päällimmäiseksi muikut, ja seos keitetään hyvin varovalla tulella, silleen hymyilevällä tavalla..hi..; että on hyvää..

        Oho taisi mennä ohi alk.per.aiheen..:/


      • ibiza*
        Pirrejuupas kirjoitti:

        sinällään, vaan hauki savukalana ei varmaan ole paras mahdollinen :) (hatzan tapaan:), jos ollenkaan, - ite en ole koskaan yhyttänyt moista, madetta kuulemma savustetaan.

        Mutta, kyllä meillä syödään haukeakin paistettuna, vanhaan tapaan tehtiin vain ruisjauhosuolaseos ja siinä kieritettiin kalapalat,- mutte itse teen juuri noin kuin kerroit, eli paneeraamalla. Tosin sinappia en ole koskaan kokeillut kalan kanssa, vain esim. porsaan filepihvien, tai - kotlettien paneerauksen alle, eli sivelen sinapilla lihan ennen munmaidossa "liottamista"..

        haukea savusta kun noita kookkaita lahnoja ja ahvenia on tuossa järvessäni "tyrkyllä"... :)


      • ibiza*
        Pirrejuupas kirjoitti:

        made on niin maukas ettei se tarvia kuin sen kerman, mutta näähän on niitä makuasioita :)

        Ruotiminen jouduttaa nyk. työssäni, kun ruodin kalat valmiiksi, voin ammentaa keiton lautaselle enää siinä vaiheessa pelkäämättä töitteni tukehtuvan ruotoihin, - ja se "räpätys" *ruoto, taas ruoto* ja sitten se sonkiminen siinä lautasella :(
        Ite kerkiä syömäämkään koskaan kun kylmän sopan :)

        Muikuista mie ja muutkin täällä tekevät rantakalaa, eli paan pohjalle paaaaaaaaaaaaaljo voita, tilkka vettä, suolaa, paljon sipuliä, ja päällimmäiseksi muikut, ja seos keitetään hyvin varovalla tulella, silleen hymyilevällä tavalla..hi..; että on hyvää..

        Oho taisi mennä ohi alk.per.aiheen..:/

        kun menee ohi aloituksen... Jokasyksyinen tuttu juttu tuo rantapata... :)

        Mutta palataan "ruotuun"!!! :)


      • Pirre*
        ibiza* kirjoitti:

        haukea savusta kun noita kookkaita lahnoja ja ahvenia on tuossa järvessäni "tyrkyllä"... :)

        - tuolla kun tuntui olevan ihan mahoton tapaus se lahnan syöminen savukalana, ja meikäläisestä se on parhaasta päästä kaloja siihen tarkoitukseen, - ahvenista nyt puhumattakaan.

        Kyllä kalaruoka on hyvää.


      • mun,
        Pirrejuupas kirjoitti:

        made on niin maukas ettei se tarvia kuin sen kerman, mutta näähän on niitä makuasioita :)

        Ruotiminen jouduttaa nyk. työssäni, kun ruodin kalat valmiiksi, voin ammentaa keiton lautaselle enää siinä vaiheessa pelkäämättä töitteni tukehtuvan ruotoihin, - ja se "räpätys" *ruoto, taas ruoto* ja sitten se sonkiminen siinä lautasella :(
        Ite kerkiä syömäämkään koskaan kun kylmän sopan :)

        Muikuista mie ja muutkin täällä tekevät rantakalaa, eli paan pohjalle paaaaaaaaaaaaaljo voita, tilkka vettä, suolaa, paljon sipuliä, ja päällimmäiseksi muikut, ja seos keitetään hyvin varovalla tulella, silleen hymyilevällä tavalla..hi..; että on hyvää..

        Oho taisi mennä ohi alk.per.aiheen..:/

        teki maivoista, eli suurista muikuista kalakeittoa.
        Ensin keitti perunat padassa melkein kypsiksi, sitten viimevaiheessa maivat perunoiden päälle, ja paaaaaljon voita. Siihen aikaan vielä voi vain paransi näköä, näkökykyä. ;)

        Tuosta alkaa olemaan 50 vuotta.
        Ja pojat, oli hyvää!


      • namm
        Pirre* kirjoitti:

        - tuolla kun tuntui olevan ihan mahoton tapaus se lahnan syöminen savukalana, ja meikäläisestä se on parhaasta päästä kaloja siihen tarkoitukseen, - ahvenista nyt puhumattakaan.

        Kyllä kalaruoka on hyvää.

        Meillä tykätään savukampelasta, kesäisin verkolla sitä saadaan, ja savustetaan samantien.
        Uudet potut ja tilliä, eikä muuta tartte.


      • Pirre*
        mun, kirjoitti:

        teki maivoista, eli suurista muikuista kalakeittoa.
        Ensin keitti perunat padassa melkein kypsiksi, sitten viimevaiheessa maivat perunoiden päälle, ja paaaaaljon voita. Siihen aikaan vielä voi vain paransi näköä, näkökykyä. ;)

        Tuosta alkaa olemaan 50 vuotta.
        Ja pojat, oli hyvää!

        syötävä, - tosiaan oli näkökysymys, - nyt se on ihan muuta :)

        Muikkuko on teilläpäin maivo, enpä ole kuullutkaan ennen, - vai suuret muikutko vain?

        Savossa tehtiin muikkukeitto ihan tavan kalakeiton tapaan, mutta sillä erolla ettei kaloja keitetty kypsäksi vedessä, vaan ne lisättiin sitten siihen, kiehuvan maitoliemisen keiton päälle kypsymään, - oli sekin hyvää, ja tosin lapsena kaikki ruoka oli hyvää, en muista yhtään vastenmielistä ruokaa olleenkaan.


      • Pirre*
        namm kirjoitti:

        Meillä tykätään savukampelasta, kesäisin verkolla sitä saadaan, ja savustetaan samantien.
        Uudet potut ja tilliä, eikä muuta tartte.

        päässyt vielä tähän ikään maistamaankaan kampeloita, olen kyllä kuullut että on herkkua. Täällä kun niitä ei näissä vesissä olekaan.

        Tuota..onkos se merikala..hups ihan hävettää kysyä :/

        Ei saa puhua uusista potuista, vesi nousee jo kielelle..:)


      • ibiza*
        Pirre* kirjoitti:

        päässyt vielä tähän ikään maistamaankaan kampeloita, olen kyllä kuullut että on herkkua. Täällä kun niitä ei näissä vesissä olekaan.

        Tuota..onkos se merikala..hups ihan hävettää kysyä :/

        Ei saa puhua uusista potuista, vesi nousee jo kielelle..:)

        maiva... Järvimuikku on muikku... Sama kala, eri nimi...


      • ibiza* kirjoitti:

        maiva... Järvimuikku on muikku... Sama kala, eri nimi...

        sekin selvisi - aina oppii uutta :)


      • namm
        Pirre* kirjoitti:

        päässyt vielä tähän ikään maistamaankaan kampeloita, olen kyllä kuullut että on herkkua. Täällä kun niitä ei näissä vesissä olekaan.

        Tuota..onkos se merikala..hups ihan hävettää kysyä :/

        Ei saa puhua uusista potuista, vesi nousee jo kielelle..:)

        On kyllä, merestä saatava herkku.
        Ainakin täällä etelärannikolla ihan kohtuulisen kivasti saa.
        Se on myös paistettuna hyvää, mutta eniten tykkään savustettuna.

        Silkoita verkoilla myös, ämpärillinen yleensä. Tykkään paistettuna, savustettuna, silakkarullia, pihvejä, jne.
        Niitä ei kovin paljon ole viimeaikoina tullut
        mutta omiksi tarpeiksi kyllä. ( siis kesällä)


      • oli maiva,
        Pirre* kirjoitti:

        syötävä, - tosiaan oli näkökysymys, - nyt se on ihan muuta :)

        Muikkuko on teilläpäin maivo, enpä ole kuullutkaan ennen, - vai suuret muikutko vain?

        Savossa tehtiin muikkukeitto ihan tavan kalakeiton tapaan, mutta sillä erolla ettei kaloja keitetty kypsäksi vedessä, vaan ne lisättiin sitten siihen, kiehuvan maitoliemisen keiton päälle kypsymään, - oli sekin hyvää, ja tosin lapsena kaikki ruoka oli hyvää, en muista yhtään vastenmielistä ruokaa olleenkaan.

        ihan kuin ibiza tuolla ylempänä kirjoittaa.
        Ei voita taidettu pelätä meidän lapsuudessamme, eika suolaa.
        Pappakin lisäsi ruisleivänpäällisvoille vielä suolaa. Eipä ihme, että.... :(, suru.


      • oli maiva, kirjoitti:

        ihan kuin ibiza tuolla ylempänä kirjoittaa.
        Ei voita taidettu pelätä meidän lapsuudessamme, eika suolaa.
        Pappakin lisäsi ruisleivänpäällisvoille vielä suolaa. Eipä ihme, että.... :(, suru.

        sydän sairaus, - siis kaikki hyvä o n vaarallista..:/


      • namm kirjoitti:

        On kyllä, merestä saatava herkku.
        Ainakin täällä etelärannikolla ihan kohtuulisen kivasti saa.
        Se on myös paistettuna hyvää, mutta eniten tykkään savustettuna.

        Silkoita verkoilla myös, ämpärillinen yleensä. Tykkään paistettuna, savustettuna, silakkarullia, pihvejä, jne.
        Niitä ei kovin paljon ole viimeaikoina tullut
        mutta omiksi tarpeiksi kyllä. ( siis kesällä)

        silakkaa pyydetäkään jään alta, niinkuin täällä esim. muikkua?


      • tulikin,
        Pirrejuupas kirjoitti:

        sydän sairaus, - siis kaikki hyvä o n vaarallista..:/

        juuri se.
        Elämäni surullisin joulu, ei enää tarvittu papan kamferttikannua, eikä sokerinpaloja, joita minakin sain joskus maistaa, kuin karkkia.
        Ei ollut enää rakastavaa pappaa odottamassa minua koulutieltä mummulaan.

        Kaikkea ruoka voikin tuoda mieleen, lie hyväkin niin?


      • tulikin, kirjoitti:

        juuri se.
        Elämäni surullisin joulu, ei enää tarvittu papan kamferttikannua, eikä sokerinpaloja, joita minakin sain joskus maistaa, kuin karkkia.
        Ei ollut enää rakastavaa pappaa odottamassa minua koulutieltä mummulaan.

        Kaikkea ruoka voikin tuoda mieleen, lie hyväkin niin?

        Hyvää yötä, pitää minun viimeinkin älytä lähteä nukkumaan; ajatellaan hyvänmakuisia ja terveellisiä unia :)


      • Yötä,
        Pirrejuupas kirjoitti:

        Hyvää yötä, pitää minun viimeinkin älytä lähteä nukkumaan; ajatellaan hyvänmakuisia ja terveellisiä unia :)

        levollista unta, Sinä, jos kuka, olet sen ansainnut!

        Toki sitä samaa meille kaikille, maailman lapsille!


      • Namm
        Pirrejuupas kirjoitti:

        silakkaa pyydetäkään jään alta, niinkuin täällä esim. muikkua?

        Mitenkä sitä muuten olisi kalatiskeillä ;D

        Me vaan kalastamme kesällä mökillä, ihan avoveden aikaan. Ja vain omiksi tarpeiksi.

        Ongella myös narraavat täällä, (hesa) lauttasaaren silta on välillä "mustanaan" onkijoita.

        En kovin paljo tiedä kalastuksesta, troolilla kaiketi myös?


      • Pirre*
        Namm kirjoitti:

        Mitenkä sitä muuten olisi kalatiskeillä ;D

        Me vaan kalastamme kesällä mökillä, ihan avoveden aikaan. Ja vain omiksi tarpeiksi.

        Ongella myös narraavat täällä, (hesa) lauttasaaren silta on välillä "mustanaan" onkijoita.

        En kovin paljo tiedä kalastuksesta, troolilla kaiketi myös?

        , tarkoitin tietenkin ei ammattikalastusta, siis tätä pienkalastusta..

        Jokuhan ne tietenkin onkii sinne tiskiin :))


      • RosaLiiin
        Yötä, kirjoitti:

        levollista unta, Sinä, jos kuka, olet sen ansainnut!

        Toki sitä samaa meille kaikille, maailman lapsille!

        pitkästä aikaa todella hyvä ja mielenkiintoinen ruokakeskustelu.
        Kiitos teitille,
        kyllä on lähdettävä jututtaa naapurin kalastajaa
        jospa jottain kalaa saisin pataani.


      • 1943
        namm kirjoitti:

        Meillä tykätään savukampelasta, kesäisin verkolla sitä saadaan, ja savustetaan samantien.
        Uudet potut ja tilliä, eikä muuta tartte.

        harjoittelemassa Bromarvissa kesän 1964. Seudun kalastajat toivat silloin tällöin tuoreita savustettuja kampeloita, olivat tosi herkullisia. Toinen herkku, johon tutustuin, oli suolattu lahna. Suolasin kesäkuussa halkaistuna. Heinäkuussa kala liotettiin, keitettiin ja tarjoiltiin uuden perunan ja tillin kera. Ainakin Salossa ja Turussa saa suolalahnaa torilta kesäisin.


      • 1943
        namm kirjoitti:

        On kyllä, merestä saatava herkku.
        Ainakin täällä etelärannikolla ihan kohtuulisen kivasti saa.
        Se on myös paistettuna hyvää, mutta eniten tykkään savustettuna.

        Silkoita verkoilla myös, ämpärillinen yleensä. Tykkään paistettuna, savustettuna, silakkarullia, pihvejä, jne.
        Niitä ei kovin paljon ole viimeaikoina tullut
        mutta omiksi tarpeiksi kyllä. ( siis kesällä)

        voissa paistettuna ovat tosi herkullisia perunasoseen kera. Päivän lehdessä oli tarjous naapurikaupungissa: 2 euroa/kg. Lähtisin hakemaan, mutta on liian aikaista. Perjantaina lähden silakanhakureissulle oman kaupunkini keskustaan. Miesystäväni pitää tästä herkusta ja on tulossa käymään. Pidämme molemmat melko yksinkertaisesta ruoasta, joka tehdään kotimaisista raaka-aineista.


      • 1943
        Pirre* kirjoitti:

        syötävä, - tosiaan oli näkökysymys, - nyt se on ihan muuta :)

        Muikkuko on teilläpäin maivo, enpä ole kuullutkaan ennen, - vai suuret muikutko vain?

        Savossa tehtiin muikkukeitto ihan tavan kalakeiton tapaan, mutta sillä erolla ettei kaloja keitetty kypsäksi vedessä, vaan ne lisättiin sitten siihen, kiehuvan maitoliemisen keiton päälle kypsymään, - oli sekin hyvää, ja tosin lapsena kaikki ruoka oli hyvää, en muista yhtään vastenmielistä ruokaa olleenkaan.

        olin tutustumassa matkailutilaan, jossa ohjelmanumerona oli vanhaan navettaan kunnostetussa tilassa se, että isäntä paistoi ruokavieraiden istuessa pöydissä muikut ja kertoili samalla yrityksestä. Muikut pitää minun mielestäni syödä ihan tuoreena. Niihin tulee helposti sivumaku, jos eivät ole tuoreita. Siksi en koskaan osta täällä muikkua, paitsi tölkissä savustettuna.


      • Apua@
        1943 kirjoitti:

        voissa paistettuna ovat tosi herkullisia perunasoseen kera. Päivän lehdessä oli tarjous naapurikaupungissa: 2 euroa/kg. Lähtisin hakemaan, mutta on liian aikaista. Perjantaina lähden silakanhakureissulle oman kaupunkini keskustaan. Miesystäväni pitää tästä herkusta ja on tulossa käymään. Pidämme molemmat melko yksinkertaisesta ruoasta, joka tehdään kotimaisista raaka-aineista.

        Tehdä paistettuja silakoita, perunasoseen kera.
        Jälkkäriksi vatkattu marjapuuro, ovat supisuomalaisia.
        Siinä vain tuo "hajuongelma" , vaikka onkin liesituuletin, ja essun kanssa keittiössä olo, vieraiden aikana :(

        Joten on enemmän kesällä tarjottava vieraille, ei näin talvella.


      • 1943 kirjoitti:

        olin tutustumassa matkailutilaan, jossa ohjelmanumerona oli vanhaan navettaan kunnostetussa tilassa se, että isäntä paistoi ruokavieraiden istuessa pöydissä muikut ja kertoili samalla yrityksestä. Muikut pitää minun mielestäni syödä ihan tuoreena. Niihin tulee helposti sivumaku, jos eivät ole tuoreita. Siksi en koskaan osta täällä muikkua, paitsi tölkissä savustettuna.

        ihan tuoreina, tai korkeintaa yön yli, - silloin muikku on parhaillaa.

        Ihan justiisa verkosta päästellyt vain tahtovat kipristyä paistettaessa, ja ovat niinollen pannulla hankalia käänneltäviä.


      • enkeliduo
        Pirrejuupas kirjoitti:

        lohokeiton maitoon, tai lisäättekö siihen kermaa..?

        Kysyn vaan uteliaisuuttani, kun mie tykkään siitä sulatejuustoisesta versiosta, siitä johon laitetaan suikalevihanneksiakin ja muuten pelkkä kalaliemi..

        koko purkillisen :)
        Viäl juustorasiallisen tuarejuustooki,niin saa liämest samettist :)
        Paljon tuaret tillii ripsuttelen pääl.


      • enkeliduo
        Pirrejuupas kirjoitti:

        sinällään, vaan hauki savukalana ei varmaan ole paras mahdollinen :) (hatzan tapaan:), jos ollenkaan, - ite en ole koskaan yhyttänyt moista, madetta kuulemma savustetaan.

        Mutta, kyllä meillä syödään haukeakin paistettuna, vanhaan tapaan tehtiin vain ruisjauhosuolaseos ja siinä kieritettiin kalapalat,- mutte itse teen juuri noin kuin kerroit, eli paneeraamalla. Tosin sinappia en ole koskaan kokeillut kalan kanssa, vain esim. porsaan filepihvien, tai - kotlettien paneerauksen alle, eli sivelen sinapilla lihan ennen munmaidossa "liottamista"..

        kalan kans.Meil joulupöydäs ym.juhlapöydis ain savulohta piäni sinappipurkki kyljes :)
        Varsinki se itte tehty kermanen sinappi sopii hunnuks kalan pääl.
        Sinappisilli lienee monel tuttu.


    • -palana

      vaikkapa siianmäti smetana leipäset.
      Pääruokana hyvät perunat ja porsas-aurajuustokotletit kermakastikkeessa, lisukkeineen.
      Jälkkärinä lakkakiisseli, ilman luita, kermavaahdolla.

      Vähän samaa kastia kaikki meidän ehdotukset.
      Tämän ajattelin olevan helppo sen puolesta, että voi valmistaa hyvin osan jo valmiiksi.

      Juomana vesi, viini, mitä tiedät olevan tapana heidän kanssaan nauttia.

      • katettuna

        Jos minulle tulee useampia henkilöitä ruokavieraiksi, niin tarjoan jotain suomalaista perusruokaa juhlavasti ja suomalaisesti katettuna. Otan sen huomioon, että moni ei pidä kalasta, toinen on kasvissyöjä, kuka ei siedä kanaruokia jne. Joten paras vaihtoehto on paistettu paistiliha, kastike erikseen, suomalaiset juurekset erikseen vaikka haudutettuna uunissa lohkoina, tuore salaatti lisukkeena hyvää suomalaista ruisleipää tai rieskaa, voi tai kasvisrasva juomana olut, viini tai (kivennäis)vesi/maito. Jälkiruokana suomalaisia marjoja jäätelön tai kerman kera. Kahvikin on hyvä vaihtoehto jälkiruokana pieni suomalainen vehnänen, piparkakku suomalaista suklaata. (Allergiat ja laktoositoleranssiset vieraat kannattaa myös huomioida). Yo menussa on kaikki asiat huomioitu, joten ei erikseen tarvitse tehdä mitään erikoisruokavaliota.


    • Pirre*

      mutta mie tekisin käristyksen hirvestä, - tai sitten kokonaisen hirvipaistin, ja lisäksi kanttarelli kastikkeen.

      Käristyksen kanssa muusia, ja paistille kokoperunat.

      Karjalanpaisti on tosiaan supisuomalainen ruoka, ja hyvää, kun malttaa tehä kunnolla, eli pitkä kypsytysaika; lihana mieluummin kolmea lajia, hirveä, sikaa ja nautaa, sekä luita joukkoon.

      Alkuruokana mieki laittaisin jonkun keiton..ja/tai karjalan piirakoita munavoin kanssa.

      ja jos haluaa helpon jälkiruoan, niin tarjoa vaniljajäätelöä (kerma) lakkapyreen kera.

    • 1943

      suppilovahverokeitto, pääruoaksi hirvipata ja jälkiruoaksi puolukkajäädyke tai vispipuuro.

      • untamoinen

        Miten laitat hirvipaistin? Voisitko antaa ohjetta-kiitos?!


      • 1943
        untamoinen kirjoitti:

        Miten laitat hirvipaistin? Voisitko antaa ohjetta-kiitos?!

        riistakokki. Hirvipaistin laitan niin, että panen lihapalan ilman mitään mausteita 150-asteiseen uuniin ja annan hitaasti kypsyä. Me syömme sen kylmänä ja viipaloituna. Jokainen saa ripotella suolan ja mausteet päälle oman makunsa mukaan.
        Hirvipadan laitan niin, että leikkaan rasvaiset siansiivut palasiksi. Ruskistan pannussa ja panen uunivuokaan. Hirvenlihat ruskistan sianrasvassa ja voissa. Nekin panen vuokaan. Lisäksi viipaloitua porkkanaa ja sipulia kuutioina, suolaa ja maustepippuria, vettä, jos tarvitsee. Saa hautua uunissa 175-asteessa. Kuten sanoin, en ole erityisen taitava näissä asioissa, mutta appeni ja mieheni silloin ennen ja miesystäväni nyt pitivät/pitää.


    • suvenkorento*

      ..kekoon.

      Alkuruoaksi keitto: herkkutateista ta suppilovahveroista, mustapippurikoskenlaskijalla suurustettuna, muuten kana- tai kasvisliemi, ruokakermaa. Sen kanssa pieni coctail-piirakka, munavoilla päällystettynä.

      Pääruoaksi lohta, joko lohimedaljongit, tai uunilohta kermalla ja tillillä kuorrutettuna. Perunamuhennosta, sitruunalohkoja. Raikas salaatti.

      Jälkiruoaksi supisuomalainen marjakiisseli punaisista marjoista, mansikkaa, vadelmaa. Kermavaahtoa.

      Päälle hyvät kahvit, esim. unelmatortun kera.

      • mitä herkkuja

        täällä löytyykään.
        Taitavat lihottaa jo pelkät ihanuuksien nimet.

        Toki, harvinaisille vieraille vain parasta.


    • Karjalanpaisti hirven-, lampaan- ja possunlihasta. Jälkkäriksi karpalokiisseli, kahvia ja lakkakakku.

    • Laritsa M

      Itse olen tarjonnut japanilaiselle
      -Katkarapusalaattia
      -Lohilasagnea. Makaronilevyjen tilalla ruisleipää ja tuplamäärä lohisuikaleita ja juustomähnää.
      -Kotimaisia marjoja.

      Sanoi tykänneensä ateriasta. Itse tykkäsin.

      Lohilasagnen resepti löytyy Mtv3:n mitä tänään syötäisiin. Mutta kuten sanottu kannattaa lisätä lohta ja särvinainesta.

    • Apua@

      Kiitos ja niiaus, ihan kaikille!

      Täällä on ollut tosi vilkasta, hienoa, ihanaa, mahtavaa, ootte te ihania!

      Syntynyt kaloistakin hauska rönsy, ja tuo kalanpääjuttu, saanut jatkoa.
      Vedet silmissä sitä jo eilen nauroin.

      En nyt ala jokaiselle erikseen vastaamaan, toivottavasti tämä tavoittaa ihan jokaikisen, kirjoittajan.
      Menisi äkkiä tunti, (hidas kirjoittaja) ja turhaa toistoakin tulisi, kaikki ehdotukset vielä luen uudelleen, ajatuksella, ja osan säästän tulevaa tarvetta varten (kopioin)

      Ootte te mahtava jengi, ilo kuulua samaan sakkiin.
      Kiitoksia ja halit jokaiselle.

    • ibiza

      Nyt sitten valitsemaan tarjoatko vieraillesi suomalaista vai kansainvälistä "safkaa"... Lohi on maailmanlaajuinen juttu joten ei käy kotimaisesta... :)

      Google on paras "keittokirja"... Ruoan nimi vaan ja ohjeita tulee pilvin pimein... Minä valmistan aina uutta "juttua" ensikerralla tarkoin ohjeen mukaan... Sitten maistellen loppuviritys... Aina vaan tahtoo olla "viritettävää"... :)

      Hirven lihan voit korvata naudan lihalla mikäli et nimen takia... Nykyhirven lihassa ei ole enää sitä riistan makua, sillä sehän elää riistapellon turnipseilla ja syö pelloilta samaa ruokaa kun naudat... Näin tuo riistan makukin on pääasiassa kuviteltava... Joskus saa itänaapurista tuotua metsähirven lihaa jossa todella on vielä maku tallella...

      • Apua@

        Joo, poikani oli aikoinaan tienaamassa norjan kalatehtailla, :D

        Lohisoppa on ainakin kerran kk omalla ruokalistallani, ihan arkiruokana.

        Syksy olisi parempi näiden sienien, ja marjojen osalta, mutta ihmettelen vielä...

        Poronkäristyksen jätän sinne pohjoiseen, kuulin heidän jatkavan matkaa lappiin, joten sopinee sitten siellä sitä herkutella.
        En tiennyt tuota eilen.
        Ja saanhan näin itselleni aikaa harjoitella, ohjeittesi mukaan ;D

        oikein mukavaa päivää sinulle, päivä jo pitkällä täällä, 1' näyttää mittari, pilvipoutaa, ja liiiukasta.


    • Apua@

      Kiitokset todellakin kaikille kirjoittajille!

      Otin ehdotuksia, vastaisuuden varalle ison pinon muistiin.

      Tein alkuun suppilovahverokeiton, sillä mustapippurikoskenlaskijajuustolla suurustettuna.
      Leivoin täysjyväsämpylät lisäksi.

      Karjalanpaisti, muusilla, siihen vain suolakurkku ja punajuuret lisukkeena.
      Tarjolla karjalanpiirakoita, ja munavoita, ruisleipää.

      Jälkkäriksi puolukkajäädykkeen.
      Kahvit, espresso ja tavallinen. Sen kanssa ottivat konjakin, lakkaliköörin.
      (itse olin kuskina, hain ja palautin hotelliin)

      Ainakin kiittivät, ja sanoivat hyvää olleen, kaikki kelpasi, jäi ehkä reilun annoksen verran jäljelle, ompahan huomiseksi ;D

      Vesi, ruokajuomana, jääpaloilla sitruunaviipaleilla. Maitoa ei kukaan halunnut ;D

      Varmasti lupasivat pohjoisessa poronkäristystä maistaa!

      • Varsovanliitto

        Silakkapihvit voissa paistettuna, perunamuusi myös ite tehtynä, salaatti maun mukaan. piimä/maito, ruisleipää ja voita ja sit joku jälkkäri oman maun mukaan, uskon et näillä nousee Suomi nousuun.


      • 12<<<<<<+14
        Varsovanliitto kirjoitti:

        Silakkapihvit voissa paistettuna, perunamuusi myös ite tehtynä, salaatti maun mukaan. piimä/maito, ruisleipää ja voita ja sit joku jälkkäri oman maun mukaan, uskon et näillä nousee Suomi nousuun.

        Todella säälittävää hake parinvuoden takaista ketjua takaisin! Etkö muuta osaa?


      • lahnasoppa nami

        Kuka lieneekään kysymyksesi nostanut esiin, muta ohjeita sait tulevaisuudenkin varalle. Ei kai ne viimeiset vieraat luonasi ollut ja tarjoilustasi päätellen tulevat uudestaan.

        Nyt vain kehittelemään "lahnanpää" soppaa, mutta Keisarit aikaoinaan halusivat vain ne lahnankielet ja sen päässä olevan rasvan!


    • enkeliduo

      (tuttujen) lempimenu:

      Alkuruakana kermainen lohikeitto.Tähän aikaan vaiks madekeitto.
      Pääruaka:Karjanpaisti,(tai helpommal lampaan marinoidut sisäfileet),muusi,aurajuustokastike ja vihannelsii.
      Jälkiruaka Juustokakku ja kahvi

      Aurajuustoperunist tykkää kans kaiken ikäsest.
      Mut muusist "tulee ain kehuja".

      • -tiina

        ne jotka tykkää aurajuustosta mää en sitä uskaltas ruokaan laittaa koska tunnen niin paljon ihmisiä jotka ei saata aurajuustoa syödä ite syön sitä kyllä vaikka palan kerralla mutta oli mulla myös aika ja vielä aikuisena ihmisenä etten saattanut suuhuni laittaa maistui niin vastenmieliseltä.


      • ^^J^^duo
        -tiina kirjoitti:

        ne jotka tykkää aurajuustosta mää en sitä uskaltas ruokaan laittaa koska tunnen niin paljon ihmisiä jotka ei saata aurajuustoa syödä ite syön sitä kyllä vaikka palan kerralla mutta oli mulla myös aika ja vielä aikuisena ihmisenä etten saattanut suuhuni laittaa maistui niin vastenmieliseltä.

        Mää jätän kans aurajuuston ain pois,jos olen hiukkaki epävarma,ettei joku tykkää.
        Taiks sit teen taviskermaperunii myäs.
        Aurajuustosalaatti on mun yks illanistujaispravuuri.
        Aurajuustoo,viinirypäleenpualikkai,tomaattii,kurkkuu ja mitä ny sattuu olemaa.


      • aura+pähkinä
        ^^J^^duo kirjoitti:

        Mää jätän kans aurajuuston ain pois,jos olen hiukkaki epävarma,ettei joku tykkää.
        Taiks sit teen taviskermaperunii myäs.
        Aurajuustosalaatti on mun yks illanistujaispravuuri.
        Aurajuustoo,viinirypäleenpualikkai,tomaattii,kurkkuu ja mitä ny sattuu olemaa.

        kokeile joskus, murustettuu aurajuustoa, hasselpähkinöit pienittynä, vaik morttelis, tai kaulimel. Sit raakoi kukkakaalin kukintoja. Kastike kylmäpuristettuu rypsiöljyy, tikka viinietikkaa siihen. Sekasin vaan, ja on hyvää.


    • Pitäsisi kelvata

      kunnon graavilohi rieskan päällä.
      Mukana hiukan smetanaa ja tilliä Kylminä leikkeinä savustettua nautaa tai poroa, aladobia...mitä nyt löydät
      Pääruoka karjalanpaisti ja hyvä salaatti. Keitetyt perunat.
      ja jälkiruukasi leipäjuusto, ripaus fariinisokeria ja kermaa ja uuniin.
      Tarjoile lämpimänä.
      Ruuan kanssa kunnon ruisleipää ja voita. Tarjolla, piimää, maitoa ja vichyvettä.Viiniä ronkeleimmille.

      • pottu-nokka

        että isiltä loppuu vyö, kun täälläkin lueskelee kaikkea rasvan määrää.
        Smetanaa oikein, ja smetanaa nurin, voete, voeta, voeta, pekonia ja kaiken päälle litra kermaa.

        Graavilohi ja ohrarieska, ihanaa.
        Kunnon puikuloita, ei Lapin, sellaisenaan.


      • !!!!!!!!!!!!!!!

        vanhan nosto, olipa pettymys!


      • .lk,mjhn
        !!!!!!!!!!!!!!! kirjoitti:

        vanhan nosto, olipa pettymys!

        ottaneen elämäntehtäväkseenn nostella vanhoja ketjuja.
        Sinänäsä tässä on järkeä, miksipä ihmisten syöminen olisi muuttunut.


      • !!!!!!!!!!!!!
        .lk,mjhn kirjoitti:

        ottaneen elämäntehtäväkseenn nostella vanhoja ketjuja.
        Sinänäsä tässä on järkeä, miksipä ihmisten syöminen olisi muuttunut.

        mutta aloittaja tuskin enää tarvitsee vinkkejä, eikä liioin vastaa kirjoituksiin.
        Tämmönen on inhottavaa!
        Tympäisee kun antaa hyvässä uskossa vinkkejä ihmiselle ja huomaa että aihe on jo kaks kolme vuotta vanha


      • .lk,mjhn
        !!!!!!!!!!!!! kirjoitti:

        mutta aloittaja tuskin enää tarvitsee vinkkejä, eikä liioin vastaa kirjoituksiin.
        Tämmönen on inhottavaa!
        Tympäisee kun antaa hyvässä uskossa vinkkejä ihmiselle ja huomaa että aihe on jo kaks kolme vuotta vanha

        saisi hävittää kokonaan.
        Mutta sitten joku nostelisi kaikki, ja kehuisi, kuinka tyhjensi arkiston, kuten tuolla 50 joku teki.


      • ihmettelen suur
        .lk,mjhn kirjoitti:

        saisi hävittää kokonaan.
        Mutta sitten joku nostelisi kaikki, ja kehuisi, kuinka tyhjensi arkiston, kuten tuolla 50 joku teki.

        palstalla ollaan seurattu 50 tekemisiä.
        Eikö teillä omia aiheita ole?


      • .lk,mjhn
        ihmettelen suur kirjoitti:

        palstalla ollaan seurattu 50 tekemisiä.
        Eikö teillä omia aiheita ole?

        että ihmiselle tulee joka vuosi yksi luku enemmän ikäänsä?
        Kukaan ei voi olla loputtomiin 50 .
        Kaikesta täällä pitää vänkyttää. :(


      • neuvoni pois
        !!!!!!!!!!!!! kirjoitti:

        mutta aloittaja tuskin enää tarvitsee vinkkejä, eikä liioin vastaa kirjoituksiin.
        Tämmönen on inhottavaa!
        Tympäisee kun antaa hyvässä uskossa vinkkejä ihmiselle ja huomaa että aihe on jo kaks kolme vuotta vanha

        Pitäisi kai terästää tuota hoksaavaisuutta, kuka on aloittanut ketjun, ja ennenkaikkea k o s k a?


      • !!!!!!!!!!!!!!!
        .lk,mjhn kirjoitti:

        että ihmiselle tulee joka vuosi yksi luku enemmän ikäänsä?
        Kukaan ei voi olla loputtomiin 50 .
        Kaikesta täällä pitää vänkyttää. :(

        koita keskittyä omiin asioihisi.
        Alkaa ärsyttämään nämä kyttääjät, jotka kyttää toisen palstan asioita ja tuovat toisille.
        Jos olet 60 pysy tällä palstalla!
        Varsinainen naapurikyttääjä! Ja juoruakka


      • Piste..
        !!!!!!!!!!!!!!! kirjoitti:

        koita keskittyä omiin asioihisi.
        Alkaa ärsyttämään nämä kyttääjät, jotka kyttää toisen palstan asioita ja tuovat toisille.
        Jos olet 60 pysy tällä palstalla!
        Varsinainen naapurikyttääjä! Ja juoruakka

        Eikö kalloosi mahdu, että olin 50 , kun joku kehui tyhjentäneensä arkiston.


      • ...........
        Piste.. kirjoitti:

        Eikö kalloosi mahdu, että olin 50 , kun joku kehui tyhjentäneensä arkiston.

        60?
        Otan osaa.
        *huutonaurua*


    • henrjii

      kylmäsavulohta, siianmätiä, saaristolaisleipää, emmentaal juustoa.
      Pääruoka
      Wallenberin pihvi, kerma, tai lohkoperuna, kermakastike.
      Jälkiruoka
      uunilämmintä leipäjuustoa, lakkahilloa.

    • 14+11

      Kuka helvetan valopää näitä vanhoja ketjuja nostelee? Tehkää omanne, osoittaa todella typeryyden huippua.
      Eikö oma taito riitäaloittamaan ketjua, kysy neuvoa uuden oppimiseen, varmaan neuvotaan!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      147
      4191
    2. Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut

      Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja
      Ikävä
      81
      1514
    3. GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?

      GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys
      Voice of Finland
      53
      1407
    4. Autolla puuhun

      Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn
      Oulainen
      36
      1367
    5. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      83
      1322
    6. Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!

      Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!
      Pudasjärvi
      37
      1288
    7. Mikä teki vaikutuksen

      että ihastuit kaivattuusi? 🔥
      Ikävä
      67
      1258
    8. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      68
      1081
    9. Luuletko, että löydämme vielä

      Yhteyden takaisin? Miehelle ....
      Ikävä
      55
      990
    10. Tunnustan

      Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle
      Ikävä
      39
      962
    Aihe