Kuntotarkastus kertoo kunnon vain pinnallisesti

huuhaata-myydään

"Kuntotarkastus tehdään rutiininomaisesti liki kaikkiin myytäviin kiinteistöihin. Harva asunnon ostaja kuitenkaan ymmärtää, mitä pintapuolinen kuntotarkastus merkitsee.

Homeloukku-sarjan perheiden taloihin oli tehty kuntotarkastus. Yhdessäkään taloista ei havaittu näissä tarkastuksissa vakavia puutteita.

Kuntotarkastajat ovat vastuussa vain tarkastuksessa laskutetun summan verran tarkastuksen tilaajalle: normaalisti sadoista euroista tuhanteen euroon.

Asumisterveysliiton Hannele Rämön mukaan kuntotarkastukset eivät pysty pureutumaan tärkeimpään ja vaikeimpaan ongelmaan eli kiinteistöjen asumisterveyttä vaarantaviin mikrobiologisiin vaurioihin.

Kuntotarkastuksessa ei pääsääntöisesti selvitetä mikrobiologisia vaurioita, vaan kiinteistöjen rakennusteknistä laatua, samoja asioita joita monesti kenen tahansa silmä näkisi. Kuntotarkastajat välttävät ottamasta kantaa asumisterveysasioihin, vaikka he tarkastavat kiinteistöjä asumiskäyttöön.

Homeet ja muut mikrobiologiset vauriot jäävät lähes poikkeuksetta havaitsematta kuntotarkastuksista. Suurin syy tähän on se, että tarkastukset tehdään pääasiassa aistinvaraisesti rakenteita rikkomatta ja kiireesti asuntokauppaa jo hierottaessa."

Jatkuu täällä... http://yle.fi/vintti/ohjelmat.yle.fi/homeloukku/lisafaktaa/talon_kuntotarkastus.html

Se niistä kuntokartoituksista.

24

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuivatushuuhaa

      Se on nykypäivän laillistettua huijausta. Asiat katsotaan pintapuolisesti, kerrotaan jo mahdolliset epäkohdat, käydään läpi materaalien ja tekniikanelinkaaria ja tulevia huoltoja/korjauksia.
      Eli vaan ainoastaan asioita joita maalaisjärjellä jokaisen pitäisi jo ymmärtää.
      Onhan tapauksia että kuntotarkastajia itse osti talon jossa oli kosteusvaurioita, eikä ne kauppa aktin aikana tiedossa ollut.

      • verolandia

        Noin on ja lisää tullut/tulee, energia todistus joka ei kerro todellista vaan laskennallisen arvon ja on PAKOLLINEN, ennakoi sitä kun talo on vääränlainen niin verotetaan enemmän (kiinteistövero) noinhan se on autoissakin vaikka suurimman ajan vuodesta seisoo parkissa ja ei tuhlaa/saastuta mitään.


    • Vaaravaanii

      Ei kuntokatselmuksessa ainakaan haittaa ole, on siinä joskus jotain havaitukin. Olisi se hieman liikaa, jos kaikki paikat porattaisiin ruvelle ja väännettäisiin lautoja irti seinistä, eli tehtäisiin kuntotarkastus.
      Jos talo on kymmeniä vuosia vanha, on päivänselvää että korjattavaa on, sen ymmärtää jo maalaisjärjellä.
      Riskirakenteet ovat kyllä asiantuntijoiden tiedossa melko hyvin. Niistä lausunnoissa sitten mainitaan. Ostaja voi sitten myyjän kanssa neuvotella, saako paikkoja repiä auki ja tehdä laajempia tutkimuksia.
      Yleensä todetut epäkohdat ja niiden korjaustarve sovitaan kaupankäynnin yhteydessä hinnankin muodossa.
      Asumisterveysasiantuntijoiksi on koulutettu lähes mitä tahansa tyyppejä, joilla tiedot ovat heikohkot ja käytöstavatkin usein puutteelliset. Riidan aikaansaamiseksi ei paljon koulutusta tarvita.
      Nämä niinsanotut asiantuntijat usein matkivat lakimiestä ja nylkevät asiakkaansa lähes elävältä. Laskutus on hyvin hoidettu ja lopputuloksena liian usein jopa varattomaksi joutuvat ostajat ja myyjät. Jälkeen jää hermoraunioita ja savuavia raunioita. Asumisterveysasiantuntija ja lakimies käyvät seuraavan uhrin kimppuun.

      • haasteellista

        > "Jos talo on kymmeniä vuosia vanha, on päivänselvää että korjattavaa on, sen ymmärtää jo maalaisjärjellä."

        Tietenkin löytyy aina korjattavaa mutta entäs jos edellinen omistaja on laimiinlyönyt kiinteistön kunnnosapidon ja siten aiheuttanut esim. homevaurion, niin onhan tilanne tällöin hivenen eri kuin "normi" korjaus- ja ylläpitotoimet.

        Talon myyjä on vastuussa talon piilevistäkin virheistä viisi vuotta kaupanteon jälkeen. Myyjällä on tiedonantovelvollisuus niistä vioista, joita hän tietää talossa olevan. Hankalimmat ovat piilossa olevat "salavirheet", kuten esim kosteus- ja homevauriot joista sen kummemmmin myyjä kuin ostaja eivtä ole tietoisia.

        Salaisen virheen tulee maakaaren mukaan olla merkittävä, jotta myyjä olisi siitä vastuussa. Ostaja vastaa itse ei-merkittävistä salaisista virheistä (korjauskustannukset esim. joitakin tuhansia euroja). Se, mitä voidaan pitää myyjän vastuulle kuuluvana merkittävänä salaisena virheenä, riippuu tapauskohtaisesti mm. kohteen kauppahinnasta, rakennuksen iästä ja sen kunnosta kaupantekohetkellä.


    • Miehemmemaalta

      Kun riittävästi tutkitaan ja avataan paikkoja, niin kaikista rakennuksista löytyy vikoja ja korvattavaa. Kyse on siitä, mihin vedetään raja. Eihän se uusi rakennuskaan ole oikeasti uusi. Ainakin perustukset on tehty luultavasti jo puoli vuotta aiemmin, ellei sitten ole avaimet-käteen -koppi.

    • tommi_j
    • Pitäävaatiaenemmän

      Jotenkin näin. Kiire on, myyjä haluaa päästä eroon ja haltioitunut ostajakandidaatti ei halua nähdä puutteita. Hyvä ja asiansa osaava tarkastaja ´haistaa´ sudenkuopat mutta ilmeisesti rakenteita ei näiden kohdalla juurikaan avata. Jos pinnan alla muhii eikä myyjä halua kertoa esim vuosia aiemmin sattuneesta vesivahingosta ja sen korjausmetodeista, ei asia paljastu vasta kuin ostajan avatessa tai hajun ilmestyessä.

      Omalla kohdalla kävi juuri näin. En toki vanhasta uuden hintaa maksanut mutta jos olisin tiennyt kuinka vahinkoa on aikanaan korjattu, olisin ehkä tullut toisiin aatoksiin tarjousta jättäessä. Vaan mikäpä tässä, pikkuhiljaa itse askarrellessa saa sellaista kuin sattuu tulemaan. Ja rouvakin sietää ajoittaista sekamelskaa niin hyvähän tässä on olla, lähellä kaupunkia mutta ilman näkyviä naapureita.

    • sumutustaa

      Kuntotarkastus on sanahelinää ja siinä vaan tarkastaja tekee tiliä immeisten asuntokaupoilla, ei se tarkastaja korvaa kenellekkään tekemästään virheellisistä arviosta, mutta niitähän käyttääkin pääasiassa nuo ulosmittarit jotta niihinpä ei ole luottoa mitä sieltä sattuu tulemaan.

      • 2sumuttaja

        Siinäpä se, miksi maksaa kovaa välityshintaa välittäjälle ja sitt vielä kuntoarvion tekijälle, kumpaakaan ei saa korvausvelvolliseksi jos vikaa ilmeneekin jonkin ajan kuluttua, ainoastaan omasta pörssistä ne menee ja jos laki jotain sanoo niin siitä sitä vasta laskua tulee jos käräjille meet!!;(


    • Lahkoton

      Joo ei se että kuuluu uskontokuntaan tee immeisestä osaavaa, ja yleensä vaan merkki että maksussa kerroin eessä kun on lahkossa mukana.

    • BauHerr

      No jaa, minä teen itse itselleni kuntotarkastuksia. Ostajan on käytännössä mahdotonta voittaa minua oikeudessa. Teen varauman lähes kaikkiin potentiaalisiin ongelmakohtiin. Vastuu siirtyy ostajalle, jos lisää taikalauseen .... vaatii lisätutkimusta.

      Oikeudessa vetoiaisin taas siihen, että ostaja ei ole porannut rakenteita sveitsinjuustoksi, vaikka raportissa selkeästi lukee ... vaatii lisätutkimusta.

      Itse tehty mea culpa on meille rakentajille/hartiapankkirakentajille välttämättömyys, koska olemme epäoikeudenmukaisen oikeuden mielestä yli-ihmisiä ja siksi vastuussa rakennuksista IKUISESTI. Se on sitten "tiesi tai olisi pitänyt tietää" mala fide vastaan "vaatii lisätutkimusta" caveat emptor.

      Toistaiseksi caveat emptor voittaa kunnes korkein oikeus muuta fundeeraa.

    • enpelkää

      Monien tämänkin viestiketjun kirjoittajien kannattaisi ensi itseleen selvittää mikä on KUNTOTARKASTUS ja mikä on KUNTOTUTKIMUS. Turha haukkua kuntotarkastajia, jos ei näemmä ole tietoa, mitä on kiinteistön kuntotarkastaminen.
      Monilla on myös sellainen erheellinen käsitys, että kiinteistön virheiden korjauskuluista vastaa ainoastaan myyjä. Totuus on kuitenkin se, että sekä ostaja että myyjä maksaa kuluja. Pelkästään korjaamisen mukanaan tuoma tason parannus ja käyttöiän pidentyminen tuo maksuvelvoitteita myös ostajalle. Saattaa olla jopa sellaisia korjausosioita, joissa isomman osan maksaa ostaja. Älkää myyjät turhaan säihkähtäkö, vaikka ostaja agressiiviseen sävyyn vaatii maltaita virheistä.

      • Itse asiassa on moniakin asioita joista ostaja automaattisesti vastaa täysimääräisesti. Myyjällä ei ole mitään vastuuta rakenteesta jonka tekninen käyttöikä on KH-kortiston mukaan ylittynyt. Jos ostaa talon joka on rakennettu 1990-luvulla, tai aikaisemmin, ja jossa on alkuperäinen kylpyhuone joka on aiheuttanut kosteusvaurion, niin ostaja vastaa ihan itse korjauskuluista, sen ikäisen rakennuksen kylpyhuoneen tekninen käyttöikä kun sattuu olemaan 15 vuotta. Paljon muitakin esimerkkejä löytyy.


      • Heh-heh-ja-heh

      • Raksystemskusettaa

        Raksystems on kusetusfirma.


      • 1Näinpä

        A I N A !!


    • Kylläkusettaa
      • Arvioitu

        Termit näyttävät menevän sekaisin ja en tiedä, että tarvitseeko kaikkien termien sisältöjä edes tietääkään. Omistan osakkeen pienehkössä taloyhtiössä. Rakennusvuosi 1988- siis aika iäkäs. Taloyhtiössä on ollut sellainen toimintakulttuuri, että yhtiövastike täytyy pitää mahdollisimman pienenä. Sain lisänimen, valittaja, kun ryhdyin kyselemään peruskorjausten aloittamista ja koko taloyhtiön kunnon katsastusta.

        Muutaman vuoden "valittamisen" jälkeen (ja kattovuodon) vihdoinkin päätettiin tilata kuntoarvio koko taloyhtiön rakennuksiin. Arvion tekijänä oli rakennusinsinöörin koulutuksen saanut ja rakennusalan pitkän työkokemuksen omaava henkilö. Kylpyhuoneissa mitään rakenteita ei avattu, mutta pintakosteudet mitattiin, samoin keittiöissä. Tarkastettiin ovet, ikkunat, rakenteet, katon kunto ym. Kuntoarvion tuloksena kirjallinen, monta kymmentä sivua sisältänyt raportti. Jokainen asunto oli arvioitu erikseen ja korjaussuunnitelma seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi koko taloyhtiölle. Hintaa korjauksille, jos ne suoritettaisiin suunnitelman mukaisesti, kertyisi puolimiljoonaa euroa.

        Kohonneita mittausarvoja todettiin useassa kylpyhuoneessa ja kaksi osakasta on omatoimisesti remontoinut oman kylpyhuoneensa. Molemmista löytyi kosteutta rakenteista.

        Tuskin kukaan kuntotarkastaja pystyy pelkästään silmämääräisesti arvioimaan sitä, mitä pinnan alta löytyy. Ostajan kannattaa kysellä koko taloyhtiön kuntoarviota ja onko sellaista tehty. Jos myynnissä oleva asunto on remontoitu, niin mikä tilanne on yhtiön muissa asunnoissa, minkälaisia korjaussuunnitelmia on suunniteltu taloyhtiössä 5 - 10 vuotta eteenpäin.

        Pieni yhtiövastike on "hälytysmerkki" ja mahdolliset tulevat remontit - onko suunnitteillakaan?


    • pulustajatarjastus

      Puolustan kuntotarkastuksen merkitystä, vaikka se voikin tuntua rahastukselta. Mutta kunnon tarkastuksesta on hyötyäkin jos se on tehty hyvin. Esim omakotitalon ostaja näkee vaadittavia menoeriä kunnossa pitoon vuosien varrella ja mitä pieniä vikoja löytyy, jotta tietää korjata esim. sikapleksit jne.
      Siinä mielessä Suomenlaki on hanurista ettei myyjää velvoiteta tekemään tarkastusta ennen ostotarjouksia, vaikka tämä olisikin molempien etu. Ja ei se 1000€ tarkastuksesta paljoa merkitse jos on asuntokaupasta kyse. Ja itsellä ollut tilanne että kosteusvaurio ilmeni ostotarjouksen aikana kun mittailtiin kosteuksia. Havaitsi lattian alla olevan vesivahingon ilman rakenteiden availuja.

    • TietenkinPinnallinen

      Laki on selkeä, eli kuntotarkastuksen tekijä ei vastaa millään tavalla virheellisestä arvioinnista. Tästä syystä kuntotarkastuksen tilaaja eli maksaja, saa tietenkin sellaisen raportin kuin mitä haluaa. Tästä syystä luotettava raportti kiinteistön tilasta saadaan vasta vain silloin, jos ostaja tuo oman itse maksamansa kuntotarkastajansa paikalle.

      Tilanne on siis sama kuin lakituvassa. Ei oikein riitä, että vastapuolella on pätevä asianajaja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      7955
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      180
      1767
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1036
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe