talvi- ja jatkosodan suurin motti

kukapa-tietää

Vastoin yleistä käsitystä ei Suomen sotien 1939-1944 suurin motti ollut Raatteen tiellä tai Porlammilla. Ehei.

Kalustotappiollisesti kylmien lukujen valossa ja strategisesti ajateltuna suurin mottitaistelu käytiin Kannaksella kesällä 1944! Suomen armeija menetti vetäytyessään lyhyessä ajassa enemmän kalustoa, kuin mitä se oli neukuilta onnistunut motittelemaan aiempina vuosina yhteensä.

Pelkkä tst-materiaalin menetyslista on karua luettavaa:

- 675 erilaista tykkiä
- 91 000 kivääriä
- 7 700 konepistoolia
- n. 4000 konekivääriä ja pikakivääriä
- 210 erilaista kranaatinheitintä
- 9 000 000 patruunaa
- 100 000 tykistönlaukausta/ammusta
- 28 000 miinaa

Joukot pääsivät toki pois alta, eivätkä joutuneet pahemmin pussiin. Mutta materiaalia katosi neukkujen taskuun valtavat määrät.

46

1508

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TarkkispojanKatkeruus

      Taas Tarkkispoika aloittaa täysin identtisen keskusteluketjun kuukauden takaisen kanssa!

      Todettakoot nyt samat asiat kuin silloin:

      - kyseessä ei ollut mikään MOTTI vaan peräytyessä jäänyttä kalustoa

      - siitäkin oli melkoinen osa Neuvostoliitolta saatu: vanhimmat jo Talvisodassa ja loput Jatkosodan etenemisvaiheessa

      - olennaista oli se, että vetäydyttäessä Kannaksella ei Puna-armeija onnistunut saartamaan (=motti) tai tuhoamaan yhtään ainoaa merkittävää suomalaista joukko-osastoa

      - materiaalitappiot eivät näytelleet ratkaisevaa osaa, sillä puolustus sitkistyi ja Suomi sai melkoiset torjuntavoitot Tienhaarassa, Tali-Ihantalassa, Vuosalmella ja Nietjärvellä. Sodanlopussa saatiin Ilomantsissa lopuksi merkjittävä voitto, jossa kokonainen neuvostodivisioona menetti kalustonsa ja suuren määrän miehiään

      "Neuvostoarkistojen mukaan tappiot olivat 105 000, joista kaatuneina 22 000 miestä. Tiihonen osoittaa tutkimuksessaan, että neuvostojoukot kärsivät Karjalan kannaksella kesällä 1944 em. lukuja huomattavasti suuremmat tappiot. Hän päätyy laskelmissaan 2 703–3 863 mieheen päivää kohden. Tiihonen arvioi kokonaistappioksi 189 000 miestä. Hänen tutkimustensa perusteella Kannaksella haavoittui tai kuoli 1000–1 400 Leningradin Rintaman sotilasta kilometriä kohden.

      Tappioiden tuottaminen voidaan myös ilmaista suomalaisten taidokkaasti onnistuneena strategisena viivytyksenä – yhtenä toisen maailmansodan onnistuneimmista – jossa oikea-aikaisella ja maantieteellisestä syvällä alueella heikennetään vihollista ennen ratkaisutaisteluja. Kolmannes tappioista tuotettiin Karjalan kannaksen viivytystaisteluissa.

      Ratkaisun hetkellä kesä-heinäkuun vaihteessa aiemmin suomalaisiin nähden ylivoimaiset neuvostojoukot olivat kärsineet valtavan mieshukan ja hyökkäävien joukkojen iskukyky lopussa, reservejä ei enää ollut.


      Ja lopuksi! Avaaja on arvatenkin taas katkeroitunut Tarkkispoika, jonka vakioinhokkilistaan kuuluvat:

      - Karjalan evakot

      - pohjalaiset ja pohjalaisuus kaikissa muodoissaan

      - yllättäen myös lappilaiset

      - Suomen armeija ja sen saavuttamat torjuntavoitot

      - Suomen säilyminen itsenäisenä

      - Viron itsenäisyys ja ERO neukkulandiasta!

      - Saksan armeijan suoritukset toisessa maailmansodassa

      - Viron vaurastuminen itsenäisyyden aikana

      - Suomi-kp:n mainio tehokkuus

      JA KAIKEN KRUUNASI Neuvostoliiton romahdus 1991!

      TÄTÄ KATKERUUTTA TARKKISPOIKA PURKAA SÄÄNNÖLLISESTI PALSTALLA! LISÄKSI Tarkkis yrittää määrävälein voittaa toista maailmansotaa uudelleen, jolloin hänen vihansa kohteena ovat joko torjuntavoitot, Lento-osasto Kuhlmey tai saksalaisten ilmavoitot!

    • Bror-Erik1974

      Kyllä se kannaksen halkijuoksu oli suomalaisten osalta yhtä via dolorosaa,kas kun
      hetkessä hävisivät ylevät suursuomi jupinat yhtä jalkaa pakoa jarruttavan kaluston
      kanssa kun kiiru oli hengen puolesta suomalaissotureilla pistää saapasta toisen
      eteen kuten luonnollista onkin kovassa paikassa.
      -Ei sota ole sankaruuksilla juhlintaa,vainajia siihen tarvitaan ja paljon!

      • NeukutSenKokivat

        "-Ei sota ole sankaruuksilla juhlintaa,vainajia siihen tarvitaan ja paljon! "
        Kuten puna-armeija huomasi talvisodassa. Sotaan lähdettiin Suomea vastaan soitellen sitten tuli itku puseroon, kun kaikki meni perseelleen!
        Stalin luuli Suomea helpoksi nakiksi kuten Puolan sota mutta kun ei!


      • Bupille

        "Kyllä se kannaksen halkijuoksu oli suomalaisten osalta yhtä via dolorosaa"

        No nyt pääsee taas esiin juuri SE BUPI, jonka me tunnemme. Nato-palstoilla kun on kovin erilainen ja maanpuoilustuyshenkinen Bupi:-D

        Vuosiin 1943-1944 mennessä oli rintamalla haihtuneet Suur-Suomi-haaveet ja kyse oli enää siitä, että MITEN PÄÄSEMME SAODASTA ULOS ja säilytämme itsenäisyytemme!

        Yleensä Bupin sotamuistelut "jostakin syystä" loppuvat Muna-armeijan Viipurin valtaukseen VAIKKA sen jälkeen se oikea sota vasta alkoi!

        Tässä vaiheessa Suomen puolustus sitkistyi ja saimme peräkkäin torjuntavoitot Tienhaarassa, Tali-Ihantalassa, Vuosalmella jaNietjärvellä. Sodan lopulla saatiin suurvoitto Ilomantsissa, jossa lyötiin neukkudivisioona, joka joutui jättämään koko kalustonsa jälkeensä.

        ILMAN NÄITÄ VOITTOJA olisi itsenäisyys mennyt ja meistä olisi tullut Viron kaltainen kurjala.

        Toki olisi tapahtunut muutakin!

        Antony Beevor:

        Suomessa ainakin vanhemmat ihmiset tietävät kertomattakin, miten Suomen olisi käynyt, jos rintama olisi murtunut keväällä 1940 tai kesällä 1944.
        ”Me tiedämme, mitä Virolle, Latvialle ja Liettualle tapahtui, ja Suomen kohtalo olisi epäilemättä ollut paljon, paljon pahempi”, Beevor sanoo.
        ”Talvisodan nöyryytys oli venäläisille todella raskas. Kun siihen lisätään Suomen rooli Leningradin piirityksessä, armeijalle olisi varmasti annettu vapaat kädet Suomessa. Kosto olisi ollut hirveä.”


      • roletaari

        Huonoja juoksijoita. Keskimääräinen juoksunopeus oli noin 7 - 10km / VUOROKAUSI!


    • Bror-Erik1974

      Mutta historia ei olisi mitään ilman rautakankea. Sen tarpeellisuus hipoo jo
      puuseppien lujaa funktiota maamme kohottajina ja ylösrakentajina kansain-
      välisiin konjuktuureihin.
      Mutta suomalainen rautakanki kehitettiin tarpeeseen.Epäilemättä asialla
      oli suomenruotsalainen ruukki mutta oliko se Billnäs vai Fiskars?

    • aliluti1998

      Puna-armeija ampui oman ilmoituksensa mukaan alas noin 400 suomalaista Brewsteriä. Sekään ei ollut mikään motti.

      • 30Brewsteriä

        Ei ollutkaan vaan selkeään valheeseen perustuvaa propagandaa.


    • sissiluutnantti

      Suurin motti oli kylläkin Leningrad!

    • Lemetinmotin

      Sarvien arvoitusta ei ole ratkaistu vieläkään.

    • etulinjaan

      Jos tarkastelee aluetta joka oli suomalaisten hallussa 8.6.1944 ja 4.9.1944, niin ei tuo luovutettu alue kovin suuri ole. Ei siis voi puhua "romahduksesta" tai "Kannaksen halkijouksusta". Kyseessä oli syvään puolustukseen perustuva torjuntavoitto. Kannattaa tutustua Saksan perääntymiseen samana kesänä itärintamalla, pieneltä näyttää suomalaisten perääntyminen.

      • njet.torjuntavoitto

        Kannattaa ennemmin tutustua Neuvostoliiton toimiin 1941-1945, niin selviää millainen on OIKEA torjuntavoitto: heitetään hyökkääjä takaisin rajan taa ja tehdään täystyrmäys. Silloin ei tarvitse seli-selitellä jälkikäteen.

        Suomihan ei voittanut mitään kesällä 1944, sillä yksikään sotaanlähdön tavoitteista ei toteutunut: ei poistunut NL:n uhka, ei saatu takaisin 1940 menetettyjä alueita eikä saatu "vapautettua" Itä-Karjalaa.


      • eurokansalainen
        njet.torjuntavoitto kirjoitti:

        Kannattaa ennemmin tutustua Neuvostoliiton toimiin 1941-1945, niin selviää millainen on OIKEA torjuntavoitto: heitetään hyökkääjä takaisin rajan taa ja tehdään täystyrmäys. Silloin ei tarvitse seli-selitellä jälkikäteen.

        Suomihan ei voittanut mitään kesällä 1944, sillä yksikään sotaanlähdön tavoitteista ei toteutunut: ei poistunut NL:n uhka, ei saatu takaisin 1940 menetettyjä alueita eikä saatu "vapautettua" Itä-Karjalaa.

        "Suomihan ei voittanut mitään kesällä 1944, sillä yksikään sotaanlähdön tavoitteista ei toteutunut: ei poistunut NL:n uhka, ei saatu takaisin 1940 menetettyjä alueita eikä saatu "vapautettua" Itä-Karjalaa"

        --Komppaan . Suomalaisen sodan - ja ulkopoliittisen johdon tälle jatkosodalle asettamat sodanpäämäärät jäivät tosiaan KAIKKI tavoittamatta.

        Jäljelle jäi sitten tämä torjuntavoitto. Tosin sehän ei ollut varsinainen sodanpäämäärä ollenkaan ja tuskin kuului alkuperiseen käsikirjoitukseen, vaan sillähän sitten varmistettiin edes jonkinlaiset neuvotteluasetelmat venäläisten kanssa niin ettei meidän nyt tarvitse kinata tälläkin palstalla aiheesta : " Oliko ehdoton antautuminen kesällä 1944 ehdoton välttämättömyys vai olisiko vielä voitu taistellen saavuttaa paremmat neuvotteluasemat venäläisten kanssa hieman myöhemmin ? "

        Lisäksi pieni huomio tästä "Kannaksen halkijuoksusta" että tässähän tosiasiassa tavallinen suomalainen sotilas perääntyessään osoitti varsinaista erinomaisen hyvää strategista silmää täysin oma-aloitteisesti. He pelastivat itsensä ja säästivät "elävää voimaa "tulevia koitoksia varten.


    • raaka-rente

      Kyllä näin kävi vaikka jotkut piirit pitävät Suomea jopa voittajana koska maata ei muka miehitetty. Valvontakomissio vastasi kyllä miehitystä. Jos jotain komission määräystä ei noudatettu puna-armeija olisi kyllä ollut Suomessa alta aikayksikön. Ainoa asia missä Suomi voitti, oli sotakorvaussummat, joita onnistuttiin pimittämään niin paljon että niiden maksaminen olisi kestänyt melkein näihin päiviin saakka.
      Toisaalta olisi voinut toivoakin sellaista koska se olisi taannut parempaa yhteiskuntarauhaa ja työllisyyttä eikä porvarit olisi voineet keinotella verosuunnitteluidensa ja optoidensa kanssa!

      • 123g

        Kunpa nl olisi tuhoutunut


      • TodellisuusJaHarhat

        Suomi OLI voittaja eikä maata miehitetty! Valvontakomissio poistui maasta aikanaan ja jätti venäläiseen tapaan Hotelli Tornin tapansa mukaan sellaiseen sikakuntoon, että sitä remontoitiin vuoden verran!

        Suomi pääsi viettämään rauhan aikaa ja vaurastui vähitellen eturivin länsimaaksi!

        Heikommin kävi Neukkulandian! Se kärsi ja kitui kommunismissa kunnes romahti kokonaan vuonna 1991!


    • Lemetintanssit

      Näkymä Lemetin motisa ol kaahistuttava kokemus. Venäläisillä oli naisiakin sotimassa. Heidän vyöllään oli sarvi. Mikä mahtoi olla sarven tarkoitus.

    • raaka-rente

      Voihan sitä kuvitella että Suomi voitti...hyviä päiväunia vaan!
      Ja oli se mikä valtio itänaapurissa tahansa, sama maa se vaan on, ei se nimi sitä muuta.
      Ja se miehittää Suomen milloin katsoo tarpeelliseksi, siinä ei porvarikomennon vikinät auta eikä ylipainoiset vässykkäsotilaat kun ammattitaistelijat päättää tulla!
      Natollakaan uhoaminen ei paljon auta, jenkeistä tuli sellaista viestiä että Nato ei eurooppalaisia valtioita puolustele. Joten kannattaa olla vaan kiltisti ja kuunnella mitä isoveli sanoo!
      Kaivavat vielä vanhat sotakorvausasiatkin esille!

    • Rente-on-lakeija

      Kaikki on suhteellista! Sodassa suurvaltaa (ja etenkin Neuvostoliittoa) vastaan saa hurrata lujaa kun itsenäisyys säilyy! Se on voitto monellekin suomalaiselle!

      Stallareille on naapuri näemmä myös suhteellinen käsite! Väliin väitetään, että Venäjä on tyystin eri valtio kuin neukkula! Väliin sitten, kuten sinä nyt, että onkin sama valtio? Tosin NL:ssa oli liki 300 miljoonaa asukasta ja Venäjällä vain 142miljoonaa!

      Mitä miehityksen helppouteen tulee niin naapurissa erehdyttiin niin uskomaan khdesti (1940 ja 1944) eikä se sitten helppoa ollutkaan!

      Nato auttaa asiassa varmasti. Ei jenkeissä ole tuollaista puhunut muut kuin ,Tiltujen toivo, Trump.

      Suomi on osa länttä eikä tunnusta enää mitään ,isoveljeä,! Sinä itse voit alamaisesti madella isoveljesi edessä aina kun haluttaa!

      Pikku-Puten on täysin turha kaivella vanhoja asioita esille ellei se tarkoita sitten anastettujen maiden palauttamista!

      • pöhköt-johti

        ------Sodassa suurvaltaa (ja etenkin Neuvostoliittoa) vastaan saa hurrata lujaa kun itsenäisyys säilyy! Se on voitto monellekin suomalaiselle!----

        Tosi kiitollinen saakin olla kun aloittaa hyökkäyssodan tavoitteena venäläisten hävittäminen tappamalla ja näännyttämällä ja silti venäläiset sallivat jäädä itsenäiseksi. Niin no, näennäisitsenäisyttähän se oli.

        -----Mitä miehityksen helppouteen tulee niin naapurissa erehdyttiin niin uskomaan khdesti (1940 ja 1944) eikä se sitten helppoa ollutkaan!-----

        Syrjäinen sijaintimme auttoi kun sodan painopiste oli muualla. Mutta mikä olisi estänyt miehityksen 1945, suomalaisten hirmuisuusko? Tosin samaa erehtyi Suomikin luulemaan 1941 kun kuvitteli Venäjän olevan Saksan avulla noin vain tuhottavissa. Ei ollut ja kalliiksi sekin kokeilu tuli, 65 000 nuorta ihmistä sekä haavottuneet ja muut menetykset sen päälle. Se tosin ei tunnu tiettyjä piirejä laisinkaan surettavan.


      • NLaiheuttiItse

        "Tosi kiitollinen saakin olla kun aloittaa hyökkäyssodan tavoitteena venäläisten hävittäminen tappamalla ja näännyttämällä ja silti venäläiset sallivat jäädä itsenäiseksi. Niin no, näennäisitsenäisyttähän se oli."

        JA MIKSI SIIHEN SOTAAN LÄHDETTIIN 1941? KOSKA MOLOTOV HALUSI SAATTAA TALVISODAN PÄÄTÖKSEEN!

        Lähde: William L. Shirer: Kolmannen Valtakunnan nousu ja tuho II

        Siinä kerrotaan kappaleessa Molotov Berliinissä 12.11.1940 seuraavaa:

        Ratkaiseva välienselvittely oli siten vain lykätty, mutta ei estetty, ja seuraavana aamuna, kun Hitler ja Molotov jatkoivat neuvottelua, Neuvostoliiton ulkoasiainkansankomissaari oli aivan säälimätön. Ensinnäkin Suomen suhteen, jonka takia molemmat joutuivat pian katkeraan ja ivalliseen kiistaan. Molotov vaati, että Saksan oli vietävä joukkonsa pois Suomesta. Hitler kiisti, että "Suomi olisi saksalaisten joukkojen miehittämä". Joukot olivat vain matkalla Suomen kautta Norjaan. Mutta Hitler halusi tietää aikoiko Neuvostoliitto ryhtyä sotaan Suomea vastaan. Saksalaisten pöytäkirjan mukaan Molotov "vastasi tähän hiukan vältellen" eikä Hitler ollut siihen tyytyväinen.

        "Mitään sotaa ei saa syttyä Itämeren piirissä", Hitler vaati. "Se rasittaisi raskaasti Saksan ja Neuvostoliiton suhteita", hän uhkasi lisäten hetkistä myöhemmin vielä uhkauksen painoa sanomalla, että sellainen voisi aiheuttaa "arvaamattomia seurauksia". Mitä muuta Neuvostoliitto sitten Suomesta halusi? Hitler tiedusteli ja hänen vieraansa vastasi Neuvostoliiton haluavan "saman mittakaavan järjestelyt kuin Bessarabiassa" -joka tarkoitti ehdotonta Venäjään liittämistä. Hitlerin vastavaikutus on mahtanut saattaa jopa tämän häiriintymättömän neuvostoliittolaisenkin levottomaksi, sillä tämä kiiruhti kysymään Johtajan "mielipidettä siitä asiasta".

        Diktaattori vastasi vuorostaan hiukan vältellen sanoen vain "ettei Suomea vastaan saanut käydä sotaa, koska sellainen selkkaus voisi johtaa kauaskantoisiin seurauksiin".
        "Tämä asenne on tuonut uuden tekijän tähän neuvotteluun", Molotov jyräytti vastaan.

        Keskustelu oli käynyt niin kiihtyneeksi, että Ribbentrop, joka siihen mennessä oli varmaan käynyt hyvin pelokkaaksi, keskeytti sanoakseen saksalaisen pöytäkirjan mukaan, että "ei ollut mitään syytä tehdä Suomen asiasta kiistakysymystä. Kenties oli tapahtunut vain väärinkäsitys".


    • Bror-Erik1974

      Kyllä tämän viimeisen sodan (-41-44) jälkeinen totaalinen tappio jätti jääkärijuntan
      konkurssipesään melkoisen paskaisen mottisaaliin,siinä meni virallinen vapaussota
      historia jota oli hehkutettu patsaita säästämättä,mutta meni myös moni vakanssi
      jääkärikentsuilta ja saivat het tyytyä armosta annettuihin suojatyöpaikkoihin.

      • OnSeBuuriErik

        "mutta meni myös moni vakanssi
        jääkärikentsuilta ja saivat het tyytyä armosta annettuihin suojatyöpaikkoihin. "

        Tämä johtui paskaisesta Neuvostoliitosta, ylempien upseereiden olisi pitänyt liittyä SNS:ään, esim. Pajari erosi mielummin armeijasta kuin liittyi tähän paskajärjästöön, joka oli suunnattu Suomea vastaan. Neukuista ei saanut sanoa yhtään negatiivista sanaa, olivat ne niin niin hyviä ja ystävällisiä vaikka sikailivat kuin viimeistä päivää.


    • Bupille

      "Kyllä tämän viimeisen sodan (-41-44) jälkeinen totaalinen tappio"

      Sota päättyi aselepoon ja rauhansopimukseen EIKÄ aehdottomaan antutumiseen, kuten Bupi vihjailee!

      "vapaussota historia jota oli hehkutettu patsaita säästämättä"

      Valkoinen tulkkinta muuttui punaiseksi?

      "mutta meni myös moni vakanssi jääkärikentsuilta ja saivat het tyytyä armosta annettuihin suojatyöpaikkoihin. "

      Valtaosa alkoi olla jo eläkeiässä muutoiunkin!

      Sodan jälkeen vuoden 1945 vaaleissa sai kommunistien peitejärjestö SKDL melkoisen äänisaaliin! Seuraavissa vaaleissa 1948 se menetti siitä melkoisen osan! Siitä alkoi tasainen alamäki ja viime vaaleissa kommunistit saivat enää kolmella erillisellä puolueella (sic!) vain yhteenlaskien 0,3 %:n kannatuksen! Bupin aatteen alamäki on ollut raju!

    • sotaveteraani-26

      Älkää höpöttäkö tuota paskaa kun ette tiedä mitään! Me tiedetäänmiten kävi. Turpaan tuli että paukkui!

    • TarkkisPettääAINA

      Enpä usko, että olet sotaveteraani laisinkaan! Taas Tarkkispojan turha trollaus! Tarkkista kyrsii kun Suomea ei saatu miehitetyksi 1944!

    • Puna-ArmeijanVeteraani

      Älkää höpöttäkö tuota paskaa kun ette tiedä mitään! Me tiedetäänmiten kävi. Emme saaneet aikaiseksi ehdotonta antautumista!

      Oleg Gontsarenko

      Kas näin se käy:-D

    • sotaveteraani-26

      Olet oikeassa etten ole itse sotaveteraani mutta tämä asia tulee varmuudella suoraan sotaveteraanin suusta joka on isäni. Sota-ajat ja hirveä puutteen ja pelon aika tuli nähtyä ja koetua. Mutta olkaa onnellisia että saatte elää itsenäisessä ja hyvinvoivassa maassa, sen vuoksi on tehty paljon työtä, taisteltu ja menetetty ihmishenkiä.
      Tämäkin kirjoittelu on etuoikeus, joka on saavutettu suurilla uhrauksilla joista ei ole hyvinvointivaltion poikasilla mitään käsitystä. Onko liikaa toivottu että pientä kunnioitusta saisi näitä oikeita sotilaita kohtaan? Tunnetteko oikeasti olevanne valmiita lähtemään samaan koetukseen? Miettikää rehellisesti sisimmässänne jos tosipaikka tulee kun otatte kaljaa, läppäripizzoja ja kirjoittelette mitä päähän juolahtaa!

      • NäinSenNäkisin

        Jotenkin arvasin! KAIKKI TÄÄLLÄ KUNNIOITTAA SOTAVETERAANEJA JA HEIDÄN UHRAUKSIAAN!

        He pelastivat maan Viron kohtalolta!

        Jos rintama olisi 1944 murtunut niin maassamme olisi tapahtunut tuhansia massaraiskauksia ja armotonta ryöstelyä. Tämä käy selkeästi ilmi Itä-Blokin maiden kohtalosta! Eli isäpappasi ansaitsee kaiken kunnian!

        Toisaalta... sinä itse et sitä ansaitse! Tämä ON keskustelupalsta ja sellaisena avoin KAIKILLE mielipiteille. Voi olla, ettei niistä kaikki sinua miellytä, mutta sekin tulee keskustelupalstalla sietää ja hyväksyä!

        Jos kaikki ovat samaa mieltä ei keskustelua synny laisinkaan!


    • evakko

      Tarkkispojan aloituksen kalustotappioihin lisäisin omat tappioni vuodelta 1944. Isä oli juuri tehnyt hienon jousipyssyn. Sitä ei evakuoitu, vaan minulle sanottiin että pistä talon kivijalan alle koska kohta tulemme takaisin.

      • hjklkjhjkjhgfdsdfghj

        Nyt paljastui ikäsi, ei ihme, että juttusi ovat olleet kuin seniilin vanhuksen tekeleitä. Taidat olla myös Jammu Siltavuori tyyppinen pedofiili, palstalaiset kutsuukin sinua tästä lähtien Jammu-papaksi.


    • Bror-Erik1974

      Sotiemme karuin henkinen motti kohdattiin varmaan Viipurissa 20.6. 1944 kun
      uljaasti juossut armeijamme Kannakselta porhalsi läpi kaupungin ja painoi pitkin
      Linnansiltaa turvallisemmille seuduille,monet ihan Saimaan saarille asti.
      Kauhu ja sekasorto romautti vähäisen puolustuksen kaupungissa kun Puna-Ar-
      meija veti vaihteen kakkoselle ja vastustamattomasti alkoi jyrätä eteenpäin. :)
      Siinä vetäytyivät herrat ja narrit sekalaisena laumana,huuto ja mölinä oli kova
      kun kaikki paraastaan pyrkivät pakoon kaupungista,silmät pelosta päässä
      seisoen suihtirenkaina. :)

      • Bror-Erik1974

        Suomen hämmästyttävään sotahistoriaan kannattaisi lisätä Viipurin Pamauksen lisäksi myös Viipurin massiivinen läpijuoksu 20.6. 1944.
        Vaikka virallista ajanottoa ei ollut käytettävissä niin aika hopusti kävi saap-
        paanläpinä tässä massajuoksussa. :)


      • kuinkas_sitten_kävikään
        Bror-Erik1974 kirjoitti:

        Suomen hämmästyttävään sotahistoriaan kannattaisi lisätä Viipurin Pamauksen lisäksi myös Viipurin massiivinen läpijuoksu 20.6. 1944.
        Vaikka virallista ajanottoa ei ollut käytettävissä niin aika hopusti kävi saap-
        paanläpinä tässä massajuoksussa. :)

        Ja juuri tähän loppuukin bubin seitinohut tietämys jatkosodan ratkaisusta, mutta senhän toki kaikki bubia lukeneet tietävätkin. Bubi on kommunisti. Heitä on suomessa noin 8 kpl. Heitä yhdistää tyhmyys, tietämättömyys ja mikä pahinta, riemu kaikesta suomea kohdanneista vastoinkäymisitä,, kuten esim. Viipurin menetys .44. Eipä siinä muuta. Onneksi tosiaan bubeja on vain pari. Ei heistä juuri haittaa ole, eli mun puolesta saavat elää.


      • Bupille

        Bupilla on taas maaninen itähurmos päällä?

        "otiemme karuin henkinen motti kohdattiin varmaan Viipurissa 20.6. 1944 kun
        uljaasti juossut armeijamme Kannakselta porhalsi läpi kaupungin ja painoi pitkin
        Linnansiltaa turvallisemmille seuduille,monet ihan Saimaan saarille asti.
        Kauhu ja sekasorto romautti vähäisen puolustuksen kaupungissa kun Puna-Ar-
        meija veti vaihteen kakkoselle ja vastustamattomasti alkoi jyrätä eteenpäin. :)"

        JA KAUANKO JATKUI SE "vastustamaton eteneminen"? Ei kovin pitkään!

        Tienhaaran taistelu oli Viipurin luoteispuolella Tienhaarassa jatkosodan loppuvaiheessa käyty taistelu. 22.–25. kesäkuuta 1944 käydyssä taistelussa Neuvostoliitto yritti murtaa Suomen puolustuksen ja avata tien Helsinkiin siinä kuitenkaan onnistumatta. Everstiluutnantti Alpo Marttisen johtama suomenruotsalainen JR 61 saavutti keskitetyn tykistön tulituen avulla torjuntavoiton ylivoimaisista neuvostojoukoista.

        Puna.armeija kärsi mahtavia tappioita salmessa ja kootut tykistöryhmän tykistökeskitykset jauhoivat "aika vaelikullat" maanrakoon!

        Valitettavasti Bupin oma 'sotahistoria' päättyy yleensä kätevästi Viipurin valtaukseen!

        Mutta jos Bupi kauniisti pyytää voimme vielä käsitellä jatkossa Tali-Ihantalan, Vuosalmen, Nietjärven ja lopuksi Ilomantsin suurvoiton!


      • sodanloppuseoli
        Bupille kirjoitti:

        Bupilla on taas maaninen itähurmos päällä?

        "otiemme karuin henkinen motti kohdattiin varmaan Viipurissa 20.6. 1944 kun
        uljaasti juossut armeijamme Kannakselta porhalsi läpi kaupungin ja painoi pitkin
        Linnansiltaa turvallisemmille seuduille,monet ihan Saimaan saarille asti.
        Kauhu ja sekasorto romautti vähäisen puolustuksen kaupungissa kun Puna-Ar-
        meija veti vaihteen kakkoselle ja vastustamattomasti alkoi jyrätä eteenpäin. :)"

        JA KAUANKO JATKUI SE "vastustamaton eteneminen"? Ei kovin pitkään!

        Tienhaaran taistelu oli Viipurin luoteispuolella Tienhaarassa jatkosodan loppuvaiheessa käyty taistelu. 22.–25. kesäkuuta 1944 käydyssä taistelussa Neuvostoliitto yritti murtaa Suomen puolustuksen ja avata tien Helsinkiin siinä kuitenkaan onnistumatta. Everstiluutnantti Alpo Marttisen johtama suomenruotsalainen JR 61 saavutti keskitetyn tykistön tulituen avulla torjuntavoiton ylivoimaisista neuvostojoukoista.

        Puna.armeija kärsi mahtavia tappioita salmessa ja kootut tykistöryhmän tykistökeskitykset jauhoivat "aika vaelikullat" maanrakoon!

        Valitettavasti Bupin oma 'sotahistoria' päättyy yleensä kätevästi Viipurin valtaukseen!

        Mutta jos Bupi kauniisti pyytää voimme vielä käsitellä jatkossa Tali-Ihantalan, Vuosalmen, Nietjärven ja lopuksi Ilomantsin suurvoiton!

        Voi noita oikeiston juttuja. Kun Suomea ei kesällä -44 vallattu YHDELLÄ hyökkäyksellä niin jäbät on alkanmeet kuvitteleen, että Suomi olikin valloittamaton. Ei taidettu Saksaakaan vallata YHDELLÄ hyökkäyksellä, ei idästä eikä lännestä. Tarvittiin kymmeniä suurhyökkäyksiä.

        Kun yksi isku Kannaksella jo lähes tuhosi Suomen armeijan niin mitä olisikaan toinen ja vielä massiivisempi isku saanut aikaan, yhtään niistä 250 Ihantalan tykistä ei olisi saatu siirrettyä Salpalinjalle, ukot ehkä metsiä kävelleet ja sota olisi ollut siinä. Entäs se kolmas ja neljäs jne... niihin neukkulla olisi ollut varaa, Suomella ei. Ei miesmenetyksinä eikä materiaalina, molemmat olisivat äkkiä olleet loppu eikä Saksastakaan enää olisi apuja tullut, ei ps-nyrkkejä, ei Stukia, ei rynnäkkötykkejä, ei divisioonaa eikä mitään muutakaan materiaalia.

        Jos Suomi oli voittamaton niin miksi maamme johto suostui syyskuussa -44 niin masentaviin rauhanehtoihin joihin se suostui. Eikö siellä silloin tajuttu ja tiedetty sitä minkä sinä ja eräät hengenheimolaisesi nyt tiedätte.


      • nussi_äitiäs

        "Suomi hävisi sodat, mutta voitti sitä seuranneen rauhan. "

        Eihän nyt sodan hävinneet osapuolet nyt koskaan mitään voita.

        Luusereille aia nyt vain sanellaa ne ehdot miten se voi olla rauhassa.


      • OttaaksPäähän

        Ja TODELLINEN luuseri romahtaa kasaan täysin ilman ehtija ja menettää sekä ryöstösaaliinsa ETTÄ maa-alueensa ja melkoisen osan asukkaistaan! Se se vasta taitoa vaatii!


    • res.vääp.evp

      Ei se mikään riemun asia Viipurin menetys ollut mutta oli lähes vääjäämätön seuraus Kannaksen suurhyökkäyksestä. Suomalaisilla oli todella vähän materiaalia urakkaan nähden, lyhyesti voidaan sanoa että loppuivat panokset.
      Minimoidakseen tappiot ja saadakseen hyökäyksen edes jossain pysäytettyä koska Viipuri oli puolustusstrategisesti huonolla paikalla piti tehdä ratkaisuja. Tällöin kenraalit Heinrichs, Airo ja eversti Nihtilä tekivät Mannerheimin selän takana päätöksen vetäytyä ilman taistelua ja siirtyä parempiin puolustusasemiin Linnasaaren ja Kivisillansalmen länsipuolelle. Todennäköisesti se oli viisas ratkaisu joka loi pohjaa Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntavoitoille.

    • hirveätuho

      Oli se hirveä tuhoamistaistelu. Suomella ei olla varaa enää toiseen samanlaiseen tuhoon eikä kyllä pienempäänkään joten Suomen johto teki viisaasti ja antautui syksyllä -44. Näin armeija säilyi ja jäi vielä miehäkin jäljelle tästä Suur-Suomen tekoprojekstista. Kyllä se käsitettiin sekä siviili- että sotajohdossa mitä tulee sitten kun Saksa on antautunut jos Suomi meinaa yksin sotaa jatkaa. Eivät iskut olisi laimentuneet eivätkä rauhanehdot keventyneet.

      • stallarijuhlat

        Suomi ei antautunut ja suomen armeijaa ei tuhottu suurhyökkäyksessä.


    • ihmettelijäukko

      Venäjähän se varmaankin sitten antautui!
      Mitäs ne Lemetin motinsarvet sitten olivat?

      • IhmetteleVaan

        Useimmat sodat eivät pääty antautumisiin?


    • TarkkispoikaaKorpeaa

      Ai yleensä? Kyllä silloin solmittiin aselepo ehtoineen.

      Romahtaako YLEENSÄ sitten voittaja kuten teki pskatunkio 1991?

    • vuoroinvieraissako

      "675 erilaista tykkiä"

      Ryssät sai takaisin 1917-18 Suomelle menettämänsä hyppyheikit ja toki vähän muutakin...

    • MotienMaa

      "Vastoin yleistä käsitystä ei Suomen sotien 1939-1944 suurin motti ollut Raatteen tiellä"

      Juuri näin. Lemetin-Pitkärannan alue oli pelkkää mottien maata ja siellä iivanat jyrsi jäätyneitä hevosen kavioita kunnes noutaja tuli pakkasen, nälän tai Hiipijän muodossa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2605
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1927
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1661
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1655
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1616
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      35
      1589
    8. 89
      1530
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      116
      1403
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe