Veroilmoituksesta usein kysyttyä

vero-tiimi

Hei, tässä muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen. Toivottavasti näistä on sinulle hyötyä. Tervetuloa palstalle!

Terveisin
Vero-tiimi

8

5204

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Esitäytetyllä veroilmoituksella (2009) ei ole mukana matkakuluja, vaikka ne olisi jo verokorttia varten ilmoitettukin. Matkakulut on kyllä alustavasti hyväksytty verokortille, mutta koska kulut ovat siinä vaiheessa olleet vasta arvioon perustuvia, pitää ne ilmoittaa veroilmoituksella todellisen suuruisina.

      - Muista siis ilmoittaa matkakulut veroilmoituksella, aina kun sinulla on niitä yli 600 euron omavastuuosuuden. Helpoiten ilmoitat verkossa osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus.

      Terveisin,
      Vero-tiimi

      • .

        Suomen valtiolla on enemmän velkaa kuin koskaan ennen, nimellishinnoilla mitattuna. Suomi velkaantuu nopeammin kuin koskaan ennen. Sinäkin olet velkaantuneempi kuin koskaan ennen. Suomen maksama korko nousee ennen pitkää – niin sinunkin lainojesi korko. Yhä suurempi osa veroistasi menee velan korkojen maksuun eikä enää hyvinvoinnin rakentamiseen. Suomen huoltosuhde heikkenee nopeasti, ja maksajia on yhä vähemmän. Kuinka kauan tällainen meno voi jatkua?

        Elintasosi on lainaa. Suomen valtio ahmii velkaa ennätysmäärin pitääkseen sinut tyytyväisenä, koska sinä voit äänestää seuraavissa vaaleissa. Hallitus ja oppositio kuvittelevat, että sinä haluat kaiken tässä ja nyt, etkä välitä huomisesta. Kun valtio tuhlaa yli varojensa, sitä kutsutaan kauniisti elvytykseksi. Suomen velkaa lyhentävät – jos pystyvät – tulevat sukupolvet, koska ne eivät voi äänestää seuraavissa vaaleissa. Heiltä ei ole kysytty mitään. Jokainen suomalainen saa syntyessään 274 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja reilut 13 000 euroa valtion velkaa – ja kotikunnan velat siihen päälle. Fiksua ja vastuullista?
        http://velkakello.fi/

        Lukekaas:
        http://nwohavaintoja.blogspot.com/

        http://talousdemokratia.blogspot.com/

        http://nwo.11syyskuu.net/

        http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/


    • Asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää verotuksessa silloin, kun niiden määrä ylittää 600 euron omavastuun määrän. Maksimimäärä vähennykselle on 7000 euroa.

      - Ilmoita matkakulut bruttomääräisinä. Verottaja huomioi omavastuuosuuden vähentämisen.

      Matkakuluja voi vähentää halvimman, yleensä julkisen kulkuneuvon taksan mukaan. Vähennettävät matkakulut lasketaan halvimman matkustustavan, tavallisimmin kuukausi- tai sarjalipun mukaan.

      - Ilmoita matkakulut todellisten lippuhintojen mukaisesti. Huomaathan käyttää vuoden 2009 lippuhintoja! Mikäli sinulla ei ole lippujen hinnat tiedossa, löydät hintoja mm. matkahuolto.fi -sivuilta, kuntien ja liikennöitsijöiden verkkosivuilta sekä vr.fi/Junaliput/Tietoa lipuista -sivustolta.

      Olemme koonneet yleisimpiä matkalippujen hintoja alueittain myös taulukoihin, jotka löytyvät vero.fi-sivuilta osoitteesta http://www.vero.fi/artikkeli/9179

      Oma auto tai työsuhdeauto on halvin kulkuneuvo silloin, kun julkista kulkuneuvoa ei voi käyttää. Omalla autolla matkakuluja saa vähentää 0,24 euroa/km, työsuhdeautolla 0,20 euroa/km. Esimerkkejä siitä, milloin kulut voi vähentää oman auton mukaan, löytyy ohjeestamme:
      Matkakustannukset verotuksessa http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=4785;62111 (PDF-dokumentti).

      Terveisin,
      Vero-tiimi

    • Tulonhankkimiskulujen vähentämistä varten tarvitaan selvitys siitä, mitä on hankittu ja miten kulut liittyvät työtehtäviin.

      - Huomaathan, että verottaja tekee viran puolesta tulonhankkimisvähennyksen, jonka suuruus on tänä vuonna 620 euroa. Todelliset kulut ovat vähennettävissä vain tämän ylittäviltä osin. Muista ilmoittaa kulusi täysimääräisinä vähentämättä tulonhankkimisvähennystä.

      Tässä muutamia huomioita tyypillisten tulonhankkimiskulujen ilmoittamisesta.

      Työhuonevähennys
      Pää- tai sivutulojen hankintaa varten olevan työtilan kulut saa vähentää verotuksessa. Todellisten kulujen puuttuessa työhuonekuluina voi vähentää Verohallinnon ohjeen mukaisen työhuonevähennyksen. Vähennyksen määrä riippuu siitä, miten paljon työhuonetta käytetään tulojen hankkimiseen. Työhuonevähennyksestä löytyy ohje Verohallinto - Yhtenäistämisohje/kohta 2.5.
      http://www.vero.fi/artikkeli/8777. Määrät löytyvät myös veroilmoituksen mukana tulleesta Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaasta, sivulta 7.

      Työvälineet
      Työtehtäviä varten hankittujen koneiden ja laitteiden hankinta-, - käyttö- ja huoltokulut ovat vähennyskelpoisia työkäyttöä vastaavalta osin. Alle 1000 euron hankinnat vähennetään kerralle, sen yli maksaneet ja yli 3 vuotta käytettävät laitteet vähennetään vuotuisina poistoina.

      Esimerkki tietokoneen vähentämisestä löytyy ohjeesta: Verohallinto - Yhtenäistämisohje/ kohta 2.6. http://www.vero.fi/artikkeli/8777.

      Työvaatteet
      Työvaatteet ovat vähennyskelpoisia, jos työ edellyttää esimerkiksi suojavaatetusta tai jos työvaatetta ei voi käyttää vapaa-ajalla (univormut), eikä työnantaja sitä maksa.

      Ammattikirjallisuus
      Ammattikirjallisuuden hankinnat ovat vähennettävissä, jos ne ovat tarpeellista työn edellyttämän ammatillisen pätevyyden tai ammattitaidon ylläpitämiseksi. Sanomalehdet eivät yleensä ole vähennyskelpoisia, vaan ne katsotaan elantomenoiksi.

      Opintomatkat
      Vähennysvaatimuksessa kannattaa selvittää esim. matkanjärjestäjän matkaohjelma, luettelo matkalle osallistujista, selvitys kuluista sekä siitä, miten työnantaja osallistunut matkan kustannuksiin. Asiasta tarkemmin ohjeesta: Verohallinto - Yhtenäistämisohje/ kohta 2.7. http://www.vero.fi/artikkeli/8777

      Työmatkoihin liittyvät kulut rakennus-, maanrakennus- ja metsäalalla
      Veroilmoituksella kannattaa selvittää seuraavia asioita: mistä ja mihin työmatkoja on kuljettu, matkan pituus ja kuinka usein mihinkin kohteeseen on kuljettu. Asiasta tarkemmin ohjeesta: Verohallinto - Yhtenäistämisohje/ kohta 2.10.4.2. http://www.vero.fi/artikkeli/8777

      - Muista säilyttää tositteet, verottaja voi pyytää niitä nähtäväkseen. Vuoden 2009 tositteet kannattaa säilyttää verottajaa varten vuoden 2015 loppuun saakka, eli siihen saakka kun ko. vuoden oikaisuvaatimuksia voi tehdä.

      Helpoiten teet tulonhankkimiskuluvaatimukset verkossa osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus. Palvelu on tänä vuonna auki 8.4.- 11.5./18.5.2010. Palveluun pääsee kirjautumaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla.

      Terveisin
      Vero-tiimi

      • ei tarvetta autolle

        Usein viranhakuilmoituksissa on, että oma auto välttämätön.
        Jos auton joutuu hankkimaan viran saadakseen, miten verottaja ottaa huomioon auton hankinnan, mahdollisen lainan, auton arvon alenemisen, vakuutukset, huollot jne?


    • Verottaja tekee viran puolesta tulonhankkimisvähennyksen, jonka suuruus vuoden 2009 verotuksessa on 620 euroa, kuitenkin enintään palkkatulon määrä.

      - Tulonhankkimiseen liittyviä kuluja ei siis tarvitse vaatia, jos ne jäävät alle 620 euron. Jos sinulla kuitenkin on näitä kuluja yli tuon määrän, ilmoita kulusi täysimääräisinä vähentämättä tulonhankkimisvähennystä.
      Tyypillisiä tulonhankkimiskuluja ovat mm. työhuonevähennys, työvälineet, kuten atk-laitteet, ammattikirjallisuus, rakennus-, maanrakennus- ja metsäalan työmatkoihin liittyvät kulut ja taiteilijoiden erilaiset kulut.

      Tulonhankkimiskulut ovat tämän vuoden verotuksessa erityisenä tarkkailukohteena, joten vähennysvaatimus kannattaa perustella huolella. Tositteita ei tarvitse liittää mukaan, vaan verottaja pyytää ne tarpeen mukaan nähtäväkseen verotusta toimittaessaan. Tositteet on syytä pitää tallella sen ajan kuin verotusta voidaan oikaista eli vuoden 2009 tositteet vuoden 2015 loppuun saakka.

      - Ilmoita ammattisi, erittele kulut ja selvitä, miten ne liittyvät tulon hankintaan. Mitä tarkemmin selvitys on tehty, sen vähemmän verottaja vaivaa lisäselvityspyynnöillä.

      Verohallinnon ohjeita tulonhankkimiskuluista löytyy ohjeesta: Verohallinto - Yhtenäistämisohje http://www.vero.fi/artikkeli/8777.

      Helpoiten teet tulonhankkimiskuluvaatimukset verkossa osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus. Palvelu on tänä vuonna auki 8.4.- 11.5./18.5.2010. Palveluun pääsee kirjautumaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla.

      Terveisin
      Vero-tiimi

    • Tulonhankkimiskulujen vähentämistä varten tarvitaan selvitys siitä, mitä on hankittu ja miten kulut liittyvät työtehtäviin.

      - Huomaathan, että verottaja tekee viran puolesta tulonhankkimisvähennyksen, jonka suuruus on tänä vuonna 620 euroa. Tulonhankkimiskulut ovat vähennettävissä vain tämän ylittäviltä osin. Muista ilmoittaa kulusi täysimääräisinä vähentämättä tulonhankkimisvähennystä. Seuraavassa muutamia huomioita tyypillisten tulonhankkimiskulujen ilmoittamisesta.

      Työhuonevähennys
      Pää- tai sivutulojen hankintaa varten olevan työtilan kulut saa vähentää verotuksessa. Todellisten kulujen puuttuessa työhuonekuluina voi vähentää Verohallinnon ohjeen mukaisen työhuonevähennyksen. Vähennyksen määrä riippuu siitä, miten paljon työhuonetta käytetään tulojen hankkimiseen.

      Työhuonevähennyksestä löytyy ohje Verohallinto - Yhtenäistämisohje/kohta 2.5.
      http://www.vero.fi/artikkeli/8777. Määrät löytyvät myös veroilmoituksen mukana tulleesta Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaasta, sivulta 7.

      Työvälineet
      Työtehtäviä varten hankittujen koneiden ja laitteiden hankinta-, - käyttö- ja huoltokulut ovat vähennyskelpoisia työkäyttöä vastaavalta osin.

      Alle 1000 euron hankinnat vähennetään kerralle, sen yli maksaneet ja yli 3 vuotta käytettävät laitteet vähennetään vuotuisina poistoina. Esimerkki tietokoneen vähentämisestä löytyy ohjeesta: Verohallinto - Yhtenäistämisohje/ kohta 2.6. http://www.vero.fi/artikkeli/8777.

      Työvaatteet
      Työvaatteet ovat vähennyskelpoisia, jos työ edellyttää esimerkiksi suojavaatetusta tai jos työvaatetta ei voi käyttää vapaa-ajalla (univormut), eikä työnantaja sitä maksa.

      Ammattikirjallisuus
      Ammattikirjallisuuden hankinnat ovat vähennettävissä, jos ne ovat tarpeellista työn edellyttämän ammatillisen pätevyyden tai ammattitaidon ylläpitämiseksi. Sanomalehdet eivät yleensä ole vähennyskelpoisia, vaan ne katsotaan elantomenoiksi.

      Opintomatkat
      Vähennysvaatimuksessa kannattaa selvittää esim. matkanjärjestäjän matkaohjelma, luettelo matkalle osallistujista, selvitys kuluista sekä siitä, miten työnantaja osallistunut matkan kustannuksiin. Asiasta tarkemmin ohjeesta: Verohallinto - Yhtenäistämisohje/ kohta 2.7. http://www.vero.fi/artikkeli/8777

      Työmatkoihin liittyvät kulut rakennus-, maanrakennus- ja metsäalalla
      Veroilmoituksella kannattaa selvittää seuraavia asioita: mistä ja mihin työmatkoja on kuljettu, matkan pituus ja kuinka usein mihinkin kohteeseen on kuljettu. Asiasta tarkemmin ohjeesta: Verohallinto - Yhtenäistämisohje/ kohta 2.10.4.2. http://www.vero.fi/artikkeli/8777

      - Muista säilyttää tositteet, verottaja voi pyytää niitä nähtäväkseen. Vuoden 2009 tositteet kannattaa säilyttää verottajaa varten vuoden 2015 loppuun saakka, eli siihen saakka kun ko. vuoden oikaisuvaatimuksia voi tehdä.

      Helpoiten teet tulonhankkimiskuluvaatimukset verkossa osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus. Palvelu on tänä vuonna auki 8.4.- 11.5./18.5.2010. Palveluun pääsee kirjautumaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla.

      Terveisin
      Vero-tiimi

    • Tavallisimpia vuokrauskohteita ovat esimerkiksi osakehuoneistot ja kiinteistöt. Myös esim. viikko-osakkeen, asuntovaunun tai veneen käytöstä saatu korvaus on vuokratuloa.

      - Jos vuokraat yhdessä toisen kanssa omistamaasi asuntoa tai muuta omaisuutta, muista ilmoittaa vain oman osuutesi niin vuokratuloista kuin siihen kohdistuvista kuluista!

      Veroilmoitus verkossa -palvelussa (www.vero.fi/veroilmoitus) voit nyt ilmoittaa myös vuokratulot.

      Mitä kuluja vuokratuloista voidaan vähentää?
      Vuokratulosta voi vähentää esimerkiksi vuokranantajan maksaman hoitovastikkeen, vesimaksun, sähkön, lämmön, kiinteistöveron, vakuutusmaksun ja vuosikorjauskulut. Kulut voidaan vähentää sinä vuonna, jolloin ne on maksettu. Kuluista on vähennyskelpoista se osuus, joka kohdistuu kiinteistön tai huoneiston vuokrattuun osaan. Kulujen vähentämisestä tarkemmin ohjeessa Vuokratulojen verotus http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=4774;53381 (PDF-dokumentti).

      Mistä maksujen vähennyskelpoisuus riippuu?
      Kun vuokranantaja teettää perusparannuksen, menot voidaan vähentää vuokratulosta vuotuisin poistoin tai lisätä huoneiston han¬kintahintaan, jolloin ne otetaan huomioon omaisuuden luovutustilanteissa, esim. huoneiston myynnin luovutusvoittoa/-tappiota laskettaessa.

      Jos taas asunto-osakeyhtiö teettää perusparannuksen, sen menot peritään joko pääomavastikkeena tai kertasuorituksena. Molemmissa tapauksissa maksujen vähennyskelpoisuus riippuu siitä, kuinka yhtiö käsittelee suoritukset kirjanpidossaan. Tiedot menettelytavoista, joko rahastoinnista tai tuloutuksesta, saa isännöitsijältä.

      - Helpoiten ilmoitat vuokratulot verkossa osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus. Palvelu on tänä vuonna auki 8.4.- 11.5./18.5.2010. Palveluun pääsee kirjautumaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla.

      Terveisin
      Vero-tiimi

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe