Kuluttajien välinen osamaksukauppa

Yamaha-r1

Kertokaas miten menee tilanteessa, jossa kuluttajat sopivat keskenään osamaksukaupasta, jossa kohteena on noin 2500€ arvoinen tuote.
Myyjä saa käsirahaa 1000€ ja loput olisi tarkoitus maksaa 500€/kk, erillistä korkoa ei ole.
Ostaja ei kykene kuitenkaan huolehtimaan osamaksuista ja tavara palautuu myyjälle.
Heidän tekemässään osamaksusopimuksessa lukee, että tavara palautuu myyjälle ja jo maksettu suoritus pidetään vahingonkorvauksena kokonaisuudessaan.
Voiko tälläistä käsirahan ja yhden erän vahingonkorvausta pitää laillisena, kyse on kuitenkin kuluttajien välisestä kaupasta, johon ei kuluttajansuoja päde?

5

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 15-5

      Kuluttajien välisessä kaupassa sovelletaan kauppalakia. Kauppalaissa on paljon yhtäläisyyksiä kuluttajansuojalain kanssa. Kauppalakia sovelletaan, ellei osapuolten tekemän sopimuksen, vallitsevan käytännön tai kauppatavan mukaisesti tule toimia toisin.

      Nythän te olette tehneet keskenänne sopimuksen, jonka ehdoista olette ilmeisesti olleet yhtä mieltä sopimusta allekirjoitettaessa. Silloin tehty sopimus oletusarvoisesti menee kauppalain edelle niiltä osin, kun sopimukseen on kirjattu. Kyllähän kuluttajat saavat keskenään sopia asioista hyvinkin vapaasti. Sellaisissa tilanteissa sopimus voi olla pätemätön, jos toinen osapuoli ei ikänsä tai mielenterveytensä vuoksi ole ymmärtänyt sopimaansa, mutta oletan, ettei teidän kesken tällaista tilannetta ole.

      Kuvailemasi sopimus aika yksiselitteisesti sanoo, että "tavara palautuu myyjälle ja jo maksettu suoritus pidetään vahingonkorvauksena kokonaisuudessaan." Ottaen huomioon käsirahan suuruus 40% ja muutenkin melko nopea maksuaikataulu, kuulostaahan sopimus myyjän kannalta varsin kohtuulliselta, ellen sanoisi jopa erittäin hyvältä. Asuntokaupoissa käytetään yleensä 2-5% käsirahaa, 10% käsiraha on aika normaali arvoltaan pienemmissä kohteissa, joten ostaja on tarjonnut varsin herkullisen käsirahan.

      En nyt näe suoraan mitään laitonta tuossa sopimuksessa, jos kerran molemmat ovat niin alunperin halunneet sopia. Mielenkiinnosta: miksi alat nyt miettimään sopimuksen laillisuutta ja sopimuksen ehtoja, etkä ennen kuin menit tekemään ja allekirjoittamaan sen (olettaen, että olet sopimuksen toinen osapuoli) ?

    • Kuten-sovittiin

      Riittävän kokoisella käsirahalla voi helpommin varmistua ostajan maksukyvystä ja -halusta, toki osamaksuerienkin on oltava hänen todellisen maksukykynsä mukaisia.

      Mitä tarkoitat "erillistä korkoa ei ole"? Muistelisin, että jos korosta ei ole sovittu, korko määräytyy lain mukaan, JOS maksu viivästyy.

    • Hullusopimus

      Tuosta löytyy tietoa sopimusoikeuksista:

      http://www.kuluttajaliitto.fi/teemat/kuluttajan_oikeudet/kuluttaja_ja_sopimus
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Sopimusoikeus

      Sopimusvapaus on melko suuri yksityistenkin ihmisten kesken. Pitää ymmärtää mitä menee sopimukseen allekirjoittamaan.

      - sopimus saa olla vapaamuotoinen, kunhan siitä ilmenee selkeästi mitä on sovittu ja mitä sopimuksella on haluttu saavuttaa. Poikkeuksina tietyt kauppakohteet, kuten kiinteistökauppa, jossa sopimusmuoto on erityisen tärkeä (erikoislainsäädäntö)

      - sopimus voi olla pätemätön, jos se on a) lainvastainen b) toinen osapuoli on jollain tapaa pakotettu tekemään sopimus c) osapuolen vajaavaltaisuus. Vajaavaltaisuus ja siten sopimuksen mahdollinen pätemättömyys tulee kyseeseen, jos sopimuksen osapuoli ei ole täysi-ikäinen tai hänellä on jokin psyykkinen sairaus mikä estää ymmärtämästä sopimuksen sisältöä.

      Täytyy kyllä sanoa, että on sen verran hullu tuo sopimus, ostajan kannalta äärimmäisen epäedullinen ja myyjän kannalta superedullinen, että tulee jo mieleen lahjoitus. Jos summa olisi ollut vähän suurempi, ylittänyt 4000 euroa niin verohallinnosta voitaisiin jo olla kiinnostuneita, että yrittävätkö osapuolet kiertää lahjaveroa.

      Jos joku haluaisi lahjoittaa toiselle 20.000 euroa verottomasti voisi periaatteessa tehdä samanlaisen sopimuksen kuin teillä, vain isommilla summilla ja lopulta jättäisi yhden erän maksamatta niin myyjä saa tavaransa takaisin ja pitää rahat. Saattaisi tulla verottajalle selittämistä :)

    • tröttöröö

      Ehtoihin sovelletaan osamaksukauppalakia, eikä mene esitetyllä tavalla.

    • Boileri

      Tekemänne sopimus on jyrkästi osamaksukauppalain vastainen ja kyseeseen tulee sopimuksen osapätemättömyys takaisinottoehdon tai omistuksenpidätysehdon osalta.

      Sopimus voi päteä muilta osin; kauppahinta, maksuerät, erääntymispäivät jne., mutta myyjä ei voi pitää sekä tavaraa että kaikkia maksettuja eriä. Väittäisin, että kyseeseen tulee jompikumpi tai molemmat seuraavista osapätemättömyysperusteista; kiskonta ja/tai kunnianvastainen tai arvoton menettely.

      Pätemättömyys voi tulla kyseeseen, jos sopimuksen päättämistapa tai sisältö poikkeaa alalla vallitsevasta käytännöstä. Kannattaisi ottaa yhteyttä lakimieheen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1743
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1431
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1242
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1116
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      879
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      845
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      212
      821
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      99
      775
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      664
    Aihe