Euro teki meistä kerjäläisiä

Smarffy

Nykyinen euro on vanhan markan arvoinen. Eli rahoistamme on kadonnut viisi kuudesosaa euroaikana. Ei mikään ihme, että rahat loppuvat kaikilta.

23

<50

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jännästi tuntuu, että väitteesi ei pidä paikkaansa.

      Maksaako Bensa huoltoasemalla 7 euroa litralta? No ei...
      Maksaako suklaalevy kaupassa 10 euroa? No ei...
      Maksaako hyvä kerrostalokämppä helsingissä 30 000 euroa neliöltä? No ei...
      Maksaako perusperheauto uutena sen 150 000 euroa? Annan vinkin: no ei...

      Miettiikö aloittaja koskaan mitä palstalle oksentaa, vai toistaako hän orjallisesti kaverilta kuulemiaan idioottimaisuuksia?

      • Smarffy

        Jotenkin tuntuu, että 6.000 mk:n eläkkeellä pärjäisi paremmin kuin 1.000 euron....


      • RotanLoukku

        Huono juttu, että olet täysin myyty tyyppi. Hyödytön idiootti tiedon jakeluun ainakin.


      • Smarffy kirjoitti:

        Jotenkin tuntuu, että 6.000 mk:n eläkkeellä pärjäisi paremmin kuin 1.000 euron....

        Voi hyvänen aika. Markka-ajasta on 15 vuotta. 2% keskimääräisellä inflaatiolla 6000 markan eläkkeesi olisi nykyään 4430 markan ostovoimainen. Euroiksi muutettuna noin 740. Ei liene ihme, että pärjäsi paremmin.

        Suomalaisten ostovoima on kuitenkin parantunut huomattavasti markasta luopumisen jälkeen, jopa huomioiden viimeisten vuosien erittäin matalat palkankorotukset. Toki jotakin tapauksia löytyy, joilla menee nyt huonommin. Sinä ilmeisesti kuulut niihin, mutta ei varmaan kannattaisi yleistää — eikä varsinkaan väittää että hinnat olisivat kuusinkertaistuneet, kun ne sitä eivät ole tehneet. Monien perustuotteiden hinnat ovat jopa laskeneet (liha, hedelmät, maitotuotteet).


      • Smarffy
        RotanLoukku kirjoitti:

        Huono juttu, että olet täysin myyty tyyppi. Hyödytön idiootti tiedon jakeluun ainakin.

        Kirjoitin vain omasta kokemasta, en muiden mielipiteitä. Myyty kyllä olen, yli 40 v työtä ja tässä olen. Eläke pieneni kuin pyy maailmanlopun edellä, ennenkuin pääsin sille. Olen vain vihainen ja petetty.

        Tunnen myötätuntoa nuoria kohtaan, jotka pelkäävät, että he eivät saa eläkettä lainkaan vanhana. Tässä ollaan.


      • TheRat
        Smarffy kirjoitti:

        Kirjoitin vain omasta kokemasta, en muiden mielipiteitä. Myyty kyllä olen, yli 40 v työtä ja tässä olen. Eläke pieneni kuin pyy maailmanlopun edellä, ennenkuin pääsin sille. Olen vain vihainen ja petetty.

        Tunnen myötätuntoa nuoria kohtaan, jotka pelkäävät, että he eivät saa eläkettä lainkaan vanhana. Tässä ollaan.

        Niinpä. Itsellä on työuraa takana vasta puolet tuosta mitä sinulla ja kyllä tämä homma on suunniteltu siltä pohjalta, että eläkettä ei tule senttiäkään... Kaikki kotiin päin jos jotain tulee.

        Sinun ongelmasi ei ole euron aiheuttama hintojen kallistuminen, vaan suurten ikäluokkien eläköitymisen johdosta tehdyt eläkkeiden leikkaukset. Kirpaisevat näillä näkymin enemmän meihin kuin teihin, mutta toisaalta me olemme olleet töissä nämä viimeiset 15 vuotta, jolloin talouden kasvu on ollut ennennäkemätöntä. Palkat ovat nousseet huimaa vauhtia ja jos on sattunut vielä vähän kykenemään siitä sijoittamaan, niin pörssien nousu viimeiset 7 vuotta on vielä huimempaa.

        Keskimäärin suomalaisilla menee hyvin. Väliinputoajia on aina. Olet valitettavasti yksi heistä.


      • Smarffy

        Oma syy, kun en tehnyt lisää veronmaksajia aikanani. Vaikka työttömiä hekin voisivat nyt olla. Ja eläkettä ei kerry työttömyysajalta. Väliinputoajia on paljon ja lisää tulee koko ajan.
        Ei pitäisi valittaa, kyllä minä eläkkeelläni pärjään ja onneksi vähän säästöjäkin on pahan päivän varalle.


      • aawerq
        Smarffy kirjoitti:

        Jotenkin tuntuu, että 6.000 mk:n eläkkeellä pärjäisi paremmin kuin 1.000 euron....

        Asuminen on kallistunut huimasti. Nykyisin kerrostalokaksion hoitovastike on tyypillisesti 250/kk ei puhettakaan että olisi maksanut 1500mk/kk kyllä se 90 luvulla oli 500mk/kk . On tullut kiinteistöverot ja kovat tonttivuokrat.


      • aawerq kirjoitti:

        Asuminen on kallistunut huimasti. Nykyisin kerrostalokaksion hoitovastike on tyypillisesti 250/kk ei puhettakaan että olisi maksanut 1500mk/kk kyllä se 90 luvulla oli 500mk/kk . On tullut kiinteistöverot ja kovat tonttivuokrat.

        Ei ehkä pitäisi verrata 90-lukuun, jolloin:
        a) asuntojen hinnat olivat historiallisesti matalimmalla tasolla ikinä (asuntokuplan jälkeistä aikaa elettiin)
        b) työttömyys oli huipussaan, työvoimaa oli edullisesti saatavilla
        c) asumisen laatu oli surkeaa nykyiseen verrattuna, huolto- ja kunnossapitoa ei juurikaan tehty
        d) asuntokanta ei kärsinyt korjaustarpeesta nykyisellä tasolla (putkirempat menossa 40-luvun kämpissä tuolloin, nyt rakennusbuumin aikaisissa 60 - 80 -luvun kämpissä).

        Kiinteistöverot ovat vähän nousseet, tonttivuokrasopparit taas tehdään yleensä luokkaa 50 vuodeksi, joten on selvää että ne nousevat aina sopparin päättyessä reilusti.


    • LiittovaltiotaKyhäävät

      Tässä Henri Myllyniemen blogiteksti, muualta ei suomeksi löydy vastaavaa analyysia ja kommentteja. Lukekaa, hyviä kommentteja ym.

      Kreikka valmistautuu velkojen laiminlyönteihin
      14.4.2015 14:01
      http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192937-kreikka-valmistautuu-velkojen-laiminlyonteihin

      Euroalueen talouden ohjauksen ja hallinnan parantamiseen liittyvien jatkotoimien valmistelu
      Analyyttinen muistio Eurooppa-neuvoston epävirallinen kokous
      12. helmikuuta 2015
      http://ec.europa.eu/priorities/docs/analytical_note_fi.pdf
      "Muistion kohdassa 5 on esitetty enemmän suunnitelmia yhteisvastuun ja solidaarisuuden lisäämiseksi."

      Yanis Varoufakis and Joseph Stiglitz
      Kohta, 8 min:
      https://www.youtube.com/watch?v=OY3Qxm6BoUI

    • NiitäNäitäNoita

      Nämä Open Europe-sivuston linkit löytyivät moreliver'sin sivulta tai siis yksi. Katsokaa, mitä huonoa arviota Suomen taloustilanteesta sanotaan, jo alkaen v.2010.

      Will the Greeks get what they want?
      http://openeurope.org.uk/impact/will-greeks-get-want/

      Open Europe's Mandate to the new European Commission
      http://openeurope.org.uk/intelligence/institutions-and-democracy/new-european-commission/

      Britain's EU immigration debate: Norway and Switzerland are not the answer
      http://openeurope.org.uk/intelligence/immigration-and-justice/norway-and-switzerland/

      20th Apr - China eases, but Greece a worry
      http://morelivers.blogspot.fi/2015/04/20th-apr-china-eases-but-greece-worry.html

      Tässä puhutaan Suomen vaalituloksesta ja huonosta taloustilanteesta:

      Do the Finnish elections change anything as Greece hunts for deal with creditors?
      http://openeurope.org.uk/impact/crunch-time-for-greece-as-finnish-elections-have-new-potential-ramifications-for-athens/

      "What do the Finnish elections mean for Greece?

      Raoul argues that “no matter who is in government” Finland has always been “one of the most hawkish Eurozone members” when it comes to Greek bailouts. As such the position will continue to be hard line. It may become even more so if a coalition involves the Finns Party, as looks increasingly likely. There will need to be some funding for Greece after the bailout ends in June – any coalition involving the Finns may struggle to approve this, though the Finnish parliament as a whole could still do this. Of course, this would put a young coalition government under “severe strain.”

      Finnish election winner faces tough task

      The Centre Party has come out on top in the Finnish election but faces a tough task to overcome the serious economic problem plaguing the country. Raoul notes that Finland has seen a concurrent decline in a number of its key industries – the digital sector (which was heavily build around Nokia), the forestry sector (which has struggled to deal with declining demand for paper and related products) and the metals industry (which has been hit hard by the decline of the global shipping industry). On top of this the country has seen declining competitiveness combined with severe demographic problems – the workforce has been shrinking since 2010. Returning the country to growth will be incredibly tough in the face of such problems and the prescription of austerity and structural reforms – touted in different measure by most parties – may prove inadequate."

    • Markalla sai aika paljon nykyisiä kulutustuotteita 1970-luvulla? Vielä enemmän niitä sai 1920-luvulla. Rahan arvo on, mikä sille annetaan.

      Yhden valtion sisällä on jokseenkin helppoa pitää rahan arvoa väkisin yllä. Valuuttoja kuitenkin arvostetaan suhteessa toisiinsa.

      jos systeemi olisi täysin suljettu ja globaalisti käytettäisiin samaa ja saman arvoista rahaa. Siis olisi vain yksi raha.

      Europan unionin sisällä on vain yksi raha. Olemmeko kaikki samanarvoisia? Jakautuuko työ tasaisesti? Jotkut vain osaavat paremmin ja heillä on ajoittaisia etuja tehdä asioita paremmin kuin muualla.

      Mitä tulee globaaliin valuuttaan, on se markkinatalouden huipentuma. Tällöin tuotanto keskittyy vain seuduille, jossa se on taloudellisesti kannattavinta. Mitä kuvittelette, onko minkään tuottaminen täällä pohjoisessa kannattavampaa kuin muualla?

      Voidaan puhua älystä ja innovaatiosta, minä sanon, paskaa, ei ole mitään etua meille. Aidoilla globaaleilla markkinoilla meillä ei ole mitään annettavaa. Me olemme lähtökohtaisesti ja kategorisesti heikompia kuin Aasialaiset, niin älyllisesti kuin fyysisestikin. Brittien myötä saimme pariksi sadaksi vuodeksi otteen, mutta sitä meillä ei enää ole.

      Olemme käytännöllisesti katsoen heidän armoillaan, ainoastaan yhdysvaltojen ja Venäjän ydinaseet estävät heitä kävelemästä ylitsemme.

      Olen tuntenut eräitä kiinalaisia ja kunnioitan heitä. Se mitä tapahtui Japanille, saattaa tapahtua meille.

      Se mitä tapahtui Kiinalle Euroopan tunkuvuosina, niitä ei unohdeta Kiinassa, ikinä.

      Onneksi kuitenkin olemme siellä, missä päätökset tehdään.

    • Kummasti se elintaso on kasvanut, kokonaisuutena viime vuosien taantumasta huolimatta.

    • kovaakyytiä

      Jos 3h k p maksoi 90-luvulla 230 000 mk, ja nyt 2015 se sama asunto maksaa 230 000 € (1.367.000mk)

      Palkka oli 90-luvun alussa 10 000 mk/kk, ja nyt 2015 palkka on 2000€/kk (12 000 mk).

      Millä ilveellä ostelee 230 000€ asuntoja.

      • assssss

        v 1982 sain (huonoa) alkupalkkaa atk-alalla (heti vuoden alussa töihin) eli 3700 mk/kk brutto. Nyt ovat palkkani jääneet jälkeen, saan n. 3550 € /kk brutto.Kestää siis n. 35 saavuttaa saman numeroinen palkka euroina kuin markkoina! Olin todella pitkään kaupan alan atk-suunnittelijan taulukkopalkalla ikälisineen. Nyt on vaara jäädä työttömäksi parin kk:n päästä, koska olen ulkoistettuna ja tietty homma loppuu kokonaan kesällä.


      • 10 000 euroa 90-luvun alussa tarkoitti vähintäänkin ylempää toimihenkilöä. Jotka nyt taas tienaavat noin 4-5 tuhatta kuukaudessa.

        Miksi haluat verrata asuntojen hintoja historiallisen matalalta tasolta normaalitasoon? Vertaa mielummin 80-luvun loppua, niin voit ihmetellä toisin päin. Äläkä unohda euron tuomia etuja velkamarkkinoilla.


      • tulotus
        TheRat kirjoitti:

        10 000 euroa 90-luvun alussa tarkoitti vähintäänkin ylempää toimihenkilöä. Jotka nyt taas tienaavat noin 4-5 tuhatta kuukaudessa.

        Miksi haluat verrata asuntojen hintoja historiallisen matalalta tasolta normaalitasoon? Vertaa mielummin 80-luvun loppua, niin voit ihmetellä toisin päin. Äläkä unohda euron tuomia etuja velkamarkkinoilla.

        euroa kannattaa yleensä ylinpi palkkaluokka ja muutama ala kuten lääkärit hinasivat 40-60 prossan korotukset euro aikana lääkäri pulaan veroten mutta sairaan hoitajat luvatusta 500e lopuksi vain 50ekk käteen. eli yhä pienenpi ryhmä pysyy mukana tulojen ja menojen suhteen.


      • tulotus kirjoitti:

        euroa kannattaa yleensä ylinpi palkkaluokka ja muutama ala kuten lääkärit hinasivat 40-60 prossan korotukset euro aikana lääkäri pulaan veroten mutta sairaan hoitajat luvatusta 500e lopuksi vain 50ekk käteen. eli yhä pienenpi ryhmä pysyy mukana tulojen ja menojen suhteen.

        Bruttotulot nousivat sen 500 euroa. Nettotulot vähän vähemmän. Ja myöhemmät veronkorotukset ovat syöneet kaikkien tuloja samalla tavalla tuossa tuloluokassa.

        > Yli tuon rajan ovat päässeet muun muassa sairaanhoitajat, kätilöt ja osastonhoitajat. Näiden ammattiryhmien kokonaisansiot vuonna 2006 olivat 2487-2874 euroa, viisi vuotta myöhemmin 3 007 – 3 442 euroa.

        http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/totuuspuntari-nousivatko-sairaanhoitajien-palkat-vaalikauden-aikana-500-euroa/


      • TheRat kirjoitti:

        Bruttotulot nousivat sen 500 euroa. Nettotulot vähän vähemmän. Ja myöhemmät veronkorotukset ovat syöneet kaikkien tuloja samalla tavalla tuossa tuloluokassa.

        > Yli tuon rajan ovat päässeet muun muassa sairaanhoitajat, kätilöt ja osastonhoitajat. Näiden ammattiryhmien kokonaisansiot vuonna 2006 olivat 2487-2874 euroa, viisi vuotta myöhemmin 3 007 – 3 442 euroa.

        http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/totuuspuntari-nousivatko-sairaanhoitajien-palkat-vaalikauden-aikana-500-euroa/

        Ai niin, ylempi palkkaluokka sisältää keskimäärin älykkäämpää porukkaa. Älykkäämmät keskimäärin kannattivat euroa. Esimerkiksi opiskelijat.


    • tilin

      onhan se virallisesti tunnustettu että euro aikana suurinmat hävijäjät ovat matala ja keski palkaiset .

    • puolueettomuusonnro1

      Kyllä totuus on se, että markka olisi tällä hetkellä euroa kovempi valuutta. Näin sanoo siis talousasiantuntijat. EU on jälkinatsismin hekumallisilla aalloilla ratsastavien kansallissosialistien uusi yritys rakentaa se kolmas valtakunta. Umpityhmä ihminen ei osaa katsoa pinnan alle, vaan lankeaa siihen paskan sokerointiin. Samaa tarjoaa NATO. Jotain kananlihalle saavaa herkkua. Kikit pystyttä hekumoidaan kuinka ihqua on olla NATO-jäsen. Kun sillä on nii pal aseita ja tulivoimaa. Hei! Aika kova juttu vai mitä? Diktatuuria on parempi kumartaa tai muuten kohta talosi ympärillä parveilee miehet mustissa.

      • Mikäontarpeeksi

        Joskus on sanottu, että raha on vain paperia.
        Markat ja eurot ovat mitä ovat maailmanlaajuisen inflaation seurauksena.
        Todellista on konkreettinen kansallisomaisuus, se on kasvanut rahojen nimestä huolimatta. Tietenkin sen kartuttamiseksi on jotain omaisuuseriä kulunutkin, esim. kaivosten malmivarantoja syöty.
        Mutta muuten ihmisten käyttöomaisuus on huikeasti lisääntynyt. Asuntojen pihoilla seisoo sen entisen Wartburgin tai mopon asemasta 3-4 länsi-Saksan seisojaa, on kesämökkejä ja isoja omakotitaloja, kaupungeissa paljon rakennuksia, tyhjänä seisoviakin, ja ihmisillä kotona vinot pinot käytettyjä ja käyttämättömiä lomalentolippuja, vaatteita ja krääsää.
        Kaikkea sitä on saatu kun ainakin osa ihmisistä on tehnyt kovasti työtä eli tuottanut jotain järkevää ja kaupaksi menevää.
        Itse muistelen menneeni 16 vuotiaana tehtaaseen töihin ja palkkaa sain 70 penniä tunnissa, toimeen silläkin tuli 3 kaverin yhteismajoituksessa, sain yhden lämpimän aterian maksetuksi työmaakuppilassa ja lopulla rahalla mm. ruisleipää ja teetä juotavaksi.


      • Smyx

        Sepä tässä huolettaakin, kun porukka laittaa kaikki rahansa käyttöomaisuuteen, eikä ymmärrä varautua tulojen pienenemiseen tai loppumiseen. Käyttöomaisuus menettää hyvin äkkiä arvonsa, ylimääräiset rahat pitäisi sijoittaa korkoa kasvamaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      108
      7776
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2862
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2452
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2175
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1835
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1599
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1444
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1405
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe