Saako Suunnitella edullista taloa?

Ekokompakti

Saako tavallinen taatelin tallaaja suunnitella taloaan? Entä sen toteutus , saako rakentaa?

Mielessäni on käynyt monta tapaa millä voisi tehdä säästöä, ensimmäisenä tietysti olisi kierrätys, eli kierrätetään materiaaleja...
Mutta sekin saako kierrättää..

35

399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tehnyt

      Saa suunnitella ja tehdä . Vain sähkötöistä kysytään lupapapereita suunnittelusta ja toteutuksesta.

      • Ei_tehnyt

        Mihin neuvosi perustuu? Siihen että olet tehnyt kaiken lakien, asetusten ja rakennusmääräysten vastaisesti ja yllytät vielä muita? Kerro lisää tunaroinneistasi, vai ihanko olet ryssinyt projektisi?


    • möksämirles

      No täällä oli joskus kirjoitettu, että mitään ei saisi tehdä, jos ei ole ammattilainen....

      Eli sähköalan yrittäjä saa rakentaa koko höskän?

    • Ekkawi

      Saa suunnitella ja usemmat ihmiset niin tekevätkin - heillehän taloa tms. yleensä suunnitellaan, Toki lopputuloksen kannalta taatusti paras tulos saadaan käyttämällä ammattilaista tukena ja omien suunnitelmien kommentoijana, kyseenalaistajana sekä määräysten osaajana. Periaatteessa sama pätee toteutukseenkin. Hyvä on myös muistaa, että jossain vaiheessa rakennus vaihtaa omistajaa. Uuden omistajan tulisi olla kiinnostunut suunnitelmista (onko leimatut), onko toteutus suunnitelmien mukainen (leimatut suunnitelmat) ja onko asianmukaiset viranomaistarkastukset aikoinaan tehty. Edullisuus tulee helposti siitä, että ammatilaisen avulla saat talosta "turhat neliöt" pois. Jokainen neliö ja niiden ylläpito maksaa! Sinänsä Suomessa on rakennussuunnittelun "vapaus" outoa, kun siinä useimmat perheet tekevät taatusti elämänsä suurimman sijoituksen. Täällähän on kaikki toistaiseksi niin tarkkaan säädeltyä ja suojeltua.

    • BauHerr

      "Saako tavallinen taatelin tallaaja suunnitella taloaan? Entä sen toteutus , saako rakentaa?"

      Ei saa. Rakennusvalvonta hyväksyy suunnittelijat. Suunnittelijan on useimmitan käytävä esittelemässä suunnitelmat rakennusvalvonnassa. Rakennusvalvonta ei kaikissa kunnissa suostu tapaamaan muita kuin henkilöitä, jotka he katsovat ammattilaisiksi. Ei siis riitä, että on arkkitehti. Täytyy olla rakennusvalvonnan hyväksymä arkkitehti.

      Tavallinen tallaaja ei pääse rakennusvalvontaan edes käymään.

      Ei saa myöskään rakentaa. Selkeimmin luvanvaraista on sähkötöiden tekeminen. Osittain luvanvarasita ovat LVI-työt. Osittain sen vuoksi, että jos saat rakennusvalvonnan hyväksymän IV- ja/tai KVV -valvojan hyväksymään omat tekeleesi, niin sitten saat tehdä itse.

      Periaatteessa rakennukselle meneminen edellyttää verokorttia, tulityökorttia, jne jne. Tulityökortti tulee jokseenkin pakolliseksi, mikäli teet tulitöitä ja haluat, että vakuutuksesi on voimassa. Hassuinta tässä on se, että tehokkaampi hiustenkuivainkin on tulityötä. Epäilen, ettei partureilla ole kuitenkaan tulityökorttia.


      Kierrätys ei myöskään käy, koska kierrätetyilla rakennusmateriaaleilla ei ole CE-merkkiä tai suoritustasoilmoitusta.

      Suunnittelutyöt maksavat suuruusluokkaa 15.000 - 30.000 euroa. Valvonta on sellaista 10.000 luokkaa. Hinta vaihtelee paikkakuntakohatisesti. Pääkaupunkiseutu on noin 50 % muuta maata kalliimpi.

      Erilaisia katselmuksia on vähintään tusina.

      Eikä tässä kaikki. Joka vuosi homma tulee entistä byrokraattisemmaksi. Uusin uutuus on se, että remonttia varten tarvitset asbestitutkimuksen. Se on turhake, joka maksaa noin 500 euroa per remontoitava kylpyhuone.

      Vuoden 2020 jälkeen rakentaminen menee ilmeisesti mahdottomaksi, koska silloin on tehtävä lähes nollaenergiatalo. Rakenna ennen sitä, jos rakennat. Sen jälkeen et nimittäin kykene mitenkään. Ei ilmeisesti kukaan muukaan.

      • maaltakotoisin

        Onkohan noin:)


      • Tehnyt

        Ei suunnittelija käy esittelemässä yhtään mitään. Kyllä rakennuslupa myönetään aivan tehtyjen piirrustusten pohjalta. Samoin tarkastukset tehdään olevien piirustuksien pohjalta.
        Aiva älytöntä romaania taas sepostit. Olen rakentanut yhden metsästä lähtien talon tiedän varsin hyvin lupakäytännöt.


      • BauHerr
        Tehnyt kirjoitti:

        Ei suunnittelija käy esittelemässä yhtään mitään. Kyllä rakennuslupa myönetään aivan tehtyjen piirrustusten pohjalta. Samoin tarkastukset tehdään olevien piirustuksien pohjalta.
        Aiva älytöntä romaania taas sepostit. Olen rakentanut yhden metsästä lähtien talon tiedän varsin hyvin lupakäytännöt.

        Säännöt ovat kuntakohtaisia. Metsässä voi luonnollisesti olla eri säännöt. Metsään ei tosin kannata rakentaa yhtikäs mitään, mikäli ajattelee jälleenmyyntiarvoa. Nollaraja kulkee Etelä-Suomessa Kehä III:sta pitkin. Ja sen sisäpuolella pelataan tasan tarkkaan niiden sääntöjen mukaan, jotka esitin.

        En kyllä usko, että metsäänkään saa enää rakentaa tuosta noin, ellei se metsä sitten sijaitse EU:n ulkopuolella.

        Tässä copy-paste yhden kunnan pelisäännöistä:

        "Rakennusvalvonnan periaatteena on, että lupahakemukset jätetään henkilökohtaisesti alueen lupavalmistelijalle ennakkoon varattuna aikana ja tilaisuudessa tulisi pääsääntöisesti olla läsnä hankkeen pääsuunnittelija. Hakemuksen asiakirjat ja suunnitelmat tarkistetaan alustavasti ja lupavalmistelija antaa hakijalle arvion lupahakemuksen käsittelyajasta ja päätöspäivämäärästä. Myös sähköisesti jätettävä lupa-asia on käytävä esittelemässä lupakäsittelijälle ennen luvan jättöä."


      • Tehnyt

        Varmasti ei kulje pääsuunnittelija asikkaidensa lupahakemuksia jättämässä. Siihen työaika menisikin vielä tosissas tuollaista kirjoitat ?


      • BauHerr
        Tehnyt kirjoitti:

        Varmasti ei kulje pääsuunnittelija asikkaidensa lupahakemuksia jättämässä. Siihen työaika menisikin vielä tosissas tuollaista kirjoitat ?

        Tietysti.

        Sovitaanko näin, että laitat tänne yhteystietosi ja lyömme asiasta vuoden nettopalkan verran vetoa?


      • Helppohessu

        Kyllä nyt taitaa Bauherri puhua vähän bullshittiä, tuskin nimittäin talotehtaiden pääsunnittelija lähtee käymään vaikka keskisuomesta Helsinkiin jos talo on otettu kokonaisvaltaisesti talotehtaalta.


      • BauHerr
        Helppohessu kirjoitti:

        Kyllä nyt taitaa Bauherri puhua vähän bullshittiä, tuskin nimittäin talotehtaiden pääsunnittelija lähtee käymään vaikka keskisuomesta Helsinkiin jos talo on otettu kokonaisvaltaisesti talotehtaalta.

        No sitten ei talotehtailija rakenna.

        Kas tuosssa:

        " Rakennusluvan hakemista valmistellessa hankkeeseen ryhtyvän tulee:
        varmistaa, että hänen käytössään on pätevät suunnittelijat

        varmistaa, että rakennuspaikkaan kohdistuvat luvan myöntämisen edellytykset täyttyvät

        hankkia suunnittelun lähtöaineisto
        varmistaa, että pääsuunnittelija sopii ennakkoneuvottelun alueen lupavalmistelijan kanssa"

        Huomaa: PÄÄSUUNNITTELIJA SOPII ENNAKKONEUVOTTELUN ALUEEN LUPAVALMISTELIJAN KANSSA

        Helppohessu voisi itsekin googlata, niin ei menisi oppineen aika hukkaan.


      • Parahin Mr BauHerr!

        Tunnistin sinut alan mieheksi ja olisin laittanut tämän privaattiviestinä, jos olisi ollut sinut tunnistettavissa - nyt menee yleisempään jakeluun.

        Jotakuinkin 5...7. vuotta sitten luin Espoon Kaupungin nettisivuilta kaksi vaatimusta, jotka eivät lakituntemukseni mukaan perustuneet Suomen lakiin... ja ne kaksi juuttua olivat lupahakemuksen henkilökohtainen esittely valvonnassa ja ennakko-ohjausmenettely (/tarkistus). Kun ei sattunut juuri silloin akuuttia tapausta Espoossa olemaan, laiton rakennusvalvonnan johtajalle meilin, jossa kysyin ihan suoraan, olisiko heillä kanttia jättää käsittelemättä rakennuslupahakemus, joka tulee postissa (ei siis henkilökohtaisesti) ja täysin ilman ennakko-ohjausta. Hän vastasi ihailtavan nopeasti - siis reilusti alle kuukaudessa - että ei heillä olisi kanttia jättää tuollaista lupahakemusta käsittelemättä - hekin kuulemma tuntevat sanan hallintolaki ja sen hakusanan takaa löytyvää aineistoa laajemminkin.

        Tosin kirjoitti vastauksessaan tämä silloinen Espoon virastonpäällikkö, että ennakko-ohjaus on tarkoitettu PALVELUKSI eikä suinkaan rasitteeksi. harmi, että tuo PALVELU on tosiaan virastoa jatkokäsittelyssä velvoittamaton - ja siihen kohtaan tuo Mr BauHerrin ennakko-ohjauspalaverien nauhoitusvinkki osuu kyllä...


        Kiitos Mr BauHerr!


      • BauHerr

        Hallintolakia noudatetaan rakennusvalvonnassa mm. seuraavalla tavalla: asiakirja on saapunut viranomaiseen LIIAN AIKAISIN, joten sitä ei käsitellä!

        "Liian aikaisin" tarkoitti pariakymmentä TUNTIA!!

        Pitäisikö postilta vaatia vahingonkorvaus liian nopeasta asiakirjan kuljetuksesta?

        Olisi mielenkiintoista nähdä miten tuo sopii mihinkään hallintolain tulkintaan.


    • tavantallaajavaa

      Kyllä minä ainakin suunnittelin/Piirsin oman taloni metsään järvenrannalle. Käy vaa hakemassa kirjakaupasta paperia ja mittakaava viivottimen. Ja rupee suunnittelemaan ja kysäsee sit rak.valvojalta et saako tehdä tämmösen. Tein Talon valmiiksi ja piirrätin kuvat puhtaaksi rak.inssillä. Makso muistaakseni alle 500e. Tietysti pienenä etuna on että teen välillä rak.töitä mutta ei mulla oo muuta koulutusta kuin peruskoulu.

      • BauHerr

        Rak inssi ei pääse PKS -alueella edes esittelemään kuviaan, joten ei onnistu.

        Käytännössä käsin tehtyillä paperikuvilla ei tee mitään, koska rakennusvalvonta vaatii hyvälaatuiset tulostuskuvat ja lisäksi PDF-tiedostot. Suunnittelu on pakko tehdä CADilla.

        Jos suunnittelet talon itse, niin hanki tuore versio AutoCADista. Kuukauden hinta on 250 euroa. Vuoden lisenssi maksaa 2000.

        Minun mielestäni itse suunnittelu on puhdasta utopiaa, ellei ole alalla. Pientalon suunnittelu on nykyään 85 %:sti lain ja normien vaatimien asioiden sijoittelua kaavamääräysten rajoittamalla tavalla käytettävissä olevaan tonttiin. Vaikka olisitkin superälykäs, niin nämä keskenään ristiriitaiset vaatimukset vaativat tietoa. Kyllähän esimerkiksi niitä pakollisia invalidiympyröitä piirtää kuka tahansa, mutta tavallinen tallaaja ei arvaa, mihin niitä on pakko piirtää ja mihin ei.

        Juu ja ne ympyrät tarvitaa nykyään sinne metsän keskellä sijaitsevaankintaloon (missä ei tietenkään ole järkeä, mutta pakko on pakko).


      • entiedäkyl

        Se siirti minun kuvat koneelle ja muokkasi ne sellaisisiksi että kelpaa. Kysy vielä montako versiota itse tarviin kun yksi menee virastoon ja yksi sähkö urakoitsijalle joka myös lähetti oman kopion virastoon kun oli johtonsa siihe piirtänyt. Seki kyl sano jonku laskun laittavan mutta eipä oo näkyny vaikka tönö on ollu jo viis vuotta tossa. Asutaan kyllä aika pienessä pitäjässä jossa kaikki tuntee kaikki...


      • mitäihmettänyt
        BauHerr kirjoitti:

        Rak inssi ei pääse PKS -alueella edes esittelemään kuviaan, joten ei onnistu.

        Käytännössä käsin tehtyillä paperikuvilla ei tee mitään, koska rakennusvalvonta vaatii hyvälaatuiset tulostuskuvat ja lisäksi PDF-tiedostot. Suunnittelu on pakko tehdä CADilla.

        Jos suunnittelet talon itse, niin hanki tuore versio AutoCADista. Kuukauden hinta on 250 euroa. Vuoden lisenssi maksaa 2000.

        Minun mielestäni itse suunnittelu on puhdasta utopiaa, ellei ole alalla. Pientalon suunnittelu on nykyään 85 %:sti lain ja normien vaatimien asioiden sijoittelua kaavamääräysten rajoittamalla tavalla käytettävissä olevaan tonttiin. Vaikka olisitkin superälykäs, niin nämä keskenään ristiriitaiset vaatimukset vaativat tietoa. Kyllähän esimerkiksi niitä pakollisia invalidiympyröitä piirtää kuka tahansa, mutta tavallinen tallaaja ei arvaa, mihin niitä on pakko piirtää ja mihin ei.

        Juu ja ne ympyrät tarvitaa nykyään sinne metsän keskellä sijaitsevaankintaloon (missä ei tietenkään ole järkeä, mutta pakko on pakko).

        Mahtaako kukaan tehdä PSK alueella enään mitään itse, talotkin on eri kokoluokkaa... Kyllä perus ok-talot on siellä ringin ulkopuolella....

        Ja hei ei se vantaa mikään niin erikoinen ole, mielummin Tampere nääs.
        Mutta näistä ei keskustella tällä palstalla.


      • Vesileimatpois
        BauHerr kirjoitti:

        Rak inssi ei pääse PKS -alueella edes esittelemään kuviaan, joten ei onnistu.

        Käytännössä käsin tehtyillä paperikuvilla ei tee mitään, koska rakennusvalvonta vaatii hyvälaatuiset tulostuskuvat ja lisäksi PDF-tiedostot. Suunnittelu on pakko tehdä CADilla.

        Jos suunnittelet talon itse, niin hanki tuore versio AutoCADista. Kuukauden hinta on 250 euroa. Vuoden lisenssi maksaa 2000.

        Minun mielestäni itse suunnittelu on puhdasta utopiaa, ellei ole alalla. Pientalon suunnittelu on nykyään 85 %:sti lain ja normien vaatimien asioiden sijoittelua kaavamääräysten rajoittamalla tavalla käytettävissä olevaan tonttiin. Vaikka olisitkin superälykäs, niin nämä keskenään ristiriitaiset vaatimukset vaativat tietoa. Kyllähän esimerkiksi niitä pakollisia invalidiympyröitä piirtää kuka tahansa, mutta tavallinen tallaaja ei arvaa, mihin niitä on pakko piirtää ja mihin ei.

        Juu ja ne ympyrät tarvitaa nykyään sinne metsän keskellä sijaitsevaankintaloon (missä ei tietenkään ole järkeä, mutta pakko on pakko).

        Jos saat nimenkirjoittajat, niin millään ei ole väliä. Piirustukset toimitetaan edelleen paperilla, tekotavalla ei väliä.


      • BauHerr
        Vesileimatpois kirjoitti:

        Jos saat nimenkirjoittajat, niin millään ei ole väliä. Piirustukset toimitetaan edelleen paperilla, tekotavalla ei väliä.

        Ei toimiteta paperilla vaan erittäin v--ttumaisesti sähköisesti.

        Digitaalisuudesta taas seuraa se, että mitään ylärajaa ei enää ole ja että virkasv...jat vaativat entistä enemmän suunnittelua.


    • Periaatteessa kyllä, mutta...

      Rakentamisessa on paljon normeja, jotka vaikeuttavat edullista rakentamista suunnittelemallasi tavalla ja erityisesti kierrätystarvikkeista rakentamista.

      Ensinnäkin suunnittelusta: Omaa taloaan voi ja pitääkin "itse" suunnitella - ainakin sen verran, että osaa ottaa kantaa mahdollisesti palkattujen suunnittelijoiden tekemisiin. Kokonaankin itseltä onnistuu luonnossuunnitteluvaihde, mutta lupakuvien piirtäjille onkin sitten olemassa pätevyysvaatimuksia. Se, kuinka tarkasti tuota säännöstöä tulkitaan, vaihtelee kuntakohtaisesti aika paljon.

      Toinen merkittävästi suunnitelmiisi vaikuttava tekijä on rakennustarvikkeita koskeva säännöstö. Nykynormit edellyttävät kaikkien rakennustarvikkeiden osalta CE-hyväksyntää, mikä käytännössä poissulkee kierrätysmateriaalien käytön. Pitää odotella jonkin aikaa, niin kierrätys tulee taas mahdolliseksi, kun CE-merkittyjä tarvikkeita alkaa tulla kierrätysvaiheeseen omalla elinkaarellaan.

      • BauHerr

        "Pitää odotella jonkin aikaa, niin kierrätys tulee taas mahdolliseksi, kun CE-merkittyjä tarvikkeita alkaa tulla kierrätysvaiheeseen omalla elinkaarellaan."

        Turhaan odotat. CE-merkintä ja suoritustasoilmoitus ovat aikaan sidottuja, ts. ne vanhenevat.

        Ainakin Helsingissä on 1 rakennustarkastaja, joka tarkastaa, että merkit ovat voimassa ja huonosti käy, jos ovat vanhaksi menneet. Sanomattakin on selvää, mitä mieltä rakentajat ovat po henkilön korvien välisestä materiaalista.

        Tätä hulluutta ei muissa ETA-maissa noudateta. Belgiassa ylpeilevät sillä, että jopa julkisia rakennuksia tehdään olki-savi - seinistä, joila ei tietenkään ole CE-merkintää.

        Yrittäkääpäs saada olki hyväksyttyä rakennusmateriaalina Suomessa!


      • BauHerr

        "Pitää odotella jonkin aikaa, niin kierrätys tulee taas mahdolliseksi, kun CE-merkittyjä tarvikkeita alkaa tulla kierrätysvaiheeseen omalla elinkaarellaan."

        Turhaan odotat. CE-merkintä ja suoritustasoilmoitus ovat aikaan sidottuja, ts. ne vanhenevat.

        Ainakin Helsingissä on 1 rakennustarkastaja, joka tarkastaa, että merkit ovat voimassa ja huonosti käy, jos ovat vanhaksi menneet. Sanomattakin on selvää, mitä mieltä rakentajat ovat po henkilön korvien välisestä materiaalista.

        Tätä hulluutta ei muissa ETA-maissa noudateta. Belgiassa ylpeilevät sillä, että jopa julkisia rakennuksia tehdään olki-savi - seinistä, joila ei tietenkään ole CE-merkintää.

        Yrittäkääpäs saada olki hyväksyttyä rakennusmateriaalina Suomessa!


      • Tosiaan, hyvä havainto BauHerriltä... mites toi jäi huomaamatta.

        Jotain toiveita herättää se, että nyt on kovasti puuhattu normienpurkutalkoita - pitäisiköhän Suomessa höllentää tuota CE-vaatimusta?


      • mikämääräyskieltää

        Kuinkahan nyt on, siis onko kielletty taloon laittamasta mitään, missä ei ole CE- merkintää, minä olen luullut, että kaikissa MYYTÄVISSÄ rakennustarvikkeissa se merkintä pitää olla.


      • BauHerr
        mikämääräyskieltää kirjoitti:

        Kuinkahan nyt on, siis onko kielletty taloon laittamasta mitään, missä ei ole CE- merkintää, minä olen luullut, että kaikissa MYYTÄVISSÄ rakennustarvikkeissa se merkintä pitää olla.

        Tässä on sellainen lapsus päässyt tapahtumaan, että MYYDÄ SA MITÄ VAAN, mutta uuteen taloon kiinnitettävään mihin tahansa tavaraan on löydyttävä CE-merkki tai suoritustasoilmoitus.

        Käytännössä rakentajalla pitää ola useita mappeja CE-merkkikopioita/suoritustasoilmoituksia esittää rakennustarkastajalle lopputarkastuksessa. Fiksu tarkastaja hyväksyy myös DVD-levyn. Itse käytän DVD-levyä älykkyystestinä.

        Jos rakentaa itse, niin taloon on syytä rakentaa yksi arkistohuone pelkästään rakennuksen papereita varten.

        Tämä siis koskee käytännössä vain Suomea, sillä muissa EU -maissa virkamiehet ovat vähemmän virkaintoisa ja merkittävästi älykkäämpiä. Suomessa virkamieskunta tekee kaikkensa, jotta rakentaminen olisi mahdollisimman vaivalloista ja ennen kaikkea KALLISTA.


      • mikämääräyskieltää

        Niin minkähänlainen paperi se suoritustasoilmoitus on?
        Toiseksi, jos rakenustarkastajien käytännön toimissa on hajontaa, niin miksi saa olla,, eiko ko. tarkastaja syyllisty virkavirheeseen, jos päästää läpi byrokratisoimatonta tavaraa talossa, vai onko toiminta vain kiinni valvonnan henkilökohtaisista mielipiteistä.


      • mikämääräyskieltää

        Vielä, luin pienen pätkän koskien CE- merkintää rakennustuotteissa:
        "CE- merkintä tulee pakolliseksi suurelle osalle rakennustuotteista heinäkuusta 2013 alkaen. Rakennustuotteen valmistaja ei saa heinäkuun jälkeen asettaa saataville MARKKINOILLE rakennustuotteita, jotka kuuluvat harmonisoidun".........
        En siis ole toistaiseksi löytänyt kieltoa niiden ilman merkintää olevien tuotteiden käyttämisestä.


      • BauHerr
        mikämääräyskieltää kirjoitti:

        Vielä, luin pienen pätkän koskien CE- merkintää rakennustuotteissa:
        "CE- merkintä tulee pakolliseksi suurelle osalle rakennustuotteista heinäkuusta 2013 alkaen. Rakennustuotteen valmistaja ei saa heinäkuun jälkeen asettaa saataville MARKKINOILLE rakennustuotteita, jotka kuuluvat harmonisoidun".........
        En siis ole toistaiseksi löytänyt kieltoa niiden ilman merkintää olevien tuotteiden käyttämisestä.

        Katsele vaikka tuosta: http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/D7C097153F9E4D68C2256F4E00439045

        .... Rakennuksen suunnittelijoiden tulee esittää suunnitelmissa tuotteilta vaaditut ominaisuudet hEN:n tai ETA:n ja kohteen vaatimuksiin perustuen, jotta hankkeen toteuttaja voi suunnitelmissa esitettyjen ominaisuuksien perusteella valita tarjotuista CE-merkityistä tuotteista käyttöön soveltuvan tuotteen. ...


        .... Vastaavan työnjohtajan tulee huolehtia, että työmaalla on käytettävissä rakennustuotteiden CE-merkintään liittyvät asiakirjat tai muut kelpoisuuden osoittamiseen tarvittavat asiakirjat sekä asennus- käyttö- ja huolto-ohjeet. Hänen tulee myös varmistaa, että rakennustuotteiden ominaisuuksien ja asennuksen kelpoisuus dokumentoidaan sekä tehdään merkinnät tarkastusasiakirjaan. Vastaavan työnjohtajan tulee tarvittaessa ilmoittaa rakennusvalvontaviranomaiselle poikkeamista rakennustuotteiden kelpoisuuksissa, jos ne vaarantavat rakennuksen olennaisten vaatimusten täyttymisen. ...


      • BauHerr
        mikämääräyskieltää kirjoitti:

        Niin minkähänlainen paperi se suoritustasoilmoitus on?
        Toiseksi, jos rakenustarkastajien käytännön toimissa on hajontaa, niin miksi saa olla,, eiko ko. tarkastaja syyllisty virkavirheeseen, jos päästää läpi byrokratisoimatonta tavaraa talossa, vai onko toiminta vain kiinni valvonnan henkilökohtaisista mielipiteistä.

        Toiminnassa hajontaa? No varmasti on. Pääkaupunkiseudulla voi mennä vuosia luvan saamiseen tai ei saa lainkaan. Samat kuvat menevät 80 kilometrin päässä läpi päivässä!

        Esitarkastus on puhtaasti vi...tuiluun käytetty instrumentti. Itse äänitän kaikki esitarkastukset, koska muuten teetät vaaditut muutokset vain kuullaksesi, ettei se näin ole. Kannan mukanani kaikki sähköpostit ja soitan tarvittaessa äänityksiä.

        Esitarkastuksesta ei sää edes valituskelpoista päätöstä, vain mielivaltaa.

        Jos ryhdyt valittamaan, niin paperit hukkuvat. Valitat minne valitat, mutta mitään ei tapahtu. Onhan tuohon Eduskunnan oikeusasiamisekin puuttunut, mutta sillä ei ole mitään merkitystä.

        Rakennushankkeita on siirretty pois vaikeista kunnista. Osa ammattilaisista ei tee työtä vaikeissa kunnissa lainkaan. Esimerkiksi yksi parhaista rakennesuunnittelijoista ei ota vastaan pienempiä hankkeita yhdessä PKS kunnassa. Pientaloista ja rivitaloista saa saman määrän v...lua kuin kerrostaloista, joten hän tekee vain kerrostaloja. Samaa määrä "haista p..kaa", mutta parempi palkkio.

        Kaiken huippu on se, että tuttavani on kunnan virkamies ja työnsä puolesta pakotettu yhteistoimintaan rakennusvalvonnan kanssa. Hän on päättänyt, omaa mielenterveyttään suojellakseen, olla enää koskaan menemättä fyysisesti rakennusvalvonnan puolelle. Hän hoitaa asiat sähköpostitse ja puhelimitse. Näin siis toimii henkilö, joka on taatusti sisäpiiriläinen.

        Toiminta ei siis ole ainostaan mielivaltaista vaan ihan sairasta ja sellaisena tarttuvaa.


      • mikämääräyskieltää

        No nyt on luettu vähän enemmän ja sitä tosiaan riittää, kyse on kuin viruksesta, joka jakautuu osiin ja taas niiden uusiin osiin.
        Tunnen itseni hieman tyhmäksi, kun jankutan samaa uudelleen, mutta totesin, että painitaankin eri sarjoissa.
        Jos siis talonjussi kaataa metsästään tukkipuuta ja laittaa kenttäsirkkelin soimaan- rakentaa aineksista ok. talon, niin ei tarvitse välittää CE- merkinnöistä hevon pãskåå.
        2.3 Poikkeukset velvoitteesta laatia suoritustasoilmoitus
        Vaikka tuote kuuluu yhdenmukaistetun (harmonisoidun) tuotestandardin piiriin, ei CE- merkintää tarvita:
        1. tuotteelle, joka on muutoinkun sarjavalmisteisesti valmistettu erityisestä tilauksesta tiettyyn kohteeseen...jne.
        2. tuotteelle, joka valmistetaan rakennuspaikalla sen liittämiseksi kyseiseen rakennukseen...jne.
        3. kun rakennustuote valmistetaan perinteiseen tapaan....jne.

        Mielestäni mikään määräys yksiselitteisesti ei kiellä (=kielletty) ilman CE- merkintää olevan tuotteen käyttöä rakentamisessa ja kun pääsuunnittelija on allekirjoittanut omat suunnitelmansa, niin leimasin paukkuu rakennusvalvonnassa.


    • valkeaaa

      Mitäs sitten kun taloja tekee halvat työmiehet???? Onko ammattitaitoa yms??

    • rakentanutedullisesti

      Mikä oikeastaan estää edullisen rakentamisen? Piirustuksia saa ilmaiseksi netin kautta ja kierrätyksestä saa monenlaista rakennus tavaraa. Osan voi tehdä paikalla.
      Itse rakensin muutaman ok-talon kopioiduilla piirustuksilla, asemapiirrokset piirsin itse. Rakennustavarat; puut sahattu kenttäsirkkelillä tontin puista, kierrätyksestä, tehtailta suoraan II-laatua ja ylijäämää ym. Taloille hintaa 35000€ tontteineen, liittymineen.

      • talonhaaveilija

        Te olette varmaan sama henkilö, joka on aikaisemminkin kertonut tuosta projektista?, sellainen 1,5 krs, muistan ne kuvat jossa oli simppeli pohja


    • tananmikkihiiri

      Saako ja saako. Saako juosta, saako kävellä, saako seisoa, saako paskantaa, saako kusta, saako perkele poimia puolukoita. No helvetti saa, älä ny herranjumala kysele joka niksausta. Saat jos itse haluat ja toimit. Kysytkö naiseltakin, saako naida, jos pääset pukille. Voi olla varma että sen naisen halukkuus loppuu tuollaiseen mikkihiirimäiseen kyselyyn. Toimi ja tee, äläkä kysele turhia!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    10. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    Aihe