Saako kortiton ajaa auton kotiin?

mitesompi

Miten poliisi menettelee tilanteessa, jossa kortiton kuski jää kiinni tien päällä. Jos kuski on selvin päin, niin saako hän ajaa auton takaisin kotiin? Vai jääkö auto tien päälle? Vai viekö poliisi auton asemalle, josta sen voi hakea? Onkos kenellekään omakohtaisia kokemuksia?

11

2574

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lisenssöijä

      Poliisi ei voi antaa ajo-oikeudettomalle ajo-oikeutta tien päällä. Eli kävelyksi menee. Lähtiessään on tiennyt, että lupaa ajaa ei ole. Suunniteltu rikos.

      Toinen asia on, jos hurjastelee autolla tai muten menettää korttinsa tien päällä selvinpäin. Vaikka mopolla... Silloin ajokielto astuu voimaan vaikka puolen tunnin päästä, jotta pääsee kotiinsa asti.

    • mitesompi

      Mutta miten tuon auton käy? Viekö poliisi auton avaimet mennessään? Jos soitat jollekulle tutulle, että tulee ajamaan auton pois, niin pitää lähteä hakemaan poliisilta avaimia? Onko poliisilla edes oikeutta takavarikoida avaimia tällaisessa tapauksessa?

      • tooooorvi

        Oikeuksien peräänkö nyt sitten ollaa huutamassa kun ensin on laittomasti ajeltu autolla???? Olis pitänyt ajatella ensteks.


    • lakimaakari

      Tästä on olemassa jopa apulaisoikeuskanslerin kanta asiaan, eli lähtökohtaisesti poliisi ei voi, eikä saa viedä avaimia kortittomalta. Eli poliisin pitää ensin kertoa kuskille, ettei tämä saa jatkaa ajoa. Jos hän kuitenkin jatkaa ajoa, ja jää taas kiinni, vasta silloin voidaan avaimet takavarikoida. Näin minä tuon ymmärsin.

      https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2007/20071234

      • 12-8

        Vähän sinne päin. Rattijuopolta otetaan yleensä avaimet pois silloin, kun on syytä epäillä, että hän juo lisää viinaa ja palaa autolleen ja lähtee ajamaan, ellei rattijuoppoa sitten ole kopitettu. Selvittyään rattijuoppokin tietysti saa avaimet, jos on auton omistaja/haltija.
        Myös kortittomalta voidaan ottaa avaimet, jos on syytä epäillä, että hän palaa autolleen ja lähtee ajamaan. Jossain vaiheessa myös kortittomalle on avaimet annettava, jos hän on auton omistaja/haltija.
        Poliisilain mukaisesti poliisi voi ennalta estää rikollisen teon.
        Suomessa poliisi ei partioi yksin, joten pyynnöstä toinen partiossa olleista kyllä ajaa auton sinne, mihin kortiton sen pyytää ajamaan, jos paikka ei nyt kovin kaukana ole.


    • sinnepäin

      Vähän sinne päin oli tuo sinun kirjoituksesi. Kuten AOK linjasi, niin avainten välitön takavarikointi kortittomilta on pääasiallisesti laitonta. Se että poliisi epäilee, että kuski saattaa jatkaa ajoaan rangaistusmääräyksen saatuaan, ei vielä riitä takavarikon syyksi. Poikkeuksia toki on.

      Jos kyseessä on poliisin vanha tuttu, joka ajelee jatkuvasti ilman korttia, niin silloin on perusteltua ottaa avaimet välittömästi pois. Tai jos kyse on ala-ikäisestä, tai selvästi sekavan tuntuisesta kuskista, niin silloinkin on perusteltu syy takavarikoida avaimet välittömästi. Muussa tapauksessa ensin ohjeistetaan kuskia olemaan ajamatta kortitta.

      • 10-9

        Taas vähän sinne päin. Oletko muuten huomannut, että sinulla on paha lukihäiriö ?

        ````voidaan ottaa avaimet, jos on syytä epäillä, ````

        Em. siitaatti ei suinkaan tarkoita sitä, mitä kirjoitit, että kortittomalta välittömästi takavarikoitaisiin auton avaimet. Tai sitten sinua kiukuttaa ja tahallaan änkyröit.

        Sitäpaitsi laintuntemuksesi on muutoinkin heikko, sillä kyse on turvaamistoimenpiteestä, ei takavarikosta. Ne ovat kaksi eri asiaa.


    • noeivaan

      Jos auto on katsastettu, ja kuski selvinpäin, niin aniharvoin viedään avaimet. Eihän siinä olisi mitään järkeäkään, koska kuski voisi hakea avaimet samantien takaisin. Jos kuski on selvinpäin, niin mitään syytä avaimien "panttaamiseen" ei ole, toisin kuin rattijuoppojen kohdalla. Se ettei kuskilla ole korttia, ei riitä syyksi viedä avaimia. Kuskihan voi hakea ne samantien takaisin. Siksi poliisi ei niitä yleensä viekään, vaan kirjoittaa sakon, ja jatkaa matkaansa. Tämä on yleinen käytäntö.

      • duunaripuuhari

        No itse asiassa, poliisit vievät auton avaimet kuskilta verrattain harvoin. Mä tiedän tapauksen yhdestä tyypistä, jolla ei koskaan ole ollut ajokorttia ja ajoi kuusi (6!) kertaa eri ajankohtina törkeän ratin joka kerta jonkun toisen omistamalla autolla ilman, että auton omistaja oli kyydissä yhdelläkään kertaa. Auto oli joka kerta omistajan luvalla annettu tälle tyypille käyttöön, ei siis ilmoitettu varastetuksi tms. Niin uskomattomalta kuin se saattaa kuulostaakin, niin poliisit antoivat avaimet tälle kaverille takaisin heti puhallutuksen jälkeen neljä kertaa kuudesta. Ainoastaan kahdella kertaa auton omistaja joutui itse hakemaan auton avaimet laitokselta takaisin. Tyyppi oli käyttäytynyt hyvin asiallisesti poliiseja kohtaan joka kerralla, ymmärtänyt että tekevät vain työtään eikä pistänyt missään vaiheessa hanttiin. Mene ja tiedä paljonko sillä oli sitten vaikutusta, mutta yllättävän helposti antoivat avaimet takaisin.


    • stubbideus

      Jää kiinni mistä?

    • Tai sitten voi käydä kuten Joonas Tikka teki Turussa vuonna 2013... Otti avaimet pois ja auto jäi työmaan kohdalle...

      Siitä sitten hinurilla kaupungin varikolle ja loppujen lopuksi kulut jäi poliisilaitoksen vahingoksi....

      Noh eipä Joonas tästä mitään saanut kuten ei saanut Mika Turtiainen ja Bengt Lagerroos siitä kun he hölmöili virhetehtävässä vielä törkemämmin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe