Kevään airut ja huurteinen lasi valkoviintä
Hollantilainen vaaksan mittainen file pyrstöstä kiinni , Hakaniemen Hallin Roopen
http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/rosendahl/
sesonki tuote jo 20 vuotta.. Tilataan etukäteen.
mmatjessilli on nykyisin degeneroitunut tarkoittamaan mitä tahansa sokerisuolattua rasvasilliä. Sana tulee hollanninkielisestä sanasta maatjesharing, joksi kutsuttiin vain kesällä pyydettävää, nuorta silliä. Sen sukuelimet eivät vielä olleet kypsyneet, mutta silli oli lihavaa. Tynnyrit merkittiin parasta laatuluokkaa merkitsevällä kirjaimella M. Muut hollantilaisen sillin laatuluokat olivat Vol, täynnä mätiä tai maitia, ja Spents, vasta kuteneet laihat sillit.
Kuten sanottu, tuore matjessilli on Keski-Euroopassa kesän herkku, huolimatta pakastamisvaatimuksesta. Kesälomamatkalla Moselin laaksossa vuonna 1991 näimme sitä mainostettavan joka herkkukaupassa ja ravintolassa. Tietenkin sitä piti maistaa, ja hyvää se olikin – melkein kuin ennen vanhaan Rymättylässä, kun Saukon troolarit tulivat kotisatamaan ja koko kylä vaelsi rantaan ostamaan tuoretta silliä.
Hollannissa oli matjessillin suolapitoisuus alun perin vain noin kolme prosenttia. Näin vähän suolattu silli ei juuri kestänyt kuljetusta, joten se jo Saksaan vietäessä suolattiin 12-prosenttiseksi. Saksassa onkin tapana liottaa matjessilli kivennäisvedessä, maidossa tai kirnupiimässä ennen tarjoilua.
Matjes-sanan alkuperää on selitetty hiukan eri tavoin eri lähteissä. Perustana on kuitenkin hollannin maatjesharing, nuori silli. Sana johtuu muinaisesta nuorta tyttöä merkitsevästä sanasta maget, jonka nykyaikainen muoto on maagd. Samaa sukua ovat apulaista, toveria yms. (eli siis alunperin tyttökaveria) merkitsevät maat ja englannin mate sekä tietysti saksan Mädchen ja englannin maid. Muita samansukuisia sanoja ovat lisäksi ranskan moitié, puoliso tai puolikas sekä englannin match, yhteensopiva, vertainen. Joka tapauksessa on ollut kyse neitsytsillistä, vielä sukukypsymättömästä nuoresta silliä. Haring on germaaninen sana Herring, joka on käytössä monissa Euroopan kielissä. Tietää Rahola
Matjes
15
1345
Vastaukset
- Matosfaari
Pitääkö tuo nyt keittää vai paistaa tai hauduttaa vai mitä lie? En ainakaan raakaa lapamatoista kalaa suuhuni työnnä.
- matjesmeid
Matjespaketit Roopelle pakastettuna ja siitä sitten sulattaen
- Anonyymi
Matosfaari kirjoitti:
Pitääkö tuo nyt keittää vai paistaa tai hauduttaa vai mitä lie? En ainakaan raakaa lapamatoista kalaa suuhuni työnnä.
se on pakastettu 24 h
- Silliäkullekin
Aha.
- sillinisti
suolasilli http://keskustelu.suomi24.fi/t/11994387
http://www.makuja.fi/reseptit/suolasillia-kermaviilin-kera
/Vuoden 1957 Kotiruoka -kirjassa on paljon lämpimiä silliruokia
mm
Paistettu silli
4 pientä silliä
1 dl vehnäjauhoja
1 vatkattu muna
1 dl korppujauhoja
2 rkl margariinia tai voita
2 dl kermamaitoa
Liota sillit ja kuivaa. Käytä ensin jauhoissa, sitten munassa ja viimeiseksi korppujauhoissa.
Paista nopeasti pannulla rasvassa kullanruskeiksi.
Laita sillit vadille. Kuumenna kermamaito pannulla ja kaada sillien päälle
-etikkasäilykettä lautaselle punejuuri/kurkku ja tilliä
http://www.keittotaito.com/uunissa_paistettua_sillia_ja_sipulikastiketta.html
http://www.maku.fi/reseptit/uunisilli
http://www.alko.fi/juoma-ruoka/reseptit/1996/uunisilli/- silliäsullekin
Pikku-matjes on ollut suolassa, tuotu Suomeen pakasteena ja kalakauppiaani sulattaa sen jääkaapissa. Joka Joulu, Wappu ja Juhannus silliä tilataan ja jonotetaan tiskillä http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/rosendahl/
Tosihyvä selostus matjes:sta. Itse muistan asia silläkin, että aikoinaan tulivat pienmmät kalastusalukset Pohjoissaksan satamiin ja möivät "grüne Heringe" eli tuoretta siliä, joka meni siten paistettavaksi pannuun. Kyllä oli herkku pula-aikana.
- matjes
Germaanisen alueen kevätherkku
http://www.chefkoch.de/rs/s0/grüne heringe eingelegt/Rezepte.html- kalan_kimppuun
grüne heringe ohjetta
http://www.chefkoch.de/rs/s0/grüne heringe/Rezepte.html
ja nuorta pottua !
- siilli_koulu
sillikoulu http://www.sillikoulu.fi/
- hering
Aikanaan tuli Rymättylään keväinen sillilasti, olin Saukkoa vastassa valtaisassa väenpaljoudessa. Herkkua odoteltiin hartaasti.
http://www.dikseli.fi/sillitsillilaivat.html
Nyt naattimaan http://www.dikseli.fi/index.html
- varkaallaonlyhyetjäljet
Näppäränä poikana otit sitten copy-paste:lla Raholan tekstin ja annat ymmärtää olevasi joku asiantuntija =D =D
Alkuperäinen teksit löytyy täältä: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/s.html#sila - Anonyymi
Ostan toisinaan pakkauksessa olevaa matjessilliä (?) mutta jo suhteellisen edullinen kilohinta laittaa epäilemään että onko kalalla mitään tekemistä alkuperäisen matjessilli- käsitteen kanssa. Sillinpyyntiä on muutenkin rajoitettu ja sopii epäillä että sitä nuorta vasta kasvuun kunnolla päässyttä kalaa saisi luvan kanssa pyytää sellaisia määriä että se voitaisiin myydä noin edullisesti?
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406963
- 323928
- 453310
- 402909
- 172696
- 372228
- 162186
- 412133
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482067- 392000