Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Elämänkatsomustietoon vaihtaminen mahdollista

LukijanHuomioita

Peruskoulun elämänkatsomustieto (ET) on uskontokuntiin kuulumattomille ensisijainen katsomusaine. Oppilas sijoitetaan lain mukaan ET-ryhmään, mikäli vanhemmat eivät toisin ilmoita. Monin paikoin ET on silti koulun oppiaineena vajaakäytössä.

Käytännössä monet lapset aloittavat opintiensä ET:n sijaan uskonnonopetuksessa vastoin vanhempien vakaata toivetta. Jos tuloinfossa on kerrottu, että ET-opetusryhmää ei ole, vanhemmat ovat vetäneet ruksin uskonnon kohdalle, eikä ryhmää ole taaskaan ”nollakouluun” syntynyt.

Jo ennen koulun alkua syntyneen katsomusaineen valinnan ei tarvitse olla pysyvä. ET-opetukseen oikeutettu oppilas voi siirtyä alaluokilla aloitetusta uskonnosta ET-ryhmään. Vaihtoilmoitusten myötä voi kouluissa syntyä uusia ET-ryhmiä. Juuri nyt lukuvuoden pian vaihtuessa on paras ajankohta siirtoilmoitukseen.

Kysymys on lapsen oikeudesta hänelle lain mukaan tarkoitettuun opetukseen. Kuntien, koulujen, rehtorien tulee tehdä kaikki voitavansa, jotta lapsen pääsy oikeuksiin toteutuu – nyt elokuussa 2016 voimaan tulevan uuden, entistäkin ehomman opetussuunnitelman mukaan. Kohtuulliset tukitoimet edistävät yhdenvertaisuuden tosiasiallista toteutumista. Rehtori esimerkiksi voi ilmoittaa tilanteen kehityksestä muiden ET:oon oikeutettujen oppilaiden huoltajille.

Uskontokuntiin kuulumattomien oppilaiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, koska aiempaa harvemmat lapset kastetaan. Vanhempien erotessa kirkosta myös lapsi saatetaan erottaa. Helsingissä ET:ssä on noin 20 prosenttia oppilaista.

Lain mukaan ev.lut. kirkon jäseninä olevat peruskoulun oppilaat ja lukiolaiset eivät voi päästä ET-opetukseen, vaan ev.lut. uskonnonopetus on heille pakollista. Lapsiasiavaltuutetun toimiston lausunnon mukaan tämä tilanne ei vastaa yhdenvertaisuudelle asetettavia vaatimuksia. Lukiolaisten ET-kielto on ristiriidassa myös Lapsen oikeuksien sopimuksen kanssa; katsotaanhan opiskelijan olevan kypsä kaikkiin muihinkin opiskeluaan koskeviin valintoihin. Nyt vain 18 vuotta täyttäneet saavat valita katsomusaineensa ET:n ja uskonnon väliltä.

ET:n avaamista kaikille mahdolliseksi valittavaksi katsomusaineeksi onkin esitetty eduskunnalle. Tämä muutos lisäisi aineen oppilasmäärää ja vahvistaisi ET:n asemaa kouluissa. Tämä kehitys on tarpeellista myös katsomusopetuksen muun kehittämistyön näkökulmasta. ET:ssä kehitetyt sisällöt ja niiden opetus tulee turvata opetuksen osittaisen yhdistämisen kokeiluissa.

Elämänkatsomustiedosta saa netistä kattavan tietopaketin ja uudistetut esitteet osoitteesta http://et-opetus.fi/et/esittelymateriaalit

31

443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Siitä.vaan.sitten

      Varmaan ihan hyvä ilmoittaa jo ennen kesälomaa. Ja vinkata kaverillekin.

    • 15veee

      Onneksi uudesta koulustani löytyi Roomalaiskatolinen uskonto-opettaja ja ryhmä; ei tarvitse istua ET-tunneilla erotettuina kaikista kavereista tutuista, koska kaikki ovat "normaaleja" eivätkä katkeria valittajia kuten aloittaja tässä keskustelussa

      • Saanon.vaaan

        ET-oppilaita on yli 30 000. Helsingissä heitä on lähes 20 prosenttia oppilaista. ET on ihan normaalia, ja sitä paitsi lain mukaan uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomillle ensisijainen katsomusaine.
        Ihan ok roomalaiskatolilaisille ja kai muillekin, jos on katolisen uskonnonopetuksen ryhmä koulussasi.
        Tuo kirjoituksesi on, sorry, sävyltään hieman omituinen. Ikään kuin "et ET" -henkinen?


    • AinoaOikeaTie

      Kouluissa ei muuta elämänkatsomusta tai uskontoa tarvita kuin puiden halaaminen.

      Puiden halaaminen on ainoa oikea katsomus nykymaailmassa.

    • TuleeMieleen

      Ilmoitus siirtymisestä et-opetukseen on suositeltavaa tehdä ennen uuden lukuvuoden alkua. Siis vaikka jo heinäkuussa tai elokuun alussa ennen koulun alkua. Näin rehtori saa päivitettyä opetusryhmien nimilistan ennen kuin opettajien ja oppilaiden työ alkaa.

      Kuitenkin on niin, että katsomusaineen ryhmää voi vaihtaa lukuvuoden aikanakin. Ja katsomusaineissa se on ihan mahdollistakin, koska aineet eivät ole kumulatiivisia sillä lailla kuin esim. vieraiden kielten opetus on.

      Jos esim. perheessä erotaan kirkosta, oppilaalle tulee oikeus päästä et-opetukseen, joka on ensisijainen uskontokuntiin kuulumattomien katsomusaine.

      Voi myös olla niin, että et-opetukseen oikeutettu kirkkoon kuulumaton oppilas saa kuulla et-ryhmän toiminnasta ja kun et-opetusta ei ollut edes tarjolla silloin kun koulua aloitettiin, on selvää että tilanteen muututtua pitää päästä et-opetukseen...

      • ET-opelta

        Kyllä. On parempi ilmoittaa nyt, ennen lukuvuoden alkua.
        Periaatteessa, ja sitä myöten käytännössäkin, voi kyllä vaihtaa myös lukuvuoden aikana.


    • LukijanKOmmentti

      Aineen vaihtamisesta ehtii vielä ilmoittaa koululle ennen koulun eli lukuvuoden alkua! Elämänkatsomustieto on uskontokuntiin kuulumattomille ensisijainen katsomusaine.

      Myös kirkosta eroamisen ehtii hoitaa nopeasti, ja sitten voi ilmoittaa aineen vaihtamisesta.
      Alle 15-vuotiaiden kohdalla huoltajat erottavat, 12-vuotta täyttäneen suostumuksella.
      Yli 1-vuotiaat voivat olla itse eroajina, mutta netistä tulostettavaan paperilappuun pitää saada huuoltajien nimmarit. Molempien. Lappu vaan maistraattiin.

      Tai voi sen ilmoituksen tehdä ihan blanko aaneloselle. Tiedot vaan..

      • Sanon.vaaan

        Pyydä vanhempiasi erottamaan sinut kirkosta.
        Tai, jos voit jo itse erota, pyydä heitä antamaan suostumuksensa.


      • Lukijan.kommentti
        Sanon.vaaan kirjoitti:

        Pyydä vanhempiasi erottamaan sinut kirkosta.
        Tai, jos voit jo itse erota, pyydä heitä antamaan suostumuksensa.

        Vaihto ET:oon on mahdollinen myös kesken syyslukukauden.


    • LkijanKommentti

      Varsinkin lukiolaisiin kohdistuvaa kieltoa on perusteltua tarkastella myös Lapsen oikeuksien sopimuksen rikkomuksena. Sopimuksen 12 artiklan mukaan ”lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti”. Kun lukiolainen voi tehdä muutkin lukio-opiskeluaan koskevat tuntijaon sallimat kurssivalinnat, hänen tulisi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella voida valita myös katsomusaineen pakolliset kurssit uskonnon ja elämänkatsomustiedon välillä.

      Sopimus: 12 artikla

      "Sopimusvaltiot takaavat lapselle, joka kykenee muodostamaan omat näkemyksensä, oikeuden vapaasti ilmaista nämä näkemyksensä kaikissa lasta koskevissa asioissa. Lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti.
      Tämän toteuttamiseksi lapselle on annettava erityisesti mahdollisuus tulla kuulluksi häntä koskevissa oikeudellisissa ja hallinnollisissa toimissa joko suoraan tai edustajan tai asianomaisen toimielimen välityksellä kansallisen lainsäädännön menettelytapojen mukaisesti."

    • Saanonp.vaa

      Lukioissa UE/ET kurssi voi olla vasta 2. tai 3. jakossa. Joten siittä vaan.

      Peruskoulun osaalta vaihdon vielä tehdä esim. lokakuussa.

    • Sanonpvaa

      Peruskoulun oppilas voi aivan hyvin siirtyä uskonnonopetuksesta ET-ryhmään vielä tässä vaiheessa lukuvuotta - eli NYT kevätlukukauden alussa. Huoltajien ilmoitus kannattaa tehdä joulukuussa.

      Tämä koskee kaikkia, joille ET on ensisijaiseksi tarkoitettu katsomusaine, eli uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomille. Suom♠eksi sanottuna, jos et kuulu kirkkoon (etkä muuhunkaan usk. lafkaan), ET on ensisijainen katsomusaineesi lain mukaan, mutta käytännössä moni on joutunut alaljuokilla uskontoon...

      Ja erityisesti vaihto-oikeus koskee myös niitä oppilaita, jotka erotetaan kirkon jäsenyydestä nyt loppuvuonna ja siten saavuttavat oikeuden ET-opetukseen. Vuoden lopullahan monet vanhemmat eroavat kirkost, ks. www.eroakirkosta.fi, ja silloin he voisivat erottaa myös lapsensa.

      Tai jos huoltajasi ovat eronneet kirkosta aiemmin, he voivat ihan erikseen erottaa lapsensa. Se tapahtuu tulostettavalla lomakkeella. (Voit tulostaa sen valmiiksi;-)

      Koulun tulee vaihtoilmoituksen tultua tukea lapsen oikeuksien toteutumista hyvin ja hänen siirtymistään joustavasti uuteen omaan aineeseensa.

    • Sanonp.vaaa

      Kun kymmenet tuhannet kirkkoon kuuluvan lapsen vanhemmat ovat viime vuosina eronneet kirkosta, mutta eivät ole erottaneet samalla lastaan kirkosta, nyt on erinomainen aika hoitaa myös perheen lasten erottaminen kirkosta ja koulun pakkouskonnosta.

      Eli lomakkeen tulostus netistä, täyttö ja postitus maistraattiin nyt joulukuussa - sekä saman tien ilmoitus kouluun oppilaan siirtymisestä ET-ryhmään heti kevätlukukauden alussa.

    • SateenkinSattueessa

      Tämä koskee koulussa ja ev.-lut. ja ort. kirkon jäseninä olevien lasten/nuorten perheitä:

      Joululoma on monessa perheessä hyvä ja rauhallinen aika perhepalaveriin koskien kirkon jäsenyyttä ja sitten huoltajille hoitaa sekä lapsen/nuoren erottaminen kirkosta että pistää koululle loman aikana ilmoitus oppilaan siirtymisestä et-opetukseen heti kevätlukukauden alussa.

      Tänä vuonna jo yli 40 000 eronnut kirkosta netin kautta yksin - ja monella on lapsia. Lisäksi jo viime ja toissa vuonna eronneiden lapsia on yhä koulun "pakkouskonnossa". Itse asiassa kaikki yli 550 000 kirkosta eroa on tehty neitssä yksin.

      Perheeen katsomuksellisen ja kasvatuksellisen tilanteen harmonisoinnin kannalta olisi hyvä, että vanhempien ja lasten "uskonnollinen asema" olisi sama eli että olisivat kirkon ulkopuolella.

      Kirkosta erotttu lapsi voi jatkaa uskonnonopetuksessakin, mutta eron kautta saadun valinnanvapauden pohjalta valinta voisi kohdistua elämänkatsomustietoonkin,

    • sanonp
      • Yllyttäen

        Jos kuulet vanhempiesi eroavan - kirkosta - pyydäpä heitä erottamaan sinutkin.


    • Poikani, olet idiootti.

    • Lukuje.lisäys

      Tuki laiskoille vanhemmille.

      Nyt just 43200 eroa, http://www.eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/
      Ja viime vuosilta eroajia ollut satoja tuhansia.

      Tilastollinen tosiasia on, että monilla lapset on jätetty kirkon jäseniksi ja koulun "pakkouskontoon".

      Elämänkatsomustieto on lakisääteinen ei-uskonnollinen katsomusaine, joka on aivan suotta vajaakäytössä.

      Lasten pääsy oikeuksiinsa eli et-opetukseen on ihmisoikeuskysymys, jota koulujen on syytä tukea hyvin järjestelyin. Ja lasten vanhempien!

      Lasten erottaminen kirkosta ja päästäminen et-opetukseen on hyvä teko.

      Tuki laiskoille vanhemmille!

      • HyvääAikaa

        48 927 erosi..
        Tämä viikko hyvää aikaa erottaa nuori kirkosta. Ja ilmoittaa vihdosta et-ryhmään.
        Sano niille.


    • Et-opelta

      Päivän teko taikka kaks, nuoren kirkosta ero ja oppilaan et-opetukseen meno.

    • PorinMatilta

      Mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumattomia on Suomessa jo yli 25 prosenttia. Mitään ET:n syrjintää ei pidä hyväksyä.

      Elokuussa eka luokalle meneviä ilmoitetaan kouluun tammikussa 2017. Uskonnottomien kotien lapsen pääsyssä elämänkatsomusteidon opetukseen on kyse lapsen pääsystä oikeuksiinsa. Rehtorien ja koulujen tulee tukea et-opetuksen opetusryhmien syntyä ja mahdollisimman hyvää lukujärjestystä.

      Koulussa ja olevat voivat tosiaan vaihtaa ET-opetukseen, jos ovat siihen muuten oikeutettuja eli eivät kuulu ev.-lut. tai ort. kirkon jäsenyyteen.

    • Seuraaja12

      Itse pääsin peruskoulusta vuonna 2013 ja koko 9 vuotisen koulun aikana en ollut kertaakaan uskonnon tunneilla. En tiedä miten nykyään menee, mutta sain opetusta ykkösluokasta lähtien vaikka olinkin ainut oppilas.

      • lakiSanoo

        lqin mukaan opetusta ei tarvitse järjestää, jos ko. ryhmään kuuluvia on vähemmän kuin viisi. koulu toki saisi järjestää, mutta tuskin järjestää, sillä tulee kalliiksi.

        uskonnon opetuksen voi lakkauttaa kouluissa täysin ja korvata sen kaikille yhteisenä etiikan tunteina.


    • Lukija.huom

      Osa ET:oon oikeutetuista on uskonnonopetuksessa. Joillakin syynä on se, että eka luokalle mentäessä koulussa ei olle ET-ryhmää alakoululaisille. Tai se, että huoltajat pelkäsivät syrjintää...

      Sen "valinnan" ei tarvitse olla pysyvä. Je eiköhän syrjintäpelko ole useimmissa kouluissa perusteeton??

      Kirkkoon kuulumaton peruskoulun oppilas voi siirtyä uskonnosta elämänkatsomustietoon (ET) milloin vain, huoltajien ilmoituksella, mutta paras aika on lukuvuoden vaihto. Juuri NYT ennen kesälomia kannattaa tehdä ilmoitus koululle. Näin se ehtii vaikuttaa parhaiten opetusjärjestelyihin, kun rehtori tietää ET-ryhmän koon elokuussa alkavalle lukuvuodelle.

      Lukiossa on kaksi pakollista uskonnon/eT:n kurssia, ja opiskelija voi itse päättää, kumman aineen pakolliset suorittaa - siis jos EI kuulu kirkkoon. Kirkkoon liitetyille ja kuuluville lukiolaisnuorille on "pakkouskonto".

      • Lukija.lis

        Kesäkuun alkupuolisko hyvä aika ilmoittaa vaihdosta. Rehtorit ovat vielä töissä ja tekevät lukkarfeita.


      • lukija.huom
        Lukija.lis kirjoitti:

        Kesäkuun alkupuolisko hyvä aika ilmoittaa vaihdosta. Rehtorit ovat vielä töissä ja tekevät lukkarfeita.

        Juuri näin, nyt ennen juhannusta hyvä,
        vaikka oikeastaan kyllä ilmoituksen voi tehdä milloin vain ennen lukukauden alkua.


    • Lukija.lis

      Keskimääräistä elämänkatsomustietoon osallistumisen osuusprosenttia laskee se, että monin paikoin maaseudulla on kouluja, varsinkin alakouluja, joissa ei ole et-ryhmää. Kun "nollakouluissa" ei ole et-oppilaita, se tarkoittaa, että niissä kouluissa, joissa et-opetusta on, siihen osallistuu yleensä keskiarvoa selvästi suurempi osuus oppilaista.

      Kuntien/koulujen pitäisi yhdenvertaisuuslain edistämisvelvoitteen perusteella tukea uusien opetusryhmien syntymistä, jotta turvattaisiin ei-uskonnollisten perheiden lasten pääsy oikeuksiinsa. Paikoin et:n syrjinnän lopettaminenkin parantaisi tilannetta.

      ET:n avaaminen kaikille valittavaksi katsomusaineeeksi parantaisi tilannetta olennaisesti.

    • Sanonp

      Heinäkuu on hyvää aikaa ilmoittaa kouluun siirtymisestä uskonnosta et-opetukseen. Näin pääsee aloittamaan uudessa ryhmässä heti elokuussa.

      Tarvittaessaa nyt ehtii myös ensin erotaa lapsi kirkon jäsenyydestä. Se tehdään maistraattiin kirjalllisesti. Ilmoituksen voi tehdä itse tyhjälle paperille; ei ole pakko käyttää jotain lomaketta.

      • Sanonp

        Nuori voi käyttää asiassa perinteisiä kasvatusmenetelmiä huoltajien suostutteluun ja aktivoimiseen. Nehän ovat uhkailu, lahjonta ja kiristys.


      • Lukija.lis

        Elokuun alkukin käy.
        Ja tarvittaessa ehtii hoitaa kirkosta erottamisen näin:

        Kirjoita vapaamuotoinen kirjallinen ilmoitus maistraatille:

        Otsikko: Ilmoitus uskonnollisesta yhdyskunnasta eroamisesta

        Seurakunta jonka jäsen lapsi on tai lapset ovat.

        Lapsen/lasten koko nimi ja hetu.

        12 vuotta täyttäneen/täyttäneiden suostumus ja allekirjoitus.

        Ilmoitukssen päiväys.

        Lapsen molempien huoltajien allekirjoitukset ja nimenselvennykset.

        Postita tai vie ilmoitus maistraattiin.


    • Lukuje.lasku

      Elokuu on ihan hyvä aika vaihdokseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      92
      2421
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2133
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      83
      1780
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1575
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1556
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1505
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1468
    8. 54
      1340
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe