Mielipiteenne Fyysikot?

kylelijäe

Eilen Hesarissa joku arkkitehti kirjoitti:

"Ulkoseinien massiivisuus vähentää lämmitystarvetta.

...Massiivirakenteiden, kuten yksiaineisen punatiili- tai hirsiseinän, energiataloudellisuuden arviointiin U-arvot sen sijaan sopivat huonosti. Koska U-arvossa ei huomioida lainkaan auringon säteilystä tulevaa lämpöä eikä rakennusmateriaalin kykyä varastoida sitä, U-arvo antaa massiivirakenteiden energiataloudellisuudesta huonon kuvan. Todellisuudessa ulkoseinien massiivisuus vähentää olennaisesti rakennuksen lämmitysenergian tarvetta."

Mitäs mieltä olette? Minusta kun tuo on ihan hölynpölyä. Massiivirakenne antaa just sen energian mitä siihen varastoidaankin ja ihan yhtä hitaasti. Vaikutus on plus-miinus nolla. Vain seinän kokonaiseristyksellä eli U-arvolla on merkitystä, olipa se mitä materiaalia tahansa.

16

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asukki

      En osaa sanoa. Itse kuitenkin suosisin massiivirakennetta asuintalossa, sillä se pitää lämpötilan tasaisempana, esim paljon mukavampi kesähelteillä, kun ei kuumene liikaa.

    • työnnetään.hirsiä

      Vaikuttaako seinän kyky varastoida kosteutta mitenkään tilanteeseen?

      • Kytkeytyneitä

        Reaalirakenteessa lämmönsiirto ja kosteuden diffuusio ovat kytkeytyneet toisiinsa. Kosteus muuttaa lämmönsiirtoa ja päinvastoin.


    • Toinenihmettelijä

      "Todellisuudessa ulkoseinien massiivisuus vähentää olennaisesti rakennuksen lämmitysenergian tarvetta." - Eikö tämä lause siis ole ihan puppua?

      Ei kai se vaikuta yhtään mitään. Hidastaa vain lämpötilan muutosta. Ajatellaan, että seinän ulkopinta olisi vaikka kymmensenttistä kuparia. Sekin vain tasaa lämpötilan muuttumista. Vain seinän kokonais U-arvo ratkaisee.

    • Aika_näyttää

      Sitten kun kehitetään materiaali, jonka u-arvo on merkittävästi erilainen eri lämpötiloissa tai eri johtumissuuntaan, rakenteiden lämmönvarauskyvyllä alkaa olla merkitystä. Tällöin esimerkiksi materiaali, joka johtaa kevätpäivän auringonpaisteen lämmön rakenteeseen, mutta ei päästä sitä kevätkylmänä yönä helposti pois, pienentää lämmityskuluja.

      Mutta tietääkseni tällaisia materiaaleja eivät arkkitehditkään fyysikoista nyt puhumattakaan ole ehdotelleet talojen seiniin.

      • kyllähän_näitä

        On niitä ehdoteltu: On ainakin eräänlainen vaha, joka sulaa auringossa ja jäähtyessään muodostaa ensin kalvon, joka vähentää lämmön säteilyä pois. Siispä lämpö periaatteessa voisi siirtyä sisälle päin taloon. Käytännössä kuitenkin taitaa käydä niin näillä leveysasteilla, ettei vahaa saada sulaksi pohjaa myöten, jolloin suuri osa energiastakin kulkee taas pois yöllä..
        Myös valoa läpäisevä pinta jonka alla talteenotto esim. metalliin/tiiliseinään. Rakenteesta tulee turhan kallis, että se koskaan maksaisi itseään takaisin.
        Parasta mitä on tarjolla taitaa olla konvektioperiaatteella toimivat järjestelmät, jolloin nesteen/kaasun virtaus saa lämmenneen pinnan siirtymään talon sisälle "turvaan" kylmenemiseltä ja lämpö saadaan vapautetuksi oikeassa paikassa. Mutta tämähän ei olekaan enää rakenne, vaan laite toimintaperiaatteeltaan..


    • epätietoinenkohanvaan

      Voisiko asiaa ajatella siltä kantilta, että massiivinen seinä voisi varastoida suuren määrän auringon suoraa säteilylämpöä, jonka se yön viiletessä luovuttaisi sisätiloihin? Varsinkin, jos huomioidaan ilmastoinnin tarve kovimmilla helteillä, niin jäähdytystarve voisi vähentyä sillä, että rakenne ei päästäisi lämpöä läpi niin nopeasti.
      Taik sit ei?

    • 487ut7

      Kyllä avauksen väitteessä totuuden siemen on. u-arvo ei ota huomioon sitä, että seinää lämmitetään ulkopuolelta. Järkevämpää on kuitenkin lämmittää taloa sisältä. Auringon säteilyäkin voidaan otta sisään ikkunoiden kautta lämmittämään olohuoneen kivilattiaa ja mustaa peräseinää.

      Jos ajatellaan vaikka entisajan linnojen kiviseinää, niin kiven paksuuden tuplaaminen titeysti puolittaa myös u-arvon ja sitäkin kautta massiivinen seinä on "taloudellisempi". Lisäksi mustapintainen kivi voi varastoida auringon lämpöä paahteella. Näin linnan sisältä ulos menevä lämpöhävikki hieman pienenee. Mutta Välimeren maissa kivitalot maalataan yleensä valkoisiksi, jota ne eivät varastoisi auringon energiaa päivisin.

      • kameleonttitalo

        Talon pitäisi voida muuttua päivällä mustaksi ja yöllä valkoiseksi, niin päivällä musta imisi lämpöä ja yöllä valkoinen säteilisi vähiten lämpöä pois.


      • 007_seinä
        kameleonttitalo kirjoitti:

        Talon pitäisi voida muuttua päivällä mustaksi ja yöllä valkoiseksi, niin päivällä musta imisi lämpöä ja yöllä valkoinen säteilisi vähiten lämpöä pois.

        Lämmityskaudella tarvitaan lämmitystä päivälläkin, joten musta on talvella huono väri. James Bondin kääntyvien rekisterikilpien kaltaiset käännettävät seinäpaneelit olisi yksi vaihtoehto. Olisivat toiselta puolelta mustat ja toiselta valkoiset ja käänneltäisiin aina tarvittaessa.

        Paneelit voisivat olla tietysti eri tyyppisiäkin. Jos tekisi kolmesta aineesta; yksi olisi musta ja sitoisi hyvin lämpöä, toinen voisi olla peilimäinen, jolla voisi heijastaa säteilyä talosta ulospäin ja kolmas voisi olla vaikka tavallinen talon värinen lautapaneeli.

        Nuo kun asetellaan kolmion muotoon, laitetaan akseli keskelle, hammasrattaat akselin päihin ja täytetään sisus ureetanilla, niin aletaan olla aika lähellä valmista. Hyvänä puolena tässä olisi vielä sekin, että kun rakenne on eristetty, niin esimerkiksi "lämmin musta" saadaan käännetyksi ulkopuolelta seinän sisälle. Näin ollen se lämpö karkaa rakennusta kohti, eikä lämmitä harakoita.


    • kevyt_vakuumiseinä

      Ulko- ja sisäseinän väliin pitäisi saada tyhjiö, koska se ei johda lämpöä.

    • iydufvgx

      Ei U-arvo mittaa muuta kuin kuinka nopeasti energiaa siirtyy rakenteen läpi. Asteen lämpötilaerossa.
      Aloitus on erikoinen kuin puhuttaisiin ajasta ja eristeestä.

      U-Arvo kertoo tosi hyvin miten paljon rakenne falskaa, siksi se on määriteltykin U-arvo. Miksi siihen mitään auringonpaistetta tai lämpövarausta sotkemaan.

    • eikätulekaanikinä

      Mitkä fyysikot?? HÖH?
      Tämä on suomi24, eikä täällä ole tähän päivään mennessä ketään fyysikkoa ollut.

    • Sipotalonomistaja

      En tiedä syytä, mutta helskutin vähän tää meidän massiivikivitalo kuluttaa lämmitysenergiaa suhtessa neliöihin. Ollaan ihan passiivitason kulutuksessa, vaikka rakenteiltaan ja tekniikaltaan talo ei sellainen olekaan.

    • lämpövaje_paleltaa

      Eri aineilla on erilainen lämmönjohtokyky. Eri aineilla on myös erilainen lämmönvarauskyky.
      Näistä ne seinän ominaisuudet johtuvat.

      • Suomen_tiede_jyrää

        Nerokas havainto. Saakohan tuosta Nobelin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2763
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2110
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1874
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1731
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1725
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 103
      1676
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1487
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe