Laaja kotivakuutus -toimeentulotuki - hao:n päätös

Turun hallinto-oikeuden päätös 6.3.2015, päätösnumero 15/0145/2

N.N. on liittänyt elokuun 2014 toimeentulotukihakemukseensa muun ohella 63,33 euron suuruisen kotivakuutuslaskun.

Etuuskäsittelijä on toimeentulotukipäätöksessä 28.7.2014 todennut, että toimeentulotuessa kotivakuutuslaskusta voidaan ottaa huomioon enintään 100 euroa vuodessa. N.N:n kotivakuutuslasku ajalle 1.1.-31.12.2014 erääntyy kaksi kertaa vuodessa, joten kummastakin laskusta voidaan ottaa huomioon 50 euroa.

Toimeentulotukilain mukaan kotivakuutuslasku otetaan toimeentulotukilaskelmassa huomioon tarpeellisen suuruisena N.N. on kertonut, että hänen vuokrasopimuksensa edellyttää laajan kotivakuutuksen tekemistä. Laajaa kotivakuutusta voidaan tässä tilanteessa pitää N.N:n asumisen kannalta välttämättömänä.Hallinto-oikeus katsoo, että näissä oloissa N.N:n elokuun toimeentulotukilaskelmassa tulee ottaa huomioon 63,33 euron suuruinen kotivakuutuslasku kokonaisuudessaan.

* * *

Hallinto-oikeus kumoaa perusturvalautakunnan päätöksen ja velvoittaa yksilöasiainjaoston (Pori) maksamaan N.N:lle 13,33 euroa lisää toimeentulotukea elokuulle 2014.

* * *

Että sellainen tapaus :-)

http://www.satakunta.net

11

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wau

      Tarkoittaako tuo nyt sitten sitä että jatkossa saan ottaa ihan mistä firmasta tahansa kotivakuutuksen ja sossun on se pakko maksaa kokonaan? Esim. If:llä on nykyään pienin korvattavan sisustuksen summa 5000e ja siitä johtuen tämän kokoiseen asuntoon ei saa If:ltä kotivakuutusta alle 150e/v hintaan, mutta esim. Turva myy tähän kotivakuutuksen 2000e irtaimiston korvaamisella 85e/v.

      • Ei tarkoita. Tuo tarkoittaa, että jos vuokranantaja edellyttää, että otat laajan kotivakuutuksen ja se maksaa vähintään 120 e/a, niin sossun pitää maksaa koko summa eikä sitä saa rajoittaa summaan 100e/a. Paitsi jos sossu voi osoittaa, että ko. henkilö saisi laajan kotivakuutuksen hintaan 100e/a.


      • Ahaa1468

        Ok. Eli sossulla on siis velvollisuus selvittää jokaisen asiakkaan kohtuullinen yksilöllinen kotivakuutuksen summa eikä sossu voi tehdä mitään koko kuntaa koskevaa yleistä hintakattoa kotivakuutuksille kuten se on tehnyt esim. vuokrien suhteen.


      • Noinhan se on. Eikä sossu voi vuokriakaan päättää normeilla. Jokaisen kohdalla hyväksyttävän vuokran määrä pitää harkita tapauskohtaisesti nimenomaan tukea saavan talouden tilanne huomioon ottaen. Kuntien normit ovat vain EI SITOVA OHJE!


    • KuntakohtaisiaKäytäntöjä

      Mulla erääntyy kotivakuutus just sopivasti 1.4.2015, pitää liitttää tuo huhtikuun tt-tukihakemukseen, tähän asti täällä on otettu huomioon VAIN 60€/vuosi kotivakuutuksesta, omani on alle 70€/vuosi, eli halvin mahdollinen kotivakuutus mitä saatavilla on, periaatteessa vuokrasoppari edellyttää sitä "laajaa" kotivakuutusta, mutta siihen mulla ei ole ollut ikinä varaa. Jos vuokrasopparissa ei olisi tuota ehtoa, en pitäisi koko kotivakuutusta ollenkaan, koska siitä ei tosiasiassa ole tähän päivään mennessä ollut ikinä mitään hyötyä/iloa, pelkästään vuotuiset laskut. Tuo vakuutusmaksu tulee muuten yhdessä erässä sen vajaa 70€, kun huomioitava summa on vain 60€ ja sekin jaetaan 12kk:lle, tuo tekee vain 5€/kk ja näin ollen huhtikuun budjetti on taas kerran 55€ "miinuksella"...

      • SossullePataan

        "ekin jaetaan 12kk:lle, tuo tekee vain 5€/kk"
        Tuo käytäntö on tasan laiton, laskut pitää hyväksyä eräpäivän mukaan. Mikään vakuutusyhtiö ei suostu siihen että maksat noin pienen vakuutusmaksun kuukausierissä. Jos sossu voi osoittaa sellaisen vakuutusyhtön joka moiseen suostuu niin siitä vaan. Mullekin yrittivät tuota joskus vuonna temppu & pamppu, ei onnistunut.


      • LaitonMuttaYleinen
        SossullePataan kirjoitti:

        "ekin jaetaan 12kk:lle, tuo tekee vain 5€/kk"
        Tuo käytäntö on tasan laiton, laskut pitää hyväksyä eräpäivän mukaan. Mikään vakuutusyhtiö ei suostu siihen että maksat noin pienen vakuutusmaksun kuukausierissä. Jos sossu voi osoittaa sellaisen vakuutusyhtön joka moiseen suostuu niin siitä vaan. Mullekin yrittivät tuota joskus vuonna temppu & pamppu, ei onnistunut.

        NO mulle tuo käytäntö on ollut jo vuosia, siis sillon kun olen tt-tukea joutunut hakemaan. Edellisessä kunnassa käyttivät tätä ja täällä uudessa kunnassa jatkoivat entistä käytäntöä


      • SossullePataan
        LaitonMuttaYleinen kirjoitti:

        NO mulle tuo käytäntö on ollut jo vuosia, siis sillon kun olen tt-tukea joutunut hakemaan. Edellisessä kunnassa käyttivät tätä ja täällä uudessa kunnassa jatkoivat entistä käytäntöä

        Ovat sitten sarjavirkarikollisia tai tapavirkarikollisia. Oikausvaatimus kannattaa tehdä ja jos ja usein kun se hylätään niin sitten tulee sossulle pataan HaO:ssa. Muuten ei laittomuudet lopu.


      • TaistelkoonMuut
        SossullePataan kirjoitti:

        Ovat sitten sarjavirkarikollisia tai tapavirkarikollisia. Oikausvaatimus kannattaa tehdä ja jos ja usein kun se hylätään niin sitten tulee sossulle pataan HaO:ssa. Muuten ei laittomuudet lopu.

        Just nyt en kertakaikkiaan jaksa alkaa taistelemaan tuostakin, tämän paikkakunnan oma kotivakuutusmaksimi on tuo mainittu 60€/vuosi ja kaikki ylimenevä on sitten siitä perusosasta maksettavaa.. ja jos vuokranantaja vaatii sen "laajan kotivakuutuksen"; niin sillon sitä ylimenevää tulee reippaanlaisesti, mulla ei ainakaan ole varaa maksella jotain 120€ kotivakuutuslaskuja täysin tyhjästä, ei ne tosipaikan edessä edes korvaa mitään. Nykyisessäkään asunnossa ei olisi vakuutusta ollenkaan, jos sitä ei pidettäisi vuokrasopparin ehtona... ja matkan varrella on ollut pitkät pätkät täysin ilman mitään vakuutuksia (paitsi liikennevakuutus), koska niihin ei vaan ole ollut varaa, eikä ne ole vahinkotapauksissa ikinä mitään korvanneet edes.. Tosiasiahan on se, että tuosta vuokralaisen kotivakuutuksesta ei ole mitään taikaa vuokranantajalle, joten on käsittämätöntä ylipäätään edes vaatia tuollaisia ehtoja vuokrasoppareihin.


    • KiinteistövakuutusMyös

      > Toimeentulotukilain mukaan kotivakuutuslasku otetaan toimeentulotukilaskelmassa huomioon tarpeellisen suuruisena N.N. on kertonut, että hänen vuokrasopimuksensa edellyttää laajan kotivakuutuksen tekemistä. Laajaa kotivakuutusta voidaan tässä tilanteessa pitää N.N:n asumisen kannalta välttämättömänä. <

      Entäs kun ok-talossa kiinteistövakuutus on pakollinen, koska lainan antaja vaatii sen. Miksei sossu hyväksy kiinteistövakuutusta kokonaisuudessaa, vaan ainoastaan pienen osan siitä?

      Jokaisessa vuokra tai omistuskämpässäkin on kiinteistövakuutus, jonka sossu hyväksyy vuokrassa tai hoitovastikkeessa.

      Suomessa kansalaisia pitäisi kohdella tasavertaisesti.

      HaO:n logiikalla ok-talossa pitäisi hyväksyä kiinteistövakuutus, koska se on käytännössä pakollinen kaikilla kiinteistöillä.

      • SossullePataan

        "Miksei sossu hyväksy kiinteistövakuutusta kokonaisuudessaa, vaan ainoastaan pienen osan siitä?"
        Tuota sinun pitää kysyä sossulta suoraan ja vaatia kirjallisena laki- ja asiaperusteet menettelylle, tuo kannattaa tehdä todistettavasti ja kirjallisesti esim. sähköpostilla. Perusteita ei tosin ole ja sossu saatta silti päätöksessään ja olla vastaamatta tiedusteluusi, jos se noin menettelee on se kantelun arvoinen teko oikaisuvaatimuksen lisäksi. Oikaisuvaatimuksen liitteeksi sitten tuo HaO:n päätös mutta silti "perslautakunta" todennäköisesti hylkää oikaisuuvaatimuksen selittäen jotain epämääräistä ja sekavaa, jos sitäkään. Jos jossain näkee tai kuulee sanat "yleinen käytäntö" niin se tarkoittaa viranomaisen laitonta toimintaa. Tuon jälkeen ei auta muu kun valittaa hallinto-oikeuteen ja saada sieltä sossulle ihann ikioma päätös, tosin saattavat ämpyillä vielä senkin jälkeen.

        Sossu toimii usein laittomasti ja kokeilee josko päätös menisi läpi, tuo on "pelin henki" ja samaa peliä on sossun kanssa pelattava erotuomarina usein HaO.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      130
      3694
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      95
      3358
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2438
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1851
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1544
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1496
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1461
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1420
    Aihe