Milloin lohiportaat rakennetaan voimaloihin?

Ztem

Milloin rakennetaan toimivat lohiportaat kaikkiin voimaloihin, jotta Perämeren lohi voi vapaasti nousta Kemijokea pitkin aina Rovaniemelle ja sieltä Enontekiölle saakka?

Eikö nämä hankkeet kuuluisi sähköyhtiöiden maksettavaksi, sillä he takovat valtavasti rahaa vesivoimaloillaan? Mielestäni sähköyhtiöt pitää velvoittaa rakentamaan toimivat kalaportaat kaikkiin luonnonjokiin muutaman vuoden sisällä. Sähköyhtiöillä on kyllä varaa tehdä hankkeet vaikkapa niin, että osakkeiden omistajille maksettavia osinkoja pienennetään, jolloin kalaportaiden rakentamiseen tarvittavat varat saadaan kasaan.

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • isoaapojukkapoika

      Toivottavasti ei ikinä. Ei vois turhempaan rahaa laittaa. Sama sitten silputa satasia ja heittää ne Isohaarasta alas.

      • kwkwkwkwkw

        Juu, kuhan sokli saahaan käyntiin niin kemijoestakin tulee paskaviemäri kuten kohta oulujokikin on


    • merkonomes

      Kova työ saada asennevammaisuus oiottua 2000-luvulle. Voimayhtiöiden ymmärrettävä laittaa ympäristöasiat kuntoon mm. kalateiden rakentamisella ynnä lohi-istutuksilla Ounasjokeen ja verkkokalastuksen on todellakin jo loputtava.

    • erjhc

      Yritysten tehtävä on takoa omistajille rahaa, näin ollen kaikenlainen luonnonsuojelu tai jokien kunnostaminen on heille vain ylimääräinen kustannuserä, joka ei kasvata voittoja.
      Jos yritykset tekevät jotain luonnon hyväksi, niin sitä tehdään imagosyistä, jotta saadaan lisää asiakkaita ja lisää rahaa. Joka tapauksessa näiden sähköyhtiöiden pitäisi hoitaa kalaportaat kuntoon ja huolehtia siitä, että myös seuraavat sukupolvet voisivat kalastaa virvelillä kotimaista lohta ja taimenta suoraan vapaasti virtaavista joista.

      • Kokkosniva

        Juuri näin. Ei nykyisessä yhteiskunnassa tehdä mitään yhteiseksi hyväksi. Nappula omistajien taskuihin on päivän sana. Sekin vielä, että yhä useampi omistaja on ulkomaalainen.


      • EiIkinä

        niin että tornionjoellekin voimalaitokseko?


      • Huuhaatakin
        EiIkinä kirjoitti:

        niin että tornionjoellekin voimalaitokseko?

        Etenkin Torniojoelle. Ajatteles,Aavasaksan kohdalle pato johon kymmenen turbiinia. Patokorkeus 55m saadaan tehoja heti paljon. Allasvallit kolmen kilometrin etäisyydelle nykyisestä jokirannasta ja turbiineista puolet Ruotsin puolelle. Ja mailma pelastuu,jarrutetaan sitä ilmastonmuutosta rakentamalla 1000 tuulivoimalaa patovallin päälle.


    • muistaako_kukaan

      Laske itse, kannattaako?
      Jos vaikka 20% Isohaaran alle nousevista lohista pääsisi ylös ja nousisi Taivalkoskelle. Niistä kalastajat saisivat 1% ja jäljelle jäävistä taas 20% nousisi kalaporrasta ylös...
      Montako lohta olisi päässyt Ounasjokeen jos Isohaaran alle olisi noussut 10000 lohta?
      JA 20% ON AIKA OPTIMISTINEN ARVIO, samoin 1% kalastus häviö on mielestäni pessimistinen arvio.. joki kun saadaan verkotettua monesta kohtaa kokonaan kiinni

    • p3rtt1

      10% nousuhalukkaista nousee portaaseen ja jatkaa ylös jokea, eli jos Ounasjokeen halutaan yksi lohi, pitää Isohaaran alla olla 100 000 nousuhalukasta jonossa kalaportaan edessä. Huomioitava asia on myös ettei Kemijoen lohta ole enää olemassa, vaikka kaikki laitokset purettaisiin pois ei luonnonlohi ilmesty Ounasjokeen tyhjästä.

      Jos kalastus ja siihen liittyvä matkailubisnes olisi lapin pelastaja (jos lohi saataisiin Kemijokeen nousemaan), miksi Torniojoki ja Simojoki ei ole sen kummempia kultakaivoksia? Torniojoella lohta kuuleman mukaan todella hyvin viime vuosina, muttei silti rannat pullistele matkailubisnesmiljonäärejä..

      Eiköhän rakenneta padotut joet loppuun ja oteta sieltä yhteiskunnalle välttämätön säätöenergia talteen. Keskitytään kalastusmatkailuun ja kalastukseen patoamattomilla joilla, joissa oma lohikanta on vielä olemassa. Tosiasia kuitenkin on ettei ilman säätösähköä me ihmisrievut emme pärjää.

      Nykyiset tuulipuistot toimii mainiona nähtävyytenä 10 vuoden päästä kun myllyt on kaikki pysäytetty, siellä on turistin kiva ihmetellä :)

      • Puhdastaenergiaa

        Puhut asiaa. Voimayhtiöiden tehtävä ja tarkoitus on tuottaa päästötöntä energiaa. Rakennetaan ne voimalat ja altaat mitä on rakennettavissa. Lohiturismi voi keskittyä Tornio-ja Simojoelle joiden matkailulle sillä on paikallista merkitystä. Suomi tarvitsee energiaa ja se on tuotettava itse tai ostettava muualta.Ja lisääntyvä,erittäin kallis tuulienergian tuotanto vaatii myös säätövoimaa vakaan sähköhuollon turvaamiseksi. Siihen saasteeton ja uusiutuva vesivoima on paras mahdollinen muoto.


      • tehtaan_varjosta

        Jos OIKEASTI haluttaisiin Suomen teollisuudelle hyvät lähtökohdat kehittyä ja kerätä investointeja, pitäisi valtion heti rakentaa ainakin yksi iso ydinvoimala ja myydä sen tuottama sähköenergia teollisuudelle vaikka 5% katteella (olipa pitkä lause ja niin vastoin äidinkielen oppeja joihin voi joku kielipoliisi puuttua, kuten tähänkin). Näin olisi lupaus edullisesta sähköstä teollisuudelle ja investointihalukkuus taattu.


    • poielc

      Jos Kemi-Ounasjoessa olisi koko matkalle lohiportaita, niin lohikanta saataisiin elvytettyä noin 5-10 vuodessa, koska silloin voitaisiin tehdä lohen- ja taimenpoikasten istutuksia koko joen matkalle. Ounasjoelle istutetut poikaset pääsisivät näin ollen esteettömästi uimaan mereen ja palaamaan synnyinseudulle muutaman merellä vietetyn vuoden jälkeen. Kysymys on siitä, että halutaanko näin tehdä. Sähköyhtiöt eivät vapaaehtoisesti lähde maksumiehiksi, joten tarvitaan lakialoite ja sitova sellainen.

    • igorisohaara

      Niin, ollaan valmiita ottamaan maksimihyöty vedestä sähkön muodossa mutta mikä estäisi kalateiden rakentamisen jos lohen palauttaminen on mahdollista? Sähköhän olisi vielä "vihreämpää" jos "ympäristöystävällisen sähkön" tuottajat panostaisivat myös luonnonarvoihin.

    • lohisilakkalaattikko

      Eipä tuo näytä olevan käytössä toi isohaaran kalaporraskaan.. miksihän?

    • Aikaansaedellä

      https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=8c51144b97&view=fimg&th=153375491615eb0c&attid=0.1&disp=emb&realattid=ii_153375453102f1e5&attbid=ANGjdJ-F5vnQZcf24wpT0HNY4qfSO34AhFUcjpDj6d0qdSKTUCmOyDhYkHjarxxtOqPREkXcoAeJZER8n9olMbgQqyuwZqt09i9jupULw682cD_GYT4rFKqwP2i-tBI&sz=w978-h734&ats=1456931349427&rm=153375491615eb0c&zw&atsh=1

      Kalaportaat on tehty ja koekäyttö menossa! Kuva ei valehtele!Kuva kemijärven piilopadolta,viimekeväänä!

      • Niinpäs_niin

        No just joo!!!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    10. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    Aihe