Hyökkäys ydinvoimaloihin

"Erittäin ammattimaisesti rakennettu haittaohjelma /1/ “Stuxnet” on levinnyt voimalaitosten ja monien muiden teollisten järjestelmien ohjaamiseen käytettyihin tietokonejärjestelmiin useissa maissa. Haittaohjelma leviää mm. USB-tikuilla tietokoneesta toiseen ja pyrkii tunkeutumaan Siemensin valvomo-ohjelmistoihin.

Stuxnet voi muokata valvomo-ohjelmien sekä yksittäisten komponenttien, kuten venttiilien tai pumppujen, ohjausyksiköiden koodia. Siemensin valvomo-ohjelmistoja on viime vuosina otettu käyttöön myös ydinvoimaloissa, kun vanhoja analogisia järjestelmiä on korvattu digitaalisilla.
...
Ranskalainen EPR-reaktori on ensimmäinen, jonka on tarkoitus käyttää pelkästään tietokonejärjestelmiä reaktorin ohjaamiseen. Suomen ja Iso-Britannian viranomaiset eivät ole suostuneet näihin suunnitelmiin, mutta Ranskan ja Kiinan viranomaiset ilmeisesti hyväksyvät kokonaan tietokonepohjaisen järjestelmän.
"
http://greenpeace.cc/finland/2010/09/24/troijalainen-hyokkaa-ydinvoimaloiden-tietokoneisiin/
(Troijalainen hyökkää ydinvoimaloiden tietokoneisiin?) syyskuu 24, 2010

Kuka sulkee Pandoran lippaan ja miten?

1: http://www.straitstimes.com/BreakingNews/TechandScience/Story/STIStory_582561.html
(Software smart bomb found)

14

642

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uusissa laitoksissa

      on myös hard wired, siis analoginen , valvomon ohjausjärjetelmä. TIlanne ei ole aivan kuten sanoit.

      Jos et halua uskoa minua, soita Fortumille, STUKiin tai TVO:lle ja kysy sieltä valvomosuunnittelijoilta.

      • "noissa uusissa laitoksissa
        on myös hard wired, siis analoginen , valvomon ohjausjärjetelmä. TIlanne ei ole aivan kuten sanoit. "

        Ainakaan sinyua ei voi syyttää liiallisesta tarkkudesta siitä, mitä sanot kunkin sanoneen. Minun sanomaani tuossa keskustelunavauksessa on
        - otsikko: "Hyökkäys ydinvoimaloihin"
        - kommentti: "Kuka sulkee Pandoran lippaan ja miten?"
        Loppu on lainausta ilmoitetulta sivulta. "Tilanne ei ole aivan kuin sanoit" ei vaikuta kovin loogiselta väitteeltä noihin sanomisiini.

        Aiemmin kyllä olen asiasta kirjoittanut näin:
        "
        Suomalaiset löysässä hirressä
        ...
        Käsittääkseni ainakaan OL3n kohdalla ei kenenkään välttämättä tarvitsekaan olla suuttunut Arevaan, sillä "Olkiluotoon tulevista (automaatio)järjestelmistä osa on Arevan, osa on alun perin Siemensiltä" /2/. Se tarkoittaisi sitä, että OL3 on käynnistymisestään alkaen hakkeri-iskun uhkan alla. Ja että suomalaiset tallaa sitten löysässä hirressä yhden ydinsauruksen vuoksi... 60 vuotta?

        2: http://www.tekniikkatalous.fi/energia/energia-lehti/article325946.ece
        (STUK reputti Olkiluodon automaatiojärjestelmät)
        "

        Oma käsitykseni on, että OL3:ssa olisi analoginen suojausjärjestelmä, mutta se tuskin on ihan oikea käsitys. OL3:ssa on paljon muuta ihmeteltevää, mutta tuokin selviää aikanaan.


        "Jos et halua uskoa minua, soita Fortumille, STUKiin tai TVO:lle ja kysy sieltä valvomosuunnittelijoilta. "

        Haluan aina uskoa, että ihmiset puhuu asioista parhaan tietonsa mukaan. Kohdallasi pitää huomioida käsityksesi siitä, kuka avausviestissä sanoo ja mitä sanoo.


    • asia^3

      Ympäristöaktivistina Margaret Atwood on yhtä lahjomaton kuin kirjailijana. Ottawassa syntynyt kirjailija on huolissaan siitä, että vihreä liike on saamassa yhä selvimmin uskonnollisia painotuksia.

      "Mikä tahansa yhteiskunnallinen tai poliittinen liike, myös ympäristöliike, saa uskonnollisia sävyjä siinä vaiheessa, kun sen piirissä ei enää sallita kuin yksi totuus", tuottelias Atwood muistuttaa.

      Hän korostaa, että leimallista on myös sokea halu uhrautua yhteisen asian puolesta.

      "Pelkään että kansainvälisillä yrityksillä on tulevaisuudessa absoluuttinen valta. Silloin kansanedustajille käy kuin senaattoreille Roomassa – heistä tulee vain seinäkoristeita", sanoo Margaret Atwood, joka aloitti kirjallisen uransa runoilijana jo vuonna 1961.

      Nobelin kirjallisuuspalkinnon kohtalo selviää torstaina, kun Ruotsin akatemian vakituinen sihteeri Peter Englund avaa Tukholman vanhan Pörssitalon neuvotteluhuoneen oven kello 14 Suomen aikaa ja paljastaa, kenelle Ruotsin akatemian viisijäseninen Nobel-komitea on myöntänyt noin 1,1 miljoonan euron suuruisen palkinnon.

      Ruotsin akatemia ei ole koskaan aiemmin myöntänyt maailman arvostetuinta palkintoa kanadalaiselle kirjailijalle.

      • havukkakonukka

        Stuxnet on selvästi täsmäase teollisia järjestelmiä vastaan, mutta virus on kuulemma niin monimutkainen, että sen kohdetta ei vielä tunneta. On perusteltua ottaa huomioon myös sekin mahdollisuus, että mato on lähtöisin terroristeilta ja se on suunnattu ydinvoimaloita vastaan.


    • "Kohde?
      havukkakonukka 7.10.2010 16:39

      Stuxnet on selvästi täsmäase teollisia järjestelmiä vastaan, mutta virus on kuulemma niin monimutkainen, että sen kohdetta ei vielä tunneta. On perusteltua ottaa huomioon myös sekin mahdollisuus, että mato on lähtöisin terroristeilta ja se on suunnattu ydinvoimaloita vastaan."

      Yleisesti kyllä epäillään, että kyseessä on valtioterrorismi - Israel. Israel haluaa varoittaa Irania ydinvoiman sotilaallisesta käytöstä johtuvista seurauksista. Ei "tavallisten" terroristien rahat ja kyvyt riittäisi noin etevän viruksen kehittelyyn. Jo pelkistä teollisuusjärjestelmistä vaaditaan paljon tietoja ja ymmärrystä.

      "Valtioterrorismi" ei ehkä ole oikea termi. "Cybersota", on oikea termi, elämme juuri sen syntyhetkiä. Pahalta näyttää jo harjoituksetkin...

      Virus lienee tosiaan suunnattu pääasiassa ydinvoimaloita vastaan, niitä, jotka perustuu Siemensin järjestelmään, kuten Iranin uusi voimala. Mutta varmaa on, että kehitys kehittyy...

      • havukkakonukka

        Iran ei ollut ensimmäinen maa, johon virus levisi. Ensin Intiassa oli tuhansia tartuntoja, seuraavaksi Indonesiassa, vasta sitten Iranissa. Nyt Kiinassa on kuulemma 6 miljoonaa tartuntaa, joista 1000 on teollisissa laitoksissa. Tartuntoja on jo globaalisti ja niiden määrä kasvaa hurjaa vaihtia.

        Israelia vastaan esitetyt todisteet ovat heppoisia. Kukaan ei oikeasti tiedä kohdetta, tai madon tekijää. Olisi virhe tyytyä olettamaan, että se olisi suunnattu vain Iranin ydinkomplekseja vastaan.


      • havukkakonukka kirjoitti:

        Iran ei ollut ensimmäinen maa, johon virus levisi. Ensin Intiassa oli tuhansia tartuntoja, seuraavaksi Indonesiassa, vasta sitten Iranissa. Nyt Kiinassa on kuulemma 6 miljoonaa tartuntaa, joista 1000 on teollisissa laitoksissa. Tartuntoja on jo globaalisti ja niiden määrä kasvaa hurjaa vaihtia.

        Israelia vastaan esitetyt todisteet ovat heppoisia. Kukaan ei oikeasti tiedä kohdetta, tai madon tekijää. Olisi virhe tyytyä olettamaan, että se olisi suunnattu vain Iranin ydinkomplekseja vastaan.

        Niin kauan kuin tekijää ei löydy, on tietenkin sen suhteen ja motiivienkin suhteen kaikki auki. Jonkin verran täytyy kuitenkin kuunnella eri alojen asiantuntijoita, jotka suoraan tai epäsuorasti epäilevät Israelin olevan viruksen kehittäjä, eikä ole mitenkään uskottavaa, että jokin terroristijärjestö kykenenisi sen tekemään.

        Kohde kyllä on selvillä: erilaiset teollisuuslaitokset, joiden järjestelmä on Siemensin tekemä, kuten Iranin uudessa, nyt ilmeisesti Stuxnetin vuoksi viivästyneenä käynnistyen.

        Kun tuollainen mato laaditaan, varaudutaan luonnollisesti sen toimintojen, myös kohteen, muuttamiseen, ja siinä on sen suuri vaara: sotkeeko se jonain päivänä esimerkiksi suuren lentokentän kaikki järjestelmät pahimman ruuhkan aikana?

        Stuxnet voi myös olla Israelin tämän päivän versio operaaatiosta "Operasta", tai (niinkuin asoiantuntijat on arvioineet) varoitus sen tarvittaessa toteuttamisesta uusin keinoin. Operaatiossa Opera v. 1981 Israel pommitti hajalle Irakin ydinvoimalan:
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Opera


    • colemn

      että ydinvoimaloita ei muka voisi sabotoida tietoverkon kautta. On edesvastuutonta rakentaa noin vaarallisia voimaloita, kun kohta joku keskenkasvuinen hakkerinerokin voi vaikka toiselta puolelta maapalloa sen avulla tehdä Tshernobylit Suomessa.

      • Maanystävä

        Minusta jotkin jutut ovat enemmän kuin fundalistiuskovien kouhotostu, niissä mennään jo
        rajan taa. Scifiä koetetaan syöttää faktana, ehkä joku ne sekoittaakin päässään.
        Nauttikaa ihmiset sähkön lämmöstä ja valosta, mikään mato ei meitä uhkaa, voimalamme pyörivät
        turvallisesti kuten aina ovat tehneet !!!


    • "Hämmästyttävän monimutkainen mato on huolellisesti valmisteltu hyökkäys jotain teollisuuslaitosta vastaan. Tietoturva-asioissa ei voida enää jatkaa entiseen malliin, vaan asiat täytyy miettiä uudella tavalla, arvioi Enisa.
      ...

      Valtioiden tietoturvan filosofiat uusiksi

      Helmbrechtin mukaan Stuxnet on ensimmäinen tai yksi ensimmäisiä tämänlaisia hyökkäyksiä. Hän toteaa, että Stuxnetilla on valtava vaikutus siihen, kuinka valtioiden tulee suojella kansallisia järjestelmiään ja laitoksiaan.

      Stuxnetin jälkeen valtioiden ja turvatoimijoiden on mietittävä kokonaan uudelleen turvauhat ja suojauskeinot. Järjestelmät tulee rakentaa niin, että ne kestävät tämän tyyppisiä hyökkäyksiä.

      Enisa pelkää, että Stuxnet ei jää yksittäistapaukseksi. Nyt kun tämä uudenlainen haittaohjelma on noussut yleiseen tietoisuuteen, se voi saada seuraajia."
      http://www.tietokone.fi/uutiset/eu_hammastyttava_stuxnet_mullistaa_turvamaailmaa

      (Mitä sanoinkaan 1. poistetussa Stuxnet-viestissäni:
      "Tuosta tapauksessa tulee ikävästi mieleen ajatus, että Iranin rauhanomaista ydinvoimalaa (sitähän ne melkein kaikki aina ovat, tietenkin) käytetään vain jonkinlaisena harjoittelukohteena.")

      Joskus yritin selvittää, mitä laki sanoo Suomen ydinvoimaloiden tietoturvasta. Löysin silloin yhden tai kahden kappaleen mittaisen ympäripyöreän maininnan, tasoltaan liki sama kuin jonkun yrityksen ohjeet pc-käyttäjille. Sitä voisikin nyt yrittää uudelleen selvittää - olisko tullut jotain uutta. STUK ei tietenkään verkkosivuillaan kerro Stuxnetistä mitään (googlaa: stuxnet site:stuk.fi )

    • Erittöin tärkeä asia erityisesti ydinvoiman kannattajille:

      HUOLEHTIKAA TIETONEIDENNE PÄIVITYKSISTÄ, ettette tahtomattanne ole mukana posauttamassa ydinvoimalaa taivaan tuuliin! Ydinvoiman vastustajat tekevät muutenkin kaikkensa, ettei tuo maailman potentiaalisesti ylivoimaisesti vaarallisin sähköntuotantomenetelmä aiheuttaisi mitään vaaraa missään.


      http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/arkistot/talous/2010/10/1204225
      (Microsoftilta ennätyspäivitys - Stuxnet-mato vaanii edelleen)

    • encatos

      "
      20. lokakuuta 2010
      E-8578/2010
      Kirjallisesti vastattava kysymys
      komissiolle
      työjärjestyksen 117 artikla
      Andreas Mölzer (NI)

      Aihe: Hakkereiden hyökkäykset ydinvoimaloihin

      Hakkerit ovat viime aikoina hyökänneet toistuvasti eurooppalaisia viranomaisia vastaan, esimerkiksi Sveitsin viranomaisia ja Itävallan ulkoministeriötä vastaan on tehty hyökkäyksiä. Saimme myös tietää iranilaiseen Bushehrin ydinvoimalaan tehdystä virushyökkäyksestä. Vaaralliselta vaikuttaa etenkin Stuxnet-virus, joka sabotoi tarkoituksellisesti teollisuuslaitosten hallintaa varten tehtyä ohjelmistoa.

      Onko jäsenvaltioissa tehty yhteistyötä verkkohyökkäysten torjunnan parantamiseksi?

      Missä määrin mahdolliset verkkovirukset otetaan huomioon EU:n rahoittamassa ydinvoimalan turvallisuustutkimuksessa tai turvallisuusmääräyksissä?

      Kun otetaan huomioon vahinkojen mahdollinen laajuus, aikooko komissio, mikäli ei niin vielä ole tehnyt, vaikeuttaa hakkereiden hyökkäyksiä ydinvoimaloiden teollisuuslaitoksiin tai tehdä ne mahdottomiksi?
      "
      http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT WQ E-2010-8578 0 DOC XML V0//FI


      Odotan malttamattomana vastausta!

    • binäärilatinki

      Onko koskaan missään päin maapalloa yritetty terrori-iskua ydinvoimalaan?

      Kysyin tätä jo kerran, mutta en läytänyt sitä ketjua jossa kysyin.

      • "Onko yritetty terrori-iskua?
        binäärilatinki 4.11.2010 13:03
        Onko koskaan missään päin maapalloa yritetty terrori-iskua ydinvoimalaan?

        Kysyin tätä jo kerran, mutta en läytänyt sitä ketjua jossa kysyin. "

        Näin kysymyksen, mutta en ehtinyt vastata siihen. Hain yhden viestin, josta käy ilmi, että ydinLAITOKSIIN olisi ainakin yritetty hyökätä. Tässä viesti kokonaan, ei ole pitkä:

        "
        Pakistanin ydinlaitoksiin on kahden vuoden aikana tehty kolme terroristihyökkäystä:

        "
        Terrorists have attacked three of Pakistan’s military nuclear facilities in the past two years and there is a serious danger that they will gain access to the country’s atomic arsenal, according to a journal published by the US Military Academy at West Point
        ...
        "
        http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article6792397.ece
        "
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/8383991

        Nuo ydinlaitokset ovat Pakistanin rauhanomaisen ydinvoimalan tuotannon jatkojalostamoita, ehkä sille polttoainettakin tuottavia, ja sotilaallisessa käytössä. Varsinaiseen puhtaasti siviiliydinvoimalaan kohdistuneesta terrori-iskusta tai sellaisen yrityksestä en ole kuullut, mutta joitain vahvoja epäilyjä sellaisen mahdollisuudesta muistelen jotain kuulleeni. Pitääki yrittää kerätä niitä.


        Se, mitä hyväksytyn lain lakiesityksessä sanoo ydinterrorismista, kannattaa lukaista ainakin niiden, jotka yrittävät uskotella, että ydinterrorismilla ja ydinvoimalla ei ole mitään tekemistä keskenään - esityksen tekstin pitäisi olla kohtuullisen helposti ymmärrettävää:

        http://www.edilex.fi/virallistieto/he/20080080
        (HE 80/2008
        Hallituksen esitys Eduskunnalle ydinterrorismin torjumisesta tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen hyväksymisestä sekä laeiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja ydinenergialain 69 §:n ja rikoslain muuttamisesta
        esityksen pääasiallinen sisältö)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2612
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1988
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe