Virolainen perinneruoka

matkalla maailmalla

Olisi tarkoitus järjestää perheelle tällainen "matkalla maailmalla" teemalla kulkeva ruokavuosi. Ensimmäisenä maana olisi tietysti Viro ja kyselenkin nyt täällä että minkälaisia perinneruokia Virossa tarjoillaan ja onko kenelläkään mahdollisesti hihassa reseptejä/sivustoja joista voisi reseptejä käydä katselemassa? Mielelläni kuulisin myös Latvian ja liettuan perinneruoista: :)

27

3950

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja kama
    • ''thomas

      Nyt saat helposti virolaisia ruokia tavallisista ruokakaupoista.
      Lista kaupoista löytyy osoitteesta www.deliciest.fi
      ja oli siellä esitelty jotain tuotteitakin...

    • 15

      Lienee melko turha mailata tänne noita eestiläisiä ruokakaupan linkkejä mainosmielessä. Ennemminkin olisi hyvä kertoa vähän eestiläisestä ruokaperinteestä, mutta ilmeisesti rahkeet eivät vastaajilla riitä.

      Eestiläisestä nykykeittiöstä jos ottaa pois ulkomaisen vaikutuksen, nevostoajan mukanaan tuomat ruoat sekä eräät muut lähialueitten lainat, jää jäljelle eräänlainen köyhä, Suomelle yhteinen ruokaperinne. Monet eestiläiset perinneruoat ovat melko samoja kuin meillä tehtiin viisikymmentä vuotta sitten. Puurot, vellit, sianlihapaisti, kalat jne. valmistetaan melkolailla samalla tavalla kuin Suomessakin. Tässä näkyy kansojen pitkä perinne saman veden äärellä. Jopa talkkuna on samanlaista kuin meillä erotuksena, että se ei ole Eestissä mikään erikoisuus vaan sitä syödään paikoin varsin paljon.

      Tässä mielessä ei harkitsemasi eestinvuosi tule olemaan mitään suurta, eksoottisten makujen juhlaa; vaikka ostaisit vain virolaisia raaka-aineita, jotka muuten ovat huippulaatua suomalaisiinkin verrattuna. Maistuvampaa ruokaa niistä saat, mutta tuskin kovin erilaista.

      Makkarat, juustot, leivät ovat monipuolisia ja hyviä, mutta kovin tuttuja meille.

      Jos jotain nostaisin esiin niin olletikin joulun perinneherkku, verimakkara, verivorst, tai erilaiset syltyt, sûlt, joulupaisti (no, sikaahan sekin on), kiisselit, sisäelinruoat (niitä, joita meilläkin vielä isoäidit tekivät) jne.

      Jos haluat ottaa mukaan venäläistä perinnettä, joka sekin tietysti tulisi huomioida osana nykyeestiläistä keittiötä, pääsetkin jo ihan toisiin sfääreihin borsseineen, piirakoineen, soljankoineen, tattareineen, hirsryyneineen, säilykkeineen, hapankermatuotteineen, hapankaalineen ja paljon muuta löytyy siitä laarista. Mutta tarkkaan ottaen eestiläistähän se ei ole.

      • Eesti rahvusköök

        _________Eestin ruoka1516.9.2010 16:47
        Lienee melko turha mailata tänne noita eestiläisiä ruokakaupan linkkejä mainosmielessä. Ennemminkin olisi hyvä kertoa vähän eestiläisestä ruokaperinteestä, mutta ilmeisesti rahkeet eivät vastaajilla riitä.______________________

        Minkälaisesta mainostamisesta on kyse?
        Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta.

        Reseptit pystyy jokainen guuglamalla löydämään: http://www.google.com/webhp?hl=et#hl=et&source=hp&biw=&bih=&q=retseptid&btnG=Google otsing&aq=f&aqi=&aql=&oq=retseptid&gs_rfai=&fp=a8395a651827c450

        Voi käyttää Google:en käännöstä: http://translate.google.ee/#

        silloin esim.:

        http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839- ------------ http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839

        http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all --------- http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all&act=url

        ovat luettavissa suomalaiselle, jos vähään älyä käyttää.


      • viittiks vilasta
        Eesti rahvusköök kirjoitti:

        _________Eestin ruoka1516.9.2010 16:47
        Lienee melko turha mailata tänne noita eestiläisiä ruokakaupan linkkejä mainosmielessä. Ennemminkin olisi hyvä kertoa vähän eestiläisestä ruokaperinteestä, mutta ilmeisesti rahkeet eivät vastaajilla riitä.______________________

        Minkälaisesta mainostamisesta on kyse?
        Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta.

        Reseptit pystyy jokainen guuglamalla löydämään: http://www.google.com/webhp?hl=et#hl=et&source=hp&biw=&bih=&q=retseptid&btnG=Google otsing&aq=f&aqi=&aql=&oq=retseptid&gs_rfai=&fp=a8395a651827c450

        Voi käyttää Google:en käännöstä: http://translate.google.ee/#

        silloin esim.:

        http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839- ------------ http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839

        http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all --------- http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all&act=url

        ovat luettavissa suomalaiselle, jos vähään älyä käyttää.

        kinkku ei siihen kuulu
        http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=16
        ja kuvasta jo selkenee mistä on kyse.
        Paljon tuotu mukaan muutakin.
        http://www.toidusonastikud.ee/viro-suomi-ruokasanasto.php


      • luettavaksi

      • raaka-ainetta?
        Eesti rahvusköök kirjoitti:

        _________Eestin ruoka1516.9.2010 16:47
        Lienee melko turha mailata tänne noita eestiläisiä ruokakaupan linkkejä mainosmielessä. Ennemminkin olisi hyvä kertoa vähän eestiläisestä ruokaperinteestä, mutta ilmeisesti rahkeet eivät vastaajilla riitä.______________________

        Minkälaisesta mainostamisesta on kyse?
        Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta.

        Reseptit pystyy jokainen guuglamalla löydämään: http://www.google.com/webhp?hl=et#hl=et&source=hp&biw=&bih=&q=retseptid&btnG=Google otsing&aq=f&aqi=&aql=&oq=retseptid&gs_rfai=&fp=a8395a651827c450

        Voi käyttää Google:en käännöstä: http://translate.google.ee/#

        silloin esim.:

        http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839- ------------ http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839

        http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all --------- http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all&act=url

        ovat luettavissa suomalaiselle, jos vähään älyä käyttää.

        "Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta. "

        Mitäköhän raaka-aineista Virosta löytyy sellaisia, mitä Suomesta ei saisi normalissakin kaupassa? Näkemistäni tulee mieleen ainoastaan lehmän utareet, joita olen nähnyt Virossa kaupan, mutta en vielä Suomessa koskaan. Eikä taida olla Viron ruokakaupassakaan.

        Einekset yms. saattavat olla erilaisia kuin tälläpuolen, mutta raaka-aineet kyllä melkolailla samoja.


      • nyt vaan kokkaamaan
        raaka-ainetta? kirjoitti:

        "Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta. "

        Mitäköhän raaka-aineista Virosta löytyy sellaisia, mitä Suomesta ei saisi normalissakin kaupassa? Näkemistäni tulee mieleen ainoastaan lehmän utareet, joita olen nähnyt Virossa kaupan, mutta en vielä Suomessa koskaan. Eikä taida olla Viron ruokakaupassakaan.

        Einekset yms. saattavat olla erilaisia kuin tälläpuolen, mutta raaka-aineet kyllä melkolailla samoja.

        Silakkakeitto
        Räimesupp

        3/4 kg tuoreita silakoita
        3/4 L vettä
        suolaa
        1 laakerinlehti
        2 maustepippuria
        1 sipuli
        1 porkkana
        6-7 perunaa
        3/4 L maitoa
        1 tl kylmää voita
        1 rkl tilliä

        Perkaa silakat ja poista selkäruodot. Huuhtaise kalat ja ripottele niille hiukan suolaa. Huuhdo selkäruodot ja kiehauta ne mausteiden ja sipulin kanssa. Anna kiehua vielä 10 - 12 min. Siivilöi liemi ja kiehauta taas. Lisää porkkana ja perunat paloiteltuina ja kiehauta ne kypsiksi (leikkaa perunat isommiksi paloiksi, koska ne kypsyvät nopeammin). Pane liemeen kalafileet, kaada joukkoon maito ja keitä hiljalleen muutama minuutti, niin että myös silakat kypsyvät. Lisää nokare voita, mausta suolalla ja ripottele tillisilppu keittoon.
        Lähde: Ellen Roosme: Virolainen keittokirja, Gummerus 1986

        ------------------------------
        Karpalokiisseli
        Jõhvikakisell

        1/3 L karpaloita
        pala kanelia
        n. 1 1/4 L vettä
        1 - 2 dl sokeria
        3 rkl perunajauhoja, 1 dl vettä

        Murskaa karpalot, lisää vesi ja kaneli. Kun mehu on kiehahtanut, siivilöi se ja kaada takaisin kattilaan. Kiehauta ja hämmennä joukkoon veteen sekoitetut perunajauhot. Anna kiehahtaa. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle vähän sokeria. Tarjoa kylmänä maidon tai kuohukerman kera.
        Lähde: Ellen Roosme: Virolainen keittokirja, Gummerus 1986

        ja vanhempaa tekstiä
        http://www.salonviroseura.net/ruoka.htm

        Kukaan ei ole kääntänyt Kuldse Notsu Kõrts kokaraamat, see on ilusa -
        http://www.hotelstpetersbourg.com/kuldse-notsu-korts.html

        http://www.kokaraamat.ee/rahvustoidud.php?cat=1 perinneruokaa
        käännös apuun http://kaannos.com/sanastot/listaa


      • matkoilla koettua
        nyt vaan kokkaamaan kirjoitti:

        Silakkakeitto
        Räimesupp

        3/4 kg tuoreita silakoita
        3/4 L vettä
        suolaa
        1 laakerinlehti
        2 maustepippuria
        1 sipuli
        1 porkkana
        6-7 perunaa
        3/4 L maitoa
        1 tl kylmää voita
        1 rkl tilliä

        Perkaa silakat ja poista selkäruodot. Huuhtaise kalat ja ripottele niille hiukan suolaa. Huuhdo selkäruodot ja kiehauta ne mausteiden ja sipulin kanssa. Anna kiehua vielä 10 - 12 min. Siivilöi liemi ja kiehauta taas. Lisää porkkana ja perunat paloiteltuina ja kiehauta ne kypsiksi (leikkaa perunat isommiksi paloiksi, koska ne kypsyvät nopeammin). Pane liemeen kalafileet, kaada joukkoon maito ja keitä hiljalleen muutama minuutti, niin että myös silakat kypsyvät. Lisää nokare voita, mausta suolalla ja ripottele tillisilppu keittoon.
        Lähde: Ellen Roosme: Virolainen keittokirja, Gummerus 1986

        ------------------------------
        Karpalokiisseli
        Jõhvikakisell

        1/3 L karpaloita
        pala kanelia
        n. 1 1/4 L vettä
        1 - 2 dl sokeria
        3 rkl perunajauhoja, 1 dl vettä

        Murskaa karpalot, lisää vesi ja kaneli. Kun mehu on kiehahtanut, siivilöi se ja kaada takaisin kattilaan. Kiehauta ja hämmennä joukkoon veteen sekoitetut perunajauhot. Anna kiehahtaa. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle vähän sokeria. Tarjoa kylmänä maidon tai kuohukerman kera.
        Lähde: Ellen Roosme: Virolainen keittokirja, Gummerus 1986

        ja vanhempaa tekstiä
        http://www.salonviroseura.net/ruoka.htm

        Kukaan ei ole kääntänyt Kuldse Notsu Kõrts kokaraamat, see on ilusa -
        http://www.hotelstpetersbourg.com/kuldse-notsu-korts.html

        http://www.kokaraamat.ee/rahvustoidud.php?cat=1 perinneruokaa
        käännös apuun http://kaannos.com/sanastot/listaa

        http://ingankeittokomero.blogit.fi/aiheet/ympari-maailmaa/viro
        karjalanpaistia ja salaattia


      • virolainen n44
        raaka-ainetta? kirjoitti:

        "Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta. "

        Mitäköhän raaka-aineista Virosta löytyy sellaisia, mitä Suomesta ei saisi normalissakin kaupassa? Näkemistäni tulee mieleen ainoastaan lehmän utareet, joita olen nähnyt Virossa kaupan, mutta en vielä Suomessa koskaan. Eikä taida olla Viron ruokakaupassakaan.

        Einekset yms. saattavat olla erilaisia kuin tälläpuolen, mutta raaka-aineet kyllä melkolailla samoja.

        ehhee... en ole koskaan nähnyt lehmään utareita mynnissä edes syvälä venäjänajalla (neuvoston siis):)))

        hapankaalit ja -kurkut ovat saksalaisajalta, suolakurkut jms venäjältä.

        hmm virossa en ole nähnyt maksalaattikoa, täällä syön nämmä. tuttu suomalainen perhe osta maksalaattikoa koiralle:D


      • leivaga

    • sapeli hammas tiiker

      kyllä viron huorat on parhaita

    • Latviyöööh

      Katsopa olisiko lähimmässä kirjastossa saatavilla V.V.Pohlebkinin opus Neuvostoliiton kansalliset keittiöt. Sieltä löytyisi kaikkiin Baltian maihin reseptit.

      Latvialainen ruoka on kyllä hirveää, en suosittele. Käytännössä sitä, että keitä puuro ilman suolaa, keitä perunat ja muusaa, sekoita puuro ja potut, lisää piimää äläkä edelleenkään lisää suolaa, anna käydä noin vuorokausi. Sitten yritä nauttia. Halutessasi voit höystää tillillä.

    • suola itse lisäten

      "Zakuska- venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan", Lindström-Kohanov-Patala ja
      "Neuvostoliiton kansalliset keittiöt", V.V. Pohlebkin, ovat kaksi sellaista, joita olen usein nähnyt divareissa, kirppareilla jne.
      Ei muuta kuin kampi käteen tai kiertelemään, löytynevät.
      tai hakuseen http://www.antikka.net/

      http://www.datsha.com/ruokanurkka/

      • oppetuk

    • lukuset

      http://kokaraamat.ee/?page_id=3849&lang=en englanniksi

    • kotonolKarjalas

      Tallinnasta virolaista
      https://www.visittallinn.ee/fin/matkailija/loyda-tallinna/jutut-vinkit/virolainen-keittio/aid-18468/virolainen-keittio-ja-virolaiset-ravintolat
      rahtaan toorpiim/raakamaito, kitsepiim/kilinmaito , karhunlaukka voi. Kevään kahunlaukkaa pakkasssa. Karask leipä
      https://www.youtube.com/watch?v=x0f1RZwl_kc
      Nikolayn piirakat.
      Keskturg kaubahall pohjakerroksen lihasmaailma; vasikkaa mm ja syksymmällä pupua häntätupsuineen . Sianliha liikiöitä a la occobucco uunissa kera vihannesten. Hiukopalana torilta tseburek
      Astelpaju /tyrni kova sana .... oli muuten mustaseljaakin.

    • Rahola

      Unohtamatta niitä kuuluisia pottuja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1635
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1479
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1378
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      32
      1350
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      49
      1304
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1238
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1092
    Aihe