ILO 169 Ratifiointi ja kuinkas sitten kävikään?

saamelainen

ILO luvattiin ratifioida tällä vaalikaudella, tämän lupauksen meille antoi Suomen Hallitus Oikeusministeri Henrikson suulla ja SaamelaisKäräjien puheenjohtajat säestivät. Vielä syystalvella oltiin varmoja että näin tulee tapahtumaan, tässä samassa uskossa olin vielä pariviikkoa sitten että näin tulee tapahtumaan, enkä ollut ainoa karigasniemeläläinen jolla tämä käsitys oli. http://yle.fi/uutiset/nakkalajarvi_tyytyvainen_minihallitusneuvotteluihin__stubb_hapeaa_kun_suomi_ei_ole_ratifioinut_ilo-sopimusta/7317828
Kun asia tuli ajankohtaiseksi niin alkoi kuulua kummia, oltiinkin päinvastaisella kannalla. Eräs takinkääntäjistä oli Klemet Näkkäläjärvi, kyselin eräältä edustajalta niin hänen ei osannut sanoa mielipidettään ennenkuin oli soittanut "viisaimille". Melkein kaikki ne jotka tukivat Näkkäläjäven valintaa puheenjohtajaksi kääntyivät loppumetreillä sille kannalle että ILO-sopimusta ei pidä ratifioida, näitä takinkääntäjiä löytyy myös meidän kunnasta eli Utsjoelta.
Olen varma että mikäli me saamelaiset olisimme puhaltaneet yhteen hiileen niin ILO olisi ratifioitu, meidän pitää katsoa peiliin.

23

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Behtton

      Hiukan sivusta, ja jonkin verran sisältäpäin seuranneena voin sanoa että tyrmistys oli suuri monelle saamelaiselle kun Klemetti Näkkäläjärvi ja muutamat muut SaKä;ien edustajat ilmoittivat että he eivät enää tue ILO 169-sopimusta.
      http://yle.fi/uutiset/nakkalajarvi_ilo_169_-sopimus_on_vedettava_pois_eduskunnasta/7860935
      Samaan aikaan saamelaisnuoret järjesti mielenosoituksen helsingissä hallitusta vastaan, vaikka heidän olisi pitänyt järjetää mielenosoitus niitä saamelaiskäräjien edustajia vastaan jotka kääntyivät kalkkiviivoilla ILO-sopimusta vastaan.
      Sen verran olen sisäpuolelta saanut tietoa että Ministeri Henriksonia painostettiin saamelaiskäräjien taholta kahdella eri tavalla, toiset vaativat sopimuksen vetämistä pois ja toiset taas käsittelyä. Kuten nyt hyvin tiedämme niin Näkkäläjärven kanta voitti, eli ILOa ei tuotu eduskunnan käsiteltäväksi vaikka asiantuntijat olivat laskeneet että ILOa kannatti n 120 edustajaa.
      Monet saamelaisaktivistit ovat tyrmistyneitä siitä että suomi ei vieläkään ratifioinut sopimusta, vaikka asia oli sovittu hallitusneuvotteluissa.
      Kenen on vastuu?
      Minusta meidän on aika nostaa kissa pöydälle ja keskusteltava SaamelaisKäräjien jäsenten ja erityisesti Näkkäläjärven toimista viimeisen viikon aikana, valitettavasti Klemetti ei ollut ainoa takin kääntäjä. Vinkkinä voin sanoa että RKP puoluetoimistolta voi kysellä lähemmin että ketkä olivat ne edustajat jotka vaativat esityksen vetämistä pois eduskunnasta.

      • samant

        Eikö se ole ihan normaalia, ettei keskeneräistä asiaa hyväksytä? Oiken tehty!


    • inarista

      En tiedä mitä sanoa, oliko tästä (ILO) edes keskusteltu hallituksen piirissä? Onko julkisuudessa ollut mitään järkevää perustelua siitä miksi niin monet edustajat eivät tukeneet ratifiointia?

    • ÖTJDSQOERSWXZS

      Ainakaan Näkkäläjärven tapauksessa ei ole mistään takinkäännöstä kysymys.

      "ILO 169-sopimus ja saamelaiskäräjälain uudistus on nivottu yhteen myös hallituksen esityksessä Ilo 169-sopimuksen ratifioimiseksi. Jos Suomi ratifioisi nyt sopimuksen, se pesisi kätensä ja voisi kansainvälisillä areenoilla kehua omaa erinomaisuuttaan alkuperäiskansaoikeuksien edistämisessä ratifioidessaan sopimuksen.

      Sopimuksen ratifiointiin vetoavat pelaavat suoraan niiden pussiin, jotka vastustavat saamelaisia alkuperäiskansana. Suomi ei ole aiemmin voinut ratifioida sopimusta, koska se ei ole halunnut antaa saamelaisille sopimuksen edellyttämiä alkuperäiskansaoikeuksia. Nyt sopimuksen ratifioinnin kannattajat haluavat antaa tukensa sopimuksen ratifioinnille, vaikka sopimuksen suojan piiriin tulisi etnisesti suomalaisia eikä yhteistoimintavelvoitetta ei olisi. Suomen oikeusjärjestys on lähtenyt siitä, että lainsäädäntö tulee saattaa sopimuksen ratifioinnin edellyttämälle tasolle ennen kuin sopimus voidaan ratifioida. Jos sopimus ratifioitaisiin nyt, siitä tulisi korvaamatonta vahinkoa.

      Suomi liittyisi sopimukseen tuomatta mitään lisä-arvoa saamelaiskulttuurin suojelemiselle tukien saamelaisten assimilaatiota. Ilo 169-sopimuksessa on artikla 1, jossa säädetään siitä mihin sopimusta sovelletaan ja artiklat 6,14 ja 15 yhteistoimintavelvoitteesta ja maa- ja vesioikeuksista. Nyt nämä kaikki oikeudet tulisivat vapaaksi riistaksi käytännössä melkein kaikille kotiseutualueen asukkaille, eli toteutuisi juuri se, mitä ”statuksettomiksi saamelaisiksi” itsenään kutsuvat suomalaiset ja Lapin kansanedustajat ovat halunneet, Enontekiön ja Inarin kunnista puhumattakaan. Saamelaiset pelaisivat suoraan valtion ansaan. Saamelaiskäräjien alasajo on jo alkanut.

      Manhattan myytiin aikoinaan kolonialisteille muutamasta lasihelmestä. Minulle meidän tunturimme ovat tätä tärkeämmät. "

      http://klemetti.blogspot.fi/2015/03/viimeinen-blogipaivitys-ja-surutyon-alku.html

      Tietysti on minustakin surkuteltavaa että ILO-169:n ratifiointi siirtyy ja siirtyy. Mutta kuitenkin: onneksi sitä ei ratifioitu tällaisessa muodossa.

      • Llllliiiitty

        ILO ja saamelaismääritelmä ovat kaksi eri asiaa, perustuslakivaliokunta käsitteli niitä erikseen. Vaikka Klemetti yritti niputtaa niitä yhteen niin siitä huolimatta varapuheenjohtajat ja monet muut SaKä:ien edustsjat vaativat ilon ratifiointia. Minusta tässä sopassa ei kannata syytellä lantalaisia, me osataan myös ryssiä ilman ulkopuolisia.


      • Näkkälätön

        Näkkäläjärvi puhuu omiaan, Hallitus ei nivonut yhteen iloa ja saamelaislakia. Perustuslakivaliokunta äänesti niistä myös erikseen, kuten eduskunnan olisi pitänyt, mutta toisin kävi, se vedettiin pois Näkkäläjärven vaatimuksesta kuten uutisissa olemme nähneet. Kun lueskelee uutisia aiheesta niin sitä enemmän tulee avoimia kysymyksiä joihin toivoisi Näkkäläjärven vastaavan. Varapuheenjohtajat toimivat mallikkaasti loppuun asti, he olivat ilon kannalla koko ajan.
        Jo nykyisen käräjien alkumetreillä oli nähtävissä eräänlaista ylimielisyyttä valtaapitäjillä, eräät puhuivatkin että tämä ei tule päättymään hyvin, pidin silloin niitä tappiolle jääneiden ruikutuksina......


    • SaamenMedia

      Viimeisen viikon tapahtumisissa ei pysynyt kukaan enää kärryillä, oltiin puolesta ja välillä oltiin vastaan tai sitten oltiin täysin tietämättömiä.
      Jos Näkkäläjärvellä olisi edes sen verran miestä ollut että olisi koittanut lobata ILOn puolesta loppuun asti, niin silloin tämä tappio ei tuntuisi niin pahalta. Tai jos saamelaiskäräjien taholta olisi oltu aktiivisia ratkaisuhetkiin asti, mutta jäsenet vaikenivat "viisaasti".
      Oliko ILO todellakin niin heikoissa kantimissa että yhden miehen eroon kaatui koko homma???
      Tätäkään näkökohtaa ei saamenradiossa ole käsitelty, eikä ilmeisesti käsitellä.

      • Näkkälätön

        Mitenhän se tuo tutkiva journalismi oikein toimisi saamenradiossa, siinähän kävisi niin että Näkkäläjärvi syvähaastattelisi Näkkäläjärveä.


    • LapinUkkonen

      Minulle ei ainakaan auennut show minkä tarjosivat käräjien puheenjohtaja ja oikeusnimisteri Henrikkson ja osa käräjäedustajista, ilmaan jäi turhan monta kysymystä leijumaan vailla vastausta.
      Mikä oli se perimmäinen syy minkä takia Näkkäläjärvi ja monet muut käräjienedustajat kääntyivät toiselle kannalle? Selitykseksi ei riitä saamelaismääritelmä, sillä ne ovat kaksi eri asiaa.

      Monet vanhat saamelaiset ovat seuranneet riitelyä jota on käyty tiedotusvälineissä ja se on levinnyt jokaiseen taloon saamenmaassa, ollaan puolesta ja ollaan vastaan. Sisarukset riitelee keskenään siitä että kuka saa olla eniten saamelainen. Meidänkin suvussa suomalaisminiät jotka ennen pitivät lapintakkia eivät ole enää aikoihin käyttäneet, koska eräs meidän suvun fanaatikko haukku julkisesti suomalaisia että ne eivät osaa kantaa oikein lapintakkia.

      En ole seurannut kovinkaan tarkasti keskustelua jota on käyty saamelaismääritelmästä, en pidä sitä mitenkään isona ongelmana jos nyt muutama sata uutta äänestäjää tulee. Pelkäävätkö nykyiset valtaapitävät menettävänsä valtansa?
      Nyt pitäisi lopettaa turha riitely ja keskittyä asioihin.
      Osa on niin fanaattisia että kuulemma riitelevät faspokissa päivät pitkät että työt jäävät hoitamatta ja ja osalta jopa lapset hakematta päiväkodista kun pitää kesken työmatkan pysähtyä ja ottaa kantaa johonkin internetissä olevaan kirjoitukseen.

      Kirjoitti
      Äänioikeutettu - vanha lapin ukko joka ei ole vielä menettänyt järkensä-

    • Behtton

      Kyselin eräältä saamelaisvaikuttajalta ILO-sopimuksesta, kovin oli vaitonainen. Yritti syyttää Heinäluomaa ja puhemiesneuvostoa kun ei ILOa otettu käsittelyyn, kun otin puheeksi sen että puheenjohtaja ja jotkut muutkin saamelaispolitiikot olivat viimeisinä päivinä sillä kannalla että Henriksonin pitää vetää esitys pois eduskunnasta niin mies vaan pyöritteli päätä.
      Minä olen pettynyt meidän politiikkoihin, ovat kuin tuuliviiriä ja ajavat vain omaa ja sukunsa etua. Pettynyt olen myös meidän omiin toimittajiin, tässä tapauksessa pitäsi Näkkäläjärvi ottaa niskasta kiinni ja raahata median eteen ja pistää mies koville eikä silitellä päätä että ku ne lantalaiset pilasivat hommat. Kyllä se on niin että omat koirat purivat kalkkiviivoilla

    • insider

      Konkaripoliitikko V.Guttorm tuli kaapista ja toivotti inarin saamelaiset tervetulleeksi perheeseen. Ilmoitus tuli Klemetin eron jälkeen. Sattumaako? Voi olla että käräjissä alkavat puhaltamaan uudet ja suvaitsevammat tuulet? Jäämme odottamaan.

    • kolmas_lappilainen

      Kokoomus ja demarit tulivat järkiinsä, kiitos heille siitä! ILO-sopimusta ei tarvita Suomessa, täällä ei ole yhtään intiaanikansaa jota varten koko ILO-sopimus on tehty. Suomen saamelaisporukka on liian varakasta, hyvinvoipaa ja heillä on etuja jo liikaakin verrattuna oikeasti köyhiin, maattomiin ja sorrettuihin etelä- ja väliamerikan intiaanikansoihin. Norjasta tullut, tunturilapin valloittanut porosaamelaismafia yritti saada itselleen perusteettomia etuja ja oikeuksia. Onneksi järki voitti ja toivottavasti ILO-sopimusta ei enää ikinä oteta hallitusohjelmiin.

    • Nuorgamilainen
      • AlasSortovalta

        Tämä on jäänyt huomioimatta mediassa, saamelaisnuoret kantoivat mielenosituksessa panderolleja jossa luki ILO 169 NYT, samaan aikaan Puheenjohtaja Näkkäläjärvi vaati ILO-sopimuksen vetämistä pois eduskunnasta, kysymys kuuluukin nyt: Ketä vastaan mielensoittajat osottivat mieltä?


    • neljäntullenlippahattu

      Mitä ihmeen erityisoikeuksia ylipäätäänsä pitäisi antaa alkuperäis kansoille? Miksi saamelaisille pitäisi antaa erikoisoikeuksia valtion maihin? Eikös poronhoito muuten loppunut suurelta osalta saamelaisia jo 1800-luvulla kun elinkeino keskittyi muutamille isoille poroisännille. Sana "pororenkikin" syntyi näihin aikoihin kun entisistä itsellisistä paimentolaisista tuli varakkaampien renkejä:D Silti äänessä olevat saamelaiset suoltavat julkisuuteen mielikuvaa eksoottisista paimentolaisista vaikka todellinen historia on jotain aivan muuta. Miksei koskaan esitellä kalastaja tai vaikka uudisasukastilalla maanviljelijöiksi ryhtyneitä saamelaisia vai särkyisikö huolella vaadittu mielikuva villeistä paimentolaisista ja joloista luonnonlapsista:D

    • PorMies

      Samanlaisia paskoja ne on nämä meidänkin politiikot kuin muutkin. Näkkäläjärvi ja monet muut vaikuttajat ovat vakuuttaneet että ILO-sopimus ratifioidaan tällä vaalikaudella, vakuudeksi kertoivat että hallitusneuvotteluissa on näin sovittu ja siihen on sitoutunut koko hallitus. Kun päätöksen aika lähestyy niin kaikki kääntyy ylösalaisin. Ilon kannattajista tulee vastustajia, minulle ei ole vieläkään selvinnyt että MINKÄ HELVETIN takia Näkkäläjärvi ja hänen hännystelijät vaativat esityksen vetämistä eduskunnasta???

    • EräsKuttormi

      Meillä saamelaisilla näyttää olevan sellainen ikimuistoinen oikeus syyttää omista virheistä muita, näin uutisen jossa taiteilija Niilas Holmberg syyttää eduskuntaa siitä että ILO-sopimusta ei ratifioitu.
      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/02/niillas-holmberg-hieman-kiukkuinen
      Eikö Niilas ole huomannut sitä uutista jossa Puheenjohtaja Näkkäläjärvi vaati ILO-sopimuksen vetäsmistä eduskunnasta?
      http://yle.fi/uutiset/nakkalajarvi_ilo_169_-sopimus_on_vedettava_pois_eduskunnasta/7860935

    • kittejä

      Minä taas olen erittäinkin iloinen siitä että iloa ei tullut, ilo ei ole tuonut tähän asti iloa vaan riitelyä ja jos se joskus tulee niin silloin tulee tappelu. Unohtakaamme koko juttu ja eläkäämme rauhassa.

    • tilkkanen

      ILO on kuopattu ja hyvä niin, nyt pitää normalisoida tilanne ja keskittyä oikeisiin ongelmiin.
      Ai niin, se toinen juttu. Otetaan perheeseen ne jotka haluavat, niinkuin eräs edustaja esitti.

    • iloinenLapinpoika
    • äänestä

      Mikähän mahtaisi olla se puolue joka on ennenkin ajanut ja puolustanut saamelaisia? On ajanut porohoitolakia, porotiloja, kolttatiloja ja luontaistiloja?
      Jos todellakin halutaan että ILO-sopimus pitää ratifioida niin silloin ei ole kuin yksi vaihtoehto, sitä kautta on ennenkin hoidettu saamelaisten asioita.
      Tämä puolue on tuleva pääministeripuolue.
      Muistakaa äänestää oikein.

      • paikallinenyrittäjä

        Ihan hyvä juttu ku ilo-paskopaperilla pyyhkäistiin ppersettä sen taruilu on nyt loppu


      • lappilainenXX

        Kuka käynnisti prosessin ILO-sopimuksen ratifioinnin torjumiseksi? Aivan oikein, keskustan Markus Lohi. Äänestäkää Markus eduskuntaan, ainakin viimeksi hän pelasti lappilaiset saamelaisten mielivallalta ja diktatuurilta!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2773
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2360
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2130
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1914
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1756
    7. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      124
      1722
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe