Ketä varten sähkötarvikkeita myydään missä vaan?

minkä.takia

Miksi sähkötarvikkeita kuten pistorasioita, valokytkimiä, kiinteän asennuksen kaapeleita, jopa keskuksia ja keskuskalusteita jne. saa myydä ja myydäänkin ihan missä tahansa kaupoissa ja niitä voi ostaa kuka tahansa? Ketä varten niitä myydään? Kenelläkään joka niitä esim. Prismasta tai Biltemasta ostaa, ei ole lupia niitä asentaa, ja sellainen jolla on luvat, ei osta sähkötarvikkeita Prismasta eikä Biltemasta.

Juu, siksi, että voi ostaa luvat omaavalle asentajalle tarvikkeet valmiiksi. Moni asentaja varmaan suostuu asentelemaan asiakkaan itse Biltemasta valmiiksi hankkimia tarvikkeita, joista kolmasosa on vääriä, kolmasosa hajoaa asentaessa ja kolmasosa puuttuu, ja nekin mitkä ovat oikeita eivätkä hajoa, ovat helvetin vittumaisia asentaa.

Ketä varten siis kaiken maailman maitokaupoissa myydään kiinteän asennuksen sähkötarvikkeita, ja miksi niitä saa ja pitää saada myydä ja ostaa kenen tahansa?

33

858

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Insenjööri

      No missä niitä sitten pitäisi myydä ? Ei niitä kuitenkaan ruokakaupassa myydä. Sähkäri voi hakea kiireessä rautakaupasta puuttuvat osat. Pitäisikö tarvikkeiden olla jossain tiskin alla piilossa. Onko olemassa pistorasioiden väärinkäyttäjiä ? Sulakkeiden suurkuluttajia ? Onko joku hirttäytynyt kaapeliin ?
      Sähkötarvikkeiden Alko... Ei kysytä ikää vaan asennusoikeutta. mikä ryhmä ?

      • tukkuri

        Ihan siellä mistä ammattilaiset ne hakee, eli tukusta. Ei kukaan sähkäri hae kiireessäkään Biltemasta yhtään osaa.


      • gi7bntmy

        Just joo nehän oottelee parikin päivää että tukku aukee jonkun pikku osan takia jonka takia homma jumissa...


      • just.joo
        gi7bntmy kirjoitti:

        Just joo nehän oottelee parikin päivää että tukku aukee jonkun pikku osan takia jonka takia homma jumissa...

        Just joo ja nehän Biltemasta hae yhtään osaa vaikka miten pikku nippa puuttuisi


      • virka-aika
        gi7bntmy kirjoitti:

        Just joo nehän oottelee parikin päivää että tukku aukee jonkun pikku osan takia jonka takia homma jumissa...

        Jos tukku on pari päivää kiinni, niin ne on sellaisia päiviä jolloin ei töitä tehdä muutenkaan. Kyllä se tukku on auki silloin kun töitä tehdään.


      • tuukman

        Kyllähän sähkötarvikkeita ruokakaupoissakin myydään. Esim. Tarjoustalossa, vai Tokmanniksiko sekin muuttui..


      • nxndkldndndkkd
        gi7bntmy kirjoitti:

        Just joo nehän oottelee parikin päivää että tukku aukee jonkun pikku osan takia jonka takia homma jumissa...

        kyllä täällä ainakin tukkuun pääsee 24/7. ei siellä toki myyjää ole, vaan itse ostokset luetaan. että ei sen takia biltemaan tartte mennä.
        monesti nuo halpiskamat tulee loppupeleissä kalliimmaksikin kun ne ei ole niin laadukkaita että joutuu sitten asentaessa tuhraamaan aikaa.
        esim tarjoustalon pintakytkimeen sai aika hartaasti johdon sovitella, ettei sen puolen millin reuna jostain pullistellut. itelle ostin kun oli halpa ja kun muutenkin siellä piti kaljakori käydä hakemassa.


    • firaabeli

      Ei se ole hullu joka myy, vaan se joka ostaa.

    • helppoa_on

      Tukusta ostetaan suuria määriä. Kun minä luvallisena asentajana tarvitsen yhden rasian, niin en lähde jonnekin korpeen "tukkuun" yhtä asiaa hakemaan.

      • helppoa.tosiaan

        Kyllä sieltä voi hakea ihan vaikka yhden rasian. Kohteet voi olla korvessa. Tukut yleensä ihan kaupungeissa.


      • ndbdnfnfnkfk
        helppoa.tosiaan kirjoitti:

        Kyllä sieltä voi hakea ihan vaikka yhden rasian. Kohteet voi olla korvessa. Tukut yleensä ihan kaupungeissa.

        voi. ja saa samalla silti sen jokapäiväisen ilmaisen kahvin!


    • sosiaalidemokraatti

      Nyt on K I E L L E T T Ä V Ä, ja joku virasto perustettava valvomaan Bilteman sähkötarvikemyyntiä.

      Tulee oikein lämmin ja pörröinen olo kun vain ajatteleekin kieltämistä ja viraston perustamista. Ihanaa

      • Vasemmistoliitokone

        Ehkä olisi myös paikallaan laittaa nettiin sivusto johon voi tehdä ilmiantoja keskuskomitealle jos tiedät (tai luulet, ei sillä niin väliä) esim. naapurisi hankkineen asennustarvikkeita?


      • Henkinen_oikosulku

        Sulakkeen saa ostaa asianomaisesta virastosta haetulla lupalapulla. Luvattomasta ostoksesta vähintään vuosi vankeutta.


    • Haloo_hei

      Miksi monet luulevat että tukussa on halpaa?
      Kun katsotaan esim. Onnisen hintoja pieniin eriin niin kylläpä saa paikallisesta rautakaupasta halvemmalla.
      Ihmisillä on sellainen harhakuvitelma kuin tukkukortti jolla saa lähes ilmaiseksi tavaraa.

      Jos haluaa oikeasti halvalla niin tilaa suoraan valmistajalta tai jostain muusta maasta.

      Itse tilasin muuta kuin sähkötarvikkeita jenkeistä, tuli puolta halvemmaksi kuin yhdestäkään suomalaisesta paikasta.

      Ja alkuperäiseen kysymykseen vastaus, sähkötarvikkeita myydään siellä mistä ihmiset niitä ostavat.
      Eli markkinatalous määrää missä niitä myydään.

      Muistan ajan (80 luvulla) kun medän paikkakunnalla piti tarvikkeet hakea energialaitoksen tukkumyynnistä, paloi tuhottomasti aikaa muutaman nippelin hakuun.

      • s-asentaja

        Tukut ovat sikakalliita. Suurempia asenuksia varten neuvottelen aina hinnat tai osta CE-merkittyjä merkkituotteita ulkomailta. Jos joutuu asentamaan satoja samanlaisia kalusteita, niin hinnalla on suuri merkitys.

        Ainakin minä ostan joitakin sähkötarvikkeita Biltemasta. En kuitenkaan osta heidä vikavirtasuojiaan. Kerran niitä kokeilin, eivätkä ne menneet testissä läpi.


      • kdfnfbflfbfkf

        yksikään firma ei niitä listahintoja maksa, vaan jokaisella on alennusprosentti, yleensä huomattavakin.
        no ei ne silti bilteman hinnoilla sieltä lähde, mutta se laatu onkin aivan eri luokkaa. jos yhden tai kaksi tuotetta asennat, menee vielä huonolaatuisempikin, mutta kymmenien kohdalla puhutaan jo merkittävästä ylimääräisestä työajasta.


    • tusina12

      Taas joku konkurssikypsä sähköliikkeen pitäjä kyselee monopolin perään ja äänestää kokkareita.

      Voi raukkaa! Työttömyys odottaa kommarien kanssa.

    • Anneli_Pimpakka

      Aloittajan olisi hyvä kääntyä Soinin ja Karpon puoleen tässä asiassa. Saurillekin voi soittaa. Tällainen epäkohta olisi välittömästi korjattava.

    • diymäni

      Taas vinkuu joku mustasukkainen sähkömies joka luulee olevansa maailman napa. Pitäisikö kaikkien hankkia osat ja asennukset vain sinulta?

      Sähkömies on ammatti-ihminen siinä missä rakennus- tai putkimies tai vaikkapa siivooja. Pitäisikö siivousvälineet olla myynnissä vain tukussa? Ei sähköasennus ole sen vaikeampaa kuin putkiasennuskaan, vain virheen sattuessa on ero, koska sähköasennuksista tulee silloin vaarallisia hengelle ja omaisuudelle.

      On kuitenkin pienimuotoisia töitä joita maallikkokin saa tehdä, tai samalla kun ammattimies asentelee kohteessa, niin isäntä voi kipaista kaupasta jonkin puuttuvan tuotteen, kun tukkuun tavan talliaisella ei ole juuri asiaa. Siksi uskoisin tuotteita olevan saatavilla vähän laajemmin ja onhan hinnatkin silloin alhaisemmat, kun on kilpailua.

      Että te mustasukkaiset sähkömiehet kehtaattekin inistä ja tehdä itsestänne numeroa joka käänteessä. Tosi ammattilainen sähkömies neuvoo kysyjää ja auttaa parhaansa mukaan epätietoista, eikä kitise ja inise ja tärkeile.

    • ei_rane

      Kaikkea saa myydä. Jopa tupakkia ja viunaa. Miksi ei 6-kytkintä pintaan tai MMJ kieppiä?
      Yhteistä näille kaikille on käyttäjän vastuu.

      • huono.vertaus

        Huono vertaus. Tupakkaa ja viinaa saa laillisesti käyttää kaikki jotka niitä saa ostaakin. Parempi vertaus olisi vaikka, että resepti lääkkeitä saisi myydä missä vaan ja ostaakin saisi kuka tahansa, mutta käyttää saisi silti vain lääkärin määräämällä reseptillä. Silloinkin heräisi kysymys, että miksi niitä myydään missä vaan, ja saa ostaa kuka tahansa, vaikka käyttää lain mukaan ei saa.


    • S2-luvat_ja_TUKES-rekist

      Bilteman sähkökamat ovat havaintoni mukaan hinta-laatu -suhteeltaan nykyään ihan kelvollista tavaraa. Asennus onnistuu kunhan on järkeä päässä; ammattikoulupohjalta ponnistaen saattaa siis olla tekninen haaste... varsinkin kiireessä hosumalla.

      Itse käytän Bilteman osia ulkonäkövaatimuksiltaan ns. sekundäärisiin kohteisiin kuten autotallit ja varastot, joissa yhtenäinen ulkonäkö jälkiasennusten kanssa ei ole niin oleellista.

      Esim. IP65-luokitellun DIN-kotelon hinta on tukkurien keskimääräisiin hintoihin verrattaessa erittäin kilpailukykyinen. Samoin yksi- ja 3-vaihevikavirtasuojat, joiden osalta keskimääräinen toiminta-aika on ollut 24 ms.

      • C10A

        Olisi mielenkiintoista jos joku, jolla pyörii noita johdonsuojia epäkuranttina nurkissa, avaisi muutaman 'tieteen nimissä', Biltema ja pari muuta ns. laatumerkkiä, ja laittaisi kuvat johdonsuojien sisänäkymästä esille. Olisi mielenkiintoista vertailla ovatko Bilteman johdonsuojat jotenkin heppoisempia rakenteeltaan.


      • dfgsgsgdgs

        Sähkötarvikemyynnissä nostetaan esillä usein esim. Biltema, vaikka tarvikkeita saa niin clasulta, tokmannista kuin puuilosta jne... samaten näistä liikkeistä voi löytyä ihan normaaleja merkkejä kuten ABB. Tavaramarkettien myynti siis ei tarkoita automaattisesti Kiina-tuotteita.

        Bilteman -15 astetta kestävät moduulikotelot eivät minusta ole hyvää hintavastinetta, ei niitä ole järkeä ostaa kun vertaa hintoja esim. ONNLINE-valmistajan tuotteisiin. Vikavirtasuojissa on parempi hintavastine.

        Nettikaupan myötä tavikset voivat ostaa lähes mitä vain ja siellä liikkuu todennäköisesti hyvin paljon tavaraa, joka ei kulje luvallisten asentajien kautta.

        Pistorasioiden myyntiä marketeissa voisi verrata siihen, että myydään autoja, joiden huippunopeus voi olla vaikka 250km/h, vaikka nopeusrajoitus on 120km/h. Tai tehokkaiden ilmakiväärien myyntiin, kun tiedetään, että niitä käytetään räkättien ammuntaan. Pistorasian voi teoriassa ostaa asentajaa varten, autolla voi teoriassa ajaa sallittua ja 5,5mm ilmakiväärillä voi teoriassa ampua maalitauluun.


    • jlfjk

      Mikä sviddu on luvallinen sähköasentaja? Varmaan saanut muijaltaan luvan lähteä töitä etsimään?

      • ilmeisesti_näin

        Luvaton saa tehdä mitä vaan? Licence free professional?


      • S2..._

        Hakuohjeet


        Sähköpätevyydet

        Sähköpätevyys 1
        Sähköpätevyys 2
        Sähköpätevyys 3
        Rajoitettu sähköpätevyys 3, sähkö- ja hybridiautoille (rSP3)
        Rajoitettu sähköpätevyys 1
        Kelpoisuustodistus
        Hissipätevyys 1
        Hissipätevyys 2
        Vanhat pätevyydet

        Sähköurakoitsijasertifikaatti


        Sähkötyöturvallisuuskortti


        Lämpökuvauspätevyys


        Sähkökunnossapito


        Kuntotutkijat


        Telepätevyydet


        Turvapätevyydet


        Liityntäverkkopätevyydet


        Automaatiopätevyydet


        Setin sertifioimat yritykset


        Urakoitsija.fi -rekisteri


        Tutkinnot


        Pätevyyksien ylläpito


        Ylläpitokansio

        SÄHKÖPÄTEVYYDET

        Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy myöntää hakemuksesta sähköturvallisuuslain mukaisia pätevyyksiä. Todistus annetaan henkilölle, joka täyttää jäljempänä kerrotut luokkakohtaiset vaatimukset.

        http://www.seti.fi/index.php?k=18796


    • näinonuskopois

      On asentajia ja asennusliikkeitäkin jotka eivät saa tukusta ostettua asennustarvikkeista syystä tai toisesta ja varsinkin siitä toisesta. No helppo hakea halpaa asennustarviketta paikallisesta halpiskaupasta ja laskuttaa se kovalla hinnalla asiakkaalta. Näin ovat katteet kunnossa!

      • pakko.on

        "helppo hakea halpaa asennustarviketta paikallisesta halpiskaupasta ja laskuttaa se kovalla hinnalla asiakkaalta. Näin ovat katteet kunnossa!"

        Pakko niistä on laskuttaakin kun asennukseen menee 2x kauemmin kun merkkituotteiden.

        Ei siinä, olisi itselläkin jäänyt monet asennukset tekemättä jos sähkötarvikkeita myytäisi vain tukuissa, eli ihan hyvä että saa mistä tahansa. Koulutus löytyy, mutta ei lupia. Halpikset olen kiertänyt kaukaa. Tavalliset kaupat myyvät myös ABB:tä ja Schneiderin merkkituotteita.


    • vaihekynäilijä

      Ilmeisesti pitäisi perustaa TUKES-ketju viinakaupan tapaan josta saa ostaa rompetta virka-aikana, vain asennusoikeudet omaava henkilö tai yritys.
      On helvetin hyvä kun saa pientä sähkötarviketta myös viikonloppuna kun tarve iskee:
      Biltemasta, Motonetistä, Tokmannista, Kodin Terrasta, K-raudasta, Starkilta, Puuilosta, Savenmaalta, Kärkkäiseltä jne.
      Olisi aika vittumasta jos pienen tarpeen romppeet pitäisi hakea vaikka Onnisen tiskiltä joka on auki arkisin 7 - 16.
      En tiedä kuka tai mikä näitä nillityksiä kirjoittaa joissa selvästi halutaan trollata ja vittuilla ihmisille?

    • Outoa-suhtautumista

      Ihmeellinen suhtautuminen aloittajan kysymykseen monella. Itse en ainakaan näe tuossa mitään katkeraa tai nillittämistä, vaan ainoastaan ihmettelyä, että miksi tavaraa, jota ei saa lain mukaan kuka tahansa käyttää, saa myydä kenelle tahansa.

      Aiemmin oli esimerkiksi hyvä esimerkki reseptilääkkeistä. Yhtä hyvin niitäkin voisi saada myydä missä tahansa kenelle tahansa, vaikka käyttää saisi laillisesti vain erillisellä luvalla. Olisi turvallisia ja kunnollisia merkkilääkkeitä (jos noudattaa ohjeita) ja vähän vähemmän turvallisia halpislääkkeitä (jotka eivät toimi kunnolla tai joissa ei käyttöohjeita välttämättä ole mukanakaan). Voisi moni apteekkarikin hakea viereisestä Prismasta parit lääkkeet, silloin kun on lääketukku liian kaukana tai mennyt kiinni, niin olisi erittäin kätevää.

      Ai niin, mutta reseptilääkkeiden väärinkäytössähän joku voi menettää henkensä, joten siksi reseptilääkkeiden vapaakauppa ei tietenkään ole sallittua. Sähkötuotteiden väärinasennusten kanssahan tätä ongelmaa ei ole... Ei kun...

      • docpoison

        Hiukan vertaus ontuu.
        Fakta on se, että lääkkeisiin tai niiden sivu-ja yhteisvaikutuksiin kuolee vuosittain suuri joukko ihmisiä, vaikka lääkemääräyksen on antanut laillinen lääkäri.
        Väärin tehdyt tappavat sähkoasennukset ovat varsin harvinaisia. Sähköturmat johtuvat enempi rikkinäisistä laitteista, jatkoroikista tms.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2813
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2390
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2160
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1954
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1806
    6. 157
      1795
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1767
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe