Onko lukiossa todella niin vaikeaa?

poika314159265358

Hei!

Olen 15-vuotias poika ja päätän yläasteen kuukauden päästä. Lukioon hain ja "vähän" jo jännittää. Päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo tulee olemaan noin 9,5 muutaman desimaalin heitolla ja olisi vielä korkeampi, jos 8. luokalla olisin osannut ajatella pidemmälle, eikä olisi tullut 8 historiasta ja nyt 9. luokalla sama maantiedosta. En kuitenkaan valita. Hyvät edellytykset on siis lukioon keskiarvon perusteella.

Tästäkin aiheesta on jo varmasti turhan monia keskusteluja, mutta kiinnostaisi kuulla, onko lukio oikeasti niin vaikeaa kuin aina puhutaan. Pelottaa mahdollinen arvosanojen laskeminen, sillä nytkin harmittaa jo, jos tulee alle 9 tai 9,5 kokeesta. Usein yläasteen kokeissa aika on loppunut esim. esseissä ja siksi ei ole tullut ihan täyttä kymppiä. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että lukion kokeet olisivat aika paljonkin pitempiä. Tästä pääsenkin seuraavaan aiheeseen eli siihen, millaisia kokeet ovat. Kokeet ovat ilmeisesti reaaliaineissa matemaattisia aineita lukuunottamatta esseekokeita? Olen hyvä esseenkirjoittaja, äidinkielen esseistä lähes poikkeuksetta kymppejä ja muiden aineiden esseevastauksista lähes aina täydet pisteet. Jännittää kuitenkin tämä vaatimustason nousu ja se, että esseistä helposti unohtaa asioita, kun taas peruskoulun kokeiden pikkukysymyksissä tätä ongelmaa ei ole.

Matematiikasta en ole lainkaan huolissani, sillä kokeista olen saanut 9-10, ysit ovat tulleet koestressin vaikutuksesta. Olen opiskellut itse pitkän matematiikan kursseja ja derivoinnit ja integroinnit menee jo, joten siitä ei tarvitse stressata. Heikkoja aineita minulla on kuitenkin historia, maantieto ja liikunta. Historiasta ja maantiedosta varmasti saan 9, kun vain jaksan lukea, vaikkei aineet kiinnostakaan. Liikunta tosin pistää miettimään. Yläasteella se on ollut aina 6-7, sillä mm. kuntotesteistä olen saanut 5. Tunneillakin pelien säännöt ovat hukassa, kun niitä ei enää opeteta, eikä ne kiinnostuksen puutteesta johtuen jää päähän, vaikka niitä kertaankin. Olen ymmärtänyt, että lukiossa on kaksi pakollista liikunnan kurssia. Vaikuttaako lukion päättötodistus käytännössä mihinkään ja jos vaikuttaa, voiko liikunnan vaihtaa esim. suoritusmerkinnäksi? Jotenkinhan pakollisista kursseista on "selvittävä", vaikka se pienen fyysisen kokoni puolesta hieman "utopistiselta" vaikuttaakin.

Pitkä viesti tuli, joten kiitos, jos jaksoit tänne asti lukea. Todennäköisesti huolehdin turhaan, sillä muistan stressanneeni vaatimustason noususta myös yläasteelle siirryttyäni, mutta nopeasti ymmärsin kokeiden idean ja esim. esseiden ysit alkoivat nousta kymppeihin. Jospa sama tapahtuisi lukiossakin ja arvosanojen lasku olisi mahdollisimman pientä.

Kiitän vastauksista.

6

432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Entinen_abi

      Ei ole vaikeaa, jos seuraa tunnilla aktiivisesti opetusta ja tekee kotitehtävät kunnolla. Itsekin selvisin aika hyvin, vaikka ihan normaaliälyinen ihminen olen ja jossakin vaiheessa lukiota jäi läksyt tekemättä. Tsemppiä!

    • Opiskellu

      Kyllä arvosanat lukiossa putoo ellei lue opettele vielä enemmän asioita kuin peruskoulussa. Lukion pääsee läpi vähälläkin työllä jatko opintoihin arvosanat tietysti vaikuttaa.

    • aloittaja314159265

      Kiitoksia vastauksista! Lukea kyllä jaksan, yleensä kokeisiin luen 3-5 h iltana ennen koetta ja toki myös sitä mukaa, kun asioita tunneilla käydään läpi. Muutamaan kokeeseen olen mennyt lukematta ja niistäkin on ysiä tullut, koska olen tunneilla kuunnellut. Lukiossa varmasti pitäisi panostaa vielä enemmän siihen, että opettelee asiat sitä mukaa, kun ne käsitellään -- onhan koealueena kuitenkin koko kirja.

      Vielä kaipailisin tietoa liikunnan kursseista. Varmaan myös lukiokohtaista, mutta onko ne kaksi pakollista liikunnan kurssia jaettava "tasaisesti" lukioajalle, vai voiko ne käydä esim. aivan lopussa?

      • ABI2k16

        Jos sinulla säilyy sama mielenkiinto opiskeluun myös lukiossa niin ei ole varmasti mitään ongelmaa! Itsellä keskiarvo nousi lukiossa juuri kurssien kiinnostavuuden takia :D
        Liikunnan osalta neuvoisin sen verran että kannattaa käydä pakolliset kurssit heti alta pois oman ryhmän kanssa etteivät jää pyörimään ja kasaannu lukion lopussa!


    • Ei se ole vaikeaa muuta kuin silloin, kun siihen ei keskity ja antaa muiden houkutusten häiritä ja vetää sivuraiteelle.

      Omista lukioajoista on se parisenkymmentä vuotta aikaa, joten moni asia on muuttunut - osaksi myös huonompaan suuntaan. En kuitenkaan olisi huolissani kuvailemallasi koulumenestyksellä siitä, että lukiossa menestyminen olisi sinulle ylivoimaista.

      Itse lopetin yläasteen noin kasin keskiarvolla, lukion lopussa se oli lukuaineiden osalta tasan 9. Laaja fysiikka ja laaja matematiikka olivat molemmat kymppejä lukion päästötodistuksessa, vaikka en kyllä yläasteella muista olleeni mikään matikkanero.

      Vaikeaa se ei minun mielestäni ollut, mutta töitä minä kyllä tein. Seurasin opetusta tunnilla. Tein aina läksyt, vaikka siihen saattoi joskus mennä neljäkin tuntia aikaa, kun esimerkiksi jäi jumiin johonkin fysiikantehtävään. Luin kokeisiin, mutta en kuitenkaan päntännyt älyttömästi. Enkä sitten kolmasluokkalaisenakaan bilettänyt tuoreen täysi-ikäisyyden tuomalla raivolla.

      Vaikka numerosi vähän tippuisivatkin, niin mitä sitten. Liian alas ne eivät tule sinulla tippumaan, ellet sitten lyö touhua ihan läskiksi. Ja ei se sinun lukionkäynti liikuntaan ainakaan tyssää, olitpa millainen höyhensarjalainen tahansa. Edes ylioppilaan ei tarvitse olla täydellinen. :)

      Ja muista sitten, että jos siinä opiskelussa sattuisi tulemaan ongelmia, niin puhu niistä ja hae niihin aktiivisesti ratkaisua. Uskalla pyytää tarvittaessa apua.

    • Lukionkäynyt

      Ei ole, jos on keskivertoälykäs tai keskivertoa älykkäämpi. Haastavaa se on niille opiskelijoille, jotka jo peruskoulussa hikihatussa tekivät töitä ja saivat silti vain seiskoja.
      Numerot saattavat olla helposti hieman huonompia, sillä esim. kymppiä ei saa enää niin helposti. Se ei kuitenkaan ole vakavaa ja suurimmalla osalla tulee lukiossa vähän huonompia numeroita, kuin peruskoulussa. :)
      Oletko miettinyt jo minne haet lukion jälkeen? Mikäli haet yliopistoon, ei päättötodistuksen arvosanoilla edes ole sen suhteen mitään väliä, se on se yo-todistus, jolla sinne on väliä (vaikkakin voi hakea myös pelkän pääsykokeen perusteella).

      Ihan turhia stressaat! :) Tulet varmasti pärjäämään oikein hyvin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2021
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1515
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe