uskotut miehet

muutakuullut

Tarvitaanko aina perukirjassa olla kaksi uskottua miestä? Jos tarvitaan eikä niitä ole, mitä seuraamuksia siitä seuraa ?

15

2325

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jotainpientä

      Kyllä tarvitaan kaksi uskottua miestä.(PK 20:2)

      Jos uskottuja miehiä ei ole, ei perukirjaa ole tehty, vaikka toimitat mitä papereita verottajalle. Ei se nyt niin vaikeaa ole pyytää kahta lähellä tai kaukana asuvaa napuria, paikallista laki/asianajajatoimistoa tai oikeusaputoimistoa perukirjaan uskotuiksi miehiksi.

      Tekemättä jättämisestä seuraa teettämiskehoitus ja sitten lopulta verottaja hakee selvittäjän määräämistä, pesän kustannuksella.

      • riskialtista

        Ja isompi riski on se, että jos perunkirjoitusta ei tehdä ajoissa, voi syntyä osakkaille henkilökohtainen velkavastuu vainajan veloista.


    • vaikkapaosakas

      "Kuka tahansa oikeustoimikelpoinen henkilö voi olla uskottu mies perunkirjoituksessa.

      Yleisestä harhaluulosta poiketen, uskotuille miehille ei ole asetettu mitään pätevyys- tai esteettömyysvaatimuksia. Esimerkiksi mikään ei estä kuolinpesän osakasta tai pesän ilmoittajaa toimimasta uskottuna miehenä perunkirjoituksesta."

      "Pienissä kuolinpesissä uskottu mies voi toimia myös pesän ilmoittajana. Eli vähimmillään perunkirjoitus voidaan toimittaa kahden henkilön toimesta. Tällöin:
      •yksi toimii pesän ilmoittajana sekä uskottuna miehenä ja
      •toinen uskottuna miehenä."

      https://perukirjanetissa.fi/perunkirjoituksen-uskottu-mies/

      • 00530

        "Pienissä kuolinpesissä uskottu mies voi toimia myös pesän ilmoittajana."

        Kuinka niin "pienissä pesissä"? Ei laissa (PK 20 luku) ole tehty eroa pienten ja suurten pesien välillä. Jos tuo olisi lain mukaista pienissä pesissä, se olisi sitä myös suurissa pesissä.

        Hyvän perunkirjoitustavan mukaista kuitenkaan ei ole, että pesän osakas toimii uskottuna miehenä. Vielä kauempana hyvästä perunkirjoitustavasta on se, että pesän ilmoittaja (normaalisti pesän osakas) olisi samalla myös perunkirjoituksen uskottu mies. Suorasanaista kieltoa moiselle menettelylle laista ei löydy, vaikka PK 20:6 säännöksestä käykin epäsuorasti ilmi, että pesän ilmoittajan ja uskottujen miesten persoonat ovat erillisiä eli henkilötahoja on kolme.

        Voi olla, että verottaja on antanut pienessä pesässä perukirjan mennä sormiensa läpi, vaikka ilmoittajana ja uskottuna miehenä olisi ollut sama henkilö. Parasta kuitenkin on tässä suhteessa noudattaa hyvää perunkirjoitustapaa.


      • Näin.se.vain.on

        "Hyvän perunkirjoitustavan mukaista kuitenkaan ei ole, että pesän osakas toimii uskottuna miehenä."

        Mitä laki ei kiellä on sallittua. Pesän osakas voi olla uskottu mies ja pesän ilmoittaja. Jos pesässä on kaksi osakasta voivat he hoitaa nuo kaikki tehtävät eikä kenelläkään ole siihen mitään sanomista vaikka olisi kyseessä miljoonien arvoinen kuolinpesä.


    • muutakuullut

      Kiitos asiallisille vastauksille. Itse tiesinkin nuo asiat mutta aloin epäilemään tietojani kun kolme jääräpäätä väittää muuta. Jäädään odottamaan veroviraston yhteydenottoa. Onneksi pesässä ei ole velkoja enkä itse kuulu pesään.

    • Perillinen

      Varattomassa ja velattomassa kuolinpesässä perunkirjoitus voidaan toimittaa ns. jätkän perukirjana, jossa ei ole uskottuja miehiä lainkaan. Pesän ilmoittaja vain ilmoittaa pesän tiedot verottajalle.

      • vaikeaksimenee

        Nyt oli kyse varallisesta ei velkaisesta pesästä. Lakipykälä mihin väittämäsi perustuu


      • Kätevää

        Voidaanhan se perukirja tehdä myös ns. idiootin perukirjana niin, että kirjataan vain omaisuuden yhteissumma eikä eritellä mitään. Ei mene kuin 3 minuuttia sellaisen laatimiseen. Miksi maksaa lakimiehille?


    • Anonyymi

      Kysymys halutaanko uskottu mies rajapyykki, toteaminen, merkitseminen rajapyykein.
      On syytä huomioida asiat joita ei lakimiehet aina kerro, että rajapyykien alaisella alueella voi olla velkoja rasiteita joita ei ole kerrottu, vaikka kysytty.

    • Anonyymi

      Uskottujen miesten puuttumisesta perukirjassa ei seuraa mitään. Perukirja ei voi myöskään olla pätemätön.

      • Anonyymi

        Mitä se Lawetorder höpöttää.perukirjaa ei ole tehty lain muodossa jos siitä puuttuu 2 uskottua miestä,toisinsanoen perukirja on mitätön.Tämän voit varmentaa suoraan verottajalta.


      • Anonyymi

        Perukirjan allekirjoittaneet henkilöt ovat uskottuja miehiä,jos ne puuttuu puuttuu myös sitten allekirjoitus ja näin ollen perukirja on mitätön.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perukirjan allekirjoittaneet henkilöt ovat uskottuja miehiä,jos ne puuttuu puuttuu myös sitten allekirjoitus ja näin ollen perukirja on mitätön.

        Perukirjan antaa pesän ilmoittaja, joka valaehtoisesti vakuuttaa antamansa tiedot oikeaksi. Se kelpaa verottajalle. Perukirja ei voi olla mitätön eikä pätemätön.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perukirjan antaa pesän ilmoittaja, joka valaehtoisesti vakuuttaa antamansa tiedot oikeaksi. Se kelpaa verottajalle. Perukirja ei voi olla mitätön eikä pätemätön.

        Unissasi ehkä kelpaa verottajalle mutta tosielämässä ei.

        Vähintään pesän ilmoittajan ja uskottujen miesten on aina allekirjoitettava perukirja. Uskotut miehet allekirjoittavat perukirjan sillä vakuutuksella, että he ovat kaiken perukirjaan oikein merkinneet ja pesän varat ja velat parhaan kykynsä mukaan arvioineet. Pesän ilmoittaja taas allekirjoittaa perukirjan sillä vakuutuksella, että hän on kaiken perukirjaan ilmoittanut eikä ole tahallisesti salannut mitään pesän tietoja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      95
      2555
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2213
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1917
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1661
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1635
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1616
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1578
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      76
      1484
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      112
      1397
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe