Vaitiolovelvollisuuden rikkominen

MaryAnn163

Olen yrittänyt laittaa elämääni kuntoon, mutta valitettavasti tein sen virheen että yritin käyttää myös psykiatrian palveluja. Minulla oli jo aiempaa kokemusta siitä, miten petollista psykiatria voikaan olla. Silti yritin vielä kerran, koska ajattelin että nyt kun olen täysi-ikäinen, minua voitaisiin kohdella edes hieman kunnioittavammin. Olen aiempien kokemusteni ansiosta ollut varovainen sen suhteen mitä kerron ja minkälaiselle ihmiselle. Ja olen pysynyt masennuslääkkeistä erossa.

No, olin siis puhunut puhelimessa hoitajani kanssa muutaman sanan siitä, että voisin käydä lääkärillä. Kysyttäessä sitä, haluanko äidilleni kerrottavan tilanteestani, kieltäydyin jyrkästi. Muutama päivä tämän jälkeen luin kanta-palvelun kirjauksesta, että en halua missään nimessä tilanteestani kerrottavan. Hyvä, taisivat ymmärtää.

Mutta eivät. Sain kuulla äidiltäni, että he olivat soittaneet hänelle. Kahdesti, koska eivät ensimmäisessä puhelussa muistaneet kertoa kaikkea. Sieltä sanottiin kyllä, että he eivät saa sen enempää kertoa asioistani, mutta että minulla on hoitosuhde. He kysyivät, haluaisiko äitini tulla lääkärikäynnille mukaan, ja ehdottelivat hänelle vapaita aikoja. Luulin, että minulta itseltäni kysyttäisiin, milloin minulle sopisi, mutta luulinpa väärin. Taas. Ja sitten he vielä kertoivat, että jos en tule lääkäriajalle, jota minulle ei ole ilmoitettu, minut haetaan ambulanssilla. Tätä en ymmärrä millään muotoa, en ole itsemurhavaarassa enkä muutoinkaan tekemässä mitään itselleni tai muille, minulla ei ole edes diagnosoitu mitään sairautta.

Soitin sairaanhoitajalle, jonka kanssa olin reilu viikko sitten puhunut puhelimessa. Hän ei vastannut, mutta soitti kyllä takaisin. Kysyin häneltä, onko tämä hänen mielestään lain mukaista, että täysi-ikäisen henkilön asioista juorutaan äidille. Hän ei vastannut suoraan kysymykseen vaan perusteli tekoaan sillä, että asun vielä äitini kanssa. Jatkoin saman kysymyksen esittämistä, ja kun kysyin eikö hän ole rikkonut salassapitovelvollisuuttaan, hän myönsi niin tehneensä, mutta sitten taas runsaat perustelut. Minun mielestäni sillä ei pitäisi olla väliä, asunko vielä äitini kanssa vai en. Minulla on hänen kanssaan vaihtelevat välit, ja kokemusteni vuoksi en kerro hänelle asioistani, koska tiedän että se ei kannata.

Menen lääkäriajalle, koska en halua ambulanssia kotiovelleni, mutta tästä ei varmasti tule antoisaa hoitosuhdetta. Yritän lopettaa hoitosuhteen siihen. Vaikka tietysti minun pitäisi voida lopettaa se koska haluan, enhän täytä pakkohoidon kriteereitä. Mutta eihän noista koskaan tiedä.

Minun mielestäni tässä on toimittu lainvastaisesti, ja haluaisin tehdä rikosilmoituksen. Tiedän luettuani muiden kirjoituksia täällä, että se voi olla turhaa, koska he voivat selitellä asian miten haluavat ja tehdä mitä haluavat, koska kyse on psykiatriasta.

Haluaisin kuulla teidän mielipiteitänne siihen, ovatko he toimineet tässä väärin ja lainvastaisesti.

13

300

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ytery

      Ehdottomasti ovat. Myönsi itsekin.

    • Kannattaa.selvittää

      Voisitkohan olla yhteydessä johonkin riippumattomaan tahoon, joka voisi auttaa sinua tässä asiassa? Kertomiasi, salassapitovelvollisuuden alaisia asioita ei tosiaan hoitavien tahojen pitäisi kertoa kenellekään muulle. Vielä vähemmän, kun olet sen nimenomaan kieltänyt. Mutta ylipäätään tietojasi ei pitäisi antaa kenellekään ilman eri sopimusta ja nimenomaista suostumustasi.

      Voisit halutessasi ottaa yhteyttä esim. potilasasiamieheen (jokaisen hoitavan tahon yhteydestä pitäisi löytyä tällainen) tai ehkä johonkin muuhun potilaiden oikeuksia valvovaan vastaavaan, viralliseen, ulkopuoliseen tahoon. Tätä kautta voitaisiin selvittää, mitä on tapahtunut, ja pitää huolta, ettet tule enää jatkossa kohdelluksi väärin tavoin avunhaussasi.

      Avunhakua ei kannata kuitenkaan lopettaa tuohon ikävään vastoinkäymiseen. Vaadi tarvittaessa saada apua jotakin muuta kautta, jos et voi enää luottaa tähän kyseiseen hoitajaan ja edustamaansa tahoon. Voimia & tsemppiä...!!

    • 56700

      Potilasasiamieheen ei missään tapauksessa,ei johda mihinkään.Tee rikosilmoitus.

      • niin.varmaan

        Miten niin ei johda?


      • niin.varmaan

        Potilasasiamiehen lakisääteinen velvollisuus valvoa potilaan oikeuksien noudattamista. Samalla asia menee tarvittaessa hoitavan organisaation ylempien tahojen käsiteltäväksi. Jos potilasasiamies ei hoida hommaansa, niin löytyy edelleen ylemmät viranomaiset, jotka valvovat toimintaa...

        Jos ei luota hoitavaan organisaatioon ja sen potilasasiamieheen, voi ottaa yhteyttä johonkin riippumattomaan, potilaiden oikeuksia valvovaan tahoon. Poliisi ei välttämättä kuitenkaan ole se ensimmäinen viranomainen, johon tulisi olla yhteydessä.


      • ddfdfdfdf

        "Jokaisella terveydenhuollon toimintayksiköllä tulee olla potilasasiamies, joka antaa tietoa potilaalle tämän oikeuksista ja toimii potilaan oikeuksien edistämiseksi. Potilasasiamiestoiminta perustuu potilaan asemasta ja oikeuksista säädettyyn lakiin.

        Potilasasiamiehen tehtävänä on tarvittaessa neuvoa ja avustaa potilasta, jos potilas on tyytymätön saamaansa hoitoon tai kohteluun. Potilasasiamies ei ota kantaa lääketieteellisiin hoitopäätöksiin, eikä anna selvityksiä tai tee ratkaisuja. Hän ei myöskään ota kantaa siihen, onko potilaan hoidossa tapahtunut hoitovahinko. Palvelu on potilaalle maksutonta.

        Henkilökohtainen keskustelu

        Hoitoonsa tai kohteluunsa tyytymättömän kannattaa ensin ottaa yhteys henkilöön, jonka toiminnasta haluaa huomauttaa tai kysyä lisätietoja. Avoimella keskustelulla hoitoa antaneen henkilön tai hänen esimiehensä kanssa voidaan usein selvittää mahdolliset väärinkäsitykset sekä korjata hoidossa tapahtuneet virheet tai puutteet saman tien, eikä muita toimenpiteitä tarvita."

        Potilasasiamieheen on täysin turha ottaa yhteyttä.

        http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/palveluoppaat/ikaantyvan_palveluopas/oikeuteni/potilaan_ja_omaisen_oikeudet/hoidosta_ja_palveluista_valittaminen/

        Ikääntyvän ja.. on hieman harhaanjohtava valituspaikat on samat mutta oikeusasiamies ja monet muut kohteet yleensä nuhtelevat tai antavat varoituksen jos toimitaan väärin. Poliisi voi asian viedä eteen mutta käsittääkseni asiaa ei kovin helposti tutkita ja jos tutkitaan tulee pyyntö valviralta tai oikeusasiamieheltä ym mutta toki kannattaa kokeilla.


      • niin.varmaan

        "Potilasasiamieheen on täysin turha ottaa yhteyttä."

        Todella omituinen johtopäätös esittämäsi lainauksen pohjalta, ja muutenkin.


      • weers

        Potilasasiamiehet ovat terveydenhuoltoyksiköiden palkkalistoilla ja sillä arvatenkin seurauksensa, mutta kyllä he ohjaavat ja neuvovat valittamisessa siinä missä vahtimestarit ja muu henkilökunta oman toimenkuvansa osalta, mutta eivät potilasasiamiehet ole varsinaisesti ajamassa valittajan intressejä kiistanalaisissa tilanteissa, vaan siihen tietysti pitää hakea apua muualta.


      • bffbfbfbfbf
        niin.varmaan kirjoitti:

        "Potilasasiamieheen on täysin turha ottaa yhteyttä."

        Todella omituinen johtopäätös esittämäsi lainauksen pohjalta, ja muutenkin.

        Ei siinä mitään outoa ole. Potilasasiamies voi kertoa mihin ottaa yhteyttä mutta se nyt selviää netissäkin.
        Mahdollisesti yrittää sovitella asiaa kun ja jos sinun oikeuksia poljetaan ja pitää asia talon sisällä. Ainoat oikeat valituspaikat on ulkopuoliset jossa oikeasti henkilöstöä rangaistaan rikkomuksista vaikka ne rangaistukset yleensä on täysin naurettavia kuten huomautus tai potilasta ei uskota.
        Mutta ehkäpä olet terveydenhuollossa tai vastaavassa töissä kun haluat että henkilöstö pääsee vähällä. Tuollaisista rikkomuksista vaan kenkää perseelle.


      • 56700

        niin.varmaan on mt-alalla töissä,veikkaisin.Potilastietojen kertomisesta ulkopuolisille maksimirangaistus on 2 vuotta vankeutta.


    • Virheistä_opiksi

      "Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me."

      Virheistä oppii, ennemmin tai myöhemmin.

      Tee nyt joka tapauksessa rikosilmoitus poliisille tietosuojarikkomuksesta, joka sinua kohtaan on suoritettu.

    • rerwerwrwe

      Tee kantelu tai muistutus, jotta se voidaan selvittää onko hoitaja toiminut lainvastaisesti. Potilasasiamieheltä saa tarvittavat tiedot ja oheisesta linkistä myös
      http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/tyytymattomyys_hoitoon

      Jos siitä jotain hyötyä, niin lähinnä jatkoa ajatellen, että todennäköisesti varovat sitten paremmin, mutta tuskin huomautusta kummempaa seuraa muutoin tästä. Jokatapauksessa on ihan hyvä selvittää asia, jotta ei jää epätietoisuuteen. Yleensä hoitajat tietää nämä jutut varsin hyvin, koska ei heillä ole mitään aihetta toimia lainvastaisesti.

      Alla vielä laista joitakin poimintoja selvennykseksi

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920785
      Laki potilaan asemasta ja oikeuksista
      Jos täysi-ikäinen potilas ei mielenterveydenhäiriön, kehitysvammaisuuden tai muun syyn vuoksi pysty päättämään hoidostaan, potilaan laillista edustajaa taikka lähiomaista tai muuta läheistä on ennen tärkeän hoitopäätöksen tekemistä kuultava sen selvittämiseksi, millainen hoito parhaiten vastaisi potilaan tahtoa. Jos tästä ei saada selvitystä, potilasta on hoidettava tavalla, jota voidaan pitää hänen henkilökohtaisen etunsa mukaisena.

      Potilaan laillisella edustajalla taikka lähiomaisella tai muulla läheisellä on 6 §:n 2 ja 3 momentissa tarkoitetussa tapauksessa oikeus saada kuulemista ja suostumuksen antamista varten tarpeelliset tiedot potilaan terveydentilasta.

      Huom. Edellä oleva pykäläviittaus tarkoittaa siis aiempaa kappaletta.

      Tämä nyt tarkoittaa sitä, että välttämättä hoitaja ei ole rikkonut lakia, mutta täältä käsin sitä ei voi päätellä, koska laissa asetettu ehdoksi sairauden tila ja sitä taas ei voi päätellä aloituksesta, mutta oletettavasti aloittajalla on sairaushistoriaa ja keskustelussa tullut lisäksi esille akuttia hoitotarvetta.

      • geget

        Todellakin on arvostettavaa, että psykiatria toimii "potilaan" ulkopuolella. Muutoin kokisimme massamurha ja itsemurhia (jolloin siivoojat joutuvat skrabaamaan ruumiita maasta) ja riitelyä ihmissuhteissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    10. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    Aihe