trollitehtaalla

jbb

Yle Pietarin trollitehtaalla – Näin Venäjän propagandaa rustataan kellon ympäri
Someaikakaudella propagandan tehtailu vaatii vikkeliä hiirikäsiä, mutta vakaumusta ei kysellä. Liukuhihna suoltaa yksisilmäisiä uutisia ja monistettuja sloganeita Kremlin tueksi.

Mistä on kyse?

Pietarissa tehtaillaan järjestelmällisesti Putinia tukevaa nettipropagandaa.
Ns. trollitehdas etsii nyt lisää englannintaitoisia propagandisteja.
Aluksi paneteltiin Venäjän oppositiota, nyt Ukrainaa ja länsimaita.
Nettitrollien 400–650 euron kuukausipalkkaa pidetään Venäjällä hyvänä.
Ylellä ennennäkemätöntä kuvamateriaalia trollitehtaan toiminnasta.

55

231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Natoon

      Venäjän trollaus otetaan tosissaan – päättömyyksiä ammutaan alas
      Valtiojohto on varpaillaan Venäjältä tulevan tietotulvan vuoksi. Myös kansalaisilta toivotaan valppautta totuuden ja valheen rajaa sekoittavan tiedon hetteiköissä.


      Venäjältä tuleva informaatiovaikuttaminen on lisääntynyt merkittävästi Krimin niemimaan valtaamisen jälkeen. Valtioneuvoston kanslian mukaan tarkoituksena on saada aikaan hajaannusta Euroopassa, Suomessa sekä luoda epäluottamusta päättäjien ja kansalaisten välille. Totuutta ja valhetta sekoittavaa tietoa välitetään lähes päivittäin.

      Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila sanoo, että valtiojohtoiset vaikuttamispyrkimykset on tunnistettu Suomen lisäksi myös muissa länsimaissa.

      Ns. trollauksessa muun muassa levitetään manipuloituja kuvia, siteerataan politikkoja valikoidusti ja keskustelupalstoillle syötetään tekaistuja kommentteja.

      Muutama julkisuushakuinen kellokas syöttää kummallisuuksiaan Venäjän mediaan.
      – Markku Mantila
      Valtiojohto seuraa tilannetta erittäin tarkkaan ja ministeriöt vaihtavat tietoja keskenään. Yhteistyötä aiotaan jatkossa tiivistää. Räikeisiin virheisiin ja valheisiin myös puututaan.

      – Koetetaan havaita ja ampua alas päättömyyksiä, mitä tulee valitettavan usein.

      Mantilan mukaan informaatiovaikuttamiseen osallistuu väkeä myös Suomesta.

      – Muutama julkisuushakuinen kellokas, joka syöttää kummallisuuksiaan Venäjän mediaan, myös he palvelevat tätä tarkoitusta.

      Joka päivä oltava varuillaan

      Totuuden ja valheen rajan hämmentäminen käynnistyi Mantilan mukaan toden teolla Ukrainan kriisin myötä.

      – Se alkoi oikeastaan siitä, kun Krim tuli vallatuksi ja Venäjällä tuli tarve käyttää informaatiokanavia asioiden sekoittamiseksi.

      Mantila sanoo, että kun Ukrainan kriisistä puhutaan, unohtuu se, että Krim tuli haltuunotetuksi kansainvälisen lain vastaisesti ja sekin on saatu häivytettyä pois informaatioryöpytyksellä.

      Mantilan mielestä valheellista ja harhaanjohtavaa tiedonvälitystä vastaan voi taistella vain avoimuudella. Yleisöä on varoitettava siitä, että kaikki, mikä mediassa on, ei ole aitoa.

      Se alkoi oikeastaan siitä, kun Krim tuli vallatuksi.
      – Markku Mantila
      – Ollaan entistäkin avoimempia ja koetetaan paljastaa tällaiset typerimmät vaikuttamisen tavat. Ennen kaikkea pidetään tätä teemaa yllä, siitä keskustellaan, se huomataan ja siinä ollaan joka päivä varuillaan.
      – Pitkässä juoksussa hyvä peruskoulu on parasta maanpuolustusta: että väki oppii lukemaan mediaa kriittisesti ja ymmärtää, mikä on mahdollista ja mikä ei.

      Pyrkimyksiä ei ole piiloteltu

      Tutkijatohtori Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista muistuttaa, että informaatiosota ei ole uusi ilmiö. Hän korostaa, että Venäjä ei ole piilotellut pyrkimyksiään vaikuttaa siihen, että sen näkemys tuodaan vahvasti esille maailmassa. Tämä on tuotu esille virallisissa puheissa ja dokumenteissa.

      Välillä vaikuttamispyrkimykset ovat Smithin mukaan olleet hienostuneempia ja niiden tavoitteena on ollut Venäjän imagon parantaminen. Sen jälkeen, kun mielenosoitukset Putinin hallintoa vastaan alkoivat Venäjällä, on propaganda muuttunut huomattavasti aggressiivisemmaksi ja Venäjän ongelmista on alettu syyttää muita valtioita.

      Myös Smith näkee Ukrainan kriisin käännekohtana. Se räjäytti informaatiosodan toden teolla käyntiin ja sitä käydään nyt raivokkaasti sosiaalisen median mukanaan tuomilla uusilla keinoilla.

      – Ukrainan kriisin kautta on tullut tämä propaganda-käsite ja ihan selvästi myöskin se, että faktoja on vääristelty.

      Fakta on aina vahvempi

      Tietotulvan tuottaminen trollitehtaissa pitääkin Smithin mielestä ottaa vakavasti. Hän arvoi, että nyt on jo näkyvissä, että Suomen valtiojohto on pääsemässä tilanteen tasalle.

      – Voi olla, että se tuli pienenä yllätyksenä aluksi, mutta nyt on selvästi merkkejä ilmassa siitä, että ollaan yhtenäistämässä kokonaisuutta.

      Myös hänen mielestään väärät tiedot on oikaistava. Vastapropagandaan ja omien trollitehtaiden perustamiseen ei kannata ryhtyä, vaikka oikea tieto näyttäisi jäävän propagandan jalkoihin.

      Somea ei voi hallita.
      – Hanna Smith
      – Pitkässä juoksussa se kuitenkin tulee kantamaan huomattavasti enemmän. Tämä oma tarina, joka perustuu faktoihin, se on aina se vahvempi.

      Smith arvioi, että läheskään kaikki sosiaalisessa mediassa ilmenevä vaikuttaminen ei ole peräisin Venäjän valtion järjestämiltä tahoilta. On ihmisiä, jotka kokevat trollitehtaan esille nostamat asiat omikseen ja tarttuvat niihin hyvin agressiivisesti ja jopa törkeää kieltä käyttäen. Tällainen ylilyövä reagointi voi kääntyä alkuperäistä tarkoitustaan vastaan.

      – Tavallaan trollitehtaan idea on ollut se, että keskustelua hallitaan somessa. Mutta kun somea ei voi hallita, niin sehän on tavallaan se nurja puoli tästä kokonaisuudesta.

    • natoon

      Yle vieraili "trollitehtaalla", jolla tuotetaan Putinin hallintoa tukevia artikkeleita.

      Ylen mukaan esimerkiksi 12 tunnin yövuorossa kirjoitetaan Ukrainaa ja länsimaita arvostelevaa nettipropagandaa.

      Työntekijät lähettävät tekaistuja, versioituja ja monistettuja kommentteja esimerkiksi länsimaisen median keskustelupalstoille tai blogeihin.

      Yhtiön toiminnasta hakkeroidun materiaalin perusteella trollitehdas työllistää noin 270 henkilöä.

      Entiset propagandistit ovat haastatteluissa kertoneet, ettei valtaosa usko itsekään kirjoittamaansa propagandaa. Vain raha motivoi työntekoon.

      Ylen mukaan helmikuun alussa nettiin laitettu työpaikkailmoitus lupasi palkaksi venäläisittäin hyvää summaa, noin 400-650 euroa kuukaudessa.

      Anonyymin nettipalautteen mukaan monilla työntekijöillä ei ole työsopimusta ja palkka maksetaan pimeänä. Tämän vuoksi yhtiön toimintaa on vaikea seurata tarkasti.il

      • TotuusKomissio

        Nuo trollit vaan ovat niin naurettavia ja säälittäviä että eihän niitä kukaan usko.
        Yhtä yksisilmäistä kun muutaman vuosikymmenen takainen "Tiedonantajan uutisointi".


      • 9iu6

        Ne on varmaan ottaneet oppia amerikasta jossa sikäläinen versio trollitehtaasta käsittää kokonaista 20 virastoa ja joiden tuotannosta taitaa aika monta juttua päätyä Suomenkin eri medioiden uutisiin ns. 'tosiasioina'. Lopulta tästä sitten jo uutisoitiinkin.

        "Presidentti George W. Bushin hallinto on yksi niistä tahoista, jotka syöttävät amerikkalaiselle medialle niin sanottuja tekaistuja uutisia.

        Yhdessä tällaisessa "uutisessa" nähtiin irakilaissyntyinen amerikkalaismies ylistämässä Bagdadin valtausta vuonna 2003.

        - Kiitos sinulle Bush, kiitos USA, mies kiitti Bushin Irak-sotaa.

        Todellisuudessa miehen lausunto oli kuitenkin peräisin Yhdysvaltain ulkoministeriön tehtailemasta propagandamateriaalista.

        Brittilehti Independentin tietojen mukaan ainakin 20 eri liittovaltion virastoa on valmistanut samantyyppisiä tekaistuja uutisia useille tv-asemille tarkoituksenaan muokata mielipiteitä myönteisiksi hallinnon toimille."

        http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288337436578.html


    • Rahatpöytään

      Tässähän puhuvat todelliset sananvapauden puolustajat kaksoisstandarneineen.

      Voisi olettaa, että Pariisin ja Kööpenhaminan sananvapauden puolustajat puolustaisivat myös venäläisten sananvapautta ja lähtisivät marssille. Heidän mielestähän sananvapaus tulee säilyttää kaikissa olosuhteissa.

      Esimerkki Mantilan kaksoisstandardeista:
      "Mantila sanoo, että kun Ukrainan kriisistä puhutaan, unohtuu se, että Krim tuli haltuunotetuksi kansainvälisen lain vastaisesti ja sekin on saatu häivytettyä pois informaatioryöpytyksellä."

      Eihän se Krimin haltuunotto ole minnekään unohtunut. Mantilakin juuri kertoi siitä. Ja voi kertoa vastaisuudessakin. Sana on vapaa...

    • totuus-voittaa-aina

      Olen täysin kyllästynyt tähän iljettävään Putin-mielisten trollaukseen. Tulin taas tänne kertomaan, miksi mielestäni Suomen ei pidä liittyä Natoon, vaan järjestää itselleen uskottava itsenäinen puolustuskyky, mutta tämä trollauksen ja valehtelun määrä vei kiinnostukseni.

      Hävettää, että tuollaiset trollit ovat periaatteessa kanssani samalla asialla halutessaan, että Suomi ei liittyisi natoon. Rinnastuminen tuollaiseen yksisilmäiseen propagandaan mustaa järkevän Nato-kritiikin, jota suomalaisten keskuudessa onneksi on paljon. Yritä nyt sitten tämän saastavuodatuksen alla selittää, miksi se olisi myös Suomen ja suomalaisten reilusta ja rehellisestä omasta ja omaa etua (Venäjän suurvaltapolitiikan sijaan) tavoittelevasta näkökannastakin parasta pysyä liittoutumattomana.

      • kylmä_totuus

        Voi kun kirjoittelet typeriä:

        "...vaan järjestää itselleen uskottava itsenäinen puolustuskyky "

        No kerropas nyt kuinka se onnistuu ilman NATO.a? Ruotsalaisten kanssako, jotka eivät missään tapauksessa ole valmiita vastikkeetta vuodattamaan vertansa Suomen puolesta? Ei, tosi paikan tullen Ruotsi joko julistautuu Suomen selän takana puolueettomaksi tai sitten liittoutuu hyvissä ajoin NATO:on.

        Rauhanaikaiset harjoittelut eivät auta mitään, kun kriisi on päällä.

        Vai elätkö vielä vuotta 1939, talvisodan sankaritekoja muistellen? Oletko yhtään seurannut, minkälaista jälkeä venäjän raskas aseistus sai aikaan Groznyissä, Georgiassa ja nyt vaikka Debaltsevossa? Oletko sokea vaiko pelkästään tyhmä?

        Suomi tarvitsee välttämättä NATO:n suojan. Viime kädessä ydinpelote on kaikkein tärkein este aggressioita vastaan. Lapsellisten liittoutumattomuushöpötyksien aika on kerta kaikkiaan nyt ohi - itäinen naapurimme käy hyökkäyssotaa kohti länttä.


      • lehtereillä

        --älä hyvä mies hermoile , Adiki eteni monta vuotta täysin virheettömästi ja oiken, ennen ku
        ylinopeudessa veturi suistui kiskoilta --seurataan tilannetta ,ei tässä mitään hätää ,kaarre-ajo saattaa koitua kohtaloksi vladille ,musta jää on vaarallista.....


    • WTiltupropagandaa

      Washingtonin Tiltujen viserryspropaganda on purrut nimimerkkiin "totuus-voittaa-aina". Eipähän enää kehtaa seistä omien ajatustensa takana.

    • natoon

      Itä trollit on paniikissa kun tajusivat että jatkuva Länsi ja Nato vastainen trolli kääntyy r...ä itseään vastaan ja Suomi ja Ruotsi liittyy puolustusliitto Natoon

      • nokianlakritsa

        --Nokia Lumialla heitin juuri vesilintua ,--oli se vaan niin surkea tekele ,että.... nyt mulla on nokia 301 tosi hyvä.


    • Kiitosvain

      Vastauksena itä trollien törkeälle toiminnalle pian Natoon.

    • antitroll

      Venäjän trollaus otetaan tosissaan – päättömyyksiä ammutaan alas

    • Peikotovatlikaisia

      Kyllähän me täällä Suomessa tiedämme ja tunnemme, miten me asioista ajattelemme noin yleisesti ottaen. Mielestäni noita peikkoja ei pitäisi noteerata. Säällittävää touhua. Me ymmärrämme, että asioista voidaan olla eri mieltä: meillä on parlamentti ja demokraattinen tasavalta. No problem. Meillä on todettu olevan laaja sananvapaus, mistä tämäkin keskusteluareena on osoitus. Hyvä on ollut, että asiantuntijamme ja poliitikkomme eri puolueista ovat riittävän usein tv:ssa keskustelemassa ajankohtaisista tapahtumista ja asioista. Tämä on mielenkiintoista Me suomalaiset olemme hitaita, mutta maltillisia ja tiedämme kyllä oman arvomme. Osaamme kunnioittaa myös muita. Rakentavat ja terveet päämäärät meitä kiinnostavat. Siitä meillä hyvänä esimerkkinä on monta ansiokasta presidenttiä. Mutta meillä on vanha sananlasku: joka toiselle kuoppaa kaivaa, itse siihen lankeaa.......

    • etnen

      Näillä raukoila menee rahat hukkaan, koska kukaan ei usko muutenkaan yhtekäs mittään mitä nuo trollipillut kirjoittelee, mutta eihän niilä ole motivointia työhöönkään, kerrassaan erittäin huonoja trollauksia tekevät, mun mummo trollais paljon paremmin vaikka onki kuollut

    • En_usko

      Bullshittiä koko juttu,ontuu tosi pahasti.
      Olisi täysin järjetöntä harrastaa trollausta jostakin yhdestä tietystä rakennuksesta.
      Jokaisella venäläisellä on netti kotonaan ja mahdollinen ammattimainen trollaaminen olisi ehdottomasti kotona tehtävää etätyötä.

      • OmaAsiasi

        Jospa palkanmakdsaja haluaa valvoa, että työtä tehdään määrätunnit! Ei venäläiset tyhmiä ole!


    • yuy654

      vanjan trollit näkyvät hyvin tälläkin foorumuilla nato-vastustajina!

      • hoidokit_huutelee

        Hyvä näyttää olevan näiden "venäläis trollien" suomenkielen taito. Herätkää harhaiset kahelit.


    • Kylläkälyttääpropaganda

      -> vanjan trollit näkyvät hyvin tälläkin foorumuilla nato-vastustajina! /yuy654

      Siis tämäntasoisia väitteitä täällä ympäri Suomi24 pyörii. Ihan kuin olisi jokin tauti iskenyt.
      Jotenkin tuollainen kirjoittelun raivo ja aivan päättömiä päätelmiä tänne voi heitellä.
      Kannattaisi käydä toiletissa ensin, ettei se keltainen pyöri liikaa päässä eikä aivoista työnny moista shittiä.
      Jotkut ihan tosissaan itkevät näköjään sitä, etteivät kaikki saa täpinöitä Nato-sanasta.
      Olet propagandan uhri ja jatke sille.

      • siltänäyttääpi

        Se on median levittämä "venäjä on paha" tauti. Ja erityisen pahasti se riivaa palstalla 22t/pv riehuvaa natotrollia, jollaista valvomista ei ole ennen nähty... paitsi ehkä sodan aikaan, missä se olisi jo heitetty pakkohoitoon. Mutta eihän sillä väliä, kunhan kuolee hitaasti ja äänettömästi. Jos se kuolee nopeasti ja metelillä, niin se pitäisi ehtiä estämään. No, jos ei sillä niin väliä.


      • TurhaLuulo

        Ilmeisesti tarkoitat taas minua?

        Käväisin aamupäivällä täällä puoli tuntia ja sitten olin asioilla 6-7 h.

        Nyt olen ollut taas puoli tuntia ja lähden saunaan! Mistä ihmeestä saat sen 22 h? Kysyn vaan?


      • nukutkovaiet

        Puhu mitä puhut. Kuten vaadit: todista sanasi. Tänään voisit todistaa että nukut tarpeaksi.


      • EiOngelmaa

        Nukun nykyään n. 9 h! Kaikenlausta tietoa sinäkinkaipaat! Jos joskus näet jokun kirjoittavan klo 1 jälkeen yöllä niin se en ole minä.


      • kylläsuttiedetään

        Kuten on kymmeniä kertoja sanottu. Olet pelkkä valehtelija, pitääkseni elämäsi siinä kunnossa kuin se nyt on. Koska sinulla on todella paha pakkomielle. Et pysty todistamaan sanojasi. Täällä ei varmasti kahta ole, jotka kirjoittaisivat samalla tavalla kuin sinä. Et pysty todistamaan yhtään mitään. Olet pelkkä valehtelija ja sellaisena pysyt. Ehkä natopalsta on sulle jonkinlainen oman paskan elämäs henk.kohtainen kaatopaikka?


      • TarkkisSirittää

        HEHE! MIKSI minun pitäisi 'todistaa' jotakin tuntemattomalle hörhölle?

        Oletko aivan sekopää?


      • lähdetkömukaan

        En taida olla tuntematon sinulle... Voin tulla todistamaankin...


      • TarkkisOnVätys

        Et tule kuitenkaan! Vain lallukset uhoo! Sinä olet sellainen!


      • loppuujoo

        Tungenko ne sun paristos sulle korvien väliin niin kuulet paremmin?!


    • Epäilijä

      Onko noita yritetty selvittää, siis että Venäjämielistä trollausta edes tulisi Suomen rajojen ulkopuolelta? Itse hieman epäilen. Trollit kun aina etsivät vain trollattavia ja esiintymällä Venäjämielisenä saa hyvin fleimejä.

      • kunhankuvittelette

        Ei täällä ole venakko trolleja.


    • VoisiOlla

      Its3e epäilen, että tämä nimimerkki "European__på" (loppu aina vaihtelee) voisi sellainen olla. Valtaisan pitkiä juttuja ja puhdasta venäläispropagandaa!

      • eioleei

        Kaikki mikä ylistää venäjää on venäjätrollien aikaansaamaa?


      • NäinOnSeuraa

        Enimmäkseen! Ja kaikki, mikä mollaa Suomea ja sen armeijaa on paikallisten Moskovan Tiltujen tekosia.

        He vastustavat 1) Niinistöä 2) Suomea 3) Suomen puolustusta

        He kannattavat 1) Venäjää 2) Terroristeja yleisesti


    • Punasuomi

      Kävivät varmaankin opettelemassa vääristelyä, valehtelua ja kansan silmäänkusemista.
      Yle apureineen on jo aloittanut oman vaaliprogandan levittämisen SDP.n hyväksi ja ilmeisesti käsky on käynyt sossujen pääkonttorista.
      Pienimmänkin tilaisuuden tullen pitää pottuilla ja nälviä sekä kertoa muunneltua totuutta eli valehdella Perussuomalaisista. Yle apureineen unohtaa että PS edustaa noin 20 % ehkä enemmänkin Suomen kansasta.

    • SoininJytky

      "Yle apureineen unohtaa että PS edustaa noin 20 % ehkä enemmänkin Suomen kansasta."

      Tosin edusti viime gallupissa vain 14 % Suomen kansasta, joten tavoitetta on..

    • Moraaliton

      Putinin strategia on kaikin tavoin rikkoa Euroopan yhtenäisyys. Hänen menetelmänsä perustuvat KGB-strategiaan ilman moraalia: lahjonta, illegaalien lähettäminen eri maihin, strateegiset maanostot, ääripuoluiden rahoittaminen (riippumatta poliittisista kannoista), yhteydet rikollisjärjestöihin ja terroristijärjestöihin, tunnuksettomien venäläisten provokaattorien lähettäminen lietsomaan levottomuuksia (kuten Ukrainassa). HYÖKKÄÄMINEN Ukrainaan Krimmin valloittaminen ja taistelut itä Ukrainassa.
      Mediasota: satojen trollien käyttäminen väärän tiedon levittämiseen, venäläisen median monopolisointi. Täysin häpeilemätön jatkuva valehtelu!
      Euroopan yhtenäisyyden rikkominen EU-kriittisiä rahoittamalla.
      NATOa mustamaalamalla ja uhkailemalla maita jotka ovat aikeissa liittyä 28 muun maan kanssa yhteiseen EU:n puolustusliittoon.
      Inhoittavinta on että myös suomalaisia trolleja esiintyy tyhmyyttään tai purkamassa kaunojaan.

      • Härski

        Tietysti vielä jatkuvasti valehtelemalla kaikkeen liittyvän USA:n salaisen toiminnan.


      • hkfgytd

        "on kaikin tavoin rikkoa Euroopan yhtenäisyys. Hänen menetelmänsä perustuvat CIA-strategiaan ilman moraalia: lahjonta, illegaalien lähettäminen eri maihin, strateegiset maanostot, ääripuoluiden rahoittaminen (riippumatta poliittisista kannoista), yhteydet rikollisjärjestöihin ja terroristijärjestöihin, tunnuksettomien venäläisten provokaattorien lähettäminen lietsomaan levottomuuksia (kuten Ukrainassa)."

        Puhut USA:sta ja sen toiminnasta.


    • TrolliHyödyttää

      No olipa hyvä, että tuo trolli ilmestyi tänne. Se on saanut suomalaiset kääntymään yhä enenevässä määrin NATO:n kannattajiksi. Nythän jo vähemmistö suomalaisista on NATO:a vastaan.

    • nndndmdndndmmddmmld

      Tuo trollitehdas on nyt sitte kuvien perusteella jo kolmas eri rakennus. Työntekijätkin kävelivät töihin kuvauksellisesti jonossa. Melkos on uskottavaa tuotosta saaneet ylen trollit taas aikaiseksi:)

    • samaan_Tyyliin

      Trollitehdas taitaa toimia samman tyyliin kuin Venäjän armeijakin. Pullo kouraan ja hyökkäykseen.

    • natoon

      Itä trollien valehtelu on nostanut puolustusliiton kannatusta ja ei ihme. Muutenkin Liian läpinäkyvä Länsimaiden haukkuminen ja r..än ylistäminen ei sovi Länsimaiseen ajatus maailmaan.

    • ERommel

      Kaikkein julkisimmat trollitehtaat ovat Helsingissä, YLE ja Helsingin Sanomat.

      • TiltujenValehtelua

        Joiden tekstit ovat sekä objektiivisia että viileän asiallisia ja se riittää Venäjän Tiltujen vihan aiheeksi! He kaipaavat 'muunlaista' tiedottamista!


    • Ahkeria

      stahanoveja ovat tiltut tälläkin palstalla. Valetta tukee yhtenä k--rpänä.

    • laiteta

      itä trollit kuriin

    • natoon

      Venäjän johtajat pystyvät yhä huonommin salaamaan tosiasiaa, että venäläissotilaita taistelee ja kuolee suuria määriä Itä-Ukrainassa, Vershbow lausui.

    • natoon

      Natoon heti

    • khkgkfkdk

      Alla oleva artikkeli kertoo kaiken ryssästä ja niiden trolleista. Valehtelijoita ja huijareita. Hyi helvetti mitä pohjasakkaa. Ja ovat vielä kaikenlisäksi häviäjän puolella.

      Putin, Krim ja ydinaseilla pullistelu – ”Venäjä kylpee valheessa”

      Presidentti ei edes häpeä tunnustaa valehteluaan, ihmettelee neuvostoarmeijassa palvellut upseeri.

      Kun Vladimir Putin kertoi, että Krimin liittämisen yhteydessä oltiin valmiita käyttämään ydinaseita, koettiin ainutlaatuinen hetki, sillä silloin hän ei valehdellut, viiltää Ilja Milštein Grani.russa arvioidessaan Venäjän televisiossa sunnuntaina esitettyä dokumenttia Krimistä.

      Milšteinin johtopäätökset ovat karut: Putinin Venäjä häviää törmäyskurssillaan lännen kanssa kaikki mahdolliset taloudelliset ja muut sodat. Ainoastaan ydinsodan uhka on valttikortti Putinin pelissä, koska se todennäköisesti takaisi molempien osapuolten tuhoutumisen.

      Venäjä kylpee valheessa, raivoaa Aleksandr Golts Gazeta.russa. Purkauksen takana on samainen dokumentti, jota hän kommentoi jo viime viikon lopulla siitä esitettyjen ennakkokatkelmien pohjalta.

      Goltsin mielestä Putinin aikaisemmasta poikkeavat lausunnot kertovat venäläisen yhteiskunnan kriittisestä muutoksesta. Hänestä kenellekään ei ole salaisuus, että KGB:n upseerille valehteleminen on samanarvoinen asia kuin veden juominen lasista.

      Sen sijaan kyse on siitä, ettei Putin häpeä tunnustaa valehteluaan. Lisäksi kansa ottaa kiitollisuudella vastaan johtajansa valehtelun, kun se tapahtuu hyvän asian eli Krimin palautuksen puolesta.

      Goltsin mielestä valehtelusta on tullut normi koko venäläiselle yhteiskunnalle eikä kukaan pelkää jäävänsä kiinni. Hän letkauttaa, kuinka upseereina itseään pitävät kertovat, että Donbassissa taistelevat vapaaehtoiset, jotka ovat lähteneet lomille.

      Kenenkään ei tarvitse piitata siitä, että ”lomille” lähtee kokonaisia panssarivaunupataljoonia, purnaa Golts, joka on itsekin neuvostoarmeijassa palvellut upseeri.

      Todellisuuden hämärtymistä pohditaan lukuisissa venäläisissä nettijulkaisuissa.

      Kremlin tiedotuspolitiikan ainoa tavoite on turvata vallankäytön jääminen piiloon, tulkitsee toimittaja Oleg Kašin Slon.russa. Hänestä kukaan ei tiedä, miten päätöksenteko tapahtuu ja ketkä asioita ratkaisevat Putinin kanssa.

      Kašinin mukaan Kremlistä peräisin olevat vuodot ja disinformaatio, harhautukset, ovat johtaneet siihen, että ihmisten kuvittelema Putin elää elämää, jolla ei ole enää yhteyttä todelliseen mutta salattuun presidenttiin.

      ”Hän on mennyt uudestaan naimisiin – hänellä on kaunis nuori vaimo.”

      Näin aloittaa Gazeta.ru artikkelin huhuista ja paljastaa, ettei kyse suinkaan ole lainauksesta tämän viikonlopun venäläisesä Facebookista, Vkontaktesta, vaan vuodelta 1937, jolloin Josif Stalin oli häipynyt näkymättömiin Sotšiin.

      Samassa verkkolehdessä politologi Georgi Bovt peilaa Putinin katoamistemppua vertaamalla Syyrian nykyisen presidentin isän Hafiz al-Assadin tapaan ”sairastua”. Diktaattori testasi lähipiirin reagointitapoja.

      Bovtin mielestä Venäjällä on päästy todellisuuden ja kuvitellun suhteissa jo niin pitkälle, ettei mikään enää estä sitä, että mikä tahansa keksitty voi myöhemmin muuttua viralliseksi hallituksen ilmoitukseksi.

      Goltsin tulkinta Putinin piilottelusta nojaa siihen, että presidentti on vältellyt kannanottoa hallinnon sisäiseen riitaan. Turvallisuuspalvelu FSB syyttää tšetšeenejä oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhasta, samaan aikaan kun Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov vannoo ikuista uskollisuutta Putinille.

      Onko Krim teille kallis, utelee viikkolehti Vlast joukolta eri alojen vaikuttajia. Kysymys osuu Krimin liittämisen ytimiin, sillä se arvioi asiaa myös hinnan kannalta. Siitä taas Venäjän johto ei halua puhua.

      Sen sijaan arvostettu teatterinjohtaja Mark Zaharov sanoo Vlastin gallupissa suorat sanat, kuinka Krim on osoittautunut liian kalliiksi, sillä Krimin takia lähti liikkeelle hintojen reagointi, jota maan johtajat eivät osanneet ennakoida.

      Aina kriittisessä Novaja gazetassa Aleksandr Rubtsov kirjoittaa otsikolla Rautainen heikkous. Hän muistuttaa, miten vakavasti sairas yhteiskunta yrittää taas pelata muskeleiden voimalla.

      Nykymaailmassa kykyä pelotella ei kuitenkaan enää pidetä vahvuuden tai suuruuden merkkinä vaan asia on pikemminkin päinvastoin.

    • ollintulliollinolli

      huoria kaikki

    • tilastonikkari

      Suurin osa NATO -palstan aloituksista on provosoivaa trollausta. Yleensä alkeellista Naton ja Suomen puolustuksen tai ulkopolitiikan haukkumista varsin huonoilla perusteluilla tai täysin perusteetta.

    • 24h

      Putinin orjat raataa yötä päivää ...
      Terveys menee, siis mielenterveys.

    • Bror-erik

      Yle Pietarin trollitehtaalla – Näin Venäjän propagandaa rustataan kellon ympäri

      Someaikakaudella propagandan tehtailu vaatii vikkeliä hiirikäsiä, mutta vakaumusta ei kysellä. Liukuhihna suoltaa yksisilmäisiä uutisia ja monistettuja sloganeita Kremlin tueksi

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      78
      5841
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2526
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2017
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1775
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1311
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe