Selittäkää ne henget

acimlai nen

Olen kuullut puhuttavan kososlaisesta hengestä, kuivasta hengestä ja hempeästä hengestä. Näitä on varmaan muitakin. Voisiko joku vl-asiantuntija tehdä listan hengistä määritelmien kera?

48

1216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hengellisyyttä

      ei olekaan? kas tässäpä sananrieskaa kansalle:
      OSA1

      "TAISTELU
      Alustus Oulun talvipäivillä 7.3.-78 Jorma Manninen

      Maailmassa on kaksi suurta henkivaltaa paha henki liittolaisineen ja Pyhä Henki. Nämä ovat sovittamattomassa sodassa keskenään, koska antikristuksen henki haastaa aina riitaa rauhan Henkeä vastaan ja ne ovat aivan erilaisia henkivaltoja. Sielunvihollisen henki on todella paha ja väärä. Mutta Pyhässä Hengessä ei ole mitään vääryyttä eikä pimeyttä. Pyhä Henki on rauhan, rakkauden, raittiuden ja totuuden henki.. Maailman lapset ovat pahan vallassa. Jumalan lapset ovat Pyhän Hengen hallittavina. Jo alusta Jumala pani vainon käärmeen ja vaimon siemenen välille.

      Jumalan seurakunnan on kutsunut evankeliumilla kokoon PYHÄ HENKI. Seurakunnan jäsenet on yhteen Henkeen juotettu eli siis yhdeksi Kristuksessa tehty. Tätä työtään Pyhä Henki jatkaa kutsuvana ja varjelevana. Pyhällä Hengellä on seurakunnassa kaikki tiedon ja taidon kalliit rikkaudet kätkettyinä (Kol. 2: 3). Pyhä Henki on viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, taidon ja Herran pelon henki. Siihen kuuluu myös henkien erottamisen armolahja. (Jes. 11.). Yhdellä jäsenellä ei ole mitään näistäkään kokonaan.

      Kun PYHÄ HENKI saa varjella lapsen paikalla säilyy Hengen yhteys rauhan siteen kautta. Lasten kesken ei ole taistelua. Vallitsee rakkaus ja rauha sydämet varjelee. Kiitetään Isää siitä, että on niin hyvä äiti lasta kasvattamassa, joka tietää kaikki ja oikein hoitaa. Silloinkin on taistelu kolmiliittoista vihollista vastaan. Siinä taistelussa koetaan saatavan voitto Jeesuksen veren ja todistuksen sanan kautta.

      Taistelua seurakunnassa tulee lasten välille, kun äidin kohdussa on kahtalaista kansaa. KUIVA HENKI on kireä, totuutta yli korostava lakihenki. Hempeä henki on rakkautta ja pitkämielisyyttä väärin ymmärtävä henki. Molemmat äärilaidat ovat eri vivahteineen ja liittolaisineen sielunvihollisen henkiä. Niiden puolella taisteltaessa ei tule kukaan autuaaksi.

      Uudessa syntymässä sai tuhlaajapoika Pyhän Hengen. Mutta lapset eivät tarvitse uuttasynty-mää, vaan he pysyvät autuaina, jos pitävät uskon ja hyvän omantunnon. Evankeliumilla Pyhä Henki ajaa pahat henget pois ihmisestä. Väkevä haarniskoitu tahtoo varjella kotonsa väärällä rauhalla. Mutta vielä väkevämpi eli Pyhä Henki tulee ja tempaa omansa pois tuomion tulesta. Kun evankeliumin luudalla lakaistaan sydämen huone, eli tehdään parannus, niin silloin päästään sisälle Jumalan valtakuntaan. Mutta jos Jumala antaa tämänkin jälkeen vielä elinpäiviä, niin Jumalan terveellinen armo opettaa panemaan pois nimelliset asiat. Entisen isännän oleskeluun kuuluneet huonekalut tarvitsee vielä nimeltänsä pois kantaa: Tarvitaan synnintunnustamista, mutta ennen muuta evankeliumin lämmittävää ja valkeuteen tuovaa armopaistetta. Tätä tarvitsemme autuaina pysyäksemme. Muutoin voi viimeiset tulla pahemmiksi kuin ensimmäiset, kuten Jeesus opettaa. PAHA HENKI ei lähde ihmisestä pois, jos hän ei näe joutuneensa sen pauloihin juuri siinä asiassa, mistä kulloinkin on kysymys.

      VÄÄRÄN HENGEN eli antikristuksen hengen vallassa oleva voi nähdä oikealla tunnon tilalla olevissa kyllä väärän hengen. Niinikään kuiva henki haistaa helposti hempeän hengen ja hempeä kuivan. Daavidkin tuomitsi tuntemattoman miehen lampaan varkaudesta kuolemaan. Hän ei tuntenut olevansa se mies. Naatanin piti se hänelle Jumalan puolesta sanoa. Siitä huolimatta hän tunsi sydämellään suuren levottomuuden. Itku ja yön unen pakeneminen osoittivat, että asiat eivät olleet kunnossa. Mutta lankeemusta oli vaikea myöntää. Ja kuitenkin hän lausui varmoja tuomioita toisista. Tällainen vain.toisista vaarin ottava on aina väärä henki.

      Väärälle hengelle ei kelpaa seurakunnan yhteinen ymmärrys. Sielunvihollinen panee oman kunnian tähden ratkomaan asioita vähän paremmin. Hempeässä hengessä käytetään paljon järkeä ja hoidetaan asiat viisaammin, mielestänsä, eli odotetaan loputtomiin Jumalan aikaa tahi .hoidetaan asiat siten, että syntiinkään sortuneen ei tarvitse kaltaisenaan tehdä parannusta. Käytetään pehmikkeitä kainaloiden alla. Ylipappi Eeli on tästä tutuimpia esimerkkejä. Hän ilmaisi riettautta harjoittaville pojilleen olevansa vaadittuna asialla. Kansalta kuuluu pahaa pojista. Hän ei ollut muka itse jo sitä ennen sellaista havainnut. Kansan selän taakse vetäytyi myös tottelematon Saul: koko vihollinen olisi pitänyt hävittää. Se käsky on voimassa vieläkin. Kaikki synnin muodot ovat täysin tuomion alaista tavaraa."

      ..jatkuu

    • osalla 2

      "KUIVASSA HENGESSÄ järjen käyttö on taas kielletty kokonaan. Se on täysin tyhmä henki. Siinä ei nähdä metsää puilta. Siinä eivät asiat hahmotu oikein. Tässä farisealaisessa hengessä on joku suuri peikko, jota peljätään ylitse määrän. Valvominen ei ole terveellistä Jumalan varjelukseen ei siinä uskota ollenkaan käytännössä, vaikka siitä oppina mainitaankin. Hempeässä hengessä siihen luotetaan aivan kuin liikaa. Joskus tällainen ylenmääräinen aidanpano voi johtua siitä, että kovasti varottava asia on jollakin tavalla itselle kuitenkin luvallinen tai sen taakse kätketään oma lankeemus jossakin toisessa asiassa. Voi myös käydä niin, että suurimpana vaarana kartettava asia on ollut joskus ennen sellainen, jossa on langettu. Ei ehditty huomata, että nyt jäätiin liian tiukasti valvomaan siinä ettei synti uudestaan langettaisi. Kenties siihen ei langettukaan. Mutta langettiin vielä pahempaan: omaan vanhurskauteen. Voi myös käydä niin, että tulee synniksi se mikä ei sitä ole. Syntiopin seikkaperäisyydessä ei meillä kuitenkaan ole autuus. Autuutemme on Kristuksen lunastusarmossa. Puhtautemme on Jeesuksen veressä.

      HEMPEÄSSÄ HENGESSÄ on synti luvallinen ylenmääräisenä pitkämielisyytenä ja pehmeytenä omassa elämässä ja toisten hoitamisessa. Siinä ei suoranaisesti opeteta syntiä luvalliseksi. Mutta käytännön uskonelämä sitä on. Kireässä hengessä keskitytään väärin syntioppiin. Usko on siinä ensi sijassa synnin karttamista eikä Jeesuksen armosta iloitsemista, jota sen tulisi olla. Niinpä tämän hengen toinen haara onkin selvä lihan vapauden oppi. Kun syntioppi viedään pois terveellisiltä alueilta ja ruvetaan kaikissa yksityiskohdissa valvomaan, mitä kukakin kulloinkin sanoi tai teki ja pyritään näin mestareiksi, niin saatetaan lopulta väsyneinä tähän tiukkaan lain työhön mennä siihen, että sanotaan, jos lankeaa, Kristus-kallion päälle lankeaa. Kun kallion päältä langetaan, niin kyllä kalliolta pois silloin mennään. Selvillä pakanain synneillä lähtee ihmisestä kyllä heti henki, kuten esim. Daavidista ja Pietarista lähti. Mutta he saivat jälleen uuden armon. Väärään henkeen ei mennä ilman syntiä ja väärässä hengessä on aina synti luvallinen. Ihmisten edessä sen ei suinkaan tarvitse olla mikään valtava rikos. Mutta Jumalan edessä pienenkin näköinen synti on paha ja kadottava, jos se saa luvallisuuden ja kauniiden tarkoitusten alla versoa, kuten veljemme Havas on kirjoittanut siitä.

      Hempeästä hengestä puuttuu totuus. Nuhtelu synnistä on peräti arkaa ja tapahtuu muodon vuoksi. Kuivassa hengessä nuhtelu taas on ankaraa ja sielunhoidollisesti armotonta ja taitamatonta. Kuivassa hengessä on kirkassilmäisyys, oikean opin väärä korostus, raittiuden ylikorostus, kiihko, omapäisyys, viha yms. Vääristä hengistä puuttuu armo ja totuus, ystävyys ja hyvyys, laupeus ja uskollisuus. Kumpikaan ei näe seurakunnan pyhyyttä, erehtymättömyyttä ja sen hoidon arvoa. Väärästä hengestä puuttuu Jumalan lapsen ilo, kiitosmieli ja vapaus. Orjamieli ja saarnaajien valinta saattavat olla vallalla. Erityisesti kotisiioni näyttää koostuvan kovin syntisistä ja halvoista persoonista. Kotisiionin puhujatkin ovat liian tuttuja ja opittuja, vähälahjaisia. Toisinaan taas kalliit veljet toisilta paikkakunnilta saattavat olla liian "kalliita" ajallisesti .Väärät henget tekevät työläiksi kaikki käytännöllisten asioidenkin hoitamiset. Oma älykäs ajatus pitää tuoda poikkiteloin seurakunnan päätösten eteen. Tai vetäydytään kuoreen kunniasta loukkaantuneena: eihän minusta mihinkään ole, eihän minua kukaan ymmärrä. Väärässä hengessä ei ole korvia kuulla eikä silmiä nähdä. Jumalan lasten puheet ja Jumalan valtakunnan päätökset eivät uskossa ja rakkaudessa sulaudu sydämeen. Riidellään niitä vastaan liian jyrkkinä tai hempeinä niitä pitäen. Puheistakin kuullaan osa mutta ei kokonaan ja kuultu sanoma saa vähän nurjamielistä väritystä. Yleensä hempeässä hengessä jotakin jätetään pois Jumalan sanasta. Kuivassa hengessä lisätään omia tehosteita terveelliseen sanaan. Suola muuttuu myrkylliseksi salpietariksi (Havaksen sanonta).

      PYHÄ HENKI ei voi olla taistelematta vääriä henkiä vastaan. Tämä taistelu ei ole ensisijassa hyökkäävää vaan pääasiassa puolustavaa. Se on taistelua ihmissieluista, mutta ei ihmiskunniasta. Ei ole kysymys siitä, kuka kenet voittaa, vaan kuka voittaa hänet Jumalalle (Kristuksen kirkkolaki. Matt. 18 ). Viimeisenä aikana väärä henki nousee Jumalan henkeä vastaan epätoivoisella vimmalla. Ja taistelu tiivistyy."

      ..jatkuu

    • osa 3

      "Mitä on ennen ollut, sitä nytkin on. Lauantain ehtooksi hämärtyessä ja illan viileyden värisyttäessä vartijoita sekä yön pimeyden ja usvien laskeutuessa maailman ylle on Jumalan omilla paljon vaaroja. Silloin tarvitsee olla lähellä voiman lähdettä, valonnäyttäjää ja sydämen lämmittäjää, että jaksaisi vielä muutaman hetken valvoa Jeesuksen kanssa. Taistelun lopputulos on täysin selvä, kunhan viivymme armoistuimen luona. Hätäily ja liika vauhti tässä sodassa on aina pahasta ja tänä aikana ennen muuta. Vaaroja on. Mutta niihinkään emme saa sokeiksi itseämme tuijottaa. Heikkoja ja syntisiä sekä puuttuvaisia olemme. Mutta siihenkään emme saa liiaksi tuijottaa. Onhan armon voima varjeleva. Onhan Kristus ja hänen seurakuntansa hyvä ja neuvonsa aina oikeat ja rauhan siunauksen tuovat.

      Tulkoon tähän varoitukseksi lainatuksi aikaamme vastaavan kaltaisen ajan järkyttävä tapahtuma 2 Mark. 14: 37—46: "Mutta Nikanorille sanottiin Jerusalemissa olevan yksi mies vanhimmista, Ratsis, nimeltä, joka isällisiä käskyjä rakasti, ja jolla joka paikassa hyvä kiitos ja senkaltainen ystävyys, että jokainen hänen juutalaisten isäksi kutsui. Hänen päällensä oli myös ennen tätä aikaa kannettu ja häntä vainottu, ja oli henkensä miehuullisesti vaaraan antanut juutalaisten uskon tähden. Kuin Nikanor näyttää tahtoi, kuinka kovin hän juutalaisten päälle vihainen oli, lähetti hän enempi kuin 500 sotamiestä ottamaan häntä kiinni. Sillä hän luuli, kuin hän hänet vangiksi saanut olis, heille suuren vahingon tehneensä. Mutta kuin he tornin porttiin, kussa hän oli, karkasivat, ja käskivät tulta tuoda, porttia sytyttääksensä, ja hän ymmärsi vankina olevansa, tahtoi hän itsensä pistää lävitse. Sillä hän tahtoi ennen kunnialla kuolla, kuin jumalattomain käsiin tulla, ja heiltä häpiällisesti pilkattaa mutta siinä hädässä ei hän itsiänsä oikein osannut. (Painottaminen on alustajan ja tässä tulee näkyviin että Raamatun kirjoittaja ei hyväksy tekoa, koska lähtee väärästä hengestä). Kuin he joukottain hänen tykönsä sisälle menivät, juoksi hän muurin päälle, ja syöksi itsensä rohkiasti kansan sekaan. Mutta he välttivät, että hänellä sijaa olisi ollut. Ja hän putosi kuvetiensä päälle, mutta vielä hän kuitenkin eli, ja nousi vihoissansa ylös, vaikka hän kovin verta vuosi, ja haavat kipiät olivat, ja juoksi kansan lävitse, ja astui korkian kallion päälle. Kuin hänestä kaikki veri oli juossut ulos, otti hän kuitenkin suolet ruumiistansa ja heitti ne sotamiesten keskelle, ja huusi Jumalan tykö joka elämän ja hengen Herra on että hän ne kaikki hänelle jälleen antais, ja niin hän kuoli." Tämä teko on tuomittava, kuten myös Luther tätä kiukkua tuomitsee. Kohtalo muistuttaa eri tavalla langennutta Saulia. Tämä pyysi, että palvelija pistäisi hänet miekalla kuoliaaksi, etteivät nuo halveksittavat ympärileikkaamattomat sitä tekisi. Ei hän huomannut itseään sydämestä ja korvista ympärileikkaamattomaksi. Hän tappoi itsensä. Eikä yhdessäkään murhaajassa ole iankaikkista elämää. Saul oli langennut tottelemattomuuteen. Ratsis oli langennut omaan ylpeyteen ja pyhyyteen. Jumalan kunnia oli muuttunut ihmiskunniaksi. Tämä lankeemus on pahin lankeemus. Jobkin oli langennut omaan vanhurskauteen. Samoin näyttää käyneen kuningas Hiskialle: oli esitelmöimistä: ota Jumala huomioon, että olen tehnyt aina sinun tahtosi. Väärä henki paisutti sydämen sellaiseksi, joka kaiken tiesi, ymmärsi ja teki. Toiset olivat kovin huonoja. Siis aivan päinvastoin kuin Pyhän Hengen hallituksessa tapahtuu. He eivät huomanneet, että sama erinomainen kristitty lopetti itsensä väkivallalla (Ratsis), puhui pilkkaa Jumalaa vastaan (Job) ja käänsi selän Jumalan miehelle (Hiskia) ja Jeremiakin kovin valitti raskasta tehtäväänsä (15. luku).

      Oikea rakkaus ei imartele. Se ei ole lempeä eikä hempeä. Emme rakkaat Jumalan lapset ylistä jotakuta meistä autuaaksi ylitse muiden, jos ketä. Olemme omalta puoleltamme vaivaiset syntiset. Mutta kuitenkin armosta autuaat. Siinä lahjassa on ihastelemista. Itsessään heikot Jumalan lapset ovat meille rakkaita. Rehdisti edessä, valkeudessa toisiamme rakastamme. Takapuheet tunnustamme vaarallisiksi. Niilläkin hän henki, turmellaan.

      Miten sitten soditaan: "Se on Herran sana Serubbaabelista, joka sanoo: ei se pidä tapahtumaan sotaväellä eikä voimalla, vaan minun hengelläni, sanoo Herra Sebaot. Kuka sinä olet suuri vuori? Jonka kuitenkin täytyy Serubbaabelin edessä tasaiseksi kedoksi tulla, ja hänen pitää ensimmäisen kiven laskeman, ja pitää huutaman: armo, armo, olkoon hänelle!" (Sak. 4: 6, 7,).

      Jos on joutunut VÄÄRÄN HENGEN puolelle taistelemaan, pääsee sieltä vapauteen parannuksen armon kautta. Syntymään liittyvät monesti kivut. Mutta kun se viimein tapahtuu, niin ilo täyttää sydämen. Niin lähdetään sitten uskomaan muistaen, mistä korjaus saatiin."

      ...jatkuu

    • vaan osa 4 kai?

      "Taistelua seurakunnassa tulee lasten välille, kun äidin kohdussa on kahtalaista kansaa. KUIVA HENKI on kireä, totuutta yli korostava LAKIHENKI. HEMPEÄ HENKI on rakkautta ja pitkämielisyyttä väärin ymmärtävä henki. Molemmat äärilaidat ovat eri vivahteineen ja liittolaisineen sielunvihollisen henkiä. Niiden puolella taisteltaessa ei tule kukaan autuaaksi...

      VÄÄRÄN HENGEN eli antikristuksen hengen vallassa oleva voi nähdä oikealla tunnon tilalla olevissa kyllä väärän hengen. Niinikään kuiva henki haistaa helposti hempeän hengen ja hempeä kuivan....

      Väärälle hengelle ei kelpaa seurakunnan yhteinen ymmärrys. Sielunvihollinen panee oman kunnian tähden ratkomaan asioita vähän paremmin. Hempeässä hengessä käytetään paljon järkeä ja hoidetaan asiat viisaammin, mielestänsä, eli odotetaan loputtomiin Jumalan aikaa tahi hoidetaan asiat siten, että syntiinkään sortuneen ei tarvitse kaltaisenaan tehdä parannusta. Käytetään pehmikkeitä kainaloiden alla....

      KUIVASSA HENGESSÄ järjen käyttö on taas kielletty kokonaan. Se on täysin tyhmä henki. Siinä ei nähdä metsää puilta. Siinä eivät asiat hahmotu oikein. Tässä farisealaisessa hengessä on joku suuri peikko, jota peljätään ylitse määrän. Valvominen ei ole terveellistä Jumalan varjelukseen ei siinä uskota ollenkaan käytännössä, vaikka siitä oppina mainitaankin. Hempeässä hengessä siihen luotetaan aivan kuin liikaa. Joskus tällainen ylenmääräinen aidanpano voi johtua siitä, että kovasti varottava asia on jollakin tavalla itselle kuitenkin luvallinen tai sen taakse kätketään oma lankeemus jossakin toisessa asiassa. Voi myös käydä niin, että suurimpana vaarana kartettava asia on ollut joskus ennen sellainen, jossa on langettu. Ei ehditty huomata, että nyt jäätiin liian tiukasti valvomaan siinä ettei synti uudestaan langettaisi. Kenties siihen ei langettukaan. Mutta langettiin vielä pahempaan: omaan vanhurskauteen. Voi myös käydä niin, että tulee synniksi se mikä ei sitä ole. Syntiopin seikkaperäisyydessä ei meillä kuitenkaan ole autuus. Autuutemme on Kristuksen lunastusarmossa. Puhtautemme on Jeesuksen veressä...."

      ...jatkuu

    • jatko-osa

      "HEMPEÄSSÄ HENGESSÄ on synti luvallinen ylenmääräisenä pitkämielisyytenä ja pehmeytenä omassa elämässä ja toisten hoitamisessa. Siinä ei suoranaisesti opeteta syntiä luvalliseksi. Mutta käytännön uskonelämä sitä on. Kireässä hengessä keskitytään väärin syntioppiin. Usko on siinä ensi sijassa synnin karttamista eikä Jeesuksen armosta iloitsemista, jota sen tulisi olla. Niinpä tämän hengen toinen haara onkin selvä lihan vapauden oppi. Kun syntioppi viedään pois terveellisiltä alueilta ja ruvetaan kaikissa yksityiskohdissa valvomaan, mitä kukakin kulloinkin sanoi tai teki ja pyritään näin mestareiksi, niin saatetaan lopulta väsyneinä tähän tiukkaan lain työhön mennä siihen, että sanotaan, jos lankeaa, Kristus-kallion päälle lankeaa. Kun kallion päältä langetaan, niin kyllä kalliolta pois silloin mennään...

      Hempeästä hengestä puuttuu totuus. Nuhtelu synnistä on peräti arkaa ja tapahtuu muodon vuoksi. Kuivassa hengessä nuhtelu taas on ankaraa ja sielunhoidollisesti armotonta ja taitamatonta. Kuivassa hengessä on kirkassilmäisyys, oikean opin väärä korostus, raittiuden ylikorostus, kiihko, omapäisyys, viha yms. Vääristä hengistä puuttuu armo ja totuus, ystävyys ja hyvyys, laupeus ja uskollisuus. Kumpikaan ei näe seurakunnan pyhyyttä, erehtymättömyyttä ja sen hoidon arvoa. Väärästä hengestä puuttuu Jumalan lapsen ilo, kiitosmieli ja vapaus. Orjamieli ja saarnaajien valinta saattavat olla vallalla. Erityisesti kotisiioni näyttää koostuvan kovin syntisistä ja halvoista persoonista. Kotisiionin puhujatkin ovat liian tuttuja ja opittuja, vähälahjaisia. Toisinaan taas kalliit veljet toisilta paikkakunnilta saattavat olla liian "kalliita" ajallisesti .Väärät henget tekevät työläiksi kaikki käytännöllisten asioidenkin hoitamiset. Oma älykäs ajatus pitää tuoda poikkiteloin seurakunnan päätösten eteen. Tai vetäydytään kuoreen kunniasta loukkaantuneena: eihän minusta mihinkään ole, eihän minua kukaan ymmärrä. Väärässä hengessä ei ole korvia kuulla eikä silmiä nähdä. Jumalan lasten puheet ja Jumalan valtakunnan päätökset eivät uskossa ja rakkaudessa sulaudu sydämeen. Riidellään niitä vastaan liian jyrkkinä tai hempeinä niitä pitäen. Puheistakin kuullaan osa mutta ei kokonaan ja kuultu sanoma saa vähän nurjamielistä väritystä. Yleensä hempeässä hengessä jotakin jätetään pois Jumalan sanasta. Kuivassa hengessä lisätään omia tehosteita terveelliseen sanaan. Suola muuttuu myrkylliseksi salpietariksi (Havaksen sanonta)....

      PYHÄ HENKI ei voi olla taistelematta vääriä henkiä vastaan...

      Viimeisenä aikana väärä henki nousee JUMALAN HENKEÄ vastaan epätoivoisella vimmalla. Ja taistelu tiivistyy....

      Oikea rakkaus ei imartele. Se ei ole lempeä eikä hempeä...

      Jos on joutunut VÄÄRÄN HENGEN puolelle taistelemaan, pääsee sieltä vapauteen parannuksen armon kautta..."

      LOPPU! eli hengästyttävä määrä erilaisia henkiä jo vuonna -78

      • niin se on

        amen!


      • Voehan

        Miten pappi voi olla noin sekaisin ja mutkallisesti uskomassa? Luin Mannisen alustuksen ja haukoin henkeä! Pitäisikö kysyä, tulikohan haukottua väärää, vai oikeaa, no ilmaa se kyllä vain oli.

        Jos tuommoiset uskomukset, kuin Jorma Mannisella oli silloin, jos on edelleen useilla ry:n uskovalla, ei taida moni selvitä oikein uskomaan, on se niin sekavaa uskomista, että paavi jää kirkkaasti hopealle!

        Kuinka moni palstalaisista on uskomassa samoin, kuin Jorma Manninen? Viitsitkö tunnustautua tämän opin kannattajaksi?


      • Jo vain
        Voehan kirjoitti:

        Miten pappi voi olla noin sekaisin ja mutkallisesti uskomassa? Luin Mannisen alustuksen ja haukoin henkeä! Pitäisikö kysyä, tulikohan haukottua väärää, vai oikeaa, no ilmaa se kyllä vain oli.

        Jos tuommoiset uskomukset, kuin Jorma Mannisella oli silloin, jos on edelleen useilla ry:n uskovalla, ei taida moni selvitä oikein uskomaan, on se niin sekavaa uskomista, että paavi jää kirkkaasti hopealle!

        Kuinka moni palstalaisista on uskomassa samoin, kuin Jorma Manninen? Viitsitkö tunnustautua tämän opin kannattajaksi?

        on myöntymisen merkki. Eli, uskotaan edelleenkin, ei oppi ole muuttunut, eikä muutu!


      • Täyttä SOOPAA!

        Koko SRK-laisuus on ollut ihan sekaisin. Täysin mielisairasta juttua!

        Ei kai nyt kukaan oikeesti voi uskoa tuollaisia satuja, jotka eivät missään tapauksessa pohjaa minkäänlaiseen kristillisyyteen, vaan ovat aivat täyttä puppua?


      • Näkemykseni
        Täyttä SOOPAA! kirjoitti:

        Koko SRK-laisuus on ollut ihan sekaisin. Täysin mielisairasta juttua!

        Ei kai nyt kukaan oikeesti voi uskoa tuollaisia satuja, jotka eivät missään tapauksessa pohjaa minkäänlaiseen kristillisyyteen, vaan ovat aivat täyttä puppua?

        Mutta jotakin asiaa tämäkin henkioppi on palvellut ja vienyt eteenpäin. Mutta mitä...?


      • Alamaiset kärsivät!
        Näkemykseni kirjoitti:

        Mutta jotakin asiaa tämäkin henkioppi on palvellut ja vienyt eteenpäin. Mutta mitä...?

        Kahdella kovalla johtajalla oli valtataistelu; Eversti evp Erkki Reinikainen ja pienviljelijä-taulukauppias Heikki Saari siinä vaan kilpailivat, kumpi saa alistettua pahemmin alamaiset SRK:n kuriin ja nuhteeseen.


    • henkien haistelu

      Mitä Jorma Manniselle nykyään kuuluu?
      Onko hän puhuja?
      Pitäisikö häneltä kysyä, vieläkö hän sanoo aamenta omalle kirjoitukselle.

      • -toistaja-

        Ei kannata yksin J.M:a syyttää, sillä jokaisen Ry:lle jääneen on täytynyt jollain tasolla hyväksyä kaikki tuo.

        Tuomareita oli paitsi silloiset puhujat, myös ihan tavallinen penkkiläinenkin "tiesi" tuomita esimerkiksi entisen ystävänsä (kun tämä ei ollut uuteen opetukseen taipunut) sanomalla:
        "Sinusta ihan paistaa ja loistaa tuo omavanhurskaus ja väärä henki." Kas kummaa kun hän ei ollut tuota aiempina vuosina havainnut.

        Esimerkkejä lienee tuhansia koska varmaan koko Suomi käytiin läpi henkienhaistelun merkeissä niin johan oli seurakansa sekaisin.

        Noihin oppeihin uskonee(ko) vielä kaikki tuon ajan kokeneet? "Siunauksellisia muutamia ylilyöntejä lukuunottamatta", sanoo virallinen SRK.

        Uskon tiellä ei saa olla mitään salattavaa eikä se ennenkaikkea saa poiketa Raamatusta.


      • Hoitokokousoppi!
        -toistaja- kirjoitti:

        Ei kannata yksin J.M:a syyttää, sillä jokaisen Ry:lle jääneen on täytynyt jollain tasolla hyväksyä kaikki tuo.

        Tuomareita oli paitsi silloiset puhujat, myös ihan tavallinen penkkiläinenkin "tiesi" tuomita esimerkiksi entisen ystävänsä (kun tämä ei ollut uuteen opetukseen taipunut) sanomalla:
        "Sinusta ihan paistaa ja loistaa tuo omavanhurskaus ja väärä henki." Kas kummaa kun hän ei ollut tuota aiempina vuosina havainnut.

        Esimerkkejä lienee tuhansia koska varmaan koko Suomi käytiin läpi henkienhaistelun merkeissä niin johan oli seurakansa sekaisin.

        Noihin oppeihin uskonee(ko) vielä kaikki tuon ajan kokeneet? "Siunauksellisia muutamia ylilyöntejä lukuunottamatta", sanoo virallinen SRK.

        Uskon tiellä ei saa olla mitään salattavaa eikä se ennenkaikkea saa poiketa Raamatusta.

        Onhan täälläkin näitä SRK:n miehiä (mies?) ollut kirjoittelemassa; pakkula, meiliaikku, taavetti, Obelix7, Biblia1776, lyyleri, totuuttakin, Trim Cat jne jne.., jotka uskovat täyttä päätä hoitokokous- ja henkioppiin!

        Eihän SRK voi henkioppia mitenkään hylätä, koska sen avulla on puimatanner puhdistettu ja tuhansia heitetty saatanalle. Millä SRK edelleen puhdistaisi puimatannertaan, jos ei olisi hoitokokous- ja henkioppia tukena?


      • Vieläkö sama kanta?

        Niin edellä kysytään, että mitähän sille Jorma Manniselle nykyään kuuluu?
        Onko hän puhuja?
        Pitäisikö Jorma Manniselta kysyä, vieläkö hän sanoo aamenta Oulun talvipäivillä 7.3.-78 pitämälleen omalle alustukselleen, joka edellä on kirjoitettu.
        Uskooko Jorma Manninen vielä samalla tavalla henkisyntioppiin, kuten uskoi maaliskuussa 1978 pitäessään alustusta Oulun talvipäivillä? Voisko joku Manniselta kysyä, jos se vielä elossa on.


    • K.K.T.

      Raamatussa on kertomus miehestä, jossa oli pahoja henkiä legioona; eikö se ole melko paljon. saatana on ilmaantunut eri muodoissaan halki aikojen, ei se ole uusi keksintö.
      Luukkaan 8. luvusta voitte lukea.

      • -toistaja-

        K:K:T:lle

        >>Raamatussa on kertomus miehestä, jossa oli pahoja henkiä legioona; eikö se ole melko paljon. ******* on ilmaantunut eri muodoissaan halki aikojen, ei se ole uusi keksintö.
        Luukkaan 8. luvusta voitte lukea.


    • Kososka

      Huumoria ne täytyy olla nuo henkipuheet, puhutaanko Raamatussa kuivasta hengestä ,hempeästä hengestä, lakihengestä, kososlaisesta hengestä, heh.

      • SRK on SAIRAS!

        Aivan sairaan mielen tuotosta koko hoitokokous- ja henkioppi!

        Eihän tuollaiseen voinut oikeasti KAIKKI vl:t uskoa?


    • K.K.T.

      Tuossa kertomuksessa ei eritellä, minkä kaltaisia ovat, mutta ymmärrän, että legioonaan mahtuu monenmoista.
      Vanhan Biblian rekisterissä on sivutolkulla opetusta erilaisista pahoista hengistä tekstiviittauksineen, nähdäkseni Lutherin saksankielisestä Raamatusta käännettyä.
      Ilmenemismuodot ja nimitykset ovat eri aikoina ollet erilaiset, mutta sama isäntä taustalta löytyy.

    • Nuoriso ei tunne

      Hyvin mielenkiintonen keskustelu. Eihän "henkioppia" voi ymmärtää jos ei ole kokenut niitä aikoja.

      • -toistaja-

        >>Hyvin mielenkiintonen keskustelu. Eihän "henkioppia" voi ymmärtää jos ei ole kokenut niitä aikoja.


      • Saa-tanalle heittämi
        -toistaja- kirjoitti:

        >>Hyvin mielenkiintonen keskustelu. Eihän "henkioppia" voi ymmärtää jos ei ole kokenut niitä aikoja.

        Erittäin syvässä paatumuksen rauhassa elävät nämä entiset julmaakin julmemmat hoitomiehet, kun nyt niin hellämielisiä saarnoja pitävät. Aarno Hahon meininki ei tosin ole muuttunut pätkääkään, vaan mies on edelleen todellinen raateleva susi, joka peräänkuuluuttaa "Kristuksen kirkkolain" täysimääräistä käyttöönottoa. Nykyään sitä ei käytetä "täysimääräisenä", koska esimerkiksi ihmisiä ei heitetä saa-tanalle!

        Kyllä näitä pakkuloita, Obelix7:ja, lyylereitä, meikiaikkuja, Biblia1776:ia, keijomarjasia ja muita hoitomieshörhöjä edelleen riittää...


    • epätoivoinen lukija

      Koettakaapa lukea Mannisen teksti, siinä ei ole päätä eikä häntää.
      Ihan kuin jossan transsissa kirjoitettu.
      KUIVAA JA HEMPEÄÄ HENKEÄ HOETAAN VUORON PERÄÄ.
      EN SAA TEKSTISTÄ MITÄÄN TOLKKUA, VOISKO JOKU KIRJOITTAA TEKSTIN PUHTAAKSI.

      • voisko selittää?

        Voisko Jorma manninen selittää (jos vielä elossa on), mitä on maaliskuussa 1978 pitämässään alustuksessaan tarkoittanut?

        Vieläkö Mannisella on sama käsitys henkisyntiopista, kuin oli 33-vuotta sitten kun edellä kirjoitetun alustuksen piti?


      • Henkioppi:(

        Olet oikeassa, koko hoitokokous- ja henkioppi on täyttä huuhaata ja sairaan mielen tuotosta. Eihän tuossa tosiaankaan ole päätä eikä hantää. Yksi henki tekee yhtä ja toinen henki päinvastaista...

        Meidän Ry:llä ainakin oli niin paljon näitä vääriä henkiä 70- ja 80-luvuilla, ettei ihmiset enää sekaan mahtuneet; kuiva henki, maailmanhenki, kososlainen henki, lakihenki, hempeä henki, isäntähenki, yleinen väärä henki, maailmanrakkauden henki, kova henki, jne... ainakin nämä tulivat mieleen äkkiseltään. Poikain kanssa sitten lisättiin näistä hengistä puhuttaessa kuiskutellen listaan vielä kuiva yskä -nimisen väärän hengen:)


      • SRK on muuttumaton!
        voisko selittää? kirjoitti:

        Voisko Jorma manninen selittää (jos vielä elossa on), mitä on maaliskuussa 1978 pitämässään alustuksessaan tarkoittanut?

        Vieläkö Mannisella on sama käsitys henkisyntiopista, kuin oli 33-vuotta sitten kun edellä kirjoitetun alustuksen piti?

        SRK:n ja Jumalan sana eivät koskaan muutu, joten henkioppi on edelleen voimassa!


      • Manni-
        voisko selittää? kirjoitti:

        Voisko Jorma manninen selittää (jos vielä elossa on), mitä on maaliskuussa 1978 pitämässään alustuksessaan tarkoittanut?

        Vieläkö Mannisella on sama käsitys henkisyntiopista, kuin oli 33-vuotta sitten kun edellä kirjoitetun alustuksen piti?

        nen:

        Perun koko vuoden 1978 sekoiluni.


    • Henget hyppii liikaa

      Pitäisi kirjoittaa Mannisen tekstin puhtaaksi, yhteen kappaleeseen HEMPEÄ HENKI, toiseen kappaleeseen KUIVA HENKI, kolmanteen kappaleeseen VÄÄRÄ HENKI ja neljänteen PYHÄ HENKI, saataisiin kirjoituksesta jotakin tolkkua.
      Nyt en saa siitä mitään tolkkua, vaikka kuinka luen. Henget hyppii niin laidasta toiseen.

      • -toistaja-

        Älkää seotko!

        Eihän tuollaisessa henkien sekamelskassa kukaan pysy täysjärkisenä jos sitä yrittää ymmärtää ja vielä noudattaakin.

        Aivan liian moni meni hoitokokousten aikana sekaisin ja moni järkyttyi niin että lopetti elämänsä.

        Jo vuosia sitten nimimerkki pakkula kirjoitti vieläkin kirjavammasta luettelosta vääriä henkiä ja jopa selitti niitä. Huhhuh mikä sotku!
        Raamatusta ei taatusti tuollaista löydy. Pikemminkin tuollainen on johonkin pakanalliseen ja omatekoiseen noita-oppiin passeli.

        On järkyttävää ja väärin sekoittaa ja eksyttää ihmisiä tuollaisella.


      • lisää henkiä
        -toistaja- kirjoitti:

        Älkää seotko!

        Eihän tuollaisessa henkien sekamelskassa kukaan pysy täysjärkisenä jos sitä yrittää ymmärtää ja vielä noudattaakin.

        Aivan liian moni meni hoitokokousten aikana sekaisin ja moni järkyttyi niin että lopetti elämänsä.

        Jo vuosia sitten nimimerkki pakkula kirjoitti vieläkin kirjavammasta luettelosta vääriä henkiä ja jopa selitti niitä. Huhhuh mikä sotku!
        Raamatusta ei taatusti tuollaista löydy. Pikemminkin tuollainen on johonkin pakanalliseen ja omatekoiseen noita-oppiin passeli.

        On järkyttävää ja väärin sekoittaa ja eksyttää ihmisiä tuollaisella.

        Setääni hoidettiin ISÄNTÄ HENGESTÄ, jonka seurauksena hän joutui mielisairaalaan hoitoon.


    • näyttäis olevan

      Palstalaisilla näyttäs olevan luetun ymmärtämisen vaikeuksia.

      • Mitä tarkoittaa?

        "Niinikään kuiva henki haistaa helposti hempeän hengen ja hempeä kuivan."


      • SRK:n miehelle:

        Hengen haistelun vaikeutta on monella. Ei ehkä srk.n miehillä, kuten sinä?


      • Hengenerottelija
        Mitä tarkoittaa? kirjoitti:

        "Niinikään kuiva henki haistaa helposti hempeän hengen ja hempeä kuivan."

        Kuivassa lakihengessä oleva hoitomies pitää kaikkia muita saa.tanallisen hempeilyn vallassa olevana. Mutta myöskään tämä isäntähengessä oleva hoitomies ei itse ole Pyhän Hengen vaikutuksessa, vaan saa.tanan hengen, väärän hengen joka ilmaantuu iltasavukkeen jälkeen kuivana yskänä. Joko ymmärsit?


      • SRK:n miehelle
        SRK:n miehelle: kirjoitti:

        Hengen haistelun vaikeutta on monella. Ei ehkä srk.n miehillä, kuten sinä?

        Henkien haistelussa SRK:n johto on ykkönen, se täytyy myöntää.
        Saat ykkössijan!


    • Tarkoittaako TV:tä

      Entisen isännän oleskeluun kuuluneet huonekalut tarvitsee vielä nimeltänsä pois kantaa:

      • Mitä tarkoittaa

        "Hempeästä hengestä puuttuu totuus. Nuhtelu synnistä on peräti arkaa ja tapahtuu muodon vuoksi. Kuivassa hengessä nuhtelu taas on ankaraa ja sielunhoidollisesti armotonta ja taitamatonta."

        Miten nuhtelu pitää oikein suorittaa?


      • Missä hengessä?
        Mitä tarkoittaa kirjoitti:

        "Hempeästä hengestä puuttuu totuus. Nuhtelu synnistä on peräti arkaa ja tapahtuu muodon vuoksi. Kuivassa hengessä nuhtelu taas on ankaraa ja sielunhoidollisesti armotonta ja taitamatonta."

        Miten nuhtelu pitää oikein suorittaa?

        Hoitomiehet syyttivät näillä yöllisillä käräjillä siis alamaisiaan jotenkin hempeilyn ja kovuuden välimuodossa sijaitsevassa hengessä? Olisko se siis kuuluisa Pyhä Henki, jossa nämä julmaakin julmemmat hoitomiehet olivat?

        Vai olivatko hekin jossakin väärässä hengessä silloin?

        Jos eivät olleet Pyhän Hengen vaikutuspiirissä, eivät siis olleet uskovaisia. Mutta oliko Keijo "Kerubi" Marjanen Pyhässä Hengessä vaiko väärässä hengessä huutamalla kovaan ääneen 13- ja 14-vuotiaille pojille: NOISSA POJISSA ASUU SAAATANA?

        SRK.laisen tulkinnan mukaan Keijo Marjanen oli Pyhässä Hengessä, koska ei ole tullut tarvetta sopia asiaa. Itse luulen, että hän oli väärässä hengessä ja teki Pyhän Hengen pilkan. Siksi tuntoa ei ole tullut!


    • Väärää opetusta

      "Oikea rakkaus ei imartele. Se ei ole lempeä eikä hempeä."

      Raamattu opettaa, että rakkaus on lempeä, pikämieleinen, ei kadehdi, ei kersaa, ei puhu sopimattomia jne.
      Manninen on itse keksinyt rakkauden määritykset, jostakin, mutta mistä?

      • Väärää opetusta

        Manninen opettaa vastoin raamattua:
        "HEMPEÄ HENKI on rakkautta ja pitkämielisyyttä väärin ymmärtävä henki."


      • SRK:n miehelle
        Väärää opetusta kirjoitti:

        Manninen opettaa vastoin raamattua:
        "HEMPEÄ HENKI on rakkautta ja pitkämielisyyttä väärin ymmärtävä henki."

        Miten rakkaus ja pitkämielisyys ymmärretään väärin??


    • semmonen tappaus

      Liekö Manninen ollut missä henkiopissa jo 1960-luvulla?
      Muistuupa mieleeni lapsuudestani yksi surkuhupaisa tapaus eräässä Siikajokilaakson pitäjässä. Manninenhan oli tuolloin pappina niillä seuduilla.

      Eräs jopa kiihkoisan harras vl-uskovainen naapurin täti meni miehensä kuoltua jotenkin "sekaisin". Kaipa tuo henkien erotteleminen oli tärkeä asia tuon ajan uskovaisillekin, koska muistan ainakin siitä kovasti jo silloin seuroissa puhutun.
      Seurasimme kerran äitini kanssa kotimme ikkunasta, kun tuo täti seisoi pihamaallaan kauan täysin liikkumatta herätyskelloa korvallaan pitäen. Sitten täti äkkiä lähti juoksujalkaa pihalta läheistä vesistöä kohti.
      Ihmettelimme asiaa tietysti kovasti. Tädin selitys käytökseensä oli ollut, että hän kuunteli siitä herätyskellostaan Mannisen saarnaa, mutta koska Manninen oli saarnannut tädin mielestä väärää oppia, hän nakkasi koko herätyskellon jorpakkoon!

    • 3 + 6

      Onko Jorma Manninen pappi?

    • analyysini

      Olen tutkinut tätä Mannisen alustusta ja tullut siihen tulokseen, että nk. HEMPEÄ HENKI on ollut ihan oikea uskovaisen henki, hoitokokouksissa oikein uskovia on haukuttu HEMPEÄN HENGEN omistajiksi.
      Manninen kirjoittaa:
      "Oikea rakkaus ei imartele. Se ei ole lempeä eikä hempeä."
      - Rakkaus on lempeä, vaikka Manninen kirjoittaa ettei ole.

      "HEMPEÄ HENKI on rakkautta ja pitkämielisyyttä väärin ymmärtävä henki."
      - Miten rakkautta ja pitkämielisyyttä ymmärretään väärin?

      • Vuonna 1974

        Jorma Manninen kirjoittaa Päivämiehessä n:o 12/-74: ”Muistan, ollessani kuivahengen vallassa, tuli pääasiaksi valvoa kirkon ja uskovaisten pappien synneissä. Ja silloin ei katoa oma syntisyys vaan tunto omasta syntisyydestä. Jos ei nähdä, että vielä aikanamme on mahdollisuus tehdä työtä kirkonkin piirissä hyvällä omallatunnolla, niin uskonelämä kuivuu. On ikävää, kun joskus kuulee huokaillen sanottavan, että ne kirkon hommat ovat saastaisia.

        Rukoilemalla ei paljon rakenneta, varsinkaan, jos ei ole esitettävänä Jumalan sanan mukaisia neuvoja vaikeiden asioiden ratkaisemiseksi. Mutta kun uskova pyytää Jumalan sanan valkeudessa ja kristittyjen rakkaudessa vaeltaa ja työ sinänsä aikanamme on vaativaa, on murheellista kuultavaa, jos meidänkin työmme ylle tulee kieltävä varjo: saastaista.

        Emme siis tahdo olla toisillemme kuormaksi, vaan luvallisissa työoloissa tuemme ja kaikin tavoin kannustamme ja rohkaisemme toinen toistamme. Esiinnymme yhtenäisenä Jumalan kansana kaikkialla. Emme yksin tahdo laisinkaan taistella. Niin hengelliseltä ja hurskaalta kuin tällainen huokailu saattaa näyttääkin, kätkeytyy siihen monesti sellainen salainen taka-ajatus, että minun, huokailijan, pitäisi päästä näistä asioista kristillisyydelle ne hyvät neuvot antamaan. On vaara tulla liian tarkkasilmaiseksi ja mennä Jumalan edelle asioissa.”


    • oppinut haisteleen

      Hyvä selvennys asiaan tieto, että Jorma Mannista itseä on ensin hoidettu KUIVASTA HENGESTÄ, jonka jälkeen hän on tehnyt alustuksen HENGISTÄ.

    • hih, hih,

      "Entisen isännän oleskeluun kuuluneet huonekalut tarvitsee vielä nimeltänsä pois kantaa: "

      Nyt tämäkin huonekalu (TV) on kannettu takasin vl-perheiden olohuoneisiin tietokoneen muodossa ja SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen on kertonut medialle, miten hänkin seuraa TV-ohjelmia tietokoneen kautta (esimerkkinä muille lestadiolaisille, että hekin voivat hyvällä omallatunnolla katsoa TV:tä tietokoneesta.)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4975
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3154
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1253
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe