Käsittääkseni toimeentulotuen määrään vaikuttavat tulot verojen ja eräiden menojen jälkeen.
Olennainen sana edellä on 'vero'. Jos A ja B ansaitsevat 10 euroa, A maksaa sillä 1 euron kirkollisveroa ja B maksaa 1 euron Kissojen katastrofiyhdistyksen jäsenmaksua, niin A:n tuloiksi huomioidaan 9 euroa ja B:n tuloiksi 10 euroa.
Näin valtio tukee kirkkoa. Teoriassa ainakin. Mutta mihin summiin tuossa käytännössä päästään, jos mihinkään? Eli paljonko voi olla tuloja, jotta saa toimeentulotukea? Kunnallis- ja kirkollisveroahan ei nimittäin käytännössä maksa ollenkaan, jos tulot jäävät alle jonkin tuloverolain määräämän rajan.
Kirkollisvero ja toimeentulotuki
6
226
Vastaukset
- Faktaa
Laki toimeentulotuesta:
"6 § (29.12.2005/1218)
Toimeentulotuen määräytyminen
Toimeentulotuen määrä on tämän lain mukaan määriteltyjen menojen sekä käytettävissä olevien tulojen ja varojen erotus. Tulot ja varat otetaan huomioon ensin 7 §:ssä tarkoitettua perustoimeentulotukea myönnettäessä.
7 a § (26.6.2015/815)
Perusosa
Perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot.
9 §
Perusosan suuruus
Toimeentulotuen perusosa kuukautta kohti on:
1) yksin asuvalla henkilöllä 447,24 euroa; (7.11.2014/868)"
KÄYTÄNNÖSSÄ siis, jos henkilön käytettävissä olevat varat Tulot tai muu varallisuus) asumismenojen ja joidenkin muiden laissa säädettyjen erityisten menojen jälkeen ylittävät tuon perusosan, toimeentulotukea ei voi saada laisinkaan ja maksettavan perusosan suuruus on aina hyväksyttävien menojen ja tulojen , joihin sisältyy myös kaikki valtion maksamat tuet kuten työkkäri, sairauspäivärahat tai asumistuki, erotus. Eli asumismenojen ja muiden hyväksyttävien menojen jälkeen jää vähemmän kuin perusosan verran, toimeentulotukea voi saada tuon summan (erotuksen). Isoista rahoista ei siis ole kyse, paljon ei voi tienata, jotta toimeentulotukea voi saada.
Verot kuten kirkollisvero maksetaan verotettavasta tulosta, kuten palkkatuloista tai työkkäristä. Verotettavaa työttömyyskorvausta, josta kirkollisveroa maksetaan, maksaa valtio ja toimeentulotukea maksaa kunta. On tuo toki nurinkurista, että työttömyyskorvauksesta vähennetään verot kuten kirkollisveron lisäksi kuntavero, ja jos sen vuoksi käytettävissä olevat varat jää alle perusosan, tuon erotuksen maksaa kunta. - Faktaa
Ehkä nyt tuo vastaus ei ollut ihan mitä halusit, mutta sehän vaihtelee jokaisen kohdalla, paljonko toimeentulotukea voi saada, käytettävissä olevista tuloista ja varallisuudesta, eli paljonko nuo tulot, mukaan lukien kaikki valtion tuet kuten lapsilisät sekä muu varallisuus kattaa niitä menoja, jotka on hyväksytty osaksi toimeentulotukea eli perusosan suuruus (n.447 e) asumismenot (joilla määrätty yläraja) jotkin laissa sallitut muut menot kuten terveydenhoitomaksut. Kaikki tuet kuten veronpalautuksetkin kokonaisuudessaan katsotaan tuloksi, jotka vähentää maksettavan toimeentulotuen määrää kuten palkkatulotkin.
Jos käytettävissä olevat varat jää tuon alle, toimeentulotukea voi saada erotuksen verran, jos tienaa tai varallisuutta on tuon yli, niin ei saa. Jos käytettävissä olevat varat asumismenojen (sekä ne laissa säädetyt erityiset muut menot kuten vaikka lääkekulut) jälkeen ylittää tai on vähintään perusosan verran, toimeentulotukea ei saa.
Jokseenkin näin yksin elävillä. Yhdessä elävät pariskunnat katsotaan yhdeksi taloudeksi, jossa kaikki kumppanin tulot otetaan huomioon tuloina toimeentulotuen suuruutta laskettaessa. Tällöin perusosan suuruus lienee jonkin verran isompi ja talouden kaikki tulot ja varallisuus huomioidaan, esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen on töissä, toinen ei.Ei käy köyhää sääliksi, jos pitää noista pykälistä tolkkua ottaa...
Eli oletetaan kuukaudessa palkka kunnallisveron jälkeen 1000 euroa, vuokra 400 euroa ja muut erityiset pakolliset menot vaikkapa 200. Kirkollisvero 10 euroa. Käteen jäävä osuus olisi 390 euroa, joten tukea tulisi noin 60 euroa? Jos ei menisi kirkollisveroa, tukea tulisi 50 euroa?
Aika tiukkaan haarukkaan tämä näyttää menevän. Jos tulot tippuvat, menee vero liki nollaan. Jos tulot kasvavat, ei saa enää toimeentulotukea. Tästä tuskin tulee mitään todellista rahallista kysymystä, periaatteellinen tämä toki on.- Faktaa
jori.mantysalo kirjoitti:
Ei käy köyhää sääliksi, jos pitää noista pykälistä tolkkua ottaa...
Eli oletetaan kuukaudessa palkka kunnallisveron jälkeen 1000 euroa, vuokra 400 euroa ja muut erityiset pakolliset menot vaikkapa 200. Kirkollisvero 10 euroa. Käteen jäävä osuus olisi 390 euroa, joten tukea tulisi noin 60 euroa? Jos ei menisi kirkollisveroa, tukea tulisi 50 euroa?
Aika tiukkaan haarukkaan tämä näyttää menevän. Jos tulot tippuvat, menee vero liki nollaan. Jos tulot kasvavat, ei saa enää toimeentulotukea. Tästä tuskin tulee mitään todellista rahallista kysymystä, periaatteellinen tämä toki on.No laskentakaava on jokseenkin tuollainen. Tietysti jos vähävarainen saa myös asumistukea tai lapsilisää, niin ne katsotaan palkan lisäksi tuloksi myös. Totta tuo, että jos maksaa kirkollisveroa palkasta 10 e, niin saa sitten toimeentulotukea sen verran enemmän, jos tukea saa verrattuna siihen, ettei veroa maksaisi. Tietysti toimeentulotukea on erikseen haettava ja kaikki ei sitä hae, vaikka olisi oikeus. Kaikki ne, jotka maksaa kirkollisveroa työkkäristä tai pienestä palkastaan, ei hae toimeentulotukea.
Kait työttömyyskorvauksen piirissä olevalla riippuu myös työttömyyskorvauksen suuruudesta, asumistuen suuruudesta, vuokramenoista ja verojen määrästä, jääkö sellaista erotusta, että saisi toimeentulotukea.
Minusta siis ydinjuttu tässä on, että työttömyyskorvauksesta ja palkasta on maksettava kirkollisveroa riippumatta siitä, onko toimeentulotuen piirissä vai ei, kaikki työttömät ja vähävaraiset kun ei edes hae toimeentulotukea tai ei saa sitä, koska on säästöjä tai kumppanilla on tuloja.
Voi siis olla, että henkilö x ja y maksaa työttömyyskorvauksesta yhtä paljon kirkollisveroa, mutta vain varaton x saa toimeentulotukea, koska on varaton yksineläjä, mutta varaton y ei saa, koska asuu kumppanin kanssa ja kumppanilla on tuloja ja varallisuutta.
- Faktaa
Itse ajattelen niin, että olisi kyllä reiluinta, jos kaikille kirkon jäsenille "jäsenmaksu" olisi sama, paitsi sitä perittäisiin vasta jonkin tulorajan jälkeen niin, että ainakaan sen vuoksi ei tarvitsisi hakea mitään tukia tai avustuksia ja kaikki vähävaraiset olisivat samassa asemassa tuon suhteen. Tuon jäsenmaksun voisi hoitaa kertamaksuna tai muutamassa erässä. Kannatan siis kirkollisveron poistoa kyllä. Ei ole mitään järkeä, että maksettua kirkollisveroa korvataan kunnallisverosta tai ylipäätään se, että köyhä perhe voi joutua hakemaan vaikka kirkon ruoka-apua sen jälkeen, kun töitä on tehty ja kaikki verot maksettu. Köyhän osaa voisi helpottaa ensin poistamalla kirkollisveron.
Tuo kirkollisveron poisto ja siirtyminen tavalliseen jäsenmaksuun on tietysti va-liikkeen perinteinen tavoite.
Samallahan se korjaisi tämänkin ongelman. Eihän valtio laske muitakaan jäsenmaksuja pakolliseksi menoksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman461426Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!761305Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua
Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊86963- 83877
- 11855
Ai miehillä ei ole varaa maksaa
Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee186848Olet mielessäni
viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s20811- 82791
Kaipaan seuraasi niin
monella eri tavalla ja tasolla. En tiedä mitä tapahtui, mutta niin vain kävi että ihastuin sinuun.17720Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta
Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi74712