Sote-ala valltakunnallinen esivalintakoe

raivo96

Miksi ihmeessä vaikeutetaan taas ihmisten pääsemistä kouluun?

440

29817

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pareeo

      Siksi, että kaltaisesi karsiutuisivat kouluun tulijoista. Nimittäin on kyllä niin, että jos esivalintakoe on liikaa vaadittu, ei siitä koulunkäynnistä mitään tule. Ja kun koulunkäynnistä ei tule mitään, ala ei ole sinun. Turhaa edes ottaa kouluun sellaista.

    • Syyttaustalla

      Sote-alan pääsykoe tuli ammattikorkeakouluihin, koska amiksissa eli toisen asteen oppilaitoksissa lakattiin antamasta numeroita päästötodistuksessa. Nehän laittaa nykyään vaan, että suoritettu. Lukioista tulevilla on kyllä numerot.

      Ei siis voitu tehdä enää esivalintaa todistusvalinnalla noiden amislaisten takia, joten piti laittaa tämä esivalintakoe pystyyn. Ikävää niille lukiolaisille, joilla on hyvät tokarit, kun niistä ei saa pisteen pistettä esivalinnassa, vaan pitää vielä lukea joku sadan sivun aineisto ja mennä sähköiseen esivalintakokeeseen.

      Jos siis haluatte valittaa, valittakaa jonnekin opetushallitukseen, joka on uudistanut amiksien arviointisysteemin päin sanonko mitä.

      • LeeNaaa

        Kyllä mulla amislaisena on numerot todistuksessa. Ikävää tosiaan, että niillä(kään) kiitettävillä arvosanoilla ei ole mitään painoa tässä asiassa.. Mutta minusta tämä on silti reilu menetelmä, sillä en pidä lukion käyneitä yhtään sen pätevämpänä, kuin ammattikoulun käyneitä. :) Toki niitä "elämänkoululaisia" löytyy varmasti enemmän amiksesta.. Tsemppiä kaikille kokeeseen! :)


      • Amis2

        Komppaan ylempää amislaista. Itse olin tehnyt todella paljon töitä saadakseni kiitettäviä numeroita , jotta jatkoopinto mahdollisuudet olisivat paremma. Viimeisenä vuotenani kaikki pyyhittiin pois ja tilalle tuli s merkinnät, joten marttyri lukiolaiset voivat sulkea suunsa tuollaiselta kitinältä yhtä lailla tämä meille kolahti....


      • Amis2 kirjoitti:

        Komppaan ylempää amislaista. Itse olin tehnyt todella paljon töitä saadakseni kiitettäviä numeroita , jotta jatkoopinto mahdollisuudet olisivat paremma. Viimeisenä vuotenani kaikki pyyhittiin pois ja tilalle tuli s merkinnät, joten marttyri lukiolaiset voivat sulkea suunsa tuollaiselta kitinältä yhtä lailla tämä meille kolahti....

        No siinä se kiitos seisoo. Sä teit sen työn itselles ja saat olla ylpee siitä. Sosiaali- ja terveysala ei kuitenkaan ole jokaiselle kiitettävän -opiskelijalle. Älykkyys ja lämpö harvoin kulkee käsi kädessä.

        Ja kaikille lukiolaisille tiedoksi, ylioppilas ei ole ammatti, tottakai te joudutte pänttäämään vielä! Arvosanat on aina itselle tiedoksi, miten hyvin on pärjännyt aikasemmin ja jos on edeltävästä koulusta hyvät numerot, niin se helpottaa uusien hyvien tuloksien hankkimista, koska selvästi on löytänyt just oikea opiskelutyylin.

        Sotelin esivalintakoe on tähän asti ollu fiksuin veto ikinä, ainakin ne näkee ketä OIKEESTI ala kiinnostaa, koska kaikki kiinnostava sisäistetään sinne mielen sopukoille, joten ottakaa tää positiivisena askeleena, koska ton negatiivisuuden kanssa ei kannata odottaa kovinkaan valoisaa tulevaisuutta.

        Enkä missään nimessä haasta riitaa, toivon vaan että se mieli aukeis useammalla ihmisellä, eikä tuijotettais siihen tynnyriin. - Ja ennen kuin aletaan haukkumaan mun YO-kommentista, niin oon itekin kirjottanu ylioppilaaksi ja jouduin pänttäämään itelleni myös ammatin ja vaikka oon ollut 5 vuotta töissä, niin päätin yrittää päntätä itelleni vielä toisenkin ammatin, joten...

        Ei se pänttääminen lopu koskaan, ja hyvä niin, koska kyllä meillä ihmisillä aivokapasiteettia löytyy. Ihan jokasella, joten tsemppiä kaikille, jotka pääs valintakokeeseen ja tsemppiä myös heille, jotka ei päässy - seuraava vuosi on aina tulossa ja kannattaa yrittää vaan niin kauan kun mahdollista, jos ala tosissaan kiinnostaa.


    • Lounatuulentuoltapuolen

      Onko jossain infoa, että millä aikataululla saadaan tietoon esivalintakokeen materiaalia. Vai onko n e peräti jo jossain julkaistu. Jos ei, niin spekulaatioita, mitä esivalintakoe sisältää??
      Mietin vain noita millä tavalla nuo yhden päivän valintakokeet, jossa kaikki hakijat saa saapua paikalle toteutetaan käytännössä. Vai onkohan nimenomaan joku sähköinen "tee kotikoneellasi tehtävät ja kokeile onneasi -koe"

    • huoh123
    • adaemiliah

      Millaisia kysymyksiä voi sähköisessä esivalintakokeessa olla? Esimerkiksi matikka osuus, voiko sellaisia tehtäviä olla missä ei voi huijata ja pyytää apua joltain joka on parempi matikassa ja istuu vieressäsi kun teet esivalintakoetta kotona..

      • Ravioli89

        Siis tietenkin kaikilla pitää olla webbikamerat päällä, jotta viranomaiset voi tarkailla että kyseinen henkilö on juuri tekemässä koetta, duh.


    • ymmällään

      Itsekin mietin tuota matikka osuuden haastavuutta. Restonomipuolella se oli ollut kaverin mukaan tasoa "Liisa osti kymmenen omenaa ja söi niistä viisi. Kuinka monta omenaa jäi jäljelle?", mutta en uskaltaisi liian sokeasti luottaa siihen, että sama pätisi Sote alalla.

    • ArvokasSuru

      "Kokeen kieli on suomi" eli suomenruotsalaisilla ei tällaisia esivalintoja ole. Heillä on niin paljon koulutuspaikkoja että voi kävellä sisään kouluun. Toiset ne vaan on arvokkaampia...

    • Hjyväsuomi

      No ei tietenkään ole mitään web kameraa päällä jokaisella jotta ne "valvojat "katsovat. Haloo!
      Ongelma onkin siinä että kuka vaan voi tehdä sen kokeen sun puolesta,vaikka sun luokan fiksuin tyttö jolle sä maksat pari kymppiä hyvästä työstä ja ite pääset sillä kahdella kympillä tokaan vaiheseen.

    • nannlk

      Mitäs mieltä olette esivalintakokeen ennakkomateriaalista? Mielestäni toi matkaopas on vaikeaa luettavaa..

      • VVKK

        Jep! Oon samaa mieltä. Koettu onnellisuus ja Lasten liikkuvuus on ihan jees kauraa, mutta toi Matkaopas... Voi helvetti. Itse suunnittelin niin, että luen 15 sivua per päivä, teen muistiinpanoja, mindmappeja ja perehdyn niin hyvin sivuihin, että ymmärrän jokaisen vaikeankin sanan hyvin tosta Matkaoppaasta... :)


    • Kenkäpirkko

      Joo, en oikein ota kunnolla selvää matkaoppaasta ja on kyllä aika kuivaa luettavaa. Voivoi, ja niin kovasti haluaisin kuitenkin kouluun! Pakko vaan yrittää lukea, vaikka mitään ei tunnu jäävän mieleen:/

    • Matkaopa

      Matkaopasta pitäisi jauhaa huomisesta alkaen. Voi kaamea mikä määrä sitä tekstiä on! Onneksi tuli ne kaksi muuta materiaalia kauhottua läpi kunnolla ja tehtyä muistiinpanoja jne. Niin ei tarvi kun vähän kertailla ennen koetta. Matikkaakin pitäisi ehtiä vähän katsella kun on vähän ruosteessa. :D

    • panikoija

      minkäköhän tyylisiä matikan laskuja esivalintakokeessa voi olla?

      • trhhrt

        Mitään laskujahan ne ei voi olla, joissa vain asetetaan nrot laskimeen. Joten oletettavasti ovat sanallisia. Tyyliin Mies lähtee ajamaan klo 18.05 ja ajaa keskinopeudella 100km/h, 40km matkan. Sen jälkeen hän hidastaa vauhtia keskinopeuteen 80km/h ja ajaa näin 156km. Moneltako hän on perillä?


        Se onkin sitten kysymys erikseen, että kuinka hyvät taidot oletetaan olevan tarpeellisia matematiikassa, jotta on kelpoinen pääsykokeisiin edes. Riittääkö nuo tuollaiset yksinkertaiset päättelylaskut vai lähdetäänkö kaavoihin, joita on opetettu lukiossa.


    • Xpss

      Matkaopashan on helpoin. Tosin olen jo,sosiaalialalla opistokoulutuksella ja haen moinimuotoon sosionomiksi. Enemmän mua mietityttää tuo englanti ja matematiikka kun kouluajoista on jo tovi.

      • Aikuisopiskelija16

        Matkaopas menee mulla ihan ok, mut onnellisuuden kaavat ei oikeen aukee.


    • helphelphelp

      Hei, tietääkö kukaan mitä ne tähden niiden joidenkin kertoimien vieressä tarkoittaa rakenneyhtälömalleissa? Olen yrittänyt pähkäillä sitä jo jonkin aikaa ja miksi jotkut luvut sitten korreloivat enemmän kuin toiset vaikka ovat negatiivisia lukuja?

    • Ööapa

      Juu mulle ne tähdet ei auennu ollenkaan. Matkaopasta rämpiessä menee tämä loppuaika ennen varsinaista koetta. Todella raskasta luettavaa vaikka aihe itsessään ei ole mitään rakettitiedettä.

    • epätietoinenhakija

      Mikä se SoTe-alan esivalintakoe on ja missä se tehdään? Kutsutaanko sinne kaikki amk-hakijat?

      • Kksia

        Kokeeseen osallistuvat kaikki sosiaali- ja terveysalalle hakevat. Kutsua ei tule erikseen ja koe tehdään netissä. Aikaa kokeen tekemiseen on 1,5h. Lisätietoa löytyy ammattioppilaitosten sivuilta mistä löytyy usein linkki ns. Virallisille esivalintakoesivuille. Sivuilla on kokeen materiaali pdf tiedostoina. (n.100 sivua) Kokeessa materiaaliin pohjautuva, englannin kielen, suomen kielen ja matemaattinen osio.


      • Edellinen

    • Hoxhoxhox

      Kukaan lukemassa Turun valintakokeisiin (7.6)? Sivuja yhteensä lähes 390.. Vertaistukea? Anyone?

      • luu-

        Mä oon hakemassa Turkuun kans. Vähän hirvittää noi sivumäärät enkä oikeen tiiä et miten rupeis pänttäämään. Pitääköhän kaikki yksityiskohdat osata vai riittääköhä vaa laajempi ymmärtämine...


      • Plääää
        luu- kirjoitti:

        Mä oon hakemassa Turkuun kans. Vähän hirvittää noi sivumäärät enkä oikeen tiiä et miten rupeis pänttäämään. Pitääköhän kaikki yksityiskohdat osata vai riittääköhä vaa laajempi ymmärtämine...

        Joo samaa oon miettinyt. Kyllä tässä paljon kertausta on lähihoitajakoulun opinnoista, toi kappale soluista on silti kyllä yhtä hepreaa. Mut onneks on "rasti ruutuun" -tehtäviä (kuulemma) niin eiköhän tästä jotenkin selvitä. Miten tämä kaikki informaatio oikeen pitäs mahtua pieneen päähän !!!!


      • luu-

        No aina voi sit arvailla jos ei satu muistamaan... Mua kans pelottaa et miten ikinä tuun muistamaan noi kaikki asiat :D


    • Sairaanhoitajaksi

      En ole saanut sähköpostiini tuota esivalintakoekutsua jossa linkki kokeseen mistä tuolla soten sivulla kerrotaan että tulee viikolla 17? Onko muille tullut?Vai pääseekö tuolta sivulta silloin 3. Päivä jotenkin siihen kokeeseen.

      • Ihmeissään

        Ei ole mullekaan. Luulisi että tämän viikon aikana tulisi koska siinähän määrätään jokaiselle se oma kirjautumisaika.


      • Donu

        Mulle tulii tänään sähköpostiin kirjautumislinkki


      • 664463
        Donu kirjoitti:

        Mulle tulii tänään sähköpostiin kirjautumislinkki

        Tuleeko ne kaikille samaan aikaan? Mulle ei ole tullut vieläkään. :(


      • sggsdd
        664463 kirjoitti:

        Tuleeko ne kaikille samaan aikaan? Mulle ei ole tullut vieläkään. :(

        Ei ole mullekaan tullu


    • Lukemineneimaistu

      Mitäs täällä veikataan millainen on kirjallinen osuus esivalintakokeessa? Itse pidän todennäköisimpänä monivalintakoetta.

      • Ooämgee

        Joo, eihän siinä voi olla mitään järkeä että pitäis vastailla omin sanoin jokaiseen kysymykseen. Pelkkää klikkailua varmastikin.


      • Hgfdd

        Esseiden tarkistus tuottais niin paljon lisää työtä et kyl monivalintaa veikkaan


      • Åkerm

        Monivalintaa itsekin veikkaan. Lähinnä sen tarkastamisen takia.
        Jos olis essee tyyppinen, nii ei löydy tarkastajia tarpeeksi. Jos per amk olisi yhtä koulutusalaa kohden keskimäärin 200 - 600 ensisijaista hakijaa ja koulutusalalta vaikka 6 opettajaa (yläkanttiin arvioiden) olisi tarkastamassa ja aikaa on n. 3 vkoa olisi se oman työn ohella (toukokuussa kun on vielä opetusta) tarkastettava 40 - 100 esseetä. Ja pelkästään ensisijaisia hakijoita olisi noin paljon. Työmäärä lisääntyy kun esseitä kirjoittelisi myös muut, jotka ensisijaisena ei sotelle ole hakeneet.

        Tosin en kyllä edes tiedä kuka nämä esivalintakokeet tarkastaa. Onko se edes se amk johon ensisijaisena hakee vai jokin muu taho.


    • seppps

      Saako muuten enään mitään lisäpisteitä ykkostoiveelle?

    • Ööa

      Itse sain linkin juuri äsken. :)
      En usko että esseetä tarvitsee väsätä. Varmaan aika paljon klikkailua tai parilla sanalla vastaamista

    • aammmss

      Nyt olen jotenkin ihmeissäni, että miten kokeesta saada sellainen, että siitä ei kaikki saa täysiä pisteitä. Jos mitään omin sanoin kertomista ei tarvitsisi tehdä ja vastaukset ovat esim. oikein - väärin. Tai monivalintaa, jossa vain hivenen eroja, niin vastausten löytäminenhän on tuhottoman helppoa, jos siis ei ole tyyliin kysymys kerrallaan ja aikaa vastata jokin minimaalinen aika tyylii 15s. tai sitten yhteensä monivalintoja 150 tms.

      Pakkohan siis esivalintakokeessa on nyt olla jotakin haastetta, että tulee hajontaa pisteiden lopulliseen määrään. Eihän siellä nyt voi olla niin, että esim. sosiaalipuolella ratkaisisi se, osasiko joku tehdä peruslaskutoimituksia vai ei. Esivalintahan silloin karsii väärällä tavalla hakijoita.

      Minua kyllä hämmentää tämä. Monivalintakokeen luulisi olevan liian helppo näin materiaalin ollessa vierellä ja esseen tarkistus taas on vaikea toteuttaa.

      Jokin määrittele lyhyesti voisi olla kyllä vaihtoehto ja jos vielä on saatu jokin tekninen esto, jossa vastausta ei voi kopioida materiaalista suoraan, vaan asia pitää omin sanoin kirjoittaa.

      Esimerkiksi. Mitkä ovat onnellisuuden osa-tekijät. Mikä on matkaoppaan ensisijainen tavoite. Mitkä ovat lasten liikuntasuositukset.

      Lyhyet määritelmät, jos on mahdollisuus kopioida vastaus on sitten taas niitä, joista kaikki saa täydet pisteet.

      • 553322

        Luulen että tuossa onnellisuus-artikkelissa kysytään ennemminkin sitä, mihin tuloksiin niissä tutkimuksissa lopulta päädyttiin.


      • aammss

        Tarkoitinkin lähinnä, että usea tuon tyylinen lyhyt kysymys liittyen esivalintaan. En sitä, että olisi jokaisesta aiheesta 1 lyhyt kysymys ja se olisi siinä.


    • Hiukki

      Mulle tuli kans linkki. Miten matikkaa ajattelitte opiskella? Kuinkahan paljon sillä on merkitystä kun hakee toimintaterapeutiksi?

      • efwwet

        Voihan se olle se ratkaiseva osio toimintaterapeutin haussakin, jos muissa osiossa menestys on tasavertaista.

        Itse olen opiskellut prosenttilaskut, suoraan ja kääntäen verrannollisuutta, yksikönmuunnoksia, laskujärjestykset. En nyt oikein tiedä onko minulla rahkeita muuhun alkaa enää panostaankaan, tässä vaiheessa.


    • vedenhenki

      Tahtoisin saada hieman piiskaa!

      • Pdjdjddb

        Asiakaslähtöisyyshän on sitä, että asiakas on mukana kehittämistyössä alusta lähtien, ihan vain oman itsensä asiantuntijana. Ei muuta ku odottelet noin 4v. Niin kentällä on ammattilaisia, joille asiakasymmärrys on tärkeää ja he kuuntelevat kyllä toiveesi.


    • Hmhhmm

      Minkäköhänlainen toi enkkuosio on? Matikassa ei ongelmia, mutta kielipää sitä tasoa että lukiosta tuli saatua kursseista seiskaa.

    • Väsyny

      Tuntuuko muistakin että stressi vaan kasvaa kasvamistaan kun enää ei pelkkään valintakokeeseen luku riitä vaan välillä on tällainen etappi?

      • 555333

        Joo. Ja jos merkit pitävät paikkansa, valintakokeeseen pääsevät tänä vuonna vain se paras kerma joka suoriutuu täysillä pisteillä esivalinnasta koska hajonta on sekaisin.


    • OdottaaLinkkiä

      Onko joku Turun ammattikorkeakouluun hakeva saanut jo esivalintakoe linkin? Sairaanjoitajaksi hakeva?

    • jeppiskajeejee

      Mun mielestä on kyllä typerää, jos on jotain monivalinta kysymyksiä kun tänkaltasen esivalintakokeeseen tarkotus on kartottaa Sopivat ihmiset tonne jatkokokeeseen. Uskoisin että pitää lyhyesti vastailla joihinkin kysymyksiin. Tai että vastaukset perustuvat jotenkin omiin mielipiteisiin, koska koe tehdään kotona. Ihan hyvinhän tässä vois pyytää jonkun tekemään tehtävät sun puolesta :D Esseetä tuskin tulee, on liian hankala tarkastaa. Matikka myös mietityttää, en usko että siellä mitään semmosia kaavoja ainakaan ole mitä onnellisuus tekstissä :D tosi paljon kyllä stressaa tää koe ja varsinkin kun tuo 1,5h on aika lyhyt aika. Ehtiikö tarpeeksi miettiä kysymyksiä ja vastauksia? Ois helppoo jos vois opetella jotain ulkoa, mutta kun täytyy lukee Tämmöstä ympäripyöreetä tekstiä mitä on meikäläisen ainakin hankala ymmärtää..

      • Jihujii

        Niinpä. Pelkään itsekin että aika loppuu kesken. Ja tietty sitä että tekniikka pettää tms. kun koe kuitenkin tehdään netissä.


    • Ppq

      Mitenköhän siellä muuten päätetään valintakokeeseen pääsevät? Katsotaanko hakutoiveen mukaan? Olisi outoa jos niitä katsomatta päätettäisiin ketkä kokeeseen pääsee ja esim. Sosiaalipuolelle ei olisi hakijoita paljoakaan koska porukka sai huonoja pisteitä ja fysioterapian kokeessa jengiä taas sikiäisi senkin edestä.

    • hsddsjds

      V*tuttaa lukea tota matkaopasta...Puhutaan niin hienoista suunnitelmista, miten saadaan maksimoitua asiakaslähtöisellä toiminnalla sosiaali- ja terveyspalveluiden vaikuttavuutta, asiakastyytyväisyyttä jne. Samalla lehdistä voi lukea jostain v*tun SOTE uudistuksesta, jossa kustaan kaikki!!!
      Ei kiinnosta lukee mistään pilkunviilauksesta, kun on joitain paljon suurempiakin asiaoita mitä parhaillaan tapahtuu ja mitkä vaikuttavat paljon enemmän sosiaali- ja terveyspalveluihin!!!

      Joten haistakaa paska Matkaoppaan kirjoittajat! Olen lukenut teidän ripulioppaanne, mutta kouluunpääsyn jälkeen pyyhin perseeni Matkaoppaan sivuilla...

    • Mindulinn

      Miäkin tulin lukee keskustelua kun aloin miettii millainen koe on kyseessä. Minkälainen matikka ja englanti osio? Ja miten tuosta materiaalista tulee kysymyksiä? En näköjään ole ainut joka on pohtinut samaa!

      Toivotaan että tiistaina ei tuu mitään valtakunnallista sähkökatkoa klo 9 jälkeen... tai tekniikka petä muuten vaan! Muuten menee monen viikon lukemiset hukkaan

      • Tapauskuvaukset

        Nimenomaan.
        Onko kukaan perehtynyt noihin matkaoppaan tapauskuvauksiin tarkemmin? Itse olen vaan nopeasti lukaissut ne läpi ja olettanut ettei niihin varmaan kamalasti nuo kysymykset kokeessa liity. Vai mitä luulette?


      • iuh

        Onko kukaan miettinyt millainen äikän osuus kokeessa voisi olla?


      • Mindulinn

        Ite lukaisin tapauskuvaukset läpi mutta en hirmu syvällisesti.. varmaan pitää vielä vkl plärätä matkaopas läpi.

        Äikän osiota en oo pohtinut sen enempää, jotenkin tuudittaudun että se menee heittemällä läpi, mikäli on Suomen kansalainen. Mut enkku ja matikka on aina tuottanut päänvaivaa.


      • Tuskaaa

        Jep. Toivottavasti toi äikkä ois jotain pilkut paikalleen hommaa. Enkusta oon kattonu aineistoon liittyviä sanoja ja matikasta perusasioita kerrannu. Toivotaan että näillä pärjätään sillä mulla ei ole mitään suunnitelmaa sille mitä teen jos kouluun en pääse


    • pahastipulassa

      Ohhohhhhhhhhhh.............

    • yeeeeee

      Tänne ei oo vieläkään tullu s.postia.. Tänään tuli viesti, että minut vissiin hylätään. Buenos tardesta vaan kaikille ja tsemppiä (y)

      • Mindulinn

        Miks hylätään?! Apua! Onpa "kiva" pommi... Ehitkö lukee jo paljon ja sit selvisi et kaikki on turhaa? Vituttaa siun puolesta!


      • Mitäihmettää

        Täh? Miksi ihmeessä? :0 Kauheeta kun oot varmaan panostanutkin tohon lukemiseen


      • Jknjjjfff

        Siis tuolla sotelin sivuilla lukee, että kokeen voi tehdä sellainenkin, joka ei ole hakukelpoinen, koska ehdot tarkastetaan myöhemmin. Miten siis joku voidaan hylätä nyt jo. :D

        "Hakukelpoisuuspäätöksiä ei ole tehty ennen esivalintakoepäivää. On siis mahdollista, että
        hakija osallistuu esivalintakokeeseen, vaikka ei olisi hakukelpoinen."


    • plää

      Millaisia ajatuksia tiistain kokeesta? Itsellä ei ole oikein mitään Matkaoppaasta jäänyt päähän... Niin ympäripyöreetä ripulia! Lähinnä se, että palvelusta tulisi tehdä asiakaslähtöisempää, ei muuta. Saa nähdä, miten tiistaina sujuu. Kysymykset luultavasti oikein/väärin --> joku kone tarkastaa vastaukset.

      • Sotelipaniikki

        Jännittää ihan sairaasti kun ei yhtään tiedä mitä odottaa...toivon ettei tuu mitään odottamattomia tehtävätyyppejä vaan just jotain monivalintaa. Tuntuu, etten osaa tarpeeksi aineistoista ja myös matikan osio stressaa


      • Huii

        Matikka stressaa ihan tajuttomasti sen lisäksi, että pelkään totaalista black outtia.


    • millamyyra

      Vaikka oon paljonkin lukenu tähän kokeeseen, niin ei oo yhtään varma fiilis ja tää on ihan tuurista kiinni meneekö läpi vaiko ei. Ei näistä aineistoista vaan jää mitään konkreettista päähän!!!

    • Rkfkfbf

      Tämä on kaikkein pahinta, ettei tiedä yhtään mitä odottaa.
      Olen lukenut kertaalleen aineiston läpi muistiinpanoja tehden. Kokonaiskuva on materiaaleista, mutta ei oikein muuta.

      Suomen kieli stressaa. Jos täytyy osata kielioppisääntöjä, niin ei onnistu. Ammattikoulussa ei niitä juuri ole opeteltu.
      Matematiikka sujuu peruslaskuilta, mutta mitään vaativampaa ei.
      Englanti on ok, mutta se riippuu sitten tehtävänannosta, että pärjäänkö vai en.

      Hirvittää, ei ole mitään varasuunnitelmaa. Ja on kyllä itsetunto nollissa, jos ei edes pääsykokeisiin pääse.

      Ja nyt kun tilastoja miettii, niin jos hakijoita on noin 500 ollut aikaisimpina vuosina ja 4x aloituspaikat eli minun kohdallani 120 pääsee pääsykokeeseen, niin noin 75% jää sit ihmetteleen omaa epäonnistumistaan.

      • sdfd

        Pystyn samaistumaan tuohon. Itse valmistuin lukiosta vuonna 2011 joten koulun käynnistä on HIEMAN aikaa eikä työelämässä kamalasti matikkaa tarvittu niin se stressaa ihan kivasti.

        Paljon on luettu ja tehty muistiinpanoja, kaiken maailman mind mappeja sun muita, mutta silti on sellainen olo, että pärjäänköhän kokeessa vai en.
        Ja pahinta on tosiaan tämä koekaniinina toimiminen. Eiköhän nuo kokeen laatijat sun muut jännitä melkein yhtä paljon kun mekin.

        Ja itselläkään ei tosiaankaan ole varasuunnitelmaa. Irtisanouduin töistä, jotta voisin lukea kunnolla kokeisiin ja päästä vihdoin ja viimein sinne kouluun. Naprapatiaa pääsee Kyamkiin opiskelemaan kuitenkin vain joka toinen vuosi niin en jaksaisi odottaa taas paria vuotta, jotta voisin hakea. Ottaisi hieman päähän, jos kaikki kaatuisi siihen, että selitän kokeessa asiakasymmärryksen väärin tms. :(

        Ja eniten inhottaisi jos sellaiset jotka eivät ole tähän panostaneet pääsisivät valintakoneeseen. Tyyliin, että vastaukset nopeasti katsotaan materiaalista ja joku muu tekee matikan, englannin yms. osiot.

        Noh jaa. Ei auta ruikuttaminen. Pakko mennä haasteita päin ja toivottavasti esivalintakoe ei ole niin kaamea, kun mitä täällä kauhistellaan. :)


    • epäilyksenpeikko

      Miks musta tuntuu, että tää matkaopas teksti on näistä kaikista helpoin? Samaa mieltä kukaan?

      • Onnellisuusko

        Itseasiassa aluksi se tuntui vaikealta ymmärtää, mutta muistiinpanojen avulla sai aika hyvin kiinni siitä mitä oppaalla haetaan takaa. Vaikein taitaa olla tuo onnellisuus teksti. Jotenkin vaikea painaa mieleen kun seassa on niin paljon epäolennaistakin asiaa.


    • Sotelipaniikki

      Huomenna se on! Jännittää...

    • dfdslkjd

      Joko muita täällä jännittää huominen? Kyllä mietityttää mitä ja miten materiaalista kysymyksiä tulee ja miten aika riittää vastaamiseen. Toivottavasti koe on sellainen, että kaikki kysymykset voi vilkaista läpi ennen vastaamisen aloittamista. Hirvittää jos osiot ovat nähtävillä ns. yhden kerran ja vastausta ei voi muuttaa myöhemmin enää. Matikka tietenkin arveluttaa myös, kun se ei lukiossa todellakaan ollut vahvin aine. Toivottavasti myöskin teknisesti kaikki sujuu, kun meitä koekaniineja on aika iso määrä tekemässä samaa koetta!

      • 57994

        Eniten mua mietityttää onko kysymykset monivalintaa vai esseetä.


      • enjaksa

        Muakin jännittää matikka aikalailla! Ei siis ollu mullakaan vahvin aine lukiossa. Mitä asioita sie oot kertaillu? :)


    • Jännääääkö

      Mua pelottaa myös se että jos kaikkia kysymyksiä ei näe samaan aikaan vaan vain yksi kerrallaan. Ennemmin vastaisin ensin niihin kysymyksiin joihin tiedän vastaukset ja sen jälkeen pähkäilisin niitä joista en ole niin varma

    • jaiks99

      Mun mielestä myöskään kysymykset kokeessa ei voi olla mitään kovin simppeleitä, koska materiaali voi olla koko ajan vieressä ja vastauksen saa kaivettua esiin? Että olisko just joku aikaraja tms. Ite mietin, että olisko just sen takia jotain esseetä mutta joo taitaa olla tarkastus aika suuritöinen. Liikuntateksti vaivatonta lukea ja tilastot. Onnellisuustekstissä tilastot tosi haastavia, mäkään en tajunnut mitä ne tähdet tarkoittaa. Matkaopas raskasta luettavaa mutta aihehan on passeli, perusajatus jää varmasti kaikille mieleen. Matikka osio pelottaa kun sitä on viimeeksi lukiossa lukenut ja ei oikeen kotikonstein saa kaikkea palaamaan mieleen. Kaikkia jännittää koska, tällästä koetta ei ole enne ollut eikä voi kaivaa mitään vanhoja kokeita netistä et sais jotain osviittaa millanen se vois olla. Harmittaa todella paljon, jos ei pääse mut ens vuonna sit uudelleen paremmalla onnella. Pitää tänään vielä yrittää kaikkensa

    • kukkuuuu

      Matkaoppaassa on kysymyksiä esitetty asiakaslähtöisyydestä. Kannattaa jo valmiksi etsiä vastauksia niihin. Tuskin turhaan ne kysymykset ovat siihen laitettu.

    • kellokello

      Mun mielestä se matkaopas oli ihan selvää kauraa. Ihmetyttää oikein, että päästivät meidät näiden materiaalin kanssa näin helpolla. Siellä itse kokeessa onkin varmaan joku ylläri, miinuspisteitä vääristä vastauksista tai joku muu keino millä saadaan eroa hakijoiden välille. Minne ootte hakemassa? Itsellä fyssari, (metropolia, turkuamk)

      • helpollaläpi

        Mä oon ihan samaa mieltä. Ihan helposti selvisi, en ihan ymmärrä mitä ihmiset valittaa. Mulle oli ainakin ihan kerta lukemalla matkaopas täysin selvä, ei menny ku pari päivää töiden ohella lukiessa. Tekikö joku oikeesti muistiinpanoja noin helposta aiheesta? Ne lyhyemmät vasta olikin helppo nakki. Eipä oo paljon vaadittu että sisään pääsee, pelottaa vaan että mitä uunoja opiskelukavereiksi mahdollisesti tuurilla pääsee.


      • kellokello

        Minne haet? Tosin ei pitäis valittaa, että on aineistot tätä luokkaa kun kuitenkin ammattisurkeakoulu kyseessä. Ja on ne varmaan toisille vähän haastavampia kuitenkin. Mutta oisin sote-puolelta odottanut itse enemmän, mutta ehkä sit siellä pääsykokeissa :)


      • helpollaläpi

        Haaga-Heliaan liikuntapuolelle. Toivottavasti pääsykokeissa ois sit ees jotain haastetta...


    • kyllästynyt25

      Matkaoppaassa koko ajan jauhetaan samaa asiaa, uudelleen ja uudelleen.

    • hiuksetharmaantuu

      Matkaopas on yhtä kuraa ja matikkaa viimeks opiskellu amiksessa vuonna 98. ( poislukien lääkelaskujavuonna 06) Saapi nähdä miten käy ku en vaan jaksanu lukea tuota matkaopasta kokonaan vaan hypin varmaan parikyt sivua yli. Ei kovin kuottavainen fiilis.

    • kuusku

      Siis sehän tuossa matkaoppaassa on perseestä, että on monta sivua ja jauhetaan samaa asiaa koko ajan. Huhhuh! Jännittää kyllä.. saas nähä mitä sieltä tupsahtaa eteen kun koesivun huomenna aukasee. TSEMPPIÄ KAIKILLE KOKEESEEN!! Kuinkahan moni tuosta valitaan muutes jatkoon? :o

    • Sikanöf

      Hahahaa, jäin viime vuonna toivepaikastani 1. varasijalle. Tällä kertaa koemateriaalin julkaisuhetkestä alkaen lapseni olivat sairaana pari viikkoa, ei voinut lukea. Eipä muutenkaan ole juuri lukuaikaa siunaantunut. Nyt toinen lapsi taas kipeä, ja huomenna siis koe tältä pohjalta ja samalla voidaan tietysti äidin hommat :D että ei musta taida kauheesti vastusta olla muille hakijoille... So long omat unelmat!

    • Iiiiiiks

      Täällä luettu kertaalleen vain koko paska läpi. Matkaoppaan kanssa meni hermot, kun samaa liirumlaarumia sivutolkulla toisteltuna edestakaisin.. -.- Onneks matikka ja enkku taittuu ihan hyvin ja toi äikkäosuuskaan varmaan mikään älyttömän haastava voi olla? Mutta... JÄNNITTÄÄ IHAN ÄLYTTÖMÄSTI! Ikinä en oo mitään jännittäny oikeesti ja nyt ku kerranki saa vaan kotona mukavasti naputella menemään, niin tuntuu, että poksahan atomeiksi tästä jännityksestä. HALUAN KOULUUN! Tsemppii kaikille kokeeseen! Me selvitään tästä! :D

    • Oletan

      Luultavasti kysymykset ovat monivalintoja joissa on useampi vaihtoehto, ja vääristä vastauksista tulee miinus pisteitä. Yliopiston kokeessa ainakin näin.

    • Sadwomen

      Herätkää koe alkaa pari tunnin päästä :D
      Jännittää, toivottavasti muistan ees jotain kun tuntuu, että viikko lukeminen oli suht. turhaa kun ei mitään jää päähän

    • Llaod

      Juu hereillä ollaan. Tavallaan on aika varma olo ja tavallaan sitten ei. Kohta nähdään minkälainen savotta on edessä. :D

      • Matikkaan

        Edellinen jatkaa, luettua tuli kuitenkin n. Viitenä päivänä viikossa 4h/vrk niin luulisin että aineisto on hallussa. Jos tää johonkin kaatuu niin matikkaan.


    • SeolisittenGameover

      Se oli sitten siinä. Kirjautumislinkki ei koskaan saapunut sähköpostiin ja reagoin asiaan koulun mielestä liian myöhään, joten palataan asiaan uudelleen syksyllä tai ensi vuonna. Mahtava juttu. No, ehkä tää olikin tämmöinen testi, että karsitaan ekana ne pöljät pois, joiden aika ja reagointikyky ei riitä sähköpostin kyttäämiseen 24/7. :D

      • Dissapointed

        Sama homma ton asian kanssa! En myöskään saanut ikinä sähköpostiin linkkiä ja asialle ei enää kuulema ollut mitään tehtävissä kun otin yhteyttä kouluun.
        Joten et ole ainut!
        Mutta olisi silti kiva kuulla, minkälainen esivalintakoe oli ja oliko se nyt sitten kovin vaikea?


      • Josvaikkaonnisti

        Muuten oli ihan maalaisjärjellä ja perus enkulla läpi menevä koe, mutta esimateriaalista tulleet kysymykset olivat osin hyvin hankalia, ainakin minusta. Osaan pystyi vastaamaan ihan vaan sillä, että oli kerran lukenut aineiston läpi, mutta osa kysymyksistä oli todella hankalasti ymmärrettäviä ja vastausvaihtoehdot vielä sekavampia.

        Koe oli kuin olikin monivalintaa. Englannin ja äikän osioissa oli tekstipätkät luettavana, joiden pohjalta piti vastata kysymyksiin. Matikan osiossa oli yläaste tason kysymyksiä, ja osan pystyi ihan järjellä päättelemään laskematta mitään sen kummemmin.

        Toivottavasti pääsen jatkoon D:


    • Sosionomiksiko

      Itsellä ei meinannut aika riittää.. Pähkäilin ja tuskailin liian kauan ennakkomateriaalitehtävissä eikä aika riittänyt kunnolla enää äidinkielenosioon. Olen hidas lukija joten luetunymmärtämiset oli ikävä yllätys :D Mutta siis monivalintaahan se oli koko koe

      • noppasssss

        Samoin. Ei aika riittänyt lukemiseen :( se niistä haaveista sitten vissiin. Järkytys oli, kun toinen toisensa jälkeen tuli lukutehtäviä ja kello käy... vaan kun ei ole niin iso lukihäiriö, että alennusta sais.


    • KAUHIA

      Koe oli mielestäni aivan liian hankala. Vastausaikakin loppui kesken reilusti eikä mm. äidinkielen osiota ja englannin kielen osiota kerennyt lukea rauhassa loppuun. Prkl.

    • sdfghj

      miten kaikilla teillä meni? ite en kerennyt edes tehdä sitä koetta kokonaan.

      • hfghjk

        Matikan osio oli ihan naurettavan helppo, ysiluokkalainenkin olisi osannut. Aineistoon pohjautuva osio oli kuitenkin syvältä.


      • Huonostimeni

        Sain just tehtyä, 10sek jäi vastausaikaa kun 20 viimestä kysymystä, just Matkaoppaasta jäi lukematta ja vastasin rasti ruutuun-periaatteella kysymystä lukematta eli huonosti meni.. Ihan liian lyhyt vastausaika ja nyt sitten mietin että lähtikö koko koe eteenpäin kun en ehtinyt painaa että Lähetä ennen kun tuli se huomio sivu... Vituttaa!


    • jep.jep

      Siis todella vaikea koe, sai kyllä olla pläräämässä ainestoa koko ajan. Vääristä vastauksista ja vastaamatta jättämisestä -0,3 tai -0,5 pistettä. Suurin osa materiaaliin pohjautuvista kysymyksistä oli matkaoppaasta. Samanlaista nippelitietoa kysyttiin mitä aina AMK kirjallisissa pääsykokeissa. Englannin osio oli oikein-väärin vaihtoehdoilla, muut monivalintoja. Suomen kielen osio oli luetun ymmärtämistä, samoin englannin. Matematiikan osiossa oli x laskuja, sanallisia tehtäviä ja prosenttilaskuja. Ei mikään kiva koe siis erittäin vähän lukeneena...

    • asrtdf

      jooooo... sama täälä.. jos aikaa ois ollu vaikka varttiki enemmän ni tulos ois ollu luultavasti ihan toinen. harmittaa ku jäi varmaa 10 kohtaa ainaki siitä aineisto osiosta vastaamatta. huoh. ne osiot ei ollu silleen mun mielestä ihan järkyttäviä mutta aikaa ois kyllä saanu olla enemmän.

    • raivo96

      Odotettavissa oli, monivalintaa ja vastaukset toistensa kaltaisia. Nyt erotellaan jyvät akanoista. Itse koin ennakkomateriaalin haastavimmaksi osuudeksi.

    • Eimennythyvin

      Saisivat julkaista ne vastaukset niin tietää alkaa etsimään töitä :'D

      • kokeeseen_osallistunut

        Veikkaan, ettei vastauksia julkaista netissä. Jos esim. ensi vuonna on samanlainen koe, tämän vuoden kysymyksistä ja vastauksista olisi helppo päätellä, minkälaisia kysymyksiä kokeessa kysytään.


      • kokeeseen_osallistunut

        Veikkasin näköjään väärin. Vastaukset tuleekin ilmeisesti joskus nettiin.


    • Sotelas

      Koe ei ollut vaikea, mutta aikaa oli tolkuttoman vähän 80 monivalintaan kun piti lukea yhteensä 8slidea tekstiäkin. Itseltä ainakin aika loppui kesken enkä kerennyt jokaiseen vastaamaan :(

    • Tahdonpääsykokeisiin

      Hyvin kerkesin tekee kokeen vaikka mulla on lukihäiriö ja mut on todettu erittäin hitaaksi lukiaksi erityisopenki puolelta niin kerkesin molemmat tekstit lukee ja kaikki tehtävät tekee rauhassa ja kymmenen minuuttia jäi tarkastusaikaakin :) Suhte helppo enkussa ja ennakkomateriaaleissa joutu muutamaa arpomaan.

      • Edellinen

        Ja siis luin eilen kerran aineistot läpi. Mitään enkkuja ja matikoita en oo pariin vuoteen käyny ku lukion jälkee lähäriks lukies ei tarvinnu muutku lääkelaskui(jotka lukion pitkän matikan jälkee oli vaa tylsiä) ja enkkuu ei ollenkaa


      • 10101010

        Ei taida lukihäiriötä olla sittenkin?


    • KokeeseenPettynyt

      Ennakkomateriaaliin perustuva monivalinta oli aivan perseestä. Piti muistaa sanasta sanaan tarkkaan mitä joku tutkija oli jossain tietyssä tutkimuksessa sanonut ja asian kokonais ymmärryksellä ei oikeastaan ollut mitään merkitystä. Ulkoa muistamista ja sanasta sanaan plagiointia.
      Muut osa-alueet oli ihan jees. Äidinkielen osio oli tosi yksinkertanen. Jäi harmittamaan tuo ennakkomateriaaliin perustuva osio.. Damn..

    • huh-huh

      On täälläkin lottorivi täytetty... HUH mikä koe! Aika loppui reippaasti kesken kun aloitin Esimateriaali-osiosta ja sitä oikein haaveilemallatäytin :( Muut osiot menikin sitten panikoidessa, ja esim. matematiikan osiossa sain oikeasti laskettua ehkä 7/15 laskuista ja kielten osioissa silmämääräisesti tutkailin: suomenkielen osiossa täyttelin niitä näitä ja englannissa päättelemällä täytin lottorivin oikein/väärin. Ja edelleen jäi tehtäviä tekemättä! Mikä hitto oli tuo 90 min vastausaika??!! Ainakin 30 min olisi saanut olla vielä lisää... :( Kyllä en toiveita enää viitsi pääsykokeisiin pääsystä elätellä! :( :( Harmittaa pirusti!

    • yritin

      Vaikea oli. Arvausmeiningillä meni... Vaikka olin lukenut. En tajunnut noin yksityiskohtaisesti opetella.

    • Ihmetellen

      Huh huh kylläpä oli koe !
      Aika ei riittänyt :( En ehtinyt vastata kaikkiin ennakkomateriaali kysymyksiin..
      Aika riensi nopeasti ja kun jäi vähänkin miettimään vastauksia /laskemaan.
      Mielestäni 90 min oli liian vähän aikaa kokeen tekemiseen. Jäi harmittamaan todella paljon. Kyllä siinä hikikarpalot nousi kun näki että muutama minuutti aikaa ja kysymyksiä vielä edessä ainakin 10.

      Matikka osio oli semmoinen mitä arvelinkin. Myös suomi ja englanti (luetunymmärtäminen)

      Ennakkomateriaalin 40 kysymystä ja siitä jäi nyt ainakin 10 vastaamatta. Ja kun aika loppui ilmoitettiin että välitallenuksiakin olisi siis näköjään pitänyt tehdä.. Saa nähdä miten käy!

      Onpa outoa että teille ei ole linkki saapunut! Ikävää.

      • Dissapointed

        Kuulostaa kyllä älyttömän vaikealta kokeelta jos ajatellaan että kyseessä on esivalinta eikä virallinen pääsykoe! :o
        Harmittaa itseä vieläkin etten päässyt edes yrittämään, mutta tietääpähän nyt ensi vuodelle et mitä odottaa.
        Nyt kun nämä valintakokeet on uudistuneet niin onko tietoa et voiko syksyllä hakea?
        Itse en löytänyt tästä tietoa, että onkos se enää edes mahdollista.


      • Auttoiko

        Tottakai voi. Riippuen tietenkin alasta mut esim. Kuopiossa kätilö ja terkkari on vain syksyn hauissa


      • Dissapointed

        Okei! Hienoa tietää!
        Pitää tsekata Oulu, sinne olisin ensisijaisesti halukas hakemaan


    • bioanalytiikkaakohti

      Äikkä, matikka, enkku helppoja, mutta aineisto-osioon tuhlautui aikaa, koska osa monivalinnoista oli tosi vaikeaselkoisesti muotoiltu. En ollut lukenut aineistoa läpi kertaakaan, voi johtua myös siitä.

    • Mököttää

      Oivoi. Koe olis ollu ns helppo mutta aivan liian vähän aikaa lukemiseen meni suurin osa ajasta. En kerennyt vastata kaikkiin ja osa piti arvailla, sinne meni se koulupaikka.

    • Huhhhuh

      Ennakkomateriaaliin perustuvaan osioon sai upotettua kyllä rutkasti aikaa. Mutta olihan siinä monta kysymystäkin. Sai kyllä tarkkaan keskittyä lukemaan enkä ole varma ymmärsinkö sittenkään kaikkia kysymyksiä saati vastausvaihtoehtoja! Muut osiot saikin tehtyä nopeaan tahtiin. Matikka oli hauska tehdä vaikka oma matikantaito on kyllä ihan ruosteessa. Kaikkeen ehdin vastata, mutta ei kyllä ylimääräistä aikaa jäänyt kuin muutama hassu minuutti.

      • Huhhhuh_jatkaa

        Onpa muuten todella kurja kämmi tuo ettei tunnuksia ole kaikille tullut saati sitten ettei asiaa ole saanut enää jälkikäteen korjattu! Itse jäin nyt vielä pohtimaan kokeen jälkeen, että olisi jokin vahvitusviesti vielä vastausten lähettämisen jälkeen vaikka s-postiin kiva ollut saada. Tietäisi, että on kaikki mennyt ok eikä omat vastaukset jääneet mihinkään nettiavaruuteen pyörimään. Tekee tämmöinen koe niin epävarmaksi olon kaikin puolin...


      • Dissapointed

        Niinpä!
        Itse mietin kans että ihmeellistä ettei asiaa voitu korjata ja että ei oltu varauduttu että jos näin käy että saisi ne tunnukset lyhyelläkin varoitusajalla.
        Koska nyt koko koulupaikka meni sivunsuun.
        Minusta olisi parempi järjestää esivalinta samalla tavalla ku normi pääsykoe, koska netissä moni asia voi mennä pieleen ja monilla voi mennä mahdollisuudet hukkaan jos jotain sattuu.


    • Yritin

      Milloin tulikaan tieto, että pääseekö vavrsinaiseen pääsykokeeseen? Tuskin pääsen, mutta odotan kumminkin ;)

      • hothfj

        Samaa mietin, millon nuo oikiat vastaukset ilmotetaan? :)


      • jjeh

        Omat pisteet tulevat jossain vaiheessa s-postiin ja oikeat vastaukset sinne soteli sivulle. Kutsu varsonaiseen kokeeseen tulee noin viikkoa ennen pääsykokeita, jotka siis ainakin metropoliassa ovat 1.-3.6.


      • tulevahoitaja

        Sotelin sivulla lukee et siellä ilmoitetaan kysymykset ja oikeat vastaukset kokeen jälkeen mut eipä ole vielä ainakaan tullu.. Ja kutsu varsinaiseen valintakokeeseen tulee viikkoa aiemmin varsinaista valintakoepäivää, että sinne asti vissiin pitäisi jaksaa jännittää :D


    • Plää

      Ennakkomateriaaliin perustuva osio aivan ripulia. Muut osiot helppoja. Viimiset 10 sec tuli arvailtua vastausvaihtoehdot lukematta kysymystä. En odota pääseväni jatkoon :D.

    • nettae

      Oonko mä ainut kenelle matikka oli vaikea? :(

      • hölömöläinen

        et... :(
        en edes muistanu miten niitä kaikkia tilavuus sunmuitahömpänpömppälaskuja laskettiin.... :`( eipä oo paljoo työelämässä tarvinnu tommosii laskeskella!


      • hiuksetharmaantuu

        Et todella ollu. Viimeks näitä "perusjuttuja" opiskellu vuonna AMIKSESSA 97/98 niin ei ollu enää oikeen halussa. Lääkelaskut olisin kyllä hanskannu ja niitä vähän jopa odottelin. Vähän olis ollu toinen juttu jos olis parivuotta vanha lukion todistus taskussa.


      • kaikkimeni

        juu täälläkin matikka kaatui ajan loppumiseen ja paniikkiin siitä. ei ehtinyt eikä pysytynyt enää keskittymään. parit helpoimmat laskut ehdin kyhätä nopeasti kokoon viime sekunneilla. ja tosiaan monet laskuista oli täyttä hepreaa, nimim. viimeksi laskenut noita vuooosia sitten :(
        valitsin väärän järjestyksen osioiden tekemiselle, aineisto olisi pitänyt jättää viimeiseksi, siihen tuppautui ihan liikaa aikaa..:(


    • jahans

      Miten teillä meni englannin kielen osio ku itestä alko tuntuu vähän oudolta ku vastasin kaikkiin "väärin". Oliko joku jippo vai miten itse vastasitte?

      • Koettaja

        :D :D
        Mä taas vastailin kaikkiin oikein :)
        Katotaan sitten kuka on oikeessa :PP


      • nettae

        mulla sama, melkein kaikkiin väärin!


      • tulevaestenomiko

        Jep, melkein kaikkiin väärin!


    • hulluuksitullu

      Sain kaikkiin vastattua (pariin vikaan matikkaosion tehtävään laitoin suoraan en tiedä koska olisi mennyt liikaa turhaa aikaa muistella miten ne laskettiinkaan..) ja noin 10min jäi aikaa käydä läpi. Olin siinä vaiheessa jo niin puhki että tuijotin vaan niitä matkaoppaan kysymyksiä järkyttyneenä :D Todella vaikea, monessa kohtaa muistin kyllä lukeneeni asiasta mutta eihän noin yksityiskohtaisia asioita voi muistaa.

    • tulevaterkkari

      mitä oli palautusosiossa? vai oliko siinä kysymyksiä? en ehtinyt siihen asti :O

      • jahans

        itelle tuli vaan et sulje kaikki selainikkunat. Ei edes varmistusta siitä että koe lähetetty :D


      • kriis

        Ei vaan se oli semmonen jos teet kokeen ajan loputtua aikasemmin niin palautat sen painamalla nappia


      • Tyhmäkö

        En tajunnu kokeilla vaikka aikaa olis ollut siihen


    • Puhkuh

      Ärsytti se, että materiaali kysymyksien vaihtoehdot vaikutti kaikki oikealta, ei ole *väärää* vastausta, mitenköhän ne korjaa sen
      Masentaa, ja masennuin lisäksi kun tiesin väärästä vastauksesta miinuksen :(

    • osaaja

      Olipa helvetin helppo koe, tätä jos ei ehtinyt niin pitää kyllä olla aika toope!!!!

      • Hienoo

        Mulla lähinnä tulee sun kommentista mieleen ,et miten ihminen joka koki kokeen helpoksi on noin huonoköytöksinen??? Hyvin meni mullakkin..mut ymmärrän täysin että on myös päinvastaista kokemusta .
        Saattaisi joku ,jolta aika loppunut kesken sopia alalle kyllä huomattavasti paremmin kuin sinä ;)
        käytännön työssä muiden arvostaminen yksilönä ( kuten materiaaliasakin oli) on erittöin keskeinen rooli..ei se kuinka nopeaksi ja helpoksi koki esivalintakokeen..


    • syksylläuudestaan

      Olipa haastava koe juurikin sen ajan takia. Mulla meni ekaan osion aivan helvetisti aikaa, kun yritin etsiä oikeita vastauksia tosta materiaalista. Just tollasia että piti muistaa etä mitä joky työntekijä oli sanonut jossakin? mä luulin että se ois ollu vähän enempi kokonaisvaltaista ymmärtämistä eikä tollasta nippelitietoa.

    • hulabaloooooo

      Jumalata mikä koe, aika loppui, toivottavasti vastaukset kerkesi tallentua XDDDD

    • mikämenipieleen

      Mulla jäi melkein puoli tuntia vastausaikaakin kun olin jo valmis, tuntuu että ihan hyvin olisi silti mennyt tuo koe :O

    • hölömöläinen

      oliko siihen varsinaiseen valintakokeeseen joku materiaali?? minkähänlainen se mahtaa olla??? :(

      • hunnii

        ei ole matskua siihen varsinaiseen kokeeseen


    • Peloissaan

      Miten päätetään ketkä pääsevät varsinaiseen valintakokeeseen?
      Tämän esivalintakokeen pistemäärällä vai tuleeko myös todistuksen numerot mukaan?

      Huoh kyllä oli vaikea koe! Varsinkin ennakkomateriaali kysymykset.. Ihan liian monta ja liian pikkutarkkaa.. Olen todella nopea lukemaa mutta en ehtinyt vastaamaan kaikkiin ennakkomateriaali kysymyksiin ! Ärsyttää..

      • jahans

        Oliko että pääsykokeeseen kutsutaan 4x määrä opiskelupaikkoihin nähden. Siellä sitten katotaan pisteet todistus pääsykoe.


      • kaksinkertainen
        jahans kirjoitti:

        Oliko että pääsykokeeseen kutsutaan 4x määrä opiskelupaikkoihin nähden. Siellä sitten katotaan pisteet todistus pääsykoe.

        Se on koulukohtaista. Minimi on kaksinkertainen määrä opiskelupaikkoihin nähden. Näin muistaisin lukeneeni


      • hiuksetharmaantuu

        Onkohan noin? Nämä pisteet ei ainakaan vaikuta lopulliseen valintaan mitenkään.


    • Hmmhhh

      Paljonkohan pitää saada pisteitä että pääsee jatkoon suuhygienistin pääsykokeisiin Kuopioon?

    • tulevaestenomiko

      Täällä aika kyllä riitti ihan hyvin, palautin kokeen 5min ennen ajan loppumista - tiedä sitten kannattiko. Ennakkomateriaaliin perustuva osio oli kyllä haastava ja osan vastauksista joutui arpomaan, kun aineistosta tiedon etsiminen oli ihan mahdotonta. Piti todella muistaa ulkoa! Nyt jännittää, koska tulee vastauksia SOTELI -sivulle ja koska mahdollinen kutsu pääsykokeisiin tulee :P Löytyykö täältä ketään, joka on hakenut estenomin tutkintoon Laureaan??

    • sennäkeesit

      Käytin aikaa ennakkomateriaalia koskeviin kysymyksiin ehkä hieman liikaa, mutta osa kysymyksistä oli niin monitulkintaisia, joten niihin ei todellakaan ollut helppo vastata. Samoin kysymys, jossa piti etsiä uudeltamaalta olevan hoitajan puheenvuoro/lainaus koko tekstistä, sai tekstiä plärätä että löysi kyseisen kohdan kaikessa paniikissaan. Sit jäi melko vähän aikaa enkulle, matikalle ja äikälle, mutta jos joku noista meni päin mäntyä niin matikka kun ei siinä kiireessä ja stressissä ajan loppumisesta pystynyt enää kovin selkeästi ajattelemaan. Kun jälkeenpäin ehti tarkastamaan matikkaa niin kyl sitä sit lopulta jotain kumminki osas :D Kaikkiin kysymyksiin vastasin, ja matikassa hyödynsin pariin "en tiedä"-vaihtoehtoa, kun ajattelin että siten annan niille oikeille vastauksille enemmän painoarvoa. En siltikää lupaa itelle mitää kouluunpääsystä, vaikka kivaa olisi näin yhden välivuoden viettäneenä..

    • LähHOitSuPoikA

      ei se ennakkomateriaaliin perustuva paha ollut.. pdf:t taustalla auki, haku toiminto ja järkeä keksiä oikeat hakusanat.

      • Lähihoitsutyttö

        samaa taktiikkaa käytin itekki


      • kokeeseen_osallistunut

        Sama. Vieressä oli pdf pädillä auki ja siitä tein hakuja.


    • semi-helppo

      Ennakkomateriaaliin perustuva osio oli vähän hankala kun en ollut tutustunut materiaaliin niin hyvin, että muistaisin nippelitietoa (enemmänkin kokonaiskuva oli hallussa).. Enkä oikein voinut lähteä selaamaan esim. Matkaopastakaan kun omien loppukokeiden takia oon eristyksessä ja tarkastelun alaisena :D Äidinkielen ja englannin tekstit oli ainakin mielenkiintosta luettavaa ja matikan kysymykset oli ihan helppoa tavaraa! Harmi vaan, etten ole koskaan ollut mitenkään kamalan hyvä monivalintakyssäreissä kun on tapana ajatella yksinkertaiset asiat ehkä vähän liiankin monimutkaisesti.. Ihan hyvin se kai sujui kokonaisuudessaan :)

    • Koekani

      Mitä nappia painoitte lopuksi? Itse painoin viime sekunnilla "Palauta koe" ja sitten kaikki hävisi... oliko se edes tallennetu johonkin??? Tosi outo tunne(((((

      • minätaas

        En painanut lopuksi mitään, odottelin 10s siinä osioiden "etusivulla", kun kaikki oli jo tehtynä. Sitten tuli joku teksti, että koe päättyi ja vastaukset tallentuivat viimeisimmän tallennuksen mukaan (esim. jos koeaika loppui kesken jonkun osion tekemisen)


      • snäppäri

        Mie painoin pari minuuttia ennen ajan loppumista siitä "Palauta koe" -napista ja sen jälkeen vaan tuli, että sinut on kirjattu ulos, sulje kaikki välilehdet tms. Ei mittään tietoa tallentuiko ne ees sinne, vaikka olin tehny välitallennukset ja lopuks vielä tarkistin ne. Outoa.


    • Enlukenut

      Muistaako joku paljonko oli vääristä vastauksista miinuspisteitä kussakin osiossa? Ite en sellaista huomannut, jännitti varmaan niin paljon että en lukenut tarpeeksi tarkasti....

      • hiuksetharmaantuu

        Olisko ollu 0,5 matikassa ja 0,3 ennakkomatsku tehtävissä.


      • hunnii

        -0,3 pistettä vääristä ja vastaamattomista vastauksista


      • hmmhmm

        -0,3 tais olla vääristä vastauksista ja 1 oikeista eli jos kaikki kohdat menis vääri vois olla aika paljo miinuksella xD


      • Apuapuaaa

        Englannissa ja äidinkielessä myös?


    • Yaaasss

      Noniin! Suht hyvin meni omalta osalta, matkaoppaan kysymykset oli kyllä hankalia, mutta selvittiin. Matikka tosiaan yläastetasoa, mutta kyllä mulla meni eniten siinä aikaa kun on viimeksi laskenut yli vuosi sitten lähärikoulussa... google on hyvä apuri :) jännityksellä odottelen oikeita vastauksia!!!!
      Nyt alkaa pikku pänttäys turun sairaanhoitajan valintakokeisiin... 300 sivua luettavana huhheijaa

      • hiuksetharmaantuu

        Mutta kun yläasteesta on aikaa 20 vuotta niin ei kyllä ollu helppoja.


    • veiikkaajavoita

      Varmaan 35/40 meni arvalla eli kaikki mihin en löytänyt aineistosta hakusanalla vastausta... :D matikka oli todella helppo, ala-aste tason matskua. Äidinkieli naurettavan helppo ja enkku kanssa suht iisi. Materiaaliin perustuvissa kysymyksissä oikeasti tuntui, että moneen olisi hyvinkin käynyt useampikin vaihtoehto....Tää oli mielestäni kyllä ylipäätään typerä ratkaisu päättäjiltä tämä esivalintakoe.

    • fiksumiess

      Käytin hyvää kikkaa ennakkomateriaalissa: avaat ne siihen kokeen vierelle, sitten Ctrl f ja etsit sanoja liittyen kysymyksiin. Luulen että sain 60% vastattua siten. Matkaoppaasta puolet meni arvalla kun aika loppui. Enkku äikkä matikka oli helppoja..

    • hiuksetharmaantuu

      Liian kauan on kulunu peruskpulusta ja matikan kysymykset vei ihan liian kauan. Tuli hirvee paniikki enkä kerenny lukea kaikkia enakkomateriaalin kysymyksiä ja jouduin vastailemaan veikkaamalla niin, että "tuo kuulostaa tutulta" meiningillä. Odotin lääkelaskuja kun hoitoalalle kuitenkin haen enkä mitään pressun painoja tms. ja nuo enakkomateriaalin vastaukset oli syvältä perseestä...eihän siinä edes yritetty saada selville sitä, että oletko sisäistäny asian vaan olis pitäny sana tarkkaan opetella koko paska ulkoa. En päässy siis edes pääsykokeseen. Turhaan haaskasin tähänkin aikaa...jälleen.

    • manne123

      Milloinkohan vastaukset tulee nettiin?? Ja ei kyllä jäänyt yhtään ylimäärästä aikaa ja viimeinen 10 sekunti meni vaan arpomalla

    • KokeeseenPettynyt

      Tulis nyt ne vastaukseeeeet näkyviin tuonne sivuille.....

    • puhinaa

      Jätin "Matkaopas" tekstiin vastaamisen viimeiseksi, eli en ehtinyt aloittaa sitä lainkaan. Ennakkomateriaalin muut kysymykset vastasin, mutta en huomannut tallentaa kun sivu meni kiinni naps, vastausaika loppunut! Ei mitään ennakkovaroituksia tai muista tallentaa aika loppuu... Nyt sitten epävarmaa, tallensiko ohjelma automaattisesti kuin aika päättyi. Muut osiot tallensin ennen seuraavaan siirtymistä.

      Olisin myös kaivannut viestiä siitä, että vastaukset oikeasti lähti, nyt siis tuli vain tuo "Huomio Kokeen vastausaika on päättynyt. Et voi enää osallistua kokeeseen. Jos ehdit aloittaa kokeen, koevastaukseksesi jää viimeinen välitallennus." Tarkoittaako välitallennus itse tehtyä tallennusta vai ohjelman tekemää? Missään ei myöskeään kerrottu miten usein ohjelma tallensi. Minulle ei tullut "sulje kaikki selainikkunat" tai muuta viestiä kuten edellä jotkut kertoivat.

      Ennakkomateriaali olisi ollut luettavissa jo 1.4. alkaen, jonka tajusin vasta saatuani 26.4. linkkisivun kokeeseen. Missään ei perusteltu esivalintakokeen käyttöönottoa, kuten ei myöskään sitä, miksi vanhasta valintakoemenettelystä luovuttiin. Oikeiden vastausten pitäisi tulla soteli.metropolia.fi sivulle, mutta koska tarkemmin, sitä ei kerrottu.

      Paljon on vielä kehitettävää jos tätä aiotaan jatkaa!

      • huhuhhuh

        Esivalintakoe otettiin vissiin käyttöön, koska amiskasta pääsevät eivät saa enää arvosanoja, joten hakijoita ei voida karsia enää koulumenestyspisteiden perusteella. Edellinen järjestelmä olisi ollut parempi, sillä enemmän ollaan taas koneiden ja teknologian varassa. Ja mitä tehdään kun tulee virhe, että joku ei saakkaan kirjautumislinkkiä sähköpostiin? Taputetaan olkapäälle ja sanotaan että voi voi..


      • Pröyyyt

        Mun mielestä siinä mielessä tää esivalintakoe on hyvä, että jos on lukioaikana syystä tai toisesta kämännyt arvosanansa, niin se ei estä valintakokeeseen pääsyä, toisin kuin arvosanoihin perustuva esivalinta.


    • milj

      Mä olin ihan yllättynyt kun mun mielestä oli aika helppo koe, kerkesin hyvin vastaamaan kaikkeen ja lopuksi vaan tarkastelin vastauksia. jäi ehkä reilu 10 min aikaa vastausten tarkisteluun.

    • pääsykokeet

      Tietääkö joku miten tää valintakoeyhteistyö toimii? esim Turun ja Tampereen ammattikorkeakoulut tekee sairaanhoidon osalta valintakoeyhteistyötä. Mutta mites kun Turussa on kauhee ennakkomateriaali ja Tampereella ei mitään? miten Turun valintakokeen tuloksia voi sitten muka verrata muihin kouluihin... Ja itse pistin vielä Turun ykköseks eli kaikkein vaikein pääsykoe edessä jos sinne joutuu koetta tekee kun muissa ei oo mitään ennakkomateriaalia luettavana....

    • Olihanhankala

      Omasta mielestä hankala koe ja tosiaan mun mielestä olis käynyt useammassa kohdassa useampikin vastaus. Mutta niissähän olikin joissain vain vähän eroa toiseen vastaukseen.
      Mitä itse seurasin, niin ohjelma tallensi vastauksia aika tiheäänkin, minuutin muutaman välein.
      Saas nähdä kuin akan käy.
      Jotenkin ei niin hyvä fiilis.

    • Pööpelssöni

      Helppo

    • EiMitenkäänMahdoton

      Haastava muttei mitenkään mahdoton. Ensin kauhistuin kun huomasin, että 80 kysymystä ja 90 minuuttia tarkoittaa, että keskimäärin yhteen kysymykseen voi käyttää minuutin. Luetunymmärtämiset ja laskutehtävät mukaanlukien!

      Aloitin ennakkomateriaaliosiosta ja vilkuilin vähän väliä jäljellä olevaa aikaa. Osa kysymyksistä oli helppoja, osa ei. Ne mitä en osannut mutta muistin mistä kohtaa vastaus löytyy, tarkistin materiaalista. Osaan vastasin miten parhaalta tuntuu. Sitten laskut, mutta eivät ne olleetkaan kovin pahoja. Pari kertaa meinasi paniikki iskeä, mutta kun rauhoittui, niin vastauskin löytyi. Luulisin että kaikki laskut menivät oikein.

      Suomen kielen teksti näytti ensin kauhean pitkältä, mutta se oli kuitenkin aika helppoa luettavaa. Silmäilin ensin vastaukset läpi ja luin sitten tekstin ajatuksella. Muutaman vastauksen tarkistin vielä tekstistä. Ei niin paha kuin miltä ensisilmäyksellä vaikutti.

      Englannin kokeen teksti oli onneksi aika lyhyt eikä hirveän vaikea. Luulisin että sekin meni hyvin. Tein sen viimeiseksi, joten siihen uskalsi käyttää aikaa kaikessa rauhassa.

      Tein kokeen reippasti, koska pelkäsin ajan loppuvan kesken. Kuitenkin sain kaikkiin kysymyksiin vastattua tunnissa, eli tarkistamiseen jäi puoli tuntia aikaa. Sen ajan käytin ennakkomateriaaliosioon. Etsin ne kysymykset mistä en ollut varma, ja etsin vastauksia materiaalista. Muutaman väärän vastauksen korjasin.

      Ei paha. Tiiviisti täytyi keskittyä koko ajan. Hyvä fiilis jäi. Tuskin ihan kaikki meni oikein, mutta hämmästyn jos vääriä vastauksia on enemmän kuin ihan vaan muutama. Toivottavasti riitti varsinaiseen valintakokeeseen pääsemeiseksi!

    • Roskaaaaa

      Aivan täyttä roskaa tuo että voi luntata suoraan. Surkein systeemi ikinä. Itse en luntannut, veikkaan että pisteitä tulee 40/80.

      • hiuksetharmaantuu

        Ei hirveitä kyllä kerenny luntata ku aikaa oli vähän ja kysymyksiä paljon.


      • titityyttrr

        jep ja osa kysymyksist oli kyl muotoiltu niin ettei niihin pystyny suorin sanoin ettii vastauksia


    • pifkfk

      Ennakkomateriaaliin pohjautuva osio oli kyllä hankala. Kysymykset ja vastaukset oli aika ympäripyöreitä, ja kyllä sieltä vastausvaihtoedoista pari kompaakin löytyi. Oisipa itse tajunnut koneelta ettiä ne vastaukset nopeeta kuin pläräillä kirjasta :D onneks osan muistin kuitenkin ihan sen perusteella, että oli tullut luettua. Silti aikaa meni tosi paljon tohon, ja äikkä, joka jäi viimeiseksi, tuli tehtyä hutiloiden koska aika ei ois muuten riittänyt. En kyllä loppupeleissä osaa sanoo menikö hyvin vai huonosti :s

    • hiuksetharmaantuu

      Olin jostain lukevinani, että oikeat vastaukset tulee...jonnekkin. Osaako kukaan sanoa mihin oikeat vastaukset mahdollisesti tulee?

    • Hähtäh

      Miksen löydä mistään oikeita vastauksia vaikka SOTELI sivulla lukee, että oikeat vastaukset julkaistaan tällä sivulla kokeen jälkeen?

    • Tiumi

      Onki kellään tietoa, voiko tästä esivalintakokeesta antaa palautettta jonnekin taholle? Itse en tästä uudesta systeemistä tykkää ollenkaan. Kokeessa se ennakkomateriaaliin perustuva oli kyllä aika hankala. Oon samaa mieltä mitä monet muutkin täällä, että olisi pitänyt osata ulkoa melkein koko teksti että olisi osannut vastata. Monessa kysymyksessä kaikki vastaukset tuntui oikealta. Ja matikka kyl tuntui aika hankalalta, ikinä ei oo ollu mikään vahvin aine ja varsinkin kun viimesistä matikan tunneista joku 10 vuotta aikaa. Jos olisi ollut vanha systeemi käytössä ja todistuksen perusteella valittaisiin pääsykokeisiin, niin olisi varmempi tunne sinne pääsystä. Nyt en kyllä usko että pääsen :( mikä harmittaa, niin kovasti oisin halunnut lähteä opiskelemaan lisää! Kyllä nää isot päättäjät saa aina ihmisten elämää sekotettuu ja tuotuu harmia! Piti tämäkin mennä tälläseks uudistamaan.

      • kukka_maaria

        Ihan oma syy jos ei ollut valmistautunut kunnolla kyseiseen kokeeseen.


      • No_voi_voi

        Tiumi, olisikohan peiliinkatsomisen paikka.

        Ennakkomateriaali julkaistiin kuukautta ennen esivalintakoetta ja ennakkomateriaalia olisi halutessaan voinut lukea hyvin (aina voi asiat priorisoida ja miettiä, mikä on oikeasti tärkeää ja varata siihen aikaa).

        Jos matikka ei ole ollut vahvin aineesi ja viimeksi olet matikkaa lukenut 10 vuotta sitten, niin miksi ihmeessä et kerrannut? Ei kait kukaan kieltänyt, että matikkaa (tai englantia tai äidinkieltä) ei voi kerrata. Sitä matikkaa tarvitaan muuten sote-alan opinnoissa ja alan töissä eli se kertaaminen olisi joka tapauksessa kannattanut!

        Tämä esivalintakoe mittasi todennäköisesti sekä motivaatiota hakea alalle (oliko hakija lukenut ennakkomateriaalit ja muuten valmistautunut kokeeseen), että kykyä työskennellä alalla (aikaa oli valintakokeessa suhteellisen vähän, mutta niinpä työ sosiaali- ja terveysallakin on hektistä eli jos hakija ei siedä pientä painetta, niin onko hänestä tälle alle).


    • Joohhhhhh

      Siis olenko ainoa jolla meni puolet ajasta ennakkomateriaaliosion pähkäilyyn?

      • hiuksetharmaantuu

        et ollu


      • holjhhhhg

        Puolethan on ihan hyvin, olihan puolet kysymyksistäkin ennakkomatskusta :)


    • Shitmään

      Ei voi muuta sanoa kun että penkin alle meni.

    • viiskytkaksjo

      nyt sitten tarttis alkaa lukemaan joo varsinaisen kokeen ennakkomatskua koska jos viikkoa ennen saa kutsun sinne, niin ei tod. kerkiä sisäistää niitä...

      • pasdpaskdåasd

        10.5 ilmoitetaan oikeat vastaukset, mutta ei varmaan sitä että millä pisteillä pääsee valintakokeeseen, mietin vain ETTÄ luenko nyt sitten turhaan KO valintakokeeseen vaikka en edes tiedä saanko KUTSUA??


      • viiskytkaksjo

        luulen, että kannattaa lukea varmuuden vuoksi. Jos kutsu tulee ja ei ole lukenut, niin ainakin mulle iskee paniikki ihan ajan puutteen vuoksi.


      • pasdpaskdåasd

        Mutta tää on ihan älytöntä ku kaikilla ei ollu viralliseen valintakokeeseen esimateriaalia luettavana, eli siis eri kaupunkien välillä... Siis ois kiva tietää minne täs nyt sit mennää jos mennää!!


    • Saltfish7

      Siis onko jonnekin ilmoitettu vielä varsinaisenkin kokeen ennakkomatsku? En mä ainakaan oo tollasesta ees kuullut. Haut on hoitopuolella Metropoliaan.

      • pasdpaskdåasd

        En minä tiedä mutta, Ouluunki on suuhykkäreillä esim. Ennakkotehtävä ja taas Turussa 100 sivua luettavaa..


      • viiskytkaksjo

      • pasdpaskdåasd

        Mut on se perkele tyhmää lukea "turhaan" en ymmärrä kui hankalaks kaikke tarvii tehdä.


      • viiskytkaksjo

        Karu totuus on vaan se, että nää ennakkomatskut ovat vielä pientä sen rinnalla, mitä opiskelupaikan saaminen edellyttää. Ymmärrän kyllä mitä tarkoittaa "turhaan" lukeminen. Toisaalta ehkä se on juuri yksi niistä kriteereistä, joilla punnitaan kiinnostuksen vahvuus.
        Tiedä häntä, sen vain, että meitsi lukee pakon edessä jo nyt :)


      • Juuri_noin

        Sinulla on oikea asenne! Tässä mitataan sitä, kuinka motivoitunut on hakeutumaan tälle alalle. Toki loppupeleissä soveltuvuus yms. asiat myös ratkaisevat, mutta kyllä sitä motivaatiotakin tarvitaan.

        Tsemppiä lukemiseesi!


    • Lilli888

      Ainakin eilen (maanantaina) aamupäivällä pystyi vielä saamaan uuden kirjautumislinkin. Että siinä mielessä tuntuu että ne, joilta koe meni linkin puuttumisen vuoksi sivu suun, voivat vähän katsoa peiliin. Esivalintakokeesta infottiin jo hakemusta täyttäessä ja soteli-sivulla on koko ajan lukenut, että linkit lähetetään viikon 17 aikana, ja viime viikon tiistaina päivitettiin tieto, että linkit on lähetetty 26.4. Ihan oikeastiko havahduitte tilanteeseen vasta eilen?

    • Jfjfjej

      Laittoko kukaan ylös noit matikan vastauksiaan. Voisi vertailla.
      1) 20
      2) en saa selvää laskuistani :D
      3) 10ml ja 4dl
      4) 972000mg
      5) 0,5
      6) en ole laskenu paperille, joten en muista vastausta
      7) 72
      8) ja 9) ja 10) ei ole myöskään paperilla
      11) olikohan tämän vastaus 10%
      14) 35% ja 65%
      15) 3H 20 min

      Joku oli tämä kävelijä vs. Pyöräilijä ja siinä vastasin 20min.

      • Edellinen

        Eka siis 16 eikä 20.


    • Jknjjjfff

      Lukujono 44 ja pinta-ala oisko 162 kun täältä löytyi muistiinpanoista vaan keskeneräinen lasku

    • Jknjjjf

      Ja lisäksi englannin osiossa viimenen oikein, kaikki muu väärin. Tämä sai kyllä epäileväksi onkohan juuri noin

    • solisiinä

      Puuuuuuh! Oli kyllä todella tiukka aikaraja tuo 90 min. Jätin viimeseks ennakkomatsku-osion ja se oli suuri virhe! Sain tuhraantuun aivan liian kauan äikkä-matikka-enkku -osioihin. Ainakin 17 kohtaa jäi vastaamatta ennakkomatskuosiosta, kun aika loppu kesken! Mitähän tässä nyt sitten mitattiin, reaktionopeutta vai? Nyt voi sit unohtaa opiskeluhaaveet...

    • Pohjusmarja

      Lunttaaminen oli yllättävän vaikeaa hakusanoja käyttämälläkin mutta jos tuon kokeen olisi tajunnut tehdä vaikka viiden kaverin voimin niin ylivoimainen keino olisi sellainen ollut. Tämän koetavan vakiintuessa vuodesta toiseen uudet hakijat kyllä ymmärtävät vanhoja ketjuja lukemalla mitkä metkut vievät perille ja ehkä jo ensi kerralla vain häikäilemättömimmin huijaavilla on mitään mahdollisuuksia. Sitäkö tässä sitten on tarkoitus mitata, hohhoijaa.

      • holjhhhhg

        Mitä lunttaamista se on, jos missään ei ole kielletty materiaalin mukana oloa?
        Ei siihen kokeeseen ihan valmistautumatta voinut mennä, kyllä piti tietää mistä kohti materiaalia mikäkin tieto löytyy


      • 3224
        holjhhhhg kirjoitti:

        Mitä lunttaamista se on, jos missään ei ole kielletty materiaalin mukana oloa?
        Ei siihen kokeeseen ihan valmistautumatta voinut mennä, kyllä piti tietää mistä kohti materiaalia mikäkin tieto löytyy

        Mutta mietipä omiakin mahdollisuuksiasi jos ajatellaan että suurin osa lunttasi eli kaikilla melkein meni koe todella hyvin. Veikkaan että 70 pisteellä pääsee jatkoon.


      • Apurii

        Mutta sehän on vain omaa tyhmyyttä, jos ei hyödyntänyt materiaalia koetilanteessa. Kuitenkin aikaraja kokeessa, joten ei siinä kaikkiin 40 kysymykseen ajan puutteessa ehdi hakemaan vastauksia materiaalista.


      • Juuri_n

        Aikaraja oli takuulla juuri sen vuoksi, että pelkällä "lunttauksella" ei selviä. Ja sekin on totta, että onko edes kyse lunttaamisesta, jos kerran materiaalit saa olla mukana. Se on jokaisen asia, miten niitä sitten käyttää.

        Tehokkain vastaaja lienee ollut se, joka oli etukäteen perehtynyt hyvin materiaaliin ja pystyi vastaamaan ainakin osaan kysymyksistä ilman, että tarkisti vastauksen materiaalista ja sitten pystyi tarkistamaan materiaalista joitain yksityiskohtia, joita ei muistanut ulkoa.

        Tenttien tekeminen verkossa ja muu omien taitojen osoittaminen verkon kautta yleistyy koko ajan, joten se on ihan hyvä, että jo valintakoevaiheessa päästään katsomaan, miten opintojen aikanakin toimitaan.


    • sivusta

      Niin ja parasta (pahinta) tässä on se että joidenkin kokeen teki osittain tai kokonsa joku muu kuin itse tukeva hakija. Tuskin pääsee valintakokeesta eteenpäin mutta kun sinne pääsee vie jonkun toisen, omin avuin kokeen täyttäneen paikan

      • Konsteja_on

        Hyvä keino olisi toistaa muutama sama tehtävä, ehkä vielä pikkuisen eroavilla lähtöarvoilla varsinaisissa kokeissa. Silloin kaveriavun varassa olleet näppärästi narahtaisiavat.


    • Awsedrf

      Oikeat vastaukset julkaistaan viimeistään 10.5 soteli-sivul

    • jahans

      Onko kukaan vielä löytänyt oikeita vastauksia? Ilmeisesti jossain välissä pitäisi sähköpostiin tulla myös oma pistemäärä.?

      • Missävastaukset

        En yhtään tiedä ja tässä itekki koko ajan katsomas onks vastaukset tulleet :/


    • huolettaa

      Oikeita vastauksia ei ole vieläkään julkaistu, vaikka sanoivat että tähän päivään mennessä ne pitäisi tulla http://soteli.metropolia.fi/ sivulle..
      Itse en ollut alusta alkaenkaan pitänyt tästä esivalintakoe ideasta. Tiedän joitakin, jotka ovat saaneet kokeessa avustusta, enkä tykkää ajatuksesta että joku on saattanut saada roimasti enemmän pisteitä avun kautta, kuin mitä yksin kokeen tehneenä saisi. Tässä vähän mietityttää että kuinka moni kokeessa on huijannut käyttäen jonkun toisen fiksua matikkapäätä tai enkun taitoa.. Olen laittanut tästä palautetta ylemmälle taholle, mikä on kokeen tehnyt ja suunnitellut. Tiedä sitten millaisia vastauksia saan huolenaiheeseeni :)

    • syksylläuusiks

      Nyt on näköjään oikeat vastaukset tulleet niin miten meni koe? Itse yritin muistella mitä vastasin ja sain 53,8 pistettä.. Matkaopas ja englanti kusi aika pahasti niin varmaan sitten syksyllä uudestaan jos nyt ei pisteet riitä :(

      • toivottavastiterkkariksi

        Mistä löysit oikeat vastaukset? Kävin kurkkaamassa, enkä löytänyt soteli.metropolia.fi -sivulta. :r


      • edellinen
        toivottavastiterkkariksi kirjoitti:

        Mistä löysit oikeat vastaukset? Kävin kurkkaamassa, enkä löytänyt soteli.metropolia.fi -sivulta. :r

        Eipä mitään enää, nyt päivittyi minullekin :D kärsimätön kun olin


    • dgssgsd

      Itse laskin, että 49,3p. sain varmasti, mutta voi nousta, kun saan tarkistettua kunnolla. Laske ei ainakaan.
      9p. matikasta. Voi nousta 1p.
      7,4p. englannista, ei nouse tästä.
      18,2 ennakkomateriaalista. Tod. näk. nousee, kun laskin 24p olevan oikein ja miinustin kaikki muut. Todennäköisyyksien mukaan joku olisi ainakin oikein niistä, joita en muistanut.
      Suomen kielestä 14,7p. Voi olla, että menee täysiinkin pisteisiin.

      Olen kyllä pettynyt. Tuntuu, että olisi pitänyt saada paremmat pisteet, että pääsee pääsykokeisiin. Suosittu ala, jonne tuskin on hakenut huvin vuoksi hakijoita.

      • pilkunn.a

        Miten sä oot voinu saada suomen kielestä 14,7 pistettä, kun maksimipistemäärä on 15 ja jos yksi on väärin, niin 13,7p?


      • assfasf

        Jep. Ihan olet oikeassa. Liian hepakassa, joten ajatteluvirhe.


      • sdggdssg

        No nyt kun pääsin tarkastamaan, niin 59,9p- 63,1p. olisin saanut.
        Tiukille taitaa mennä =/


    • Numero15

      Mitä mieltä olette ennakkomateriaalien kysymyksestä 15, jossa oikea vastaus oli, että tekonivelsairaalan uusi toimintamalli ei lisännyt kotihoidon käyttöä. Kuitenkin matkaoppaan sivulla 28 sanotaan, että kotihoidon käyttö ei lisääntynyt MERKITTÄVÄSTI. Voiko sillon sanoa, että kotihoidon käyttö ei lisääntynyt? :D

    • huhheijaa

      Melko samoissa pistemäärissä mennään.. laskeskelin saaneeni 52.6-56.5 pistettä. Riippuen muutamista kohdista, joista en ollut varma.
      Ylläripylläri suurimmat miinukset tuli ennakkoaineistoista. Toisaalta, enpä niin hyvin perehtynyt matkaoppaaseen.

    • jeejeejerrycotton

      Jostain luin että tulisi muka kaikille spostiin sitten se oma pistemäärä? Oonko lukenut ihan väärin vai ootteko kuullu tuommosesta?

      • Pöpäpi

        Joo, itekki taisin metropolian sivuilta lukea saman. Saa nähä tuleeko ollenkaan viestiä tai kauanko kestää


    • katti5

      Itse sain laskujeni mukaan 68 p
      ---
      36/40 materiaaliin perustuvista
      15/15 äidinkielestä
      9/10 englannista
      11/15 matikasta
      Yhteensä 71p, josta siis vähensin väärien vastauksien miinukset (0.3-0.5) =68
      Olis kiva kuulla muiden tuloksia, niin osais vähän hahmottaa.. :)

    • lailailki

      Mistä löydätte oikeat vastaukset?? Minulla ei näy soteli.metropolia.fi sivustolla

    • jauti

      53-56 pistettä tulossa.. meni ennakkomateriaalin kysymykset huonosti. ilmottaako eri koulut millä pisterajalla pääsee pääsykokeisiin??

    • Jänskättää

      64.9/80 noin about.. Saa nähä riittääkö :0

    • ffuu

      Meni kyllä niin paljon huonomin ku oletin... :D jos sitä yrittäis ensvuonna uuestaa...

    • filosofiantohtori

      kai te laskette niin että jokaisesta väärästä vastauksesta lähtee -1.3p ?

      Ensin aloitatte siitä että teillä on 80p ja jokaisesta väärästä vastauksesta vähennätte 1.3 pistettä. Ainakin aikaisemmin muutama laskiskeli 80p - 0.3 jokaisesta väärästä. Mikä antaa siis väärän tuloksen ja reippaasti yläkanttiin oman tuloksen.

      tämä vain pienenä huomautuksena, koska soten hakijat eivät yleensä ole niitä matemaattisesti lahjakkaimpia yksilöitä :)

      min pistemäärä siis on teoreettisesti -24/80

      • Höhöh

        Väärästä vastauksesta -0,3, mitä sä höpiset sillä 1,3 ?
        Äläkä aliarvioi sote hakijoita, itse olen biologian ylioppilas ja hain sairaanhoitajaksi kiinnostuksen takia


      • hahahhahaha

        kannattaa miettiä hetken ennen kuin kommentoit. huomaan kyllä että olet biologian yo.


      • Selvennys
        Höhöh kirjoitti:

        Väärästä vastauksesta -0,3, mitä sä höpiset sillä 1,3 ?
        Äläkä aliarvioi sote hakijoita, itse olen biologian ylioppilas ja hain sairaanhoitajaksi kiinnostuksen takia

        Lueskelen vähän myöhässä näitä kommentteja mutta muistutuksena, että menetät väärästä vastauksesta ensin sen 1 pisteen jonka olisit saanut oikein vastattuasi ja sen lisäksi vielä tehtäväkohtaisen miinuspisteen esim. 0,3


    • filosofiantohtori

      pahoittelen edellistä minipistemäärä olikin -27p/80. En tiennyt että väärästä matematiikan vastauksesta sai 0,5p.

    • kätilö

      Vastaan esivalintakokeen tarpeellisuuteen vähän eri näkökulmasta kuin monet nuoret. Olen työskennellyt terveydenhuoltoalalla 20 vuotta ja suorittanut nyt tutkinnon päivittämiseen johtavia opintoja hyvällä menestyksellä avoimen amk:n kautta. Jotta pystyisin suorittamaan opinnot loppuun, tarvitsen tutkinto-opiskelijan paikan. Kenenkään nuoren paikkaa en veisi, vaan minut otettaisiin opiskelemaan ylimääräisenä, ainoastaan opinnäytetyö on tekemättä. Ymmärrän, että opiskeluvalmiuksia tulee jotenkin mitata ja totesinkin tänään suoriutuneeni matematiikan ja äidinkielen osioista täydellisesti. En kuitenkaan ymmärtää, mitä ennakkomateriaalista tehdyt "nippelinappeli"-kysymykset mittasivat. Sen verran olen jo tätä alaa nähnyt, että kokonaisuuksien hallinta on huomattavasti tärkeämpää. Soveltuvuuskokeilla tulisi myös mielestäni olla suuri painoarvo.

      • marikki54

        Oletko hakenut täydentävään koulutukseen vai miksi ajattelet, että et veisi "kenenkään nuoren paikkaa"? Amkit ovat vieneet koulutuksille tietyt aloituspaikat Opintopolkuun ja ne täytetään paremmuusjärjestyksessä (ensikertalaiskiintiöt huomioiden), joten ei tulosten julkaisun jälkeen aleta tutkia, että tältä puuttuu vain oppari, otetaan sen lisäksi vielä yksi ylimääräinen.

        Ja siis olen sitä mieltä, että tutkinnon päivitys on täysin ok ja opiskelupaikat kuuluvat parhaiten kokeissa menestyville, mutta mistä tämä käsitys, että sinut otettaisiin ylimääräisenä?


      • kätilö

        Näin minulle on opinahjosta kerrottu, että en vie aloituskiintiöstä paikkaa. Normaalin hakumenettelyn kautta täytyy tutkinto-opiskelijan paikka lunastaa, mutta seuraava jonosta otetaan sitten paikalleni aloittamaan opintoja. Muuta en osaa sinulle tästä asiasta kertoa.


    • tottapuhut

      Ennakkomateriaali-osiolla pystyttiin karsimaan ne hakijat, jotka eivät ole tarpeeksi motivoituneet alalle lukeakseen sen. Eli jos kokeessa olisi ollut vain äidinkielen, matikan ja englannikielen osio niin olisi voinut käydä niin että henkilö, joka ei tosiasiassa halua alalle vaan haki vain, koska alalle on helppo päästä veisi oikeasti motivoituneen henkilön paikan. Nykyisellä tavalla motivoitunut hakija pystyi kompensoimaan mahdolliset puutteensa ennakkomateriaalin avulla ja olla paremmassa asemassa kuin laiskat, mutta älykkäät kanssa hakijat.

      Sinun kohdallasi motivaatiota alalle tosin oli turha mitata, jos kerran olet jo ollut noin pitkään alalla. Mutta jos kerran oikeasti haluat saada sen tutkinnon ulos niin ei se 3 lyhyen aineiston pänttääminen varmastikkaan ollut ylivoimaisen raskasta jo siihen nähden mitä olet tutkintoa varten opiskellut. Kysymykset olivat loppupeleissä melko helppoja.

      • kätilö

        Ei olisi ollut, jos olisin oivaltanut esivalintakokeen merkityksen hyvissä ajoin. Oletin, kun viikonloppuna luin matskun kertaalleen läpi, että ymmärrän sisällön hyvin, mutta kysymykset olivat kuitenkin melko pikkutarkkoja. Tein myös sen virheen, että jätin ennakkomateriaaliosuuden viimeiseksi ja muutamaan kysymykseen jäi vastaamatta. Mutta tää ei tosiaankaan minun maailmaa suuremmin heilauta, jos opinahjon ovet ei nyt aukene, 30 pistettä pitäis kuitekin matikasta ja äidinkielestä napsahtaa, joten luulisin kokonaispisteiden olevan 55-60...katsotaan, mihin se riittää.


    • sossuks

      "Kysymysten oikeat vastaukset julkaistaan tällä sivustolla 10.5. mennessä."

      Eipä näy (11.5. klo 6.53). Eipä herätä myöskään kovin vahvaa luottamusta koko systeemiä kohtaan. Työelämässä tällä yhdelläkin päivällä olisi ollut väliä, ja vielä aika paljon enemmän kuin kokeiden nippelitietokysymyksillä. Mielenkiintoinen tapa toimia, kun missään ei tiedoteta tai viestitä MIKSI kysymysten vastauksia ei ole sivuilla luvatun aikataulun puitteissa. Se olisi yksi lause jossain, yksi tiedote. Mutta ilmeisesti liikaa vaadittu.

      "Asiakkaan tietoisuuden eli palveluymmärryksen
      kasvattaminen edellyttää ihan uuden tyyppistä
      avoimuutta ja viestinnän kulttuuria."

      • Bolloic

        Sellainen huomio, että ainakaan itsellä ei näy oikeiden vastauksien välilehti mobiililaitteella. Kannettavalla taasen näkyy.


    • OikeatVastaukset

      kyllä ne sieltä löytyy.
      Sinne on tehty ihan oma välilehti missä lukee kokeen oikeat vastaukset.
      Löytyy siitä ennakkomateriaalien oikealta puolelta.

    • sairaanhoitajaksi

      Noin 55 pistettä tulossa. En muista ihan tarkkaan kaikkia vastauksia matkaopaskysymyksiin, koska meni niin aika tiukille. Olin lukenut myös vähän eri tekniikalla eli enemmän sisältöä kuin nippelitietoa. Harmittaa ihan vietävästi jos ei tule kutsua varsinaiseen valintakokeeseen. Itsellä kun on opintopisteitä kasassa jo 67 kyseisestä tutkinnosta ja syksyllä jätin valintakokeen väliin muun elämäntilanteen takia. Toki haen syksyllä uudelleen, jos nyt ei tärppää ja sitten luen ja teen superhyvät muistiinpanot pienistä yksityiskohdista. Matikasta ja enkusta meni kuitenkin vain 1 väärin ja äikkä kaikki oikein.

      • Hakijainen

        Mikset hae avoimen väylän haussa, jos jo opintopisteitä löytyy tuon verran?


      • jeesusjoosef
        Hakijainen kirjoitti:

        Mikset hae avoimen väylän haussa, jos jo opintopisteitä löytyy tuon verran?

        ilmiselvä trolli :D siis tämä "kätilö"


    • PanikoivaLähäri

      Hain tamkiin ja samkiin terkkaiksi, niin jos pääsen valintakokeisiin täytyykö minun mennä vain tamkiin ja vastaukset lähetetään samkiin?valintakokeet ovat osittain samoina päivinä sillä hain myös sairaanhoitajaksi molempiin, niin enhän minä voi olla kahdessa paikassa samaan aikaan? Tietääkö joku näistä käytännöistä?

    • holjhhhhg

      Joko ootte saaneet pisteenne sähköpostiin?

    • 3748367365746574

      Ei oo tullu.

    • Hjkllö

      Onko kukaan saanut vielä Tamkiin pääsykoekutsua?

      • Warr

        Ei oo viel tullu kutsuu.. Eikö ne tän viikon aikana tuu jos tulee? Hain kans Tamkiin sh


      • Kutsuaodotellessa

        Eiköhän ens viikolla viimestään. Mäkin oon hakenut. Ku eiks se oo et n. viikkoa aiemmin eli periaatteessa ens viikon alus viimestää


      • Edellinen

        Eikun anteeksi oli kokonaan mennyt ohi TAMKin sivuilta "Valintakoekutsut päästään lähettämään viikolla 20. Ennen tätä ei ole tietoa varsinaiseen valintakokeeseen kutsuttavista, joten odotathan kärsivällisesti tuon viikon loppuun asti. TAMK lähettää valintakoekutsut sähköpostitse - tarkkailethan sähköpostiasi." Eli sittenki tän viikon loppuun mennessä


    • Javieläjatkoa

      Savonian sivuilla (toinen minne hain) oli et soten kutsuja pystytään aikasintaan lähettää 18.5 ennen sitä ei oo tuloksia.

    • Hjkllö

      Itselleni tuli tänään Samkiin pääsykoekutsu, mutta odotellaan jos Tampereellekkin pääsisi.

    • afdkfd

      Kuumeisesti odottelen vastauksia esivalintakokeesta. Sain laskelmien mukaan ehkä 55 pistettä joten taitaa jäädä tältä syksyltä opiskelu haaveeksi.. En malta millään odottaa ! Kätilöksi hain.

    • 15plus11

      Oulun ammattikorkeaan tuli juuri kolme kutsua.

    • oulu667777

      Joo itelle tuli myös kutsuja Oulun ammattikorkeakouluun tänään.

    • Woohooo

      Saimiasta tuli valintakoekutsu! Ja sosionomiksi siis hain.

    • alskfjlaskjfalskaj

      Oulu, kätilötyön kutsu ja esivalintakokeen pisteillä n. 59 - 69.

      Nyt vain sitten odottelemaan seuraavaa sähköpostia siitä, mitkä ne pisteet todellisuudessa olivat.

    • Upsistako

      Onko joku saanut jo kutsun, joka on hakenut sh-koulutukseen,paikkana Diak?

      • höhkohhöh

        "Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan esivalintakokeeseen osallistuneet hakijat: Hakijat saavat tiedon saamistaan pisteistä esivalintakokeen jälkeen. Tämänhetkisen tiedon mukaan tiedottaminen tapahtuu sähköpostitse 16.5. alkavalla viikolla."

        http://www.diak.fi/hakijalle/Hakeminen koulutuksiin/Sivut/Valintakoeinfo.aspx

        Eipä oo kuulunu mitään. Kiva olisi tietää pitääkö päivä paikkaansa ja onko porukkaa päässyt jatkoon.


      • Hakija90

        Siis pitääkö mikä päivä paikkansa? Onhan tässä vielä 16.5. alkanutta viikkoa jäljellä, ja eivätköhän ne kutsut huomenna lähde, kun tänään ilmeisesti on sote-kutsujen lähetys alkanut.


      • höhkohhöh

        Että tapahtuuko tiedottaminen tällä viikolla. Ja eiköhän ne tällä viikolla tule jos on tullakseen. Tänne vain sitten huutelemaan jos pääset jatkoon.


    • TAMK_terkka

      Onko kellekkään tullut TAMK:iin kutsua?

      • Tamk_bioanalyytikko

        Ei ole vielä tullut. :(


      • Möhköys

        Äsken tuli kutsu TAMKiin terkaksi, n.70p


      • Tamk_bioanalyytikko

        Jee, minullekin tuli tänään.


    • Kätilöksikkkö

      Myöskin Ouluun kutsu, kätilö.

    • Lenana

      Oamk tuli tänään 2 kutsua minullekin, Bioanalyytikko ja sh..

    • Huihuistressaa

      Voiko kutsut tulla ns. Porrastetusti? Stressaa pääsy.. Ouluun olisi tarkoitus päästä

    • Bioanalyytikko

      Koulut mitä ilmeisemmin lähettelee kutsuja itsenäisesti hakijoilleen. Minä sain TAMK pääsykoe kutsun tänään!

      • sosionomihjj

        eli siis jos ei saa kutsuu eo saanu hyviä pisteitä esivalintakokeesta, vai lähetäänkö ainaki kakil tiedote ?


      • Bioanalyytikko

        Joo eiköhän se noin mee. Siitä en tiedä ilmoitetaanko niille, jotka ei oo päässeet.


      • Kyselijääää

        Paljonko sait pisteitä esivalintakokeesta, sinä joka hait bioanalyytikko koulutukseen? :)


      • bioanalyytikko

        80,8 pistettä sain!


    • Eimaltaodottaa

      Onko kellekään tullut Turun amk:sta pääsykoekutsua?

      • xod

        Ei oo... Sosionomiksi hain. En kyllä usko pääsevänikään :D


      • Eimaltaodottaa

        Hahaa :D sama juttu! :D


      • haukimestari

        Jep sairaanhoitaja turku kutsu tuli!


    • Tamkturisti

      Jee tampereelle tuli kutsu! Osaako joku fiskumpi sanoa, että miten homma nyt etenee; hain Turkuun kakkosvaihtoehtona ja sinne luettavaa matskua reilu 300 sivua, mutta Tampereelle ei ilmeiseseti muuta materiaalia kuin ennakkotehtävän teko? Pitäähän paikkaansa?

      • jouh

        minne alalle kutsu. tuli?


      • Tamkturisti

        Sairaanhoitaja :-)


      • jiiihaaaa

        joo näin juuri. Turkuun aikamoinen lukeminen. Tampereen pääsykokeen tuloksella jonotat siis kaikkiin hakuvaihtoehtoihisi jos ne on samaa alaa kaikki. jäi epäselväksi voisko tulla useampia valintakoe kutsuja samalle alalle..esim just turusta ja tampereelta? vai tuleeko sit vaan se ykkösvaihtoehto jos pisteet riitti.


      • ihanat

        Jos koulut tekee valintakoeyhteistyötä, niin sillon saat kutsun vaan ylimpään hakutoiveeseen mihin pisteet riittää :) Eli sillon jos tekee yhteistyötä saat vaan toisesta kutsun ja pystyt samalla kokeella päästä myös toiseen kouluun, mistä kutsua ei tullu


      • jiiihaaaa

        joo kiitoksia, noin jotenkin mäkin sen olin ymmärtänyt.


    • jouh

      Mä hain sosionomiksi päivätoteutukseen turku, hämeenlinna ja pori. Onko niihin tullut jollain jo kutsua? oon menettäny jo toivoni :(

      • Plaaaaah

        Mä hain Turkuun sosionomiksi (monimuoto), eikä oo kuulunu mitään :/


    • Keksisi

      Metropoliasta ja Laureasta ei ainakaan vielä mitään...

      • Eivissiinkutsua

        Onko kukaan saanut vielä metropoliasta mtään?


    • Röntgenhoitaja

      Turkuun tuli kutsu!

      • tuurighuu

        ei ooo tullu tampeeelle mtn ääääääääh :((((


    • jiiihaaaa

      turkuun sh puolelle tuli kutsu juuri s- postiin(ykkös valinta). olen ratketa liitoksistani ilosta, koska mun esivalintakoe meni aivan penkin alle!

      • fhlkhdslkjvgösoehv

        Paljonko sait esivalinnasta suunilleen pisteitä?


      • jiiihaaaa

        ei mitään hajua, tooosi vähän omasta mielestäni, koska matematiikka jäi lähes kokonaan laskematta, joten miinusta siitä tullut ainakin 5-6 pistettä. samoin materiaaliin pohjautuva jäi aavistuksen kesken. ihmeitä näköjään tapahtuu!


    • jiiihaaaa

      hei tuleeko erikseen s-postiin ne tulokset siitä esivalintakokeen pisteistä?

      • ihmi

        ainakin jamkin sivuilla silleen lupaili, et tän viikon alkupuolella/aikana...


    • pölöpölö

      Onko kenellekään hammasteknikoksi hakeneelle tullut jo valintakoekutsu?

      • ketuttaa

        ei ole tullut, en usko että tuleekaan. Pisteitä ehkä 60, ei taida riittää. Paljon sulla oli pisteitä?


      • pölöpölö

        Jos nyt laskin oikein niin 62,6. Kaikki mihin ehdin vastata meni oikein, mutta ennakkomateriaalista, jonka jätin viimeiseksi jäi 18 kysymystä vastaamatta


      • Möhköys

        Jos sulla jäi 18 kokonaan vastaamatta, niin sun max pisteet kaikkien muiden ollessa oikein on 56,6 (80-18-5,4), koska väärästä vastauksesta/vastaamatta jättämisestä menettää 1,3-1,5p osiosta riippuen.


      • ketuttaa

        hammasteknikkokutsu tuli sittenkin!


    • tietäjjjaja

      Hei ne lähettää kutsut porrastetusti , tämän takia joillekkin saattaa tulla s-posti aikasemmin

      • niijoojoopajoo

        Opintoplussa luki että opiskelijavalinta on kesken...


      • Poityt
        niijoojoopajoo kirjoitti:

        Opintoplussa luki että opiskelijavalinta on kesken...

        Se valinta on kesken sinne 1.7 asti, ellet kuule lopullista valintaa ennen sitä :)


    • ensihoitosavonia

      Mulle tuli ensihoitaja puolelle Savoniaan tänään kutsu :) Niiden nettisivun mukaan raja 73,1. Toivottavsti muutkin sai kutsun!

      • jiiihaaaa

        toi onkin hienosti savonialta et noin selkeesti ilmottaa sivuillaan ja helppo löytää. Muista en löytänyt vastaavaa, ainakaan niistä joihin itse hain. Jotku sivut on tosi vaikee lukusia.


    • Ekpäölkh

      Mulle tuli kutsu hammastekniikan kokeeseen! Huh, helpotusta.... Pisteet esivalinnasta oli jotain välillä 72-75 omien laskujen mukaan. Vastasin väärin 4 tai 5 kysymystä. Jokatapauksessa reilusti yli 70 pistettä tuli.

    • KutsuaOdottava

      Kun olette saaneet kutsun, onko siinä ollut soteli-pisteet?
      Onko kukaan saanut kutsua sosionomin pääsykokeeseen?

      • fghjklö

        Saimialta tuli eilen illalla s-postiin kutsu sosionomipääsykokeeseen, mutta eivät ilmoittaneet sotelista saatuja pisteitä. Kiinnostaisi kyllä tietää, omien laskujen mukaan pisteitä kertyi suunnilleen 74.


      • onnellinenpekka

        kyllä diakoniaan


    • läpimeni2016

      Turun AMK Salon toimipisteen sairaanhoitaja (päivätoteutus) ja sosionomi (monimuoto) tuli molempiin kutsu pääsykokeisiin (perättäisinä päivinä). Laskeskelin että pisteet n. 55 ja lisäksi 15-20 kohtaa kun vedin lotolla, eli pisteet voivat olla väliltä 49-75. Noissa molemmissa kutsuissa annettiin taas sellainen ~100 sivun ennakkomateriaali, jota ei saa ottaa kokeeseen mukaan.

    • Sosionomidiak

      Diakista sosionomiksi tuli kutsu äsken. :)

    • KutsuTuli

      Jihuu, minulle tuli kutsu Laurean sosionomin valintakokeeseen! Kutsussa ei ollut esivalintakokeen pistemäärää, mutta laskeskelin itse saaneeni noin 75 pistettä.

    • Karoliina11

      Onko kukaan saanut kutsua tamkin sh monimuotoon tai diakin su monimuotoon? Alkaa pian usko loppua.

      • hakija865

        Mulle tuli kutsu Pieksämäen Diakin sh monimuotoon mutta niitähän on eri paikoissa, ootko hakenut mihin Diakiin?


      • Karoliina11

        Poriin hain! Toivottavasti tulis kutsu.


      • hakija865

      • Nanskii

        mulle tuli eile tamk sh monimuoto koekutsu... tänään tuli koepisteet, 94/106.7 :) En tiedä pisterajoja, kai ne joskus tamkki ilmoittaa :)


    • Karoliina11

      Kiitti. Sotelin pisteet jäi pieniksi, vain 68

      • djfposp

        Mistä sait pisteet? Mä tiiän vaa et mul on vähintä 64.9 ku se on pääsykokeen joho pääsin nii raja


      • Karoliina11

        Sain sotelin sähköpostin iltapäivällä.


    • Escobar97

      Turkuun tuli sh kutsu, pisteitä 70

    • Hiukki

      Onko kukaan saanu Jamkista toimintaterapeutti kutsua?

      • 85..g

        Kyllä, tänään tuli


    • laureanhakija

      Pisteet tuli sähköpostitse, 80,6/106,7....

    • Jdkdosks

      Onko joku saanut metropolian valintakokeeseen kutsua? Jos olet,minne hait?

      • metroterkka

        En ole saanut metropoliasta vielä mitään.. Kuten en tamkistakaan tai hamkista. Terveydenhoitajaksi hain ja sotelin esivalintapisteet 83,2/106,7


      • MEA92

        Sain vain pistemäärän.


      • MEA92

        Tänään tuli suuhygieniaan.


    • nautings

      äsken tuli laurea otaniemeen kutsu terveydenhakijaks, 81.8 oli mulla pisteitä ja 71 oli raja tonne

    • odotellaan
    • Kiinnostaaa

      Tietääkö joku paljonko oli pisteraja, jotta olisi päässyt Tamkiin bioanalyytikon pääsykokeeseen? :) tai jos sait kutsun kyseiseen kokeeseen niin paljonko sait esivalintakokeesta pisteitä :D

      • Tamk_bioanalyytikko

        Itse sain kutsun ja pisteitä tuli tuli 84,2. Rajasta en tiedä.


    • andyhjk

      69 pistettä ja Laurea Otaniemeen kutsu tuli sairaanhoitajaksi. Kokeeseen ei ole ennakkomateriaali, joten miten kannattaa valmistautua? Voiko kokeessa olla esivalintakokeen materiaalin liittyviä kysymyksiä?

    • Puuhalko

      Onko ketään saanut fysioterapeutin pääsykokeisiin kutsua? Itsellä pisteitä 66.2 ja mietin mahtaakohan riittää. Ei ole vielä mitään kuulunut.

      • peanutss

        Tänään tuli postissa LAMK fysioon kutsu ja samalla kokeella haen TAMKin ja Otaniemen fysioon.


    • Sotelipistemäärä

      Miten maksimipistemäärä on 106,7?
      Sotelissahan oli pisteitä yhteensä 40 10 15 15 = 80 pistettä.

      • minäminaminäminae

        ilmeisesti odottelet vielä omaa sähköpostiasi.... sieltähän se selviää :)


    • pistemäärät

      Onko vielä joillekin tulematta pistemäärät? Itse odottelen, mutta eipä oo vielä sähköpostiin pistemäärää kuulunut ..

    • Kfdjwjw

      87,9 pistettä nyt uudella laskutavalla. Max 106,9

    • Kyssäri

      Onko mahdollisuus ainoastaan siihen kouluun mistä tuli pääsykoe kutsu?
      Kaikki on sosiaali ja terveyspuolen amk. Hain terkkari, sh, ensihoitaja...

    • haaso

      Hain Metropolia monimuotototeutuksena suoritettavalle sosionomilinjalle, sain pääsykoetulokset mutta en kutsua, eli ilm. pisteeni eiät riittäneet? vai voiko kutsu tulla vielä myöhemmin?

    • myymykki

      Mä en ole saanut mitään postia, ei tietoa pisteistä tai kokeista. En tainnut sitten päästä mihnkään

    • RAOP

      Metropolian sivuilla lukee, että valintakoekutsut lähetetään noin viikkoa ennen valintakoepäivää. Eli vaikka sotelin pisteet tulivat jo nyt, niin valintakoekutsut lähetetään luultavasti vasta myöhemmin.

      • haaso

        Ok,kiitos :) Lukeeko siellä myös milloin sosionomikokeet olisivat, en tajua miksi en itse löydä tota infoa... Kiitos kiitos sulle. 91 pistettä sain, mutta ilm. siitä ei voi päätellä vielä mitään...?


      • MEA92

        Mä sain tänään kutsun suuhugieniaan Metropoliaan ja koepäivä on kesäkuun ensimmäinen eli kahden viikon päästä.


    • myymykki

      Onkos täällä muita ketkä ei oo saanu mitään Postia?

      • ddfberfneijrfnerpfnerjfn

        En oo minäkään saanu. Kutsua enkä pisteitä.


      • odotellaan

        Sama juttu. Koko päivän tuijottanut sähköpostia turhaan...


      • Joooopp
        odotellaan kirjoitti:

        Sama juttu. Koko päivän tuijottanut sähköpostia turhaan...

        Täällä kans sama juttu. Oon roskapostinkin tarkastanut sata kertaa varmuuden vuoksi :D


      • bssssss

        en oo saanu mitää viestiä tänään.. Tamk bioanalyytikko-hain :(


    • RAOP
    • haaso

      kiitos RAOP, olet aarre! eli kutsu voisi tulla vasta kesäkuussa! Halutko vielä kertoa oliko siihen jotain mitä piti ennekkoon lukea tms. miten valmistautua?

    • Jännittynyt

      Hei onko ketään hakenut suuhygienisti puolelle Ouluun?? Että onko tullut jo pääsykokeisiin kutsua?? Jos on niin millä pisteillä pääsit!?

      • Jjeejjeee

        Minä hain optometriaa Oamkiin ja kutsu tuli tiistaina. Myös ryhmään 1 tuli silloin. Suuhygienistit kuuluvat samaan valintakoeryhmään (2), joten kai kutsu olisi tullut heillekin samaan aikaan. Pisteitä oli 96/106. Mikähän mahtoi olla alin pistemäärä optometriaan?


      • Jjeejjeee

        Voi toki myös olla, että valintakoeryhmillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa milloin kutsut lähetetään. Toivotaan niin:)


    • RAOP

      http://www.metropolia.fi/haku/nain-haet-kevat-2016/#jfmulticontent_c30718-7

      Ainakaan metropolian sivuilla ei ole mainittu sosiaali- ja terveysalalle olevan mitään ennakkomateriaalia muuta kuin SOTELI-esivalintakokeeseen. Muutaman muun oppilaitoksen sivuilla on sen sijaan linkitetty ennakkomateriaali ja jokaisella oppilaitoksella vaikuttaisi olevan oma valintakokeensa.

      Opintopolussa luki seuraavaa: "Tutkintokohtainen valintakoe sisältää tekstin tuottamisosion sekä ryhmätilanteen, jotka eivät vaadi etukäteisvalmisteluja."

      https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.99133378259

      • RAOP

        Tuo Opintopolun linkki ei jostain syystä tullut oikein näkyviin, kannattaa kopsata se kokonaisuudessaan osoiteriville.


    • pädepä
    • Valintakoe

      Minullekin tuli tänään kutsu Laureaan sosionomi valintakokeeseen. Pisteitä en ole vielä saanut. Laurean sivuilla taisi olla 80,3 minimipisteet sosionomi hakijoilla valintakokeeseen.

      • RAOP

        Sosionimille oli hieman alhaisemmat pisterajat, tuo mainitsemasi 80,3 p. oli fysioterapeutille.


    • Kujalla

      Hain sosionomiksi päivätoteutukseen järjestyksessä metropolia hki,jkl,lahti,joensuu,mikkeli ja kotka. Pisteet oli 76,6/106,7 ja kutsu tuli kotkaan (kyamk). Kävin just kans miettimään et voiko tosiaan olla rajat näinkin korkeat vai voiko useampaan kouluun tulla kutsu? Bongasin vielä ton kyamkin sivuilta seuraavan: " huom! Olemme mukana valtakunnallisessa esivalintakokeessa, mutta varsinaisessa valintakokeessa kyamkin sosiaali -ja terveysala ei kuulu muiden ammattikorkeakoulujen kanssa valintakoeyhteistyöhön". Mitä mielipiteitä ihmiset? :)

      • Eipystyodottaa

        Todella raastavaa odotella. Hain kätilöksi metropoliaan ja sieltä ei ole kuulunut mitään. Kuitenkin saamillani pisteillä olisin päässyttä laureaan sh-linjalle. Olisihan sekin kelvannut jos en pääse kätilöksi... Kääks!


      • Eipystyodottaa
        Eipystyodottaa kirjoitti:

        Todella raastavaa odotella. Hain kätilöksi metropoliaan ja sieltä ei ole kuulunut mitään. Kuitenkin saamillani pisteillä olisin päässyttä laureaan sh-linjalle. Olisihan sekin kelvannut jos en pääse kätilöksi... Kääks!

        Ja siis laurea oli minulla 3 vaihtoehto...


      • oiugyiftd

        Se tarkoittaa sitä, että jos pisteet riittää, sun pitää käydä kahdessa valintakokeessa, yksi on kyamkissa ja toinen joku noista neljästä ylempänä olevasta hakutoiveesta. Voit siis odotella kutsua johonkin noihin toisiin paikkoihin lisäksi.


      • kujalla

        jees metropoliaan sieltä tulikin sit kutsu :)


    • odottavanaikaonpitkä

      Onko kellekään tullut kutsua pääsykokeisiin Lamkiin?
      Itse hain sairaanhoitajaksi, sosionomiksi ja fyssariksi.
      Pisteitä tuli esivalintakokeesta 77,1. Oliskohan mitään mahkuja?

    • epätietoinenvielä

      Onko täällä kukaan, joka hakenut JAMKiin sosionomiksi? Onko sinne varsinaisiin pääsykokeisiin ennakkomateriaalia? En löydä mistään mitään mainintaa...

      • EiJatkoon

        Ei ole JAMKiin varsinaisiin kokeisiin materiaaleja. Ei siellä ole oikein ihmeelliset kokeet tulossa. Ryhmätehtäviä ja sen semmosta.


    • RAOP

      Sain juuri kutsun Metropoliasta apuvälineteknikon valintakokeeseen.

      • eipystyodottaa

        Onnea! Multa jää ehkä kokeet siis välistä. Harmi,ettei metropolia tehnyt yhteistyötä muiden kanssa. esim. Laurean. Sinne olisin päässyt :(


      • PunaH

        Sain juuri kutsun Metropolian ensihoidon valintakokeeseen! Esivalintakokeesta pisteitä 88.


      • tulevahoitsu

        Mulle tuli just kutsu metropoliaan Sh kokeeseen! Jes!


    • Kutsuaodottava

      Onko kenellekään tullut kutsuja metropoliaan tai lamkiin sosionomiksi?

    • Onnekas2016

      Metropolian sosionomi-linjalle tuli kutsu tänään

      • Manttu21

        Paljonko sulla oli pisteitä esivalinnassa?


    • Saltfish7

      10:30 maissa tuli kätilötyön ja 14:00 tienoilla radiografian kutsu Metropoliaan.

    • RAOP

      Metropoliaan optometrian valintakokeeseen tuli kutsu juuri hetki sitten.

    • sussus

      Luulin, että monilla muillakin mennyt huonosti esikarsintakoe, mutta ilmeisesti taso on kova ja minun 60,8 pistettä ei riitä sosionomin valintakokeeseen :( ainakaan Diakiin en päässyt ja Metropoliaankaan tuskin, kun ei ole kutsua tullut. Mutta onnea muille onnekkaille! :)

    • kjhfsahf

      Mullekin tuli äsken Metropoliaan sekä th-, että sosionomikutsut. Pisteitä 76.2 :)

    • kkkkkkmdföj

      Hakiko moni Kuopion Savoniaan ensihoitajalinjalle?:) 160 pääsi jatkoon ja 40 otetaan sisään, 25% mahis siis :D kuulostaa lupaavalta.

      • höhöh

        Otahan todennäköisyyslaskelmiisi mukaan myös valintakoeyhteistyö, jonka takia esimerkiksi sosionominkin valintakokeestakin voidaan vielä ponnistaa ja viedä paikka sun nenän edestä ;)


    • Hilde89

      Mulle tuli kutsut Metropoliaan sairaanhoitajaksi sekä bioanalyytikoksi, MUTTA pääsykokeet on samana päivänä, samassa paikassakin tosin.
      Onkohan mahdollista osallistua molempiin kokeisiin kuitenkin? Muuten ihmetyttää miksi samalle päivälle laitettu, ja harmittaa!

      Pisteitä 79/106,7

    • Daddycoolll

      Mä hain sekä Kuopioon että metropoliaan ensihoitoon ja kutsukin tuli :) Onkohan kuinka moni ensihoitoon hakenu lähäri, sairaanhoitaja, pelastaja tai sairaankuljettaja?

    • Mette33

      Tosi vaikeet oli esivalintakokeen tehtävät ja pisteet ei tainneet riittää mihinkään.Ikävää kun ei työkokemuksella ole mitään merkitystä hakemisessa.

      • iuhgtrd

        Onhan se ikävää että keskitytään motivaation mittaamiseen eikä kokemuksen.


    • Ihmettelen12

      Onko kutsut tulleet sähköpostitse vai ihan postitse kotiin?

      • RAOP

        Metropoliasta ainakin sähköisesti - sama käytäntö varmasti muissakin oppilaitoksissa.


    • Kaisabb

      Onko kellekkään tullut kutsua Metropoliaan Toimintaterapian valintakokeisiin?

      • Jiitee16

        Eilen tuli. Toivottavasti säkin sait! Tiedän vuosien kokemuksella, miltä tuntuu, kun ei pääse valintakokeeseen näyttämään motivaatiotaan ja innostusta.


    • wiiiiis

      Metropolian sivuilla luki, että kaikki valintakoekutsut on nyt lähetetty sähköpostitse. Tässä Metropolian tiedot valintakokeisiin kutsutuista ja alimmasta pisterajasta jolla pääsi kokeisiin.

      Ensihoitaja (AMK), ensihoito, monimuotototeutus 112 72,3
      Ensihoitaja (AMK), ensihoito, päivätoteutus 115 79,0
      Kätilö (AMK), kätilötyö, päivätoteutus 121 70,8
      Sairaanhoitaja (AMK), sairaanhoitotyö, monimuotototeutus 181 60,8
      Sairaanhoitaja (AMK), sairaanhoitotyö, päivätoteutus 274 65,0
      Terveydenhoitaja (AMK), terveydenhoitotyö, päivätoteutus 114 74,7
      Bioanalyytikko (AMK), bioanalytiikka, päivätoteutus 140 66,0
      Optometristi (AMK), optometria, päivätoteutus 100 72,7
      Röntgenhoitaja (AMK), radiografia ja sädehoito, päivätoteutus 104 74,2
      Suuhygienisti (AMK), suun terveydenhuolto, päivätoteutus 101 73,6
      Apuvälineteknikko (AMK), apuvälinetekniikka, päivätoteutus 67 69,3
      Fysioterapeutti (AMK), fysioterapia, päivätoteutus 72 84,4
      Jalkaterapeutti (AMK), jalkaterapia, päivätoteutus 76 63,2
      Osteopaatti (AMK), osteopatia, päivätoteutus 90 77,7
      Toimintaterapeutti (AMK), toimintaterapia, päivätoteutus 73 81,0
      Geronomi (AMK), vanhustyö, päivätoteutus 96 52,7
      Sosionomi (AMK), sosiaaliala, monimuotototeutus 96 76.7
      Sosionomi (AMK), sosiaaliala, päivätoteutus 221 74,6

    • juhkun_

      Vuonna 2016 sotealan valintakokeen voi suorittaa vain netin kautta http://www.metropolia.fi/haku/nain-haet-kevat-2016/ . Näin ollen kokeen voi suorittaa opiskelupaikkaan hakevan nimissä tai tämän apuna avaustaja tai vaikka moniosaajatiimi esim. englannin taitaja, matemaatikko, äidinkielen osaaja, aineiston lukuunkin voi vaikka palkata jonkun ammattilaisen vastaamaan monivalintoihin. Kontrolloimaton osallistuminen kutsuu vilpin tekemiseen. Vilpistä ei voi mitenkään jäädä kiinni.
      Koekeen merkitys on valtava isolle joukolle nuoria, koska se on yhteinen koko liikunta-terveys-ja sosiaalialalle.
      Oikeudenmukaisuus, hakijan yhdenvertaisuus on nyt täysin ohitettu. Rehellinen hakija jää huonoon asemaan ja jää todennäköisemmin ilman opiskelupaikkaa.
      Toisilla hakojoilla voi olla varaa vain huonoon tietokoneeseem, huonoon nettiyhteyteen ja paikkakin voi olla häiriöitekijöitä täynnä. Toisilla voi taas olla parhaat tekniset välineet ja tilat ja sen lisäksi myös voi olla ulkoistanut koko tentin valitsemalleen kokeneelle tiimille.
      Näin ollen tässä esivalinnassa ei mitata hakijoiden soveltuvuutta ammatteihin vaan pikemminkin heidän taustavoimiensa kykyjä. Näin ollen loppulliseen valintakokeeseen jäävät kutsumatta kaikki ne, joilta tukijoukot puuttuvat ja jotka jäävät hyvien tukijoukkojen omaavien jalkoihin. Siinä joukossa on varmasti erinomaisia opiskelemaan haluavia, rehellisiä itse kokeen suorittaneita, jotka kokevat nyt yhteiskunnan kohtelevan heitä täysin epäoikeudenmukaisesti.
      Esivalintakokeen jälkeen varsinaiseen pääsykokeeseen kutsutut menevät sitten kontrolloituun kokeeseen ja heistä luonnollisesti karsiutuu osa pois - ehkä juurikin ne jotka taustavoimien avulla selvisivät esivalinnasta. He ovat kuitenkin peruuttamattomasti vieneet paikan niiltä jotka taustavoimilta eivät apua ottaneet. Koska paikat kuitenkin täytetään niillä jotka esivalinnasta läpi menivät, valituksi tulee osaksi hyvinkin epäsopivaa joukkoa. Näin haitta yhteiskunnalle vielä kertautuu.
      Esivalinnan vuoksi hylätyille ei lähetetty mitään virallista tietoa hylkäämisestä ja näin heille ei myöskään kerrottu, miten he voivat valittaa.
      Tälläinen menttely on täysin väärä moraalisesti. Onko se se sitä lainkin kannalta? Voiko Suomessa todella olla yhteiskunnan tukema koulu, jossa esivalinta tehdään välittämättä siitä kuka kokeen suorittaa.

      • tyhmäkö

        Juuri näin!Apujoukkoja on käytetty.Ei millään muotoa tasavertainen koe.Vuoden päästä tähänkin sitten pitää varautua jotta pääsisi edes pääsykokeisiin!


      • seherasadeeex

        :----D huutonaurua.. Oletko ennen osallistunut pääsykokeisiin? Luuletko,ettei siellä auditoriossa 120 kanssa ole häiriötekijöitä? Nimenomaan näin JOKAISELLA on mahdollisuus päästä,vaikka aiempi koulu olisi mennyt huonosti! Jos ei esivalinnasta selviä,ei todennäköisesti olisi voinut vanhalla keskiarvollakaan päästä eteenpäin. Mistään ydinfysiikasta ei ollut kyse.
        Aivan paska läppäri itellä, nettiyhteys jaettuna puhelimesta ja helposti pääsin eteenpäin (81,4p). Panostin ennakkomateriaalin lukuun ja se olikin täten itselle se helpoin osuus.


      • liisumaria

        Oikaisupyynnön voi tehdä sitten, kun lopullisten valintojen tiedot tulevat 1.7. Sitten vaan pyyntöä rustaamaan, jos kokee tulleensa kohdelluksi epäreilusti.


      • Hhhhhjjsu

        Itsen tein kokeen yksin ja pääsin myös haastatteluun pistein 69,4! Mutt puhut aivan asiaa..monet kaverini tekivät niin että poikaystävät sun muut auttoivat kokeen tekemisessä ja toivon tosiaan että he ketkä pääsivät seuraavaan vaiheeseen ns. vilppikeinoin karsiutuisivat heti kättelyssä..kyllä harmittaa jos ei itse pääse tänä vuonna sisään koska varmasti jo ensi koe on vaikea kun ihmiset tietää minkälainen koe on ja että siinä pystyy kokoamaan joukon auttamaan esivalinta kokeessa..taso nousee varmasti


      • qqwertyy
        seherasadeeex kirjoitti:

        :----D huutonaurua.. Oletko ennen osallistunut pääsykokeisiin? Luuletko,ettei siellä auditoriossa 120 kanssa ole häiriötekijöitä? Nimenomaan näin JOKAISELLA on mahdollisuus päästä,vaikka aiempi koulu olisi mennyt huonosti! Jos ei esivalinnasta selviä,ei todennäköisesti olisi voinut vanhalla keskiarvollakaan päästä eteenpäin. Mistään ydinfysiikasta ei ollut kyse.
        Aivan paska läppäri itellä, nettiyhteys jaettuna puhelimesta ja helposti pääsin eteenpäin (81,4p). Panostin ennakkomateriaalin lukuun ja se olikin täten itselle se helpoin osuus.

        Siellä auditoriossa ne häiriötekijät vaikuttavat samalla tavalla kaikkiin, jos ei nyt saivarrella niin syvällisesti, että joku valo osuu sinuun huonosti tai se hikinen kaveri istui juuri sinun viereesi.

        Pisteesi olivat haetuimpiin paikkoihin juuri pääsykynnyksen rajoilla. Jos olisit hakenut noihin paikkoihin, niin ryhmätyöntekijät olisivat helposti voineet syrjäyttää sinut.


    • Pöyristynyt

      Jokainen joka pitää valintakoetta epäreiluna ja mahdollisesti lainvastaisena voi tehdä valituksen. Oikeuskanslerin virasto, opetusministeri, tasa-arvovaltuutettu. Siinä instansseja.

      • Toinen_mielipide

        Lisäksi voi valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja Yhdistyneisiin Kansakuntiin.

        Kenenkään ei tietenkään kannata ottaa itseään niskasta ja opetella tarvittavia asioita kunnolla pääsykoetta varten, vaan ryhtyä nilittämään sekä etsimään osaamattomuutensa syytä koejärjestelmästä.


    • Poispäinpoistui

      Lähes 90p. Ilman taustajoukkoja ja ei taida olla koetta minne en näillä pisteillä olisi päässyt. Aikaisemmin en päässyt pääsykokeisiin näyttämään motivaatiotani, koska nuorena sällinä en kiinnostunut arvosanoista. Nyt oli kaikki hakijat samalla linjalla. On kyllä ihan omaa vikaa jos pisteet ei riittääneet. Materiaalin pystyi hanskaamaan kuukaudessa läpikotaisin jos oli todella kiinnostunut. Äidinkieli, enkku, matikka onnistuu jos on tunnistanut omat heikkoudet ja harjotellut etukäteen. Tosin lukion ja amiksen käyneet pitäisi hallita tämän tason aineistot jo koulunsa perusteella. pisterajat oli mielestäni matalat tänä vuonna joka puolella. Uskoisin, että ensi vuonna nousee kun ihmisillä on kokemusta ja tietävät miten hyvin aineisto pitää osata, että valintakokeeseen pääsee. Ja tietävät miten treenata matikat yms. Kuntoon

      • yliopistoon

        71 pistettä ja sillä ei päässyt yrittämään yhteenkään hakemistani neljästä paikasta,välivuosi tulossa, toivottavasti saa töitä!


      • poispäinpoistui

        Tässä mallissa on myös etuna se, että vuodesta toisen saa aina uuden mahdollisuuden päästä pääsykokeisiin. Aikaisempaan koulumenestykseen perustuvassa kutsussa, jotkut eivät koskaan päässeet kokeesen.

        Olet ilmeisesti hakenut suositulle alalle, isoissa kaupungeissa, joissa vähän aloituspaikkoja (ft, eh?) . Kuten yliopistomaailmassa, joskus joutuu joustamaan paikkakunnassa jossa matalammat pisterajat. Tai sitten sanomaan hyvästit haluamalleen alalle, jos ei vuodesta toiseen ole rahkeita saada tarpeeksi pisteitä.

        Jos halutaan puhua siitä mikä on hieman kyseenalaista tasa-arvon kannalta on kiintiöt, jotka suosivat lukion käyneitä. Miksi AMK:ssa näin. Yliopistoilla tämän ymmärtää, mutta ammattikorkeassa en oikein ymmärrä miksi yot on oikeutettu 100% paikoista ja n. 50% on varattu sitten lopuille.

        Ensikertalaiskiintiön ymmärrän kyllä, valintakokeet sotella kun monesti suosii siinä mielessä sosiaalisesti kokeneita, kun ovat ryhmätilantenteita jne. Näin saavat ensikertalaiset tältä osin tasoitusta, jos nuorena vielä mahdollisesti ujostelee ja jää siksi jalkoihin.


    • pöyristynyt

      Kantelu tehty. Aiheesta.


      Oikeuskanslerinvirasto / oikeuskansleri

      Cc: Opetusministeriö /opetusministeri



      Vuonna 2016 sote-alan ammattikorkeakoulun esivalintakokeen voi suorittaa vain netin kautta http://www.metropolia.fi/haku/nain-haet-kevat-2016/. Näin ollen kokeen voi suorittaa kuka hyvänsä opiskelupaikkaan hakevan nimissä tai tämän apuna avaustajana tai vaikka moniosaajatiiminä, jossa on mukana esim. englannin taitaja, matemaatikko, äidinkielen osaaja. Aineiston lukuunkin voi palkata vaikka ammattilaisen vastaamaan monivalintoihin. Kontrolloimaton osallistuminen houkuttelee vilpin tekemiseen. Vilpistä ei edes voi jäädä kiinni.

      Kokeen merkitys on valtava isolle joukolle nuoria, koska se on yhteinen koko liikunta-, terveys- ja sosiaalialalle.

      Oikeudenmukaisuus, hakijan yhdenvertaisuus on nyt täysin ohitettu. Rehellinen hakija jää epärehellistä huonompaan asemaan ja jää todennäköisemmin ilman opiskelupaikkaa.

      Osalla hakijoista ei kenties ole varaa kuin huonoon tietokoneeseen, hitaaseen nettiyhteyteen ja häiriöitekijöitä täynnään olevaan paikkaan. Toisilla voi taas olla markkinoiden parhaat tekniset välineet ja toimivat tilat ja lisäksi varaa palkata koko asiantuntijatiimi kokeen tekemiseen.

      Näin ollen tässä esivalinnassa ei mitatakaan hakijoiden kykyä opiskella ja soveltuvuutta ammatteihin vaan pikemminkin heidän taustavoimiensa osaamista. Näin ollen lopulliseen valintakokeeseen jäävät kutsumatta kaikki ne, joilta tukijoukot puuttuvat. Ulkopuolelle jää varmasti erinomaista opiskeluainesta, motivoituneita ja rehellisiä kokelaita, jotka kokevat nyt järjestelmän ja kenties koko yhteiskunnan kohtelevan heitä täysin epäoikeudenmukaisesti.

      Taustavoimien avulla jatkoon selviytyneet vievät siis peruuttamattomasti paikan niiltä, jotka ovat tehneet kokeen yksin. Opiskelupaikat täytetään niillä, jotka menivät esivalinnasta läpi, joten valituksi tulee ainakin osittain epäsopivaa joukkoa. Näin haitta yhteiskunnalle vielä kertautuu.

      Varsinaisessa valintakokeessa on mahdollista saada erityisjärjestelyjä tarvittaessa (http://www.metropolia.fi/haku/nain-haet/erityisjarjestelyt-valintakokeissa/). Tätä tarvetta ei lainkaan varmisteta esivalintakokeessa. Tämäkin loukkaa hakijoiden oikeuksia.

      Esivalinnan vuoksi hylätyille ei lähetetty mitään virallista tietoa hylkäämisestä, eikä heille näin ollen myöskään kerrottu, miten he voivat valittaa.

      Tälläinen menettely on eettisesti täysin väärä yhteiskunnan varoin ylläpidetyssä koululaitoksessa. Onko se myös laitonta?

      Pyydän oikeuskanslerinvirastolta kannanottoa sovelletun valintakoemenettelyn lainmukaisuudesta sekä selvitystä valitusoikeudesta esivalinnan perusteella tehtyyn karsintaan. Asia on erittäin tärkeä suurelle joukolle maamme työelämään kouluttautumaan haluaville.

      • opiskeleekovaiei

        No voi hyvänen aika sentään,k itse tein kokeen ihan itse omalta koneelta ilman mitään apuvoimia ja meni loistavasti ja pääsin kaikkiin haskukohteisiini haastatteluihin, ja itseasiassa olisin päässyt ilmeisesti koko Suomessa ihan mihin tahansa tähän sotelikokeeseen osallistuneisiin kouluihin pääsykokeisiin. Siellähän tietty sitten nollautuu koko juttu, joten epäreiluus poistuu. Vaikka juu, toki parempi olisi tuo esivalintakin valvottuna mutta menee se näinkin.


      • valitukseenkyllästynyt

        Samoin täällä. 96,3p ihan omin avuin. En koe, että lisäavusta olisi ollut mitään hyötyä.
        Kuinka moni ihan oikeasti on koonnut jonkun massiivisen taustatiimin? Kysymyksiin tasolta Maijalla on kaksi omenaa joista toisen syö, montako jää? Kuka oikeasti lukee melkein 100 sivua kuivaa tekstiä toisen puolesta?
        Seuraavaksi varmaan valitat valmennuskursseista, siinäkin on kokonainen taustatiimi tukemassa hakijan kouluun pääsyä eikä kaikilla ole mahdollisuutta sellaiseen.

        Suurempana ongelmana pidän aineiston käyttömahdollisuutta kokeen aikana ja liian pikkutarkkoja kysymyksiä. Tosin se on joko-tai, en varmasti olisi saanut noin hyvää tulosta ilman materiaalin esilläoloa ja ctrl f:ää. Kysymykset pitäisi suunnitella uudestaan, jos koe olisi valvottu.

        Ja kyllä, itselläni on paska kone ja pätkivä netti. Siksi en kotonani koetta tehnytkään. Väitän, että jokaisella muullakin on mahdollisuus tehdä koe jossain muualla. Paitsi tietysti sukunsa kanssa sillan alla asuvalla mutta ehkä silloin on pahempiakin ongelmia kun joku soteli.


      • erieri

        Te kaksi kommentoijaa olette kapeakatseisia. "Minulla meni hyvin, joten mitään ongelmaa ei ole". Ongelma ei koidu heistä, jotka pärjäisivät hyvin joka tapauksessa kokeen muodosta riippumatta, vaan heistä, joilla ei olisi asiaa jatkoon pääsevät sinne halutessan edes itse yrittämättä, mikä vie paikkoja todellisuudessa paremmilta opiskelijoilta. Kokeella on hyviäkin puolia, mutta tämä on suuri heikkous.

        Mainittakoon, että minulla koe meni yhtä hyvin kuin teillä, joten en ole henkilökohtaisesti suolainen.

        >Suurempana ongelmana pidän aineiston käyttömahdollisuutta kokeen aikana ja liian pikkutarkkoja kysymyksiä.

        Kokeet, joissa on materiaali mukana, pitäisi olla tuttuja jo yläasteelta. Tällaisten kokeiden kysymysten on tarkoituskin olla tarkkoja. Jos olet tutustunut materiaaliin, tiedät mistä vastaus löytyy.


      • qqwertyy

        "Seuraavaksi varmaan valitat valmennuskursseista, siinäkin on kokonainen taustatiimi tukemassa hakijan kouluun pääsyä eikä kaikilla ole mahdollisuutta sellaiseen"

        Toivottavasti ei tarvitse erikseen selittää, mitä eroa on sillä, että opettaja opettaa sinulle jotain ja sillä, että opettaja tekee jotain puolestasi.


    • pöyristynyt

      Valitusoikeudesta ei kerrottu mitään esivalintakokeen osallistuneille ja etenkään siinä hylätyille. Ensimmäiseen kyselyyn aiheesta annettiin vastaus, että valitusoikeutta ei ole mutta kun asiaa kaiveli niin annettiinkin tieto että 1.7. tulosten jälkeen voi valittaa. Mutta miten kukaan tietää valittaa jos sitä ei selvästi kerrota nettisivuilla ja jos siitä ei heti karsinnan tuloksen jälkeen kerrota.
      Moni asia ei nyt ole oikein tässä sopassa.

      • hakija889

        Erityisjärjestelyitä oli mahdollista hakea ja saada, tästä kerrottiin sivulla soteli.metropolia.fi. Esimerkiksi lukivaikeuden perusteella voi saada 30 min lisäajan. Lisäksi on ihan normaalia, että vasta sitten voi valittaa, kun opiskelijavalinnan tulos on virallisesti julkaistu eli 1.7.

        On muitakin aloja, joihin vaaditaan haussa esimerkiksi karsiva ennakkotehtävä.


    • kusipää87

      Hah, nauran teille kaikille ketkä ette päässy läpi kokeesta, ette ansaitse olla kokeissa jos ette päässy...control f vaan vittu valintakokeissa ei oo mun syy että ootte niin vitun paskoja ettette osaa perus matikkaa, enkua tai äikkää LOL ja en oo edes sopiva alalle ja silti pääsin kaikkiin kohteisiin haistakaa oikeesti vittu...älkää hakeko sotealalle jos teillä ei oo kutsumusta...sen verran rankkaa homma kusipäät

      • plsno

        Nouse pieni hiki, kun tämä kaveri saattaa päästä sote-alalle.


    • nohnih

      Kuinka meni varsinaiset pääsykokeet?

      • AWJAS

        Huomenna tietää ^^


    • lälläslää

      Kohta tulossa uudet kokeet ja uudet jännitykset. Millainen oli viime vuoden matikkaosio? Lainasin lääkelaskentakirjan ja kelasin, että ei juma, ei ainakaan tuollaisia voi olla ( itse lähäri ja ne on kyl suoritettu mutta silti).

      Kiitos kun joku viitsii vastaa.

      • TulevaEH-opiskelija

        Juu ei ollut sellaisia laskuja, että lääkelaskentakirjaa tarttis. Ihan perustason matikalla pärjää (jakolaskuja, prosenttilaskuja, murtolukuja, yksikkömuunnoksia jne.). Laskimella kynällä ja paperilla pärjäät (ja googlella) :D. Sinuna keskittyisin aineistoon pänttäämällä sen hyvin, ettei aikaa kuluisi kysymysten ihmettelyyn, 1,5h on nimittäin tosi lyhyt ja itselleni tuli ainakin kiire kevään kokeessa...
        Muut osiot ovat todella helppoja (äikkä, enkku ja matikka), niihin ei varsinaisesti opiskelua tarvitse.

        Ihan kiinnostuksesta, hakeeku kukaan Turun AMK ensihoitolinjalle? Omasta näkökulmasta varsinaisen valintakokeen aineisto on erittäin laaja ja ehkä hieman haastava (lähinnä tarkoitan Ihminen - fysiologia ja anatomia -kirjaa). Tsemppiä kaikille luku-urakkaan!


    • kouluunmars

      Täällä toinen Turun ensihoitolinjalle hakeva! 

      Oikeaa anatomian kirjaa vielä odotan postista (vähän kestää saada tänne toiselle puolelle maailmaa), mutta varotoimena kertasin asiat sitten englanninkielisestä vastineesta... Seuraavaksi sitten kääntämään termistöä päässä, mikä voi osoittautua suht haastavaksi kun on anatomiaa ja fysiologiaa kerennyt tässä yli vuoden pänttäämään jo pelkästään englanniksi :)

      • TulevaEH-opiskelija

        Noniin siitä sitten pientä "etulyöntiasemaa" :D. Helpostihan nuo kääntää...;)
        Tosiaan valintakokeessa tuskin tulee olemaan mitään esseetyyppistä kirjottelua. Luulisin, että abcd -vaihtoehdoilla mennään (helpottaa hieman kysymyksiin vastaamista). Lähinnä mietityttää, onko Turussa ollenkaan mitään psykologin haastatteluita? Esimerkiksi Metropoliassa keskitytään enemmän luonteenpiirteisiin kuin aineistoiden pänttäykseen.


      • kouluunmars

        Jos on oikeen pikkutarkkoja kysymyksiä, niin voi tästä pohjatiedosta olla enemmän haittaa kun hyötyä.. Peukut pystyssä, että testataan vähän laajempaa ymmärrystä, vaikka monivalinnoilla mennäänkin.

        Mulle on jotenkin jäänyt sellainen kuva, ettei Turussa olisi noita psykologin haastatteluita ollenkaan? Päätäni en pantiksi pistä, mutta kuitenkin :D


      • TulevaEH-opiskelija

        Juu ei ainakaan nettisivujen mukaan olisi. Joillekkin se sopii ja joillekkin ei, se jää nähtäväksi. Omasta mielestäni ehkä haastattelut ja ryhmätyöt olisivat hoitoalan pääsykokeisiin sopivampia? Ken tietää.


    • Kokenut91

      Onneksi sote-alalla on tarkat seulonnat ettei kaiken maailman hippiäiset pääse sisälle.

    • Heh12345

      Koe tehty, miten meni? Mielestäni aika peruskauraa.

      • 917

        Aikaa vaan saisi olla vähän enemmän :( Aiheet ja asiat ei vaikeita sinänsä.


      • 0204

        Aika loppu myös täällä kesken.. Muuten ihan ok koe


    • Koera

      Nipinnapin riitti aika. Ihan hyvä fiilis jäi.

      • Heh12345

        Itellä jäi noin 10min aikaa tarkasteluun. Olihan siellä joitain väärin, mutta muuten ihan tyytyväinen täytyy olla. Toivottavasti pisteet riittää 1. hakukohteeseen.


    • Pfifjfufj

      Mitäs porukka sai pisteitä?

    • nomenihänse

      Perseelleen meni että heilahti... 27p eipä taida riittää kutsun saantiin....

    • SunWorshipper

      Sain 57,2/80 p. Eli 76,3/106,7. Näillä pisteillä luulis saavan kutsun valintakokeeseen, ellei sit todella moni oo ollu todella hyviä ja saanu tyyliin täydet pisteet :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      930
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      796
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      710
    Aihe