Uuteen taloon led-kattovalot vai ilman?

Valopää

Uusi talo tilauksessa ja oon miettinyt, että onko led-spotti valot nykyään ainoa järkevä tapa toteuttaa valaistus. Vai uskoltaisko jättää ne pois. Jälkeenpäin asentaminen kuitenkin aika työlästä.

Tollanen Kannustalon Aurora oli tulossa ja vähän perinteistä/vanhahtavaa tyyliä olis tarkoitus toteuttaa ja tuntuu, ettei noi ledit siihen niin sovi.

36

1212

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aslhfaeropgme

      Tekniikan kypsyyden suhteen LEDiä kyllä uskaltaa käyttää. Mutta jos olet sitä mieltä, että tyylillisesti ei sovi, niin älä sitten laita :-)

      LEDeillä voi toteuttaa myös epäsuoran valaistuksen ja/tai lampetteja.

    • Parivuottasittenrakentan

      En hylkäisi ledejä suoralta kädeltä. Suunnitteluttaisin valaistuksen ammattilaisella, joka haluaa ja kykenee ottamaan huomioon sekä valaistustekniset että tyylilliset tekijät. Eli kumpikin pitäisi olla hallussa, ehkä enemmän on niitä, jotka kiinnittävät tyyliin huomiota kuin niitä, jotka suunnittelevat valaistuksen kunnolla pientaloonkin ihan 3D-mallintaen.

    • Ledivalot
    • wreftvwer
    • Tuulikki333

      EI lediä. Silmille vahingollista.

      • 7plus10

        Tuulikki on silmille vaarallista. Radioaallot vielä vaarallisempia, ULA-sellaiset eritoten.

        Ledivalaistusvehkeiden maine meni kaikilla puolivillaisilla halpalaitteilla, joissa käytettiin halvimpia, jo silloin yksimielisesti pois hylättyjä ja riesaksi jääneitä komponentteja. Silloin myytiin watteja ja mielikuvia. Nykyisin saa valonlähteestä muutakin tietoa kun hinnan ja painon.
        Käytä halogenilähteitä silloin kun siihen on tarve. Parempaa toistoa ei vielä saa. Yleisvalaistukseen ledit.


      • savut_silmistä
        7plus10 kirjoitti:

        Tuulikki on silmille vaarallista. Radioaallot vielä vaarallisempia, ULA-sellaiset eritoten.

        Ledivalaistusvehkeiden maine meni kaikilla puolivillaisilla halpalaitteilla, joissa käytettiin halvimpia, jo silloin yksimielisesti pois hylättyjä ja riesaksi jääneitä komponentteja. Silloin myytiin watteja ja mielikuvia. Nykyisin saa valonlähteestä muutakin tietoa kun hinnan ja painon.
        Käytä halogenilähteitä silloin kun siihen on tarve. Parempaa toistoa ei vielä saa. Yleisvalaistukseen ledit.

        Varmaankin hän tarkoitti, että teholed spoteilla on täsmälleen sama ongelma kuin "muodikkailla" häikäisyhalogeeneilla = pitää aina käyttää lippalakkia sisällä. Jos siis ei halua, että silmistä nousee savu ja verkkokalvoon palaa reikiä, kun näkökenttään osuu niitä häikäisyvaloja.

        Eihän spotteja ikipäivänä pitäisi suunnata valaisemaan katsojia kohti, mutku se on muotia ja näissä ei taida vielä potku riittää epäsuoraankaan valaisuun.


    • ghjiu

      Kyllä LED-valot ovat pakettitaloon ihan passelit.

    • Perinnetyyli

      Ledejä ei tosiaankaan tarvii laittaa spoteiksi kattoon, jos ne ei talon tyyliin sovi. Meillä on ledilamppuja kristallikruunussa.

      Taloon kyllä joku idiootti sähkösuunnittelija piirsi aikoinaan katon täyteen pieniä reikiä kuin juustossa, mutta ei me sitä sähkösuunnnitelmaa koskaan toteutettu. Eikä toteuteta.

    • PerinteinenLED
    • Sähköhärö

      Ledeissä saa jo esimerkiksi toimistokäyttöön suunniteltuja älyäymmärtäviä valaisimia, mitkä näyttävät katolta, eli moduleita, mutta en ottaisi niitäkään, kun on kallista uusia/ korjata vielä...
      Spotteja jos haluaa, niin minimissään 4 karvaa/ valopiste, niin valinnanvapaus sähkövetojen jälkeen on huomattavasti isompi himmentimeltä ja ohjaimelta minimikarvat on 6kpl per ohjain. Sen jälkeen ei ole täysin 230V ja hehkulamppuhimmenninongelman kanssa ja muunneltavuus tulee olemaan ok tasoa.

      Itse toteuttaisin ledeillä epäsuoran valaistuksen (riippuen tilasta ja haluista) ja pistäisin kattoon pari normaalia valopistettä, niin kohtuuhinnalla pääsee näyttäväänkin valaistukseen. Jos hinta ei ole esteenä, niin kunnon ledit ja ohjaukset niille sellaiselta valmistajalta, joka sitoutuu toimittamaan varaosia muutamankin vuoden päästä, esim vaikka päivänvalokiertoa kopioiva tsydeemi, minkä saa ohjelmoitua vaikka vuorotyöläisen mukaan, ei halvin, mutta ei kalleinkaan versio...

    • Ledfornever

      Teimme 2012 kylppäriremontin ja kattoon tuli 6 kpl 3W ledejä (4500k muistaakseni). Todella hieno valaistus, mutta valolähteiden surkea laatu raivostuttaa. Virtalähde on vaihdettu kertaalleen ja joka ikinen led-valolähde on kolmen vuoden aikana hajonnut. Valolähteen hinta on 30eur kappale postit ja tästä onkin tullut elämäni kallein valaistusmuoto tästä led-valosta.

      Sen verran niitä tuossa mittailin, että itse ledi ei ole palanut, vaan se hakkurielektroniikka, joka sytyttää ja sammuttaa ledin xtuhatta kertaa sekunnissa. Omien kokemusten pohjalta en kyllä led-valaistusta voi suositella.

      Mainittakoon nyt vielä, että ne kylppärin led spotit ovat Cree merkkisiä.

      • cree

        Mainittakoon että Cree on led valmistaja, ei valaisinvalmistaja.


      • helppoaheinäntekoa

        Laitoin tyhmyyttäni sisälle muuntajalla olevat ledit, mutta eihän nuo kaksi pakettia maksaneet kuin satakolmekymppiä yhteensä. Sähkäri ne vaikeannäköisesti rassaten asensi. Lisäksi on katossa perinteiset kruunut. Lamput vaihdan kun ehdin myös lediksi.
        Itse vaihdoin upotettuihin terassivaloihin ledit kun oli helppo nastakanta,
        Niin olisi pitänyt olla sisällekkin vain normaali spottirunko upotettuna, ja siihen saa sen nastakannan noin vain vaihtaen. Tolpatkin vaihdoin lediksi.


    • defgtryju

      Meillä laitettiin saneerauksessa led alasvaloja, normaalien pistotulppa kattovalaisimien lisäksi. Plus muutama ledinauha keittiö- ja vaatekaappien päälle antamaan epäsuoraa valoa. Hyvä lisä valon ja tunnelman kannalta.

    • Ideavalo

      Omakotitalon valaistus voidaan jo hyvinkin toteuttaa Led -valoilla, ja kyllä se käytännöllisesti katsoen on tänäpäivänä miltein ainut järkevin. Toki voidaan hyödyntää myös esimerkiksi T5 loistelamppuja, jotka myös omaavat hyvän hyötysuhteen. Markkinoilta löytyy malleja ja ratkaisuja moneen tarpeeseen, ja tyyliinkin. Kodin valaistusta mietittäessä ensisijaisen tärkeää on kiinnittää huomiota siihen mihin valoa tarvitaan, ja että sitä saadaan aikaan riittävästi, ja sitä on aina jokaiseen tilanteeseen sopivasti; esimerkiksi työvalaistus tai tunnelmavalaistus, juhlavalaistus jne. Pohditaan sitä mitä itse halutaan, ja mistä itse pidetään, sekä mitä näiden lisäksi vielä tarvitaan. Valaistuksen riittävyyteen saa apuja valaistussuosituksista ja standardeista. Niistä löytyy myös ohjeita muuhun valaistussuunnitteluun, jotta osaa esimerkiksi sijoitaa valaisimet oikein ja suunnata oikein, ja näin aikaan saada oikeanlainen varjonmuodostus tilassa joka auttaa tilan havainnoinnissa. Valon tasaisuuteen kannattaa myös kiinnittää huomiota, ja valon laadullisiin ominaisuuksiin. Hyvä näköympäristö syntyy valon laadullisista tekijöistä, valon sopivasta määrästä, valaisimien oikeasta sijoittelusta, valon oikeasta tulosuunnasta, tilan värimaailmasta ja kontrasteista. Suosittelen valitsemaan kotivalaistukseen aina vain hyvälaatuisia ledlamppuja ja valaisimia. Tässä sinulle linkki josta saat hyödyllistä tietoa kotisi ledlamppuvalintoihin. http://www.premiumlight.eu/index.php?page=finland
      Olet huolissasi siitä sopivatko LEDvalot toivomaasi vanhaan tyyliin. Tässä vinkki. Suunnittele valaistus ensin perinteisesti, ja lisää sitten ainakin tilojen yleisvalaistusta täydentämään mahdollisimman pelkistetyt ympäristöön hyvin sulautuvat hyvälaatuiset LEDvalaisimet, esimerkiksi upotettavat kattovalaisimet. Näin ne eivät dominoi toivomaasi vanhahtavaa tyyliä, vaan sulautuvat siihen miltein huomaamatta.
      Mikäli haluat valaistussuunnittelijan suunnittelemaan kotisi valaistuksen, niin muista että hyvä valaistussuunnittelija hallitsee valon esteettisenä ja visuaalisena elementtinä, kiinnittää huomiota valon laatuun, tekee valaistustekniset laskennat, ymmärtää asennustekniikat ja tuntee valaisimet. Sekä ymmärtää että kyseessä on koti ja suunnittelua tehdään sinulle, sekä perheellesi. Ottaa työssään huomioon ratkaisuiden kustannusvaikutukset, energiataloudelliset vaikutukset, elinkaaren, ekologisuuden, huollettavuuden jne. jne. jne.
      Tässä vielä yksi linkki josta löytyy runsaasti kodin valaistusta koskevaa hyödyllistä tietoa. http://www.kodinvalaistus.fi/

      valoisin terveisin
      Ideavalo
      Anne

      • ItsekkinAsiaaPähkäillyt

        Täältä löytyy myös hyvää tietoa kodin valaistuksesta:

        www.tekeville.fi/perustietoa-kodin-valaistuksesta


    • BauHerr

      Teen itse valaistus- ja sähkösuunnittelua. Itse en omiin koteihini upotettuja valaisimia halua. Syy on siinä, että tekniikka muuttuu jatkuvasti. Kalusteisiin upotettuja laitteita on vaikea vaihtaa. Päivä, vikko, kuukausi tai vuosia ja koti näyttää tekniikan museolta.

      Joskus on tullut vastaa rakenteisiin upotettuja putkiradiota. Niitä voi pitää hengissä vain niin kauan kuin varaosia voi ostaa.

      Upottaisitko öljylampun kattoosi? Muista, että talosi elää vähintään 50 vuotta!

    • Sähköhärö

      Tämä oli minun pointtini, ei se että talo muttuu museoksi, vaan se että jos vetää spotit, niin vetää pari karvaa lisää niin ollaan jo jos ei aallon harjalla, niin ainakin seuraamassa sitä. Normi spotti (halogeni) upotusreiän halkaisia tuskin tulee vaihtumaan seuraavan parinkymmenen vuoden aikana, vaikkakin nyt myydään paneeleita ja alasvaloja (led) omilla reiillään.

      Loppupeleissä se ei tarvitse kuin kaksi lisäkarvaa per spotti, niin voit ohjata jokaista valaisinta erikseen, jos niikseen tulee, joten pelottelu museolla on myyjien huuhaa PASKAA, koska normi valaisinvalmistajat tuskin tulevat muuttamaan eniten euroopassa käytettyä mallia, muuten kuin erikoisjuttujen osalta.

      N. 10v tästä tullee markkinoilla olemaan yksi kauko-ohjaimella ohjattavissa oleva väyläpalikka, millä saa ohjattua valaisinta kuin valaisinta, mikä on myös kohtuuhintainen ja sata varmasti on valaisimia mitkä sopivat siihen halogeenin upotusreikään!!! Joten se siitä museosta...

      Jos et osaa suunnitella upotettuja valaisimia tulevaisuutta varten et ole oikea suunnittelija, vaan myyt, hmmm mitä myytkään.

      • BauHerr

        => Sähköhärö Tämä sama keskustelu on käyty aikoinaan aiheesta CAT 3-kaapelointi. Minun pointtini oli silloin ja on edelleenkin se, että vedetään mahdollisimman suurta JM:ää seiniin, koska kaapelit voivat tulevaisuudessa muuttua.

        No nyt sitten keskustellaan siitä, vedetäänkö CAT 7, johon ei ole rasioita, vai pitäydytäänkö CAT 6:ssa.

        Kommentin pointti on siinä, että tekniikan kehitys ja sen nopeus on yllättävää. Pysyvää on vain muutos.

        Minä en väitä kykeneväni ennustamaan tekniikan kehitystä. Tuon aina esille sen, että rakenteisiin ei kannata tehdä suuria asennuksia jonkin teknologian mukaan. Ei ole esimerkiksi lainkaan varmaa, että tulevaisuuden talossa on valaisimia, sillä tavalla kuin me nyt valaisimet ymmärämme, ollenkaan. On jo nyt mahdollista tehdä valaisevia tapetteja.

        Minä en lähde arvaamaan, haluaako joku spotteja vai valaisevia tapetteja. Suunnittelen mielelläni perinteisiä valaistuksia, kosta sekä E että GUI-kantaisia "lamppuja" saa suurella todennäköisyydellä vielä 50 vuodenkin kuluttua. Muista en ole niinkään varma.

        Ja mitä tulee CATteihin, niin vedän CAT 6:sta 25 mm JM:iin. Kuidun vetäminen niihin voi olla tulevaisuudessa haastavaa, mutta todennäköisesti sekin onnistuu.


    • LUETÄMÄ

      Ei kai kukaan laitakaan LED:ejä ainoaksi valonlähteeksi? Varsinkin olohuoneeseen halutaan usein näyttävyyttä ja erilaisia valaistuksia eri tunnelmiin ja vuodenaikoihin.

      Sen vuoksi EHDOTTOMASTI olohuoneeseen ainakin:

      - kunnon yleisvalo kattoon (himmennysmahdollisuus tai ainakin niin, että saadaan esim. puolet päälle ja puolet pois päältä kytkimellä). Tämä voidaan toteuttaa esim. upotetuilla LED:eillä
      - kohdevalomaisia (roikkuvia) valaisimia, joilla saadaan näyttävyyttä esim. kattokruunu ruokailuryhmän päälle
      - tunnelmavalaistukseen jalkavalaisimia, pöytävalaisimia
      - lukuvalo, mikäli olohuoneeseen suunnitellaan paikka, jossa luetaan kirjaa/sanomalehteä/e-kirjaa tms.

    • qsefthu

      Täällä eläintarhassa on vaikeata sopeutua ihmisiin. Onko siinä jotain vikaa ettei pidä isosta osasta planeetan ihmiskuntaa?

    • ÄläSäästele

      Valaistus ja sähkötyöt kannattaa tehdä rakennusvaiheessa kerralla viimesen päälle, on sitten valmiuksia jatkoa ajatellen. Led valaistus on nykypäivää ja siihen kannattaa panostaa. Itselläni on vanhassa talossa ja mökillä kaikki valaistus lediä, mutta pitää niissäkin on lumenia että näkee, huonoilla ledeillä homma ei onnistu. Myös kaikki muut säästökohteet kuten aurinkokeräimet ja aurinkosähkö kannattaa asentaa heti rakennusvaiheessa, tuovat säästöä tulevaisuudessa. Itse ainakin hyödyntäisin kaiken mahdollisen jos olisin rakentamasssa, nostaa kuluja alkuvaiheessa mutta pitkällä aikavälillä tulee säästöjä.

      • BauHerr

        Ei ainakaan taloudellisesti kannata.

        Vaikka tekisin itse kaiken itselleni, en saa aurinkosähköä taloudellisesti kannattavaksi millään kohtuullisilla energian hinta-arvioilla.

        LEDit ja älysähköt laitan niille, jotka haluavat maksaa. Minulle niistä tulee käytännössä ikuisia tulonlähteitä. Älysähkö tekee talosta tietokoneen ja nehän tunnetusti ovat huonosti vikoja sietäviä. Kaikkein parasta on se, että jokainen älysähkötalo on yksilöllinen tietokone, jonka ronkkimiseen ei kaikkien kannata perehtyä.

        KNX LED ja olet naimisissa sähkömiehesi kanssa, ja tätä liittoa ei avioerossa pureta (tai talo jää pimeäksi!).


      • Älysähkössä-tulevaisuus

        Vertaus tietokoneeseen ei ole aivan osuva, KNX on sulautettu järjestelmä, sellaiset toteutetaan eri periaatteilla kuin varsinaiset tietokoneet. Jos tekniikka ei kestä, on taustalla yleensä virheellinen suunnittelu, asennusohjeiden huomiotta jättäminen tai laadullisesti heikot valaisimet.

        Aurinkosähkö on vielä kallista mutta hinta tulee koko ajan alaspäin. Pikotteja kannattaisi tehdä jo nyt. Sitten, kun kysyntä lähtee nousuun, ovat ne toteuttajat vahvoilla, joilla on jo omakohtaisia kokemuksia.


      • Bauherr

        Tekniikka kehittyy ja KNX on lopulta yhtä hyödyllinen kuin lerppu, korppu, nauha-asema tai paperinauhalle koodaaminen. Syön laatikollisen paperisia Fortran-ohjelmointikortteja, mikäli KNX ei vanhene käyttökelvottomaksi.

        Sama tapahtuu myös LEDeille.

        Ainakaan minu ei tarvitse pilotoida aurinkopaneeleja. Simppeli juttu: kiinalaiset kennot katolle, johdot alas ja kytkentä invertteriin. Miksi sitä pitäisi harjoitella?

        Vahvoilla on sähkönsiirtoyhtiö, jonne ylijäämä on sitten lopulta myytävä.


      • Älysähkössä-tulevaisuus

        Sähköjärjestelmien elinkaari on noin 40 vuotta, sen jälkeen keskukset menee uusiksi. KNX kestää mainiosti tuon ajan. Siitä, mikä tekniikka on käytössä joskus tulevaisuudessa, ei kannata tänään stressiä ottaa.

        Kiinasta voi ostaa paneelit mutta voisi kuvitella asiakkaita kiinnostavan, mikä on toteutunut vuosituotanto vs nimellisteho, kuinka usein pitää paneelit puhdistaa ja mikä on sen vaikutus, mikä on käytännöllisin kiinnitystapa pelto/huopa/panssari/tiilikatolle jne.

        Jotkut meistä haluavat vain vetää MMJ:tä ja mikäpä siinä, mutta silloin pitää muistaa, että kilpailu on kovaa. Olkiluodon voimalatyömaalla puolalaisen sähköasentajan tuntipalkka on 3 e. Siitä vaan kilpaileva tarjous vetämään.


    • loisteessa

      en suositte valo hyvinkin liian kirkas. minä laittaisin isot kappalaudat ja sinne loisteputket.... niin jopas on tyylikkäät

    • Säästölampunsävy

      Jos nyt ei kummiskaan pelkästään vaa lediä..vaikka se muodissa onkin.
      Itseäni vaivaa usein monessa paikassa valaistuksen joko/tai asetelma ai
      nii onhan noita led lamppujakin nykyään saatavilla muuntyyppisiin valaisimiin.
      Se on varma ettei kaikkea valonsävyä ledeilläkään saa aikaan..
      Tunnelmavalo ei saisi olla tympeen kalsee vaa lämmin kuin kynttilänvalaistus
      Kelvineissä ja Luxeissa ynnä muissaha menee sekas-.

    • hersy

      katso lähinnä se talo,että tulee rakennetuksi sääntöjen mukaan ja kuivista materiaaleista,sun pienimpiä ongelmia tulevaisuudessa ei suinkaan ole valot ,vaan jatain ihan muuta ,ota vaikka lämmitys pääaiheeksi miten sen saat toteutettua ,ettei siitä tulevaisuudessa ole ongelmia,ja selviät kuitenkin suht halvalla siitä vuosittain,aurinko sähkö varaus ei varmaan ole huuhaata,kannattaa kysellä ja miettiä,noin niinkuin varaksi tavalliselle valaistukselle,ja saahan siihen lämminvesi vauksenkin ja toiminee muutaman kuukauden vuodessa hyvinkin.yleensä vaate muotikin palaa vanhaan hyväksi koettuun kun ensinnä on epätoivoisesti yritetty sen vaikka mitä,mutta kiltisti palattu siihen mikä hyväksi on koettu .

    • Wernerska

      En laittaisi, koska niihin saattaa tulla ajan kuluessa toimintahäiriöitä, laittaessani uusia lediavaloja suurin osa palaa mutta satunnaisesti, jotain kontaktihäiriöitä jossain ledeissä, eivät siis olekaan kestävyytensä puolesta ikuisia.

    • Lemu

      Minä sitten ostin pärepihtejä, höylän ja vahantukin ja päästin edulliset auringonlapset valaisemaan pirtinpimentoja joka ilmankolkasta.

    • Ehdottomasti_ledit

      Laita G9 kannalla olevat pohjat. Voit käyttää joko halogeeneja tai ledejä, kunhan suojaetäisyys on halohgeeneille riittävä. Muistaakseni tarttee 10cm tai lämpösuojan. Ledit ei tartte. Itse olen pikkuhuljaa vaihtanut kaikki ledeiksi ja 35 lediä vs halogeenit näkyy jo sähkölaskussa. Vanhimmat 7v ja yhtään ei ole tarvinnut vaihtaa. Tein itse nuo ekat teholedeistä ja ne on 12 Volitin systeemillä Hieman ovat himmenneet tänä aikana.

    • namnamnmmms

      ei vaan kattoon pitäisi asentaa lattialämmitys.

    • Junnu671

      Itse sähköalalla toimivana voin sanoa että ledien polttoajat ovat aivan jotain muuta kuin niille luvataan joten kannattaa valita malli johon on helppo vaihtaa tuo led moduli tarvittaessa.Näitä nauhojakin kun kuitenkin paljon laitetaan niin nekin menee kuitenkin rikki muutaman vuoden päästä niin nekin pitää olla helposti vaihdettavissa.
      Hyvä esimerkki ledin kestävyydestä oli 2014 asentamani led kohdevalot ravintolaan joita oli 64kpl ja puolen vuoden kuluttua niistä oli yli puolet pimeenä n.3000h käytön jälkeen.Valmistajan lupaama polttoikä oli näille valaisimille 60 000h joihin ei edes itse ledejä pysty vaihtamaan vaan koko valaisin menee uusiksi.
      Maahantuoja tietenkin korvasi takuuseen nämä mutta työtähän tuo teettää kun ovat useasti vaikeasti vaihdettavissa.

      • Laisuvcsdlivcdsilf

        LED sinänsä on pitkäikäinen, mutta kun valaisinvalmistaja integoi sen samaan valaisimeen virtalähteen kanssa, on ketju yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Juuri nyt on LED-valaisinrintamalla paljon villejä yrittäjiä liikkeellä. Kaukoidän messuilta löytyy ties mitä eksoottista ja agentiurin voi perustaa kuka hyvänsä. Kannattaa pitäytyä tunnetuissa toimittajissa joilla on after sales -palevlut kunnossa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    9. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe