S.0 Lindgren ja kissat

Nolo loppu

Erik J. Halmeen muistelmat 1916-1989

Sotavankina 1941 - 44

http://www.yle.fi/dokumentti/sotavangit/halmeen_muistelmat.htm

"Pataljoonan komentajanamme oli entinen maailmanmestari ampuja aktiivikapteeni S.0 Lindgren. Kuvittelimme ensin ettemme tuollaista kukonpoikaa juurikaan vitjassa tule näkemään, mutta erehdyimme. Hän ratsasti lakkaamatta ja joka paikassa. Vaikutti, ettei sillä ole hermoja eikä pienintäkään pelon tunnetta. Tästä Linkusta, kuten me häntä keskuudessamme nimitimme en malta olla kertomatta hiukan enemmän. Tappelutohinoissa aina pyritään käyttämään maastoa suojana. Linkku, ei koskaan edes kumartunut. Merkillinen tuuri seurasi miestä koko sodan ajan. Ainoan kerran kun sai siipeensä, teki sen itse. Jossain Itäkarjalassa käsitteli pistoolia niin huolimattomasti, että ase laukesi lävistäen pussin haaroissansa ja oli joutunut siitä hoitoon.
Linkku selvisi sodasta ehjänä, mutta kuoli sitten - niin hassulta kun se kuulostaakin - kissan takia. Hänellä oli maapaikka Pernajan pitäjässä. Tila oli ympäröity piikkilanka aidoilla kuin oikea keskitysleiri. Hän kasvatti fasaaneja. AK:n toimitusjohtajana ollessaan hän jollakin Puolan reissulla oli joutunut pahaan autokolariin, jossa oli vammautunut päähän vaikeahkosti. Hän väitti siellä Pernajassa ympäristön kissain tappavan fasaanejaan. Kuljeskeli ase kädessä ympäristössä ja ampui kaikki näkemänsä kissat. Kerran Linkku ampui kissan erään navetan nurkalla. Pahaksi onnekseen oli talon emäntä juuri navetassa lypsyllä ja lehmä laukausta säikähtäessään survoi emäntäänsä niin pahoin, että joutui sairaalareissun tekemään. Linkku yritti sitten sopia ja hyvittää jutun tuomalla konjakkia ja muuta hyvää, mutta isäntä oli niin sydämistynyt ettei suostunut sopimaan vaan pani jutun käräjiin. Kun käräjät Pernajassa piti olla huomenna, ampui Linkku itsensä illalla. Tämän kertoi minulle Linkun naapuri virolaissyntyinen veneveistäjä Nyström. Hän oli Linkun hyvä tuttava ja oli vuokrannut maatakin Linkulle. Näin päättyi rajun sotilaan elämä."

Siinä tuli yhden hurrin pää kirjaimellisesti käteen!

Tapaus Hytti tunnetaankin paremmin tällä palstalla. Sitä en tiennyt että Linkku "ruunasi" itse itsensä :=)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sotamies_Hytin_tapaus

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sven_Oskar_Lindgren

39

3534

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuohilas

      "Jossain Itäkarjalassa käsitteli pistoolia niin huolimattomasti, että ase laukesi lävistäen pussin haaroissansa ja oli joutunut siitä hoitoon."

      Linkku olikin siis piettiö?

      Tuuri Heporauta: Syöksypommittajia

      Lentomestari "Otso" Rantalan muisteluja. Karisto 2007 3.p.

      Tuossa kirjassa maailmanmestariampujanakin tunnettu Rantala kertoilee sotajuttujaan ja omia vaiheitaan mm. ampumakilpailumatkoistaan Espanjaan, vuotta ei mainita, ja Italiaan, Roomaan, vuonna 1935.

      Matkalla mukana oli tietenkin luutnantti Sven Oskar Lindgren, joka tyylilleen uskollisena otti paikkansa epävirallisena matkan johtajana.
      Hänestä on kirjassa montakin juttua sivuilla 94-120, mutta tässä on eräs aika erikoinen kommentti Linkusta:

      s. 97:

      "Kuten tavallista, itseoppineena oppaana toimi S.O. Lindgren, Sven Oskar. Paitsi mestariampujana, hän oli monikielitaituri, hirtehishumoristi ja tarmonpesä, joka myöhemmin tosikoitoksissa osoittautui taitavaksi ja pidetyksi johtajaksi. Sanottiin hänen pahimmassakin tulituksessa tyynenä kävelleen miestensä suojautumista tarkastelemassa, itse korkeintaan joskus toisen polven varaan laskeutuen. Ihmeteltiin, kuinka hän partaisten ja ryvettyneiden jermujensa vaivat ja vastukset jakaen silti aina esiintyi leuka ajeltuna, asepuku tahrattomana ja jopa vanhan ohjesäännön mukainen vitivalkea kovikekaulus asetakin kauluksen sisäpuolella. Murheellista, että hän tietämättään kantoi elimellistä sairautta, joka jatkosodan lopulla sai yliotteen ja muutti hilpeän luonteen äkkipikaiseksi, jopa vainoharhaiseksi, siten vähitellen, etteivät lähimmätkään ystävät sitä aluksi oivaltaneet."

      Olikohan kenties aivokuppa kyseessä vai oliko Linkku vain itseaiheutetusti piettiö?

      P.S. Pakko kommentoida tuota lausetta: "joka myöhemmin tosikoitoksissa osoittautui taitavaksi ja pidetyksi johtajaksi"

      Eräässä kirjassa kerrotaan kuinka Linkku haavoittui liikuntakyvyttömäksi, (olikohan se juuri kesän 1944 vetäytymistaisteluissa, en nyt muista varmaksi). Miehet aikoivat jättää vihaamansa ja liikuntakyvyttömän komentajansa viholisen armoille. Kun mikään muu ei auttanut, ei uhkailu tai maanittelu, vähiten tietenkin käskeminen, niin Linkku lupasi roimasti lomaa kantajilleen. Näin hän sitten pelastuikin. Eipä tuntunut kovin pidetyltä johtajalta. Hän olikin todellisuudessa oikean miestensä tapattajan maineessa ja juuri omien miestensä keskuudessa.

      • Honkku Limona

        Majuri Lindgrenin taistelulähetti Olavi Liisanantti on kertonut siisteystarkastustapauksesta silminnäkijän kuvauksen kirjassaan Taistelulähetin sota. Siinä Linkku piti alastomiksi riisuttamilleen täydennysmiehille siisteystarkastuksen vanhalla rajalla joskus elokuussa 1944 ja silloin hän syynäsi miesten penisten esinahkojen alusia, oliko ne puhtaita. Hän valitsi kaikkein tuppikullisimman ja pitkänahkaisimman miehen ja sieltä löytyikin "valkoinen rasvarengas" poimujen seasta. Liisanantti itse sai 3 vrk arestia tuosta "pahasta" kun ei ollut valvonut miesten mulkkujen puhtautta.

        Taisi Linkkua homottaa... kun ei ollu kertomansa mukaan nainut kuulemma koko kesänä!


      • "Koirahuora"

        Se olikin tämä toinen pistoolihullu, everstiluutnantti Carl Otto Lilius, joka jalkapuolena pääsi hoitoon kun lupaili lomaa kantajille. Muu maksu tai palkkio ei siinä tilanteessa tehonnut...

        Majuri Lilius haavoittui kesällä 1944 jalkaan ja kun hän oli kovasti vihattu omiensa keskuudessa, niin kukaan ei häntä halunnut auttaa. Pistoolilla uhkailu ei auttanut ja niinpä hän lupasi kovasti lomaa niille jotka häntä auttaisi ja kantaisi JSP:lle. Jotkut tyhmät sitten suostuivat.

        Täällä kerrotaan aika karu kuva Liliuksesta:

        Jurama Veikko: Hannuksela vastaan Laurila - eräiden 19. divisioonan komentajien henkilösuhteista v. 1941 sekä näiden suhteiden taustaa ja seurauksia, painos: 1, 2002, Sidottu, kuvakannet

        Helge Smedjebacka kertoo Otto Liliuksesta kirjassaan Jääkärikenraalin elämä F. U. Fagernäs 1894-1980 mm. seuraavasti:

        Nämä tekstit on kirjassa lihavoituna ja ovat kirjan mukaan Fagernäsin omista muistiinpanoista.

        s. 197: "Kun palasin eräänä päivänä kenttäsairaalasta, missä olin jakanut haavoittuneille sotilaille urhoollisuusmitaleja, esikuntapäällikköni (Lilius) tuli kyyneleet silmissä minua vastaan ja ilmoitti, että minut siirrettäisiin Maaselän kannakselle"

        s. 198: "Kukaan armeijakunnan komentaja ei voinut tehdä yhteistyötä Pajarin kanssa. Hän oli tosiasiassa itsepäinen kuin aasi. Sen lisäksi Pajarilla oli monta muuta epämiellyttävää ominaisuutta. Hän "tiesi enemmän" kuin kaikki muut."

        s. 200: "Pajari saapui Uhtualle mukanaan lampaita, vuohia, tiine lehmä ja kiimainen narttukoira. Eräs upseereistani, joka oli suuttunut vaihdosta, pisti kylänrakin nartun häkkiin hedelmöittämään "koirahuoran". Heti sen jälkeen kun olin lähtenyt, Pajari erotti esikuntapäällikköni, everstiluutnantti Liliuksen ja lähetti hänet Karjalan kannakselle.
        Se matka muodostui onnettomuudeksi Liliukselle, sillä hän menetti jalkansa kesän 1944 kovien taisteluiden aikana. Pajari oli nimittäin niin sanottu "aitosuomalainen", eikä hän voinut sietää "hurreja". Pajari oli myös kuuro ja leikki usein taisteluissa sankaria, koska hän ei kuullut luotien vihellystä. Mutta Pajari kuoli lopulta sankarina, kun hän sodan jälkeen sai autossaan sydänkohtauksen ja törmäsi Luodossa mäntyyn matkallaan Kokkolaan."


      • ihan perätön

        juttu! LIndgren ei haavoittunut vakavasti kertaakaan, vaikka osallistui Talvisodasta alkaen erityisen pelkäämättömänä johtajana lähitaisteluihin.

        "Eräässä kirjassa kerrotaan kuinka Linkku haavoittui liikuntakyvyttömäksi, (olikohan se juuri kesän 1944 vetäytymistaisteluissa, en nyt muista varmaksi)."

        Tarina lienee lähtenyt liikkeelle Tuntemattoman kohtauksesta. Voi tietysti olla, että joku haavoittunut upseeri on jäänyt ilman auttajia jossain tilanteessa.


      • tutkitusti
        Honkku Limona kirjoitti:

        Majuri Lindgrenin taistelulähetti Olavi Liisanantti on kertonut siisteystarkastustapauksesta silminnäkijän kuvauksen kirjassaan Taistelulähetin sota. Siinä Linkku piti alastomiksi riisuttamilleen täydennysmiehille siisteystarkastuksen vanhalla rajalla joskus elokuussa 1944 ja silloin hän syynäsi miesten penisten esinahkojen alusia, oliko ne puhtaita. Hän valitsi kaikkein tuppikullisimman ja pitkänahkaisimman miehen ja sieltä löytyikin "valkoinen rasvarengas" poimujen seasta. Liisanantti itse sai 3 vrk arestia tuosta "pahasta" kun ei ollut valvonut miesten mulkkujen puhtautta.

        Taisi Linkkua homottaa... kun ei ollu kertomansa mukaan nainut kuulemma koko kesänä!

        yksi eniten homoseksuaaleja puoleensa vetävistä ammattialoista. Kyllähän päämajaa myöden pidettiin näitä tattispala- ja peräreikä"tarkastuksia".


      • oli rikoslaissa
        tutkitusti kirjoitti:

        yksi eniten homoseksuaaleja puoleensa vetävistä ammattialoista. Kyllähän päämajaa myöden pidettiin näitä tattispala- ja peräreikä"tarkastuksia".

        rangaistava teko 70-luvulle. Se oli myös peruste vapautukselle asepalveluksesta. Homoja ei siksi armeijassa ollut juuri lainkaan.

        Ennen sotia vapautettiin palveluksesta homouden takia kaksi upseeria. Toinen tosin kielsi ankarasti asian. Toinen otettiin jatkosodassa uudelleen palvelukseen, mutta valvontaosaston solut totesivat tiedon homoudesta levinneen ja miesten siksi menettäneen luottamuksensa häneen. Asianomainen vapautettiin uudelleen.

        Haaveet upseerien ja sotilaiden homoudesta ovat sen suunnan harrastajien unelmia tai palstalle tyypillistä tahallista mustamaalausta. Mitkään tosiasiat eivät väitteitä tue.


      • Kuohilas piettiö
        ihan perätön kirjoitti:

        juttu! LIndgren ei haavoittunut vakavasti kertaakaan, vaikka osallistui Talvisodasta alkaen erityisen pelkäämättömänä johtajana lähitaisteluihin.

        "Eräässä kirjassa kerrotaan kuinka Linkku haavoittui liikuntakyvyttömäksi, (olikohan se juuri kesän 1944 vetäytymistaisteluissa, en nyt muista varmaksi)."

        Tarina lienee lähtenyt liikkeelle Tuntemattoman kohtauksesta. Voi tietysti olla, että joku haavoittunut upseeri on jäänyt ilman auttajia jossain tilanteessa.

        Sinä se oletkin lukutaidotonta sortia! Korjasin virheellisen juttuni nimen osalta jo heti seuraavana päivänä kun huomasin laittaneeni väärän henkilön nimen tuohon juttuuni! Oikeasti se haavoittunut majuri oli siis Lilius. Hurri kuitenkin... ja kenties hieman hullunvikainenkin omien miesten mielestä.



        Linkku olikin piettiö?
        Kuohilas 5.4.2010 21:12

        >>Eräässä kirjassa kerrotaan kuinka Linkku haavoittui liikuntakyvyttömäksi, (olikohan se juuri kesän 1944 vetäytymistaisteluissa, en nyt muista varmaksi). Miehet aikoivat jättää vihaamansa ja liikuntakyvyttömän komentajansa viholisen armoille...>Se olikin tämä toinen pistoolihullu, everstiluutnantti Carl Otto Lilius, joka jalkapuolena pääsi hoitoon kun lupaili lomaa kantajille. Muu maksu tai palkkio ei siinä tilanteessa tehonnut...

        Majuri Lilius haavoittui kesällä 1944 jalkaan ja kun hän oli kovasti vihattu omiensa keskuudessa, niin kukaan ei häntä halunnut auttaa. Pistoolilla uhkailu ei auttanut ja niinpä hän lupasi kovasti lomaa niille jotka häntä auttaisi ja kantaisi JSP:lle. Jotkut tyhmät sitten suostuivat.


      • ammatissa
        oli rikoslaissa kirjoitti:

        rangaistava teko 70-luvulle. Se oli myös peruste vapautukselle asepalveluksesta. Homoja ei siksi armeijassa ollut juuri lainkaan.

        Ennen sotia vapautettiin palveluksesta homouden takia kaksi upseeria. Toinen tosin kielsi ankarasti asian. Toinen otettiin jatkosodassa uudelleen palvelukseen, mutta valvontaosaston solut totesivat tiedon homoudesta levinneen ja miesten siksi menettäneen luottamuksensa häneen. Asianomainen vapautettiin uudelleen.

        Haaveet upseerien ja sotilaiden homoudesta ovat sen suunnan harrastajien unelmia tai palstalle tyypillistä tahallista mustamaalausta. Mitkään tosiasiat eivät väitteitä tue.

        ei harrasteta vastaavaa fetissipaljoutta; saappaita, remmejä, piiskoja, koppalakkeja...
        Miksiköhän?


      • ja varusteisiin
        ammatissa kirjoitti:

        ei harrasteta vastaavaa fetissipaljoutta; saappaita, remmejä, piiskoja, koppalakkeja...
        Miksiköhän?

        kuuluivat vuosisatoja, saappaat, kannukset, ratsupiiskat, miekkavyöt jne. Ne eivät olleet mitään fetissejä, vaan ammattimiehen varustusta. Koppalakit kuuluvat monen maan univormuihin vieläkin.

        Sitä, miksi homot ovat ottaneet näitä tunnuksia käyttöön, pitänee kysyä teiltä itseltänne. Ehkä se on jokin halu todistaa miehekkyyttä naismaiseksi leimatusta seksuaalisuuntauksesta huolimatta. Toisaalta niitä eivät ymmärtääkseni kaikki homot käytä, vaan suuri osa on hyvin naismaisia.

        ---"Sotilasura on tutkitusti yksi eniten homoseksuaaleja puoleensa vetävistä ammattialoista. Kyllähän päämajaa myöden pidettiin näitä tattispala- ja peräreikä"tarkastuksia". ---

        Missä ja milloin tuollainen tutkimus on tehty? Mihin perustuu kuvitelmasi noista "tarkastuksista".

        Ilmeisesti olet yksi tämän asian ympärillä pyörivistä valehtelijoista. Miltä tuntuu olla puppelipoika ja vielä epärehellinen?


      • Toveri Viljanen
        ja varusteisiin kirjoitti:

        kuuluivat vuosisatoja, saappaat, kannukset, ratsupiiskat, miekkavyöt jne. Ne eivät olleet mitään fetissejä, vaan ammattimiehen varustusta. Koppalakit kuuluvat monen maan univormuihin vieläkin.

        Sitä, miksi homot ovat ottaneet näitä tunnuksia käyttöön, pitänee kysyä teiltä itseltänne. Ehkä se on jokin halu todistaa miehekkyyttä naismaiseksi leimatusta seksuaalisuuntauksesta huolimatta. Toisaalta niitä eivät ymmärtääkseni kaikki homot käytä, vaan suuri osa on hyvin naismaisia.

        ---"Sotilasura on tutkitusti yksi eniten homoseksuaaleja puoleensa vetävistä ammattialoista. Kyllähän päämajaa myöden pidettiin näitä tattispala- ja peräreikä"tarkastuksia". ---

        Missä ja milloin tuollainen tutkimus on tehty? Mihin perustuu kuvitelmasi noista "tarkastuksista".

        Ilmeisesti olet yksi tämän asian ympärillä pyörivistä valehtelijoista. Miltä tuntuu olla puppelipoika ja vielä epärehellinen?

        Ei ihme että työläis- ja pienviljelijätaustaiset suomalaiset rivisotilaat inhosivat komeljanttarimaisia upseerejaan ja näiden herrojen keskinäistä "upseerielämää"...


      • ylempi upseeri
        ja varusteisiin kirjoitti:

        kuuluivat vuosisatoja, saappaat, kannukset, ratsupiiskat, miekkavyöt jne. Ne eivät olleet mitään fetissejä, vaan ammattimiehen varustusta. Koppalakit kuuluvat monen maan univormuihin vieläkin.

        Sitä, miksi homot ovat ottaneet näitä tunnuksia käyttöön, pitänee kysyä teiltä itseltänne. Ehkä se on jokin halu todistaa miehekkyyttä naismaiseksi leimatusta seksuaalisuuntauksesta huolimatta. Toisaalta niitä eivät ymmärtääkseni kaikki homot käytä, vaan suuri osa on hyvin naismaisia.

        ---"Sotilasura on tutkitusti yksi eniten homoseksuaaleja puoleensa vetävistä ammattialoista. Kyllähän päämajaa myöden pidettiin näitä tattispala- ja peräreikä"tarkastuksia". ---

        Missä ja milloin tuollainen tutkimus on tehty? Mihin perustuu kuvitelmasi noista "tarkastuksista".

        Ilmeisesti olet yksi tämän asian ympärillä pyörivistä valehtelijoista. Miltä tuntuu olla puppelipoika ja vielä epärehellinen?

        järjesti nuoremmille sotilaille myös esinahkan kireyden tarkistuksia, haluten itse omin käsin varmistaa että nahka liikkui tarpeeksi vapaasti. Monet lähteet ovat kertoneet tästä hieman omintakeisesta terveyskasvatuksesta.


      • isosetäni
        ylempi upseeri kirjoitti:

        järjesti nuoremmille sotilaille myös esinahkan kireyden tarkistuksia, haluten itse omin käsin varmistaa että nahka liikkui tarpeeksi vapaasti. Monet lähteet ovat kertoneet tästä hieman omintakeisesta terveyskasvatuksesta.

        kertoi että muuan tunnettu rykmentinkomentaja eversti N.N oli tällaisia järjestänyt ja kuulemma esiintynyt itse niissä "housut kovasti pullottaen". Tiedä sitten oliko totta vai tarua.


    • Havaintoja...

      Tulee väistämättä mieleen, että oliko kaikki ratsuväen majurit, etenkin suomenruotsalaiset, järestään vähän kaheleita ja osa vielä viinalle persoja?

      Erikoisia majureita (joku evl. seassa) muutama malliksi: Lilus, Lindgren, Bäckman, Kiviperä, joka ei tiettävästi ollut hurri :=)

      Jatkakaahan listaa.

      • mutta erikoisen

        urhoollisiai ja joskus omalaatuisia upseereita. He näkyvät olevan sopivia maalitauluja palstan vasemmistolaisten yhdistyneille upseeri- ja hurrivihaajille. Parin viikon välein spämmätään samat jutut uudelleen ja uudelleen.


      • tuo valehtelu!!???

        "Tulee väistämättä mieleen, että oliko kaikki ratsuväen majurit, etenkin suomenruotsalaiset, järestään vähän kaheleita ja osa vielä viinalle persoja?

        Erikoisia majureita (joku evl. seassa) muutama malliksi: Lilus, Lindgren, Bäckman, Kiviperä, joka ei tiettävästi ollut hurri :=)"

        Lindgren palveli ratsuväessä vain varusmiehenä. Lilius, Bäckman ja KIviperä eivät palvelleet sodan aikana ratsuväessä. Yhteistä kaikille oli erityinen urhoollisuus. Kiviperä kaatui Vuosalmella. Lilius haavoittui pahasti kesällä -44. Bäckman ampui itsensä.

        Mikä panee kirjoittajan valehtelemaan?


      • 1944
        tuo valehtelu!!??? kirjoitti:

        "Tulee väistämättä mieleen, että oliko kaikki ratsuväen majurit, etenkin suomenruotsalaiset, järestään vähän kaheleita ja osa vielä viinalle persoja?

        Erikoisia majureita (joku evl. seassa) muutama malliksi: Lilus, Lindgren, Bäckman, Kiviperä, joka ei tiettävästi ollut hurri :=)"

        Lindgren palveli ratsuväessä vain varusmiehenä. Lilius, Bäckman ja KIviperä eivät palvelleet sodan aikana ratsuväessä. Yhteistä kaikille oli erityinen urhoollisuus. Kiviperä kaatui Vuosalmella. Lilius haavoittui pahasti kesällä -44. Bäckman ampui itsensä.

        Mikä panee kirjoittajan valehtelemaan?

        >Lilius, Bäckman ja KIviperä eivät palvelleet sodan aikana ratsuväessä.<

        Nyt en ole aivan varma, mutta taisivatpa nämä "hullut majurit" käyttää kuitenkin ratsuväen tunnuksia asuissaan.

        Majuri Kiviperästä löytyy kirjallisuudessa mainintoja kuinka hän "reipasotteisena ratsuväen upseerina" ajatti T-34 panssarin Saimaan kanavalla 10 tonnin rullasillalle ja pohjaanhan se meni. Lagus hikentyi titaalisesti kuullessaan mitä tapahtui. Kiviperän nimeä saatte kotvan hake ennenkuin sen löydätte. aina vaan puhutaan majurista joka ajatti vaunun Saimaan pohjaan. Tapasin 2010 syksyllä erään sotaveteraanin joka oli itse näkemässä kyseisen tapahtuman ja kertoi Kiviperän roolista. Mies toimi JP 1:n 1. komppanian 1. joukkueen 1. ryhmän 1. KP -miehenä ja yhtenä, kaikkiaan niistä 7:stä miehestä, koko pataljoonassa selvisi haavoittumatta koko revohkan läpi! Kiviperän nimi käskyn antajana mainitaan asessori Erkki Käkelän eräässä kirjassa.

        Toinen suomalaisten kunnossa olevista T-34 vaunuista meni Saimaan kanavan pohjaan ja Teppo melkein hukkui sen mukana. No yksi vaunu saatiin yli kunnollisen pioneerisillan valmistuttua ja Lehväslaiho pääsi tekemään Suomen ennätyksen 25.6.1944 Juustilan-Portinhoikan välisellä tiellä.


      • oli täysin
        1944 kirjoitti:

        >Lilius, Bäckman ja KIviperä eivät palvelleet sodan aikana ratsuväessä.<

        Nyt en ole aivan varma, mutta taisivatpa nämä "hullut majurit" käyttää kuitenkin ratsuväen tunnuksia asuissaan.

        Majuri Kiviperästä löytyy kirjallisuudessa mainintoja kuinka hän "reipasotteisena ratsuväen upseerina" ajatti T-34 panssarin Saimaan kanavalla 10 tonnin rullasillalle ja pohjaanhan se meni. Lagus hikentyi titaalisesti kuullessaan mitä tapahtui. Kiviperän nimeä saatte kotvan hake ennenkuin sen löydätte. aina vaan puhutaan majurista joka ajatti vaunun Saimaan pohjaan. Tapasin 2010 syksyllä erään sotaveteraanin joka oli itse näkemässä kyseisen tapahtuman ja kertoi Kiviperän roolista. Mies toimi JP 1:n 1. komppanian 1. joukkueen 1. ryhmän 1. KP -miehenä ja yhtenä, kaikkiaan niistä 7:stä miehestä, koko pataljoonassa selvisi haavoittumatta koko revohkan läpi! Kiviperän nimi käskyn antajana mainitaan asessori Erkki Käkelän eräässä kirjassa.

        Toinen suomalaisten kunnossa olevista T-34 vaunuista meni Saimaan kanavan pohjaan ja Teppo melkein hukkui sen mukana. No yksi vaunu saatiin yli kunnollisen pioneerisillan valmistuttua ja Lehväslaiho pääsi tekemään Suomen ennätyksen 25.6.1944 Juustilan-Portinhoikan välisellä tiellä.

        suomenkielinen. Lagus ei myöskään valinnut keitä tahansa jääkäripataljooniensa - tässä tapauksessa JP 5:n - komentajiksi. Kiviperä oli mm. ansioitunut urheilija. Hän kaatui Vuosalmen vastahyökkäyksesä. Tällaisen miehen leimaaminen hulluksi juopoksi pelkän hurrikaunan perusteella on pohjalukemia tälläkin palstalla. Mitään vastuuta jutuistaanhan ei täällä tarvitse ottaa. Oleellista on vain tarve mustamaalata upseereita.

        Oletko kuullut sellaisesta kuin asioiden tarkistaminen ENNEN kirjoittamista. Vai meneekö siinä hyvä vale hukkaan?


      • Bäbäbäbäckmän
        oli täysin kirjoitti:

        suomenkielinen. Lagus ei myöskään valinnut keitä tahansa jääkäripataljooniensa - tässä tapauksessa JP 5:n - komentajiksi. Kiviperä oli mm. ansioitunut urheilija. Hän kaatui Vuosalmen vastahyökkäyksesä. Tällaisen miehen leimaaminen hulluksi juopoksi pelkän hurrikaunan perusteella on pohjalukemia tälläkin palstalla. Mitään vastuuta jutuistaanhan ei täällä tarvitse ottaa. Oleellista on vain tarve mustamaalata upseereita.

        Oletko kuullut sellaisesta kuin asioiden tarkistaminen ENNEN kirjoittamista. Vai meneekö siinä hyvä vale hukkaan?

        Alkuperäinen juttu menee siis näin:

        >>Tulee väistämättä mieleen, että oliko kaikki ratsuväen majurit, etenkin suomenruotsalaiset, järestään vähän kaheleita ja osa vielä viinalle persoja?

        Erikoisia majureita (joku evl. seassa) muutama malliksi: Lilus, Lindgren, Bäckman, Kiviperä, joka ei tiettävästi ollut hurri :=)

        Jatkakaahan listaa.


      • 1944
        oli täysin kirjoitti:

        suomenkielinen. Lagus ei myöskään valinnut keitä tahansa jääkäripataljooniensa - tässä tapauksessa JP 5:n - komentajiksi. Kiviperä oli mm. ansioitunut urheilija. Hän kaatui Vuosalmen vastahyökkäyksesä. Tällaisen miehen leimaaminen hulluksi juopoksi pelkän hurrikaunan perusteella on pohjalukemia tälläkin palstalla. Mitään vastuuta jutuistaanhan ei täällä tarvitse ottaa. Oleellista on vain tarve mustamaalata upseereita.

        Oletko kuullut sellaisesta kuin asioiden tarkistaminen ENNEN kirjoittamista. Vai meneekö siinä hyvä vale hukkaan?

        >>Hän kaatui Vuosalmen vastahyökkäyksesä


      • lähetettiin
        1944 kirjoitti:

        >>Hän kaatui Vuosalmen vastahyökkäyksesä

        Vuosalmelle vastahyökkäykseen. Kiviperä kaatui tässä taistelussa.


      • 1905 kampanja
        oli täysin kirjoitti:

        suomenkielinen. Lagus ei myöskään valinnut keitä tahansa jääkäripataljooniensa - tässä tapauksessa JP 5:n - komentajiksi. Kiviperä oli mm. ansioitunut urheilija. Hän kaatui Vuosalmen vastahyökkäyksesä. Tällaisen miehen leimaaminen hulluksi juopoksi pelkän hurrikaunan perusteella on pohjalukemia tälläkin palstalla. Mitään vastuuta jutuistaanhan ei täällä tarvitse ottaa. Oleellista on vain tarve mustamaalata upseereita.

        Oletko kuullut sellaisesta kuin asioiden tarkistaminen ENNEN kirjoittamista. Vai meneekö siinä hyvä vale hukkaan?

        >>Oletko kuullut sellaisesta kuin asioiden tarkistaminen ENNEN kirjoittamista. Vai meneekö siinä hyvä vale hukkaan?


      • Vai mitä?
        1905 kampanja kirjoitti:

        >>Oletko kuullut sellaisesta kuin asioiden tarkistaminen ENNEN kirjoittamista. Vai meneekö siinä hyvä vale hukkaan?

        "0Oliko kaikki ratsuväen suomenruotsalaiset upseerit kaheleita? Havaintoja...6.4.2010 01:13 Tulee väistämättä mieleen, että oliko kaikki ratsuväen majurit, etenkin suomenruotsalaiset, järestään vähän kaheleita ja osa vielä viinalle persoja?

        Erikoisia majureita (joku evl. seassa) muutama malliksi: Lilus, Lindgren, Bäckman, Kiviperä, joka ei tiettävästi ollut hurri :=)

        Jatkakaahan listaa. "

        Tuon tapainen vihjailu on valehtelua. Esitä mitä esität. Ratsuväessä joskus palvelleita majureita en ole laskenut, mutta kyllä niitä kymmeniä oli ja ainakin pari ritaria joukossa.


      • Tarkistin asian
        oli täysin kirjoitti:

        suomenkielinen. Lagus ei myöskään valinnut keitä tahansa jääkäripataljooniensa - tässä tapauksessa JP 5:n - komentajiksi. Kiviperä oli mm. ansioitunut urheilija. Hän kaatui Vuosalmen vastahyökkäyksesä. Tällaisen miehen leimaaminen hulluksi juopoksi pelkän hurrikaunan perusteella on pohjalukemia tälläkin palstalla. Mitään vastuuta jutuistaanhan ei täällä tarvitse ottaa. Oleellista on vain tarve mustamaalata upseereita.

        Oletko kuullut sellaisesta kuin asioiden tarkistaminen ENNEN kirjoittamista. Vai meneekö siinä hyvä vale hukkaan?

        Kyllä Kiviperä näyttää olleen Suomen ruotsalainen, jonkun mielestä jopa hurri, ainakin sukunimestään päätellen. Kadettiupseerit 1920-1970 matrikkeli kertoo sivulla 374 että Kiviperä on entinen Dahlberg, Aaro Kullervo.

        Muutamia poimintoja urasta: Varusmiespalvelus PR eli Porin Rykmentti, nuorempi upseeri HRR eli Hämeen Ratsuväkirykmentti 1936-39. Res. vänrikki 1934, korn 36, ltn 38, ratsumestari 41, majuri 44. Harr nykyaik 5-ott, pesä-, kori- ja käsipallo. Osallist Berliinin olymp kis nykyaik 5-ott 36

        Siis Ratsuväen miehiä ja käskytkin yhtä reipasotteisia...


      • Kiviperä oli
        Tarkistin asian kirjoitti:

        Kyllä Kiviperä näyttää olleen Suomen ruotsalainen, jonkun mielestä jopa hurri, ainakin sukunimestään päätellen. Kadettiupseerit 1920-1970 matrikkeli kertoo sivulla 374 että Kiviperä on entinen Dahlberg, Aaro Kullervo.

        Muutamia poimintoja urasta: Varusmiespalvelus PR eli Porin Rykmentti, nuorempi upseeri HRR eli Hämeen Ratsuväkirykmentti 1936-39. Res. vänrikki 1934, korn 36, ltn 38, ratsumestari 41, majuri 44. Harr nykyaik 5-ott, pesä-, kori- ja käsipallo. Osallist Berliinin olymp kis nykyaik 5-ott 36

        Siis Ratsuväen miehiä ja käskytkin yhtä reipasotteisia...

        täysin suomenkielinen, kuten etunimet osoittavat. Koulukin oli Turun lyseo. Kotikieli oli suomi sekä vanhempien kotona, että omassa perheessä.

        Merkillinen tarve on joillakin tuo ihmisten mustamaalailu ilman mitään asiallista tietoa.


    • Kisu kisu

      Kuin kohtalon ivaa tuollaiselle öykälle.

      • kommunistijohtaja

        kersantti Arne Saarinen oli Lindgrenin alaisena jatkosodassa. Kerran pataljoonassa järjestetiin ammuntakilpailu ja Lidgren (ammunnan maailmanmestari) lupasi kaksi viikkoa lomaa miehelle joka voittaa hänet kisassa. Lingren ampui hyvän tuloksen 98. Saarinen täydet 100. Saarinen sai luvatun loman.


      • Kommari Arska
        kommunistijohtaja kirjoitti:

        kersantti Arne Saarinen oli Lindgrenin alaisena jatkosodassa. Kerran pataljoonassa järjestetiin ammuntakilpailu ja Lidgren (ammunnan maailmanmestari) lupasi kaksi viikkoa lomaa miehelle joka voittaa hänet kisassa. Lingren ampui hyvän tuloksen 98. Saarinen täydet 100. Saarinen sai luvatun loman.

        Saarinen ollut "kiven sisällä" sota-aikana, kuten muutkin isänmaanpetturit ? Kyse oli varmaan jostakin muusta Saarisesta.


      • Kirjan lukenut
        Kommari Arska kirjoitti:

        Saarinen ollut "kiven sisällä" sota-aikana, kuten muutkin isänmaanpetturit ? Kyse oli varmaan jostakin muusta Saarisesta.

        kyllä tieto on oikea. Nimenomaan tuleva kommunistisen puolueen puheenjohtaja Aare Saarinen ampui kiväärillä täydet 100 siinä kilpailussa. (kirjasta, Suomalaisen kommunistin kokemuksia)


      • Otto Ville
        Kirjan lukenut kirjoitti:

        kyllä tieto on oikea. Nimenomaan tuleva kommunistisen puolueen puheenjohtaja Aare Saarinen ampui kiväärillä täydet 100 siinä kilpailussa. (kirjasta, Suomalaisen kommunistin kokemuksia)

        Saarinen ei halunnut joutua niskalaukauksen uhriksi vaikka kommari olikin.


      • oli kyllä
        Otto Ville kirjoitti:

        Saarinen ei halunnut joutua niskalaukauksen uhriksi vaikka kommari olikin.

        kommunisti, mutta myös patriootti. Muistamme hänen kannanottonsa 1968 Tsekkoslovakian miehitykseen. Ainoastaan kaksi suomalaista polittiikkoa tuomitsi Neuvostoliiton menettelyn. He olivat: Arne Saarinen ja Ele Alenius. Kannanotot hajoittivatkin myöhemmin puolueen. (Taistolaiset)


      • Valheenpaljastaja
        kommunistijohtaja kirjoitti:

        kersantti Arne Saarinen oli Lindgrenin alaisena jatkosodassa. Kerran pataljoonassa järjestetiin ammuntakilpailu ja Lidgren (ammunnan maailmanmestari) lupasi kaksi viikkoa lomaa miehelle joka voittaa hänet kisassa. Lingren ampui hyvän tuloksen 98. Saarinen täydet 100. Saarinen sai luvatun loman.

        Sinä se kirjoitat täyttä tuubaa Aarne Saarisesta, vieläpä useampaankin ketjuun, miksi kummassa?

        Olen tarkistanut eilen molemmat Saariden muistelmat ja niistä ei löydy sanaakaan tuohon suuntaan kerrottua tapahtumaa. Lisäksi katsoin vielä Stadin ässät ja Muistoja Vallilan pataljoonasta -kirjat. Niissäkään ei Saarista mainita eikä moista kilpailua.

        Tässä sinulle Saarisen sotakokemuksista otteita molemmista kirjoista.

        Kivityömies Aarne Saarinen oli B II -mies huonon terveytensä vuoksi ja siksi hän oli Sinisessä Prikaatissa rättimikkona koko Jatkosodan ajan. Jatkosotaan hän kertoo lähteneen mukaan haluttomasti.Kersantin jämät hän sanoo saaneensa rättivaraston hyvästä hoidosta.
        Saarinen toimi kirjurina sotaväkiaikana ja siihen toimeen hän pääsi punttaamisen kautta. Suomalaisen kommunistin kokemuksia -kirjassaan hän kertoo narahtaneensa kotona käymisestä eli punttaamisesta ollessaan RAUK:ssa ja rangaistuksena sai mm. varuskunnan rajojen piirtämisen. Tämän hän teki sen verran huolellisesti, että joutui kirjuriksi.
        Tässä on vähän esimakua Suomalaisen kommunistin kokemuksia -kirjasta:

        Sivu 20:

        Sotavuodet

        "Osallistumiseni (Talvi)sotaan rajoittui karkuun juoksemiseen muiden mukana."

        Sivu 23-24:

        "Kesäkuussa 1941 jouduin todella vaikean valinnan eteen: noudattaako kutsua vai siirtyäkö maan alle? Keskusteltuani vaimoni kanssa ja pohdittuani vaihtoehtoja ainakin viikon verran päätin noudattaa kutsua. Sotilaspassiini minut oli merkitty B II luokkaan. Minut sijoitettiin rykmenttini rättivarastolle, jonka johtajana oli kantakersantti. Kivääriä en joutunut käyttämään koko sodan aikana, vaikka sijoituspaikat olivatkin aina lähellä rintamalinjoja."

        Kivimies -kirjassaan hän kertoo olleensa rakentamasssa ammustehdasta Talvisodan alkukuukaudet ja joutuneensa rintamalle vasta helmikuussa 1940.


        Mitä kummaa täällä oikein kirjoitetaan?

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Aarne_Saarinen

        "Sodassa Saarinen taisteli kuulussa helsinkiläisessä Ässärykmentissä; hän kohosi kersantiksi ja sai useita korkeita kunniamerkkejä."

        Saarisen molemmat muistelmat, joista 1995 ilmestynyt on toimitttu:

        Saarinen, Aarne: Suomalaisen kommunistin kokemuksia. Helsinki: Tammi, 1984. ISBN 951-30-5931-6.
        Aarne Saarinen (toim. Pentti Peltoniemi): Kivimies. Otava, 1995. ISBN 951-1-13926-6.


    • hitlerin palomies

      Oli näitä saksmanneillakin.

      Schörner oli sentään kuitenkin lahjakas kenraali vaikka käyttäytyi kuten nämä kusipäät.

    • ...---...

      Maailmanmestaritason ampuja ja ampuu itseään kelleksiin?
      Eikä kestänyt kissantappokärjille lähteä. Mies oli varmaankin mielisairas? Heidänkin käsissään maamme kohtalot!

      • byuk tyk

        oli varsinainen hurrityranni, jolla ei ollut kunnollisia ansioita johtamisesta. Lilius osallistui eversti Laurilan savustamiseen vain hurrikansan ansioiden kirkastamiseksi ja varmistaakseen, että taisteluissa voidaan saada suomenkielisen Pohjanmaan yksiköihin riittävän suuret tappiot.

        Liliuksen kyseenalainen sotilaskunnia pitäisi poistaa jälkikäteen. Eikä pahaksi olisi perusteellisempi selvitys hurrienkaan pakoilusta soyien aikana.


    • sdfasd

      maailma on täynnä kaikenlaisia tarinoita ties mistä. Hytinkin tapaus puitiin kahteen otteeseen oikeudessa ja todettiin että sen aikaisen Suomen sotaväen rikoslain mukaan Lindgren toimi upseerin aseenkäyttöoikeuden mukaan. Kaikki syytteet Lindgrenia vastaan hylättiin.

      • Hmmm???

        Niinpä niin.Kaiken maailman epämääräisiä,yksityisiä muisteloita ei todellakaan kannata ottaa liian vakavasti.Mutta jotkut saavat niistä ilmeisesti edelleenkin kiksejä ja outoja,ihania fiboja ja sitten mielikuvitus saa siivet.Varsinkin,jos ne muistelot koskevat yksittäisiä tapauksia vaikkapa jatkosodan ajoilta.Hmmm...minkähänlaisia muisteloita jotkin yksittäiset tapaukset sotien ajoilta mahtaisivat herättää rys..neuk..eli siis Puna-Armeijan entisten sotilaiden muisteloissa????


    • olymia-ampuja

      Ainakin uuden Kuvalehden mukaan Lindgren oli hyvinkin syyllinen stm Hytin ampumiseen. Tuomiota ei kuitenkaan saanut. Tuomio tuli kun kävelytti mm. Pentti Linnosvuota, olympiavoittajaa, housut kintuissa. Liekkö housut komennettu kinttuihin henkilökohtaisen mieltymyksen takia vai ei.

    • ValkeatSivut

      Onhan näitä suuria sotaurhoja maailma pullollaan. Muistan kuulleeni veteraaneilta tapauksen Muolaan kirkonmäeltä talvisodan ajalta. Paikalla taisteli Lappeenrannan ja lähipitäjien miehistä koottu joukko-osasto. Komppanianpäällikkö (muistaakseni siviiliammatiltaan Kaukaan tehtaan henkilöstöpäällikkö tms.) ei uskaltanut mennä korsustaan taisteluhaudan puolelle paskalle (venäläisen tykistön rumputuli mahtoi olla varsin taukoamatonta). Paskansi korsussa kypäräänsä ja käski taistelulähettiään hoitamaan "punnertamisen" tuotoksen korsusta ulkoilmaan.

    • piettiö

      Kiveen hakatut sarjassa (Yle) kerrottiin eräs ampumaurheilijaporukan reissu, jolla sattui kummia juttuja viinan kanssa. Toimittaja kertoi matkan johtajana olleen everstiluutnantin osuudesta, mutta sanoi että jääköön nimi mainitsematta. Taattu Linkku-tarinahan se oli...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2733
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      74
      1460
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      40
      1433
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      31
      1211
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1163
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1151
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1151
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1080
    Aihe