Miten skitsofrenia alkaa?

Skitsoako

Mistä tietää sairastuneensa skitsofreniaan?
Miten sairaus omalla kohdallanne alkoi?
Miten sairautenne diagnosoitiin?

Itse elän jatkuvassa pelossa, että olenko sairastumassa skitsofreniaan. Näkö- tai kuuloharhoja ei ole, mutta ajatusharhoja senkin edestä...

Elän jatkuvassa 'ajatusharhamaailmassa'. Voiko tämä olla merkki siitä, että olen ajautumassa skitsofreniaan?

Masennus ja ahdistusdiagnoosi on jo, mutta itsestä tuntuu, että ei tämä pelkkää masennustakaan ole.

Perinnöllinen alttiuskin on olemassa. Suvussamme on ollut skitsofreniaa.

Skitsofrenian oireista olen lukenut, että yksi sairauden oireista on, että potilas tuntee olonsa 'hämmentyneeksi' ja sitä minä todellakin olen. Välillä en tiedä, mikä on totta ja mikä vain harhaluuloa. Ajatukset menevät ihan sekaisin ja pelkään, että sekoan.

36

2630

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • No itselläni se alkoi siitä että käänsin vihani sisäänpäin todella haittaavan pitkän aikaa eli siis elin valheellista elämää. En puhunut ongelmista no juurikaan vanhemmilleni teini-iässä vaan ensimmäinen luotettava puhekumppani oli poikaystäväni eikä hänkään sittemmin enää ymmärtänyt minua koska sanoin olevani jatkuvasti ärsyyntynyt mutta se johtui siitä että en päässyt kehittämään itseäni. Elin vain liian pitkään väärässä parisuhteessa ja olin loukussa,en tiennyt mitä mun olisi pitänyt tehdä. En löytänyt aina sanoja ihmisten kohtaamisessa joka ahdisti minua. En tunnistanut myöskään olevani erityisherkkä vielä silloin tai ihan tietoisesti elin sellaisessa väärässä ympäristössä että tulisin vahvemmaksi. Koska inhosin sitä etten kestänyt oikein mitään. Eli siis sairauteni alkoi oudoista ajatuksista ja rohkeuden puutteesta. Nyt koitan oppia tykkäämään itsestäni,että olen rakastamisen arvoinen ja uskallan kyllä elää ihan normaalia elämää,ilman että kenenkään täytyy yllyttää minua tekemään mitään tai väheksyä rohkeuttani.

      • Uskoonkääntynyt

        Sama juttu, Jeesus auttoi minua monella eri tapaa loytämään rauhaa.


      • Anonyymi
        Uskoonkääntynyt kirjoitti:

        Sama juttu, Jeesus auttoi minua monella eri tapaa loytämään rauhaa.

        Kyllä, Jeesus antaa myös rohkeutta jos sitä pyytää. Jos tämä lähestymistapa asioiden kuntoon laittamiseen kiinnostaa, joka on lukemattomille ihmisille toiminut ja saanut elämän osa alueet reilaan, niin aloita lukemalla uudesta testamentista Paavalin kirje Roomalaisille!


    • Skitsoako

      Tunnistan itseni oudoista ajatuksista ja rohkeuden puutteesta, ja että en kestä oikein mitään.
      Miten sairaus lopulta todettiin sinusta Iki-ihana?

    • psykoottinen-

      Et ole sairastumassa skitsofreniaan, ole onnellinen siitä!

      Jos olisit et itse murehtisi juuri tätä, etkä tajuaisi itse tilannettasi. Sinulla olisi myös kuulo/näköharhoja. Miksi epäilet, että jotkut ajatuksesi ovat "harhaisia". Voisitko avata sitä vähän? Skitsofreeniaan liittyy myös hyvin vahvasti se, että itse uskoo omiin harhaisiin ajatuskuvioihinsa ja sitä kautta ne voivat hankaloittaa elämää toden teolla. Esim. alat pelkäämään asioita mitä ei koskaan ole eikä tule tapahtumaan ja voit joutua pelon eristämäksi. Niinkuin minulle kävi aikanaan. Tämä on yksi syy miksi olen niin yksin tänä päivänä.

      Syötkö jotakin lääkkeitä, jotka sekoittavat aivotoimintaasi? Ne voivat saada kummallisia olotiloja ihmiselle!

      Mää olen itse diagnosoinut itseni skitsofreenikoksi aikanaan. Alussa, kun en vielä täysin elänyt harhoissani, kävin lukemassa netistä skitsofreeniasta. Tajusin, että täyttäisin kriteerit, jos kertoisin ne jutut mitä mulle tapahtuu lääkärissä. Samaan aikaan olin itse täysin vakuuttunut, että en ole sairas vaan mut tulkittaisiin sairaaksi, siispä salasin kaiken. Tiesin jo taustani (kaksisuuntainen) tähden mitä lääkkeitä mulle syötettäisiin (antipsykootteja) ja koska päätin jo silloin, että näitä lääkkeitä en syö, kun ne ovat niin vaarallisia, ei tähänkään ongelmaan ole mitään apua psykiatrialla. Päätin silloin, että muuta apua ei ole kuin Jumala ja Hänen varaan jään, Hän vie mut tämän läpi on mulla mikä hyvänsä. Lääkäriin en mene ja kenellekään en kerro, etteivät passita hoitoon. Tämä siis niinä joinakin selvempinä hetkinä. Elämä tarjosi mulle aina silloin tällöin tilanteita, joissa totuus/todellisuus löi suoraan kasvoilleni ja tajusin, kuinka minun on pakko olla sairas, tätä ei selitä mikään muu. Niissä hetkissä jätin asian Herran parantavaan käteen ja sieltä olen odottanut apua. En lähtenyt hakemaan sitä psykiatriasta enkä halunnut syödä lääkkeitä. Se oli mun päätös.

      Yksi läheltä piti tilanne oli alussa, kun naapuri soitti mun hoitokontaktiini ja siitä viisastuneena pidin huolta, ettei toisia tule. Sain kaiken kuulostamaan järkevältä, onneksi minulla on puheenlahjat sekä tietysti uskoin kaikkeen siihen itse ja sellainen on vakuuttavaa. Kaikki, jotka piti mun juttuja sairaina poistin elämästä itsesuojelun tähden. Ja tämän jälkeen en uskaltanut puhua niistä enään juuri kenellekään. Sitten elin psykoosissa 7 vuotta.

      Siinä välissä jouduin täysin vahingossa osastolle päivystyksen kautta, kun menin valittamaan fyysistä asiaa mutta koska olin myös psykoosissa kerroin yhdestä harhastani, joihin uskoin itse ja jouduin osastolle. Olin vakuuttunut, että kärsin myrkytyksestä mistä ne oireet johtuvat, sitä ei olisi pitänyt sanoa. Siellä otin puheeksi kyllä sairaanhoitajani kanssa, että minulla on puhjennut myös skitsofreenia tähän kaksisuuntaisen päälle. Mutta koska itse sanoin sen, ei sitä pidetä totena! Itsehän et voi ymmärtää omaa tilannettasi. Siispä vältyin osastolla siitä diagnoosista, kun kusahdin kiinni! Onneksi! Aina voit luottaa siihen, että potilasta ei kuunnella! Jos en itse olisi sanonut, olisin varmaan saanut skitsodiagnoosin mutta onnistuinpas välttämään sen! Mitäs eivät usko potilaita ja ovat niin välinpitämättömiä. Ihmettelin itsekin, kun kukaan ei kysynyt minulta mitään miksi edes epäilen sitä tai millä tavoin se ilmenee. Siitä ei puhuttu sen jälkeen mitään.

      Sitten tein kaiken tietysti muutenkin päästäkseni ulos osastolta, en ollut siellä kuin kaksiviikkoa ja senkin sain puhuttua ilman lääkitystä. Ihmettelin sitäkin kun puhuin kyllä, että kuulen ääniä ja mun hoitohistoriaa jos lukee, en ole kuullut niitä ennen. Ei ne taida lukea niitä ollenkaan! Kukaan kun ei ole kiinnostunut asioistasi oikeasti mitään! Mää olin jo siinä vaiheessa parantunut osittain, niin että pystyin puhumaan kuinka tajuan niiden olevan mun sairautta, eli sairaudentuntoinen osista ääniä. Tämä sitten riitti siihen, että en saanut koko diagnoosiakaan. En mä sitä halunnutkaan! Kukaan ei sairaanhoitajankaan luona (vaihtunut) ihmetellyt sitä, että jutut mulla on ihan toisenlaisia kuin ennen ja ongelmat mistä kärsin. Tähän osaltaan varmasti vaikutti, että olin muuttanut ja siis koko hoitopaikka oli toinen. Eivät he tunteneet mua ennestään. En siis edes joutunut lääkitykselle äänien takia! Tosi vähän tietysti puhuin niistä, oikeastaan vain silloin, kun jouduin seinää vasten (Määhän olin mennyt niistä puhumaan siinä päivystystilanteessa). Jaarittelin kaikkia turhia minkä kerkesin, lopulta pääsin tästä sairaanhoitajatarkkailustakin irti sinnikkyydellä. Herra mut varjeli tässäkin niitten kamalista lääkkeistä, sitähän rukoilinkin!

      Herra on parantanut mua yksi asia kerrallaan ja olen tulossa parantumiseen. Harhaisuuteni on merkittävästi vähentynyt noista ajoista ja olen ollut yhä enenevässä määrin sairaudentuntoinen viime vuosina. Muhun vaikuttaa vielä stressaavat tilanteet ja tietyt sellaiset tilanteet, joille olen "allergisoitunut", jotka pahentavat tilannettani hetkellisesti. Multa on lähtenyt yksi "äänilaji" kerrallaan pois.

    • Olin lopulta niin väsynyt ja vaikutin ylimieliseltä ihmisiä kohtaan,en vastannut heille vaikka minua huomioitiin. Tämä tapahtui koulumaailmassa kun olin vaihtamassa alaa. Elin siis omassa ylimielisestä maailmassani..vietiin terveyskeskukseen josta laitettiin samantien mielisairaalaan kun lääkäri jututti ensin minua. Oli ilmeisesti niin oudot ajatukset...toivoin isäni kuolemaa siinä vaiheessa kun koin että hän ei ole tehnyt minulle mitään hyvää. No,nyt olen itsenäistynyt monien vaiheiden kautta,ei ole enää outoja ajatuksia,enkä toivo kenenkään kuolemaa. Vanhempani ovat jo iäkkäitä ja ymmärrän sen luonnollisena osana ihmisen elämää että joskushan hekin kuolee.. Mutta minulla on vielä runsaasti elinvuosia jäljellä(olen 38-v) ja hoidossa olleena ja lääkkeitä käyttävänä pärjään ihan ok. Ei itseään tarvitse ylittää tässä elämässä mutta se oli omaa tyhmyyttä kun nuorena elämä veti niin mukaansa ja sairastuin. Olen oppinut siis kunnioittamaan herkkyyttäni,itseäni. Sinun olisi ehkä hyvä jutella ammattiauttajan kanssa jos koet että sinulla on outoja ajatuksia tai ajatukseksi ei jätä sinua rauhaan tai et ymmärrä itsekään mitä ajattelet. Itse sain ainakin terapiassa solmuni auki. Ystäviä tarvitsen lähelleni mutta en enää varsinaisesti terapiaa. En edes tarvitse paljon ystäviä,muutama hyvä riittää. Ja kunnioitan itseäni niin paljon etten kaipaa edes humalapäissään baarissa kirkumista vaikka se tekikin joskus puheliaammaksi (rohkeammaksi)mutta minusta se on valheellista koska olen herkkä oikeasti ja en edes kestä suuria määriä viinaa. En tarvitse sitä. Kunnioita sinäkin itseäsi. Herkkiäkin ihmisiä tähän maailmaan kyllä mahtuu. Mutta tosiaan suosittelee että käyt ainakin kerran terapeutin luona,hän kyllä huomaa jos tarvitset lääkkeitä tai terapiaa,yleensä käytetään molempia.

    • psykoottinen-

      Siitä sairastumisesta voisin kertoa, että se alkoi siten, että ensin muutaman vuoden aikana se hiipi päälle. Ensin tuli tunne siitä, että minua tarkkaillaan ja jossakin juonitaan minun pään menoksi mutta ei ollut kohdetta vaan se oli epämääräinen tunne. Samalla tuli sellainen epämääräinen uhkaava pelkotunne, jotakin pahaa on tulossa jossakin. Myöhemmin täydessä psykoosissa oli siis äänet jotka kertoili kuka tekee ja mitä. Mulla oli tätä jo silloin kun minulle asetettiin kaksisuuntaisen diagnoosi ja huomasin kuinka ne hävisivät Seroquel antipsykootin vaikutuksesta, mitä söin silloin. Antipsykootti toimi siis hyvin harhaisuuteen. Sen huomasin jo silloin. Mutta sitä myrkkyä en todellakaan halunnut syödä, se on niin tuhoava lääke! Mutta tämän tiesin vasta kun kokeilin lääkkeen! En suosittele lääkkeitä kenellekään! Osastolla ei tosin tajuttu mun harhaisuudestani mitään, se oli työn ja tuskan takana saada edes kaksisuuntaisen diagnoosi ja se oli jo siinä vaiheessa muuttumassa skitsofreniaan päin.

      Toinen mitä oli siinä hiipimisvaiheessa oli, että sain tällaisiä merkkejä Jumalalta. Aloin psykoottisesti tulkita ympäristön tapahtumia. Kun lintuparvi lensi aurassa yläpuoleltani tulkitsin sen merkiksi Jumalta siitä, että minun tulisi muuttaa siihen suuntaan mihin aura näyttää. Eli aloin tulkitsemaan tavallisia tilanteita harhaisella tavalla, ilman että itse pidin niitä mitenkään harhaisina. Nyt sen tajuan. Kun luin raamattua mistä hyvänsä, oli se viesti minulle. Milloin parannuksen tekoon, vaikka en ollut tehnyt sitä syntiä, luulin että Jumala kertoo etukäteen, että siihen tulen lankeamaan. Televisiosta ja radiosta sain myös henkilökohtaisia viestejä. Elämä oli hyvin erikoista ja mielenkiintoista. Mitä hyvänsä tein, kuuntelin, luin, näin, tulkitsin sen aina jotenkin kummallisesti, henkilökohtaisesti. Se oli henkilökohtainen viesti juuri minulle. Jos esimerkiksi televisiossa joku varoitteli heikoista jäistä, niin olin täysin vakuuttunut, että se varoitus oli minulle ja joku lähipiirissäni siis on hukkumassa jäihin kohta. Pelkäsin siis turhia ihan koko ajan. Kaikki oli yhtä harhaa!

      Hiipimisvaihe kesti noin kolme vuotta ja sen jälkeen puhkesi täysi psykoosi, jota siis kesti 7 vuotta. Silloin tulivat äänet, ne laajenivat koko ajan ja lopulta kuulin niitä 24/7. Minulla oli myös näköharhoja vaikka hyvin vähän sekä erillaisia ruumiillisia tuntemuksia. Olin esimerkiksi täysin vakuuttunut, että yksi mies lähettelee minulle telepaattisia viestejä ja on kosinut minua ja siis olin järjestelemässä häitä. Ostin hääpuvun ja suunnittelin häitä täyttä touhua, eikä minulla ollut edes miestä! Tätä kesti muutama vuosi ja tuhlaisin kamalat summat rahaa kaikkeen hääkrääsään ja mitään häitähän ei tullutkaan! Mikä pettymys! Toisaalla pelkäsin, että minut tapetaan tai raiskataan ja pelkäsin liikkua ulkona. Hyvä, kun pääsin edes kauppaankaan välillä sen tähden. Uusiin ihmisiin tutustuminen oli aika vaikeaa, koska aina joku ääni alkoi pelottelemaan minua jostakin mitä tämä ihminen minulle tekisi. Se häiritsi todella paljon ihmissuhteita vaikka nämä ihmiset eivät tienneetkään niistä mitään, enkä kertonut niistä heille. Aika paljon eristäydyin pelon tähden.

      Minulla oli alussa sellainenkin tunne, että ikäänkuin olen rajaton ja sulaudun kaikkeen ja kaikkiin. Ihmiset kuulevat ajatukseni ja tietävät minusta kaiken. Se oli ihan kamalaa, tämän tähden en pystynyt liikkumaan kunnolla julkisilla paikoilla siihen aikaan. Se oli niin raskas tunne. Sitä kesti noin puolivuotta silloin. Herra on parantanut tämän ja tiedän mistä se johtui.

      Mutta niinkuin sanoin edellisessä viestissä, silloinkin, kun hiipien sairaus tuli päälleni, en silloin tajunnut niitä sairaudekseni vaan uskoin niihin itse. Nyt tajuan, että ne olivat sairauttani jälkikäteen.

      Jumalan laki varjeli mua niin ettei pahempaa tapahtunut mulle tämän psykoosin aikana eli oma moraali mitä toteutin. Uskon myös, että Jumala varjeli monesta mistä en itse tiedäkään! Ne vaurioit mitä tuli oli lähinnä rahallista menetystä ja siinäkin mulla oli ne rajat, että kristitty maksaa velkansa eli ottaa vain sen verran lainaa, kun pystyy maksamaan. Ja henkiset vauriot, kun luulet jotakin todeksi ja tajuat, että tuhlasit sen ajan siihen. Pidän tätä pienempänä vauriona kuin lääkkeiden aiheuttamaa tuhoa, sillä se on pysyvää. Mulla on pysyvää parantumista Herran parantavan käden tähden. En kadu valintaani vaikka se oli vaikea tie! Herra on vienyt minut tämän kaiken lävitse! Kiitos Herralle! Olen jo pitkälle parantunut ja uskon, että loppukin tulee aikanaan!

    • Juu,ja muistan tuollaisia tuntemuksia itsekin että koin että minua tarkkaillaan koko ajan,kaupassa käynti alkoi tuntua ahdistavalta kun koin että juuri minua tarkkaillaan. Inhosin valvontakameroita..kun ajattelin ettei saa edes kaupassa käydä rauhassa.. Olin ahdistunut omista ajatuksistani koska koin etten ollut riittävä puolisolleni ja loppujen lopuksi sinnittelin siinä suhteessa liian kauan. Kuvittelin että olin niin vahva että pettämisenkin jälkeen jatkoin suhdetta ,kuvittelin vanhan kansan uskonnon mukaan että "kaikki se kestää,kaikki se kärsii".. vaikka olin todella pettynyt kumppaniini. Koin olevani kunnollinen nainen kun en jättänyt häntä pettämiseen. Voi olla että sekin laukaisi sairastumisen kun sattui niin kovasti jo ennestäänkin huonoon omanarvontuntoon sellainen. No,kovaa esitin mutta siihen kyllä murruin. Masennuslääkkeitä söin ensi alkuun kun olin masentunut. Jätin ne sitten pois itseksenikin,en muista tarkalleen kauanko niitä masennuslääkkeitä söin,taisi mennä vuosi/pari. No,tilanne huononi enkä itsekään tiennyt miten huonossa kunnossa olin. Oireilin kauan ennen sairaalaan joutumistakin..No siitä sitten alkoi minun lääke ja terapiavuoteni. Lääkkeet ovat siis muuttuneet antipsykooteiksi ja koska rohkeutta puuttuu niin olen aika yksinäinen. Mutta toivon että vähitellen rohkaistuisin ja saisin ystäviä.. Siis täällä uudella kotipaikkakunnalla.

    • anti-psychiatry

      Se alkaa silloin kun alkaa uskomaan psykiatriseen hölynpölyyn.

      • xcgfderffggff

        Moni sellainen ei ole uskonut, jolla sitten kerta heitolla on pahasti naksahtanut. Saamme lukea päivittäin niistä sanomalehdistä.


      • sananvapaus-
        xcgfderffggff kirjoitti:

        Moni sellainen ei ole uskonut, jolla sitten kerta heitolla on pahasti naksahtanut. Saamme lukea päivittäin niistä sanomalehdistä.

        Ehkä et itse huomaa ajattelusi epäloogisuutta, mutta "pään napsahtaminen" ja psykiatrinen instituutio ovat eriasioita. Ehkä "pään napsahtaminen" voi johtua jopa psykiatrisen instituution toiminnasta.


    • hämmentävää

      "Hämmennys"
      Sehän ei nyt todista yhtään mistään yhtään mitään. Korkeintaan sen, että ihminen kykenee vielä tuntemaan ja miettimään.

    • MitäKuuluuHyvää

      Silloin tietää sairastavansa skitsofreniaa, kun vastailee omiin viesteihinsä palstalla;)

      • Mitä.Kuuluu.Hyvää

        Totta ;)


    • fdsgadf

      Mitä hittoa sinä teet noilla diagnooseilla? Masennus, skitsofrenia yms.diagnooseina eivät kerro sinusta ihmisenä juuri mitään...On ihan luonnollista ajatella kaikenlaista ja paeta omaan fantasiamaailmaan. Parempia diagnooseja voisi olla yksinäisyys, toivottomuus, merkityksettömyyden puute, traumat ja ikävät muistot, joita et pysty kohtaamaan. Ne kertovat sinulle siitä, mikä elämässäsi on todella pielessä ja mitä voit tehdä oman hyvinvointisi eteen. Jos saat skitsofreniadiagnoosin, niin saat elämääsi mahdollisesti jopa vuosikymmeniä lyhentävää lääkitystä hoidoksi. Kaikki kokemuksesi sivuutetaan tämän jälkeen harhaisuutena, mikä uusintaa mahdollisia vanhoja traumojasi ja pahentaa alkuperäisiä ongelmiasi. Sellaisesta diagnoosista ei ole vain mitään hyötyä, vaikka sen oirekuvallasi onnistuisitkin hankkimaan.

    • Taituli
      • psykoottinen-

        Ei voi mitään, kun tulee väkisin mieleen se, että mitä sivuvaikutuksia ja yhteisvaikutusia on 23 lääkkeellä ja kuinka moni tuon ihmisen kärsimä asia johtuu siitä? Siinä taitaa olla yksi lääkäreiden uhri! Eihän kukaan ihminen tiedä mitä 23 lääkkeen yhteisvaikutus on! Ja mitä ne 7 psyykkistä diagnoosia on, kun vain 2 puhutaan? Ei noin paljon lääkkeitä voi mennä persoonallisuushäiriöön eikä persoonallisuutta pitäisi ensinkään lääkitä vaan opettaa ihmiselle elämisen taitoja. Epävakaa persoonallisuus oikeasti, jos jotakin sellaisia ihmisiä oikeasti elää, jotka niin käyttäytyvät ovat vain jääneet kotoaan kasvatusta vaille, niinkuin tuonkin kirjoituksen ihminen. Kyllä se vastuu sieltä löytyy, kun siihen joutuu väkisinkin tässä elämässä. Toiset ei vain haluaisi ottaa sitä. Eivät ole oppineet siihen kotoaan ja lapsuudessaan.

        Mää olen sitä mieltä että kaikki persoonallisuushäiriö diagnoosit pitäisi lakkauttaa, ei persoonallisuus ole mikään sairaus muutenkaan. Persoonallisuus on muutenkin alati muuttuva tekijä, itsen, arvomaailman, moraalin, ympäristön ja elämän yhteistulos! Ihminen kasvaa ja muuttuu jatkuvasti, toiset hyvään ja toiset huonoon suuntaan. Suunta on oma valinta.


    • Uskotunnustuksesta

      Skitsofrenialle ovat alttiita helposti huijattavat, sinisilmäiset ja epätoivoiset ihmiset, joihin psykiatria iskee. Skitsofrenia alkaa uskosta psykiatriaan, jatkuu alan pyhän symbolin tunnustuksesta ja pyhän sakramentin, diagnosoinnin, suorittamisesta. Usko leviää helposti läheisiin, mikä vahvistaa kaikkien uskoa. Psykiatrian usko vie lopulta elämänpituiselle pseudotieteiden ja itsepetoksen matkalle, josta harva herää ennen hautaa. Psykiatrian uskossa on paljon samaa skientologian uskon kanssa, mutta vain psykiatrialla on liitto valtion kanssa. Tämä tekee psykiatrian uskosta moninkerroin skientologiaa vaarallisempaa.

    • jatkuva_pulina

      Jos oma pää puhuu itsekseen omiaan, onko se skitsofreniaa?

      • Anonyymi

        Ei ole vaan normaalia ajattelua. Normaalisti ihmiset ei kiinnitä huomiota siihen. On kuitenkin ihan hyvä että osaa kyseenalaistaa ajatuksiaan. Nehän ovat vähän kuin unia. Eivät unetkaan ole totta. Me vaan jostain syystä otamme ajatuksemme totena, jos niihin liittyy joku tunnelataus.

        Oma mieli lisää koko ajan asioita todellisuuden päälle.

        Jos kuulee jotain ääniä tai luulee saavansa telepaattisia viestejä, niin pitää tehdä tilannetarkistus ja katsoa paikkaa missä on ja kysyä itseltään, sanoiko tämän joku todellinen henkilö tässä vieressäni, tässä huoneessa, vai tuliko tämä vain oman mieleni syvyyksistä?

        Jokaisella meillä on tietynlainen pelkojen varasto, joka ahdistustiloissa saatta raottua ja sieltä alkaa tulla niitä negatiivisia ajatuksia. Riittää kun tajuaa tämän, että ne ovat menneisyydestä tulleita, omia ajatuksiani. Ne ovat myös kytköksissä ja sidottuja aina "itseen" eli minäkäsitykseen. Mutta olisi hyvä tajuta että olemme paljon muutakin kuin mitä ajattelemme itsestämme. Meissä on potentiaalia vaikka mihin ja ei tämä maailma ole meidän hallinnassamme.


    • Tällasta

      Mulla ei itelläni ole skitsofreniaa mutta kaverilla epäilen sen olevan vaikka hän ei ole sitä suoraan myöntäny. Hän on yleensä jotenkin apaattisen oloinen ja haluaa olla usein rauhassa. Keskusteleminen on lähinnä yksipuolista, minä olen se joka kyselee ja odottaa vastauksia, hän ei paljon omasta halusta puhele eikä varsinkaan omista asioista.

      Puhelimme ja luimme aikoinaan parapsykologiaa ja juttelimme kaikenlaista Jumalasta, sielun elämästä yms. Luulen että hän otti asiat jo tuolloin turhan "vakavasti". No hän oli jo tuolloin omalaatuinen. Asiat muuttu lopullisesti pari uotta sitten kun hän kokeili kannabista ja meni psykoosiin jossa melkein pääsi hengestään. Vietiin osastolle jossa oli puhunut kannabiksen jälkihöyryissä jotain Jumalasta yms. Sai lääkityksen risperdalia jonakin pienenä annoksena. Oli univaikeuksia ennen tuon lääkkeen käytön alottamista.

      Viimeksi kysyi olenko lukenut raamattua ja sanoi ettei kannatakaan, ja myöhemmin sanoin kun utelin että miksi niin ettei kannatakaan ja lisäsi siihen myöhemmin keskusteltuamme että ovat oikeassa, siis uskovaiset.

      Epäilen että saa jotakin viestejä tai vastaavaa muka jostakin, enkä tiedä miksi, ja varmaan uskoo itse kaikki.

      • ToXICs

        Lobotomoiko hän itseään yhä neuroleptein? Suurimpia karhunpalveluksia mitä voi tehdä läheiselleen on kiikuttaa hänen psykiatrian tykö. Psykiatria toksisoi ihmisen kemikaalein ja tuhoaa ihmisen "sisimmän", jolla tarkoita persoonaa, itseilmaisua, ihmisyyttä yleensä. Apaattisuus ja poissaolevuus ovat tyypillisiä seuraamuksia kemiallisesta lobotomoinnista. Vain lopettamalla myrkyttämisen, voi ystäväsi saada ihmisyytensä takaisin, ellei ole ehtinyt saamaan aivovauriota. Joka tapauksessa itsensä myrkyttämisen lopettaminen nyt ihan järjellä ajatellen on usein askel parempaan.


      • niin_surullista

        Jo puolessa vuodessa tulee pahaa jälkeä - ehkä peruuttamatonta.


    • Tällasta

      Apaattimaisuus on ollu hänelle ominaista jo ennen tuota Risperdalia jota syö ja on syönyt nyt.. puolitoista vuotta muistaakseni. Olen hänelle kyllä sanonut noista lääkkeiden haitoista koska olen herännyt haittoihin itsekin ja olen syönyt paria-kolmeakin SSRI ja SNRI -lääkettä jo pidemmän aikaa, tosin nyt vähentänyt ja menee enään pienin annos Venlaa. Epäilen että esim. ovat alentaneet omaa testosteroni -tuotantoa koska ne on mitattu muutaman vuoden aikana kolmesti ja aina matalahkot.

      En sit tiedä miten noiden lääkkeiden kans aikoo edetä mutta on pienin annos sitä Risperdalia tällä hetkellä. Kova lääke kyseessä sen tiedän.

      • niin_surullista

        Minulle väitettiin, että 2 mg päivässä on pieniannos.
        No on se tabletti pieni. Ja määrä grammoissa pieni.
        Vaikutus tosin melkomoinen.


      • psykoottinen-

        Sehän voi olla, että on monta asiaa päällekkäinkin! On voinut olla apaattinen ensin masennuksen takia ja nyt lääkkeen takia? Monesti ajatellaan niin putkiaivoisesti ja yhdestä asiasta katsoen ja unohdetaan, että tässä tosi maailmassa asiat ovat monien asioiden yhteissummia eikä vain yksittäisten tapausten ja asioiden seurausta.


      • ToXICs
        niin_surullista kirjoitti:

        Minulle väitettiin, että 2 mg päivässä on pieniannos.
        No on se tabletti pieni. Ja määrä grammoissa pieni.
        Vaikutus tosin melkomoinen.

        Tarkoitatko 2mg risperidonia? Jo 0.5mg on jo tuntuva annos. 1mg on isohko annos. 2mg on paljon ja 4mg on se kuuluisa norsun annos, jolla Tony Halmeestakin olisi tullut lemmikki.

        Psykiatreihin ei kannata luottaa näissä asioissa.


      • niin_surullista

        Kyllä risperidonista on kyse. Kyllä, hoitaja sanoi, että annos on pieni.
        Aloitus 1 mg 1 päivä, sitten 2 mg jatkossa.
        "Minulle väitettiin, että 2 mg päivässä on pieniannos.
        No on se tabletti pieni. Ja määrä grammoissa pieni.
        Vaikutus tosin melkomoinen."


    • Tarina.nik

      Jos ihmisellä toimii toimintakyky, tietää ajattelevansa harhaisesti jostakin ja lähinnä pelkää sairastuneensa skitsofreniaan, ei ole häiriöitä elämän eri osa-alueilla, ei ole vaaraksi itselleen, muille , on onnellinen, en näe syytä miksi lähtisi diagnosoimaan itseään jollekin psykiatrille/lääkittäväksi, hakee vaan keskusteluapua jos tarvii. Olen osastolla nähnyt myös täysin sairaudentunnottomia, täysin onnellisia toimintakykyisiä luovia skitsofreenikkoja, joita sairaus ei tumnu haittaavan. Elävät omanlaatuisessa maailmassaan pitäen sitkeästi kiinni harhoistaan. No tuskin kykenevät työelämään noin, mutta ovat kumminkin onnellisia.Eri asia on jos toimintakyky heikkenee, ihminen kärsii, pelkää, ei kykene arjen pyöritykseen, harhat / ajatushäiriöt haittaa merkittävästi, ihminen on vaaraksi...silloin syytäon hakea jonkunlaista apua ja usein ihminen haluaakin niin tuolloin. Olen itse tajunnut että oma skitsofreniani juontaa juurensa traumoihin lapsuudessani, jolloin koin ekat harhani unesta herätessä ja kiljuin tuolloin, myöskin minulla oli hyvin vilkas mielikuvitus johon vetäydyin kun oli vaikeita aikoja perheessäni. Olin teininä, aikuisena hyvin syrjäänvetäytyvä, herkkä ,melankolinen ja vaikeina jaksoina jäin kotini vangiksi yksin. Ahdistuin pahoina jaksoina asioiden hoidosta, ihmisistä, joskus kuulin kuinka ovikello jäi soimaan vaikkei soinut, välillä olin ahdistunut,hypokondrinen enkä nukkunut vuorokausiin kun epäilin että sydämeni pysähtyy. Nuo olivat kumminkin lieviä verrattuna nykytilaani.Uskon että skitsofreniani puhkeamiseen vaikutti traumataustani ja se että olen käyttänyt mielialalääkkeitä ja lopettanut ne ja ollut vuosia stressaantunut hyvin hektisestä elämäntyylistäni, osin maaninenkin olin tuolloin. Hyvin ylipirteä, ylisuorittaja. Olisin ehkä tarvinnut jotain joka olisi toppuutellut minua, tasaavaa lääkitystä mielialalääkkeen oheen. Kukaan vaan ei pysäyttänyt minua ajoissa ennenkuin ajoin itseni tunnollisena loppuunpalamiseen. Stressi kuormitti ajatteluni niin että sairastuin psykoosiin, enkä kyennyt enää yksinkertaisiinkaan juttuihin, toimintakyky meni. Valitettavasti en ole se onnellinen, luova skitsofreenikko vaan toinen äärilaita.

    • Skitsoako

      "... ajoin itseni tunnollisena loppuunpalamiseen. Stressi kuormitti ajatteluni niin, että sairastuin psykoosiin, enkä kyennyt enää yksinkertaisiinkaan juttuihin, toimintakyky meni..."

      Juuri tämänkaltainen on minunkin tilanteeni nyt, ja siksi epäilen, että olenko minäkin sairastumassa/ajautumassa skitsofreniaan.

      Pelottaa.

      Mistä tietää, että ollaan jo psykoosin puolella? Miten sinä tiesit Tarina.nik?

      • tunnusta_tunnusta

        Minä myös.
        Tunnistin paljon itseäni.
        .. tuo ylikiltteys, ylirehellisyys, itsensä uhraaminen muiden puolesta itsestään piittaamatta on pahentunut aiemmasta. Mitä minulla enää on väliä, kuin että pystyn edes muita auttamaan.
        Pelkään, mitä tästä seuraa.
        Oliko se vuosi sitten psykoosia? Onko se vieläkin sitä? En ihan tiedä, missä mennään ja mentiin. Enkä tiedä, mistä ja millaista apua pitäisi hakea ja onko sitä edes.
        Päässä joku hokee: Tunnusta. En tiedä vaan mitä. Olen jo kaikki kerrannut ja tunnustanutkin elämästäni moneen kertaan. En tiedä, mikä se suuri tunnustus on, mikä vielä on tekemättä. Yölläkin herään ja kuulen vaatimuksen: Tunnusta. Mitähän pahaa minä olen tehnyt?


      • psykoottinen-
        tunnusta_tunnusta kirjoitti:

        Minä myös.
        Tunnistin paljon itseäni.
        .. tuo ylikiltteys, ylirehellisyys, itsensä uhraaminen muiden puolesta itsestään piittaamatta on pahentunut aiemmasta. Mitä minulla enää on väliä, kuin että pystyn edes muita auttamaan.
        Pelkään, mitä tästä seuraa.
        Oliko se vuosi sitten psykoosia? Onko se vieläkin sitä? En ihan tiedä, missä mennään ja mentiin. Enkä tiedä, mistä ja millaista apua pitäisi hakea ja onko sitä edes.
        Päässä joku hokee: Tunnusta. En tiedä vaan mitä. Olen jo kaikki kerrannut ja tunnustanutkin elämästäni moneen kertaan. En tiedä, mikä se suuri tunnustus on, mikä vielä on tekemättä. Yölläkin herään ja kuulen vaatimuksen: Tunnusta. Mitähän pahaa minä olen tehnyt?

        Toi on juuri tyypillistä narsistin uhrille, joka on siis kasvatettu elämään narsistia varten, hylkäämään omat kaikki tarpeensa ja koko identiteettinsä. Sitten aikuisena elää vain muita ihmisiä varten, eikä tiedä kuka on ja mitä tarvitsee itse tai haluaa. Ei osaa pitää huolta itsestä ja suorittaa elämää ja ansaitsee toisilta rakkautta miellyttämällä kaikkia muita ihmisiä. Tämä siis tulee siitä narsismin vaikutuksesta elämässä. Minä olen ajanut itseni lukuisia kertoja tästä syystä Burn Outiin eikä kukaan hoidossa tätä minulle kertonut, että tästä se johtuu!

        Onneksi Herra on paljastanut tämänkin minulle. Herra on parantanut identiteettini, joka oli liiskattu. Ja nyt tiedän sentään kuka olen ja mitä tarvitsen. Opettelua vaatii vaan hyvin paljon opetella pois jo tavoiksi muuttuneista huonoista terveyttä tuhoavista käyttäytymismalleista ja opetella elämään parempia tilalle. Olen ollut ikäänkuin ohjelmoitu elämään muiden kautta ja muille. Nyt opettelen normaalia itsensä rakastamista yhtä paljon kuin muita. Tasapainoa elämään. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Olen matkalla!

        Tämä elämäntyylihän saa aikaiseksi monella tasolla tuhoa mm. vihaa muita kohtaan siitä, että aina itse on antamassa saamatta muilta saman verran takaisin vaikka pohjimmainen kysymys on siitä, että itse annat itsestäsi liikaa muille. Tämän vihan sitten monesti ylikilttinä käännät sisääsi, joka aiheuttaa sinulle masennuksen. Kun tarpeeksi kauan hylkäät itseäsi monin eri tavoin ja elät vain muille alat saada myös psykoottista oireilua, joka auttaa sinua selviämään tilanteessasi. Eli kehä on valmis! Tästä kehästä on luovuttava ja epäterveestä käyttäytymismalleista sillä ne lopulta tuhoaa ihmisen kokonaan! Kuinkahan moni itsemurhakin on tästä syystä tapahtunut? Itsemurha on lopullinen itsensä hylkääminen.

        Tähän elämäntyyliin liittyy myös vahvasti ankaruus itseä kohtaan ja vaatimus sillä lapsena narsistit ovat vaatineet sinulta mahdottomia. Ja sinulle on opetettu kaksinaismoraali, toinen heitä varten ja toinen sinua varten. Eli muille pitää antaa kaikkea sitä mitä sinä et saa. Tästä pitää luopua kokonaan!

        Herra on mua parantanut, kiitos Herralle!


      • tunnusta_tunnusta
        psykoottinen- kirjoitti:

        Toi on juuri tyypillistä narsistin uhrille, joka on siis kasvatettu elämään narsistia varten, hylkäämään omat kaikki tarpeensa ja koko identiteettinsä. Sitten aikuisena elää vain muita ihmisiä varten, eikä tiedä kuka on ja mitä tarvitsee itse tai haluaa. Ei osaa pitää huolta itsestä ja suorittaa elämää ja ansaitsee toisilta rakkautta miellyttämällä kaikkia muita ihmisiä. Tämä siis tulee siitä narsismin vaikutuksesta elämässä. Minä olen ajanut itseni lukuisia kertoja tästä syystä Burn Outiin eikä kukaan hoidossa tätä minulle kertonut, että tästä se johtuu!

        Onneksi Herra on paljastanut tämänkin minulle. Herra on parantanut identiteettini, joka oli liiskattu. Ja nyt tiedän sentään kuka olen ja mitä tarvitsen. Opettelua vaatii vaan hyvin paljon opetella pois jo tavoiksi muuttuneista huonoista terveyttä tuhoavista käyttäytymismalleista ja opetella elämään parempia tilalle. Olen ollut ikäänkuin ohjelmoitu elämään muiden kautta ja muille. Nyt opettelen normaalia itsensä rakastamista yhtä paljon kuin muita. Tasapainoa elämään. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Olen matkalla!

        Tämä elämäntyylihän saa aikaiseksi monella tasolla tuhoa mm. vihaa muita kohtaan siitä, että aina itse on antamassa saamatta muilta saman verran takaisin vaikka pohjimmainen kysymys on siitä, että itse annat itsestäsi liikaa muille. Tämän vihan sitten monesti ylikilttinä käännät sisääsi, joka aiheuttaa sinulle masennuksen. Kun tarpeeksi kauan hylkäät itseäsi monin eri tavoin ja elät vain muille alat saada myös psykoottista oireilua, joka auttaa sinua selviämään tilanteessasi. Eli kehä on valmis! Tästä kehästä on luovuttava ja epäterveestä käyttäytymismalleista sillä ne lopulta tuhoaa ihmisen kokonaan! Kuinkahan moni itsemurhakin on tästä syystä tapahtunut? Itsemurha on lopullinen itsensä hylkääminen.

        Tähän elämäntyyliin liittyy myös vahvasti ankaruus itseä kohtaan ja vaatimus sillä lapsena narsistit ovat vaatineet sinulta mahdottomia. Ja sinulle on opetettu kaksinaismoraali, toinen heitä varten ja toinen sinua varten. Eli muille pitää antaa kaikkea sitä mitä sinä et saa. Tästä pitää luopua kokonaan!

        Herra on mua parantanut, kiitos Herralle!

        Niin, kyllä tuossa varmasti on paljon tottakin. Ainakin osatotuus.


    • Anonyymi

      Mulla ei ole diagnosoitu mitään, mutta joskus kuulen ns. ääniä päässäni. Muistan jotenkin elävästi kun värjäsin kerran hiuksiani kaikessa hiljaisuudessa, aloin kuulla sellasia ääniä päässä, en oikein osaa kuvailla tarkemmin, kukaan ei selvästi mitään yksittäisia asioita sanonut, tuntu vaan että päähän tuli sellanen lauma ihmisiä jotka höpötti. Se ei ollut negatiivista puhetta, ihan sellasta neutraalia. Samanlainen kokemus oli myös kerran kun meikkasin meikkipöydän äärellä kaikessa hiljaisuudessa.

      Vähän oli sellain, että olenko nyt hullu, mutta en ainakaan muista hetkeen tällaista äänivyöryä tulleen.

    • Anonyymi

      Höpö höpö. Ei ole olemassa mitään muuta skitsofreniaa kuin ne kuvitelm,asa jotka haluaa nimetä skitsofreniaksi. Harhoista ei voi tietää ellei tiedä ensin jonkun olevan totta, ja se mikä on oikeasti totta kaikille, on vain opittua. Ahdistus, masennus, pelko, rauhattomuus, vihaisuus, keskittymiskyvyn vaihtelut ja jopa sekavuus kuuluvat elämään. Ne ovat ymmärrettäviä ja käsitteinä riittävät. Psykologiikka vie vain harhaan vaikka tumtuukin loogiselta käsitteineen. Jo se ettemme tunne edes itseämme, pitäisi saada tajuamaan ettemme ymmärrä toistakaan. Jos oma elämämme tuntuu olevan hallinnassa, ei se tarkoita että jonkun toisen elämä tulisi hallittavaksi samoilla totuuksilla -- tai harhoilla.

    • Anonyymi

      Kvanttifysiikan mukaan ei ole olemassa objektiivista todellisuutta, vain aaltofunktion romahdus, joka seuraa tietoisuudestasi. Kun käännät katseesi pois, todellisuus katoaa. Ja kun kaksi hiukkasta lomittuu toistensa kanssa, ne ovat vaikuttavat toisiinsa vaikka niiden välilä olisi miljoonia kilometreja. Ei ole mitään syytä olettaa eikä minkäänlaista näyttöä sen puolesta, että ihmiset, jotka koostuvat atomeista eli ovat käytännössä puhdasta energiaa, eivät toimisi pohjimmiltaan kvanttifysiikan lakien mukaisesti. Skitsofrenia alkaa siitä, kun rikot sosiaalisia normeja ja katsot syystä tai toisesta väärään suuntaan ja näet jotain todella ahdistavaa. Sinulle muodostuu ahdistava ja pelottava todellisuus assosiaatioiden voimasta, eikä primitiivinen länsimainen materialistinen kulttuuri osaa kasvattaa ihmisiä käyttämään tietoisuuttaan ja täten aivojaan oikein. Muinaisissa kulttuureissa on useimmiten ymmärretty tämä, ja ns. skitsofreenikoita onkin usein rekrytoitu heimon shamaaneiksi. Heillä on poikkeavan paljon tietoisuuden kykyjä, jotka ylittävät sosiaalisen todellisuuden rajat ja täten mahdollistavat ennustamisen ja kuolleiden kanssa kommunikoinnin. Monet ns. tavalliset ihmiset omaavat toki samoja kykyjä, mutta heidän persoonan rakenteensa ei ohjaa heitä näkemään ahdistavia asioita, minkä vuoksi he eivät saa skitsofreniadiagnoosia. Suurin osa ihmisistä elää niin turvallista elämää, ettei heidän tarvitse koskaan katsoa väärään suuntaan ja he elävät autaassa aistiärsykkeiden kyllästämässä harhassa koko elämänsä He eivät ole traumatisoituneita eikä kärsi deprivaatiosta, toisin kuin mielenterveysongelmaiset ihmiset usein kärsivät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1515
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1213
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      957
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      83
      875
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe