Mistä ihmislaji on kotoisin?

Adventtikirkko väittää, että ihmislaji on ilmaantunut Maapallolle taikatempulla taikoen savesta n. 6000 vuotta sitten, joten tämän takia myös muut näkemykset ovat tarpeellisia tuoda esille, jotta uskonnollinen kuluttaja voi tehdä rehelliseltä pohjalta päätöksiä valitessaan uskonnollista yritystä, josta on tuonpuoleiseen omaa paikkaansa hankkimassa.

Turun Sanomat kirjoittaa asiasta hyvin kansantajuisesti tämän päivän numerossaan.

Esitetään teoria ja sen tueksi kattavat todisteet ja kuinka ne on saatu.

http://www.ts.fi/teemat/ymparisto/228298.html

Mistä ihmislaji on kotoisin?

Turun Sanomat 7.6 2011 02:32:16

Tutkijat ovat nykyisin yksimielisiä siitä, että ihmislaji on kotoisin Afrikasta ja kehittyi siellä noin 190 000 vuotta sitten. Sen sijaan lajimme varhaisvaiheiden yksityiskohdat ovat olleet hämärän peitossa johtuen satojen erilaisten ja erillisten ihmispopulaatioiden monimutkaisesta historiasta. Tämän vuoden maaliskuussa kuitenkin kysymykseen saatiin valaistusta, kun yhdysvaltalainen tutkimusryhmä julkaisi arvostetussa Proceedings of The National Academy of Sciences USA -lehdessä tuloksensa tutkimuksesta, joka koskee Etelä-Afrikan metsästäjä-keräilijäkansojen populaatiogenetiikkaa.

Käsitys ihmisen afrikkalaisesta alkuperästä perustuu sekä geneettisiin tutkimuksiin että fossiililöytöihin. Geneettiset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmislajin geneettinen muuntelu on suurimmillaan Afrikassa. Tämä viittaa lajimme afrikkalaiseen alkuperään, sillä onhan helppo yhtyä ajatukseen, että lajin geneettinen monimuotoisuus on laajinta siellä, missä se on syntynyt. Ihmisten alkaessa vaeltaa pieninä ryhminä pois Afrikasta tuli ei-afrikkalaisiin väestöihin vain osa alkuperäisestä muuntelusta.

Vanhimmat nykyihmisen fossiilit ovat löytyneet Itä-Afrikasta, minkä vuoksi lajimme on ajateltu syntyneen siellä. Geneettinen monimuotoisuuskin on tähänastisissa tutkimuksissa ollut suurinta juuri Itä-Afrikassa.

Aikaisemmin ei ole kuitenkaan juurikaan voitu tutkia Etelä-Afrikan metsästäjä-keräilijäkansojen geneettistä monimuotoisuutta. Nyt puheena oleva tutkimus pureutui juuri tähän ongelmaan, ja sen suorittanut ryhmä saattoi todeta, että geneettinen muuntelu oli kaikkein laajinta juuri näiden kansojen keskuudessa.

Monimuotoisuutta mitattiin kolmen eri muuttujan avulla. Nämä olivat DNA:n nukleotidien monimuotoisuuden määrä, kytkentäepätasapainon määrä sekä fiksaatioindeksi.

Näistä nukleotidien monimuotoisuus mittaa suoraan geneettisen muuntelun määrää. Kytkentäepätasapaino puolestaan mittaa sitä, kuinka paljon vastinkromosomit ovat vaihtaneet geneettisessä rekombinaatiossa osia keskenään. Mitä pienempi epätasapaino on, sitä vanhempi on populaatio, josta se on mitattu. Fiksaatioindeksi taas mittaa vastingeenien erilaisuuden määrää populaatiossa; mitä suurempi se on, sitä monimuotoisempi on kyseinen populaatio.

Kaikki mittaustulokset tukivat olettamusta, että ihmislaji on kotoisin Etelä-Afrikasta ja että siellä elävät metsästäjä-keräilijäkansat ovat lajimme vanhimpia elossa olevia populaatioita.

Sellaista taas.

23

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valon Taikaa

      Adventtikultti etsii ilmeisesti myös juuriaan?
      Siksiköhän se mielellään lähettää lobbareita juuri Afrikkaan?
      Adventtikirkko käy mielellään tutustumassa siellä, missä Ellen G. White ei käynyt, koska pelkäsi joutuvansa esi-isiensä heimojen ruokapataan.

      Ellen White tosin luuli, että värilliset ihmiset olivat apinan ja ihmisen yhtymisen tulosta ja siksi hän piti heitä saatanan aikaansaannoksina.

      Ellen ei sairaudeltaan vain huomannut lukeutuvansa itsekkin saatanan jälkeläisten joukkoon.

    • "rikkisi haisee"

      Syyttäjähenki ei jätä sinua rauhaan!

      Joten mihinkäs sinä, joka elät tietoisesti syyttäjähengen alaisena uskot lukeutuvasi?

    • seestä...

      ...per

      • Ai per-

        seestä?


    • Aadan ja Eeva.

      Alussa Jumala loi taivaan ja maan.
      Ihminen paratiisissa
      Siihen aikaan, kun Herra Jumala teki maan ja taivaan,
      7. Ja Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento.*
      Herra Jumala sanoi: "Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen."
      21. Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla. 22. Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet miehen luo. 23. Ja mies sanoi:

      - Tämä se on! Tämä on luu minun luustani ja liha minun lihastani. Naiseksi häntä sanottakoon: miehestä hänet on otettu.*

      Mies antoi vaimolleen nimeksi Eeva, sillä hänestä tuli kaikkien ihmisten kantaäiti.* 21. Ja Herra Jumala teki Aadamille* ja hänen vaimolleen nahasta vaatteet ja puki heidät niihin.
      22. Sitten Herra Jumala sanoi: "Ihminen on nyt kuin me: hän tietää sekä hyvän että pahan. Ettei hän nyt vain ota elämän puusta hedelmää ja syö ja niin elä ikuisesti!" 23. Niin Herra Jumala ajoi ihmisen pois Eedenin puutarhasta ja pani hänet viljelemään maata, josta hänet oli tehty. 24. Hän karkotti ihmisen ja asetti Eedenin puutarhan itäpuolelle kerubit ja salamoivan, leimuavan miekan vartioimaan elämän puulle vievää tietä.

      23. Jeesuksen sukuluettelo
      Jeesus oli noin kolmenkymmenen vuoden ikäinen aloittaessaan työnsä. Hän oli - näin luultiin - Joosefin poika. Joosefin isä oli Eeli, 24. tämän isä Mattat, tämän Leevi, tämän Melki, tämän Jannai, tämän Joosef, 25. tämän Mattitja, tämän Amos, tämän Nahum, tämän Hesli, tämän Naggai, 26. tämän Mahat, tämän Mattitja, tämän Simei, tämän Josek, tämän Joda, 27. tämän Johanan, tämän Resa, tämän Serubbabel, tämän Sealtiel, tämän Ner, 28. tämän Melki, tämän Addi, tämän Kosam, tämän Elmadam, tämän Er, 29. tämän Joosua*, tämän Elieser, tämän Jorim, tämän Mattat, tämän Leevi, 30. tämän Simeon, tämän Juuda, tämän Joosef, tämän Jonam, tämän Eljakim, 31. tämän Melea, tämän Menna, tämän Mattata, tämän Natan, tämän Daavid, 32. tämän Iisai, tämän Obed, tämän Boas, tämän Salma, tämän Nahson, 33. tämän Amminadab, tämän Admin, tämän Arni, tämän Hesron, tämän Peres, tämän Juuda, 34. tämän Jaakob, tämän Iisak, tämän Abraham, tämän Terah, tämän Nahor, 35. tämän Serug, tämän Reu, tämän Peleg, tämän Eber, tämän Salma, 36. tämän Kenan, tämän Arpaksad, tämän Seem, tämän Nooa, tämän Lemek, 37. tämän Metuselah, tämän Henok, tämän Jered, tämän Mahalalel, tämän Kenan, 38. tämän Enos, tämän Set, tämän Aadam, tämän Jumala.

      Siinäpä se.

      • alifariseus

        Kumpi Jeesuksen sukuluetteloista on totta ja miksi väitetään että Joosef ei ole Jeesuksen isä kun kumpikin sukuluettelo pohjaa Joosefiin. Entä mikä Raamatun kolmesta erilaisesta luomiskertomuksista on oikea? Mikään niistä ei pidä yhtä sen kanssa mikä varmasti tiedetään mm maapallon, aurinkokunnan ja ihmislajin synnystä.
        Aurinkokuntako syntyi tämän meidän planeetan ympärille ja Aatami eli vielä kun Egyptiä jo hallitsivat faaraot jotka puolestaan eivät huomanneet vedenpaisumusta .Egyptissä kun on katkeamaton 5000 vuotinen kulttuuri .


      • elävä sielu

        Raamatun väärenöstä!

        Näin ihmisestä tuli elävä olento.*

        Alkuperäinen teksti kuuluu, "Näin ihmisestä tuli elävä SIELU!"


    • U-1.selle kysymys.

      Uskova 1.nen. Mitä mieltä olet ihmisen, eli Aadamin ja Eevan olemassaolosta.
      Onko Eeden totta, onko Aadamin lankeemus totta, perustuuko kristinuskon perus ajatus josta lähdetään niihin mittoihin mitä on kirjoitettu?

      Vai yhdytkö bushmannin ajatuksiin, sotiihan hän ilmeisesti näkemyksiäsi vastaan!

      • totuuden etsijä2

        Aadam oli ensimmäinen ihmissuku eli ensimmäinen syntymisemme jokaisella ihmisyksilöllä on oma Aadaminsa, ja siten myös toinen, jolloin hän yhtyy "Kristukseen". Kun nyt ensimmäinen Aadam "elohistisessa luomiskertomuksessa" oli ihmiskunta yleensä, eikä vielä nimitetä Aadamiksi.

        Mutta sitten puhutaan 1Moos.2:5-25. Ja tämä Aadam lankeaa syntiin, ja tähän on meidän jokaisen historia kätketty. Tässä siis on Aadam geneerinen sukunimi, ei mikään yksilö. On siis allegoriaa, että on puhuttu vain yhdestä Aadamista. Jeesus Kristus on toinen Aadam, joka on vastakohta ensimmäiselle ihmisolennolle - Adamille. Siinä me tämän päivän ihmiset olemme kaikki.

        Emme ole enään tuo ensimmäinen juurirotu, tai kolmaskaan juurirotu vaan viidennen rodun loppupää.


    • mielenkiintoista...

      Katsotaanpa, mitä uskova_1 Riitta Nenonen sinulle vastaa.

      Todistaako hän sinulle Luoja Jumalasta, Aadamista ja Eevasta, jonka Bushmanni mieltää taruksi.

      Keskustelkaapa,

      Nähdään, kun kaksi ajatuskantaa kohtaa toisensa.

      Vai onko niin, että tässä onkin rienaajan hallitusvallan samanmielisten ottelu Sanaa vastaan.

    • Lukia vaan *

      Etiopiasta on löydetty yli 450 miljoonaa vuotta vanha ihmisen pääkallo,joten meillä on todisteet siitä, että busmannin kantaheimo on se alkuperäinen. Tämän kallonm omistajan väriä ei mainittu. Kallo oli siis ihmisen eikä apinan.

      • pyh!

        Tuo on paskapuhetta.


    • pyh!

      Meitä ei sun harhaoppis kiinnosta eikä tämän maailman jumalankieltäjien typeryydet.

      • Iloinen nauraja

        Arvoisa "pyh!", sinä et vain ymmärrä näitä asioita, koska uskonto on aivopessyt mielesi. Evoluutio on totta. Kovalla ajattelulla ja henkisellä työllä sinäkin pystyt sen ymmärtämään, mutta helppoa se ei tule sinulle olemaan. Onnea matkaan uskonnottomuuden tielle.

        T: Iloinen nauraja


      • pahatusmielet..
        Iloinen nauraja kirjoitti:

        Arvoisa "pyh!", sinä et vain ymmärrä näitä asioita, koska uskonto on aivopessyt mielesi. Evoluutio on totta. Kovalla ajattelulla ja henkisellä työllä sinäkin pystyt sen ymmärtämään, mutta helppoa se ei tule sinulle olemaan. Onnea matkaan uskonnottomuuden tielle.

        T: Iloinen nauraja

        Täytyy syvästi kunnioittaa evoluutio- teorioiden uskonnollisten uskovien uskoa.

        Kovalla työllä he sitä uskoa aamentavat ja tyhjä heillä paukkuu mennen tullen.

        Onneksi Kristityillä tyhjä ei paukahda, vaan lepäävät raamatullisen uskon perustalla.

        Olisin Riitan halunnut todistamaan uskostaan Jeesukseen ja siihen Kristuksen sukupuuhun Aadamin ja tämä Jumala näköalaan.

        Mutta jotenkin hän karahti pelkäämään teitä ja puhuu tuolla nurkantakana tästä asiasta.

        Ehkä jotain yhtälaisuutta on teidän ja Riitan ajatuksissa, koska hän ei halua pahentaa rienaajaHerran mielialaa ja kyseenalaistaa teidän näköaloja.

        Kyllähä Jeesus myös asiasta toi mielipiteensä, ettei talo pysy pystyssä, jos riitaa syntyy, siksi pitää samanmieliset vastustajien ajatukset olla, ettei toinen pahata toisen mieltä.

        Ajatelkaas, jos Riitta nousisi teidän ajatusta vastaan täällä, kuinka sinunkin mielesi on pahatettu sen jälkeen.

        Mutta ei, ei hän tule todistamaan pilkkajien riviin Jumalasta, luomisesta, koska sama henki istuu lihassa siinä sydämessä.

        ... voi voi.

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/9918336.

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/8088228


      • yritän pysyä.......
        pahatusmielet.. kirjoitti:

        Täytyy syvästi kunnioittaa evoluutio- teorioiden uskonnollisten uskovien uskoa.

        Kovalla työllä he sitä uskoa aamentavat ja tyhjä heillä paukkuu mennen tullen.

        Onneksi Kristityillä tyhjä ei paukahda, vaan lepäävät raamatullisen uskon perustalla.

        Olisin Riitan halunnut todistamaan uskostaan Jeesukseen ja siihen Kristuksen sukupuuhun Aadamin ja tämä Jumala näköalaan.

        Mutta jotenkin hän karahti pelkäämään teitä ja puhuu tuolla nurkantakana tästä asiasta.

        Ehkä jotain yhtälaisuutta on teidän ja Riitan ajatuksissa, koska hän ei halua pahentaa rienaajaHerran mielialaa ja kyseenalaistaa teidän näköaloja.

        Kyllähä Jeesus myös asiasta toi mielipiteensä, ettei talo pysy pystyssä, jos riitaa syntyy, siksi pitää samanmieliset vastustajien ajatukset olla, ettei toinen pahata toisen mieltä.

        Ajatelkaas, jos Riitta nousisi teidän ajatusta vastaan täällä, kuinka sinunkin mielesi on pahatettu sen jälkeen.

        Mutta ei, ei hän tule todistamaan pilkkajien riviin Jumalasta, luomisesta, koska sama henki istuu lihassa siinä sydämessä.

        ... voi voi.

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/9918336.

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/8088228

        uskova_1
        7.6.2011 23:13

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/8088228

        "Uskova 1.nen"
        "Mitä mieltä olet ihmisen, eli Aadamin ja Eevan olemassaolosta."
        - Ovat onnekkaat taivaassa.

        "Onko Eeden totta,"
        - Oli Paratiisi olemassa, mutta lienee hävinnyt vedenpaisumuksessa.

        "onko Aadamin lankeemus totta,"
        - On. Ensin lankesi Eeva ja sitten Aatami.

        "perustuuko kristinuskon perus ajatus josta lähdetään niihin mittoihin mitä on kirjoitettu?"
        - Minun mielestäni kristinuskon perusajatus, eli Kristuksen sijaiskärsimys, on mittaamattoman suuri. En käsitä, miten sitä voisi mitata ihmisaivoilla.

        "Vai yhdytkö bushmannin ajatuksiin, sotiihan hän ilmeisesti näkemyksiäsi vastaan!"
        -Yritän pitäytyä Raamatun sanassa enkä yhdy mihinkään ajatuksiin, mitkä ovat Raamatun kanssa ristiriidassa.

        ***


      • tarina on satua.
        yritän pysyä....... kirjoitti:

        uskova_1
        7.6.2011 23:13

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/8088228

        "Uskova 1.nen"
        "Mitä mieltä olet ihmisen, eli Aadamin ja Eevan olemassaolosta."
        - Ovat onnekkaat taivaassa.

        "Onko Eeden totta,"
        - Oli Paratiisi olemassa, mutta lienee hävinnyt vedenpaisumuksessa.

        "onko Aadamin lankeemus totta,"
        - On. Ensin lankesi Eeva ja sitten Aatami.

        "perustuuko kristinuskon perus ajatus josta lähdetään niihin mittoihin mitä on kirjoitettu?"
        - Minun mielestäni kristinuskon perusajatus, eli Kristuksen sijaiskärsimys, on mittaamattoman suuri. En käsitä, miten sitä voisi mitata ihmisaivoilla.

        "Vai yhdytkö bushmannin ajatuksiin, sotiihan hän ilmeisesti näkemyksiäsi vastaan!"
        -Yritän pitäytyä Raamatun sanassa enkä yhdy mihinkään ajatuksiin, mitkä ovat Raamatun kanssa ristiriidassa.

        ***

        Bussin vastaus Nerrelle, tässä taannoin, leike.

        Esimerkiksi, esimerkkisi syntiinlankeemuksesta on sellainen, sillä me tiedämme täysin varmasti, että Aatamin ja Eevan tarina on satua. He eivät ole oikeasti eläneet, eikä sitä syntiinlankeemusta ole tapahtunut, joka Raamatussa kirjaimellisesti lukee,
        näin. ->
        Bushmanni
        29.7.2010 15:16


      • sepä siitä.
        Iloinen nauraja kirjoitti:

        Arvoisa "pyh!", sinä et vain ymmärrä näitä asioita, koska uskonto on aivopessyt mielesi. Evoluutio on totta. Kovalla ajattelulla ja henkisellä työllä sinäkin pystyt sen ymmärtämään, mutta helppoa se ei tule sinulle olemaan. Onnea matkaan uskonnottomuuden tielle.

        T: Iloinen nauraja

        Evoluutioasia on ongelma kertojille, siksi se ei kuulu tänne.
        Riittävästi on tekstiä, että ateisteilla on hirvittävä todistustaakka evoluution suhteen, eikä heillä, jotka tunnustavat Älykkään suunnittelijan olemassaolon.

        Jo kiihkeä ateismin puolustaja [reilusti yli 40 vuotta], nyt uskoo, että moderni tiede on osoittanut riittävällä tavalla, älykäs Jumala säilyy.
        Maailmankaikkeuden hienosäätö ja monimutkaisuus elämässä, pakottaa hänet luopumaan ateismista.
        Olisiko joku Anthony Flew, ajatuksen takana.
        Myös näitä uskoon ja jopa papiksi kääntyneitä tiedemiehiä on ja eräänkin haastattelun katsoin telkusta, ... se matemaattisuus kaikessa sai hänet uskomaan Luojaan.


      • totuuden etsijä2
        tarina on satua. kirjoitti:

        Bussin vastaus Nerrelle, tässä taannoin, leike.

        Esimerkiksi, esimerkkisi syntiinlankeemuksesta on sellainen, sillä me tiedämme täysin varmasti, että Aatamin ja Eevan tarina on satua. He eivät ole oikeasti eläneet, eikä sitä syntiinlankeemusta ole tapahtunut, joka Raamatussa kirjaimellisesti lukee,
        näin. ->
        Bushmanni
        29.7.2010 15:16

        Yhdyn Bushin näkemykseen ja todistukseen, että "Aadam ja Eeva", eivät fyysillisinä eli lihallisina täyden ymmärryksen omaavina olentoina - ihmisinä, jotka olisivat eettisessä kehityksessä olleet nykyihmisen tasolla, vaan kertomus on allegoriaa eli ihmisen älyllistä heräämistä ja siten tiedostamisen alkuvaiheita ja myöskin ymmärryksen heräämistä. Eli Aadam kuvaa meidän päätämme ja sen sisältöä.

        Ja Eeva meidän sydäntämme ja sen tunnetta, Aadam ja Eeva on pitkä hyvin pitkä ihmiskunnan kehityksen historia.


      • näkkyy olevan.
        totuuden etsijä2 kirjoitti:

        Yhdyn Bushin näkemykseen ja todistukseen, että "Aadam ja Eeva", eivät fyysillisinä eli lihallisina täyden ymmärryksen omaavina olentoina - ihmisinä, jotka olisivat eettisessä kehityksessä olleet nykyihmisen tasolla, vaan kertomus on allegoriaa eli ihmisen älyllistä heräämistä ja siten tiedostamisen alkuvaiheita ja myöskin ymmärryksen heräämistä. Eli Aadam kuvaa meidän päätämme ja sen sisältöä.

        Ja Eeva meidän sydäntämme ja sen tunnetta, Aadam ja Eeva on pitkä hyvin pitkä ihmiskunnan kehityksen historia.

        Huutosakissa on kannattajansa, kuten.


    • lende 31

      Hei teidän pitäis tajuta että Jumalalle yksi päivä on tuhat vuotta, mitä sitä aprikoimaan kuinka kauan siinä meni. Tärkeintä on se että oma sydän on puhdas ja välit Jeesukseen Kristukseen on kunnossa. On aivan selvää että meitä pyritään viemään harhaan kaikilla mahdollisilla evoluutio opeilla ja muilla vastaavilla jutuilla. Totuus on kuitenki se että on vain yksi tie; Jeesus Kristus. Mikäli sulla on tarve roikkua näillä sivuilla kertoo vain siitä että Jumala puhuttelee sua, pysähdy ja kuuntele mitä Jumala haluaa sanoo sulle, älä aina pistä vastaan.

      • Fniss!

        Joo, se on äidinrakkautta se.

        Minkähänlainen kollikoltiainen tuostakin pikku söpövauvelista sitten tulee isona.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      161
      1692
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1255
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      249
      1213
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      36
      1017
    5. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      61
      892
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      172
      889
    7. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      62
      858
    8. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      796
    9. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      53
      721
    10. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      39
      695
    Aihe