Vapaakytkin on taas tätä päivää

Saabbisti

Saabin kehittelemä vapaakytkin on kokenut uuden tulemisen Boschin toimesta. Rullaus eli coasting säästää polttoainetta kun moottori kytkeytyy irti vetävistä pyöristä. Jalka pois kaasulta ja auto rullaa, aivan kuten Saabeissa aikoinaan, kirjoittaa tämän päivän Iltalehti.

15

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Trollhättantrolli

      No joo. Volkswagen konsernin automaattivaihteistoissa on myös tällainen mahdollisuus. Mutta en pidä sitä kovin ihmeellisenä, koska silloin menetetään moottorijarrutuksen tuomat edut. Ja polttoaineen syöttöhän loppuu joka tapauksessa kun jalka otetaan pois kaasupolkimelta.

      • Saab-96

        Mitäs etuja moottorijarrutuksella mahtais olla? Ennakoivalla ajotavalla ja vapaakytkimellä päästään varmasti pienempään kulutukseen. Ja luonto kiittää.


      • tiedä_sitten

        Moottorijarrutuksen aikana kulutus on 0,0 litraa, vapaalla rullatessa voi tyhjäkäyntikulutus olla 1,0 litraa, eli se sama mikä olisi vakionopeudensäätimellä ajettaessa.

        Joskus rullaaminen voi olla hyvä juttu, joskus joutuu jarruttamaan ettei vauhti kasva liikaa - ylinopeussakko voi romuttaa koko vuoden taloudellisuusajohyödyn.

        Manuaalissa voi itse valita, ja aika harvoin pääsee rullamaan.


      • Pilkunnussija

        Vakionopeussäätimen avulla ajettaessa kulutus on paljon suurempi kuin tyhjäkäynnillä, sitä suurempi mitä korkeampi keskinopeus. Säädin ei myöskään osaa hellätä ylämäissä ja hiukka kiihdyttää alamäissä, jolloin keskikulutus selvästi pienenee.


    • friiwhiiling

      Ei vapaakytkin Saabin keksintö ole. Kätevä laite joka tapauksessa.

      • Saabbisti

        Saabilla on kone maailmanlaajuista patenttia vapaakytkimeen liittyen. Saab teki ensimmäisenä vapaakytkimen joka toimi myös käytännössä.


      • fullerinlaatikko

        Vain kajakeissa oliko tää viritys?


      • 96-

        Ja sai valita käyttääkö vapaakytkintä vai moottorijarrutusta. Samoin meikän nykySaabissa voi valita ottaako vaihteen vapaalle vai jarruttaako moottorilla.


      • Saabbisti
        Saabbisti kirjoitti:

        Saabilla on kone maailmanlaajuista patenttia vapaakytkimeen liittyen. Saab teki ensimmäisenä vapaakytkimen joka toimi myös käytännössä.

        Saabissa on hyvät SKF:n laakerit joten rullailu onnistuu vallan mainiosti jo pienissäkin myötäleissä. Enempi kyse on tottumuksesta ja ajotavasta. Ennakoimalla pääsee n. 6,2 l/100km lukemiin matka-ajossa.


    • Rontrunner

      Saab on ollut aina aikaansa edellä, mitä nyt täsä vapaakytkin hommassakin about 50 vuotta. Ja turbokoneissa saman verran.

      • DKW

        Vapaakytkin on keksitty jo 1800-luvulla. Polkupyörissä sitä on käytetty jo paljon ennen kuin Saab näki päivänvalon. Saabilla voi olla asiaan liittyviä patentteja, mutta ei toimintaperiaatteeseen liittyviä.
        Vapaakytkin oli kaksitahtisissa autoissa välttämättömyys, koska seosvoideltu kaksitahtimoottori jäisi ilman voitelua moottorijarrutuksessa. Vapaakytkin on niissä tehty estämään moottorijarrutus. DKW teki kaksitahtimoottorisia autoja vuosia ennen Saabia.


      • Saabbisti

        Saabin vapaakytkin oli paljon parempi kuin muiden aiemmat viritykset ja sitä käytettiin myös 4-tahti koneissa


    • äsdäsdäsdrs

      Skodan automaattilaatikkoon voidaan laittaa päälle eco-moodi, jolloin auto rullaa vapaasti kun ei paineta kaasua. Coasting on siis myös VW-konsernin autoissa.

    • Saaabbisti

      Olen rakentamassa vapaakytkimen kanssa pientä sähköistä apumoottoria. Vapaalla kone pois käytöstä ja vaihteistoon kytketty kestomagneetti moottori pyörittää kevyesti vetoakseleita. Rullaa n. 10 kertaa pidempiä matkoja alustavien testien mukaan. Starttiakku on 3 kertaa tehokkaampi, mutta mahtuu samaan tilaan.

      • Belle.Beloton

        Miten olisi purje katolle?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2605
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1927
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1661
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1655
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1616
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      35
      1589
    8. 89
      1530
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      116
      1403
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe