Lapsen vai vanhemman harrastus?

RakvereNight

Lapsen vai vanhemman harrastus?
4.2.2015 KymenSanomat
Minkä takia lapset harrastavat kilpaurheilua, oman lajin hauskuuden vai vanhempien painostuksen takia? Usein huomaa vanhempien painostuksen olevan pääsyynä, ja vanhemmat unohtavat, että kyseessä on lapsen harrastus.
Minne kaikki kannustavat ohjeet ovat kadonneet?
Lapsen lajin kilpailumatkat kasvattavat lasta henkisesti ja opettavat omista asioista huolehtimista. Liian usein huomaa lasten vanhempien huolehtivan lapsen kaikista asioista kilpailumatkoilla, vaikka matkalla on mukana valmentajakin katsomassa lasten perään.
Monet saattavat itkeä huonon kilpailun jälkeen, eivätkä asiaa auta vanhemmat, jotka purkavat lapseensa omaa pettymystään. Lisääkö tämä muka lapsen motivaatiota? Minne kaikki kannustavat ohjeet ovat kadonneet?
Lapset haluavat harrastukseltaan hauskuutta ja mielellään lähtevät kilpailumatkoille kavereiden ja valmentajan kanssa, mutta liian usein matkan hauskuuden pilaavat tyytymättömät ja vihaiset vanhemmat tai valmentajat. Heidän pitäisi kertoa asiat, joissa on vielä harjoiteltavaa, mutta olla myös kannustavia.
Useat nuoret lopettavat harrastuksensa teini-iässä, ja uskon, että yksi syy siihen on juuri vanhempien liiallinen painostaminen ja valmentajien liian negatiivinen palaute.
Venla Ahti, 8. luokka, Langinkosken koulu

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SamastaAiheesta

      NÄKÖKULMA Harrastamisen pitäisi aina lähteä lapsen omasta kiinnostuksesta ja siitä, että tekeminen tuottaa hänelle iloa, asiantuntija muistuttaa.

      YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus harrastaa. Mutta mikä harrastamisessa on tärkeää, ja onko lapsen pakko harrastaa?

      Mannerheimin Lastensuojeluliiton psykologi, ohjelmajohtaja Marie Rautava lähtee purkamaan asiaa sivistyssanakirjan määritelmästä, jonka mukaan harrastaminen on myös kiinnostusta jotakin asiaa kohtaan.

      – Harrastamisen pitäisi aina lähteä lapsen omasta kiinnostuksesta ja siitä, että tekeminen tuottaa hänelle iloa, Rautava muistuttaa.

      – Toki harrastukset myös kehittävät lasta. Ne voivat lisätä esimerkiksi pitkäjänteisyyttä, sitoutumista ja sosiaalisia taitoja. Liikuntaharrastukset edistävät yleistä hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja.

      Toisaalta harrastusten puute ei psykologin mukaan vaikuta lapsen kehitykseen tai hyvinvointiin.

      – Lapselle on hyvä tarjota mahdollisuutta kokeilla, pohtia ja valita harrastuksensa. Ensin on hyvä hieman testailla, miltä vaikkapa pianonsoitto tuntuu, eikä niin, että hankitaan ensin piano ja katsotaan sitten, kiinnostaako lasta sen soittaminen. On myös syytä muistaa, että mihinkään harrastukseen ei saa pakottaa. Viime kädessä lapsella on oikeus itse päättää, haluaako hän harrastaa vai ei.

      Vaikka harrastamista pidetään yleisesti ottaen hyvänä asiana, voi harrastuksilla joskus olla myös negatiivisia vaikutuksia lapseen.

      – Ei ole hyvä, jos harrastus vie liikaa aikaa, tai väsyttää lasta. Ja se, että harrastukseen kuuluu kilpailua, voi syödä lapsen itsetuntoa ja harrastamisen iloa. Harrastusyhteisöt eivät myöskään aina ole mitään idyllejä, vaan niissäkin voi tapahtua kiusaamista, psykologi muistuttaa.

      Rautava korostaa, ettei harrastusten tarkoitus ole trimmata lasta tulevaisuutta varten, vaan tuottaa iloa, mielihyvää ja vaihtelua tässä ja nyt.

      Hän korostaa, että lapsen ehdoilla mennään, mutta ei vanhempienkaan tarvitse kaikkeen suostua.

      – Ei ole hyvä, jos lapsi harrastaa vain miellyttääkseen vanhempiaan.

    • AikuisenHarrastus

      Lapsen harrastus - vanhemman päätös?

      Lapsen harrastaminen vaatii ennen kaikkea vanhemman omistautumista, aikaa ja pitkää pinnaa. Lapselta pitkäjänteisyyttä ei vielä voida vaatia. Lasta tulisi tukea ja kannustaa harrastuksessaan, mutta myös vapauttaa hänet siitä, jos harrastus ei vain nappaa.

      Harrastukseen lähtö voi mennä ainaiseksi kiukutteluksi. Onko silloin kyseessä väsymys?

      Vanhempien tulisi kunnioittaa myös lapsen mielipidettä harrastuksen suhteen. Kenen takia lapsi käy harrastuksessa? Vastaako lapsen harrastus sinun vai lapsesi tarpeisiin? Toteutatko kenties omaa unelmaasi lapsen kautta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe