Kuinka kauan kesti kotiutumisessa?

MissäMunKotiOn

Minkä ikäisenä muutit ensimmäistä kertaa omillesi ja miten kauan kesti kotiutua ja tottua yksin asumiseen? Vai oletko edelleenkään tottunut siihen?

Itse oon asunut nyt aika tarkalleen vuoden 30 neliöisessä yksiössä, muutin 17-vuotiaana. En ole kotiutunut yhtään, mutta ehkä pikkuhiljaa totun.

Usein on tosi ikävä kotiin, vaikka kotiolot oli/on huonot, enkä siksi sinne voi oman mielenterveyden vuoksi palata. Ja pitäähän sitä tosissaan yrittää itsenäistyä ja pärjätä omillaan :)

27

2227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Icsics

      19 v. Kotiuduin heti, vaikka rahasta oli pulaa. Selvitty, nyt asuttu 3 v.

    • Jalmari57

      Muutin armeijan jälkeen välittömästi ja rahasta oli tiukkaa kotiuduin heti ja olin onnellinen omasta rauhasta. haaveet haihtui äkkiä kun tajusin kuinka kallista asuminen ja eläminen oikeesti on palkka ei siis meinnaut riittää mihinkään ja tein lisä töitä jotka todella raskaita ja huonosti palkattuja siten selvisin jotekin kunnes sain postia verottajalta ja siihenpä se onnellisuus loppui..ymmärsin ettei suomessa arvosteta sitkeetä työmiestä..maksoin verot molemista töistäni säädetyn mukaan mutta nepä laskettiinkin yhteen ja ynnäyksen tuloksena tuli yllätys mätkyt..

    • Ukkeli8484

      30 vuotiaanan muutin omilleni ja olen asunu nyt kohta tasan kaksivuotta tässä 36 neliön yksiössä. Sen verran käyn vielä vanhempien luona että käyn parinviikon välein pesemässä niillä pyykkini, kun en ole vielä omaa pesukonetta hommannut.

    • elamaonvalintoja1

      Itse muutin 32v uuteen rivari kaksioon, haukkukoon kaikki mutta lainaa nolla euroa, uusi auto alla ja rahaakin vähän. Hyvin saa säästettyä rahaa jos malttaa pysyä kotona vähän pidempään eikä törsää älyttömästi vaikka rahaa olisi. Itsellä vielä paska palkka.

      • Kotona_asuva

        Minäkin olen nyt 30-vuotiaana muuttamassa omilleen. Kivaa lukea, että on muitakin näin vanhaksi kotona asuneita. Olen luullut olevani melkein ainoa. Olen työssäkäyvä ja saanut mukavasti rahaa säästöön, vaikka olen vanhemmilleni maksanut rahaa. Ei ole ollut kiirettä muuttaa. Voin säästöilläni ostaa huonekaluja, TV:n ynnä muuta kotiin tarvittavaa ja säästöönkin jää hyvin.

        Tuntuu oudolta muuttaa ja asua yksin. Varmaan on totuttelemista. Voi mennä pitkään, että tottuu siihen, että on aina hiljaista ja ei ole juttuseuraa ja pitää laittaa ruokaa vain itselleen. Vähän ahdistaakin ajatus siitä. Onneksi sentään samassa kaupungissa asun. Toisaalta kaipaan jo omaa rauhaakin.


      • Itsenäinen_nuori
        Kotona_asuva kirjoitti:

        Minäkin olen nyt 30-vuotiaana muuttamassa omilleen. Kivaa lukea, että on muitakin näin vanhaksi kotona asuneita. Olen luullut olevani melkein ainoa. Olen työssäkäyvä ja saanut mukavasti rahaa säästöön, vaikka olen vanhemmilleni maksanut rahaa. Ei ole ollut kiirettä muuttaa. Voin säästöilläni ostaa huonekaluja, TV:n ynnä muuta kotiin tarvittavaa ja säästöönkin jää hyvin.

        Tuntuu oudolta muuttaa ja asua yksin. Varmaan on totuttelemista. Voi mennä pitkään, että tottuu siihen, että on aina hiljaista ja ei ole juttuseuraa ja pitää laittaa ruokaa vain itselleen. Vähän ahdistaakin ajatus siitä. Onneksi sentään samassa kaupungissa asun. Toisaalta kaipaan jo omaa rauhaakin.

        Mä olen itse muuttanut pois kotoa n. 16 v. ja omat lapsenikin lähtivät alle 2-kymppisinä kotoa pois. Ja hyvin ovat hekin kotiutunee omaan kämppään. En vois kuvitella että pitäisin tai edes halaisin että mun oma lapset loisii kotona 3-kymppiseksi asti!


      • mekkk

        Kun noin kauan asuu vanhempien luona niin missä mahdollisen seurustelukumppanin kanssa sitä seksiä harratetaan ja toinen asia on että pitää tulla vanhempien kanssa toimeen mutta siinä 20-25v on hyvä muuttaa omilleen.


      • Ukkeli8484

        Minulla ei ole seurustelu kumppania ollu millonkaan, olen tämmönen homo erakko ja en kaipaa ihmisten seuraa oikeastaan juuri yhtään vaan nautin suuresti yksinäisyydestä ja omassa rauhassa olemisesta ja vanhempien kanssa tulen loistavasti toimeen.


    • maalaanennnnnn

      rivarissa asunut vuoden,ensi asunto,ei oo mun juttu tää omassa lokerossa asuminen. Omakotitaloa katsellut pakko päästä pois, en osaa asua tälläisessa sääntö kommuunissa jossa ei saa autojaankaan pitää missä lystää. Eikä sais pieraastakkaan 23 jälkeen

      • mekkk

        Minua ei nuo ravartin säänöt haittaa kun osaa sopeutua niihin ja normaalit elämisen äänet saa kuulu ja se siitä. Meidänkin taloyhtiössä asuntu muutama nuoripari ja olivat niin juntteja etteivät ymmärtäneet miten rivarissa asutaan ja muuttivat parin vuoden jälkeen pois mutta itse tykkään asua. Ostaisin omakotitalon mutta ei enää yli 50v oteta 100-200 tonnia lainaa niin asutaan rivarissa ja kiva on.


    • 983447

      Tarttiskohan suomessakin ruveta valtion" kotouttamaan" oman maan nuorsioa. Niin metsässä ja haavemaailmassa tuntuu moni suunnitelma olevan.

      • 518

        Juurikin näin. Suunnitelmat on mitä hurjimpia. Vain taivas kattona mutta hetkenkuluttua velkahelvetissä vailla selviytymisen mahdollisuuksia.


    • kaikkeentottuukyllä

      Tästä nyt 30 vuotta aikaa mutta pakkasin laukkuni ja lähdin ns. ovet paukkuen pois koto 19 vuotiaana. Isäni uhkaili vielä että en pärjää omillani ja tulen häntäkoipien välissä takaisin kerjäämään rahaa. Ensimmäinen yö omassa oli hieman pelottava mutta sopeuduin äkkiä itsenäiseen elämään. Nykyään asumme vaimon ja pojan kanssa 215m2 talossa arvoalueella ja isäni joutunut ajan myötä myöntämään että tein viisaasti kun muutin pois kotoa ja itsenäistymään...

    • xanaduuu

      Älä välitä vaikka kämppä ei tunnu kodilta. Se on vaan merkki että et ole VIELÄ löytänyt kotiin. Tiedän miltä se tuntuu! :/ Olen 36-vuotias ja muutin kotoa 21 tai 22 vuotiaana (en muista), ja olen asunut omillani kuudessa asunnossa ennen nykyistä paikkaa. Edellinen asunto oli ensimmäinen joka vähän tuntui kodilta, tämä tuntuu jo aikalailla kodilta (toivottavasti en masenna sinua).

      Yksin asuminen sinällään on jo raskasta, vaikka viihtyisikin omissa oloissaan. Omilleen muuttaminen aiheuttaa väistämättä vieroitusoireita, mutta ne on ihan luonnollisia. Parannusehdotuksia:
      1. Tee kämpästä oma pesä, sellainen että siellä odottaa kivoja juttuja jotka on vain sua itseä varten.
      2. Jos paikka on todella kurja, niin mieti mitä asioita tarvitaan siihen, että voit muuttaa toisaalle. Toteuta niitä tarvittavia asioita.
      3. Jos asuinalue on vieras, niin ota selvää missä lähettyvillä on jotakin kiinnostavia harrastusmahdollisuuksia.
      4. Tervehdi naapureita.
      5. Jos sulla on kavereita, joille voi soitella muuten vaan, niin ota tavaksi tehdä niin vaikka tiettynä päivänä viikosta. Soita nämä puhelut kotisohvalta.

    • Asuntoihminen

      Itse olin helpottunut kun pääsin pois kotoa, vaikka ei se nyt niin paha paikka toki olekaan, niin on hyvin vaihtelevat välit porukoihin, sen lisäksi että kyseinen paikka on ihan korvessa joten en tästä syystä siellä viihdy.

      Ensimmäinen asuntoni oli tästä syystä jo hieno kokemus.

      Mutta siihen tottumiseen meni jokunen kuukausi, ehkä, siitä on jo vähän aikaa.

      Salaisuus on se että miten hyvin saat siellä aloitettua uuden elämäsi.

    • Millisentteri

      Itse muutin kotoa 18-vuotiaana. Nyt 30 ja takana pari avoliittoa ja yksin asumista yhteensä neljässä eri asunnossa. Näyttäisi siltä että mulle ulkoisilla puitteilla ei ole niinkään väliä; sen vain tietää astuessaan ovesta sisään, että tuntuuko se paikka kodilta vai ei. Toistaiseksi kaikkein eniten kodilta on tuntunut yksi pieni vuokrayksiö, jossa asuin päälle parikymppisenä. Menin katsomaan kämppää ja tiesin heti eteisessä, että tää on mun Koti :) Sitä asuntoa on vieläkin toisinaan ikävä ja harmittaa, että piti aikoinaan muuttaa sieltä pois kun vuokra nousi liian korkeaksi.

      Yksinäisyys ja ikävä perheenjäseniä on mielestäni sitten vähän asia erikseen - itse viihdyn erinomaisesti yksin, enkä ole koskaan oikein osannut kaivata takaisin vanhempien luo joskin olen iloinen, että he asuvat suhteellisen lähellä ja voin poiketa kerran, pari kuussa kylään.

    • Penapenapena

      Pena tässä hei! Ei kannata liian varhain muuttaa pois kotoaan. Minä olen 62 vuotta vanha ja asun vielä äitini kanssa.

    • urtsukainen

      Kyllä kotiuduin.

    • Viinaa_on

      mennyt helevetisti... Ei mulla nyt muuta

    • mä muutin kanssa 22v omaan kämppään. sopeutuminen tuntui aluksi hurjalta, kun olit yksin kämpässä, kun olet koko ikäs asunut vanhempempien kanssa. mä olin silloin vielä hetken työttömänä ja hain opiskelupaikkaa, joten olin pari viikkoa "itekseen".
      mua alko jopa hieman masentamaan, kun ketää ei ollu ympärillä 24/7 ja olit omissa oloissa. tuli pieni yksinäisyyden tunne ja ahdistus.
      onneksi pääsin opiskelemaan ja päiviä ei tarvinnut viettää pelkästää kotona. sai muuta ajateltavaa. kun aloin käymään koulussa ja arki alkoi rullaamaan, niin sopeuduin hyvin uuteen elämäntilanteeseen. :)
      itsenäisesti asumiseen sopeutuu kyllä jossakin vaiheessa, mutta omalla kohalla toi koulun alku ja "arjen" pyörimään lähteminen nopeutti huomattavasti sopeutumista. nykyään jopa tykkään olla välillä ihan vaa yksin kotona... :)

    • Muutin

      Kotoa pois 18 vuotiaana ja kotiuduin heti. Otin kotoa mukaani vain vaatteeni ja paperini. Oli mukavaa kalustaa asuntoa itse hankkimilla rahoilla ja aloittaa itsenäinen elämä. Kotona opetettiin jo lapsesta pitäen valmistamaan ruokia ja siivoamaan ym. joten itsenäinen elämä on ollut helppoa.

    • KHMM-65

      Heti kun sain ajokortin 18v. ja työpaikan. Muutin omaan kotiin ja aivan ihanaa on ollut. Tosin äiti&isä auttoi kaikessa, huonekaluhankinnoissa ja kodin muut tavarat ja astiat, äiti oli minulle kerännyt jo valmiiksi. Olen kiitollinen siitä heille. Kyllä sinäkin kotiudut ihan varmasti, oma koti kullan kallis. Voimia ja valoisaa tulevaisuutta. Ja oikein hyvää joulua.

    • vanavaakku

      N 15 vuotiaana lähdin ja sain töitä myös kämpän. Se oli siihen aikaan sellainen sauna-
      kamari. Mitään en saanu kotoa vaan siinä pikkuhiljaa laitoin tarvikkeita ja omaa kotia.
      En muista että olis ollu suuria vaikeuksia sopeutua ja aikaa meni töissä pitkiäkin päiviä.
      Ei sillon ylitöistä korvattu ja palkka oli pieni. Muista että kävin lapsuuden kotona vasta
      3 kk kuluttua. Olihan se aluksi joskus ikävä mutta sen kans pärjäsi. Sitten on ollut monenlaisia koteja ja elämä on vieny eteeenpäin-kokemuksia on karttunu hurjasti.
      Tee aina sinne missä asut omanlaisesi koti ja pidä yhteyttä sukuun ja kavereihin.
      Kyllä sinä selviät.

    • yhden_illan_juttuja

      Hanki paljon yhden illan suhteita....auttaa kummasti kotiutumisessa. 100-200 panoa vuodessa eri naisten kanssa niin ei ehdi tulemaan äitiä ikävä.

    • viikossajoo

      Ei kakaran kuulu loisia kotona yli 20 kymppisenä. Jotain on korvain välissä pielessä silloin.
      Kotiutumisessa autaa, että laitettelee kotia, vaikka kirpparitavaroin tai tekee itse juttuja, maalaa vanhoja huonekaluja, miettii kierrätysmateriaalista sisustusta. Koti tuntuu omalta.

      • kaikella_puolensa

        Osoitat vain omat heikot sosiaaliset ja psykologiset taitosi kommentillasi. Monessa paikassa maailmalla perheyhteisössä eläminen on aivan tavallista. Vain Suomessa jokaisen pitää lokeroitua yksin betonikuution sisälle. Myös agraari-Suomessa elettiin perheyhteisöissä, joissa saattoi olla jopa neljän sukupolven edustajia. Nykyinen pahoinvointi todistaa, että eristätytymiseen ei olla sopeuduttu.

        Eivät kaikki vanhempiensa kanssa elävät yhä edelleenkään loisi täyshoidossa. Itse olen aikuisena ollut vailla vakinaista asuntoa ja samalla auttanut ilman korvausta halvautunutta vanhempaani. Se oli loisimisesta kaukana, kaiken sen kiukuttelun kuunteleminen. Moni vanhemmillaan asuva maksaa myös osan asumismenoista, ja jos vanhemmat ovat iäkkäitä ja/tai sairaita, niin auttaa käytännön asioissa. Itse asiassa voisi pitää itsekkäämpänä ratkaisuna sitä, että järjestää rahalla kaikki palvelut, saatikka että painostaa palvelutaloon, jos itsellä on todellisuudessa mahdollisuus auttaa. On halpamaista haukkua loiseksi, jos ihminen tekee jotain oikeasti hyödyllistä. Virallisten avuntarjoajien heikko laatu on nähty. Kotona ramppaa seitsemää erilaista ammattilaista, niukin naukin ennättävät kannoillaan käydä kääntymässä, ja hoitovirheet (esim. lääkitys) ovat hyvin tavallisia.


    • pettynyt2015

      En muista ekasta asunnosta nuorena. Olin kai sen verran nuori ja kokematon, etten osannut pelätä ja jännittää. Mutta myöhemmin aikuisena uuteen asuntoon muutto on ollut monesti hankalaa. En oikein osaa relata, ja kun väliseinät on melkein pahvia, niin elämisen äänet kuuluvat puolin ja toisin. Itselleni on varsinainen kärsimys haistella naapurin tupakansavuja ja kuunnella kännirähinöitä. Hän puolestaan ei siedä lainkaan musiikkiharrastustani, eli minun on vain oltava hiljaa. Aika tuurista kiinni, millaiset naapurit saa, etenkin jos joutuu asumaan kaupungin vuokra-asunnossa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2713
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2300
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2060
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1797
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1711
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1686
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. 92
      1612
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe