Miksi takuuvuokraa pyydetään?

koklk

Olen aina vuokranantajana ihmetellyt, että miksi lähes poikkeuksetta pyydetään takuuvuokraa. Itse en ole juurikaan pyytänyt. Se on asia jolla ei ole mitään merkitystä. Jos vuokralainen tuhoaa asuntoa niin ei siinä takuuvuokrat paljon auta. Lisäksi takuuvuokran käyttö korjauskuluihin, vaikka se olisi vuokralaisen tahallisesti aiheuttamaa niin ei ole useinkaan sallittua.

21

235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sinut_on_paljastettu

      Aika epätoivoinen veto. Vuokraloisella ei ole kasassa edes 1 kk takuuvuokraa ja tässä sitä nyt yritetään tyrkyttää sellaista ajattelumallia, että takuuvuokraa on turha pyytää.

      Jos itse ryhtyisin vuokranantajaksi, vaatisin 3 kk takuuvuokran. Ei sekään kaikkea mahdollista kata, mutta karsii pois ne, joille jo 1. kk vuokran maksu tuottaa vaikeuksia.

      • Täysitakuu

        Olen aina pitänyt vuokranantajia täysjärkisinä, jota aloittaja ei ole, tai sitten aloitus on loisen trolli.


      • remppamies1

        Pakko olla trolli, tuhotaan ja jätetään vuokria maksamatta niin tietysti takuu pitää vaatia, minulla maksoi koko vuoden vuokran etukäteen, se on reilua meininkiä ei luuserit siihen kykene.


      • koklk

        Olen ihan oikea vuokranantaja. En pyydä takuuvuokraa jatkossakaan. Pitää vain osata valita sellainen vuokralainen, joka maksaa vuokran. Sitä paitsi jos takuuta pyytää niin silloinhan on vielä vaikeampaa vuokralaisen selviytyä maksuista. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.


      • terrakottaspaniel
        koklk kirjoitti:

        Olen ihan oikea vuokranantaja. En pyydä takuuvuokraa jatkossakaan. Pitää vain osata valita sellainen vuokralainen, joka maksaa vuokran. Sitä paitsi jos takuuta pyytää niin silloinhan on vielä vaikeampaa vuokralaisen selviytyä maksuista. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

        Kirjoita talouskirja, minustakin sinä olet oikeassa :D Totahan voisi soveltaa vaikka pankin lainavakuuksiin jne.


      • koklk

        Pankkilainoja ei todellakaan voi verrata mihinkään vuokriin. Ovat suuruudeltaan ihan eri luokassa.


    • VaikkapaTästäSyystä

      No yksi aika yleinen syy vuokravakuuksiin on parempi vuokratuotto. Kun vuokralainen muuttaa pois, kämpästä löytyy jotain "sanomista" ja vakuus pidätetään siitä koituviin kuluihin. Kätevä tapa maalata, tapetoida jne asuntoa aina muutaman vuoden välein, samoin vuokralaisten väliin usein jäävä tyhjä kuukausi kirpaisee paljon vähemmän. Tuota käytetään myös mm. kuntien vuokra-asunnoissa, vuokrasoppareihin ujutetaan kohta, jonka mukaan asunnon loppusiivous on suoritettava erillisen ohjeen mukaan ja jos loppusiivouksessa on jätetty vaikkapa jääkaapin takaritilä pesemättä, niin takuuvuokrat jää saamatta.

      • terrakottaspaniel

        Voi myös ajatella että se on oikeudenmukainen taakanjako. Jos vuokralainen kusee tapettien päälle niin kustannukset osuu tälle eikä seuraavan vuokralaisen vuokraan.
        Jos siitä löytyy "sanomista" ilman oikeaa syytä niin sehän on vain yksinkertaisesti petos. Nyt tuotot liikkuu 4 % luokassa mikä ei ole kovin huima vaikka kauhesti vuokrariistoa haukutaankin. Eli jos ei olisi takuuta se sama raha olisi pakko ottaa vuokran korotuksina.


      • Helsingissä se vuokratuotto on negatiivinen, ainakin ydinkeksustassa, mutta ianahan kannattaa sijoittaa jos peffa kestää maksaa vuoratulon ja lainahoitokulun erotuksen :)


    • koklk

      Takuuvuokrien käyttö siivouksiin sun muihin remontteihin ei ole sallittua. Älkää tämmöiseen kohteluun suostuko vuokralaiset. Jääkaapin takaritilän siivoukseen ei todellakaan takuuvuokraa saa pimittää.

      • BauHerr

        HÖPS! Vakuuden olen muutaman kerran käyttänyt tahallisiin vahinkoihin: reikiä seinissä, ovissa, kaakelit hajoitettu, tehty omia sähköasennuksia ilman asianmukaisia lupia, jätetty hoitovastuulla olevat asiat tekemättä, rikottu laitteita, jne. jne. Normaali kuluminen on eri asia. Maalaamisesta en ole koskaan laskuttanut yhtikäs mitään. Seinät ja katot maalaan vuokrasuhteiden välillä joka tapauksessa. Lateksi on halpaa ja pienen asunnon maalaan viikonlopun aikana.

        Joskus käydään oikeudessa katsomassa oliko asianmukaista vai ei. Koskaan ei ole todettu, etteikö ollut aiheellista periä korvausta. Korvaussumma on sitten eri asia. Oikeus tuppaa niitä kohtuullistamaan, missä ei tietenkään ole mitään kohtuullisuutta. Oikeudenkäynnit kuuluvat vuokrananatajan "työsuhde-etuihin". Jos niitä ei kestä, ei pidä pistää vuokralle.

        Vakuuden vaadin aina. Useimmissa vahinkotapauksissa se on riittänyt TAHALLISTEN vahinkojen korjaamiseen. Jos vakuutta ei vaadi, lähtevät mm. kylpyhuonekalusteet, WC-pytyt yms. vuokralaisen muuttokuormassa.


      • Olen hieman eri mieltä. Hoidan itse yhden kokonaisen Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan vuokratalon kaikki vuokraukset, liikehuoneistoja on neljä ja asuinhuoneistoja liki neljäkymmentä. Viimeisten viiden vuoden aikana ollaan jouduttu häätämään yksi vuokralainen, yhdenkään jälkeen ei ole ollut tarvetta rempata asuntoa. Meillä on varaa valita vuokralainen, tyhjiä kuukausia ei ole, toisaalta asunnot ovat hyvässä kunnossa ja vuokrataso hieman alueen keskitason alla. Vuokravakuus on aina kakden kuukauden vuokraa vastaava määrä, joko taloyhtiötä hallinnoivan varallisuudenhoitoyhtiön asiakasvaratilille tai pankkitalletuksena kuittaamattomuustodistuksella. Tosin meille ei kyllä edes tarjota sossun maksusitoumuksia. Kuullostaa valitettavasti siltä, että et vain osaa valita kunnollisia vuokralaisia, mahdollisesti asuntosi sijaitsee väärällä paikkakunnalla ja vuokrapyyntösi on liian kova kunnollisille vuokralaisille.

        Tuo edellinen vastaaja oli muuten ihan oikeassa, ellet erikseen ole kirjannut vuokrasopimukseen, että vuokravakuus on sopimuksen kaikkien velvoitteiden täyttämisen vakuus, niin sitä voi ottaa vain vuokrarästit.


      • BauHerr
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Olen hieman eri mieltä. Hoidan itse yhden kokonaisen Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan vuokratalon kaikki vuokraukset, liikehuoneistoja on neljä ja asuinhuoneistoja liki neljäkymmentä. Viimeisten viiden vuoden aikana ollaan jouduttu häätämään yksi vuokralainen, yhdenkään jälkeen ei ole ollut tarvetta rempata asuntoa. Meillä on varaa valita vuokralainen, tyhjiä kuukausia ei ole, toisaalta asunnot ovat hyvässä kunnossa ja vuokrataso hieman alueen keskitason alla. Vuokravakuus on aina kakden kuukauden vuokraa vastaava määrä, joko taloyhtiötä hallinnoivan varallisuudenhoitoyhtiön asiakasvaratilille tai pankkitalletuksena kuittaamattomuustodistuksella. Tosin meille ei kyllä edes tarjota sossun maksusitoumuksia. Kuullostaa valitettavasti siltä, että et vain osaa valita kunnollisia vuokralaisia, mahdollisesti asuntosi sijaitsee väärällä paikkakunnalla ja vuokrapyyntösi on liian kova kunnollisille vuokralaisille.

        Tuo edellinen vastaaja oli muuten ihan oikeassa, ellet erikseen ole kirjannut vuokrasopimukseen, että vuokravakuus on sopimuksen kaikkien velvoitteiden täyttämisen vakuus, niin sitä voi ottaa vain vuokrarästit.

        Meillä valitaan vuokralaiset tarkkaan. Yhtään vuokrarästiä ei ole ollut, kun karhu lähtee per heti. Meidän kohteissamme vuokralaiset aiheuttavat muuta kuin normaalia kulumista joka kymmenennessä vuokrasuhteessa noin keskimäärin.

        Kaikkein ongelmallisimpia ovat suuret paremman tulotason asukkaille vuokrattavat kohteet. Siihen ryhmään mahtuu henkilöitä, jotka mm. saavat erinomaiset suositukset talouselämän huippujohtajilta, mutta ovat silti jyrkässä syöksykierteessä. Luottotiedot voivat olla kunnossa ja paperilla kaikki näyttää erinomaiselta. Totuus valkenee sitten vuokrasuhteen loppupuolella.

        Pienet asunnot ovat helpompia. Niitä vuokraavilla on intressi pitää yllä hyvää mainetta, kun muutto esim. ulkomaille ei tule kyseeseen. Vuokraushetkellä vuokralainen saaattaa olla paperilla erittäin varakas ja pörssien sulkeutuessa omaisuus haihtuukin miljoonaveloiksi.

        Todelliset tosivarakkat ovatkin sitten aivan eri juttu. Hoitavat asiat jämptisti. Tosin se varmuudella oikea biljonääri, jolle vuokrasin, unohti vuokravakuuden. Soitin tilitoimistoon Lontooseen ja siellä oltiin varsin vaivautuneita, kun palautin rahat. Pikku juttu ja vain vaivaa heille.


    • VuokravakuusTurvaa

      Jos mitään vakuutta ei pyydetä, niin vuokralainen voi myös heittäytyä hankalaksi vuokrasuhteen jälkeen jos pitäisi jotain vahinkoja korvata kun ei vain haluta maksaa jolloin ei välttämättä suostuta edes neuvottelemaan vaan vähätellään ja kiistetään vaan vahinkoa. Mutta kun on rahaa sisällä etukäteen vuokravakuuden muodossa, niin neuvotteluyhteyskin löytyy ihan eri motivaatiolla.

      En itse halua sossun vuokravakuutta, sillä jos vuokralaisella ei ole omaa rahaa kiinni, niin kämpästäkään ei viitsitä välttämättä kunnolla pitää huolta kun sen vuokravakuuden joku muu menettää (maksaa)... joten mitä väliä. Mutta jos on edes yhden kuukauden verran vuokravakuutta (työssä käyvällä) vuokralaisella rahaa sisällä, niin tulee hieman parempaa ryhtiliikettä myös elää siistimmin ja toisen omaisuutta kunnioittaen.

      Eihän se 1-3kk vuokravakuus pitkälle oikeasti riitä mutta on kuitenkin tyhjää parempi. Kertoohan se myös jotain vuokralaisestakin että jos vakuuttelee kyllä maksavansa sata varmasti vuokransa mutta suuresti kuukauden vuokravakuuden maksaminen tuottaa vaikeuksia, niin hän ei kenties pysty säästämään juuri mitään.... jolloin on suurempi riski tulevaisuudessa että vuokrat myös myöhästyvät joskus.

      Aloittajan uskon olevan vähätuloinen vuokralainen, jota harmittaa kun pitäisi vuokravakuus jostain raapia kokoon jonka takia se on sitten ihan peppulista. :)

    • gjhhjhfjf

      3 kuukauden takuuvuokra on järjetön. Kenellä on varaa laittaa 2000-4000 euroa esim 5 vuodeksi jonkun tuntemattoman henkilön tilille joka saattaa vielä lopuksi teettää asunnon remontin tällä takuuvuokralla.

      Ihankun asunnon vuokraaja olisi jotenkin rikollinen tai alemmassa asemassa vuokranantajaa kohtaan. Mielestäni lakiin pitäisi tehdä korjaus ettei takuuvuokaa saisi periä ollenkaan.

      Itse asun vuokralla, asuntoni on myyty ja kesämökki kohta maksettu.

      • höpön löpön!


      • BauHerr

        Ai jaa. Tuota mieltä olet. Joka viides vuokralainen on tehnyt asunnosta ostotarjouksen vuokrasuhteen päättyessä.

        Vakuus on häviävän pieni osa esimerkiksi pääkaupunkiseudun suuremman kokoluokan asunnosta, joten joillakin näyttää olevan varaa vakuuden asettamiseen.

        Sitten on taas niitä, jotka hankkivat ns. asumisoikeusasunnon päästäkseen vuokralle. Sitä en sivumennen sanoen ymmärrä lainkaan. Tuohonkin "vakuuteen" monilla näyttää olevan varaa.


      • Vuokravakuustilille

        Vuokravakuuden voi tallettaa pankkiin erilliselle vuokravakuustilille, joka on siis sen vuokralaisen omistuksessa, mutta josta ei voi nostaa rahaa ilman vuokranantajan suostumusta. Näin ne rahat on edelleen vuokralaisen omaisuutta, mutta toimii vakuutena (panttina) vuokrasuhteen ajan. MIKSI se vakuus pitäisi maksaa jollekin tuntemattomalle "hassattavaksi"?!


      • BauHerr

        Se on minun tililläni siltä varalta, että vuokralainen saa päähänsä esimerkiksi porata reikiä seiniin ja oviin. Käytän rahat sitten niiden vaurioiden korjaamiseen, joita ei voi pitää normaalina kulumisena.

        Se, miksi vuokralainen poraa reikiä, on minulle arvoitus. Samoin nuotion polttaminen sisätiloissa menee yli ymmärrykseni. Kun niin kuitenkin käy, olen varautunut vakuudella näiden älyttömyyksien korjauttamiseen.

        Sen voi vielä jotenkin ymmärtää, että kani syö tapettia, mutta se, että tammioviin porataan reikiä menee yli käsityskykyni.

        Vuokralaisten toiminnasta pitäisi kerätä kuvallinen tietopankki. Esimerkiksi asunto, jonka tammisia listoja vuokralainen on remointoimalla parantanut maalaten kauniit pinnat öljymaalilla, olisi yksi hyvä ehdokas kuvapankkiin.

        Mielenkiintoisista sähkötöistä saisi niistäkin hauskoja kuvia muista luvattomista remonteista nyt puhumattakaan.

        Sitten on syytä todeta, että 9 kymmenestä vuokralaisesta elää ihan normaalisti ja joka kymmenes vuokralainen parantaa asunnon arvoa. Muistelen lämmöllä niitä sveitsiläisiä, jotka hoitivat puutarhaa paremmin kuin ammattipuutarhuri.


      • rane2
        BauHerr kirjoitti:

        Se on minun tililläni siltä varalta, että vuokralainen saa päähänsä esimerkiksi porata reikiä seiniin ja oviin. Käytän rahat sitten niiden vaurioiden korjaamiseen, joita ei voi pitää normaalina kulumisena.

        Se, miksi vuokralainen poraa reikiä, on minulle arvoitus. Samoin nuotion polttaminen sisätiloissa menee yli ymmärrykseni. Kun niin kuitenkin käy, olen varautunut vakuudella näiden älyttömyyksien korjauttamiseen.

        Sen voi vielä jotenkin ymmärtää, että kani syö tapettia, mutta se, että tammioviin porataan reikiä menee yli käsityskykyni.

        Vuokralaisten toiminnasta pitäisi kerätä kuvallinen tietopankki. Esimerkiksi asunto, jonka tammisia listoja vuokralainen on remointoimalla parantanut maalaten kauniit pinnat öljymaalilla, olisi yksi hyvä ehdokas kuvapankkiin.

        Mielenkiintoisista sähkötöistä saisi niistäkin hauskoja kuvia muista luvattomista remonteista nyt puhumattakaan.

        Sitten on syytä todeta, että 9 kymmenestä vuokralaisesta elää ihan normaalisti ja joka kymmenes vuokralainen parantaa asunnon arvoa. Muistelen lämmöllä niitä sveitsiläisiä, jotka hoitivat puutarhaa paremmin kuin ammattipuutarhuri.

        Tuo kuvapankki olisi hyvä mutta miten täällä sitä valvoisi kun ollaan jostain/joku/mikä, minulla olisi kuvia kirveellä hakatuista seinistä ja ovista, oli mustasukkainen isäntä jahdannut emäntää kämpässä sata muutakin rikottua kohtaa :(


      • kommunikointiongelma
        BauHerr kirjoitti:

        Se on minun tililläni siltä varalta, että vuokralainen saa päähänsä esimerkiksi porata reikiä seiniin ja oviin. Käytän rahat sitten niiden vaurioiden korjaamiseen, joita ei voi pitää normaalina kulumisena.

        Se, miksi vuokralainen poraa reikiä, on minulle arvoitus. Samoin nuotion polttaminen sisätiloissa menee yli ymmärrykseni. Kun niin kuitenkin käy, olen varautunut vakuudella näiden älyttömyyksien korjauttamiseen.

        Sen voi vielä jotenkin ymmärtää, että kani syö tapettia, mutta se, että tammioviin porataan reikiä menee yli käsityskykyni.

        Vuokralaisten toiminnasta pitäisi kerätä kuvallinen tietopankki. Esimerkiksi asunto, jonka tammisia listoja vuokralainen on remointoimalla parantanut maalaten kauniit pinnat öljymaalilla, olisi yksi hyvä ehdokas kuvapankkiin.

        Mielenkiintoisista sähkötöistä saisi niistäkin hauskoja kuvia muista luvattomista remonteista nyt puhumattakaan.

        Sitten on syytä todeta, että 9 kymmenestä vuokralaisesta elää ihan normaalisti ja joka kymmenes vuokralainen parantaa asunnon arvoa. Muistelen lämmöllä niitä sveitsiläisiä, jotka hoitivat puutarhaa paremmin kuin ammattipuutarhuri.

        Kannattaisi mainita vuokralaisille tuollaisista asioista. Monelle puu on puuta, eli ei arvokasta. Ja toki seiniin voi tulla tarvetta porata, ja keksisin montakin syytä miksi oveen joku voisi haluta porata ainakin yhden kerran.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1763
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1441
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1242
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1214
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1126
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      889
    7. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      225
      852
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      845
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      99
      785
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      674
    Aihe