Painekattila

paineet pienentää

on niin mahtava. Maut tulevat syviksi ja laajoiksi. Ainesten oma maku on niin vahva, että ei paljon muita mausteita kaipaa. Minulla oli painekattilasta kovin vanhanaikainen käsitys, nykyajan systeemi on kätevä ja turvallinen. Keittoaika lyhenee huimasti ja energiaa säästyy, kun homma hoituu minimilämmöllä. Olen hurahtanut pahasti ja koko ajan löytyy lisää käyttötapoja.
Perinteisin meillä on hernekeitto. Tavallisessa kattilassa hyvin muhineen paksun keiton valmistumiseen menee 2-3tuntia, painekattilassa 40-60min. Laitan herneet ja jäisen savupotkan ja se on siinä. http://hellapoliisi.yhteishyva.fi/2014/02/09/hernekeitto-painekattilassa/

Kaikkien papujen ja jyvien keittoaika lyhenee huimasti, esim kokonainen esikeittämätön ohra valmistuu noin 16-18minuutissa.
Täysjyväriisi,norm kattilassa noin 50 min, painekattilassa 15min. Perunoitten keitto ajatustakin nopeammin..

Kokonainen kana/broisku kypsyy noin puolessa tunnissa, samalla saat hyvän kanaliemen. Pintaan voi ottaa grillissä vielä rusketusta.


Liha/riistaosasto on sitten ihan oma paratiisinsa! Maku on jotain aivan mahtavaa ja liha tulee ihanan mureaksi, haarukalla pilkottavaksi. Maukas osso bucco valmistuu alta puolen tunnin! Burgundinpata, kyljykset, palapaisti, karjalanpaisti, kassler, kaalipata, ym ym ym, NAM!

Keitoista tulee tosi aromikkaita, vihanneskeiton makukin on jotain uskomatonta. Hirvikeitto valmistuu tosi helposti.

Sitten yksi mikä hämmästytti minut todella oli risotto! 6-10 min ja kaiken voi laittaa kattilaan kerralla. Ja maku..!

Spagettikastiketta olen tehnyt jauhelihasta (kaikki kattilaan ja 7min) sekä italialaiseen ragu-tyyliin lihasta (kaikki kattilaan ja noin 20min).

Liha-, kana-, kala- ja kasvisliemet valmistuvat kätevästi. Ketsuppiakin olen keitellyt ja omenasosetta pakkaseen.

Joku on tehnyt juustokakunkin painekattilassa! Tuonne jälkkäripuolelle en ole vielä eksynyt.

Mutta kuten huomaat, mahdollisuudet ovat rajattomat!! Jos kiinnostuit, tässä muutama vinkki hyvästä kirjasta: Mat med tryck, Anna Skippers / Miss Vickie´s big book of pressure cooker recipes, Vickie Smith / Lorna Sass on tehnyt useita painekattilallisia kirjoja ja ne ovat kaikki tosi hyviä.
Blogeja: http://pressurecookingwithlornasass.wordpress.com/
http://www.tryckkokning.se/
http://www.hippressurecooking.com/
http://missvickie.blogspot.com/

Kuten huomaat, suomeksi/Suomesta ei oikein tahdo löytyä kirjallisuutta, vaikka mielestäni ennen vanhaan painekattila kuului melkein joka torppaan!

OpaMuurikka on pitänyt oivan tuotteensa ihan liian pimennossa. Heidän sivuiltaan löytyy muutama resepti.

Kana
http://www.savonsanomat.fi/erikoissivut/ruokajajuoma/lisakkeetjakastikkeet/kanaliemi/1036760

14

5277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sgr2

      En ole hankkinut viellä. Kyllä herneet kypsyy tunnissa. Mutta pavut ei vaikka toista vuorokautta niitä liottaisi, niin kovaksi jäävät vaikka kaksi tuntia keittäisi. Täytyypä katsoa tuota mallia . Aika kallita ne on vähintään 70 €.

      • paine_pipsa

        painekattilan käyttöä
        – käyttöohje vaatii huolellista perehtymistä ja voisi olla selkeämpi ja käytännönläheisempi
        – kolminkertainen turvamekanismi
        – painekantta ei saa pestä tiskikoneessa
        – tiiviste tulee vaihtaa vuosittain (huuhdo aina käytön jälkeen ja ruokaöljyä )
        – huoltotsekkaus 10 vuoden jälkeen
        – keitinosalla 10 vuoden takuu, muilla vuoden.


      • paine_paula
        paine_pipsa kirjoitti:

        painekattilan käyttöä
        – käyttöohje vaatii huolellista perehtymistä ja voisi olla selkeämpi ja käytännönläheisempi
        – kolminkertainen turvamekanismi
        – painekantta ei saa pestä tiskikoneessa
        – tiiviste tulee vaihtaa vuosittain (huuhdo aina käytön jälkeen ja ruokaöljyä )
        – huoltotsekkaus 10 vuoden jälkeen
        – keitinosalla 10 vuoden takuu, muilla vuoden.

        keittoaikoja jotta onnistut
        http://energianeuvonta.ksoy.fi/kaytaoikein/millaista-on-kokata-painekattilalla


      • juur_ipuna
        paine_paula kirjoitti:

        keittoaikoja jotta onnistut
        http://energianeuvonta.ksoy.fi/kaytaoikein/millaista-on-kokata-painekattilalla

        kattila paineet ja keittoajat
        http://www.kotivinkki.fi/ruoka/painekattila-on-nopea-ja-energiatehokas


    • eikaikkien

      Kaikkien papujen ja jyvien


      Tuskin kaikkien. Ainakin mun pavut ja jyvät on ihan raakoja vieläkin

    • pressu_keitos

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ja taas ammuttu kokkolassa

      Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.
      Kokkola
      58
      5545
    2. Mitä siellä ABC on tapahtunut

      Tavallista isompi operaatio näkyy olevan kyseessä.
      Alajärvi
      95
      4491
    3. Helena Koivu on äiti

      Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      375
      2654
    4. Ovatko naiset lopettaneet sen vähäisenkin vaivannäön Tinderissa?

      Meinaan vaan profiileja selatessa nykyään valtaosalla ei ole minkäänlaista kirjoitettua tekstiä siellä. Juuri ja juuri s
      Nettideittailu
      75
      1203
    5. Suomi vietiin Natoon väärin perustein. Viides artikla on hölynpölyä. Yksin jäämme.

      Kuka vielä uskoo, että viides artikla takaa Suomelle avun, jos Suomeen hyökätään. Liikuttavasti täällä on uskottu ja ved
      Maailman menoa
      334
      1072
    6. Et ilmeisesti aio enää ikinä olla tekemisissä

      Että näinkö se menee
      Ikävä
      62
      881
    7. Kuvaile elämäsi naista

      Millainen hän on? Mikä tekee hänestä sinulle erityisen?
      Ikävä
      28
      863
    8. Sydämeni on sinun luona

      Koko ajan. Oli ympärilläni ketä oli niin sinä olet vain ajatuksissa ja tunteissa. En halua muiden kosketusta kuin sinun
      Ikävä
      46
      846
    9. Trump ja Venäjä

      Huomasitteko muuten... Käytännössä ainoat valtiot, joille Trump EI eilen asettanut typeriä tariffejaan, olivat Venäjä ja
      Maailman menoa
      106
      817
    10. Jatkuva stressitila

      On sinun vuoksesi kun en tiedä missä mennään mutta tunteeni tiedän ainoastaan
      Ikävä
      52
      799
    Aihe