Miksi pelkään liukuportaita?

Emmiiiina

Onko muilla tämmösiä tuntemuksia?

Aina alhaalta on helpompi nousta ylöspäin meneviin liukuportaisiin (sujuu ihan ongelmitta), mutta ylhäältä kun pitäisi lähteä alaspäin niin voi vittu... Jään jumittamaan siihen liukuportaan eteen, ennen kun uskallan ottaa askeleen ja mun takana jonottaa ihmisiä. Pelkään aina että kaadun ja loukkaan pahasti itseni. Pelko tulee siitä kun ne portaat liikkuu ja kun luulen ottavani itsevarmasti askeleen sille yhdelle portaalle, nii jäänkin jumittaa, otan askeleen liian myöhään, porras on mennyt jo ohitseni, astun harhaan ja meinaan kaatua... ;/

Mikä minussa on vikana????

Muutin kauempaa Helsinkiin ja tuntuu, että täällä Helsingissä on liukuportaita muutenkin joka paikassa. Pidän kaupungista ja muuten asia ois ok, kuhan minulla ei olisi tätä helvetinmoista pelkoa!

Vastauksia tulemaan kiitos. :)

Ps. stressaan jo etukäteen liukuportaisiin menoa nykysin, on sit vatsakuralla yms. Pitäs silti saada omia asioitaan hoidettua... ;// niin ja olen nuori nainen, 21-vuotias, en mikään vanhus joka niihin liukuportaisiin yrittäisi. Kauhistelen kun jotkut jopa juoksee niitä portaita yms! Ennen ei ollu liukuportaiden kanssa mitään ongelmaa ja mulle ei oo kyllä sattunu niissä portaissa mitään traumaattista!

47

1735

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eimukavaa

      https://www.google.fi/search?q=pelkotilat&oq=pelkotilat&aqs=chrome..69i57j0l5.14125j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8#q=pelkotilat&start=50

      Katso tuolta, siellä on pitkiä ketjuja aiheesta,
      mutta minulla oli ystävä jolla oli torikammo, hän ei voinut kävellä tyhjän torin
      poikki yksin, jos siellä oli ihmisiä niin sitten kyllä, tai jonkun toisen seurassa

      luulen että itselläni on jonkinasteinen suljetun paikan kammo,
      en ole mielelläni tilassa josta ei näe ulos,
      verhot ei haittaa kunhan tiedän että niitä raottamalla näen ulos,,

      Mietin jiskus onko tämä jokin sodanajan trauma kun silloin niitä ikkunoita
      on peitetty,synnyin v, 43 ja sota jatkui.

      Ihmisillä on monenlaisia pelkotiloja niistä pääsee tekemällä pelkäämiään asioita, ensin ystävän kanssa joka tietää tilanteesi.

      • bxbnmmzndndmxbkxx

        "hän ei voinut kävellä tyhjän torin poikki yksin,"

        Näin forssalaisena tuo olisikin vakava ongelma. Täällä kun torilla ei ole koskaan ketään. Iltaisin ehkä pari spurgua. Sellainen sanontakin on että tyhjä kuin forssan tori.


    • Emmiiiina

      Mutta kun tuntuu että mulla näitä pelkotiloja ihmeellisesti tulee ja menee...

      Ja koen että ne rajottaa inhottavasti elämää. Kehitän tälläsistä normaaleistakin asioista siis pelkotiloja. Ja sitten olen, että ei kai taas ... nyt tällästä tällä kertaa !!!

      Tahtosin elää ilman tämmöstä ja oon yrittäny työstää tota liukuporras pelkoo, menemäl mahdollisimman paljon niihin ja astumalla nopeasti siihen portaalle, niin kun muutkin, mutta koen vaan että stressini ja ahdistus kasvaa suunattomasti... ja sitten on koko kroppa fyysisestikin sekaisin !

      Ei kiva kyllä tuo ystäväsi juttu tai sinunkaan pelot ja harmillista että olet sota aikana syntynyt. ;/ toivottavasti meille ei enää ikinä tule sotaa!

      • Tässäpäasiaa

        Kysymys on neurooseista joissa lohkot pois ulkoisten pelkosi aiheuttajat muualle etteivät ne tiedostuisi! Eli liukuportaissa menetät kontrollintunnetta näihin pelkoihin ja alaspain meno symboloi pyrkimystäsi mieltää koko ajan ns ylöspäin kiipeäminen elämässä! Kun tämä kuvio sisälläsi tiedostuu katoaa rappuneuroosi kuin taikaiskusta! Eli sinun tulisi opetella sietämään epävarmuutta vaikka luovuutta kehittävien harrastusten t vaikkapa benji hypyn voimalla jne! Päästä irti ja ota riski ! Et kuolekkaan ! Tervehdyt! Altistu pelollesi ! Paranet !mene päin tee sarja onnistuneita kokeita ja paranet! Onnea ja haleja:)!


      • Emmiiiina

        Kiitos vinkeistä! :)


    • Kuulkaanytpäättäjät

      Apuva! Kunnan on varattava lämpimiä voileipia ja huopia jos jos joku jumittuu liukuportaisiin tai jos portaat jumittuvat alla- kriisiapua!!!

    • Mielenkiintoista___

      Voi olla jokin visuaalinen juttu, joka vaikuttaa aivoihin tavalla, jota ei täysin tiedosta (ja siis yksilöllisesti, tai ainakin se havaitseeko jotain). Ei mahdotonta, että niiden aiheuttama infra-aaltojyrinäkin, jonka itse ajoittain huomaan tasapainoaistissa (jolloin katselen ympärilleni, ja huomaan, jahas, liukuportaathan tuossa lähistöllä taas...).

      Eli voihan olla, ettei kyseessä ole fobia, vaan jokin ihan fyysistaustainen juttu. Mites liikkumattomia portaita kävely?

      • Tai_sitten

        Ja meillä lienee kaikilla evoluution myötä ainakin jonkin asteinen korkeanpaikan kammo, mikä on ihan hyödyllinen juttu.


      • Emmiiiina

        No tavallisten portaitten kanssa mulla ei oo mitään ongelmaa, koska ne ei liiku. :D niin ei pelota.

        Korkeanpaikan kammoakaan minulla ei ole, mutta, jos jään jumiin esim. hissiin. Niin luulen että kun oon 2h ollu jumissa, niin alkaa hiki valumaan ja hengitys lamaantumaan...


      • Tämmösiävinkkejä

        Joo vastasinkin sinulle jo ylempänä äsken mutta vastaan tähänkin:)! Kun hissi jumittuu menetät taas sitä hallinnantunnetta! Onko sinulle tapahtunut jotain sellaista pahaa ja pelottavaa jossa kun luotit ja päästit irti se löi sinua takaisin! Yritä jäljittää sitä tilannetta juttelemalla kamusi kanssa jos sellainen on! Puhu puhu ja puhu! Sano vaikka kamulesi että tää on nyt semmonen juttu jossa sä toistat itseäsi mutta se puhuminen ja toistaminen työstää sitä juttua läpi! :)! Uskon että tästä vielä pääset! Hyvä on yrittää tehdä jotain sikamielenkiintoista jossa ikäänkuin sivussa harjoittelet kontrollinmenettömistä! Esim ratsastuksessa on turvallisesti samoja elementtejä - se hevonen kun tahtoo mennä minne sattuu alkuu! Otappa ratsastustunti:)! Yhdessä muitten kanssa jo mahdollista! Sano ohjaajalle että tääon niinkuin terapiatunti sulle hän ymmärtää ja jos ei ymmärrä pyydä sieltä semmonen joka ymmärtää! Käy vaikka kerran viikossa muutaman kerran ja ota se heppa haltuun! Onnea!!!


      • Täävieläsit

        Voit harkata myös nopeaa etenemistä rinteessä alas tai sellaisissa jyrkissä teräsrapuissa ! Tee siitä leikki ota aikakello mukaan ja mene alas aina pikkasen nopeemmin!


      • korkeallahuimaa

        Minua huimaa, jos portaat ovat liian jyrkät. Olen ajatellut sen johtuvan silmistä, näen lähelle huonosti ja kauas hyvin. Kotkan Pasaatissa oli ihan kamalat portaat, en pystynyt niihin menee, onneksi oli hissi. Tosin mulla oli tyttären pieni poika sylissä. Paino näinollen ylävartalolla.


      • Rohkeuttavaa

        Yksi jota huimasi joutui raksalle töihin ! Puolen v jälkeen hän keikkui vaikka kuinka korkealla ja sanoi ettei siinä oikeastaan ole paljon eroa sitten kun tottuu vaan! Muistan kuinka horrorissa hön oli ennen tota:)! Pelkoja pöin pitää mennä siten voimistuu!


      • Emmiiiina

        Kiitos kommenteistanne, joo tuon tämmösiävinkkejä kommentoijan ehdotuksissa oli ehkä parhaat jutut ja muutenkin paras sisältö. :)

        Onhan minulla tapahtunut elämässä PALJONKIN juttuja jotka ovat ilkeästi lyöneet vasten kasvoja...

        Itse taas ajattelen, että tämä kaikki voisi johtua itseluottamuksen puutteesta.. :'(


    • käytän_portaita
    • mahdollinensyy

      Migreeni aiheuttaa mitä kummallisimpia tuntemuksia. Kokemusteni perusteella luen näihin paniikkihäiriökohtaukset, joita kehittyy helposti isoissa liiketiloissa. Liikkuvan portaan täsmällinen hahmottaminen voi vaikeutua. Migreeniin liitetään yleensä päänsärky, mutta on myös päänsärytöntä migreeniä. Naisilla migreeni ilmenee usein kuukautisten yhteydessä ja joskus erilaisin oirein.

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00047

      "Migreenin hoitoon kuuluu myös ärsyttävien tekijöiden välttäminen. Tavallisin on kirkas tai vilkkuva valo. Muita ovat kuumuus, suuret lämpötilanvaihtelut, hajut, alkoholi, valvominen ja jotkin ruoka-aineet."

      Loisteputkivalo on vilkkuvaa, vaikka valo näyttäisikin tasaiselta. Tietokonenäytön tuijottaminen ei ole hyvästä.

      • mahdollinensyy

        Olen huomannut, että autoillessa auringon vilkkuminen puiden välistä ei sovi. Hajusteet ovat myös pahasta. Päivä on pilalla, jos yön nukkuu huonosti.
        Paniikki helpottaa, kun pääsee ulos raittiiseen ilmaan. Migreeniin auttaa lepo hämärässä huoneessa, mutta olo saattaa kohentua puolessa tunnissa muutenkin vain istuskellen.


      • Ehkei_niin_epänormaaliak

        Mullekin tuli mieleen tuo yhteys migreeniin (ja mahdolliseen epillepsiaa, jonka kanssa migreenillä on yhteyttä - epilleptiset oireethan eivät tosin useimmiten ole varsinaista epillepsiaa, vaan niitä voi tulla muillekin kuin epilleptikoille).

        Tosin veikkaan muuta: aika moni nainen pelkää niin hissejä ja niiden jumiutumisia varsinkin, kuin myös pitkiä liukuportaita. Ja jos ei ole lapsuudestaan lähtien tottunut liukuportaisiin, niin en yhtään ihmettele jos nainen pelkää lyhyempiäkin liukuportaita. Semmoisia naiset nyt ovat. :)


      • Emmiiiina

        No migreenistä oon ainakin välillä kärsiny ja ehkä myös joskus jonkun tasosista paniikkihäiriökohtauksista... ;/

        Epilepsiaa mulla ei kuitenkaan pitäisi olla... Hui!


    • 7856

      Jonkinlaisia sekopääavauksia väärällä palstalla, uutiskeskustelupalstalla, joskin yksinkertaisemmat eivät tajua lukea palstan nimen alta palsta aihetta.

      • Emmiiiina

        Sekopää?

        Eiks täällä maailman menoa palstalla voi keskustella vähän kaikesta?


    • jo_vain

      Minä inhoan mustaa väriä. Ymmärrän mustaa kyllä hautajaisasuissa, mutta jotkut vanhemmat ihmiset pitävät mustaa muodikkaana; senkin hautahennat, heikit.
      Hylkään mustat muoviesineet, kassit tai silmäläsikotelon värin takia.

      Nuorena pelkäsi kuolemaa. Tei asian kanssa paljon ajatusduunia. Aloin pitämään poisnukkumista hyvänä ja toivottavana asiana.
      Siinähän liu'utaan äärettömään valomereen, atomivanuun. Inhoan edelleen mustaa väriä, mutta en kaamoksen pimeyttä. Tunnen sen turvalliseksi, arktiseksi ja omaksi.

      • Emmiiiina

        Minä taas rakastan mustaa väriä! :) ;)


    • kazgfdkghweughdjszh

      Älä mene alas! Siellä On SYöVERI!

      http://www.liveleak.com/view?i=ced_1320427881

      Muista katsoa myös hostel leffat, ainakin eka osa.

      Anteeksi ja toivon että pääset fobioistasi!

    • 3Timo

      Oleks sä koskaan kuullu hisseistä?

      • Emmiiiina

        Joo, mut ei niillä viiti aina mennä, kun ystävätkin menee liukuportailla. :)


    • Jeesukseen_uskova

      Voisiko pelkoosi liittyä liialliset itsesyytökset? Itsekin aikoinaan murehdin jos tein päivässä jotain virheitä, mutta sitten en enää syyllistänyt itseäni liikaa ja alkoi tuntumaan paljon paremmalta.

      Ps;
      Kuinka Pelastua / How to be Saved;
      http://jesus-is-savior.com/how_to_be_saved.html

      • Emmiiiina

        Jooh... Syytän itteeni jos en esim. minuutilleen ehi jotain asiaa tarkalleen tekemään, sama on melkeen alkanu jo sekuntienkin kanssa...

        Kamalia pakkomielteitä... ;S


    • Monet

      Vanhatkin naiset tuntuvat pelkäävän niitä. Minusta pelko on naurettavaa. Voit astua portaisiin vaikka silmät kiinni eikä mitään tapahdu. Pelkääjät hidastavat ruuhkassa liikkumista ja ovat usein juuri naisia. Lapsuuden traumoista on aika päästä eroon.

      • Emmiiiina

        Mutta mä en olekkaan ees vanha nainen !


    • Emmiiiina

      Tuleeko vielä vastauksia? :)

      • Kuolemanportaat

        Pelkosi ei ole turha:

        "Tukholman metron Östermalmin asemalla tapahtui lauantaina vakava onnettomuus.

        Liukuportaiden askelma petti iäkkään naisen alla ja hän juuttui portaisiin pitkäksi ajaksi ennen kuin hänet voitiin irrottaa. Mediatietojen mukaan naisen vasen jalka voidaan joutua amputoimaan."

        http://www.kauppalehti.fi/uutiset/koneen-liukuportaat-pettivat-naisen-alta-tukholmassa/Ai3eQ5VP


        "Luksustavaratalon liukuportaissa useita silpoutumisonnettomuuksia

        Nelivuotiaan Maxlee Gell-Tejadan sormi silpoutui tavaratalon liukuportaissa perjantaina."

        http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288339760833.html


        "Lapsi jäi puristuksiin liukuportaisiin"

        http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194761499565/artikkeli/lapsi jai puristuksiin liukuportaisiin.html


      • Emmiiiina

        Hyi kamala! :S

        IKINÄ en suostuis että minulta amputoitas mitään!

        Eilen mä onnistuin menee aika pelottomasti liukuportaissa ja astumaan suoraan, ilman että jäin odottamaan 5min ennen kun uskallan astuu portaalle. Mut kyllä taas jalka vapisi ja horjahdin muutaman kerran... :S


    • Sukusi-on

      elinkelvoton. syynä vasemmistolainen hyysäriperinne.

      M.O.T.

    • ljyuft4w54

      Jaha, nyt aletaa nostelemaan hölmönavauksia vauhdilla, kun keskustelupalstalla on asiaakin.

      • Emmiiiina

        Mitä ihmeen hölmön avauksia!?


      • Viisas_varoo

    • Emmiiiina

      Up. :)

    • Yksityttö2

      Pelkään kuollakseni metron liukuportaita, vaikka päivittäin joudunkin tulevaisuudessa metrolla liikkumaan. Siksi käytänkin aina hissiä. Helsingin metro on niin syvällä ja ne portaat ovat vaan yksinkertaisesti niin helvetin ahdistavat ja pelottavat.
      Käsinojastakin kun pitää kiinni, niin tuntuu, että se liikkuu eritavoin portaiden kanssa, ns vähän pakittelee.. :/
      En kyllä koskaan enkä ikinä tule käyttämään niitä portaita.

    • NonSenseä

      Näkee kyllä heti kuka ei ole tottunut käyttämään liukuportaita. Traumat ovat ilmeisesti tulleet jo lapsena. Noihin portaisiin voi astua vaikka silmät kiinni eikä mitään tapahdu. Naurettavaa tuollainen pelko. Astu vain portaisiin ja poistu ylhäällä. Mitään ei tapahdu. Ei yhtään mitään.

      • Anonyymi

        Näin on asia.


    • YouAreDoomed

      Tuon on aivan ymmärrettävää, koska onhan aivan yleisesti tunnettu fakta että kaikki liukuportaat jatkuvat suoraan helvettiin asti! Ilman sitä kerroksia erottavaa metallitasoa jokainen liukuportaan käyttäjä jatkaisi matkaansa suoraan helvettiin saakka jossa odottaisi Baal kita ammollaan uutta ruokintaerää! *BuaHaHaaa!!!*

    • Anonyymi

      Minulle on nyt iäkkäämpänä tullut aivan samanlainen pelko etenkin se alaspäin meneminen!

    • Anonyymi

      Menet hissillä. Niin mäkin teen, kun kerran meinasin kaatua liukuportaissa alaspäin mennessä. Sitäpaitsi mulla on korkeanpaikan kammo. Liukuportaat on senkin kanssa kidutusta.

    • Anonyymi

      Olisi varmaan hyvä jos tuota saisi harjoitella rauhassa hitaammin kulkevilla, loivemmilla liukuportailla. Katsele vähän ympärille ja yritä löytää joku joka näyttää siedettävältä. Harjoittele sillä.

    • Anonyymi

      Sinussa ei ole mikään vikana . minulla on tuo sama fobia , mutta se tulee siitä , että olen oikeasti kaatunut niissä ja satuttanut itseni ja mun naama oli aivan karseessa kunnossa sen jälkeen ja kaikki ihon osat ihan semmosii ns raapaisu jälkiä . sen takia siitä minulle tullut fobia ja edelleen jälki on minun naamassani siitä

    • Anonyymi

      mä pelkään että putoan reunan yli etenki korkeet liukuportaat alaspäin mennessö on siinä ja siinä pystyykö menee kun tulee paniikki

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8386
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2555
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe